smurfmadrala 06.01.23, 14:18 Gerhard Schröder i Donald Tusk. Czym się różnią ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
smurfmadrala Re: Czym się różnią ? 15.01.23, 11:05 Czy i kiedy PO ogłosi swój program polityczno-gospodarczy? Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Czym się różnią ? 16.01.23, 14:34 smurfmadrala napisał: > Czy i kiedy PO ogłosi swój program polityczno-gospodarczy? platforma.org/upload/document/86/attachments/121/KO%20Program.pdf S. Odpowiedz Link Zgłoś
qwardian Re: Czym się różnią ? 16.01.23, 14:55 Teraz kiedy Bolek cofnął poparcie dla Platformy to już wiem, że pewnie na nich zagłosuję, tym bardziej, że Tusk ma program zero-dniowego tygodnia pracy.. Odpowiedz Link Zgłoś
albwu Re: Czym się różnią ? 17.01.23, 19:29 powinni każdą obietnicę PiS przemnożyć przez 1.5 albo lepiej przez 2 i mieliby wygraną Odpowiedz Link Zgłoś
ed2-junior Re: Czym się różnią ? 17.01.23, 20:04 Nieważne,czy się różnią, ważne, że zachód liczy się Rosją,a nie z Polską. Odpowiedz Link Zgłoś
ed2-junior Re: Czym się różnią ? 17.01.23, 20:40 Chrześcijański idealista w polityce,jak PiS. Odpowiedz Link Zgłoś
kiks4 Re: Czym się różnią ? 17.01.23, 20:49 Smurfie! Ze zdumieniem przeczytałem oszczerczy materiał na jednym z portali sprzyjających totalnym, że brat naczelnego komendanta Państwowej Policji jest członkiem grupy wyłudzającej nienależny VAT. Co ciekawe, podobno pozostali członkowie tej grupy siedzą, brat- nie. Jak to możliwe, że w naszym kraju można tak jawnie oczerniać najlepszą i najzdrowszą tkankę Narodu, jaka jest elita rządząca Dobrej Zmiany. Czy możesz to skomentować? I jeszcze jedno- oczywiście chodzi o tego pana Komendanta,. który padł ofiarą ukraińskich nacjonalistów, którzy mówiąc, że to głośnik dali mu sprawny granatnik ppanc. Z wiadomym skutkiem... przebite trzy stropy policyjnego budynku i ucho Komendanta Odpowiedz Link Zgłoś
kiks4 Re: Czym się różnią ? 18.01.23, 09:24 Smurfie! Śpisz? Odpowiedz, bo jestem ciekaw twojej opinii w tej bulwersującej sprawie publicznego szkalowania prominenta DZ. Oczywiście szkalowanie Tuska - to rzecz dobra i mnie nie dziwi Odpowiedz Link Zgłoś
smurfmadrala Re: Czym się różnią ? 18.01.23, 11:20 Skandal! Czy to wypadek, czy dyletanctwo, nie wiem. Komendant powinien być w areszcie, co najmniej odsunięty na niby L4. Co do rodziny generała nie wypowiem się bo nie wiem. Wiem jednak ze główny policjant powinien zawieszony. Trzy stropy przebite a komendant cały są zagadka sapersko-pirotechniczna. Nie jestem fanatykiem PiS, nie raz i dwa mnie boli. Bardzo boli! Grzecznie pozdrawiam Kiksie. Odpowiedz Link Zgłoś
smurfmadrala Re: Czym się różnią ? 18.01.23, 11:36 Politycy, policjanci, dyplomaci powinni być prześwietlani od trzech pokoleń wstecz. Weryfikowani przez psychiatrów, psychologów, wariografu, kolegów ze szkolnej lawy i podwórka. Pełny striptiz + RTG +biografie. Głosujemy na postacie dziwaczne typu "Bolek". Odpowiedz Link Zgłoś
smurfmadrala Re: Czym się różnią ? 18.01.23, 11:41 Tusk szkaluje się sam. Ten osobnik i życiorys wymaga oświetlenia 1000 luksów. Co gada wiemy... Odpowiedz Link Zgłoś
kiks4 Re: Czym się różnią ? 19.01.23, 11:27 Smurfie! Piszesz: Skandal! Czy to wypadek, czy dyletanctwo, nie wiem. Inny przypadek- tajemniczy nurkowie hiszpańscy poszukujący na środku Zatoki Gdańskiej w jej mulistym dnie bursztynów uratowani przez policjantów i uwolnieni do domów bez ustalenia ich tożsamości. Znowu powiesz, że to dyletanctwo? Moim zdaniem to dowód za przestrzeganie swobód obywatelskich. Co prawda obywateli polskich prokuratura trzyma latami w areszcie bez wyroku ale w tym wypadku pokazaliśmy niedowiarkom, że u nas obowiązuje w pełni zasada: co nie jest zabronione to jest dozwolone. Nurkowanie cudzoziemców w pobliżu strategicznych obiektów nie jest zabronione, więc choćby to byli ludzie Putina- to nam nic do tego. Brawo! Brawo! To na pewno nie jest ani wypadek, ani dyletanctwo. Chwilowo brakuje mi słów więc wspomóż mnie w określeniu tego zjawiska. I jeszcze jedno- zrobiłeś mi dużą przykrość, mówiąc, że nie kochasz PIS. Uważałem po twoich wcześniejszych postach, że jesteś ich zagorzałym admiratorem Odpowiedz Link Zgłoś
qwardian Re: Czym się różnią ? 19.01.23, 13:18 kiks4 napisał: > I jeszcze jedno- zrobiłeś mi dużą przykrość, mówiąc, że nie kochasz PIS. Kiksie, uwielbiając PiS, wyrażasz miłość do ich paliwa, wydań medialnych, albo parówek, to nie moja sprawa. Ja uważam, że powinni wysadzić obajtkowe zbiorniki z semicką ropą i budować na świętym, katolickim, polskim węglu i produkować benzynę syntetyczną jak to rzewniej bywało w Auschwitz, Trzebini und Policach.. Odpowiedz Link Zgłoś
smurfmadrala Re: Czym się różnią ? 22.01.23, 10:31 Płetwonurkowie w środku zimy na Bałtyku mnie otrzeźwili. Ratowali ich faceci do tej roboty, porządne chlopy, zdrowi i wysportowani. Ale inne służby tłuste, starcze, FATALNE! Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Czym się różnią ? 22.01.23, 22:56 smurfmadrala napisał: > Płetwonurkowie w środku zimy na Bałtyku mnie otrzeźwili. Ratowali ich faceci do > tej roboty, porządne chlopy, zdrowi i wysportowani. Ale inne służby tłuste, st > arcze, FATALNE! Zima to sezon na bursztyny. Z powodu sztormów. S. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Czym się różnią ? 19.01.23, 18:13 smurfmadrala napisał: > Politycy, policjanci, dyplomaci powinni być prześwietlani od trzech pokoleń wst > ecz. Weryfikowani przez psychiatrów, psychologów, wariografu, kolegów ze szkoln > ej lawy i podwórka. Pełny striptiz + RTG +biografie. Głosujemy na postacie dziw > aczne typu "Bolek". Albo "Prezes", którego posługiwanie się jeżykiem polskim wskazuje, że w jego domu mówiono w innym języku. S. Odpowiedz Link Zgłoś
kiks4 Re: Czym się różnią ? 19.01.23, 20:19 Produkcja benzyny syntetycznej przestała się opłacać, gdy na rynkach pojawiła się tania wówczas ropa saudyjska, potem rosyjska. Ale przy dzisiejszych cenach być może temat mógł być znów aktualny. Czytałem niedawno książkę , w której autor podaje, że w ślad za frontem w 1945 r. szły oddziały demontujące do rodiny i wywożące wszystko, co się dało. Elementy instalacji z Oświęcimia, Blachowni czy Polic wywożono hen na Syberie i tam na odcinku kilku kilometrów wywalano z wagonów. Jak leci, bez żadnej specyfikacji. W błoto. Nie zbudowano z tego niczego bo nie o to chodziło. Chodziło, żeby nikt nie produkował benzyny. No i posłusznie do dziś temat ten leży u nas, choć chyba część instalacji w Blachowni odbudowano. Pamiętam, że nasza fabryka kupowała syntetyczne kwasy tłuszczowe stamtąd, produkowane metoda Fischera- Tropscha. Czyli tą , która przy innych parametrach procesu dawała benzynę. Podobnie na życzenie Rosji PIS po dojściu do władzy rozpoczął urzędowanie od mocnego przykręcenia śruby dławiąc rozwój OZE w tym wiatraków. Czego się nie robi, żeby sąsiadowi sprawić przyjemność. Odpowiedz Link Zgłoś
renepoznan Re: Czym się różnią ? 19.01.23, 20:28 Obawiam się kiksie, że to nie chęć zrobienie przyjemności sąsiadowi tylko najzwyklejsza głupota. Szwagier czy inny pociotek narzekał na wiatraki no to "pan poseł" & company wprowadził nową metodę pomiaru hałasu - na metry. Nie doceniasz buractwa pewnych ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
qwardian Re: Czym się różnią ? 19.01.23, 21:58 Tym bardziej, że wiatraki były normalnością polskiego krajobrazu przez wieki. W sąsiedzkim Skórzewie (Hasenheide) pamiętam wiatrak kiedy tam jeździłem rowerem przez Lasek Marceliński. Szkoda, że wtedy nie zrobiłem zdjęcia, bo o obiekcie dzisiaj są sporadyczne wzmianki. Odpowiedz Link Zgłoś
kiks4 Re: Czym się różnią ? 19.01.23, 23:10 Pisowska walka z wiatrakami miała także służyć naszym górnikom. Żeby nic im nie zagrażało, ma być węgiel i tylko węgiel, bo mamy go na 200 lat. Tylko szybko okazało się, że nikt nie mówił na ile zim ma nam starczyć węgla. Na tę - zabrakło... Qwardianie! Byłeś może w Jaraczewie? Tam jest muzeum młynarstwa i jest wiele eksponatów związanych z wiatrakami. Zawsze podziwiałem budowniczych wiatraków, jak potrafili z nie najlepszego materiału- jakim jest drewno- zbudować tak skomplikowane mechanizmy. Które w dodatku działały, i to przez długie lata produkując nie tylko mąkę Odpowiedz Link Zgłoś
qwardian Re: Czym się różnią ? 20.01.23, 10:33 Właśnie zanotowałem to miejsce, konieczne do odwiedzenia wiosną. Jako młody brzdąc objeżdżałem wszystkie wiatraki i młyny w okolicach najbliższy chyba w Wierzenicy. Oczywiście na każdy wypad brałem szkolny worek z prowiantem, który miałem zapełnić złotem, a wracałem z pustym, albo pełnym złomu.. Odpowiedz Link Zgłoś
kiks4 Re: Czym się różnią ? 20.01.23, 13:05 Z Jaracza kilometrowy spacer przez las doprowadzi cię do bardzo sympatycznego miejsca w środku lasu- restauracja wraz z rekreacją. Polecam na moja odpowiedzialność. Wiatraki ma też Rene w może coś na ten temat napisze Odpowiedz Link Zgłoś
kiks4 Re: Czym się różnią ? 20.01.23, 13:12 W Biskupicach jest restauracja "7 drzew" utworzona na terenie mini- ogrodu dendrologicznego, założonego przez poprzednie pokolenie właścicieli- pasjonatów. W restauracji jest fragment mechanizmu wiatraka, można ze spokojem, w cieple, ze wszystkich stron sobie pooglądać pomysłowe rozwiązania dawnych konstruktorów. Dla mnie najbardziej zaskakująca jest średnica pnia sosny, stanowiącej centralną ostoję, na której cały wiatrak był obracany aby złapać właściwy kierunek wiatru. Dziś w żadnym lesie takiej sosny nie uświadczysz, ta musiała mieć ponad 200 lat a dzisiaj leśnicy tną 80-100. Bo potem przyrost masy drzewnej jest zbyt wolny i się nie opłaca zajmować miejsce, na którym może rosnąć młoda sosna z dużymi przyrostami. Odpowiedz Link Zgłoś
smurfmadrala Re: Czym się różnią ? 22.01.23, 10:41 Wiek rębny sosny to 80 do 120 lat. W przypadku Pań o wiele mniej. Nie wiem czy bardziej kocham sosny czy Panie? Są potrzebne i piękne. Ładnie pachną. Ależ ja Was lubię. Odpowiedz Link Zgłoś
smurfmadrala Re: Czym się różnią ? 22.01.23, 15:45 To Prawda. Lecz czy małe kraje mają jeszcze szanse? Ja lubię KOCHAM PL. NASZA POLSKĘ czy mam prawo? Kocham! Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Czym się różnią ? 22.01.23, 22:55 smurfmadrala napisał: > To Prawda. Lecz czy małe kraje mają jeszcze szanse? Ja lubię KOCHAM PL. NASZA P > OLSKĘ > czy mam prawo? Kocham! Świat jest pełen małych państw. Jakoś od tysięcy lat dają sobie rade. S. Odpowiedz Link Zgłoś
smurfmadrala Re: Czym się różnią ? 12.02.23, 10:47 cytat z sieci : "Francuskie media piszą o fiasku polityki francuskiej wobec Rosji. Zdaniem "Le Monde" nieunikniona jest dyskusja na ten temat. "Polacy nie muszą debatować, bo oni mieli rację" Którzy Polacy mieli i mają rację ? Na pewno nie typ w recydywie ubogacany przez multi-kulti, który skromny nie jest lecz zapomniał chwalić się REGULARNYM szmalem i luksusem od zleceniodawców . Skromny czy ? ... Odpowiedz Link Zgłoś