Dodaj do ulubionych

Do wszystkich oddających zwierzaka do adopcji

13.06.06, 13:18
Niedawno na forach o zwierzętach pojawiły się osoby zainteresowane
adopcją większej ilości kociąt/szczeniąt. Osoby te interesują
się przede wszystkim wiekiem i masą zwierzęcia - inne cechy, jak np.
kolor czy charakter są dla nich niestotne, ponieważ zwierzęta
przeznacza się na karmę dla węży lub na "mięso armatnie" dla psów
szkolonych do walk. Należy dokładnie sprawdzać potencjalych
opiekunów - wspomniane osoby mogą świetnie udawać troskę i serce dla
zwierzaków.
Obserwuj wątek
    • moriaaa Re: Do wszystkich oddających zwierzaka do adopcji 13.06.06, 19:40
      Osoba która adoptuje zwierzaki dla swojego węża jest z Katowic...dokładne dane u
      mnie...
      • umfana Re: Do wszystkich oddających zwierzaka do adopcji 13.06.06, 20:09
        Moria daj mi na priva dane tej osoby a ja prześlę je dalej znajomym i podam też
        w realu osobom pomagającym kotom wolno bytującym.
        Pozdrawiam
        • Gość: mama2 Re: Do wszystkich oddających zwierzaka do adopcji IP: *.4web.pl 14.06.06, 08:05
          podaje rózne dane.uwaga!nie tylko katowice.mam inne dane!
          • Gość: mama2 Re: Do wszystkich oddających zwierzaka do adopcji IP: *.4web.pl 14.06.06, 08:07
            janjan4-to była Palcia która chciała kociaki i szczeniaczki!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
            • po.prostu.ona Zadzwonię do tego schroniska 14.06.06, 08:35
              I ostrzegę ich, że grasuje taka osoba.
            • umfana Re: Do wszystkich oddających zwierzaka do adopcji 14.06.06, 17:15
              Gość portalu: mama2 napisał(a):

> janjan4-to była Palcia która chciała kociaki i szczeniaczki!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

... a jednak nie myliłam się co do tej osoby!
              :(((
          • mcjovit Re: Do wszystkich oddających zwierzaka do adopcji 30.06.06, 17:05
            Jezeli jest ktos taki we Wroclawiu to bardzo prosze dac mi namiary na maila.
    • umfana Arka i Empatia 14.06.06, 17:16
      Cieakwe co na to te stowarzyszenia sądzą?
      • po.prostu.ona Re: Arka i Empatia 14.06.06, 18:26
        Ja napisałam do TOZ-u i Biura Ochrony Zwierząt. Zero odzewu jak na razie.
        • umfana Re: Arka i Empatia 14.06.06, 19:21
          po.prostu.ona napisała:

> Ja napisałam do TOZ-u i Biura Ochrony Zwierząt. Zero odzewu jak na razie.

czyli normalka :(((
    • katikot Uwaga!Kolejne ważne info! 14.06.06, 20:06
      Jeśli chętny do adopcji nie pisze jako gość, należy
      sprawdzić jego poprzednie posty. Należy go także delikatnie wybadać,
      czy na pewno ma dobre zamiary wobec zwierzęcia - jeśli naprawdę
      będzie chciał je zaadoptować nie będzie miał nic przeciwko pytaniom
      o np. warunki w jakich zwierzę będzie mieszkać, dlaczego chce je
      zaadoptować itp. Jeśli ktoś szuka b. młodego zwierzaczka, nalezy mu
      zwrócić uwagę, że np. 2mies. kotek jest za mały do adopcji - nie
      wszyscy wiedzą o takich rzeczach
      • Gość: gosia Re: Uwaga!Kolejne ważne info! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.06, 17:51
        pomyślałam sobie o tym, ze przeciez tacy ludzie tez potrafia czytac i potrafia
        dobrze przygotowac sie do "adopcji"
        nie zawsze musi byc tak ze osoba czy osoby te beda chcialy jakiekolwiek
        kociątko czy pieska - moze tez byc tak ze beda mowily o konretnym np. ze chca
        bialego i konkretnym wieku itd itp
        wydaje mi sie ze nie ma regul i jezeli kilka razy nie udalo im sie wziac
        wiekszej ilosci i wiedza ze sa takie ostrzezenia to tez inaczej beda dzialac
        proszac o zaadoptowanie kotka czy pieska, nie uwazacie tak?????

mysle ze trzeba dokladnie sprawdzac i miec kontakt z osobami, moze tez dowozic
        do miejsca przeznaczenia i jezeli ma sie jakies watpliwosci NIE ODDAWAC KOTECZKA
        • katikot Re: Uwaga!Kolejne ważne info! 17.06.06, 21:52
          Racja, ale trzeba jakoś ukrócić ten haniebny proceder - jeśli nie będą mogli brać po kilka kotków/szczeniaczków na raz, interes może się stać mniej (albo przyjmując optymistyczną wersję w ogóle nieopłacalny )opłacalny, co może zniechęcić osoby tym się parające.
          • deszczowa_piosenka Re: Uwaga!Kolejne ważne info! 21.06.06, 13:45
            należy również zapowiedzieć, zę będzie się odwiedzało psa/kota, no i należy
            bezwzględnie podpsuiać umowę adopcyjną.
            Treść poniżej (do modyfikacji):

………………, dnia…

UMOWA PRZEKAZANIA PSA
            Zawarta w dniu dzisiejszym w … pomiędzy……zam. w ……… legitymującą
            się dowodem osobistym nr …… zwanym dalej OPIEKUNEM
            a
            zam
            zwanym dalej — NABYWCĄ legitymującym się dowodem osobistym
            nr
            została zawarta umowa następującej treści:
            1.Przedmiotem umowy jest pies – mix beżowy, wiek: ok. 2 miesięcy, zwany w
            dalszej części umowy psem.
            2.Opiekun w dniu odbioru przenosi nieodpłatnie na rzecz Nabywcy własność psa
            określonego powyżej.
            3.Opiekun wydaje zdrowego psa po konsultacji weterynaryjnej jednocześnie
            informując, że wady w uzębieniu lub inne niewidoczne w momencie wydania psa nie
            stanowią podstawy do zwrotu psa lub innych roszczeń z tego tytułu.
            4.Nabywca oświadczenia Opiekuna przyjmuje i potwierdza, że psa odbiera w dobrym
            stanie zdrowia i kondycji.
            5.Niniejszą umowę sporządzono w dwóch jednobrzmiących egzemplarzach po jednym
            dla każdej ze stron.
            6.Opiekun zastrzega sobie prawo do skontrolowania warunków w jakich trzymany
            będzie pies oraz do odkupienia psa za cenę nie wyższą niż ta, po jakiej został
            on nabyty, w razie gdyby warunki przetrzymywania psa nie były zgodne z
            przepisami dotyczącymi ochrony zwierząt (w szczególności z Ustawą o ochronie
            zwierząt z dnia 21.08.1997, Dz.U. z 2003r. Nr 106, poz. 1002, z 2004 r. Nr 69,
            poz. 625, Nr 92, poz. 880, Nr 96, poz. 959. i późniejszymi zmianami) oraz
            postanowieniami niniejszej umowy.
            II. OŚWIADCZENIE NABYWCY
            1.Nabywca oświadcza, że ma wystarczające wiadomości, umiejętności i warunki do
            wychowu psa lub też takie wiadomości i umiejętności zobowiązuje się na bieżąco
            uzupełniać. Zwalnia jednocześnie Opiekuna od wszelkiej odpowiedzialności w razie
            wystąpienia komplikacji związanych z niewłaściwym wychowem, hodowlą, karmieniem
            i traktowaniem zwierzęcia.
            2.Nabywca zobowiązuje się do utrzymania psa w dobrym zdrowiu i samopoczuciu.
            3.Nabywca zobowiązuje się do trzymania psa w sposób zapewniający nadzór nad
            psem, bezpieczeństwo psa oraz otoczenia, a w szczególności zapewnia, że nie
            będzie trzymał psa na łańcuchu ani innej uwięzi.
            4.Nabywca zobowiązuje się powiadomić Opiekuna o każdorazowej zmianie adresu i
            ewentualnym zgonie psa. Zobowiązuje się też powiadomić go o zamiarze jego
            sprzedaży lub jego uśpienia. Opiekun ma w tym wypadku w ciągu 7 dni prawo
            nieodpłatnego nabycia psa.
            5.Nabywca oświadcza, że nie jest pośrednikiem przy tym zakupie, że odebrany na
            podstawie niniejszej umowy pies nie będzie odsprzedany ani przekazany
            komukolwiek, a zwłaszcza do żadnego pośrednika w handlu zwierzętami lub sklepu
            ze zwierzętami jak również, że pies nie będzie wystawiany do walk psów.
            6.Nabywca zobowiązuje się nie dopuścić do niepożądanego rozrodu psa.

Podpis Opiekuna
            Podpis Nabywcy
    • Gość: bio01 Re: Do wszystkich oddających zwierzaka do adopcji IP: *.chello.pl 22.06.06, 00:06
      to straszne, co ludzie potrafią robić. Osoby, które mają odwagę na takie coś nie
      są w ogóle ludzmi. W takich sytuacjach wstyd mi, że jestem człowiekiem:(
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka