Dodaj do ulubionych

28.01.1939r powieszono pewnego antyklerykała.

26.03.23, 19:08
28 stycznia 1939r powieszono najgłośniejszego poznańskiego antyklerykała.
Mowa o Wawrzyńcu Nowaku zajadłym antyklerykale, recydywiście, najpewniej bolszewickim prowokatorze i zdrajcy, wreszcie mordercy. Zabójcy X. Stanisława Streicha w kościele w Luboniu.
Ten pomocnik murarza w dość niejasnych okolicznościach działał jako agitator bolszewicki w Rosji, potem w Polsce, potem znowu w Rosji. Kilkukrotnie skazywany za kradzieże, oszustwa i rozbój. Znany też jako zajadły antyklerykał i wróg religii. W swym środowisku był znany z nienawiści do katolicyzmu.
Ta jego fobia doprowadziła do tego, że w dniu 27 lutego 1938r podczas Mszy św. odprawianej przez X. Streicha dla dzieci, strzelił kapłanowi w głowę (strzał śmiertelny) a następnie oddał jeszcze dwa strzały do leżącego. Następnie strzelał do kościelnego i do przypadkowej ofiary – 12 letniego chłopca. Strzelałby dalej ale broń mu się zacięła. Wywrzaskiwał przy tym antyreligijne hasełka i pochwały komunizmu. Skazany na śmierć przeciągnął wykonanie wyroku do roku., To rezultat jego odwołań i badań psychiatrycznych. Mimo tego co sobą reprezentował, nie stwierdzono choroby psychicznej eliminującej odpowiedzialność karną.
Zawisł na szubienicy 28 stycznia 1938r.
Groźne bywają fobie i frustracje ideologiczne. Czasem warto im zapobiegać.
Obserwuj wątek
    • qwardian Re: 28.01.1939r powieszono pewnego antyklerykała 26.03.23, 20:29
      Mnie katolika to nie przeraża, ani ekscytuje, śmierć jest częścią życia, istotne pytanie, czy ofiara i sprawca pozostawili po sobie potomków, kontynuatorów życia na tej planecie. Każdy z nas jest dziełem Bozi, kto uczestniczył w dzisiejszej Mszy Świętej powinien uważnie słuchać Księgi Ezekiela, bo wszyscy powstaniemy, kto wie, czy również nie ten łotrzyk, za którym osobiście zatrzasnąłbym żeliwne drzwiczki..

Potem spoczęła na mnie ręka Pana, i wyprowadził mnie On w duchu na zewnątrz, i postawił mnie pośród doliny. Była ona pełna kości. I polecił mi, abym przeszedł dokoła nich, i oto było ich na obszarze doliny bardzo wiele. Były one zupełnie wyschłe. I rzekł do mnie: «Synu człowieczy, czy kości te powrócą znowu do życia?» Odpowiedziałem: «Panie Boże, Ty to wiesz». Wtedy rzekł On do mnie: «Prorokuj nad tymi kośćmi i mów do nich: "Wyschłe kości, słuchajcie słowa Pana!" Tak mówi Pan Bóg: Oto Ja wam daję ducha po to, abyście się stały żywe. Chcę was otoczyć ścięgnami i sprawić, byście obrosły ciałem, i przybrać was w skórę, i dać wam ducha po to, abyście ożyły i poznały, że Ja jestem Pan»
    • snajper55 Re: 28.01.1939r powieszono pewnego antyklerykała 27.03.23, 00:06
      A katoliccy mordercy zostawali świętymi.

S.
      • renepoznan Re: 28.01.1939r powieszono pewnego antyklerykała 27.03.23, 06:40
        To, że Snajper wyjedzie z argumentem "A u Was murzynów biją" można było się spodziewać. Ostatecznie czego oczekujemy po naszym Adminie? By pomyślał?
        • qwardian Re: 28.01.1939r powieszono pewnego antyklerykała 27.03.23, 09:36
          Mało nie doprowadziłeś Snajpera do ataku serca, ja też dołożę swoje. Umieścić tablicę pamiątkową ku czci sotni „Chrina” i „Stacha” UPA naprzeciw konsulatu Federacji Rosyjskiej, który mieści się na dawnej ulicy Karola Świerczewskiego, obecnej Bukowskiej. Nie zawsze wszystko musi iść po myśli lewicy..
          • renepoznan Re: 28.01.1939r powieszono pewnego antyklerykała 27.03.23, 11:30
            Obawiam się, że pewne aluzje zostaną błędnie zinterpretowane. ;)
            A co do ataku serca. Nie sądzę. To co napisałem nie było proletariackim ciosem w szczękę a zdaje się, że lewica tylko takie lubi i rozumie.
        • snajper55 Re: 28.01.1939r powieszono pewnego antyklerykała 28.03.23, 01:33
          renepoznan napisał:

> To, że Snajper wyjedzie z argumentem "A u Was murzynów biją" można było się spo
          > dziewać.

Wiesz, jest takie powiedzenie - widzi słomkę w oku bliźniego a w swoim belki nie widzi. Ty jesteś właśnie kimś takim. Żadna grupa nie popełniła tylu zbrodni, tylu niegodziwości co chrześcijanie, co kościoły chrześcijańskie.

S.
          • renepoznan Re: 28.01.1939r powieszono pewnego antyklerykała 28.03.23, 07:34
            Jak zwykle zdradzasz wielką ignorancję. Wielcy antyteiści typu Stalin czy Mao wymordowali zdecydowanie więcej niż zginęło w wyniku działań chrześcijan.
            Snajper - sprawdź zanim coś napiszesz. Mimo wszystko głupio gdy admin stronki konsekwentnie się kompromituje.
            • snajper55 Re: 28.01.1939r powieszono pewnego antyklerykała 28.03.23, 22:48
              renepoznan napisał:

> Jak zwykle zdradzasz wielką ignorancję. Wielcy antyteiści typu Stalin czy Mao w
              > ymordowali zdecydowanie wiecej niż zginęło w wyniku działań chrześcijan.

Chrześcijanie wymordowali ludność Australii, Ameryki Północnej i Południowej. Mordowali ludność tubylczą w Azji, Afryce. Chrześcijanie przez stulecia topili Europę we krwi najpierw wyrzynając innowierców a potem wyrzynając siebie wzajemnie. Nikt nigdy nie mordował na taką skalę.

PS. Stalin i Hitler byli chrześcijanami.

S.
              • qwardian Re: 28.01.1939r powieszono pewnego antyklerykała 28.03.23, 23:08
                Byłeś kiedyś w Ameryce Południowej i Centralnej, każdy ma tam korzenie indiańskie i latynoskie. Ameryka Północna faktycznie wytłukła tylu tubylców indiańskich co bizonów, rezultat zbrodni tych samych protestantów, którzy w katolickiej Polsce zburzyli wszystkie zamki, pałace, dworki, klasztory i kościoły, oraz połowę populacji. Od nich również należą się Polsce odszkodowania..
                • snajper55 Re: 28.01.1939r powieszono pewnego antyklerykała 30.03.23, 23:17
                  qwardian napisał:

> Byłeś kiedyś w Ameryce Południowej i Centralnej, każdy ma tam korzenie indiańsk
                  > ie i latynoskie. Ameryka Północna faktycznie wytłukła tylu tubylców indiańskich
                  > co bizonów, rezultat zbrodni tych samych protestantów, którzy w katolickiej Po
                  > lsce zburzyli wszystkie zamki, pałace, dworki, klasztory i kościoły, oraz połow
                  > ę populacji. Od nich również należą się Polsce odszkodowania..

Protestanci, katolicy, wszyscy mordowali z imieniem Jezusa na ustach i miłością bliźniego na sztandarach. Chrześcijanie.

S.
                  • qwardian Re: 28.01.1939r powieszono pewnego antyklerykała 31.03.23, 09:53
                    Raczej przyczynili się do narodzin najpiękniejszej rasy na tej planecie, ślicznych latynoskich kobiet. Hernán Cortés, zdobywca Meksyku na czele indiańskich plemion miał córkę Indiankę, Leonor, której matką była Tecuichpo Ixcaxochitzin, Doña Isabel, córka Montezumy przywódcy Azteków..
                    • snajper55 Re: 28.01.1939r powieszono pewnego antyklerykała 31.03.23, 13:32
                      qwardian napisał:

> Raczej przyczynili się do narodzin najpiękniejszej rasy na tej planecie, śliczn
                      > ych latynoskich kobiet.

W ich ślady poszli rosyjscy żołnierze gwałcąc Polki w czasie II WŚ.

S.
    • l.george.l Re: 28.01.1939r powieszono pewnego antyklerykała 28.03.23, 20:09
      "Groźne bywają fobie i frustracje ideologiczne. Czasem warto im zapobiegać".

Histeria eklezjalna tego najdobitniej dowodzi. Czytałem dziś artykuł, z którego wynika, że religijność można leczyć. Przypomina to terapię antyalkoholową, choć podłoże tych schorzeń jest diametralnie różne.
      Jak Ci się podobały rekolekcje w kościele pod wezwaniem antysemity Kolbego w Toruniu?

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka