Dodaj do ulubionych

uwaga na śmietanę kremową

23.08.20, 09:16
Żona posłała mnie do sklepu po śmietanę. Kupiłem najlepszą- jak mi się wydawało, w kubeczkach, 18%.
W domu przeczytałem ze spokojem nazwę wyroby: "Kremowa ze śmietanką". Dziwna- prawda?
Czytając skład musiałem oczy przecierać: to jest emulsja serwatki ( a może maślanki) z olejem palmowym. Żadnej śmietany w tej śmietanie nie ma. Bareizm do kwadratu- bo u niego chociaż był cukier w cukrze.
A dzisiaj czytam w internecie:
www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/afryka-europa-wciska-niezdrowy-wyrob-mlekopodobny-i-niszczy-tamtejsze-rolnictwo/7jsglb6,79cfc278
Czyli polski producent traktuje polskich konsumentów niczym Afrykanów. Ludzie- bądźcie ostrożni!!!! Czytajcie etykiety!
Przy okazji- tłuszcz palmowy jest obecnie w większości krajów europejskich na cenzurowanym. Uczciwi producenci eliminują go ze swoich wyrobów- to jest w czystej postaci konglomerat kwasów tłuszczowych w konfiguracji -trans.
Więcej na ten temat:
www.medonet.pl/zdrowie,olej-palmowy---wlasciwosci--zastosowanie--opinie,artykul,1729253.html
A tak wygląda to cudo dla Afropolaków:
jagr.com.pl/produkty/horeca/kremowa-ze-smietanka-18.html
Obserwuj wątek
    • qwardian Re: uwaga na śmietanę kremową 23.08.20, 12:43
      Kupuję tradycyjną śmietanę do robienia śledzia bez zagęszczaczy skrobiowych, albo innych substytutów zwanych ukwaszoną emulsją tłuszczową. Wojownicy producentów oleju rzepakowego i palmowego posługują się kłamstwami na wielką skalę, z których żadne argumenty do mnie nie przemawiają. Europa w równym stopniu stara się eliminować produkty azjatyckie i afrykańskie. Afrykę od dawna eliminuje się z rynku żywności zasypując ją substytutem kiepskiej jakości.
      • kiks4 Re: uwaga na śmietanę kremową 23.08.20, 18:13
        Masz rację- Qwardian- śmietana ma być śmietaną a nie mieszaniną Bóg wie czego. Tak samo zresztą i wszystkie inne wyroby.: osełka maślana, miksełko, masło śniadaniowe itp.
        Każdy przymiotnik powinien budzić nasza ostrożność. Przedwojenna ustawa o żywności zawierała jasne stwierdzenie: nie wolno stosować np. nazwy masło do wyrobu, który zawiera jeszcze jakiś inny dodatek poza tłuszczem z mleka.
        By ć może dodatek oleju rzepakowego do żółtych serów nie jest groźny dla zdrowia ale nie powinny nazywać się wówczas serem. Niestety jesteśmy przyzwyczajeni do akceptowania byle jakich serów i dopiero pobyt wakacyjny w basenie Morza Śródziemnego uświadamia nam, jaką konsystencję i jak powinien smakować żółty ser.
        Swego czasu Biedronka ( jakby nie było Hiszpanie) próbowali wprowadzić na polski rynek polskie sery robione na wzór hiszpański czy francuski. Były sprzedawane pod marką Stary Olender. Okazało się, że potrafimy robić. Ale Polacy wolą tanie g...no, bo oczywiście Olendry były droższe. I już ich nie ma.
        • snajper55 Re: uwaga na śmietanę kremową 24.08.20, 00:05
          kiks4 napisał:

          > Masz rację- Qwardian- śmietana ma być śmietaną a nie mieszaniną Bóg wie czego.

          No sorry, ale Ty nie kupiłeś śmietany, tylko "kremową ze śmietanką". Widziały gały co brały.

          Mnie bardziej bawią takie cudeńka jak kiełbasa wegetariańska czy wegański filet z kaczki.

          S.
    • renepoznan Re: uwaga na śmietanę kremową 24.08.20, 17:10
      Bez urazy - ale trzeba patrzyć co kupujesz. W marketach i sklepach jest tyle fałszywej żywności, udającej prawdziwą - że bez czytania tego co kupujesz nie ma sensu ładować do koszyka. t tak dobrze jesli jest uczciwy opis - co nie zawsze występuje.
      Mleko bez mleka czy śmietana bez śmietany to coraz częściej normą handlowa.
    • l.george.l Re: uwaga na śmietanę kremową 24.08.20, 23:57
      Kiksie, jesteś obrzydliwy. Na słowo śmietana przypomina mi się dyrektor szkoły wyznaniowej, katolickiej oczywiście: www.fakt.pl/wydarzenia/polska/zlizywanie-przez-dzieci-smietany-z-kolan-ksiedza-podczas-otrzesin-uwlaczalo-godnosci/v2xgksr

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka