Dodaj do ulubionych

Kino Wilda kończy swoją filmową działalność

IP: *.wan.ibm.com / *.de.ibm.com 29.03.05, 22:26
Ciekawe, bo tam zawsze było mnóstwo ludzi - to dlaczego nie-rentowne?
Wielka szkoda - to kino ma swój klimat, wolę tam chodzić niż do tych molochów
ze smrodem pop-cornu.
Może jednak marszałek coś w tej sprawie zrobi, bo o ile dobrze zrozumiałem z
artykułu, to kino jemu podlega?
Obserwuj wątek
    • Gość: LMB Kina "podlegają"...... IP: *.icpnet.pl 29.03.05, 23:00
      > Ciekawe, bo tam zawsze było mnóstwo ludzi - to dlaczego nie-rentowne?

Bo bardzo niewieleosób tam przychodziło (nie jesz masła ;) - tłumy przychodziły
      do Wildy 15 lat temu)

> wolę tam chodzić niż do tych molochów ze smrodem pop-cornu.

OK, ale przed Wildą nie ma parkingu. Zresztą okolica nieciekawa.

> Może jednak marszałek coś w tej sprawie zrobi

Miejmy nadzieję, że jednak dołoży do rozwoju internetu, a nie do kina.

> bo o ile dobrze zrozumiałem z artykułu, to kino jemu podlega?

Wiesz, w 1989 były wybory, potem minęło jeszcze 16 lat i teraz jest 2005. Czas
      zauważyć zmiany, kina są komercyjne i nie "podlegają".

• Gość: wnikliwy Re: Kina "podlegają"...... IP: *.icpnet.pl 29.03.05, 23:09
        "Kino od przeszło roku przynosi straty - komentuje sytuację Wojciech Michałek,
        szef Instytucji Filmowej Film-Art obecnie !!!!zarządzającej!!! kinem. - Nie ma
        również !!!!dofinansowania!!!!! z urzędu marszałkowskiego [Film-Art mu !!!!
        podlega!!!! - przyp.red.] - dodaje"

Drogi LMB-wyśmiewaczu!
        Art Film !!!podlega!!! urzędowi Marszałkowskiemu, a kino !!!podlega!!! (jest
        pod zarządem) Art Filmu czyli de facto Kino Wilda podlega Urzędowi i wybory
        tego nie zmieniły, zresztą nigdzie na świecie kultura nie jest samoistna i
        komercyjna w 100%
        pozdrawiam. i czytaj uważniej
        • Gość: guerra Re: Kina "podlegają"...... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.05, 23:23
          Art Film bynajmniej nie jest instytucją publiczną. I jeśli to prawda że był
          dofinansowywany z publicznej kasy to dobrze, że kino pada. Mam tylko nadzieję,
          że rezurekcja kina Wilda nie stanie się dziełem kolejnej warszawianki. Vide
          Apollo. Zwyczajnie źle to o nas świadczy
          • Gość: marco Re: Kina "podlegają"...... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.05, 02:48
            > Mam tylko nadzieję,
            > że rezurekcja kina Wilda nie stanie się dziełem kolejnej warszawianki. Vide
            > Apollo. Zwyczajnie źle to o nas świadczy

przecież właścicielka apolla jest z poznania - cały pasaż apollo należał do
            jkej rodziny. zresztą kino powstało dzięki jej dziadkowi/pradziadkowi albo coś
            w tym stylu, wyborcza o tym pisała.
        • Gość: LMB Kultura? IP: *.icpnet.pl 30.03.05, 10:23
          Art Filmu czyli de facto Kino Wilda podlega Urzędowi i wybory
          > tego nie zmieniły,
          > pozdrawiam. i czytaj uważniej

No właśnie czytałem uważnie i się za głowę łapię. Nie przypuszczałem, że taka
          paranoja jak kina pod państwowym zarządem mogą jeszcze istnieć. Zarządzanie
          rodem z komuny (np. brak programu kin na najbliższe miesiące, nie wiem gdzie
          jest program w internecie itp.), co przekłada się na wyniki.

> zresztą nigdzie na świecie kultura nie jest samoistna i komercyjna w 100%

Oczywiście, ale co ma kino Wilda do kultury? Kiedy ostatnio oglądałeś kulturalny
          film w kinie, bo niestety osobiście nie mogę sięgnąć pamięcią tak daleko.

• Gość: wrogsystemu Re: Kultura? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.05, 12:53
            LMB aka Borsuku zatwardzialy snobie, milosniku krwiozerczego kapitalizmu,
            zjezdzaj do Chin, tam bedziesz robil w fabryce 15godzin dziennie za dolara i
            miske ryzu, poznasz co to kapitalizm na wlasnej skorze. Niedobrze mi jak widze
            twoj nick w internecie.
          • Gość: ciekawski Re: Kultura? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.05, 14:06
            >No właśnie czytałem uważnie i się za głowę łapię. Nie przypuszczałem, że taka
            >paranoja jak kina pod państwowym zarządem mogą jeszcze istnieć. Zarządzanie
            >rodem z komuny (np. brak programu kin na najbliższe miesiące, nie wiem gdzie
            >jest program w internecie itp.), co przekłada się na wyniki.

Ciekawe, myslalem ze to komuna planowala wszystko na najblizsze miesiace i
            lata, a teraz widze, ze sie mylilem(?!) nie wiesz gdzie jest program? ja ci
            powiem www.info.poznan.pl
      • roger20 Re: Kina "podlegają"...... 30.03.05, 09:18
        drogi lmb chciałbym ciebie zobaczyć w tej nieciekawej ulicy, żyjesz marny
        człowieczku przesądami. Mieszkam na wildzie 26 lat i powiem ci jedno bajki
        przestałem czytać w przedszkolu a mity w podstawówce; co więcej na wildzie
        można dostać łatwo po kubku ale tylk wtedy gdy sam się oto prosisz.Jezeli nie
        grasz kogoś i jesteś sobą to włos z głowy ci nie spadnie. A co do netu to
        pamiętaj że świat nie kończy się na cyberprzestrzeni
        • Gość: LMB Bezpieczne kino ? IP: *.icpnet.pl 30.03.05, 10:26
          > drogi lmb chciałbym ciebie zobaczyć w tej nieciekawej ulicy, żyjesz marny
          > człowieczku przesądami.

Straszne mam te przesądy. Kiedykolwiek jeden z moich znajomych udawał się do
          Wildy, to dostawał "po masce". Widocznie sam się o to prosił (jak piszesz). Po
          kiego grzyba chciał chodzić do Wildy?
    • sierus Re: Kino Wilda kończy swoją filmową działalność 29.03.05, 23:39
      Wilda, nie pamietam kiedy tam ostatnio bylem... Prawda jest taka, ze okolica nie
      przyciaga, a i samo kino bylo takie sobie. Jesli mam czegos zalowac to bardziej
      zaluje, ze nie ma juz kina Gwiazda. Pamietam jak bylem tam kilka lat temu na
      kilku filmach. Mimo ze naglosnienie, sala i ekran nie byly "hiper" i "super" to
      specyfika tego kina byla bardzo mila. :)
      • mantis77 A ja lubiłem bałtyk 30.03.05, 03:50
        Ja bardzo lubiłem Bałtyk bo przez to że jeżdżę na wózku nie do każdego kina
        sobie mogę wejść. Teraz chodzę raczej do kinepolis niestety albo do multi. Choć
        tam jest beznadziejnie bo tylko w niektórych salach mogę sobie być w połowie
        sali a inaczej mam miejsce tylko w pierwszym rzędzie. Dlatego lubiłem Bałtyk bo
        tam nie było schodów tylko "spadek" w kierunku ekranu i można było stanąć przy
        dowolnym rzędzie z brzegu (przejścia wzdłuż były szerokie). Niestety minęło to
        bezpowrotnie eeeeeh :-(. Jeszcze się tylko Rialto ostało z kin "nie molochów".
        Jestem Ciekawy jak będzie w IMAXie w PLAZie bo mam najbliżej.
        • m.c3 Re: A ja lubiłem bałtyk 30.03.05, 04:07
          I byly jeszcze dwie "loggie". I gdybys sam nie dal rady tam dojechac, to jestem
          przekonany, ze kazdy by Tobie pomogl!
          A po kinie: do Baltyckiego na piwo!
    • m.c3 Re: Kino Wilda kończy swoją filmową działalność 30.03.05, 04:00
      Przykro, lza sie w oku kreci, ale to sie nazywa postep, globalizacja.
      Zalosny smiech, gdy sie wspomni te buntownicze lata 68 (i nie tylko ze wzgledu
      na Prage).
      Czy istnieje jeszcze DKF Muza?
      Materialne potrzeby mozna latwo zaspokoic, ale kulturalne? W PRL upominalismy
      rzadzacych, ze grozi nam przepasc kulturalna, pustynia. "Co zrobilismy z naszej
      wolnosci?"

P.S. Oczywiscie, kazda placowka musi na siebie zarabiac!
      Ciekawi mnie, czy sa w Poznaniu jeszcze "dobre kina"?.
      • Gość: Marek Re: Kino Wilda kończy swoją filmową działalność IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.05, 10:00
        Muza jeszcze istnieje.Jeszcze...
    • m.c3 Re: Kino Wilda kończy swoją filmową działalność 30.03.05, 04:01
      Czy zet to jest skrot od zetora?
    • Gość: bakus Re: Kino Wilda kończy swoją filmową działalność IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.05, 07:36
      mieszkam na wildzie i mam w dupie to kino Wiem że ma tradycje i jest tu od bardzo dawna ale odkąd przeprowadzono remont to juz nie to samo Według mnie powinna sie tam znaleźć jakaś dyskoteka gdyż młodzież z tej okolicy nic takiego w pobliżu nie ma i to naprawde by sie przydało POZDRO papaśki
      • Gość: Kris Re: Kino Wilda kończy swoją filmową działalność IP: *.poligrafia.com 30.03.05, 11:16
        A jaki masz dresik głąbie?
      • Gość: wrog Re: Kino Wilda kończy swoją filmową działalność IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.05, 12:55
        dresiarzu w poblizu masz jame i tam idz sie wyhasac
    • roger20 Re: Kino Wilda kończy swoją filmową działalność 30.03.05, 09:11
      Zet zupełnie się z Tobą zgadzam, to kino musi istnieć bo jako jedyne ma swoją
      duszę a pan marszałek mógłby wreszcie ruszyć te 5 kilo ołowiu które ma
      przyspawane do tyłka i zrobić coś naprawdę pożytecznego.
      Dobrze pamietam fetę jaką to miasto potrafiło zorganizować na premierę
      europejską Pana Tadeusza. Pamiętam bo byłem jednym z ochroniarzy prowadzących
      pochód ludzi ulicami Poznania na tę ekranizację.
      Tak sobie myślę że może pan marszałek poprostu dostał w łapę od przedstawicieli
      poznańskich multipleksów żeby wdeptać rodzime kina w ziemię. Nikt tak bez
      wyraźnego powodu nieolewa dziennikarzy chyba że ma coś na sumieniu...
      Pozdro :)
      • Gość: LMB Jestem przeciw IP: *.icpnet.pl 30.03.05, 10:28
        > Zet zupełnie się z Tobą zgadzam, to kino musi istnieć bo jako jedyne ma swoją
        > duszę

Jestem przeciw finansowaniu z publicznych pieniędzy Twojego zamiłowania do
        "duszy kina". Idź sobie do Muzy.
      • Gość: C Re: Kino Wilda kończy swoją filmową działalność IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.05, 15:36
        I ciekawe, ze byly dyrektor Art-Filmu prowadzi teraz kino Muza. Narobil dlugow,
        a teraz z wszystkich sie smieje. To dopiero skandal panie Marszalku!
    • Gość: Marcin Re: Kino Wilda kończy swoją filmową działalność IP: 217.153.71.* 30.03.05, 09:59
      Przy cenach porównywalnych do Multikina, mniejszej wygodzie (gorsze fotele i
      praktycznie brak spadku), gorszym nagłośnieniu i nie tak dużym ekranie - trudno
      się czemukolwiek dziwić. Jesli chodzi o repertuar i pop-corn bar - nic się tu
      nie różniło od multipleksów. Do tego trzeba dodać kłopoty z parkowaniem i
      nieprzyjemną okolicę, której reputacja nie wzięła się w końcu z kosmosu.

Żałuję wszystkich starych kin, ale przyznam, że standard oglądania filmu też
      się dla mnie liczy, dlatego rzadko ostatnio w nich bywałem.

Marcin
      • Gość: Marek Re: Kino Wilda kończy swoją filmową działalność IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.05, 15:17
        Bilety nie są(były) po 21 złotych jak w Multi.Ekran i fotele też nie są(były)
        złe.Szkoda kina...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka