Dodaj do ulubionych

Dostałem rachunek za prąd

13.09.23, 08:49
To rozumiem, to jest rachunek, nie jakieś tam grosze...Od lat mam taką przypadłość, że prowadzę dość skrupulatny rejestr wydatków na energię elektryczną- pilnowanie wydatków to chyba normalna cecha dla Poznaniaka i nie wstydzę się tego. Do tego komputer i arkusz kalkulacyjny pozwalają prowadzić ten rejestr bez większego wysiłku.
Zacząłem w 2008 r bo postanowiłem sprawdzić, czy opłaca nam się przejść na taryfę G12 z licznikiem dwutaryfowym.
W sierpniu 2008 r. przez dwa miesiące zużyliśmy 1010 kWh i zapłaciliśmy 398 zł czyli 0,39 zł za jedną kilowatogodzinę.
Wiem- na rachunek za prąd składa się wiele czynników ale skoro robię te wyliczenia stale w tych samych warunkach to mogę w dobrym przybliżeniem posługiwać się taką ceną uśrednioną.
Zużywaliśmy stosunkowo dużo prądu bo mając własną wodę pompujemy ją pompą elektryczną. Również prądem ogrzewamy wodę użytkową. Do tego oświetlenie wewnątrz i na zewnątrz, podlewanie ogrodu, piekarnik elektryczny itp.
W sierpniu 2015 roku, w końcówce rządów Tuska zużyliśmy 1309 kWh/ 2 m-ce a cena jednej kilowatogodziny wyniosła nas 0,35 zł. czyli praktycznie przez 7 lat pozostała niezmieniona.
W końcówce rządów PIS czyli za dwa miesiące w sierpniu 2023 r dostałem rachunek na kwotę 892 złote przy spadku zużycia do 726 kWh/2 m-ce. Spadek był efektem wprowadzenia oświetlenia LED-owego.
Łatwo wyliczyć, że cena żądana przez PIS wynosi 1,22 zł/kWh.
W ciągu ostatnich ośmiu lat rządów tej formacji wzrosła 3,5 raza!!!
Ktoś musi płacić za gigantyczne zarobki w spółkach skarbu państwa, za kupowanie socjalem głosów wyborczych, za błędy w zarządzaniu- że przypomnę najpierw brnięcie w budowę gigantycznej elektrowni w Ostrołęce a potem po wydaniu miliarda złotych- jej zburzenie.
Wiem, że ktoś musi za błędy płacić- ale dlaczego JA???
Obserwuj wątek
    • m-dyskretna Re: Dostałem rachunek za prąd 13.09.23, 13:49
      Na szczęście mamy Sasina, który obniżył Tobie rachunki wstecznie od 1 stycznia 2023 o 12%. To jest bardzo ciekawa koncepcja. Ciekawe czy będzie też można podnieść ceny z datą wsteczną.
      • kiks4 Re: Dostałem rachunek za prąd 13.09.23, 13:57
        Smaczku dodaje forma rachunku. Po zwyczajowej formie faktury i na drugiej stronie szczegółowego rozliczenia następują dwie strony ilustrowanych zachwytów nad niezwykle dogodnymi dla nas warunkami zakupu energii elektrycznej. Jest tanio tylko dzięki Tarczy Rządowej. Bo Rząd mógł podnieść znacznie więcej ale nie podniósł, czyli jest obniżka...
        • snajper55 Re: Dostałem rachunek za prąd 13.09.23, 15:50
          kiks4 napisał:

> Smaczku dodaje forma rachunku. Po zwyczajowej formie faktury i na drugiej stron
          > ie szczegółowego rozliczenia następują dwie strony ilustrowanych zachwytów nad
          > niezwykle dogodnymi dla nas warunkami zakupu energii elektrycznej. Jest tanio t
          > ylko dzięki Tarczy Rządowej. Bo Rząd mógł podnieść znacznie więcej ale nie podn
          > iósł, czyli jest obniżka...

No wiesz, Dzierzynski bardzo lubił dzieci. Kopnął chłopca, a przecież mógł zastrzelić. Cieszę się. Obecna władza też cię lubi.

S.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka