Dodaj do ulubionych

Drewniany wodociąg na Szkolnej

27.03.23, 20:12
Dzisiaj widziałem na Szkolnej następne fragmenty drewnianego wodociągu - odkopanego podczas prowadzonych tam prac. Są mocno zniszczone. Mam nadzieję, że jakoś to zabezpieczą.
W każdym razie warto przechodzić przez Stary Rynek i obserwować to co tam się dzieje.
Obserwuj wątek
    • qwardian Re: Drewniany wodociąg na Szkolnej 28.03.23, 09:18
      Po kontakcie z tlenem ulegnie butwieniu. W Biskupinie stosowano metody impregnowania ciśnieniowo próżniowego, ale to jest kosztowne.
    • kiks4 Re: Drewniany wodociąg na Szkolnej 28.03.23, 09:42
      Ciekawe, jak rozwiązywano problem tłoczenia wody takim rurociągiem. Nie było chyba odpowiednich pomp, w grę wchodziła jedynie grawitacja.
      Jeszcze w połowie XIX wieku hr. Edward Raczyński fundując miastu wodociąg wykorzystywał grawitacje, bo woda ze studni na stokach Cytadeli płynęła w dół, do miasta sama.
      Technika znana od tysiącleci, miasta rzymskie były zaopatrywane w wodę z okolicznych wzgórz, w czym pomocne były akwedukty. Aqua- woda, ducere- prowadzić.
      • renepoznan Re: Drewniany wodociąg na Szkolnej 28.03.23, 12:07
        Te rury to najpewniej są z wodociągu Raczyńskiego - tego prowadzącego m/innymi Szkolną do Fontanny przy Długiej (dokończony przez żonę i syna po jego śmierci).
        Oczywiście, że to tylko grawitacja.
        • kiks4 Re: Drewniany wodociąg na Szkolnej 31.03.23, 00:01
          Znalazłem ciekawostkę. Nowy Jork jest zaopatrywany w wodę na sposób rzymski. Akweduktem. Metropolia Nowy Jork potrzebuje ogromnych ilości czystej wody pitnej przez całą dobę. Ponad połowa tej wody dostaje się do miasta przez tunel „Roundout-West Branch Tunnel” akweduktu Delaware.
          Ten tunel doprowadzający wodę pitną to 71-kilometrowa konstrukcja o naturalnym nachyleniu, przez którą do miasta wpływa około 37 metrów sześciennych słodkiej wody na sekundę.

Inną ciekawostką jest sposób zaopatrywania dużych budynków nowojorskich w wodę. Na dachy stawiają ogromne, drewniane kadzie i woda grawitacyjnie dopływa do mieszkań. To pachnie XIX-tym wiekiem, jednak widać wychodzą z założenia, że jak coś jest głupie ale działa- to nie jest głupie.
      • l.george.l Re: Drewniany wodociąg na Szkolnej 31.03.23, 01:25
        trakt.poznan.pl/blog_article/195/pocz-tki-pozna-skich-wodoci-g-lw-i-kanalizacji
        • kiks4 Re: Drewniany wodociąg na Szkolnej 31.03.23, 09:21
          Dzięki George za link do bardzo ciekawego materiału. Tak się składa, że bardzo często przejeżdżam ulicą Garbary i za każdym razem podziwiam architekta, który projektował pompownię ścieków, opisywaną w artykule.
          Jestem także pełen uznania dla szefostwa Aquanetu, że zadbali o ten obiekt, odnowili fasadę i co więcej- zbudowana obok druga hala pomp nawiązuje, oczywiście w sposób twórczy, do starego obiektu. Nawet tak paskudna rzecz, jak pompownia g...na może być ładna.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka