Dodaj do ulubionych

przepis na ajerkoniak(bez ajer;)

23.03.07, 00:01
Dzis pilam i jest calkiem niezly-tez zrobie sobie:)
Ugotujcie puszke mleka skondensowango w garnku z woda(puszka nie moze stac,
musi lezec po to, by sie kulala w garnku)-ok 2 godzin. Otwieracie puszke i
czekacie az wystygnie, do innego garnka wlewacie szklankę wodki(ze szklanki to
wyjdzie 20% likier, chcecie mocniejszy to dolejcie wiecej wodki)i wystudzone
mleko, miksujecie i pijecie.
Smacznego, na bank bedzie smaczne:)
Obserwuj wątek
    • pan.nikt Re: przepis na ajerkoniak(bez ajer;) 23.03.07, 00:59
      uhahaha, tylko uważajcie.
      Jak zaśpicie, to puszka huknie i kuchnia nie tylko do sprzatania, ale i do malowania.
      uhahaha.
      Sam tak zrobiłem.
      Wstawiłem mleczko i usnęłem. Obudził mnie huk.
      W kuchni kleiło sie wszystko włącznie ze ścianami.

      aha, nie gotowałem mleka na napój, ale na bardzo dobra maśe do wafli (i nie tylko).
      Nie pamiętyam, ale mleko, masło, jajko??, jakiś "smrodek", czyli olejek ...??



      aha, mowa o mleku skondensowanym SŁODZONYM.
      Niesłodzone nie skarmelizuje się
      • v.i.k.k.a Re: przepis na ajerkoniak(bez ajer;) 23.03.07, 09:27
        pan.nikt napisał:


        > Wstawiłem mleczko i usnęłem. Obudził mnie huk.
        > W kuchni kleiło sie wszystko włącznie ze ścianami.
        ### ciapa;(


        > aha, mowa o mleku skondensowanym SŁODZONYM.
        > Niesłodzone nie skarmelizuje się
        ### co bystrzejsi sie zorientuja;)
        • kiks4 Re: przepis na ajerkoniak(bez ajer;) 23.03.07, 10:40
          nie rozumiem Was- czy puszka mleka ma być otwarta czy zamknięta podczas
          gotowania. Bo gotowanie przez dwie godziny zamkniętej puszki w recepturze vikki
          pewnie niewiele zmieni w jej zawartości- woda nie może odparować.
          I co wybuchło panu.nikt - otwarta puszka? Gdyby tak było, to lepiej o tym nie
          pisać, bo mleko skondensowane może stać się bronią w rękach terrorystów.
          • v.i.k.k.a Re: przepis na ajerkoniak(bez ajer;) 23.03.07, 10:44
            Podczas gotowania puszka jest zamknieta:)Woda nie odparuje, ale mleko sie
            skarmelizuje-bedzie bardzie geste i zmieni kolor na ciemniejszy(wyglada jak
            roztopiona 'krowka')
          • v.i.k.k.a Re: przepis na ajerkoniak(bez ajer;) 23.03.07, 10:46
            A Niktowi wybuchla zamknieta puszka-nie wiem dlaczego:)
            I puszka koniecznie musi sie kulac w garnku-kolezanka kiedys postawila i nie
            bylo efektu, na dnie mleko sie przypalilo i przywarlo a z wierzchu bylo rzadkie.
            • kiks4 Re: przepis na ajerkoniak(bez ajer;) 23.03.07, 11:00
              Dzięki za wyjaśnienie- ale recepturę wypróbuję latem- kiedy będzie można gotować
              na dworze- na wszelki wypadek:-))
              • v.i.k.k.a Re: przepis na ajerkoniak(bez ajer;) 23.03.07, 11:07
                Wczoraj robilysmy w wiezowcu wiec wiesz;)
    • l.george.l Re: przepis na ajerkoniak(bez ajer;) 23.03.07, 11:07
      Vikkuś, a masz jakąś wersję na zimno? U mnie w domu nigdy nie grzeje się mleka,
      ze względu na smród, jaki przy tej okazji się rozchodzi.
      • v.i.k.k.a Re: przepis na ajerkoniak(bez ajer;) 23.03.07, 11:12
        Nie ma obaw:) Mleko jest caly czas zamkniete w puszcze, wiec nie wydziela
        zapach. Inna sprawa, ze mi 'smrod mleka' nie przeszkadza:) Ewentualnie mozesz
        sprobowac po ugotowaniu wystawic puszke za okno, poczekac az wystygnie i wtedy
        otwierac, ale chyba jak jest otwarta od razu to szybciej sie ochlodzi:)
        • v.i.k.k.a Re: przepis na ajerkoniak(bez ajer;) 23.03.07, 11:14
          zapachu mialo byc
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka