Dodaj do ulubionych

Centrum Poznania w tempie 30

07.10.11, 21:06
ulice przyjazne rowerom to nie takie, ktore maja ograniczenie do 30, ale takie, ktore maja wytyczone pasy tylko dla rowerow, wyprofilowane krawezniki i nie sa zbudowane z kocich lbow. niestety remont np. ulicy szewskiej pokazuje, ze nie wszyscy o tym pamietaja...
Obserwuj wątek
    • whitenabuchodonozor Re: Centrum Poznania w tempie 30 07.10.11, 21:49
      trzymam kciuki za strefę (choć sam nierzadko poruszam się po centrum samochodem)
    • rockville Centrum Poznania w tempie 30 07.10.11, 22:21
      Zalecane przez Unie Europejska 30 to ciagle za szybko i niebezpiecznie dla rowerzystow. My, Poznaniacy , popieramy obnizenie predkosci do 20 km/godz oraz zadamy wybudowania zadaszenia ponad wszystkimi sciezkami rowerowymi. Jezdzeenie rowerami podczas deszczu , a takze w zimie zmniejszy emisje CO2 , ktorry zabija Mame Ziemie oraz polarne niedzwiadki . Nie na damo nazywaja nasze miasto miastem how-how !
      • lucyna_n Re: Centrum Poznania w tempie 30 07.10.11, 22:44
        poznaniak i taki głupek, wstyd.
        • wlodzimierz_nowak Re: Centrum Poznania w tempie 30 25.10.11, 14:56
          W naszym nowym Poznaniu nowopoznaniaków jest coraz więcej. Niestety. Poznański pragmatyzm jest cechą ginącą. Jak powiada przysłowie - ryba psuje się od głowy. Jeszcze jedna taka zła dekada i będziemy mieli nowe porzekadło narodowe "nie masz cwaniaka nad poznaniaka".
      • Gość: Jan Dla ciebie prędkość 20km/h będzie zbyt duża IP: *.centertel.pl 07.10.11, 23:01
        To kwestia właściwego funkcjonowania połączeń nerwowych w głowie :D
      • leszekes Re: Centrum Poznania w tempie 30 08.10.11, 14:56
        A każdy rowerzysta powinien dostawać na światłach ciasteczko regeneracyjne... :DDD

rockville napisał:

> Zalecane przez Unie Europejska 30 to ciagle za szybko i niebezpiecznie dla rowe
        > rzystow. My, Poznaniacy , popieramy obnizenie predkosci do 20 km/godz oraz zada
        > my wybudowania zadaszenia ponad wszystkimi sciezkami rowerowymi. Jezdzeenie row
        > erami podczas deszczu , a takze w zimie zmniejszy emisje CO2 , ktorry zabija Ma
        > me Ziemie oraz polarne niedzwiadki . Nie na damo nazywaja nasze miasto miastem
        > how-how !
        • bimota Re: Centrum Poznania w tempie 30 08.10.11, 21:01
          To jakas nowosc. Zwykle rowerzysci palaszowali batony...
          • leszekes To dać im batonika co 10 km 08.10.11, 21:15
            W spodenki :D

bimota napisał:

> To jakas nowosc. Zwykle rowerzysci palaszowali batony...
            • bimota Re: To dać im batonika co 10 km 09.10.11, 23:41
              Jak w spodenki ? Zawodowcy maja kieszonki w koszulce.. :P
      • Gość: andy Re: Centrum Poznania w tempie 30 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.11, 14:00
        My "Poznaniacy" wcale nie popieramy ograniczenia do 20, nie wiem, w czyim imieniu się wypowiadasz. Rower to nie jest podstawowy środek transportu w mieście, pomyśl, jak to utrudni poruszanie się autobusów i samochodów. 30 to i tak dolna granica. Poza tym wybudowanie zadaszenia nad trasami rowerowymi, pomijając ogromne koszty takiego pomysłu, rozwiąże sprawę tylko tam, gdzie ścieżki rowerowe faktycznie są, a jest ich niewiele. W konsekwencji setki rowerzystów zimą będą musiały przemierzyć pół miasta, żeby wjechać na taką zadaszoną ścieżkę, życzę przyjemności i powodzenia!
        A how-how to robią psy, to, co prawdopodobnie miałeś na myśli, pisze się know-how.
      • Gość: Bua Re: Centrum Poznania w tempie 30 IP: 68.151.16.* 10.10.11, 03:22
        rockville
        po co te kpiny?
        Daszki zbuduj na swojej prywtnej ścieżce zdrowia z niedźwiadkiem poganiającym rowerzystów.
    • manissa Re: Centrum Poznania w tempie 30 07.10.11, 22:53
      Dziś w Poznaniu było tempo 5. Dantejskie sceny od rana do późnego wieczora.
    • bimota Centrum Poznania w tempie 30 08.10.11, 00:15
      NIE WIEDZIALEM, ZE SPOLECZENSTWO ogranicza sie do rady osiedla... Jedynej pozytecznej rzeczy - kontrpasa na Ratajczaka nie wprowadzili, czyli przez kolejne 200 lat bede jezdzil wbrew przepisom, az zrobia jakas pojebana trase tramwajowa... Sygnalizacji nie trzeba przebudowywac, wystarczy ja zlikwidowac.
      • cezary.brudka Re: Centrum Poznania w tempie 30 09.10.11, 11:38
        > NIE WIEDZIALEM, ZE SPOLECZENSTWO ogranicza sie do rady osiedla...

Rada Osiedla Stare Miasto niejako zmusiła ZDM do konsulatacji projektu na kilku specjalnych sesjach RO z udziałem radnych z Komisji Rewitalizacji. Konsultacje są otwarte dla wszystkich, zapraszam do udziału przy okazji wprowadzani kolejnych podstref!

> Jedynej pozytecznej rzeczy - kontrpasa na Ratajczaka nie wprowadzili,
        > czyli przez kolejne 200 lat bede jezdzil wbrew przepisom, az zrobia jakas
        > pojebana trase trmwajowa..
        > Sygnalizacji nie trzeba przebudowywac, wystarczy ja zlikwidowac.

Postulaty całkowicie słuszne i także przez nas zgłaszane. Niestety nie można mieć wszystkiego i na razie sprawa stanęła w ten spsosób. Na szczeście uzyskaliśmy od ZDM deklarację, że skonsultują się z policją ws. wyłączenia świateł.
    • poz_ytywny Re: Centrum Poznania w tempie 30 08.10.11, 10:36
      Czytam tych ludzi, którym Grobelny zrobił kisiel z głowy i smutno. Jadę do wuja do Hanoweru i tam kazdy wie, że jadę 30 bo inny tak pojedzie mi pod domem. A Grobelny zrobił z poznaniaków cfaniaków jak warszawiaków bo jadę bo mnie nie złapią. A co innym szkodzę to mam gdzieś. Popsuli ten Poznań.
      • bimota Re: Centrum Poznania w tempie 30 08.10.11, 12:08
        To jeszcze sie przejedz w rejon tej strefy zanim sie wypowiesz...
    • wk_poz nie wiem o co płacz.... 08.10.11, 22:10
      komuś nie pasuje 30km/h?
      centrum miasta ma rozmiary 2x2km... strefa tempo30 ma ok. 1x1km.
      jadąc nieprzepisowo 60km/h, na zielonej fali i w nierealnie idealnych warunkach potrzeba na przejechanie centrum (2km) dwie minuty - a jadąc 30km/h potrzeba czterech minut.

doliczmy postoje na światłach - powiedzmy, że w sumie 10 minut...
      to nam daje 12 minut w pierwszym przypadku i 14 minut w drugim... straaaasznie wielka różnica.

to dwie minuty różnicy. tylko dwie. nic więcej - bo po 2 kilometrach kończy się centrum...

te dwie minuty różnicy to dla centrum miasta
      = kilka stłuczek mniej dziennie
      = kilku rannych mniej w miesiącu
      = wyeliminowanie wypadków śmiertelnych
      • cezary.brudka Re: nie wiem o co płacz.... 09.10.11, 11:41
        100% racji!
      • Gość: herbatnik Re: nie wiem o co płacz.... IP: *.173.38.73.tesatnet.pl 09.10.11, 12:10
        przypomnij mi proszę, kiedy w centrum ostatnio zdarzył się wypadek śmiertelny ?
        • bimota Re: nie wiem o co płacz.... 09.10.11, 23:47
          albo jakikolwiek...
          • Gość: Bua Re: To pewne IP: 68.151.16.* 10.10.11, 18:39
            To że nikt nie został zabity ani nie został kaleką to może po prostu przypadek.
            Jest oczywiste, że im z większą prędkością jeżdżą pojazdy tym więcej kraks i znacznie łatwiej o nieszczęście.
            • Gość: Bimota Re: To pewne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.11, 18:58
              Dlatego na autostradach same trupy... Ani chybi przypadek, ze przez tyle lat nic sie nie dzieje, przy tylu piratach... ;) Tyle, ze teraz tam jezdza max 30, wiec trzeba zrobic "Strafe 5", co juz wczesniej postulowalem. :P
    • kilov Kolejny durny pomysł urzędników 11.10.11, 12:05
      Rezultat: większe spalanie > zanieczyszczenie powietrza, smród, niszczenie silników, nerwy kierowców. Za to socjalizm i pensje urzędasów mają się świetnie! :)
      • wlodzimierz_nowak Re: Kolejny durny pomysł urzędników 25.10.11, 14:58
        Nie wymyślił tego żaden urzędnik i nie skorzysta na tym żaden urzędnik. Strefa kosztuje mało, ogranicza swobodę działania urzędów. Spalanie i zanieczyszczenie nie wzrośnie, gdyż zmniejszy się liczba chętnych robiących sobie tamtędy tranzyt.
        • Gość: herbatnik Re: Kolejny durny pomysł urzędników IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.11, 15:05
          gdyż zmniejszy się liczba chętnych robiących sobie tamtędy tranzyt.
          Idąc tym tropem, walcząc ze złodziejstwem powinniśmy zamykać sklepy - nie będą kradli, bo nie będą mieli gdzie.
          • wlodzimierz_nowak Re: Kolejny durny pomysł urzędników 29.10.11, 14:45
            Idąc tym tropem walcząc z kradzieżami przed wielu, wielu laty zaprzestano stosowania szyb otwieranych na ulicę. Kiedyś tak było i sprzyjało to kradzieżom.
        • bimota Re: Kolejny durny pomysł urzędników 26.10.11, 00:23
          zmniejszy się liczba chętnych robiących sobie tamtędy tranz
          > yt.

z 0 do -273...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka