Dodaj do ulubionych

Przywilej Bolesława Pobożnego Księcia Wielkopolski

13.11.21, 11:10

Mowa oczywiście o Statutach Kaliskich. Kontrowersja tyczy się opinii historyka średniowiecza, Romualda Jana Hube, członka Rady Stanu Królestwa Kongresowego, który stwierdził, że te statuty zostały sfałszowane, a raczej przerobione za czasu Jagiellończyka, wszystko na stronie 438 poniższego źródła. Jednak to tylko jego osobista opinia, bo statuty były wcześniej potwierdzone przez Kazimierza Wielkiego. Poza tym chyba znał się na wszystkim, bo wykazał się lepszą wiedzą antropologiczną niż III Rzesza, polecam wywód na stronie 138. Nie wypowiadam się w temacie imprezy w Kaliszu, w końcu brał w niej udział Wojciech Olszański, aktor, artysta, którego trudno karać za widowiska dramatyczne. Na marginesie jego córka jest najśliczniejszą polską aktorką
www.sbc.org.pl/dlibra/show-content/publication/edition/91306?id=91306
Obserwuj wątek
    • renepoznan Re: Przywilej Bolesława Pobożnego Księcia Wielkop 13.11.21, 11:33
      Problem w tym, że ten Olszański jest tak jednoznacznie pro-putunowski, ze złudzeń co do niego mieć nie można.
      • qwardian Re: Przywilej Bolesława Pobożnego Księcia Wielkop 13.11.21, 12:25
        Rene masz absolutnie rację, ale wracając na planetę Ziemia mam dylemat, czy ogrzewać dom putinowskim gazem, czy pedałków hamerykańskich spod flagi LGBT, albo bliskowschodnich terrorystów. Pomóż mi. Ten nasz jest spod Kościana, ale ja przerzuciłem się na zdrowe, ekologiczne polskie drzewo i korzystam z kominka do momentu, kiedy nie zapuka do mnie PiS-owskie gestapo..
        • pijatyka Re: Ten nasz jest spod Kościana 13.11.21, 18:25

No, to tłumaczyłoby te brednie o widowiskach artystycznych etc.
        • renepoznan Re: Przywilej Bolesława Pobożnego Księcia Wielkop 13.11.21, 18:40
          Gdy kupisz gaz to już jest Twój. Nie rozumiem Twego dylematu. Problem to ma Twój dostawca - jak uniknąć szantażu gazowego czy innego.
          Też palę drewnem ale nie zawsze chce mi się pilnować ognia a zimą dom szybko traci ciepło.
    • renepoznan Re: Przywilej Bolesława Pobożnego Księcia Wielkop 13.11.21, 18:42
      Ta "najśliczniejsza" to ta co w rym rosyjskim filmie grała kochankę Mikołaja II?
      • qwardian Re: Przywilej Bolesława Pobożnego Księcia Wielkop 13.11.21, 19:52
        Tak, baletnica. To Michalina Olszańska.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka