Dodaj do ulubionych

Działka Radojewo

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.06, 11:07
A ja szukam dzialki do 1200m lub wiecej jezelicena przystepna)w Radojewie lub
okolicach
Obserwuj wątek
    • Gość: n Re: Działka Radojewo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.06, 13:49
      czy ktos cos slyszal, widzial a moze mieszka w okolicy- bardzo mi sie tm
      podoba. W internecie znalazlam tylko jedna oferte 1900zł za metr netto + koszt
      uzbrojenia- PARANOJA!!!!!!!!
    • Gość: s Re: Działka Radojewo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.06, 16:49
      jakies namiary na dzialeczki w Radojewie?
      • Gość: inwestor Re: Działka Radojewo IP: *.adsl.inetia.pl 02.11.06, 15:24
        No, to daj te namiary. I jakie powierzchnie?
    • lucyferciu Zanim kupisz, to pamiętaj o tym 30.10.06, 21:37
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=441&w=50783377

Obyś nie wjechała na "minę".
      --
      Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu
      M.K.
      • Gość: aga Re: Zanim kupisz, to pamiętaj o tym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.06, 22:28
        No wlasnie :) znalazlam dzialki w Radoewie ale sa to dzialki siedliskowe a ich
        koszt tez mnie nie zadowala. Z tego co pamietam 120zł za metr ale dzialka ma
        nie mniej niz 3000m.
        • lucyferciu Re: Zanim kupisz, to pamiętaj o tym 31.10.06, 00:56
          W związku z tym, aby kasa nie poleciala ci z "dymem", to sugeruję przed
          podpisaniem umowy uzyskać decyzję o warunkach zabudowy. Nawet taką klauzulę
          możesz zawrzeć w ewentualnej umowie przewstępnej. Jeżeli nie uzyskasz warunków
          zabudowy, to nie przystępujesz do umowy kupna-sprzedaży.

Aby uzyskać decyzje o warunkach zabudowy to NIE MUSISZ być właścicielem
          nieruchomości. Może ją uzyskać KAŻDY, nawet na nie swoją nieruchomość. Idziesz
          do Wydziału Architektury i Urbanistyki na placu Kolegiackim, składasz wniosek i
          czekasz. Ot i cała filozofia. A zapewniam, że ta decyzja rozwieje Twoje obawy.

De facto zbudowa siedliskowa związana jest z prowadzeniem gospodarstwa rolnego.
          I aby uzyskać decyzję o warunkach zabudowy, to musisz posiadaż ziemię o
          powierzchni co najmniej średniej powierzchni gospodartwa rolnego w danej
          gminie. Mimo, że Poznań nie jest gminą rolniczą, to zapewniam, że oferowane
          3000 m kw. jest powierzchnią zdecydowanie za małą.

Poza tym sprzedający świetnie orientuje się w tym, że miasto od ponad 3 lat
          wykonuje w tych okolicach miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego i
          bazuje na tym, że kiedyś te działki będą "przekształcone". Ale to jest złudne
          myślenie, gdyż "miasto" w swoich decyzjach jest nieobliczalne, a Ty zostaniesz
          z kawałkiem "pieknej" ziemi, na której bedziesz mogła uprawiać tylko fasolę.
          Akurat dla tzw. działki siedliskowej cena ta jest zdecydowanie przesadzona.
          --
          M.K.
          • Gość: aga Re: Zanim kupisz, to pamiętaj o tym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.06, 01:19
            Bardzo dziekuje za wszystkie cenne wskazowki!

Co do planu zagospodarowania tego terenu to wlasnie moze byc roznie bo z tego
            co wiem te obszary maja byc w niedalekiej przyszlosci uznane za obszar ochrony
            Natura2000 i wtedy moze przeznaczenie tego terenu wcale nie zostanie przekazane
            pod budownictwo...

Dzialkami w Radojewie juz sie nie interesuje! Za drogie jak dla mnie. Te
            siedliskowe jak pisalam a budowlane 200zł za metr netto + koszty mediow. A
            dzialki sa powyzej 1000 to ladna sumka wychodzi- mnie nie stac :(
            • lucyferciu Re: Zanim kupisz, to pamiętaj o tym 31.10.06, 02:20
              No to i tutaj Ci odpowiem:)

Najbliższy obszar poddany ochronie obszarowej w ramach Natura 2000 jest poza
              Poznaniem i obejmuje poligon Biedrusko - tuż za granicą administracyjną.
              Natomiast cały teren od torów na Piątkowie aż do północnych granic Poznania (w
              tym równiez Radojewo) stanowią tzw. zespół przyrodniczo-krajobrazowy "Morasko" -
              jedna z form ochrony przyrody tworzona na podstawie ustawy o ochronie
              przyrody. W sumie 2500 ha. Takich obszarów w Poznaniu są 3 i wszystkie o
              zbliżonej powierzchni. Wprowadzenie tych form ochrony skutkuje również
              ograniczeniami w użytkowaniu i zagospospodarowaniu nieruchości i warunki
              korzystania z nieruchomości nie zawsze mogą być dla nas satysfakcjonujące.

Życzę uporu w szukaniu tej swojej wymarzonej i podchodź z dużą dozą sceptycyzmu
              do tzw. walorów działki.
              --
              M.K.
              • Gość: ewa Re: Zanim kupisz, to pamiętaj o tym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.06, 08:19
                Z tego co widze uzytkowanie tego terenu moze byc mocno ograniczone ze wzgledu
                na jego wartosci przyrodnicze. Czyli ladna przyroda do z jednej strony plus ale
                gdy dialka nie jest jeszcze zagospodarowana jako budowlana - moga byc problemy.

209.85.135.104/search?
                q=cache:x4k1DPA_YZYJ:bip.city.poznan.pl/bip/public/bip/attachments.html%3Fco%
                3Dshow%26instance%3D1018%26parent%3D%26lang%3Dpl%26id%
                3D21796+radojewo+natura+2000&hl=pl&gl=pl&ct=clnk&cd=1

z tego co wiem w Radojewie pod lasem ktos wybudowal kilka domkow niezgodnie z
                planem zagospodarowania. Ciekawe co w takim przypadku? Czy jak juz jest to
                bedzie stalo...
    • Gość: ewa Re: Działka Radojewo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.06, 08:21
      209.85.135.104/search?
      q=cache:x4k1DPA_YZYJ:bip.city.poznan.pl/bip/public/bip/attachments.html%3Fco%
      3Dshow%26instance%3D1018%26parent%3D%26lang%3Dpl%26id%
      3D21796+radojewo+natura+2000&hl=pl&gl=pl&ct=clnk&cd=1
      • lucyferciu Re: Działka Radojewo 31.10.06, 09:54
        natura2000.mos.gov.pl/natura2000/pl/listy.pdf
        natura2000.mos.gov.pl/natura2000/pl/dokumenty/1p.pdf
        natura2000.mos.gov.pl/natura2000/pl/2.pdf
        natura2000.mos.gov.pl/natura2000/pl/dokumenty/Shadow_List_PL_3.12.pdf

W granicach administracyjnych Poznania do obszarów Natura 2000 należą tylko
        forty.
        --
        M.K.
    • Gość: Ewa Re: Działka Radojewo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.06, 16:10
      Ale czy czasami w tamtym rejonie nie jest w projekcie utworzenie obszaru
      Natura2000- cos takiego obilo mi sie o uszy.
      Lucyferciu- widze, ze ty naprawde masz wiedze w tych zagadnieniach, moze Ty
      wiesz co z tymi domami, ktore tam stoja. 3 domy pod lasem- stoja niezgodnie z
      planem. Ciekawi mnie co w takim wypadku jezeli ktos zuduje dom mimo innych
      planów zagospodarowania?!
      • lucyferciu Re: Działka Radojewo 31.10.06, 23:53
        Gość portalu: Ewa napisał(a):

> Ale czy czasami w tamtym rejonie nie jest w projekcie utworzenie obszaru
        > Natura2000- cos takiego obilo mi sie o uszy.
        > Lucyferciu- widze, ze ty naprawde masz wiedze w tych zagadnieniach,

1) W gąszczu szumu informacyjnego czasami miewam przebłyski świadomości;) I
        chyba na ten moment trafiłaś:):)

2) Problem nie polega na tym, aby się obijało coś o uszy, tylko najlepiej jest
        znać źródło informacji. Najlepiej wiarygodne.
        Z dostępnych mi informacji: projekty rządowe (dotyczące wyznaczania obszarów
        Natura 2000 na podstawie dyrektywy habitatowej), shadow list (propozycja
        organizacji pozarządowych), korekta shadow list z 8 marca 2006 roku, nic mi nie
        wiadomo, aby poza już wyznaczonymi w Poznaniu (ciąglę jeszcze jako projekt)
        fortami miały być wyznaczane inne obszary w granicach administracyjnych
        Poznania. To nie miałoby sensu. Formalnie, w formie rozporządzenia, wyznaczone
        są tylko obszary na podstawie dyrektywy ptasiej. Nie ma wśród nich takich,
        które dotyczą Poznania.

> moze Ty wiesz co z tymi domami, ktore tam stoja. 3 domy pod
        > lasem- stoja niezgodnie z planem. Ciekawi mnie co w takim wypadku jezeli
        > ktos zuduje dom mimo innych planów zagospodarowania?!

Jest to śmiałe wnioskowanie. Nie wiem czy niezgodnie z planem, gdyż miejscowego
        planu zagospodarowania przestrzennego dla tego terenu nie ma. Ale to że nie ma,
        to nie oznacza, że nie jest to niezgodne. Prawo obecnie dopuszcza możliwość
        zabudowy również tam, gdzie nie ma planu - decyzja o warunkach zabudowy. Poza
        tym do końca grudnia 2003 roku funkcjonowały w Polsce miejscowe OGÓLNE i
        miejscowe SZCZEGÓŁOWE plany zagospodarowania przestrzennego wykonane na
        podstawie już dawno nieobowiązującej ustawy o planowaniu przestrzennym z 1984
        roku. Tak wygląda prawo stosowane przez urzędników Urzędu Miasta. Dla nich nie
        ma problemu;)
        Natomiast w mojej ocenie wszystko co powstało na tym terenie (na północ od
        torów na Piątkowie do granic administracyjnych Poznania i od Warty aż do granic
        z Suchym Lasem) od 1996 roku, to powstało z rażącym naruszeniem prawa. Chodzi o
        tzw. zespół przyrodniczo-krajobrazowy "Morasko" powołany uchwałą Rady Miasta w
        maju 1994 roku. Wtajemniczeni wiedzą o co chodzi;) No ale cóż? Światłość prawna
        typowego urzędnika Urzędu Miasta odpowiedzialnego za procedury administracyjne
        związane z procesem inwestycyjno-budowlanym jest na niskim poziomie. Ich
        orientacja w przepisach prawa sprowadza się do 2 (słownie: dwóch) ustaw i kilku
        rozporządzeń. A to jest niestety za mało:(( I z tego powodu jakże łatwo uwalane
        są przez wojewodę plany zagospodarowania przestrzennego czy pozwolenia na
        budowę.

Pozdrawiam
        Lucyferciu:)
        --
        M.K.
      • lucyferciu I jak? 03.11.06, 17:43
        Odpowiedź satysfakcjonuje Ciebie?
        --
        M.K.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się