Dodaj do ulubionych

Jaśkowiak: po 12 latach Poznań dojrzał do zmian

15.10.10, 09:21
Brawo, choć jeden mądry kandydat. Tylko duże inwestycje w centrum są w stanie obronic Poznań. Dobrze że tendencja się zmienia i coraz wiecej młodych ludzi chce sie osiedlać w centrach miast. Do Poznania ta fala też dociera, szkoda że przez działania administratora Grobelnego 10 lat po Krakowie czy Wrocławiu. Ja też do takich należę. Czas skończyć z promowaniem "amerykańskiego snu" gdzie każdy chce mieć domek na przedmieściach. Doprowadziło to do powstania bogatych przedmieści i dzielnic nędzy (a`la getta dla emigrantów) w centrach amerykańskich miast. Ja takiego Poznania nie chcę. Chcę mieć wszystko por ręką, tramwaj pod domem i usługi też. A Wszyscy, którzy już uciekli do Tarnowa Podgórnego, Skórzewa itp. niedługo odczują, że spędzanie 3h dziennie w aucie dowożąc dzieci do szkół, czy jeżdząc do pracy jest bardzo męczące i nieopłacalne. A będzie jeszcze gorzej....
Poznań przyjazny mieszkańcom!!!!!!!!!
Obserwuj wątek
    • hoggar Jaśkowiak: po 12 latach Poznań dojrzał do zmian 15.10.10, 09:34
      Jaśkowiak to kandydat do którego to miasto jeszcze nie dorosło. Większość dalej będzie głosować za wąsatym Rysiem, który się zatrzymał intelektualnie na 92 roku (również jeśli chodzi o fryzury).

• huf Ten wąsik, ach, ten wąsik, 15.10.10, 09:48
        Ten wąsik, ach, ten wąsik
    • huf Jaśkowiak: po 12 latach Poznań dojrzał do zmian 15.10.10, 09:41
      "Trzeba promować Maraton Poznański, "
      Rozczarowałem się. Mo że chociaż trasa zostanie zmieniona
    • cfalek 70 proc. popiera ograniczenie ruchu w śródmieściu! 15.10.10, 09:42
      Tak mówią badania naszych preferencji transportowych, zbadanych przez UAM na zlecenie miasta:
      - aż 95 proc. domaga się większej liczby bezkolizyjnych tras tramwajowych (takich jak Poznański Szybki Tramwaj)
      - 47 proc. popiera wydzielenie pasów jezdni tylko dla autobusów (nawet kosztem aut)
      - 70 proc. popiera pomysł ograniczenia ruchu w śródmieściu
      poznan.naszemiasto.pl/artykul/263723,raport-komunikacyjny-naukowcy-z-uam-sprawdzili-nasze,id,t.html?kategoria=687#material_2
      Nareszcie ktoś kto nie jest hipokrytą i chce zrobić to o czym inni potrafią tylko pisać i nie mają jaj by podejmować decyzje dobre dla miasta, a nie dla pewnej grupy osób:

"Według wszystkich strategii, przyjętych przez samorządy objęte kontrolą,systemy transportowe miast wymagają zachowania odpowiedniej równowagi pomiędzy ruchem samochodowym, transportem zbiorowym oraz ruchem pieszych i rowerzystów. Oznacza to, że podejmowane działania nie powinny zmierzać wyłącznie w kierunku modernizacji i rozbudowy infrastruktury drogowej, ale również w kierunku rozwoju i modernizacji systemów transportu zbiorowego oraz stworzenia udogodnień dla ruchu pieszego i rowerowego. Deklarowane przez samorządy w dokumentach strategicznych opcje tzw. „zrównoważonego rozwoju transportu” w ośrodkach miejskich, rozmijały się z faktycznie realizowanymi inwestycjami."

www.nik.gov.pl/aktualnosci/nik-o-drogach-w-duzych-miastach.html
      Miasto to mała przestrzeń, gdzie realizować mają się często wzajemnie sprzeczne wobec siebie potrzeby. Polityka zaś to sztuka zarządzania dla dobra wspólnego, a nie pitu pitu, co by tu powiedzieć by mnie znowu wybrali.
    • Gość: zenek Re: Jaśkowiak: po 12 latach Poznań dojrzał do zmi IP: 95.108.69.* 15.10.10, 09:52
      > Brawo, choć jeden mądry kandydat. Tylko duże inwestycje w centrum są w stanie o
      > bronic Poznań.

To jest akurat koncepcja "dominium" Pięknego Rycha...
      • wlodzimierz_nowak Re: Jaśkowiak: po 12 latach Poznań dojrzał do zmi 15.10.10, 11:37
        Gość portalu: zenek napisał(a):

> > Brawo, choć jeden mądry kandydat. Tylko duże inwestycje w centrum są w st
        > anie o
        > > bronic Poznań.
        >
        > To jest akurat koncepcja "dominium" Pięknego Rycha...

Dominant ...(w tym przypadku handlowych). Sama idea nie jest wadliwa. Jednak jej wykonanie musi być:
        - staranne (nie może mieć za dużej skali, za bardzo skupiającej w środku przez nadmiar powierzchni handlowych - casus nowej części Starego Browaru, jak i charakteru zamkniętego - duża ilość wejść, ciągów wzmacniających, a nie ograniczających ruch pieszy, komunikacja z otoczeniem np. przez przeszklenia, okna wystawowe itp),
        - być tylko elementem rewitalizacji - rewitalizacja nie nastąpi przez wyłączenie z ruchu samochodowego, przez tramwaj, przez remonty, przez różnicowanie czynszów, przez preferencje dla gastronomii, czy księgarni, przez ustawienie ławek, czy fontann, ale przez zgrane i urbanistycznie przemyślaną kompozycję tych działań.
        • Gość: zenek Re: Jaśkowiak: po 12 latach Poznań dojrzał do zmi IP: 95.108.69.* 15.10.10, 12:12
          No proszę, Włodek zgadza się z koncepcją Grobelnego.

Czy Ty na pewno jesteś w komitecie My-Poznaniacy? ;)
          • wlodzimierz_nowak Re: Jaśkowiak: po 12 latach Poznań dojrzał do zmi 15.10.10, 12:17
            To jest jedno ze standaryzowanych narzędzi rewitalizacji. Swoją drogą podsunięte wiele lat temu w ekspertyzie, którą dla urzędu przygotował pan Andreas Billert, jakby nie było członek-założyciel Stowarzyszenia. Jednak Billert dzisiaj uważa, że przy obecnej zapaści w centrum (której wówczas jeszcze nie mieliśmy) z taką inwestycją potrzeba dużej ostrożności. A obecny prezydent ma chrapkę na sprzedaż gruntu, więc się jej bezrefleksyjnie uczepił. Miasto musi żyć z dochodów swoich mieszkańców, a nie wyprzedaży gruntów inwestycyjnych. A mieszkańcy z miasta uciekają. I tu mamy sedno problemu.
    • mn_poz Jaśkowiak: po 12 latach Poznań dojrzał do zmian 15.10.10, 09:54
      Powiem szczerze - może zagłosowałbym nawet na Jaśkowiaka ze świadomością, że zaraz obok Jaśkowiaka-prezydenta znajdą się osoby typu Włodek. N. Dałbym im szansę - albo coś zrobią, albo totalnie się ośmieszą, ale wstrzymuje mnie ich zdanie na temat inwestycji drogowych. Stowarzyszenie M-P jest za zamrożeniem inwestrycji drogowych na rzecz komunikacji miejskiej. A jest tak, że komunikacja miejska jest oczywiście bardzo ważna i powinna być naprawdę dobrze rozwinięta, ale rezygnacja z budowy nowych dróg i modernizowania starych jest głupotą [a to proponuje stowarzyszenie M-P, vide najróżniejsze posty jego członków pod artykułami na temat szeroko pojętej komunikacji]. Nie można cofać się do XIX w - samochodów będzie przybywać, bo ludzie chcą mieć lepiej, a nie gorzej i trzeba zaakceptować to naturalne dążenie. A to oznacza, że obok komunikacji miejskiej trzeba rozwijać też sieć dróg. A tego p. Jaśkowiak nawet nie ruszy.
      • Gość: ach.. Re: Jaśkowiak: po 12 latach Poznań dojrzał do zmi IP: *.icpnet.pl 15.10.10, 09:59
        czyli faktycznie nie ma na kogo głosować ;/
        masakra - trza oddać nieważny głos i czekać na lepsze czasy...
        • wlodzimierz_nowak błąd logiczny - wróćmy do Zurychu 15.10.10, 12:26
          mn_poz napisał:
          > wać to naturalne dążenie. A to oznacza, że obok komunikacji miejskiej trzeba ro
          > zwijać też sieć dróg. A tego p. Jaśkowiak nawet nie ruszy.

1. Nikt przez 4 lata nie ruszy ze względu na deficyt budżetowy. Najbliższe 4 lata będą jednak kluczowe dla Poznania ze względu na możliwość dokonania reorganizacji, przygotowania inwestycji postulowanych analizami, a latami lekceważonych przez obecną ekipę, przewartościowania polityki miejskiej.
          Jednak dużych inwestycji dzisiaj nikt z kapelusza nie wytrzepie. Jeśli masz na karcie kredytowej debet, na drugiej debet, to trzeci bank Ci już kolejnej karty nie wyda, kredytu nie udzieli, trzeba stare spłacić.
          I trzeba się spytać, czy dotychczas wydane pieniądze zostały w najlepszy możliwy sposób ulokowany. Ja mówię "nie". I mówię to od dłuższego czasu. Każda z nich jest potrzebna, ale priorytety i układ systemowy jest błędny dla Europejskiego Miasta.

> Powiem szczerze - może zagłosowałbym nawet na Jaśkowiaka ze świadomością, że za
          > raz obok Jaśkowiaka-prezydenta znajdą się osoby typu Włodek. N. Dałbym im szans
          > ę - albo coś zrobią, albo totalnie się ośmieszą, ale wstrzymuje mnie ich zdanie
          > na temat inwestycji drogowych. Stowarzyszenie M-P jest za zamrożeniem inwestry
          > cji drogowych na rzecz komunikacji miejskiej.

2. Oczywiście, że trzeba rozwijać sieć dróg. Przecież Św. Wawrzyńca i Dolna Głogowska są w miejskich planach już od 16 lat. Przecież nie trzeba czekać aż uciułami środki na mityczną III ramę w wymarzonym standardzie aby zbudować przejazdy nad torami kolejowymi. Te inwestycje powinny od 10 lat już stać. Zapytajmy co stanęło zamiast nich. Przecież - jeśli mnie pamięć nie myli - wiadukt na Obornickiej otwarty w 2002 roku kosztował ok. 20 mln PLN. Nawet jeśli zaniżyłem o 100% jego koszt, to kilka takich mogło już stać.

> A jest tak, że komunikacja miejsk
          > a jest oczywiście bardzo ważna i powinna być naprawdę dobrze rozwinięta, ale re
          > zygnacja z budowy nowych dróg i modernizowania starych jest głupotą [...] samochodó
          > w będzie przybywać, bo ludzie chcą mieć lepiej, a nie gorzej i trzeba zaakcepto
          > wać to naturalne dążenie. A to oznacza, że obok komunikacji miejskiej trzeba ro

3. Jednak najważniejsza jest jakość miasta, a nie przelotowość dróg. A to gwarantuje tylko zrównoważony rozwój, jeśli nie chcemy kiedyś tego miasta burzyć, aby wygonieni z miasta mieszkańcy mieli się jak poruszać. Poznań to nie trzeci świat, aby burzyć i budować bez refleksji. Nasza przestrzeń ma tysiącletnią wartość.
          Połowa mieszkańców Poznania korzysta z komunikacji zbiorowej, jednak od wielu lat ok. 80% środków inwestowanych jest w drogi, a inwestycje usprawniające komunikację zbiorową czekają "w teczkach" od 16 lat.
          To jak można się potem dziwić, że Poznaniacy muszą korzystać coraz częściej z samochodu? To nie luksus, status, ale niezbędnik w źle zorganizowanym Poznaniu. I trzeba wykonać krok do przodu.
          Samochód nie znaczy "lepiej". Samochód znaczy "koszt" (koszt dla właściciela użytkowania i parkowania, koszt dla firmy wykładające tysiące na służbówki, koszt dla środowiska, koszt społeczny dla mieszkańców, koszt dla miasta wciąż ładującego pieniądze w drogie w utrzymaniu drogi.
          Samochód jest dzisiaj niezbędnikiem, dlatego trzeba uczynić wszystko żeby stworzyć alternatywy. Nie mówimy o sytuacji, w której rodziny kupują swój pierwszy samochód, ale o takiej, w której niezamożne rodziny (co gorsza mieszkające w niedostosowanej do ilości samochodów tkance starych kamienic i osiedli z PRL) mają dwa samochody, a często ich dorosłe już dzieci muszą mieć dalsze samochody, żeby dostać się jakoś do pracy. Szczęście nasze - chciałoby się powiedzieć - że mamy tylu emerytów bez samochodów, inaczej irracjonalna polityka niekorzystania z Know-How naszego miasta doprowadziłaby nas do zapaści już kilka lat temu.

W Zurychu, metropolii 1,2 milionowej nie ma korków w samym mieście. Tam się jeździ tramwajami. Do miasta dojeżdża się koleją metropolitalną. Korki pojawiają się na drogach dojazdowych (w czasie gdy tam w latach 60-tych zachodziły procesy, jakie dzisiaj obserwujemy w Poznaniu, ludność miasta zmalała o ponad 100, a gwałtownie przyrosła ludność sąsiednich gmin - 2/3 ludności aglomeracji mieszkają poza miastem), które nie są rozbudowywane, mimo, że to jedne z największych korków jakie spotkałem podróżując po Europie (wyjazd z miasta w popołudniowym piątkowym szczycie zajął mi 2h). Ale centrum i śródmieście? Spokojne, dobrze zorganizowane, przyciągające dobrze sytuowanych mieszkańców. Smrodu spalin tam się nie czuje mimo położenia w niecce między wysokimi pasmami wzgórz.
          A nie rozwinę już tego, że ilość samochodów na 1000 mieszkańców w Poznaniu przekroczyła znacznie takowe poziomy z miast Niemiec.
          • Gość: mn_poz Re: błąd logiczny - wróćmy do Zurychu IP: 91.212.223.* 15.10.10, 14:17
            Samochód jednak znaczy "lepiej" - dla każdego, kto go ma lub chce mieć. Nie pisz mi o kosztach, bo są one wliczone w fakt posiadania auta. A koszt społeczny? Koszt dla miasta? Elektryfikacja pociągnęła za sobą koszty - wszystkie, które wymieniłeś. I co, mamy cofnąć się do średniowiecza? Mądry Rozwój - ot co. Zgadzam się, że może miasto przez ostatnie lata zbyt mało inwestowało w rozwiązania komunikacji zbiorowej, ale to nie oznacza, że za dużo inwestowano w rozwój sieci dróg. Dlaczego myśląc - "jakość miasta" myślisz tylko o mieszkańcach, którzy nie poruszają się samochodami? Dlaczego pod tym hasłem nie mieszczą się ci, którzy jeżdżą [muszą lub chcą] samochodami. Dla mnie wygodne miasto, to m.in. takie, w którym wygodnie dojadę samochodem do celu lub w jego okolice. Może nie chcę jeździć niepunktualnymi autobusami i brudnymi tramwajami. A może po prostu nie chcę po raz drugi w tramwaju walczyć o życie z debilem, który straszy mnie nożem? Miasto jest dla wszystkich, dlatego tak mnie wkurza, gdy ktoś mówi o zrównoważonym rozwoju miasta, a myśli tylko o jednym aspekcie tego rozwoju.
            Jesli nie wytrzepiemy z kapelusza dużych inwestycji, to przestańmy w takim razie mówić o zrównoważonym rozwoju. Zróbmy kilka deptaków, zamiećmy gówna z ulicy, zróbmy porządek z reklamami i już. I już będzie DOBRZE! Ale też przed wyborami powiedzmy ludziom wprost - nie ma kasy i kandyduję, by zrobić parę rzeczy, na które kasy nie trzeba. Będzie rzeczowo i uczciwie. Tyle tylko, że każdy, który kandyduje tak nie powie. Bo obłuda jest tym, co obok populizmu wynosi ludzi na takie stanowiska.
            • Gość: huf Re: błąd logiczny - wróćmy do Zurychu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.10, 14:33
              "Ale też przed wyborami powiedzmy ludziom wprost - nie ma kasy i kandyduję, by zrobić parę rzeczy, na które kasy nie trzeba. Będzie rzeczowo i uczciwie. Tyle tylko, że każdy, który kandyduje tak nie powie."
              Powyżej o braku w kasie pisze W. Nowak ze stowarzyszenia My-Poznaniacy. Byłoby jej więcej gdyby nie np. stadion. Jeden wiadukt nad Obornicką to podobno 20 mln. zł., jeden stadion ponad 700 mln., koncert Stinga 2,5 mln. z kasy miejskiej.
              "A może po prostu nie
              > chcę po raz drugi w tramwaju walczyć o życie z debilem, który straszy mnie noż
              > em?"
              Można walczyć o życie po wyjściu z samochodu z mętem mającym na niego ochotę.
              "a myśli tylko o jednym aspekcie tego rozwoju."
              No i ten jeden aspekt rozwoju się realizuje cały czas czyli drogi.
              • Gość: mn_poz Re: błąd logiczny - wróćmy do Zurychu IP: *.icpnet.pl 15.10.10, 21:46
                "Cały czas tylko drogi"? To ja się pytam, jakie poważne ulice oprócz Głogowskiej, Polskiej, Bułgarskiej i Zawad zbudowano przez 12 lat? Wychodzi jedna inwestycja na 4 lata. W dodatku Głogowska zbudowana w połowie za kasę z UE.
                • poz3 Re: błąd logiczny - wróćmy do Zurychu 15.10.10, 22:12
                  > "Cały czas tylko drogi"? To ja się pytam, jakie poważne ulice oprócz Głogowskie
                  > j, Polskiej, Bułgarskiej i Zawad zbudowano przez 12 lat? Wychodzi jedna inwesty
                  > cja na 4 lata. W dodatku Głogowska zbudowana w połowie za kasę z UE.

Właśnie o to chodzi że wszystko wydano na takie luksusowe inwestycje z których pożytek jest niewielki. Wszystko po to, aby zadowolić mn_poza i innych podobnych którym się wydaje, że drogi prawie nic nie kosztują i że te ich śmieszne opłaty które ponoszą na swoje samochody cokolwiek pokrywają...
                  • poz_ytywny Re: błąd logiczny - wróćmy do Zurychu 15.10.10, 23:24
                    Pisane było, że za drogę każdego roku płaci się 10% tego co kosztowało zbudowanie. To już wiesz na co idzie kasa, której nie widać. A tory tramwaju są tańsze w eksplaatacji.
      • Gość: inżynier Re: Jaśkowiak: po 12 latach Poznań dojrzał do zmi IP: 95.108.39.* 15.10.10, 10:01
        zgadzam się z Twoją opinią odnośnie rozwoju komunikacji w 100% i dlatego też nie będę głosował na tego pana.
      • cfalek jesteś za dalszym niedorozwojem tramajów? 15.10.10, 10:08
        By w mieście było dobrze, priorytety w wydawaniu pieniędzy z budżetu miasta muszą ulec zmianie.

Transport szynowy - szczególnie ważny w dużych aglomeracjach - jest w fatalnej kondycji. Oferowane pasażerom wagony tramwajowe są przestarzałe i maksymalnie wyeksploatowane: blisko 75% z nich ma ponad 20 lat (w Szczecinie i Gdańsku niemal wszystkie: 149 na 153 i 190 na 204), stan torowisk i trakcji jest coraz gorszy, a długość i gęstość linii zmniejsza lub nie zmienia się.
        www.nik.gov.pl/aktualnosci/nik-o-drogach-w-duzych-miastach.html
      • poz3 Re: Jaśkowiak: po 12 latach Poznań dojrzał do zmi 15.10.10, 10:14
        A za co ma ruszyć? Skombinujesz sponsora? :)

Może jednak warto w ramach kiełbasy wyborczej ogłosić powszechną rozbudowę dróg z dopiskiem ';)'. Nikt poważny w to nie uwierzy, a tacy jak mn_poz dla których pieniądze to taki nic nie znaczący drobiazg będą zadowoleni ;)

• Gość: mn_poz Re: Jaśkowiak: po 12 latach Poznań dojrzał do zmi IP: *.icpnet.pl 15.10.10, 21:51
          Nie robię tu zarzutu z braku kasy [choć to skandal i efekt złego zarządzania jednym z najbogatszych miast]. Piszę tylko, że jeśli kasy nie ma, to nie ściemniajmy, tylko powiedzmy jak jest - nie ma kasy i już. Robimy to co można - nie doszukuj się ironii w mojej wypowiedzi, bo jej tam nie ma.
      • dr_curt Re: Jaśkowiak: po 12 latach Poznań dojrzał do zmi 15.10.10, 11:14
        Z tym zamrożeniem inwestycji drogowych to akurat nieprawda. Zresztą jaki kandydat odważyłby się deklarować coś takiego przed wyborami? To byłoby samobójstwo, a ponadto elementarny brak rozsądku.
        Jaśkowiak proponuje zrównoważony rozwój, prezentuje świeże spojrzenie i ma mój głos.
        Przeraża mnie fakt, że na preferencje wyborcze ma wpływ luźno rzucone hasło o zaniechaniu działalności na rzecz jednego i to wcale nie najważniejszego aspektu życia miasta. Miasto to nie tylko drogi!
        Niestety, ta żałosna kalka myślowa funkcjonuje rewelacyjnie i mamy to co mamy: Grobelny rządzi trzecią kadencję, pomimo degradacji miasta, albowiem 'inwestuje w drogi'. Paranoja....
        • wlodzimierz_nowak Re: Jaśkowiak: po 12 latach Poznań dojrzał do zmi 15.10.10, 12:30
          dr_curt napisał:
          > Przeraża mnie fakt, że na preferencje wyborcze ma wpływ luźno rzucone hasło o z
          > aniechaniu działalności na rzecz jednego i to wcale nie najważniejszego aspektu
          > życia miasta. Miasto to nie tylko drogi!
          > Niestety, ta żałosna kalka myślowa funkcjonuje rewelacyjnie i mamy to co mamy:
          > Grobelny rządzi trzecią kadencję, pomimo degradacji miasta, albowiem 'inwestuje
          > w drogi'. Paranoja....

Nie ma. Coraz więcej z nas ma znajomych, którzy w korkach dojeżdżają z domków na przedmieściach i już coś o tym "szczęściu" pod lasem wie. Ale ten problem się dopiero zaczyna. Dlatego na każdym kroku podkreślam, jak dla całej aglomeracji ważne są wybory do Sejmiku i parcie przez Marszałka na rozwój sieci kolei metropolitalnej. Ten projekt właśnie rusza i po wyborach musi być rozwijany z impetem. A miasto i gminy mają ogromną rolę do odegrania, czyli integrację tej sieci kolejowej z komunikacją zbiorową oraz rowerową.
        • Gość: mn_poz Re: Jaśkowiak: po 12 latach Poznań dojrzał do zmi IP: *.icpnet.pl 15.10.10, 22:02
          No to sobie głosuj na gościa, który mówi: "zrównoważony rozwój", a myśli : "tramwaje i autobusy". Te same autobusy będą stały w korkach, bo nie będzie porządnych ulic, będą gubiły zawieszenie na dziurach w tych ulicach, których Jaśkowiak nie chce remontować. Budują się nowe osiedla i nie będzie do nichwygodnych ulic dojazdowych, bo Jaśkowiak w swej wizji zrównoważonego rozwoju nie przewidział miejsca dla ulic. Wtedy będzie fajnie. Chyba nikt ze stowarzyszenia M-P tak naprawdę nie wierzy, że nagle ludzie przesiądą się z samochodów do tramwajów i autobusów. A nawet jeśli - to potrzeba na to setek milionów nie złotych, ale euro których nie mamy. No i nowych ulic - właśnie dla tych autobusów i tramwajów.
          • poz3 Re: Jaśkowiak: po 12 latach Poznań dojrzał do zmi 15.10.10, 22:24
            Gość portalu: mn_poz napisał(a):

> No to sobie głosuj na gościa, który mówi: "zrównoważony rozwój", a myśli : "tra
            > mwaje i autobusy". Te same autobusy będą stały w korkach, bo nie będzie porządn
            > ych ulic, będą gubiły zawieszenie na dziurach w tych ulicach, których Jaśkowiak
            > nie chce remontować. Budują się nowe osiedla i nie będzie do nichwygodnych uli
            > c dojazdowych, bo Jaśkowiak w swej wizji zrównoważonego rozwoju nie przewidział
            > miejsca dla ulic. Wtedy będzie fajnie. Chyba nikt ze stowarzyszenia M-P tak na
            > prawdę nie wierzy, że nagle ludzie przesiądą się z samochodów do tramwajów i au
            > tobusów. A nawet jeśli - to potrzeba na to setek milionów nie złotych, ale euro
            > których nie mamy. No i nowych ulic - właśnie dla tych autobusów i tramwajów.

Podsumujmy spostrzeżenia z Twojej wypowiedzi :)
            1. nie ma kasy, nowych wypasionych ulic nie będzie, najwyżej jakieś małe
            2. ludzie się muszą przemieszczać, więc trzeba zoptymalizować wykorzystanie tego, co mamy
            Wniosek nasuwa się tylko jeden - z istniejących ulic trzeba usunąć zbędne i mało wydajne samochody osobowe aby zrobiły miejsca na bardziej wydajne autobusy i tramwaje

Jak widzisz właśnie sam wykazałeś słuszność stawiania na tramwaje czy autobusy, witamy wśród wyborców Jaśkowiaka ;)
            • poz_ytywny Re: Jaśkowiak: po 12 latach Poznań dojrzał do zmi 15.10.10, 23:22
              poz3 napisał:

> Podsumujmy spostrzeżenia z Twojej wypowiedzi :)
              > 1. nie ma kasy, nowych wypasionych ulic nie będzie, najwyżej jakieś małe
              > 2. ludzie się muszą przemieszczać, więc trzeba zoptymalizować wykorzystanie teg
              > o, co mamy
              > Wniosek nasuwa się tylko jeden - z istniejących ulic trzeba usunąć zbędne i mał
              > o wydajne samochody osobowe aby zrobiły miejsca na bardziej wydajne autobusy i
              > tramwaje
              >
              > Jak widzisz właśnie sam wykazałeś słuszność stawiania na tramwaje czy autobusy,
              > witamy wśród wyborców Jaśkowiaka ;)

Widzę, że czas w sam raz wróciłem na wybory! Całkiem serio mam pomysł dla urzędników z Kolegiackiego jadących Szelągowską. Buspas zrobić na Szelągowskiej i Garbarach. Będzie szybciej. A kto chce stanie se w korku. I w pół roku mamy nowe nawyki załatwione.
          • fin_poznan Re: Jaśkowiak: po 12 latach Poznań dojrzał do zmi 19.10.10, 20:13
            Niestety fakty są takie, że ruch jest i będzie coraz większy i coraz szersze drogi nie rozwiążą problemu. Problem jest jednak bardziej złożony i jak w każdym przypadku skrajności nie są dobrym rozwiązaniem. Nie jest prawdą, że na zachodzie nie budują dróg i że nasze obecna infrastruktura jest choć w części do nich zbliżona. Moim zdaniem problem polega na totalnym chaosie w planowaniu przestrzennym. To już nawet w PRL można powiedzieć, że lepiej o to dbano. Potem była wolna amerykanka. Efekt jest taki, że szlaki komunikacyjne dom-szkoła-praca przebiegają we wszystkich możliwych kierunkach. PO jeździ do pracy w PZ, PZ do PO. Taki chaos powoduje zapotrzebowanie na auta i zmniejsza korzyści skali dla transportu masowego. Jeżeli z głową tego nie będziemy robić, a inni będą, to za 20 lat będziemy w przysłowiowej czarnej dupie. Obalmy jeszcze jeden mit. Ludzie nie zostawią samochodu jeżeli komunikacja miejsca nie zaoferuje im alternatywy, czyli tyle samo minut od drzwi do drzwi, tak to niestety jest bo po prostu jesteśmy leniwi i wygodni. Na razie tramwaj jadący średnio 17 km/h lub autobus stojący w korkach nie jest to alternatywną. Przy obecnych rozwiązaniach przynajmniej autobusy nie są w stanie nadrobić dystansu bo przy coraz większych korkach będą jeździły jeszcze dłużej. Kolejny mit to dopóki duża część mieszkańców nie przesiądzie się do tych autobusów to nie będą one czyste, wygodne, nowoczesne, klimatyzowane. Po prostu nie będzie na to pieniędzy.

Sądze, że M-P być może chcąc naświetlić probelmy świadomie zbytnio przejaskawiają obraz. Mam nadzieje, że mimo wszystko widzą problem szerzej. Jednego jestem pewnie, że bez nacisku na transport zbiorowy przegramy. Jak do tego nie dopuścić to naprawdę ciężka sprawa ...

Polecam filmik:
            www.youtube.com/watch?v=cU6ImWY4IBc
    • andrzej_bialas Jaśkowiak: po 12 latach Poznań dojrzał do zmian 15.10.10, 09:56
      Brawo Panie Jacku. Kandydat My Poznaniacy to to wizja miasta do której powinnismy dążyć . To wizja która daje nam wszystkim szanse, że nasze Miasto będzie służyc NAM WSZYSTKIM. Jako mieszkańcy widzimy codziennie slalom pieszch pomiędzy źle parkowanymi samochodami na chodnikach. Widzimy chybione inwestycje jak chociazby budowany kosztem 10 mln złotych most na Bukowskiej który zostanie zasypany. To również balansowanie na krawędzi przyzwoitości działanie miasta w sprawie Stadionu Miejskiego i Poznania jako Stolica Kultury z czym niestety sie pożegnalismy. Pragniemy miasta innego co udowadniamy codzienną pracą w miejscach swojego zamieszkania i działaniach na rzecz społeczności lokalnej. Andrzej Białas
      • Gość: zenek Re: Jaśkowiak: po 12 latach Poznań dojrzał do zmi IP: 95.108.69.* 15.10.10, 10:41
        Sama wizja to nie wszystko...
        Niech pan Jaśkowiak pokaże swoje doświadczenie i kadry na których się oprze.

Czasy Janków Muzykantów dawno już minęły...
        • Gość: Piotr Re: Jaśkowiak: po 12 latach Poznań dojrzał do zmi IP: 150.254.126.* 15.10.10, 11:32
          Ty lepiej popatrz jakie "kadry" ma obecny prezydent... Ja podejmuję ryzyko i głosuję na Jaśkowiaka. Albo się odbijemy, albo szybko umrzemy. Z Grobelnym to będzie konanie i długa agonia.
          • Gość: zenek Re: Jaśkowiak: po 12 latach Poznań dojrzał do zmi IP: 95.108.69.* 15.10.10, 12:10
            > Ty lepiej popatrz jakie "kadry" ma obecny prezydent...

A jakie będzie miał nowy?
            Typu Rdesiśskiego i Walendziaka?
            Pampersy czy spadochroniarze?
            Ksero chociaż będą umieli obsługiwać, to podstawowa umiejętność do pracy w biurze.
            O znajomości przepisów i procedur nawet nie wspomnę.

Ach jaki ten świat czarno-biały... z jednej strony Samo Zło Grobelny, prawa ręka Belzebuba, a z drugiej Serafin Jaśkowiak, pan wie po czyjej prawicy zasiada...

> Albo się odbijemy, albo szybko umrzemy.

No zaiste piękna perspektywa.
            Myślisz że wszyscy Poznaniacy mają skłonność do ryzyka i inklinacje samobójcze?

Naprawdę uważasz że Poznań kona?
            Byłeś może w jakimś innym polskim mieście, rozmawiałeś z jego mieszkańcami, interesowałeś się jego sprawami i polityką personalną?
            Bo do mnie przyjeżdżają znajomi z całej Polski i opowiadają mi takie same historie, a Poznań (może tylko jako przyjezdnym) się podoba i wielu (słownie: wielu) rzeczy nam zazdroszczą.

Czy to tylko zwykłe polskie, wszędzie dobrze gdzie nas nie ma?
            • Gość: Poznaniak Re: Jaśkowiak: po 12 latach Poznań dojrzał do zmi IP: *.icpnet.pl 15.10.10, 12:28
              Zenek, wszyscy wiemy że Rdesiński to spadochroniarz przysłany przez poprzednią KRRiTV. Długo tu nie posiedzi i niewiele popsuje. Nie chodzi o demonizowanie postaci Grobelnego - chodzi o to, że jego czas już minął - miał 12 lat na realizację swojej wizji miasta i co zrobił?? Eksperci nie równają nas już z Wrocławem, czy Gdańskiem, o Krakowie i Warszawie nie wspominając. Niedługo w rozwoju łyknie nas Białystok (z całym szacunkiem). Nie mam myśli samobójczych, ale wystarczy się przejść po centrum i zobaczyć że upada mit Poznania czystego. Jak podliczysz ile błędów zrobiono przy budowie stadionu i ile za niego przepłaconego upada mit Poznania gospodarnego (choć jestem kibicem Kolejorza, i cieszy mnie że stadion w ogóle powstał). Król jest nagi? Nie... mamy najwięcej km2 powierzchni galerii handlowych per capita.
              • Gość: zenek Re: Jaśkowiak: po 12 latach Poznań dojrzał do zmi IP: 95.108.69.* 15.10.10, 13:28
                > Nie chodzi o demonizowanie postaci Grobelnego - chodzi o to, że jego czas już minął

Z tym akurat się zgodzę.
                Ale pan Jasiński wcale nie jest sensowną alternatywą.

> - miał 12 > lat na realizację swojej wizji miasta i co zrobił??

Niech zgadnę?
                Nic?

> Eksperci nie równają nas już z Wrocławem,
                > czy Gdańskiem, o Krakowie i Warszawie nie wspominając.

Wcale to o wcale...
                www.smith.org.pl/pl/
                www.konkursinnowator.pl/pl/pages/display/9/47
                A może wiesz coś na temat, czemu w Poznaniu jest najniższa stopa bezrobocia w skali kraju?
                To też objawy degrengolady miasta i mieszkańców?
                • Gość: Poznaniak Re: Jaśkowiak: po 12 latach Poznań dojrzał do zmi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.10, 17:44
                  Wskaźniki informujące o ekonomii jak stopa bezrobocia, ilość zarejestrowanych firm prywatnych, wynagrodzenia czy konsumpcja per capita to przede wszystkim zasługa przedsięborczych poznaniaków oraz klientów, napędzających konsumpcję (co 4ty z nich to przyjezdny student!). Grobelny na pewno im życia nie ułatwia. Ale mógłby ułatwić życie mieszkańcom Poznania w innych sprawach - gdzie są inwestycje komunikacyjne (np. tramwaj do Dworca Zachodniego), gdzie budowa basenów - W-wa ma aquapark w każdej dzielnicy niemalże, dlaczego Prezydent pozwala na oddawanie ziemi za bezcen deweloperom pozwalając nierzadko na niszczenie urbanistycznego ładu a nawet pozwala na wykup z ziemi z mieszkańcami (Dom Nauczyciela przy Chartowie gdzie deweloper chce wyrzucić mieszkańców, a miasto nie oferuje nic w zamian). To tylko niektóre przykłady. Mieszkańcy wbrew temu mają się całkiem nieźle, choć większość wybiera nogami wyprowadzając się do Skórzewa, Dopiewa, Dąbrówki i innych podmiejskich miejscowości i tam płaci podatki, które mogłyby rozwijać nasze kochane Miasto.
    • Gość: Poznaniak Re: Jaśkowiak: po 12 latach Poznań dojrzał do zmi IP: *.icpnet.pl 15.10.10, 11:48
      Głosować na Jaśkowiaka!! Czas skończyć z grobelizmem, czyli stagnacją miasta, a w wypadku centrum nawet można mówić o degradacji. Samorząd to nie wybór między Tuskiem a Kaczyńskim, nie wybór między tym czy krzyż ma stać przed pałacem czy nie. Miastu potrzeba GOSPODARZA nie KOLEGI DEWELOPERÓW, który za bezcen odda im ziemie mimo planowanego studium (Park Rataje). Czy potrzebne jest nam błędne koło motoryzacji, i budowa w przyszłości piątej i szóstej ramy za gigantyczne pieniądze?! Więcej dróg to większa wygoda dla samochodziarzy, co będzie generować... potrzebę kolejnych dróg! Na Zachodzie już na to przerobili. Polak jednak na błędach uczyć się nie potrafi. Nie wspominając, że wszyscy podmiejscy oddają swoje podatki ościennym gminom i jeszcze żądają żeby miasto im budowało drogi (sic!). No cóż, nie ma róży bez kolców! Trzeba trochę w korku postać, taka jest cena posiadania domku na przedmieściu. Priorytetem jest ściągnięcie inwestorów, zapewnienie ludziom godziwej pracy, transport zbiorowy godny europejskiego miasta o średnim zaludnieniu i centrum, które można pokazać turystom z dumą a nie ze strachem.
      • Gość: Inny poznaniak Re: Jaśkowiak: po 12 latach Poznań dojrzał do zmi IP: *.icpnet.pl 15.10.10, 14:04
        Gdybys kandydował, miałbyś głos mój i mojej rodziny. Licze na to, że Jacek Jaśkowiak ma doradców o podobnych poglądach lub przynajmniej czytuje takie posty i bierze je pod uwagę.
        • Gość: Rataje Re: Jaśkowiak: po 12 latach Poznań dojrzał do zmi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.10, 17:38
          I co z tego że dziś wielu krytycznie mówi i ocenia R Grobelnego. Zobaczycie że nawet nie będzie 2 tury. Choć Jaśkowiak jest ciekawym człowiekiem.
          • Gość: Gość z Rataj Re: Jaśkowiak: po 12 latach Poznań dojrzał do zmi IP: *.icpnet.pl 19.10.10, 15:39
            Dlatego warto na niego głosować. Może okaże się że wbrew sondażom i innym mniej i bardziej miarodajnym rankingom uda się wprowadzić kogoś niezwiązanego z układem partyjnym do drugiej tury. Na tym polega demokracja - kto ma więcej głosów ten wygrywa. Im więcej ludzi się przekona tym większa szansa. Poznaniacy dali już kredyt Grobelnemu na władzę przez 12 lat. Widać, że jego formuła się wyczerpała. Nie potrafimy się przebić przez układy, inne miasta powoli nas przeskakują, mają lepszy PR, coraz więcej napływowców, którzy tu trafiają, mówi że zacytuje "jest tu nudno, nic się nie dzieje, że prowincja" itp. Sam słyszałem takie opinie. Potrzeba nam większej aktywności, a pan Ryszard uaktywnia się tylko przy głosach o budowie III ramy ;-) i gdy można się puszyć, że jako pierwsi mamy stadion, choć z usterkami, ale mamy. Nasze miasto ma potencjał, musimy tylko spojrzeć na siebie bardziej krytycznie, poprawić co złe, bo na pewno nie jesteśmy gorsi od Wrocławia, Lublina czy... Białegostoku. Jaśkowiak to zapewni, Grobelny zaś będzie nas trzymać w nieuzasadnionym bezkrytycyzmie.
            • negrar Popieram! 19.10.10, 19:39
              Byłem na debacie w CK Zamek i mówił spokojnie, rozsądnie, systemowo, bez kiełbasy wyborczej. Znajomi z PO (RG i GG) ciągle to samo i pokazują jacy są inni. A ten Dziuba też był sensowny, tylko takie pisiorskie wstawki robił.
              • Gość: OBYWATEL Re: Popieram! IP: *.icpnet.pl 19.10.10, 19:55
                Kto nie był dzisiaj na debacie w Zamku niech żałuje. Jedyny kandydat bezpartyjny,wystawiony przez Stowarzyszenie My Poznaniacy zasługuje na uwagęAtaki na działalność Grobelnego zdominowały całe spotkanie. Buta,arogancja,lekceważenie mieszkańców,brak wizji , układy z deweloperami jak również wyliczalne straty dla miasta powodują ,że napewno nie może kontynuować swojej przestępczej działalności.
                Kapitalne było wystąpienie pani,która przedstawiła się jako politolog. Czeka na rozpatrzenie jej sprawy przeszło 5 lat. Na prośbę o osobiste spotkanie dostała odpowiedż od Grobelnego,że nie widzi celowości w takiej wizycie w Urzędzie Miasta.Panie Prezydencie!! Poznaniacy nie widzą celowości w ponownym Pana wyborze do władz miasta!!!!
                • Gość: huf Re: Popieram! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.10, 20:36
                  Żałuję. Gdzie była informacja o debacie?
    • plendz Po namyśle... 18.10.10, 14:39
      Miałem taki pomysł, żeby głosować na Rysia, bo jako menedżer jest sprawny. Przy tym miałem nadzieję, że po obecnych zawieruchach z kołkami z poznańskiej PO, Rysiu zerwie z partyjniakami i może pójdzie trochę w stronę społeczników. Wymyśliłem, że dam głos na Rysia jako praezydenta, a na radnego wybiorę sobie kogoś z My-Poznaniaków.
      Teraz sobie kombinuję, że Rysiu odebrałby duże poparcie w wyborach jako wyraz akceptacji dla jego bezwizyjnej technokracji. Pewnie koniec końców wygra te wybory, ale w bez mojego głosu w pierwszej turze. Im większe poparcie będzie miał kandydat niezależny, tym wyraźniejszy będzie sygnał dla miastowego establishmentu, że trzeba coś zmienić. Zagłosuję więc na Jaśkowiaka i dopiero jeśli nie dostanie się on do drugiej tury, to oddam głos na Rysia.
      Ponadto, muszę to szczerze przyznać, podoba mi się "akcent kontynuacji" w wypowiedzi p.Jaskowiaka, żeby się wzorować na Zurychu. Dużym sentymentem darzę czasy Prezydenta Kaczmarka i tamten "zuryski" pomysł, zwłaszcza, że byłem w Zurychu i widziałem to "mieszczańskie miasto". Może to nie "stolica kultury", ale miasto rozpoznawalne dzięki właśnie mieszczańskiemu, porządnemu klimatowi. Zresztą Poznań leży w miarę dużym, dynamicznie rozwijającym się kraju, co daje mu pewne atuty, których Zurych nie ma. Jak osiągniemy poziom Zurychu, to możemy zacząć myśleć o byciu drugą Barceloną;-)))
      A faktem jest, że najpierw musimy popracować nad naszą mentalnością i skończyć z partyjniactwem oraz prowincjonalną zaściankowością naszych priorytetów rozwojowych, pomyśleć nad stworzeniem niepowtarzalnego, dobrego i co najważniejsze - WŁASNEGO - klimatu społeczno-kulturowego.
    • Gość: gość p Re: Jaśkowiak: po 12 latach P-ń dojrzał do zmian IP: *.icpnet.pl 06.12.14, 23:12
      A tym bardziej - po 16... :-)
    • thin_air Re: Jaśkowiak: po 12 latach Poznań dojrzał do zmi 10.12.14, 08:15
      nieprawdopodobne!!!!!!! jedna z niewielu okazji żeby robić to na czym sie nie zna - zostać vice Prezydentem Miata Poznania. z komisji kultury fizycznej i turystyki na gospodarke komunalną, a z "się nie znam" na zagospodarowanie przestrzenne i ochronę środowiska.
      absolutny odjazd, a ja do tego przyłożyłem niestety ręke bo głosowałem jak głosowałem...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka