Dodaj do ulubionych

Drzwi wejściowe do mieszkania w bloku [prośba]

22.08.14, 15:33
Witam forumowiczów!

W moim mieszkaniu muszę wymienić drzwi wejściowe. Mieszkam na osiedlu Śmiałego.

Czy ktoś z Was wymieniał ostatnio drzwi w mieszkaniu i może polecić jakąś firmę i napisać swoją opinię odnośnie tego przedsięwzięcia? :)

Napiszcie jeśli możecie ile Was to kosztowało.

Obserwuj wątek
    • Gość: x a nie wystarczy kupic samemu drzwi IP: *.hsi04.unitymediagroup.de 22.08.14, 22:09
      w jakims hipermarkecie budowlanym i wstawic? Bedzie taniej. Na przyklad:
      www.praktiker.pl/
      • apador Re: a nie wystarczy kupic samemu drzwi 26.08.14, 22:11
        Niestety nie :) Bo potrzebuję wymienić drzwi razem z futryną, zawiasami itd. Czyli taka pełna wymiana drzwi wejściowych.

Gość portalu: x napisał(a):

> a nie wystarczy kupic samemu drzwi w jakims hipermarkecie budowlanym i wstawic? Bedzie taniej. Na przyklad:
        > www.praktiker.pl/
        • Gość: x hohoho! wszedles rozpedzony do mieszkania IP: *.hsi02.unitymediagroup.de 28.08.14, 12:11
          przez zamkniete drzwi? hehehe
          • Gość: GSG 9 Nie kazdemu GSG 9 wywala drzwi z futryna... IP: *.178.008.pools.vodafone-ip.de 30.08.14, 07:55
            I teraz przemytnik zastawia snopkiem i uszczelnia pyrowymi letami...
            • Gość: x słyszałem, że klienci vodafonu są sfrustowani IP: *.hsi14.unitymediagroup.de 31.08.14, 06:10
              i leczą traumę na poznańskich forach;)
              • Gość: GSG 9 Nie dosc ze kartoflak trzepniety w dekiel... IP: *.178.008.pools.vodafone-ip.de 31.08.14, 06:54
                to jeszcze gluchy jak pien...Ech...

PS Pyrowy ciul nadaje sie jedynie na Kartoffelpuffer - na nic wiecej....
    • Gość: Witold Re: Drzwi wejściowe do mieszkania w bloku [prośba IP: *.icpnet.pl 29.08.14, 23:36
      Tomar, ul. Kolejowa
      • lukask73 Tomark 04.09.14, 14:21
        Aby rozwiać wątpliwości, czy przypadkiem nie jestem firmą, o której pisałem, informuję, że w Tomarku na Kolejowej (nie Tomarze) też są bardzo rzeczowi sprzedawcy. Nie mogę jednak wypowiedzieć się o jakości montażu, ponieważ zaopatrywałem się tam tylko w części, wkładki i inne akcesoria.
    • illogic Re: Drzwi wejściowe do mieszkania w bloku [prośba 30.08.14, 22:01
      Drzwi stalowe jakieś 1500zł minimum , drewniane chyba podobnie cenowo plus 400zł montaż. Najlepiej znaleźć ekipę montażową, na pewno mają zniżki od cen katalogowych. Jest wtedy gwarancja na drzwi oraz na montaż.
    • lukask73 tylko nie w markecie 04.09.14, 14:13
      Lata temu wymieniałem drzwi w nowo zakupionym mieszkaniu. Nie polecam tego nikomu. Oczywiście jak ktoś lubi samemu piec chleb, szyć koszule i sam produkuje zydle do kuchni, proszę bardzo. Ja nie chciałem bawić się w wycinanie starej stalowej ościeżnicy, podkuwanie otworu, kotwienie i betonowanie nowej ościeżnicy i obróbkę tynkarską. Również z uwagi na to, że były to drzwi markowe, chciałem nie stracić gwarancji producenta. Poza tym skrzydło waży chyba jakieś 70 kg. Dziękuję za taką przyjemność.

Montowała firma Anroko z al. Wielkopolskiej. Ekipa monterów, która mi się trafiła, załatwiła sprawę bardzo dobrze i szybko.

Kwestię chińskich drzwi z marketu radzę dobrze rozpoznać, wczytując się w rozmaite fora. Z mojej orientacji, najwięcej na tych drzwiach nie zarabiają ani markety, ani klienci, którzy zaoszczędzili, tylko... ślusarze, którzy od kilku lat mają całkiem sporo wezwań do awaryjnego otwarcia drzwi „antywłamaniowych”, które znienacka nie chcą się otworzyć. Radzę też obejrzeć rosyjski film, na którym dziewczynka lat na oko 10 wycina przy pomocy tandetnego otwieracza do konserw dziurę w takich drzwiach. Akcję kończy jej brat, który przebija drzwi na wylot survivalowym nożem. Wydaje się, że moc tych drzwi niczym się nie różni od drzwi standardowych z dwóch płyt pilśniowych na ramiaku z listew. Napisy dla nierozumiejących: Cudo-drzwi za 580 zł z dostawą.

Warto przed wyborem drzwi sprawdzić, ile kosztują części zamienne, w szczególności ile kosztuje wymiana wkładki (np. w przypadku zgubienia klucza). Przykładowo wkładka do drzwi Gerda Star kosztuje w detalu 340 zł + montaż. Nie ma do niej zamienników.
      • lukask73 części itp. 04.09.14, 14:38
        > Warto przed wyborem drzwi sprawdzić, ile kosztują części zamienne, w szczególno
        > ści ile kosztuje wymiana wkładki (np. w przypadku zgubienia klucza). Przykładow
        > o wkładka do drzwi Gerda Star kosztuje w detalu 340 zł + montaż. Nie ma do niej
        > zamienników.

Aha, do drzwi chińskich często nie da się kupić żadnych części zamiennych, ani wkładek, ponieważ stosowane tam wkładki najczęściej nie są zgodne z Polską Normą. Może to być spory problem, bo co prawda żyjemy w świecie, w którym po dwóch latach i paru tygodniach (tuż po gwarancji) wszystko się psuje i wymaga wymiany na nowe, to drzwi jednak powinny podziałać trochę dłużej. Scenariusz szukania ślusarza w nocy albo totalnej demolki jednej ściany co dwa lata mnie by nie odpowiadał. Natomiast zgubienie klucza może się zdarzyć znacznie wcześniej. Wymiana całego skrzydła w takim wypadku byłaby jedynym wyjściem.

Moja Gerda działa bez zarzutu już 11 pełnych lat. Nie wymaga żadnych regulacji ani smarowania.
    • lukask73 VAT 04.09.14, 14:18
      Przypominam, że drzwi zakupione do samodzielnego montażu mają 23% VAT, a te same drzwi zakupione z montażem korzystają ze stawki obniżonej 8% (pod warunkiem, że zlecenie dotyczy mieszkania o pow. do 150 m²). Czasami przy droższym sprzęcie kwota z montażem może być podobna do ceny samych drzwi.
      • Gość: POZtrach Re: VAT IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 04.09.14, 21:26
        Ktoś jednak te brakujące 15% WATu musi zapłacić. Później musi wystąpić do US z prośbą o zwrot nadpłaconego podatku, przebrnąć pozytywnie przez kontrolę skarbową, odczekać 60 dni i gotowe. Kasa na kącie.
        • Gość: x jeżeli kasa na, to tylko na koncie. IP: *.hsi02.unitymediagroup.de 04.09.14, 22:54
          A w kącie to ty będziesz stał nieuku.
        • Gość: Georg von Sommer POlska PISma bydz trudna PISma... :):) IP: *.178.005.pools.vodafone-ip.de 04.09.14, 23:04
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka