Dodaj do ulubionych

Polska rośnie!

01.06.23, 10:51
Rozwija się kulturowo, technicznie, naukowo. Nie jest to temat ważny dla cenzora 55, kiksoliny, Gwardiana nawet. Polska kwitnie ładnie.
Obserwuj wątek
    • kiks4 Re: Polska rośnie! 01.06.23, 11:55
      Smurfie- może przypadkiem wiesz, ile wynosi aktualne zadłużenie kraju i dlaczego?
      Czy nazwiesz człowiekiem sukcesu kogoś, kto za pożyczone pieniądze kupi wypasioną furę?
      "Szacunkowa wielkość długu publicznego, po uwzględnieniu wahań kursu złotego, rośnie obecnie z 1511 mld zł na koniec 2022 roku do 1769 mld zł na koniec 2023 roku, czyli o 709,2 mln zł na dobę, 29,6 mln zł na godzinę i 8209 zł na sekundę. Szacunki wykonano przy założeniu stałego kursu złotego z 11 kwietnia 2023 roku."
      Dodajmy, że oprócz tych oficjalnych wartości mamy, dzięki kreatywnej księgowości, dużo większy dług ukryty. Obecnie przekracza 4 biliony złotych.
      Mam nadzieje, że nie popsuję ci humoru, drogi Smurfie tą wyliczanką.
      A przy okazji: będziesz w sobotę, 4 czerwca o 13-tej na Placu Wolności? Moglibyśmy kontynuować tę rozmowę.
      • kiks4 Re: Polska rośnie! 01.06.23, 12:00
        Mam do ciebie, drogi kolego pytanie? Kto postępuje bardziej uczciwie- czy Erdogan, rozdający jawnie przed lokalem wyborczym gotówkę czy Kaczyński, kupujący głosy wyborców oferując wyborcom 800 zł. z naszych pieniędzy. Pytanie proste, dychotomiczne więc i twoja odpowiedź powinna być prosta, ten czy tamten
        • renepoznan Re: Polska rośnie! 01.06.23, 18:54
          Widzę Kiksie, że nie podoba się Tobie PISowski wynalazek, że alimenty na dzieci mają płacić wszyscy a nie tylko rodzice. Mają płacić wszyscy także kobiety. ;)
          To chyba za komuny było, że wszystkie dzieci są nasze.
          • snajper55 Re: Polska rośnie! 01.08.23, 12:54
            renepoznan napisał:

> Widzę Kiksie, że nie podoba się Tobie PISowski wynalazek, że alimenty na dzieci
            > mają płacić wszyscy a nie tylko rodzice. Mają płacić wszyscy także kobiety. ;)
            > To chyba za komuny było, że wszystkie dzieci są nasze.

"Wszystkie dzieci są nasze!"? Zawsze miałem wrażenie, że jest to okrzyk pedofilów.

S
    • renepoznan Re: Polska rośnie! 01.06.23, 18:58
      Może masz rację Smerfie. Mnie tylko przeraża to co jakiś czas nam wciskano - że jesteśmy na dobrej drodze by stać się europejską potęgą militarną. Co to nam nikt nie podskoczy.
      Tylko ta rakieta, której nikt nie mógł znaleźć. Zdaje się, że balonów też nie możemy znaleźć.
      Módlmy sie by nikt na nas nie napadł.
      Bo skończy się jak w 1939r - kiedy to mieliśmy nie oddać nawet guzika.
      Sanacja bis jest zdaje się jeszcze bardziej żałosna niż ta pierwsza.
      • snajper55 Re: Polska rośnie! 01.06.23, 19:08
        renepoznan napisał:

> Może masz rację Smerfie. Mnie tylko przeraża to co jakiś czas nam wciskano - że
        > jesteśmy na dobrej drodze by stać się europejską potęgą militarną. Co to nam n
        > ikt nie podskoczy.
        > Tylko ta rakieta, której nikt nie mógł znaleźć. Zdaje się, że balonów też nie m
        > ożemy znaleźć.
        > Módlmy sie by nikt na nas nie napadł.
        > Bo skończy się jak w 1939r - kiedy to mieliśmy nie oddać nawet guzika.
        > Sanacja bis jest zdaje się jeszcze bardziej żałosna niż ta pierwsza.

Jakby była uzbrojona, to by było łatwiej ja znaleźć. A jakby przenosiła głowicę nuklearną - to jeszcze latwiej.

Od kiedy obrona kraju polega na obserwowaniu lecących rakiet i szukaniu gdzie spadły?

S.
      • smurfmadrala Re: Polska rośnie! 01.06.23, 19:20
        Dług Polski względem i w proporcji PKB jest niewielki. Grecja, Italia, Francja niech się martwią. My sobie poradzimy. Rosja, Kiks, Gwardian nam pomogą, pod warunkiem, że nie kupimy broni oraz poddamy się natychmiast. Po co się bić, po co nam wolność, mamy przyjaciół ruskich, pruskich, żydowskich, no wszędzie...
        • smurfmadrala Re: Polska rośnie! 01.06.23, 19:34
          4 czerwca spędzę tradycyjnie. Z rana zjem bigos, wypije dużo wódki, potem coś komuś ukradnę aby 5 czerwca był podobny do 4 czerwca . Może zabije jakąś kobietę i zgwałce dziecko? Proszę Kiksa o poradę. Słaby jestem w biciu kobiet i dziecięcym seksie lecz obejrzę filmy aby się przyuczyć, tylko te nagradzane.
          • smurfmadrala Re: Polska rośnie! 01.06.23, 20:02
            PILNE! Proszę o zrzutkę na bigos i wódkę, abym mógł kraść, bić i gwałcić. Moje kiełbasy nie są zbyt tłuste, wódka chyba oszukiwana, jestem bezbronny wobec kobiet i dzieci, a tak bardzo chciałbym je krzywdzić. Obiecuje ze po morderstwie jeszcze las i rzekę zatruje.Smieci zawioze rowerem aby eko było.
            • renepoznan Re: Polska rośnie! 01.06.23, 21:06
              Może odstaw tę wódkę.
          • kiks4 Re: Polska rośnie! 01.06.23, 22:25
            Widzisz Smurfie, ja jestem ostrożny bo doskonale pamiętam dekadę Gierka. Polska rosła w silę a ludziom żyło się dostatnie. A przynajmniej tak brzmiało ówczesne hasło.
            Mówiono nam, że jesteśmy dziesiąta gospodarką świata. Może to było ale podobnie jak teraz, to wszystko było za nie swoje pieniądze.
            Jak skończyła się epoka Gierka pewnie wiesz chyba powinieneś domyślać się, jak skończy się epoka Kaczora.
            Przyłóż rękę na serce i szczerze powiedz: zaszalałbyś na całego, fura, Malediwy, duże diwy - a wszystko to za pożyczone pieniądze?
            • smurfmadrala Re: Polska rośnie! 02.06.23, 00:21
              Dopiero planuje. Dziwki, konserwy i wódka bez przerwy. Malediwy odpadają, wolę Bieszczady.
              • smurfmadrala Re: Polska rośnie! 02.06.23, 08:33
                Przepraszam swoich fanów. Zawieszam działalność w zakresie zabójstw, gwaltow, narkotyków, szantażu itp. Nie będę też pisał jadu niesłychanej nienawiści.
                • kiks4 Re: Polska rośnie! 02.06.23, 09:11
                  Bieszczady popieram, lepsze od Malediwów. Ale ty za wyprawy przez tamtejsze połoniny płacisz swoimi pieniędzmi, nie pożyczonymi. Bo jesteś po prostu roztropny i uczciwy wobec siebie i rodziny, której nie chcesz zostawić z długami, gdyby cię niedźwiedź bieszczadzki zjadł.
                  A nasi milusińscy ze znanej organizacji tak nie myślą, pożyczają lub rabują ( o tym za chwilę) i szaleją.
                  Dlaczego piszę, że rabują? Bo wywołali - korzystając z pretekstu ukraińskiego- ogromną inflację. I jeśli miałeś odłożone 100 tys. złotych na czarną godzinę- to 18 tysięcy właśnie ci wyparowało. Zabrał ci to miły, starszy pan. Bo nie robi nic, żeby inflację zdusić. Ceny gazu na giełdach europejskich spadły- ale nie w Polsce. A ceny mediów energetycznych w pierwszym rzędzie rzutują na ceny pozostałych wyrobów, a tym samym inflacje. Inflację napędza także rozdawnictwo pieniędzy za nic. Pierwszą falę inflacji wywołała akcja 500+. No to teraz robią 800+. "Po nas choćby potop"... bylebyśmy zostali przy żłobie
                  I nie mów, że jest dobrze, bo inflacja maleje. Obecny wskaźnik 14% oznacza, że kolejne 14 tysięcy ci przez rok wyparuje ze skarbonki. I z pierwotnej stówy zostanie 68 tysięcy.
                • renepoznan Re: Polska rośnie! 02.06.23, 15:48
                  Ależ nie krępuj się. Mamy tu Georga z kochankami to i Ty z gwałtami się zmieścisz. ;)
                  Prawo człowieka do marzeń. ;)
    • smurfmadrala Re: Polska rośnie! 11.06.23, 12:29
      wiadomosci.wp.pl/zastapic-slabe-niemcy-polska-finowie-o-supermocarstwie-nad-wisla-6907775528594016a
      • smurfmadrala Re: Polska rośnie! 12.06.23, 18:29
        autokult.pl/rewelacyjne-sciganie-chaos-na-torze-i-zwyciestwo-polakow-tak-wygladal-jubileuszowy-wyscig-w-le-mans,6908171162184320a
        • smurfmadrala Re: Polska rośnie! 26.06.23, 10:47
          biznes.interia.pl/praca/news-stopa-bezrobocia-w-polsce-spada-kolejny-miesiac-z-rzedu-sa-n,nId,6864562. NAJNIZSZE BEZROBOCIE W UE.
          • smurfmadrala Re: Polska rośnie! 30.06.23, 09:33
            Elegancja Francja wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114881,29925097,francja-w-ogniu-po-zastrzeleniu-nastolatka-zatrzymano-juz-421.html#s=BoxOpImg5
            • qwardian Re: Polska rośnie! 30.06.23, 12:37
              Mieszkamy w Posen, nie Paryżu, mamy tu spokój i chcemy go zachować./.
      • snajper55 Re: Polska rośnie! 24.07.23, 01:38
        smurfmadrala napisał:

> wiadomosci.wp.pl/zastapic-slabe-niemcy-polska-finowie-o-supermocarstwie-nad-wisla-6907775528594016a

Czy mógłbyś czytać uważniej?

"W strategicznych planach obronnych Polski jest nie tylko jej większa obecność na Litwie, ale również w Estonii, od której zaczyna się obrona przed Rosją - pisze "Helsingin Sanomat". To już kolejny raz, gdy Finowie mówią o Rzeczpospolitej jako o przyszłym "supermocarstwie" militarnym."

A ja mam w planach karierę parlamentarną. Planuję założyć partię Uczciwi i Kryształowi, wygrać wybory z miażdżącą przewagą i rządzić przez 6 kadencji.

S.
    • smurfmadrala Re: Polska rośnie! 17.07.23, 14:21
      Inflacja spada nieustannie :- DDD, Polaków to cieszy, inni syczą z wściekłości. :- D
      • l.george.l Re: Polska rośnie! 24.07.23, 01:26
        Spadek inflacji nie oznacza spadku cen, nie ma więc z czego się cieszyć. Zadowalasz się jedynie chlebem jak Suski? Nie masz apetytu na coś więcej?
      • snajper55 Re: Polska rośnie! 24.07.23, 01:40
        smurfmadrala napisał:

> Inflacja spada nieustannie :- DDD, Polaków to cieszy, inni syczą z wściekłości.
        > :- D

Inflacja nieustannie spada a ceny nieustannie rosną. Polacy biją prawo i czekają na kolejne rekordy cenowe chleba, kaszanki i mleka.

S.
    • smurfmadrala Re: Polska rośnie! 31.07.23, 10:45
      Kolejny miesiąc spadku inflacji!
      • snajper55 Re: Polska rośnie! 01.08.23, 12:03
        smurfmadrala napisał:

> Kolejny miesiąc spadku inflacji!

Kolejny miesiąc szybkiego wzrostu cen.

S.
        • qwardian Re: Polska rośnie! 01.08.23, 12:37
          Kłamiesz:

Inflacja w lipcu 2023 r. wyniosła 10,8 proc. – podał GUS. Miesiąc do miesiąca ceny spadły o 0,2 proc. To pierwsza taka sytuacja od wielu miesięcy.

www.money.pl/gospodarka/inflacyjne-zaskoczenie-w-polsce-zaraz-nastapi-przelom-6925560633588704a.html
      • kiks4 Re: Polska rośnie! 01.08.23, 20:16
        Panie inżynierze Smurf! Spadek inflacji nie oznacza spadku cen tylko spadek tempa wzrostu cen. Ja wiem, to trudne ale przy sporym wysiłku umysłowym jest do ogarnięcia.
        Gdybyśmy notowali spadek cen- byłaby to deflacja. Coś takiego zdarzyło się przez dwa czy trzy lata pod rządami Tuska.
        Z punktu widzenia obywatela to miłe, gdy za te same pieniądze mamy bardziej wypełniony koszyk niż rok wcześniej. Ale emeryci, którym przy tej okazji nie rekompensowano emerytur podnieśli krzyk, bo dostali 3 zł ...
        Więc PIS naprawił ten błąd i daje emerytom 14 procentów rekompensaty. Wreszcie są zadowoleni, choć inflacja wynosząc 17 procent spowodowała, ze per saldo są stratni.
        Jak z prostymi ludźmi rozmawiać kiedy nawet inżynierowie nie rozumieją pewnych prostych prawd
        • smurfmadrala Re: Polska rośnie! 02.08.23, 19:10
          Czesi jakby przyjazniejsi i rozsądnie myślą... Zakupy, turystyka, zwiedzanie ich naucza jaka jest Polska :-DDD next.gazeta.pl/next/7,151003,30037382,czesi-chwala-zakupy-w-polsce-tutaj-placa-mniej-ale-nie-chodzi.html#s=BoxOpImg8
    • smurfmadrala Re: Polska rośnie! 03.08.23, 20:39
      finanse.wp.pl/polacy-na-swoim-w-europie-jestesmy-liderem-6926241268439744a

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka