Dodaj do ulubionych

Ceny wody w wynajmowanym mieszkaniu

17.07.23, 21:20
Mam pytanie, ponieważ nie wiem już do kogo mam się zwrócić w tej sprawie i podpytać. Wynajmuję mieszkanie i rachunki za wodę opłacam co 5 miesięcy, Mieszkam sama, wodę do wanny nalewam średnio co 3 dni, prawie nie gotuję, więc automatycznie nie mam naczyń do zmywania plus robię pranie co 2 tyg. Jednak kwoty jakie otrzymuję za każdym razem są astronomiczne. Raz miałam nawet 1000 zł niedopłaty. Złożyłam reklamację, przyszedł Pan, sprawdził wodomierz i stwierdził że działa. No ale czy dobrze działa to tego już się nie dowiedziałam. Czy ktoś miał podobny problem i czy takie rachunki na jedną osobę są normalne w większych miastach? Czy to normalne, że nie ma na fakturze informacji o dostawcy?(Faktury otrzymuję od właściciela)
Obserwuj wątek
    • l.george.l Re: Ceny wody w wynajmowanym mieszkaniu 24.07.23, 01:10
      Tej, Snajper, czy tu nie było mojego komentarza? Nie pozwalaj sobie na zbyt wiele, bo mianuję Cię pomiotem z Mysiej.
      • snajper55 Re: Ceny wody w wynajmowanym mieszkaniu 24.07.23, 01:24
        l.george.l napisał:

> Tej, Snajper, czy tu nie było mojego komentarza? Nie pozwalaj sobie na zbyt wi
        > ele, bo mianuję Cię pomiotem z Mysiej.

A mianuj sobie. Byłem już czarnoskórą lesbijką wyznania mojżeszowego. Nie przebijesz. :D

S.
        • l.george.l Re: Ceny wody w wynajmowanym mieszkaniu 24.07.23, 01:59
          Wytłumaczysz się jakoś z ocenzurowania sugestii, by eden689 zadbała o higienę osobistą? Wyobrażasz sobie seks z osobą, która od trzech dni nie brała kąpieli, nie wspomnę już o bardziej wyrafinowanych pieszczotach. Pamiętam czasy, kiedy mydło było na kartki, a po papier toaletowy taki szary, szorstki stało się w długich kolejkach, ale człowiek kombinował, paczki z Reichu organizował i mył się codziennie. Najsłynniejszego fraszkopisarza chyba nie ocenzurujesz?
          Myjcie się, dziewczyny,
          Nie znacie dnia ani godziny.
          • kiks4 Re: Ceny wody w wynajmowanym mieszkaniu 24.07.23, 22:47
            Panowie, panowie... Pani pyta o rachunki za wodę, ile płacicie bo chce mieć pojęcie jaki to jest rząd wielkości.
            Ja mam wodę z własnego ujęcia i nie mogę odpowiedzieć.
            Więc najpierw George- ile płacisz za dwa miesiące?
            I pytanie do pani: czy wie pani, w którym miejscu jest zainstalowany wodomierz i czy ma pani do niego dostęp? Bo być może płaci pani za całą kamienicę
            • kiks4 Re: Ceny wody w wynajmowanym mieszkaniu 24.07.23, 23:01
              Enden- gdy nie masz kogo zapytać, pytaj sztuczną inteligencję. Masz już ją w swoim komputerze. Wpisz pytanie jawnym tekstem w pasku wyszukiwania a na pewno dostaniesz odpowiedź.
              Ja zapytałem, ile wynosi cena wody w Poznaniu i otrzymałem nast. odpowiedź:
              Ile kosztuje metr wody w Poznaniu?
              Według nowej taryfy, w gospodarstwie domowym 1 m3 wody kosztować będzie 4,78 zł, a 1 m3 ścieków - 6,51 zł. Komunikat: Ogłoszenie zatwierdzonej taryfy Aquanet S.A.

Czyli łącznie za metr wody ze ściekami zapłacisz 11,29 zł.
              Za 1000 zl masz prawie 90 metrów sześciennych wody. Przyjmując, że wanna ma pojemność około 100 litrów za tę kwotę możesz wziąć 900 kąpieli w wannie. Jeśli nie wzięłaś tyle to znaczy, że ktoś cię kroi.
            • l.george.l Re: Ceny wody w wynajmowanym mieszkaniu 24.07.23, 23:18
              Podałem kwotę, ale cenzor usunął wiadomość. Spróbuje w takim razie jeszcze raz: 128 zł miesięcznie. Dwie osoby biorące prysznic rano i wieczorem, pralka chodzi prawie codziennie, zmywarka przynajmniej raz dziennie, kible spłukujemy po każdym siku i kupie, sporadycznie podlewamy ogród, gotujemy. Podaję szczegóły, bo pytająca wyraźnie odstaje higienicznie od dzisiejszych standardów. Bądźmy szczerzy: nie da się pracować z osobą, która kąpie się raz na trzy dni. Wolę to napisać, bo może uchronię autorkę zapytania przed ostracyzmem lub zwolnieniem z pracy. Kobieta może mieć wysokie rachunki z dwóch powodów: 1. poprzedni najemca miał wysokie zużycie, 2. właściciel nie udostępnił liczników do odczytu lub ma je przeterminowane i spółdzielnia/administracja nalicza ryczałt.
              • kiks4 Re: Ceny wody w wynajmowanym mieszkaniu 25.07.23, 07:42
                George! Tak trzymać! Forum poznańskie ma służyć pomocą a nie być miejscem bijatyk bez sensu. Twoja odpowiedźjest przydatna dla Enden.
                Ja też uważam, że coś jest grubo nie w porządku. Enden powinna poprosić o udostępnienie licznika i odczytać jego wskazania- to bardzo proste. Współczesne liczniki pośrodku tarczy mają okienka z cyframi, Czarne cyfry z lewej strony wskazują metry sześcienne, prawe, po przecinku- litry.
                Mogą być w starych instalacjach liczniki jak na załączonym rysunku. Sposób odczytu opisuje poniższy link:
                zarzadcaspzoo.eu/odczyty.html
                Dla oceny poprawności wskazań licznika proponuje przez kilka dni notować odczyty oraz zapisywać swoja aktywność- kąpiel, pranie, liczba spłukiwać w toalecie.
                A przy okazji george- zbyt częste kąpiele nie służą zdrowiu. Zdrowa skóra ma odczyn lekko kwaśny, chroniący przed infekcjami bakteryjnymi. Mydło toaletowe, a mydło do prania jeszcze w większym stopniu, ma odczyn alkaliczny i podczas mycia usuwa ten ochronny pancerz z naszej skóry. Portal medyczny Medonet informuje:
                tiny.pl/cr9tg
                • qwardian Re: Ceny wody w wynajmowanym mieszkaniu 25.07.23, 11:46
                  kiks4 napisał:

> George! Tak trzymać! Forum poznańskie ma służyć pomocą a nie być miejscem bijat
                  > yk bez sensu.

Forum bez polityki jest moim marzeniem, Aquanet służy pomocą w Posen, bo zainstalował mierniki, których odczyt robi się zdalnie. Ciekawe kiedy na ten genialny pomysł wpadnie Obajtek und Enea..
                  • kiks4 Re: Ceny wody w wynajmowanym mieszkaniu 25.07.23, 18:30
                    Enea już stosuje liczniki odczytywane zdalnie za pomocą WiFi. Co gorzej- te liczniki mogą odcinać zasilanie domów, których właściciele zalegają z płatnością. Zdarzyło się to mojemu sąsiadowi, który wyjechał na pewien czas, nie uregulował w porę rachunku i wyłączono mu prąd. Niestety miał zamrażarkę pełną wszelakiego dobra i pewnie by się to pięknie zaśmierdziało, gdyby nie to, że odcięcie zasilania wywołało alarm u ochroniarza. Do powrotu właścicieli dostarczałem prąd do zamrażarki prowizorycznym kablem.
                    • l.george.l Re: Ceny wody w wynajmowanym mieszkaniu 25.07.23, 20:51
                      Czytałem, że zdalne liczniki są biznesem na miarę tego z respiratorami. Co prawda w tej chwili działają, ale podobno Chińczyk może nam zdalnie odciąć zasilanie.
                    • qwardian Re: Ceny wody w wynajmowanym mieszkaniu 26.07.23, 07:19
                      Szykując się na dłuższy wyjazd zawsze nadpłacam, ale przydałaby się jakaś aplikacja, która w jednym miejscu monitoruje wszystkie rachunki do funkcjonowania domu. W tych dziwnych czasach dobra wiadomość, że Enea na bieżąco z postępem. Jeżeli jeszcze PGNiG dołączy to znaczy, ze niepotrzebne było wypuszczanie skrzynek na ogrodzenie domu, nigdy tego nie zrobiłem. Ale elektronika z gazem może być sporym wyzwaniem dla konstruktorów takiego urządzenia.
                      • kiks4 Re: Ceny wody w wynajmowanym mieszkaniu 26.07.23, 08:14
                        Napoleon Bonaparte, gdy wracał po dłuższej nieobecności do domu, słał wiadomość do aktualnej żony (kochanki):
                        - będę w domu za trzy dni. Nie myj się!

Pomyśl o tym, George, może kochanek powinien coś robić, nie tylko pachnieć..
                        • l.george.l Re: Ceny wody w wynajmowanym mieszkaniu 27.07.23, 22:37
                          Różne bywają fetysze. Jestem zwolennikiem przekraczania w seksie wszelkich barier, jeśli odbywa się to za obopólną zgodą i nikomu nie dzieje się krzywda. Oczywiście mówimy o osobach pełnoletnich.
                      • l.george.l Re: Ceny wody w wynajmowanym mieszkaniu 27.07.23, 22:33
                        Od wielu lat podaję stan licznika gazowego mmsem. Niestety, nie wymyślono jeszcze nieinwazyjnej kontroli szczelności instalacji. W tym przypadku trzeba wpuścić obcego do domu.
                • l.george.l Re: Ceny wody w wynajmowanym mieszkaniu 25.07.23, 20:58
                  Panie, z którymi sypiam, twierdzą, że ładnie pachnę, nie będę więc budować ochronnego smrodliwego pancerza, ryzykując utratę powodzenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka