Dodaj do ulubionych

To musiało się tak skończyć

02.09.23, 20:07
Właśnie wróciłem z nad morza, przejechałem kilkaset kilometrów i tankując w jakiejś miejscowości na prywatnej stacji zapytałem benzyniarza, dlaczego tak drogo, bo nawet na BP widziałem w tym dniu taniej.
Powiedział ciekawą rzecz- mają limitowane dostawy, dostał 1000 litrów i to po cenie, nie pozwalającej taniej sprzedawać.
Czyli mamy efekt zmonopolizowania przez partię obrotu paliwami płynnymi po połączeniu Lotosu i Orlenu.
Mogą robić co chcą, sprzedawać na stacjach Orlen taniej, dla prywaciarzy- drożej a lud widząc sytuację będzie chwalił PIS, że partyjna stacja Orlen dba o Polaków i sprzedaje taniej.
Gdyby ktoś nie wiedział- przez ostatnie lata na stacjach prywatnych paliwo z reguły było o kilka do kilkunastu groszy na litrze tańsze od benzyny orlenowskiej.
Oczywiście po wyborach ceny na Orlenie wzrosną, koncern będzie musiał odbić sobie straty z kampanii przedwyborczej
Obserwuj wątek
    • m-dyskretna Re: To musiało się tak skończyć 03.09.23, 14:47
      W tym przypadku to wygląda troszkę inaczej, aczkolwiek słowo "wybory" jest kluczowe. Od jakiegoś czasu ceny ropy poszły w górę, a Orlen utrzymuje ceny paliw na poziomie sprzed zmiany ceny. Mniej więcej 1/3 polskiego zapotrzebowania na olej napędowy pokrywają importerzy, ale obecnie ceny po których oni kupują paliwo w hurcie za granicą jest droższe od cen Orlenu na stacjach. Końcowymi odbiorcami tego paliwa byli przede wszystkim rolnicy i firmy transportowe. Importerzy wstrzymali się z zakupami, rolnicy tankują traktory na stacjach (stąd Orlen właśnie wprowadził limit tankowania na stacjach - jednorazowo 500 l). Problem w tym, że Orlen nie jest w stanie zaspokoić całego zapotrzebowania, a przed wyborami większych podwyżek na stacjach raczej nie zobaczymy. Już czytałam, że sytuacja z pełną dostępnością oleju napędowego poprawi się pod koniec października...
      • kiks4 Re: To musiało się tak skończyć 06.09.23, 10:20
        Co chwile obóz Władzy odpala kolejną przedwyborcza petardę hukową. Na przykład obiecuje, że gdy ich wybierzemy to za kilka miliardów złotych odnowione zostaną bloki z wielkiej płyty.
        Mieszkałem w takim bloku więc temat znam i dlatego pytam w następującej kwestii:
        obecnie w dużym stopniu mieszkania w tych blokach są własnością prywatną, w latach 90-tych stworzono korzystne warunki dla dotychczasowych lokatorów i za grosze można było stać się właścicielem.
        Pytanie: dlaczego z publicznych pieniędzy będzie finansowana modernizacja prywatnych mieszkań na osiedlach wielkopłytowych? Dlaczego samotnej wdowie- staruszce, gnieżdżąca się z gromadką malutkich dzieci w starej chałupinie na skraju wsi ma być zabierany jej ostatni grosz z lichej renciny na pławiących się w luksusach mieszkańców osiedli wielkopłytowych?
        Oczywiście przerysowałem obraz ale problem jest- ta władza ma mentalność Janosika, zabierać "bogatym" i kupować za to głosy wyborcze na siebie.
        • renepoznan Re: To musiało się tak skończyć 06.09.23, 10:44
          Zdaje się, że nasz Kiks jest jednym z tych co poważnie traktują obietnice wyborcze i martwią się ich konsekwencjami.
          Ciekawe ....
          Naprawdę wierzysz w te odnowienie wielkiej płyty? A może jeszcze uwierzysz w lepsze jedzenie w szpitalach?
          ;)
          • kiks4 Re: To musiało się tak skończyć 06.09.23, 12:32
            Inna petarda byłaby śmieszniejsza gdyby nie pokazywała żałosnego poziomu umysłowego naszych władców.
            Otóż obiecują, że po wygranych wyborach 2/3 warzyw i owoców w sklepach osiedlowych będzie pochodziło od polskich producentów.
            Taki pomysł nie przyszedłby nigdy do głowy myślącemu człowiekowi. Raz- że wywalczyliśmy 30 lat temu kapitalizm i wolność dla gospodarki- czego liczne pozytywne efekty widać na każdym kroku. Mamy choćby dostępny bez problemów papier toaletowy i mięso wieprzowe, których to towarów władza ludowa nie była w stanie zapewnić przez niemal 50 lat ciężkiej walki.
            Ale polskich bananów czy ananasów jako żywo chyba nawet ta najlepsza z najlepszych władz nie będzie w stanie zapewnić. Więc pozostanie tylko jedno- wycofać ze sklepów importowane warzywa i owoce, zostawić ziemniaki i buraki i wskaźnik 2/3 będzie osiągnięty.
            A inna sprawa to kontrola wykonania tego wymogu- już wyobrażam sobie trójki osiedlowych babć z legitymacjami partyjnymi , jak przetrząsają regały w sklepikach i liczą- co krajowe a co zagraniczne.
            Choć nie można wykluczyć, że powołane będzie Centralne ( za PIS-u wszystko jest albo Centralne albo Narodowe) Biuro Sprawdzania Prawidłowości Proporcji Warzyw i Owoców Na Półkach Sklepowych. Dobrze opłacani funkcjonariusze przypadkiem będą krewnymi królika. Bo to nam się należy a nasze dzieci gdzieś muszą pracować
            • m-dyskretna Re: To musiało się tak skończyć 06.09.23, 20:58
              Tylko co poeta miał na myśli pisząc o lokalnym dostawcy. Zakładając firmę w Poznaniu, która będzie sprowadzała np. banany będę lokalnym dostawcą, bo będę podmiotem wprowadzającym produkt na nasz rynek. Za to jeżeli sieć z płazem chciałaby zakontraktować te same banany bezpośrednio u plantatorów już nie spełniałaby definicji lokalnego dostawcy. Między słowami dostawca i wytwórca jest kolosalna różnica. A poza wszystkim, nie wiem dlaczego ktoś ma za mnie decydować czy chcę jadać jabłka krajowe czy z Nowej Zelandii. To mój wybór. Aczkolwiek przyznam się bez bicia, że kupuję krajowe ligole.
              • kiks4 Re: To musiało się tak skończyć 07.09.23, 08:46
                Obóz władzy ma takich specjalistów, że potrafią wszystko spieprzyć, nawet dostawę ziemniaków do osiedlowego sklepiku. Dwa miliony obiecanych mieszkań budują już ósmy rok, bez efektów. Wstyd powiedzieć, że w takim samym czasie Gierek wybudował 8 milionów mieszkań w wielkiej płycie.
                O samochodzie elektrycznym pisano ostatnio, że udało się wyciąć 300 hektarów lasu oraz wyrzucić do kosza projekt samochodu. Zaczynamy od nowa. I znów Gierek uruchomił skutecznie produkcję Fiatów, od których Polacy rozpoczynali swój pierwszy kontakt z samochodem. Wyprodukowano w Polsce ponad 3 mln Maluchów i 1,5 mln modelu 125. Nike żebym wzdychał do tamtych czasów ale wówczas jednak coś się działo, nie tylko gadano.
                Słynna stępka pod pierwszy z zapowiadanej serii promów jest wystawiona na sprzedaż po cenie złomu.
                O respiratorach czy maseczkach sprowadzonych największym samolotem nie wspomnę- bo słuchać hadko.
                • kiks4 Re: To musiało się tak skończyć 07.09.23, 13:51
                  Z tymi blokami z wielkiej płyty nie jest tak jak mówi Władza.
                  To Unia Europejska nakazała termoizolację i program PIS jest tylko wykonaniem nakazu Unii. A po drugie będzie współfinansowany ze środków unijnych i środków własnych Spółdzielni Mieszkaniowych.
                  Czyli PIS tylko korzysta z nie swojej sławy. Dlaczego mnie to nie dziwi?
                  • m-dyskretna Re: To musiało się tak skończyć 07.09.23, 17:21
                    Będzie współfinansowane jeżeli załapiemy się na KPO. A poza tym wiadomo, że sukces ma wielu ojców. Najlepszym przykładem jest tunel do Świnoujścia sfinansowany z pieniędzy własnych gminy i funduszy unijnych, co zupełnie nie przeszkadza do zaliczenia go przez rząd do listy swoich sukcesów.
                    • kiks4 Re: To musiało się tak skończyć 09.09.23, 19:17
                      Zajrzałem na tablicę odlotów i przylotów lotniska Radom- dumy i chluby naszej Władzy. Rzeczywiście - sukces. Dwa odloty ( i przyloty) dziennie. Taki ruch gwarantuje zwrot poniesionych nakładów już po 275 latach- o ile jeszcze będziemy latać samolotami a nie teleportować się poprzez aplikację w telepuzderku.
                      Na szczęście koszty budowy - ponad 800 mln zł- pokrywa firma Polskie Porty Lotnicze SA a nie my - lud polski.
                      • kiks4 Re: To musiało się tak skończyć 09.09.23, 21:32
                        Koszt udanego wysłania księżycowego łazika na Księżyc wyniósł 74 mln dolarów.
                        Pytanie dla dociekliwych- ile łazików moglibyśmy wysłać na Księżyc zamiast budować śpiące lotnisko?
                        • kiks4 Re: To musiało się tak skończyć 11.09.23, 20:44
                          Kilkanaście lat temu Hiszpanie za ponad miliard euro zbudowali i otworzyli w 2009 r. wspaniale lotnisko w miejscowości Ciudad Real. Lotnisko to z najdłuższym w Europie pasm startowym miało rozładować tłok na madryckim porcie lotniczym Barajas.
                          Lotnisko nie wzbudziło entuzjazmu ani pasażerów ani przewoźników i w krótkim czasie zamknięto je całkowicie.
                          Dociekliwi dziennikarze, szukający motywów, jakimi kierowali się prywatni decydenci przy podejmowaniu tego projektu dość poważnie wskazują na możliwość silnego lobbingu firm budowlanych, które w tym projekcie - i słusznie- widziały możliwość ogromnych zarobków.
                          No i wracając z dalekiej Hiszpanii do kraju- tak się zastanawiam, dlaczego PIS tak mocno lansuje budowę tego giganta jakim jest Centralny Port Komunikacyjny Baranów. Czy przypadkiem wizja ogromnych zarobków dla swoich, zatrudnionych w projekcie nie jest tym magnesem?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka