Dodaj do ulubionych

czy słowa staną się wiążącą normą językową?

26.08.23, 19:10
Zdumiewa mnie, ile zaniedbań wychowawczych może się mieścić w jednym człowieku. Brak konta bankowego, samochodu, prawa jazdy, znajomości obsługi komputera, znajomości obcych języków, brak żony, dzieci, brak znajomości świata. A teraz jeszcze wychodzą braki w znajomości języka polskiego:
- Z góry wiedziałem, że będą tak mówić, ale czego ja mam się bać? Pana, który łgał, łga i jeszcze raz łga?
Oczywiście zachowuję dla siebie nazwisko polityka ale czterokrotnie powtórzony w jednym zdaniu błąd językowy nie może być zwykłym przejęzyczeniem. To niechlujny język łże- elit.
Dbałość o czystość języka ojczystego, obok płacenia podatków uważam za podstawowy obowiązek patrioty. No i służbę wojskową- bo nigdy nie wiadomo, skąd może nadejść zagrożenie ojczyzny. Sama się nie obroni.
A wy- drodzy koledzy i koleżanki jak uważacie- co powinno cechować patriotę?
Obserwuj wątek
    • renepoznan Re: czy słowa staną się wiążącą normą językową? 26.08.23, 21:14
      Jedynie prawdziwy patriota to ten co wspiera (powstań!) Prezesa lub (powstań) Tuska. Wszystko zależy od orientacji politycznej.
      • renepoznan Re: czy słowa staną się wiążącą normą językową? 27.08.23, 07:53
        Sorry - powinienem napisać "albo" - alternatywa rozłączna.
    • l.george.l Re: czy słowa staną się wiążącą normą językową? 27.08.23, 11:03
      Jakiego stopnia wojskowego dorobiłeś się, wypełniając podstawowy obowiązek patrioty? Ciekawe, czy prezes odbył służbę wojskową, czy uczestniczył w szkoleniach rezerwistów.
      • kiks4 Re: czy słowa staną się wiążącą normą językową? 27.08.23, 11:17
        zaliczyłem obowiązkowe studium wojskowe oraz kilka razy w życiu obozy wojskowe. Jakby co- wiem, co to karabin.
        A ty?
        A co do Prezesa- nic nie wiem na ten temat, sądzę, że miał załatwione zwolnienie z zajęć. Dla dobra armii bo mógłby narobić szkód
        • kiks4 Re: czy słowa staną się wiążącą normą językową? 27.08.23, 11:19
          Rene- nie zapominaj o pozostałych opcjach. Możesz wspierać PSL, Konfederastów, Petru czy Hołownię
          • smurfmadrala Re: czy słowa staną się wiążącą normą językową? 06.09.23, 07:18
            Warto być patriotą, nasi odwieczni sąsiedzi jakoś takoś tego nie lubią. Mój stopień wojskowy składa się trzech belek. + korpusówka
        • l.george.l Re: czy słowa staną się wiążącą normą językową? 07.09.23, 00:07
          Elitarna podchorążówka, trzy gwiazdki i ciągle karta powołania z czerwonym paskiem. Podczas ostatniego strzelania podziurawiłem środek tarczy, choć zabawa bronią nigdy mnie nie kręciła.
          • kiks4 Re: czy słowa staną się wiążącą normą językową? 07.09.23, 08:34
            Rene! Pochwal się, z czego strzelałeś w trakcie ćwiczeń wojskowych.
            Ja spędziłem trzy miesiące w Krakowie na ulicy Montelupich żeby dochrapać się do swoich gwiazdek
            • renepoznan Re: czy słowa staną się wiążącą normą językową? 07.09.23, 13:49
              Oczywiście kalasznikow, KMPK, KPWT, SWD i działo czołgowe.
              Starczy?
              ;)
              • renepoznan Re: czy słowa staną się wiążącą normą językową? 07.09.23, 13:51
                Zapomniałem, jeszcze RG P- panc i P-64.
          • smurfmadrala Re: czy słowa staną się wiążącą normą językową? 07.09.23, 15:33
            Mnie już nie powołają. "Obronność 90"
            • kiks4 Re: czy słowa staną się wiążącą normą językową? 07.09.23, 18:36
              Na ochotnika ( młody to i głupi byłem) zgłosiłem się do oddania pokazowego strzału z ręcznego, plecakowego miotacza ognia. To paskudna broń dla obu stron. Miotacz miał zbiornik napalmu na plecach z małym ładunkiem prochowym, połączony elastycznym przewodem z czymś w rodzaju karabinu. Po naciśnięciu spustu prąd z bateryjki odpalał ładunek prochowy a ciśnienie gazów wyrzucało lepką, galaretowatą płonącą ciecz na kilkadziesiąt metrów.
              Odrzut z uwagi na prędkość wypływu i masę cieczy był ogromny i przestrzegano, że były przypadki poderwania wylotu "lufy" do góry i oblania strzelca płonącą cieczą.
              Jak widać - mnie się udało!
              • smurfmadrala Re: czy słowa staną się wiążącą normą językową? 08.09.23, 07:47
                Dobrze Kiksie że Ci się udało. W mojej jednostce jeden skończył swój żywot, a najlepszy Kolega, który trafił do artylerii na stałe uszkodził kolano. Dziś już Ojczyzny nie obroni, m in z powodu zamieszkania po drugiej stronie globusa. Ukraina doświadcza prawdy o Rosjanach. Polski pokój też jest papierowy. My chociaż przyjęliśmy Ukrainki i ich dzieci. Bardzo porzadnie się i przyjaźnie się u nas odnaleźli. Mieszkam pomiędzy szkoła a przedszkolem, fajne dzieciaki idąc ulica gadają po ukraińsku. Skala imigracji jest potężna a problemy prawie zerowe. Nikt nie buczy, nie drze mordy, kobitki znalazły pracę 👍dzieci uczą się. "Faszysci" w Polsce odnaleźli się, Putinowi chyba nie pasuje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka