Dodaj do ulubionych

Ile kosztować będzie laptop?

29.01.23, 13:04
Planuję od dawna kupno nowego laptopa, mam już zgromadzone środki ale się wstrzymałem w ostatniej chwili z zakupem, bo przeczytałem, że będą rozdawać za darmo dzieciom.
Jest oczywistą oczywistością, że 30% trafi na rynek wtórny bo albo dziecko już ma i to lepszy albo ojcu sikać się chce a nie ma czym i musi się napić.
Jak sądzicie- po ile będą chodzić na OLX'ie?
Obserwuj wątek
    • snajper55 Re: Ile kosztować będzie laptop? 29.01.23, 13:54
      kiks4 napisał:

> Planuję od dawna kupno nowego laptopa, mam już zgromadzone środki ale się wstrz
      > ymałem w ostatniej chwili z zakupem, bo przeczytałem, że będą rozdawać za darmo
      > dzieciom.
      > Jest oczywistą oczywistością, że 30% trafi na rynek wtórny bo albo dziecko już
      > ma i to lepszy albo ojcu sikać się chce a nie ma czym i musi się napić.
      > Jak sądzicie- po ile będą chodzić na OLX'ie?

Jeśli uda ci się trafić na potrzebującego, to bez OLX kupisz za pół litra.

S.
    • renepoznan Re: Ile kosztować będzie laptop? 29.01.23, 16:00
      Pytanie jest czy dostaną to na własność czy też jak to bywa na zachodzie tylko pożyczka na czas roku szkolnego. To drugie jest w wielu krajach na zachodzie.
      • l.george.l Re: Ile kosztować będzie laptop? 29.01.23, 23:41
        Premier mówił, że na własność. Myślisz, że powiedział prawdę?
        • snajper55 Re: Ile kosztować będzie laptop? 30.01.23, 00:18
          l.george.l napisał:

> Premier mówił, że na własność. Myślisz, że powiedział prawdę?

Na pewno na własność. Przecież nasz Premier jest znany z tego, że nigdy nie kłamie.

S.
          • qwardian Re: Ile kosztować będzie laptop? 31.01.23, 10:15
            snajper55 napisał:

> Na pewno na własność. Przecież nasz Premier jest znany z tego, że nigdy nie kła
            > mie.

Jesteś Snajperze zbyt wielkim optymistą..

www.wprost.pl/przeglad-prasy/130664/od-wrzesnia-laptop-dla-kazdego-ucznia.html
            • snajper55 Re: Ile kosztować będzie laptop? 31.01.23, 23:36
              qwardian napisał:

> snajper55 napisał:
              >
              > > Na pewno na własność. Przecież nasz Premier jest znany z tego, że nigdy n
              > ie kła
              > > mie.

>
              > Jesteś Snajperze zbyt wielkim optymistą..
              >
              > www.wprost.pl/przeglad-prasy/130664/od-wrzesnia-laptop-dla-kazdego-ucznia.html

No właśnie. Tusk to nie to co premier Morawiecki, który obietnice wyrzuca jak karabin maszynowy i od razu o nich zapomina.

Morawiecki obiecał ograniczyć produkcje prawa. Co mamy - wiemy. Sejm na wyścigi uchwala nowe prawa. Nieprzemyślane, pisane na kolanie jak Polski Ład, ale uchwala,

Morawiecki obiecał wyrównać dopłaty dla rolników z dopłatami "zachodnimi" i oczywiści skończyło się na obiecankach.

Morawiecki obiecał walk z biedą. Niestety, bieda się tego nie przestraszyła i rośnie.

Morawiecki obiecał przeznaczać 6% PKB na ochronę zdrowia. Niestety, kradzieże rządzących uzyskały wyższy priorytet.

Morawicki obiecał walk z nowotworami i chorobami serca. Tutaj premier coś zrobił - trzyma kciuki za zbiórki Owsiaka.

Morawiecki obiecał walkę z smogiem. Ale inne zdanie w tej sprawie miał Prezes, szef premiera, który rzucił hasło: "Palmy wszystkim (poza oponami)".

Moraweicki obiecał milion samochodów elektrycznych, 100 tysięcy tanich mieszkań i mnóstwo innych pięknych rzeczy, ale żadnej z tych obietnic nie dotrzytmał.

S.
              • qwardian Re: Ile kosztować będzie laptop? 01.02.23, 11:42
                Dlatego głosuję na Tuska, bo obiecuje zero-dniowy tydzień pracy, niewidzialny laptop i tym samym Snajperze, Wieczny Odpoczynek. Każda osoba wierząca o tym marzy..
                • kiks4 Re: Ile kosztować będzie laptop? 01.02.23, 17:38
                  Tu akurat bym się z tobą Qwardianie nie zgodził. Nie spotkałem deklaracji Tuska o zerodniowym tygodniu pracy. Wprost przeciwnie- jako liberał widzi źródło dobrobytu w pracy. Poległ, jak pamiętasz, na podniesieniu wieku emerytalnego, bo uznał, że zwiększone środki na większą liczbę emerytów muszą pochodzić z dłuższej pracy. Poległ, bo naród uznał, że Kaczyński lepszy, bo daje nam bez pytania i bez konieczności świadczenia pracy. Wystarczy inteligentnie zwiększać zadłużenie kraju i sprytnie to ukrywać a jakoś to będzie.
                  O ile wiem, ty także ciężko w życiu pracowałeś a nie żyłeś za pożyczone. Więc dlatego będziesz głosował na Tuska....
                  Ora et labora!
                  • qwardian Re: Ile kosztować będzie laptop? 02.02.23, 10:50
                    Włącznie, szkodliwe deklaracje Tuska i Trzaskowskiego sprawią, że kontraktorzy w swoich dieselkach nie dotrą do centrum Warszawy, żeby położyć płytki w mieszkaniu, naprawić hydraulikę, dostarczyć pieczywo. Jak myślisz Kiksie, jak zagłosuje tysiące kurierów, którzy dowożą własnymi samochodami, często na emeryturze, bo ledwo wiążą koniec z końcem. Oni wszyscy kupowali diesle, żeby oszczędzić na paliwie, a tu taka niespodzianka nieco ponad pół roku przed wyborami. Oni wszyscy również mają nienormowany tydzień pracy, spotykam ich pod moim Post-in o godzinie 10 wieczorem i w soboty. Powiedz im coś na temat czterodniowego tygodnia pracy i pękną ze śmiechu, a wiemy, że politycy się licytują w bredniach i skończy się zerodniowym tygodniem i zerem samochodów w centrach miast.
                    • renepoznan Re: Ile kosztować będzie laptop? 02.02.23, 11:43
                      U polityków będzie - (minus) 5 dniowy tydzień pracy. Co gorsza - niektórzy w to uwierzą. ;)
                      • qwardian Re: Ile kosztować będzie laptop? 02.02.23, 13:21
                        Separacja polityków od władzy i delegalizacja demokracji to mój program. Kupujemy broń i amunicję od kraju, które było najbiedniejsze po wojnie na penisuli (półwyspie) koreańskim i które dzięki dyktaturze stało się tygrysem azjatyckim. I to nie pseudo-dyktaturą pokroju Kaczyńskiego, tylko taką, gdzie lewicowych łotrów brało się za uszy i roztrzaskiwało głowę o posadzkę..
                  • renepoznan Re: Ile kosztować będzie laptop? 02.02.23, 11:44
                    Nie pomyliłeś Kiksie liberalizmu z marksizmem?
                    • snajper55 Re: Ile kosztować będzie laptop? 02.02.23, 13:16
                      renepoznan napisał:

> Nie pomyliłeś Kiksie liberalizmu z marksizmem?

To ty odróżniasz jedno od drugiego??? 😲

S.
                • snajper55 Re: Ile kosztować będzie laptop? 01.02.23, 23:08
                  qwardian napisał:

> Dlatego głosuję na Tuska, bo obiecuje zero-dniowy tydzień pracy, niewidzialny l
                  > aptop i tym samym Snajperze, Wieczny Odpoczynek. Każda osoba wierząca o tym mar
                  > zy..

Skoro o tym marzy, to nich się jak najszybciej uda do domu ojca.

S.
                  • renepoznan Re: Ile kosztować będzie laptop? 02.02.23, 11:41

snajper55 Re: Ile kosztować będzie laptop? 01.02.23, 23:08

Skoro o tym marzy, to nich się jak najszybciej uda do domu ojca.

Czy ty kiedykolwiek słyszałeś o kulturze osobistej/grzeczności/ kindersztubie - czy jak to chcesz nazwać? Bo skrupulatnie to ukrywasz.
      • snajper55 Re: Ile kosztować będzie laptop? 30.01.23, 00:15
        renepoznan napisał:

> Pytanie jest czy dostaną to na własność czy też jak to bywa na zachodzie tylko
        > pożyczka na czas roku szkolnego. To drugie jest w wielu krajach na zachodzie.

Sądzisz że spragniony tatuś będzie w rytmie piosnki Grechuty dywagować czy to jest własność, czy też - pożyczanie?

S.
      • renepoznan Re: Ile kosztować będzie laptop? 30.01.23, 12:11
        Info z dzisiaj. Prawo własności jeszcze nie jest przesadzone.
        • kiks4 Re: Ile kosztować będzie laptop? 30.01.23, 12:42
          No i masz babo placek.... A liczyłem na laptopa za tysiaka
          • snajper55 Re: Ile kosztować będzie laptop? 30.01.23, 14:15
            kiks4 napisał:

> No i masz babo placek.... A liczyłem na laptopa za tysiaka

Weź też pod uwagę, że te laptopy, jak słyszałem, mają być sprowadzane z Albanii, od firmy Jana Nowaka, handlarza bronią.

S.
          • renepoznan Re: Ile kosztować będzie laptop? 30.01.23, 14:53
            Nie licz na te konkretne laptopy. Ona mają mieć funkcję kontrolną i ograniczającą dostęp do niektórych stron.
            Poza tym - za 1000 zł możesz mieć w miarę wypasionego laptopa - o tele że używanego.
            Swoją drogą - poczytałem opinie specjalistów. Akurat po tym pomyśle rządu raczej nie jadą.
            Nie ma sensu krytykowania wszystkiego - tylko dlatego, że chce to robić PIS. Jest dośc innych kwestii, które można krytykować. A PIS-owcy dalsze dokładają. Klasyczny przykład to ta najnowsza ustawa Lex Kaczyński.
            ;)
            • kiks4 Re: Ile kosztować będzie laptop? 30.01.23, 15:18
              Przekonałeś mnie Rene tą blokadą w szkolnych laptopach. Po co mi taki sprzęt... Rozejrzę się z używką.
              Ja nie krytykuję pomysłu tylko sposób wykonania. Bo to jednak za nasze pieniądze a więc trzeba patrzeć na ręce. Doświadczenie mówi, że już dawno ta formacja opanowała metodę: na dobry uczynek.
              Pod pozorem działania na korzyść społeczeństwa tłuką ci panowie swój szmal. W to lotnisko CPK, a to wiatraki na morzu albo ostatnio pałac Saski. Nic nie powstało ale solidne pensje płyną co miesiąc. A od pensji haracz na rzecz partii. Na tych laptopach też ktoś się nieźle obłowi.
              Sztandarowym hasłem naszej kochanej partii była troska o wzrost dzietności. Stąd 500+ i inne plusy. No i efekt: najniższy przyrost od czasów wojny. Za co się wezmą- spieprzą.
    • l.george.l Re: Ile kosztować będzie laptop? 29.01.23, 23:47
      Sądzisz, że będzie to sprzęt działający? Popiół przywieziony z Albanii podobno należy do handlarza bronią od respiratorów, ale nie zdziwiłbym się, gdyby okazało, że u Sasina czy innego orła leży od nieboszczyka faktura na laptopy.
      • snajper55 Re: Ile kosztować będzie laptop? 30.01.23, 00:19
        l.george.l napisał:

> Sądzisz, że będzie to sprzęt działający? Popiół przywieziony z Albanii podobno
        > należy do handlarza bronią od respiratorów, ale nie zdziwiłbym się, gdyby okaza
        > ło, że u Sasina czy innego orła leży od nieboszczyka faktura na laptopy.

Co prawda laptopy mają być sprowadzone z Albanii, ale jest to na pewno zbieg okoliczności.

S.
        • kiks4 Re: Ile kosztować będzie laptop? 30.01.23, 11:44
          Nie wiem dlaczego przypomniał mi się obrazek sprzed kilku lat. Na konferencji prasowej Mark Zuckerberg coś tam prezentował na swoim laptopie ale uwagę mediów zwróciło coś innego. Mianowicie obiektyw kamerki w laptopie Marek zakleił czarną taśmą.
          Z pewnością wiedział, co robi. Taki laptop z mikrofonem, kamerą i dostępem do internetu to rzecz lepsza od Pegasusa.
          Tak mi się przypomniało...
          • qwardian Re: Ile kosztować będzie laptop? 30.01.23, 11:58
            Słyszałem Kiksie o laptopach eksplodujących, miejmy nadzieję, że to nie kolejna sprawka PiS, który wymordował Polaków podając im oszukaną, darmową szczepionkę na Covid..
            www.sport.pl/pilka/7,64946,29413102,nie-zyje-dariusz-szczepaniak-tragedia-podczas-wosp.html

No bo chyba nie podejrzewasz o kolejną zbrodnię Owsiaka...
            • smurfmadrala Re: Ile kosztować będzie laptop? 30.01.23, 21:01
              Kiks niech nadal będzie analitykiem cen paliwa na ćwiartki tankowanego Ceny laptopów też zweryfikujemy .
              • snajper55 Re: Ile kosztować będzie laptop? 30.01.23, 23:22
                smurfmadrala napisał:

> Kiks niech nadal będzie analitykiem cen paliwa na ćwiartki tankowanego Ceny la
                > ptopów też zweryfikujemy .

A jak zweryfikujesz ceny? Skąd będziesz wiedział ile płacili za laptopa? Znając PiS kupią szajs płacąc po jakieś 20 tys. za laptop.

S.
                • smurfmadrala Re: Ile kosztować będzie laptop? 31.01.23, 00:34
                  Komuszy jasnowidz55
    • qwardian Moją propozycją jest, żeby kierowca Trzaskowskiego 02.02.23, 14:48
      ...został Prezydentem RP, a Obajtek osobiście mu tankował paliwo na stacji Orlen.
      • kiks4 Re: Moją propozycją jest, żeby kierowca Trzaskows 02.02.23, 19:54
        Chyba nasz wątek jest czytany na samej górze, bo w jednym z ostatnich wywiadów minister d/s. cyfryzacji niejaki Cieszyński powiedział:
        Zaproponujemy w projekcie ustawy rozwiązania, które będą zapobiegały ewentualnej możliwości sprzedaży tego sprzętu. Trzeba się tak zabezpieczyć, że gdyby ktoś chciał sprzedać laptop na czarnym rynku, jego wartość byłaby bliska zeru.
        Za zero to ja nie kupię, stać mnie na więcej...
        • snajper55 Re: Moją propozycją jest, żeby kierowca Trzaskows 02.02.23, 23:08
          kiks4 napisał:

> Chyba nasz wątek jest czytany na samej górze, bo w jednym z ostatnich wywiadów
          > minister d/s. cyfryzacji niejaki Cieszyński powiedział:
          > Zaproponujemy w projekcie ustawy rozwiązania, które będą zapobiegały ewentua
          > lnej możliwości sprzedaży tego sprzętu. Trzeba się tak zabezpieczyć, że gdyby k
          > toś chciał sprzedać laptop na czarnym rynku, jego wartość byłaby bliska zeru

> ].
          > Za zero to ja nie kupię, stać mnie na więcej...

To jest łatwe do zrobienia. Wystarczy kupić za miliardy sprzęt o zerowej wartości rynkowej. Przecież zrobiono już tak choćby z respiratorami. Kupiono za miliardy respiratory, których potem nikt nie chciał na wolnym rynku kupić.

S.
        • snajper55 Re: Moją propozycją jest, żeby kierowca Trzaskows 02.02.23, 23:30
          kiks4 napisał:

> Chyba nasz wątek jest czytany na samej górze, bo w jednym z ostatnich wywiadów
          > minister d/s. cyfryzacji niejaki Cieszyński powiedział:
          > Zaproponujemy w projekcie ustawy rozwiązania, które będą zapobiegały ewentua
          > lnej możliwości sprzedaży tego sprzętu. Trzeba się tak zabezpieczyć, że gdyby k
          > toś chciał sprzedać laptop na czarnym rynku, jego wartość byłaby bliska zeru

> ].
          > Za zero to ja nie kupię, stać mnie na więcej...

To nie jest nijaki minister Cieszyński, Kiksie. :D To jest Janusz Cieszyński, były wiceminister zdrowia, który już w ten sposób zabezpieczył respiratory przed sprzedażą ich na czarnym ryku. Po prostu kupił za miliardy u handlarza bronią respiratory o zerowej wartości rynkowej, respiratory do niczego nie przydatne. Tak wiec ma już praktyke w takich zabezpieczeniach.

A pisałem, że laptopy będą sprowadzone z Albanii, od handlarza bronią. Pisałem. Jestem jasnowidzem. :D

S.
        • qwardian Re: Moją propozycją jest, żeby kierowca Trzaskows 03.02.23, 12:37
          kiks4 napisał:

> Trzeba się tak zabezpieczyć, że gdyby ktoś chciał sprzedać laptop na czarnym rynku, jego wartość byłaby bliska zeru.

Tyle samo warte co przymusowe szkolnictwo powszechne, z czymś co kiedyś nazywało się nauczycielami, a teraz wypasione wieprze, które piją kawki, nudzą o podwyżkach i mają 70 wolnych dni od pracy w roku za które pobierają wypłaty. Jeżeli te komputery sprawią, że uczniowie pocałują klamkę szkoły i wypną na nią tyłek, sprawia, że to może być najlepsza inwestycja w edukację..
          • kiks4 Re: Moją propozycją jest, żeby kierowca Trzaskows 03.02.23, 17:44
            snajper55 napisał:
            To nie jest nijaki minister Cieszyński, Kiksie.

No właśnie, też mi się zdawało, że skądś znam to nazwisko. Dzięki za przypomnienie ale w lawinie afer pisowskich po prostu się gubię.
            Ostatnio przeczytałem, że minister Czarnek obdarował pewną fundację kwotą 3/4 miliona złotych, aby ta mogła kupić willę dla propagowania sportu wśród młodzieży. Co prawda nie potrafię sobie wyobrazić, jak na powierzchni 250 m² młodzież będzie uprawiać biegi czy gry zespołowe ale Czarnek pewnie wie. W końcu mógł Felicjan Dulski chodzić wokół stołu na Kopiec Kościuszki- może i młodzież w ten sposób uprawiać sporty.
            W najgorszym przypadku, gdyby jednak okazało się, że w salonie nie można rozegrać meczu piłki nożnej, willę prostu się odsprzeda za np. 50 kPLN. Zapewne prezesowi fundacji, który przypadkowo jest dobrym znajomym ministra, więc pójdzie w dobre ręce.
            • kiks4 Re: Moją propozycją jest, żeby kierowca Trzaskows 03.02.23, 20:01
              Ale się wygłupiłem z tą aferą za 3/4 miliona. Toż to pryszcz o którym nie warto mówić. Gest ministra poznaliśmy, gdy darował nasze 5 milionów fundacji założonej przez Krasnodębskiego na zakup willi na Mokotowie, przypadkiem europosła PIS. Dworczyka, znanego z dziurawej poczty mailowej, pan Czarnek wycenił niżej, dla jego fundacji darował z naszych tylko 4,5 ml na willę na Saskiej Kępie.
              Kolejną niemałą kasę darował fundacji założonej na trzy dni przed wielkim rozdawaniem.
              Ktoś mówił, że język polski - jak mało który- jest bogaty, z jego pomocą można wyrazić każdą emocję. Mnie jednak zabrakło słów. Pomożecie nazwać właściwie tę bezczelność?
              • qwardian Re: Moją propozycją jest, żeby kierowca Trzaskows 03.02.23, 20:38
                Oczywiście, że PiS to durnie, Platforma zawłaszczyła sobie zamek na wodzie w Wojnowicach.

www.tvp.info/66003909/zamek-na-wodzie-w-wojnowicach-w-2014-roku-trafil-do-fundacji-kolegium-europy-wschodniej
                • snajper55 Re: Moją propozycją jest, żeby kierowca Trzaskows 04.02.23, 18:18
                  qwardian napisał:

> Oczywiście, że PiS to durnie, Platforma zawłaszczyła sobie zamek na wodzie w Wo
                  > jnowicach.

Nie kłam. Nie zawłaszczyła, tylko dostała w 2001 roku. Nie Platforma, tylko Fundacja Kolegium Europy Wschodniej im. Jana Nowaka-Jeziorańskiego we Wrocławiu, którą założyli: Jan Nowak-Jeziorański, miasto Wrocław, województwo dolnośląskie, Zakład Narodowy im. Ossolińskich, Dom Spotkań im. Angelusa Silesiusa, Fundacja Krzyżowa i Stowarzyszenie na Rzecz Kultury Europejskiej.

S.
                  • kiks4 Re: Moją propozycją jest, żeby kierowca Trzaskows 05.02.23, 11:37
                    ilustracja do dyskusji o darmowych laptopach. Polak (Polka też) potrafi
                  • qwardian [...] 05.02.23, 12:51
                    Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka