Dodaj do ulubionych

Zakup złotej biżuterii - Alanya

23.09.23, 10:02
Polecam zakup taniego złota. Nie w okolicach targowisk czy turystycznej ulicy. Płaciłem 50-55€ za gram w wyrobach jakie widzicie. U złotnika. Świetna cena a odwiedziłem chyba z 20 jubilerów. Z jednego mnie Turek wyrzucił jak powiedziałem ze oglądam i chce znać cenę. Kupowałem tutaj Aydoğan Kuyumculuk. Polecam. Oczywiście nie zapomnijcie o targowaniu się. Za łańcuszek z ceny wyjściowej 470€ zapłaciłem ostatecznie 390€.
Obserwuj wątek
    • ja.s.i.u Re: Zakup złotej biżuterii - Alanya 23.09.23, 15:16
      Polecam zapoznanie się z prawem Unii Europejskiej. Do strefy Schengen możesz wwieźć towary o maksymalnej wartości 430€. Liczy się wartość celna, a nie to, ile za coś zapłaciłeś. I ta wartość nie łączy się z przypadku małżeństw - każde może przewieźć rzeczy za 430 Euro i mąż żonie swojego limitu nie może "odstąpić".

Czemu piszę? A bo właśnie przyznałeś się, że przywiozłeś towar o większej wartości, czyli złamałeś prawo celne. No dobra, wpisz jak najszybciej, że to była tylko reklama twojego sklepu na umarniętym forum, może nie będą cię ścigać :-)
      • valkiria1974 Re: Zakup złotej biżuterii - Alanya 24.09.23, 08:29
        Hahaha. Dobre. Świetne. Spodobało mi się. Jak to Polak Polakowi zazdrośnie wytknie wszystko. Po prostu zakładam na siebie i tyle. Ludzie wieża podróbki opatrzone firmowymi znakami, torebki ciuchy, perfumy. I jest ok. Wydaje mi sie ze ten sklep nie musi mieć reklamy.
        • valkiria1974 Re: Zakup złotej biżuterii - Alanya 24.09.23, 08:35
          No i szkoda ze to forum tak padło. Nie wracam do strefy szengen. :)
      • valkiria1974 Re: Zakup złotej biżuterii - Alanya 24.09.23, 09:10
        No i wyobraź sobie zagłębiłem przepisy. I jest napisane ze wartość przedmiotów w bagażu osobistym czyt. Podręcznym nie może przekraczać 430€. Jeśli tak jest należy się udać do kolejki dla mających towary do oclenia. Natomiast jeśli przechodzisz kontrole przez bramki nic do oclenia i odbierasz baraż rejestrowany gdzie masz złota sztabkę wielkości jajka jest ok.
        • ja.s.i.u Re: Zakup złotej biżuterii - Alanya 24.09.23, 15:44
          Jeśli przechodzisz przez zieloną bramkę, teoretycznie może się udać. Dlaczego teoretycznie - a bo zawsze mogą poprosić cię - a przy lotach z Turcji jest to nagminne o pokazanie bagażu. I wówczas, jeśli coś znajdą, może się okazać, że zakup nie był wcale tak atrakcyjny, jak się początkowo wydawało. A bagaż przecież jest prześwietlany. Stąd wiedzą, u kogo szukać.

Jeszcze jedno, w jakim celu ściągać niewiadomego pochodzenia złoto z Turcji. Prawdopodobieństwo, że zamiast złota o wyższej próbie wcisną ci to o najniższej jest ogromne. Turcy nie tylko podróbki markowych ciuchów sprzedają, podróbki złota również.

Kiedyś to miało sens, narażanie się na podobne problemy. W latach siedemdziesiątych, czy osiemdziesiątych ubiegłego wieku, kiedy w Polsce rządził socjalizm i zarabiało się na miesiąc 30-40 dolarów. W tej chwili, jeśli prawdą jest to, co mówisz, to zamiast 470 zapłaciłeś 390€. Oszczędność (teoretyczna) 80 euro. Kolacja w dobrej restauracji kosztuje więcej. Warto aż takiego "dziada" z siebie robić, tym bardziej jeśli kogoś stać za urlop dla rodziny zapłacić 3-4 tysiące?

Tym bardziej, że z Turcji można wiele rzeczy przywieźć. Choćby przyprawy (ale nie usypane na bazarku, tylko szczelnie zamknięte choćby z Migrosa). To samo dotyczy wspaniałych herbat. Choćby Dogusa, czy Caykura.

Oczywiście, że drobiazg, choćby kolczyki, takie tańsze, również można legalnie przewieść, ale wstawiony przez ciebie kawał złotej obroży po co? Na weselach w remizie już takich się nie nosi. Czasy się zmieniły, teraz taki gadżet, to wiocha.
          • valkiria1974 Re: Zakup złotej biżuterii - Alanya 24.09.23, 19:49
            To jest właśnie polskie forum. Dlatego padło. Po pierwsze złoto tureckie kupowane u jubilera jeat dobrej jakości, otrzymujesz certyfikat, nie tylko mozesz kupić biżuterię 14-18 karat ale i 22 karatowe monety i 24 karatowe sztabki. Turcja jest jednym z największych na świecie producentów złotej biżuterii. Druga sprawa napisałem ze na 8 gramowa bransoletkę zamiast 470€ zapłaciłem 390€ tyle utargowaliśmy u Turka. Wyszedł gram coś koło 54€ w Europie np Polsce gram złota 14 karat w wyrobie kosztuje 100-120€. Nikt mnie o nic nie zapytał na lotnisku jak i nikogo przechodzącego przez bramki automatyczne. Wkładasz paszport i bramka się otwiera. Tyle zabierasz bagaż z taśmy i wychodzisz z lotniska. Pewnie jak byś miał narkotyki czy mat wybuchowe czekali by na ciebie przy taśmie ale nie dla 430€ nie bądź śmieszny. W Turcji na lotnisku 4 kontrole ale to wiesz bo byłeś. Akurat Turcja słynie z wysokiej jakości wyrobów złotniczych jak i Emiraty arabskie, wysokiej jakości skór. Reszta to podroby ale i te dzieła się na te tańsze i te droższe. Za dobrej jakości koszulkę bawełniana trzeba dać 20€. Przyprawy oczywiście, herbata, kawa, miod. No i legendarna halce czy lokum.
            Złoto to wiocha? Cóż twierdza tak ci co ich na nie nie stać i chodzą ze stalą nierdzewna na szyi zra sterydy i pakują na silce. Nie uważam ze ładna bransoletka czy łańcuszek z wisiorkiem to wiocha. Mówię oczywiście o ozdobach kobiety. Każdy ma swoje gustu. Następna wyprawę szykuje do Dubaju zobaczymy tam. Jak poczytasz to np w Turcji młoda pare obdarowywane się złotymi 22 karatowym monetami zrucając w nich tak jak w Polsce tylko w Polsce używa się ryżu. Tutaj babka w hustce przynosi monety do złotnika bierze reklamówkę pieniędzy i wychodzi. To widziałem. W Turcji złoto jest bardzo piękne trzy kolorowe znaczy wyroby są piękne. Złotnicy maja fantazje. Są takie sklepy ze złotem zwane sklepem jubilerskim i tu kupujesz nie na ulicy. To samo dotyczy skór. Są jeszcze cipke perfum zreszta bardzo do re ale tez w sklepach nie na ulicy we flakonikach bez nazwy i wyglądu. Ja byłem w 4 takich sklepach.
            • valkiria1974 Re: Zakup złotej biżuterii - Alanya 24.09.23, 20:12
              valkiria1974 napisał:

>
              > tu kupujesz nie na ulicy. To samo dotyczy skór. Są jeszcze kopie perfum zresztą
              bardzo do re ale tez w sklepach nie na ulicy we flakonikach bez nazwy i wyglą
              > du. Ja byłem w 4 takich sklepach.
              • ja.s.i.u Re: Zakup złotej biżuterii - Alanya 30.09.23, 15:51
                Ja po prostu chciałem zauważyć, że możesz przywieźć bez opłat celnych do Strefy Schengen towary o wartości maksimum 430 euro. O wartości, a więc nie jest istotne, ile ktoś za towar zapłacił, ale ile dany towar jest wart w momencie przekraczania granicy Schengen, a więc w Polsce. Jeśli ktoś chce przywieźć więcej herbaty, czy przypraw, to nie masz już limitu np. na złoto.

Co do "wiochy", to złoto już dawno temu stało się lokatą kapitału (ale w sztabkach), a przestało zdobić ludzi. Jeśli ktoś chce zaakcentować swój status, to zakłada np. odpowiedni zegarek. Zobacz, czy złotem, oczywiście nie na boisku, obwieszają się sportowcy. Chcesz pokazać swój status, popatrz na Lewandowskich. U niej torebka od Diora za około 20 tys. zł, u niego garnitur za 14 tys. Do tego odpowiedni zegarek. Teraz rolę złota przejęły niewielkie naszywki na ciuchach. Dior, Lacoste, Gucci czy Cartier. Oczywiście, nie z tureckiego bazarku. Jed do Paryża i zobacz, co mają na sobie osoby na tarasach drogich lokali w Wenecji, Mediolanie, czy Paryżu. Jak zauważysz złoto, z całą pewnością będzie to nowobogacki Rosjanin. Albo cyganka, te też obwieszają się złotem, ale to dlatego, że gdyby mąż wygonił taką z domu, to może wziąć ze sobą tylko to, co ma na sobie. Cała reszta, zgodnie ze zwyczajami należy do męża.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka