Dodaj do ulubionych

Największy obciach Poznania: www.poznan.pl

12.11.06, 23:38
Czy ktoś coś z tym zrobi? Czy UAM nie chce odstąpić domeny? Przecież ta strona
to jest MEGA obciach dla Poznania. Porównanie? www.wroclaw.pl, www.gdansk.pl i
inne? Co to ma być do cholery jasnej?
Obserwuj wątek
    • l.george.l Re: Największy obciach Poznania: www.poznan.pl 12.11.06, 23:53
      Są jeszcze lepsze przykłady do porównania:
      www.pacanow.pl/
      www.wachock.pl/
      • ksmx Re: Największy obciach Poznania: www.poznan.pl 13.11.06, 00:00
        A nie wiesz jak to się stało, że UAM "administruje" tą domeną? Dżizas, wstyd mi.
        • Gość: M Re: Największy obciach Poznania: www.poznan.pl IP: *.icpnet.pl 13.11.06, 13:04
          Znam 2 sposrod webmasterow UAM i musze przyznac, ze jak na ich umiejetnosci
          strona jest piekna :)))
          • ksmx Re: Największy obciach Poznania: www.poznan.pl 13.11.06, 13:26
            Hę?, nie interesują mnie umiejętności webmasterów z UAM, chociaż strona uniwerku
            wieje lekką lipą. Ale, co tam, niech sobie będzie taka jaka jest. Mnie
            interesuje dlaczego pod adresem www.poznan.pl nie ma strony urzędu miejskiego a
            jakieś nie wiadomo co.
            • Gość: xxx Re: Największy obciach Poznania: www.poznan.pl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.06, 19:48
              Pewnie tak sobie wymyślił wojewoda...szaleniec z wielkopolski...Wrocław ma,
              Gdańsk ma... a Poznan nie ma
              • Gość: gość Re: Największy obciach Poznania: www.poznan.pl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.06, 20:53
                Nie wojewoda, tylko rektor panujący na UAM w 1997 r., który odmówił miastu
                rejestracji portalu miejskiego w tej domenie. W tamtym czasie UAM w imieniu
                NASKu administrował domeną poznan.pl, a siecią na UAM (i domeną) rządziła osoba,
                która jednocześnie była współwłaścicielem prywatnego serwisu www o ambicjach
                ogólnomiejskich...
                • Gość: pasikonik Re: Największy obciach Poznania: www.poznan.pl IP: *.icpnet.pl 13.11.06, 22:10
                  A ta nienormalna sytuacja trwa od czasu jak zostal zlikwidowany oddzial NASKu w
                  Poznaniu i razem z nim komputer alfa.nask.poznan.pl na ktorym to obslugiwano
                  domene poznan.pl, a obsluge przejela osoba ktora w owym czasie byla na etatach w
                  NASKu i UAM i zajmowala sie tym komputerem. Przy likwidacji alfy przeniosla
                  obsluge na inny serwer ktorym zarzadzala, a ktory stal ... w UAM. Oczywiscie
                  podstawy prawnej takiego przekazania nie bylo i nie ma do tej pory (i juz nie
                  bedzie chyba ze Hofmokla ze Starych Powazek wyciagna - kwatera 146c, kolo bramy
                  VI od strony ul. Ostroroga, albo ... beda falszowac dokumenty :-)).

A juz najlepsze jest ze pare lat pozniej Rektor sobie wprowadzil oplaty (swoja
                  wlasna decyzja) na podstawie "ustawy o szkolnictwie wyzszym" i "regulaminu
                  osrodka informatyki UAM"(!), za cos do czego nie ma prawa (podstawy prawnej do
                  posiadania domeny poznan.pl w regulaminie, ani nigdzie indziej - nie znajdziesz
                  z powodu jak wyzej :-)).

Az dziwne ze dotad zaden prawnik sie do UAM'u nie dobral o to, pewnie musza
                  jacys zza granicy "przyjsc i wyrownac", bo w tym grajdolku to chyba wszyscy sie
                  "Rektora i okolic" boja.
                  • ksmx Może rzucanie nazwiskami pomoże?? 13.11.06, 22:20
                    Jeśli ktoś zna takowe to niech poda.
    • from.kielce Re: Największy obciach Poznania: www.poznan.pl 14.11.06, 21:01
      Nie jestem jakimś szczególnym znawcą WWW, ale ta strona faktycznie
      jest "obciachowa".
      • mantis77 Nie bedę usprawiedliwiał 14.11.06, 21:11
        Ale w zasadzie co miałoby tam być? Waszym zdaniem? Bo portale miejskie już są
        (tutej, naszemiasto, city poznan itp.) Więc co może jednak wykaz linków do
        głównych poznańskich portali? Myślę że to jest wyjście ja osobiście jestem
        webmasterem i powiem że jeśli miałaby być tym czym jest to dodał bym szaty
        graficznej. Nie bedę tutaj bronił twórcy ale też nie ma co go z góry potępiać.

Popatrzcie na google strona można by rzec tandetna (jedno logo i formularz) A
        ile osób go używa?? Tak więc zależy do czego strona ma służyć. Zgadzam się że
        nie jest w pełni wykorzystana i nie promuje miasta (linki nawet są za małe i
        nie są dobrze opisane) Ale nie róbmy z tego drugiej WP czy ONETu gdzie jest
        natłok informacji.
        • Gość: mih Re: Nie bedę usprawiedliwiał IP: *.adsl.inetia.pl 14.11.06, 22:06
          tego po prostu sie nie da usprawiedliwić: ten adres powinien rekalmowac miasto a
          nie odstraszać od niego... faktycznie takiej obciachowej strony nie ma chyba
          zadne wieksze miasto w kraju :(
          • bloggi Re: Nie bedę usprawiedliwiał 15.11.06, 00:07
            rezultaty rządów Grobelnego są mierne jak on sam. Pewnie zaraz sztabowcy RG
            wpadną do tego wątku aby powiedziec nam trochę o statystykach, i jak jest
            świetnie i jaką to super mamy stronę, itd.

znalazłem lepsza stronkę:

ryszardgrobelny.blog.onet.pl/
        • ksmx www.city.poznan.pl 15.11.06, 00:02
          Wg mnie pod www.poznan.pl powinna być ta strona, która obecnie znajduje się pod
          adresem www.city.poznan.pl
        • ksmx A całą resztę... 15.11.06, 00:05
          Wywaliłbym pod jakiś inny adres np. portal.poznan.pl albo coś innego.
          Kolejny obciach to :www.airport-poznan.com.pl. Pierwsze skojarzenie to
          airport.poznan.pl, lotnisko.poznan.pl albo jakoś tak.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka