Dodaj do ulubionych

Kładka w Owińskach

09.08.23, 15:41
Kierowani czczą ciekawością gdyśmy przejeżdżali przez Owińska postanowiliśmy skręcić w stronę nowo zbudowanej kładki rowerową- pieszej ponad Wartą. Warto było...
Kładki co prawda nie widzieliśmy, okoliczna ludność licznie zgromadzona coś tu odbywała, zobaczyliśmy tylko wieżę widokową. Zaskakuje awangardowymi kształtami pośród dzikiej zieleni nadwarciańskich zarośli.
Natomiast idąc dalej podziwialiśmy Dąb Bartek, którego obwód wynosi 770 cm. Według legendy drzewo kazał posadzić król Władysław Jagiełło na pamiątkę nawrócenia Litwy i pobicia Krzyżaków pod Grunwaldem. Obecnie Bartek ma ponad 600 lat. W 1806 r. podziwiał go cesarz Napoleon, gdy przejeżdżał przez Owińska.
Robi wrażenie choć na zdjęciu wyszedł na tyle blado, że nie załączam fotki.
Okazale za to na zdjęciu wyszedł zespół poklasztorny, dzieło Pompeo Ferarriego. Istniał tu od 13 wieku, po licznych zakrętach historii i przebudowach prezentuje się świetnie. Od strony drogi 196, którą zwykle widzimy jest przesłonięty zieleni, dopiero spacer od strony Warty pokazuje całą jego urodę.
Cysterki były na tyle bogate ( ich dobra sięgały od Dziewiczej Góry po Szamotuły), że samo król pruski Fryderyk któryś potrzebując pieniędzy skasował zakon a dobra przejął. Czyli ukradł.
Potem był tu zakład psychiatryczny, którego pacjentów Niemcy zabili, z kościoła zrobili magazyny. Po wojnie w zabudowaniach klasztornych utworzono szkołę dla niewidomych i funkcjonuje tu do dziś.
Przy szkole kilka lat temu został stworzony ogród dla niewidomych dzieci, pozwalający poznawać z bliska rośliny po kształtach i zapachach.
Warto wybrać się do Owińsk!
Obserwuj wątek
    • qwardian Re: Kładka w Owińskach 09.08.23, 16:07
      Ciężko robić zdjęcie pod, ciekawe jaki filter i czas. Klasztor pocysterski jak najbardziej, ale co to jest zygzakowate?
    • renepoznan Re: Kładka w Owińskach 09.08.23, 20:42
      A jak z dojazdem do tej kładki? Podobno jeszcze niegotowy?
      • kiks4 Re: Kładka w Owińskach 09.08.23, 21:11
        To zygzakowate jest wieżą widokową na prawym przyczółku kładki rowerowej. Kładka ma konstrukcję podwieszaną, jest jak mówią fachowcy mostem wantowym, czyli od pionowego pylonu odchodzą ukośne liny, na których wisi kładka. Forum poznańskie bardzo redukuje rozdzielczość wklejanych fotografii stąd liny, które na oryginale maja kształt kresek- tu wyglądają jak serdelki.
        Od strony Owińsk jest jak najbardziej wygodny i oznakowany dojazd, nie wiem, jak jest po drugiej stronie. Czytałem , że są tylko gruntowe ścieżki rowerowe, latem piaszczyste i trudne do przejechania.
        Chcąc dojechać do kładki trzeba jadąc od Poznania drogą 196 skręcić w lewo w ulicę Cysterek, która łukiem obiega zakład dla niewidomych więc można także od strony parkingu przed zakładem- ale trudnej trafić.
        Na wysokości skrzyżowania z Cysterkami jest po prawej stronie drogi drogowskaz z napisem Dąb Bartek.
        Nie jestem pewien, jak się uda wklejenie mapki, na której o dziwo jest już kładka. Mapka jest czeska.
      • l.george.l Re: Kładka w Owińskach 09.08.23, 21:29
        Pisałem o tym i nie tylko ja. To kładka pieszo-rowerowa, do której najwygodniej dojechać samochodem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka