Dodaj do ulubionych

Nadeszło przedwiośnie

30.03.23, 15:27
Właśnie zakwitły podbiały, wg. niektórych źródeł jest to początek przedwiośnia.
Obserwuj wątek
    • renepoznan Re: Nadeszło przedwiośnie 30.03.23, 16:30
      Kiksi. Kto może być sprawca takich dziur na trawniku? Na pewno nie dzik, zbyt małe.
      • qwardian Re: Nadeszło przedwiośnie 30.03.23, 17:31
        Pewnie ptaki z długimi dziobami, które szukają zeszłorocznych nasion, bo nowych jeszcze nie ma.
      • m-dyskretna Re: Nadeszło przedwiośnie 31.03.23, 13:45
        U mnie takie ślady zostawia wiewiorka. Kilka razy przyłapałam ją na gorącym uczynku. Szukała zakopanych przez siebie orzechów, a latem wydłubuje jakieś grzyby. Może to też być kocia toaleta.
        Do mojego ogrody wrócił dzięcioł, który uparł się, żeby mieć dziuplę w jodle. W zeszłym roku wykuł dwa otwory głębokie na ok. 7 cm i o podobnej średnicy. Później odpuścił, ale tej wiosny powrócił.
    • l.george.l Re: Nadeszło przedwiośnie 30.03.23, 21:49
      Ja bym posłużył się wyszukaną metaforą i napisał, że zmartwychwstały i zapowiadają bliskie nadejście Wiosny.
      • kiks4 Re: Nadeszło przedwiośnie 30.03.23, 22:12
        U nas w ogródku przydomowym także pojawiły się takie wydrapane dziury. I też zastanawiam się, czyja to sprawka. Najprościej byłoby zwalić winę na dzikie króliki gdyby nie to, że od kilkudziesięciu lat, kiedy to było ich zatrzęsienie, żadnego dzisiaj nie widzę. Pojawili się ludzie z psami i króliki musiały region zamieszkania. Bywa u nas na trawniku lis- ale ten chyba korzonkami się nie żywi. Odwiedza nas kuna- j.w. Więc nadal nie wiem. Ptaki - tylko kosy buszują całą zimę ale one nike robią dziur w ziemi tylko przetrząsają stare liście. Zdarza się, że w poszukiwaniu robaczkó wyrzucają nadgniłe liście z rynien na bruk. Na trawniku co najwyżej dziobną sobie jabłuszko lub pod karmnikiem szukają ziarenek, które wypadły z dziobów sikorkom.
        A jak jesteśmy przy ptakach- to teraz jest ten moment, kiedy po kilku ciepłych dniach nadeszło oziębienie i nocne przymrozki. Zatrzymało to migrujące ptaszki, którym przestało się spieszyć do letnich domów i teraz momentami mamy zatrzęsienie np. czyżyków. Dosłownie roją się przy karmniku jak pszczoły na lipie.
        • snajper55 Re: Nadeszło przedwiośnie 31.03.23, 18:55
          kiks4 napisał:

> U nas w ogródku przydomowym także pojawiły się takie wydrapane dziury. I też za
          > stanawiam się, czyja to sprawka. Najprościej byłoby zwalić winę na dzikie króli
          > ki gdyby nie to, że od kilkudziesięciu lat, kiedy to było ich zatrzęsienie, żad
          > nego dzisiaj nie widzę. Pojawili się ludzie z psami i króliki musiały region za
          > mieszkania. Bywa u nas na trawniku lis- ale ten chyba korzonkami się nie żywi.

Korzonkami nie, ale mógł nornice wykopywać.

S.
          • kiks4 Re: Nadeszło przedwiośnie 31.03.23, 21:50
            Korzonkami nie, ale mógł nornice wykopywać. Podejrzewam, że zanim by lis wydrapał taką norkę to nornica dawno by schowała się w mysiej dziurce. Ponadto nornice ryja tunele tuż pod powierzchnia ziemi i łatwo można je zauważyć- takie wałeczki wybrzuszonej gleby. Ale kto wie, lisy są znane ze sprytu więc może z zasiadki czekają, aż ziemia się poruszy i nagle atakują. Jednak nie obserwuję nornic w naszym trawniku. Natomiast z zapałem dokarmiam jakieś małe gryzonie w drewutni, mieszkają pomiędzy szczapami drewna opałowego, bo w miarę jego zużywania odkrywam ślady ich bytności. Na przykład puste skorupki po orzechach laskowych, znoszonych zapewne z okolicy. Więc żeby je udobruchać za demolowanie ich mieszkań sypię ziarno słonecznika i czasami pokruszone orzechy włoskie. Po znikaniu tych "potraw" wnioskuję, że im smakują.
            Ostatnio przyłapałem kosa, jak z krzykiem spłoszony wylatywał z drewutni z kawałkiem orzecha włoskiego w zębach. Widać i jemu smakują orzechy.

• kiks4 Re: Nadeszło przedwiośnie 31.03.23, 22:00
              Rene! Twoja hodowla wygląda rzeczywiście imponująco, przebija nawet hodowle w ogrodzie botanicznym w Wojsławicach. A oni są z niej dumni, jak widać nawet tabliczki informujące zafundowali grzybom, choć jest chyba o połowę mniej, niż twoich
              • renepoznan Re: Nadeszło przedwiośnie 01.04.23, 10:51
                Ba. Moja jest ekologiczna. ;)
    • renepoznan Re: Nadeszło przedwiośnie 31.03.23, 20:43
      To się pochwale. Moja uprawa grzybów. Znajomy grzybiarz poinformował mnie, że te grzyby są jadane- w Honkongu i okolicach.
      Zatem, kto ma lepszą uprawę?
      ;)
    • renepoznan Re: Nadeszło przedwiośnie 01.04.23, 10:59
      Dalej się chwale.
    • renepoznan Re: Nadeszło przedwiośnie 01.04.23, 12:20
      Milosniczkom tulipanów dedykuję.
      • m-dyskretna Re: Nadeszło przedwiośnie 01.04.23, 13:17
        Tulipany niskie zawsze są pierwsze i najlepiej powtarzają kwitnienie w następnych latach. Z innymi odmianami różnie bywa, najmniej trwała i jednocześnie najbardziej wrażliwe sa liliokształtne. Na swoje tulipany jeszcze trochę poczekam, za to krokusy bardzo ładnie zakwitły.
        • renepoznan Re: Nadeszło przedwiośnie 01.04.23, 14:02
          Szafirki (chyba) też kwitną
          Z innych rzeczy. Wedzarnia pracuje. Święta blisko. ;)
          • renepoznan Re: Nadeszło przedwiośnie 01.04.23, 14:04
            Tu pracuje.
            • m-dyskretna Re: Nadeszło przedwiośnie 01.04.23, 19:19
              Uważaj, bo zaraz jakieś służby zapukają do Twoich drzwi za propagowanie pewnych znaków. Nasz forumowy Zorro :)
              • renepoznan Re: Nadeszło przedwiośnie 01.04.23, 20:15
                Ba - też ryzykujesz pisząc to "Z". ;)
                • kiks4 Re: Nadeszło przedwiośnie 01.04.23, 23:43
                  Z największym uznaniem pragnę podkreślić, że "Z" jest wykonane zgodnie z zasadami sztuki i nauki co mnie zresztą nie dziwi. Wiadomo, kto to robił. Jakże wielu "fachowców" wykonuje tę figurę odwrotnie, to znaczy ukośna deska podpiera górną deskę od strony zawiasów.
                  • renepoznan Re: Nadeszło przedwiośnie 02.04.23, 11:58
                    Być może masz rację ale tu są stosunkowo niewielkie drzwi i deska poprzeczna miała tylko stabilizować wzajemne położenie desek pionowych. To nie brama z dużym obciążeniem.
                    A co do "Z". Nie zabawiaj się Kiksie w PIS-owca (czy innego propagandystę) i z przypadkowych skojarzeń nie wyciągaj zbyt daleko idących wniosków. ;)
                    • smurfmadrala Re: Nadeszło przedwiośnie 02.04.23, 15:06
                      Z nie jest złą literą. Komuniści i hitlerowcy czyli marksiści nawet wśród liter dopatrują się wroga.
                    • kiks4 Re: Nadeszło przedwiośnie 02.04.23, 21:46
                      Ależ Rene- ja ciebie chwalę za poprawne skonstruowanie ukośnej deski. Połowa majstrów, nie tylko amatorów robi to odwrotnie, co oczywiście nie chroni drzwi przed deformacją.
                      • renepoznan Re: Nadeszło przedwiośnie 03.04.23, 09:04
                        Dobra, dobra. Nie tłumacz się. ;)
                        I tak wiem, że nie poważasz moich talentów stolarskich i ciesielskich.
                        Chlip, chlip ....
                        ;) 😉 😘 😉 😘 😉 😘
          • m-dyskretna Re: Nadeszło przedwiośnie 02.04.23, 17:57
            Do kompletu wczesnych kwiatów dołączam cebulicę (niestety syberyjską :) )
    • smurfmadrala Re: Nadeszło przedwiośnie 02.04.23, 15:14
      Ładnie mieszkasz.
    • smurfmadrala Re: Nadeszło przedwiośnie 05.04.23, 05:57
      Jest cholernie ZIMNO! Gdzie globalne OCIPIENIE wtryniane przez lobby samozwańczych "ekologuf" ?
      • kiks4 Re: Nadeszło przedwiośnie 05.04.23, 09:20
        Pojęcie globalnego ocieplenia jest równie trudne do wyjaśnienia a tym bardziej do zaakceptowania jak przekonanie przeciwnika do skuteczności szczepionek w walce z chorobami. To rozumie tylko część populacji, ta część której mózgi posługują się intensywnie płatami czołowymi. Pozostała część wykorzystująca w znacznym stopniu potencjał ciała migdałowatego (łac. corpus amygdaloideum), fragmentu mózgu odpowiadającego za emocje, w przeciwieństwie do płatów czołowych, stanowiących o naszej inteligencji.
        Tak mamy zbudowane ( i zróżnicowane) mózgi i nie ma sposobu, by to zmienić więc wszelkie dyskusje o szkodliwości 5G, szczepionek czy zaletach amantadyny nie mają sensu.
        Miłego dnia życzę!
        PS
        Mam pytanie: zaszczepiłeś się przeciw Covidowi?
        • qwardian Re: Nadeszło przedwiośnie 05.04.23, 10:21
          Przypuszczam, że się zaszczepił, ja nie. Jeżeli twierdzi, że zimno, to nie wie, że kilkanaście tysięcy lat temu terytorium obecnej Polski było skute lodem, przez następne kilka tysięcy lat było zalane wodą i dopiero dziesięć tysięcy lat temu, było gotowe dla śmiałków, myśliwych i zbieraczy, ze skośnymi oczkami, takich jak Lapończycy, Eskimosi, albo Saami, jak ich określają Anglosasi.
          • kiks4 Re: Nadeszło przedwiośnie 05.04.23, 15:50
            No i nie wie, że wzrost średniej temperatury o 1 stopień zwiększa ilość pary wodnej w powietrzu o 7%, A para wodna jest gazem jeszcze bardziej cieplarnianym niż dwutlenek węgla. Nasz problem polega na tym, że na parowanie wody z oceanów nie mamy wpływu tak samo, jak nie mamy wpływu na ilość metanu uwalnianego z topniejącej wiecznej zmarzliny. Ale na ilość dwutlenku węgla uwalnianego do atmosfery wpływ jak najbardziej mamy. Tylko nie potrafimy zrezygnować z dobrodziejstw cywilizacji takich jak samochody, samoloty, prąd elektryczny z węgla...
            • renepoznan Re: Nadeszło przedwiośnie 05.04.23, 19:01
              Koniecznie Kiksie musisz dać przykład. ;) ;) ;)
              • kiks4 Re: Nadeszło przedwiośnie 05.04.23, 20:55
                Chodzi ci Rene o przykład w postaci rezygnacji z dobrodziejstwa cywilizacji. Proszę bardzo- na początek zrezygnowałem z telewizji. Nie mamy i zyjemy.
                A co do pary wodnej- to dla Smurfa:
                esero.kopernik.org.pl/jak-para-wodna-podkreca-efekt-cieplarniany/
                Oczywiście para wodna była zawsze w naszej atmosferze a ponadto nie mamy bezpośredniego wpływu na jej zawartość- więc nie ma o czym mówić. Jak pisałem- mamy wpływ i to jest nasza robota, na zawartość CO2 w powietrzu. Niestety on obok znanego efektu cieplarnianego spełnia rolę "triggera" czyli cyngla uruchomiającego dużo gorsze zjawiska. Mam na myśli topnienie wiecznej zmarzliny w rejonach podbiegunowych i uwalnianie ogromnych zasobów metanu tam uwięzionych. Ten zaś jest blisko 30-to krotnie skuteczniejszym gazem cieplarnianym niż CO2:
                tiny.pl/w6d68
                Bardzo bym chciał Smurfie, żebyś miał rację wyśmiewając te wszystkie badania, ale obawiam się, że jej nie masz
                • qwardian Re: Nadeszło przedwiośnie 05.04.23, 22:25
                  Jeżeli efekt cieplarniany podwyższy zbiory mojego wina i zapasy w piwniczce, oraz mniej drzewa w kominku, to wybieram "moja chata z kraja", zamiast ratować świat, bo wiemy jak ci ostatni kończyli
        • smurfmadrala Re: Nadeszło przedwiośnie 05.04.23, 19:00
          Szczepiłem się dwukrotnie /zaraza Made in ..... /. Ws zagrozenia parą jesteś lepszy od prof. dr hab. Grethynki Thunberg.
          • smurfmadrala Re: Nadeszło przedwiośnie 05.04.23, 22:42
            PAROWANIE, para =deszcze, woda czyli ŻYCIE! CO2, metan wadzi maniakom. Żubry, jelenie, antylopy, wszelkie trawozerne świata każą na elektryczne
            zamieniać. Miliardy roślinożernych zwierzat dzikich metan wydalają, trzeba wybić, no i ludzi też.

• qwardian Re: Nadeszło przedwiośnie 05.04.23, 23:02
              smurfmadrala napisał:

> PAROWANIE, para =deszcze, woda czyli ŻYCIE!

Co za życie bez mojego winka, kiedy zaczną biegać antylopy po moim ogrodzie to się wkurzę i zaspawam drzwiczki mojego kominka.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka