Gość: gość IP: *.gprspla.plusgsm.pl 18.07.07, 20:25 Chcę kupić mieszkanie na osiedlu Księżnej Dąbrówki. Szukam opinii na temat współpracy z Nickel'em oraz samego wykonawstwa. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mimi Re: Dąbrówka Nickel Development IP: *.icpnet.pl 21.07.07, 22:53 ja również.. może wypowiedza się obecni mieszkańcy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: Dąbrówka Nickel Development IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.07, 23:07 Współpraca fatalna, właściwie brak, masa usterek, trudności z wyegzekwowaniem czegokolwiek, droga dojazdowa beznadziejna, kłamią jak z nut, można by więcej, ale po co... Odpowiedz Link Zgłoś
mimaki Re: Dąbrówka Nickel Development 26.07.07, 08:19 Witaj, może jednak warto podać nam bardziej konkretne przykłady? jestem tuż przed podpisaniem umowy i wszelkie uwagi mnie interesują. Takie ogólne narzekania to można przeczytać prawie o każdej firmie, więc proszę konkretniej. Jedno co już widać to ta beznajdziejna polna droga dojazdowa... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kris Re: Dąbrówka Nickel Development IP: *.echostar.pl 01.08.07, 21:30 Zgodnie z majową uchwałą, gmina Dopiewo przygotowuje budowę drogi, w okolicah dworca PKP i prawdopodobnie wzdłuż ul. Komornickiej. Jutro zamierzam dopytać w sprawie u źródła. Mam nadzieję, że pod domkami Nickela nie zamierzają przeprowadzić łącznicy z przyszłym węzłem Dąbrówka (Zachodnia Obwodnica Poznania)??? :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Meechoo Re: Dąbrówka Nickel Development IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.07, 22:29 Peter, widać miałeś chyba jakieś traumatyczne przeżycia z nickelem... Co drogi dojazdowej to zgodzić się muszę - dojazd jesienią i wiosną jest trudny. Z tego co się zorientowałem gmina lub nickel szybko tej drogi nie zrobią. Za to w biurze powiedzieli mi, że dojazd będzie zrobiony od ul pałacowej. Usterki były i będa, najważniejsze, że mi je w końcu usunęli. W Budimexie z opowiadań znajomych to dopiero mają klienta w głębokim poważaniu. Po podpisaniu umowy niczego już nie można praktycznie wyegzekwowac. Jestem ciekaw co rzeczywiście będzie z tym węzłem Dąbrówka. Czy jesli pójdzie blisko to postawią ekrany? Chociaż dojazd do autostrady będzie szybki :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Re: Dąbrówka Nickel Development IP: 212.2.101.* 02.08.07, 16:50 Jak na razie dojazd do Poznania jest fatalny i liczę, że obwodnica rozwiąże sprawę. Wybieram się do gminy sprawdzić plan zagospodarowania przestrzennego bo oprócz obwodnicy powstanie też oczyszczalnia ścieków, a na smród żaden ekran nie pomoże... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kris Re: Dąbrówka Nickel Development IP: *.echostar.pl 02.08.07, 18:10 Krótka relacji z UG Dopiewo... (rozmowa z panem wicewójtem ;) 1. Planowana obwodnica Poznania w przyzwoitej (przynajmniej dla mnie) odleglości (ok. 1km od ul. Komornickiej) - plus 2. Ul .Kolejowa w bardzo dalekiej przyszłości ma być przedłużana aż do... ul.Grunwaldzkiej w Poznaniu jako alternatywa dla wrednego przejazdu przez Skórzewo - wielki PLUS (tylko kiedy?) 3. Ul. Komornicka raczej nie będzie "małą obwodnicą Dąbrówki", łącznikiem węzła "Dąbrówka" - plus 4. Oczyszczalnia ścieków "Dąbrówka" jeszcze dalej (ok. 1,5 km na wschód od stacji PKP Palędzie) - plus No i niestety, WIELKI MINUS! Brak przyjętego planu zagospodarowania przestrzennego w obrębie ulic Kolejowej, Komornickiej (z Os. Dąbrówki włacznie!). Domki sprzedawane w tzw. IV etapie wznoszą teraz przy polu kukurydzy, ale w przyszłości ma to być ul. Berłowa, której rolą może stać się - w pesymistycznej wersji - wylot na Poznań wspomnianą ul. Kolejową dla połowy Dąbrówki (osiedle Linei). Inne minusy: przedszkola, szkoły, usługi przydatne na miejscu (nikt tu nie buduje lokali użytkowych!?) Do poniedziałku czeka decyzja co do zakupu, podpisać czy nie? Żona i ja jesteśmy niezdecydowani. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mimi Re: Dąbrówka Nickel Development IP: *.icpnet.pl 06.08.07, 17:24 Kris jaka decyzja? :) Jezeli chodzi o lokale uzytkowe to są w planach - miejsce pod lokale oczywiście /tak twierdzi Nickel/. Dodatkowo sąsiednia Aurora. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kris Re: Dąbrówka Nickel Development IP: *.echostar.pl 06.08.07, 21:17 Umowa przedwstępna została uroczyście podpisana ;-) Argumenty za przeważyły. Oby tylko nie trzeba było zbyt długo czekać na Zachodnią Obwodnicę Poznania (i... węzeł Dąbrówka). Od NIEJ m.in. zależy sukces EURO 2012 w Pozku, ale także Dąbrówka succes story :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Re: Dąbrówka Nickel Development IP: *.hoop.pl 09.08.07, 12:23 Ja też zdecydowałam się kupić i mam nadzieję, że nie pożałuję. I liczę na większe poczucie prywatności niż na pobliskim osiedlu Linei. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łuki Re: Dąbrówka Nickel Development IP: *.icpnet.pl 10.08.07, 19:46 No to witam przyszłych sąsiadów. My właśnie podpisaliśmy umowę i mam nadzieje że będzi nam się przyjemnie mieszkało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof Re: Dąbrówka Nickel Development IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.08.07, 16:02 Jak to ujął kiedyś moj znajomy " Nie ma idealnego developera w Polsce"...i powiem szczerze, ze czytajac i słyszac co wyprawiaja niektórzy developerzy np w WAW a nawet POZ (ul Saperska)..to włos sie jeży:) Prosze Państwa, kupiłem mieszkanie w Dąbrówce od Nickel Development pod koniec 2006r. Życze wszystkim kupującym mieszkania, aby ów proces był tak łatwy i bezproblemowy jak w moim przypadku. Jestem człowiekiem zajętym, dużo czasu spędzam służbowo poza Poznaniem, wiec cenie sprawne i bezproblemowe załatwianie spraw. W przypadku Firmy Nickel Development - moje oczekiwania zostały spełnione. Bardzo dobra komunikacja z pracownikami biura. Pani Katarzyna i Pan Paweł profesjonalnie prowadzą sprawy swoich klientów.Kiedy pojechałem na budowe - kierownik budowy zawsze umożliwił mi obejrzenie postępu budowy, odpowiedział na nurtujące mnie sprawy z zakresu budownictwa. Odbiór techniczny - kilka usterek. Ustaliliśmy czas, zakres - wykonane. Budynek jak wiadomo "pracuje". Popękałą powłoka malarska. Wysłałęm email, szybki kontakt, umawiamy tel date poprawki - robota wykonana. Email i tel - bez fatygi, zgloszen po 10 razy, prosb w nieskończoność.Ja takie działanie CENIE. Z mieszkania jestem zadowolony...pomimo ze kupowałem jako jeden z ostatnich i wyboru wielkiego nie miałem, cena wzrosłą o 300 za m2 od tej ktora byla w czasie gdy zapisywałem sie ( i tak wiedzialem ze na tej inwestycji nie strace - placiłem 3150 PLN /m2)i w umowie przedwstępnej były zapisy, ktore nie bardzo mi sie podobaly (Klauzula salwatoryjna). Suma Sumarum - POLECAM. Uważam Firmę Nickel Development za profesjonalnego developera. PS Pozdrowienia dla Pani Katarzyny i Pana Pawła. Krzysiek J..jak JASTRZĄB :)))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafał Re: Dąbrówka Nickel Development IP: *.icpnet.pl 29.08.07, 00:11 no to teraz dolałeś oliwy do ognia :) przecież inni deweloperzy zjedzą Nickla za taką opinię :) ale przynajmniej dodałeś mi i żonie wigoru, bo właśnie otworzyliśmy buteleczkę wina za nasze nowe mieszkanie - kupiliśmy dzisiaj fajne dwupoziomowe mieszkanie w Małym i Dużym z rabatem "wyjściowym" ;) ponad 20'000 - jak to nickel nazywa na Hawaje :)))) hihi - przeznaczymy sobie na kuchnię :) sorry za składnię, ale tak sie cieszymy, ze to juz 2 winko :) Odpowiedz Link Zgłoś
andrius.ar Re: Dąbrówka Nickel Development 06.09.07, 23:00 Witam ! Bez przesady z tym uwielbieniem dla Firmy Nickel. Budująca w Dąbrówce Linea jest też bardzo dobrym developerem. Dlatego skorzystałem z ich oferty bo nie kupowałem kota w worku. Mieszkanie było już dość zaawansowane w budowie i mogłem wszystko dokładnie obejrzeć. Pozdrawiam Mieszkańców Dąbrówki ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mimka Re: Dąbrówka Nickel Development IP: *.icpnet.pl 15.09.07, 16:21 Nikt nie kwestionuje Linei.. Wątek dotyczy jednak Nickel a. Nie pisz więc co można zobaczyć u innego dewelopera bo to niczego nie wnosi. Co innego jeżeli porównasz/odniesiesz to do Nickla... pzdr, Odpowiedz Link Zgłoś
kreizel Re: Dąbrówka Nickel Development 04.12.07, 18:17 Ale teraz gdy chcesz tam kupić u Nickela to też możesz obejrzeć wszystko w środku. Ja byłem i oglądałem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ann Re: Dąbrówka Nickel Development IP: *.icpnet.pl 30.08.07, 23:51 Dzisiaj w TV Biznes był reportaż z Dąbrówki - widział ktoś? całkiem wyładniało to osiedle :) i w końcu ceny też normalne - nawet zadzwoniłem do Nickla bo jakiś podstęp węszyłam, ale nie - 4850 brutto od metra. Jak oceniacie? warto? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Meehoo Re: Dąbrówka Nickel Development IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.07, 23:04 Hmm, ja kupiłem nieco taniej ale widząc po tym co dzieje się na rynku nieruchomości to cena 4850 wydaje się naprawdę atrakcyjna. Raz po raz wchodzę na strony nickla żeby zobaczyć co planują na moim osiedlu i musze przyznać, że zaczyna to wyglądać coraz lepiej. W końcu też doczekamy się placu zabaw - dowiedziałem się, że przeznacza na niego całą działkę. Jeśli to prawda to będziemy mieli naprawdę miły zakątek dla dzieciaków! :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kris Re: Dąbrówka Nickel Development IP: *.echostar.pl 01.09.07, 16:38 To bardzo dobra wiadomość :) Biorąc jednak pod uwagę przyszłą liczbę... dzieciaków ;)) nawet obszerny plac zabaw będzie wypełniony po brzegi :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Re: Dąbrówka Nickel Development IP: *.hoop.pl 03.09.07, 12:56 A jak rozwiązaliście problem stosunkowo małej łazienki i kuchni? Powiększacie kosztem salonu czy zostawiacie bz? Pozdrawiam :-) Odpowiedz Link Zgłoś
kreizel Re: Dąbrówka Nickel Development 04.12.07, 18:11 Ja właśnie zrezygnowałem z zakupu tam i wybrałem trochę bardziej oddaloną Rokietnicę z mieszkaniem w tej samej cenie ale za to większe o 20 metrów. Co spowodowało taką decyzję? Nie to 20 metrów więcej bo 3 pokoje były łącznie z salonem. Zaważył projekt wnętrza. Sorry. 300.000 zł nie dam za mało praktycznie zaprojektowane wnętrze. Wole typowe niż takie nowoczesne proamerykańskie. Za dużo tam okien (mowa akurat o I piętrze) w salonie. A gdzie miejsce na garderobę? Niektóre projekty są takie, że wchodzi się i od razu jest salon a przedpokoju żadnego i nie ma miejsca na szafę typu komandor. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kris Re: Dąbrówka Nickel Development IP: *.echostar.pl 15.09.07, 21:16 Dziś w Głosie można było przeczytać kilka dobrych informacji "komunikacyjnych" dla mieszkańców Dąbrówki. Są pieniądze na budowę ronda przy Malwowej, co upłynni nieco przejazd przez Skórzewo, a PKP szykuje zamianę przejazdu kolejowego w Palędziu (i w innych podobnych miejscach w gminie Dopiewo) na rozwiązanie bezkolizyjne w ramach modernizacji linii Warszawa - Berlin. Jeżeli dojdzie do tego początek budowy zachodniej obwodnicy Poznania, to dojazd do Osiedla Dąbrówki będzie naprawdę ok :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mimi Re: Dąbrówka Nickel Development IP: *.icpnet.pl 19.09.07, 19:58 To bardzo dobre informacje :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: idzi Re: Dąbrówka Nickel Development IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.07, 21:27 Witam, Noszę się z zamiarem kupna mieszkania w IV etapie. Czy ktoś miał już do czynienia z łazienką usytuowaną na środku ? Jest to dość rzadko spotykane rozwiązanie i jestem ciekaw jak to sie sprawdza w praktyce. Jak kształtują się miesięczne opłaty ? Z góry dziękuje za odpowiedz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mimi Re: Dąbrówka Nickel Development IP: *.icpnet.pl 16.10.07, 19:16 Faktycznie - te projekty są dosc oryginalne. Również jestem ciekawa jak praktycznie rozwiązali to obecni mieszkańcy :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kris Re: Dąbrówka Nickel Development IP: *.echostar.pl 21.11.07, 20:27 Kilka słów nt. Dąbrówki Nickela (po osobistej wizytacji ;) celem ożywienia wątku... Prace w tzw. czwartym etapie przebiegają raczej zgodnie z planem. Dachy budowanych segmentów (pierwsze trzy od ul. Komornickiej) pokryte już zostały w dużej części dachówką. Widać też intensywne prace przy elewacjach tych budynków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mjodzik Re: Dąbrówka Nickel Development IP: *.sulzer.com 27.11.07, 14:05 Nicklowi - mówimy NIE!! owszem po pierwszych usterkach i szybkich dosyc rekacjach tez bylam zadowolna, mieszkam w jednym z pierwszych segmentów na ul Koronnej czyli juz ponad 2 lata i teraz moge powiedzieć ze zmieniłam zdanie totalnie. Owszem Pan paweł i pani Kasi na drobne usterki bardzo szybko reaowali ale dzy zaczęły sie wieksze prlemy to juz nie jest miło. Pekniecia na sufiice łataja juz od roku, rozwalona rynna własiwie od 1,5 roku czeka na wizytę jakiegoś fachowca, my z meżem jestesmy bardzo zajętymi osobami i mamy czasu latac po budowie za "specami" a telefoniczne prosby skutkuja jak powyżej:(((( Na scianiach naroznego pokoju juz pierwszej zimy wyszła plesń mimo wietrzenia nawet zima po kilka godzin dziennie, i ok dosyc szybko została usunieta ale...wraca co roku....a to juz nie jest miłe, w mieskznaiach WSZYSTKo słychac co mówią sąsiedzi, bo sciany sa bardzo cienkie, pomijm to że na poczatku bloki były pomalowane na kolor buraczkowy i za żadne skarby świata Nickel nie chciał sie przyznać do błędu hihihih w końcu chyba któś ruszył tyłek i przyjechał to zoabaczyć więc w końcu przemalowali, prosze mi wierzyc, wiem, że są gorsi deweloperzy ale to nie jest dobra argumnetacja na wybór NICKLA, naprawde nie polecam!!!!!! jeszcze jedno nie wiem kto projektowal u instalacje CO ale grzejniczki sa tak małe że ogrzanie nimi mieszkania mrożna zimą (2005/2006) graniczyło z cudem podsumowując ZASTANÓWCIE SIE 55 RAZY NAD TYM WYBOREM Odpowiedz Link Zgłoś
kreizel Re: Dąbrówka Nickel Development 04.12.07, 14:05 Jak to...wszystko słychać? Jak to...wychodzi pleśń? To nie blokowisko na bagnach przecież. Z resztą to tylko tekst na forum. Proszę wysłać mi na maila numer telefonu chętnie dowiedziałbym się więcej lub spotkał się ponieważ chcę zakupić tam mieszkanie - wydaje się rozsądne pod kątem ceny i tego dojazdu i planów odnośnie Dąbrówki. W Poznaniu za ten sam metraż płaci się o wiele więcej a za tą cenę 3 pokoje w Poznaniu można dostać co najwyżej 2 pokoje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kris Oby do wiosny! IP: *.echostar.pl 18.01.08, 18:46 Jak podaje styczniowy "Goniec Dopiewski", przy znacznym wsparciu finansowym Nickela już wiosną rozpocznie się budowa chodnika przy ul. Kolejowej w Dąbrówce. Oprócz chodnika wykonane zostanie także niezbędne oświetlenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Saburg Re: Dąbrówka Nickel Development IP: *.eranet.pl 27.01.08, 23:00 Zapraszam do wymiany informacji obecnych i przyszłych mieszkańców Dąbrówki na forum Dąbrówka forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=50546 Odpowiedz Link Zgłoś
mikepzn Re: Dąbrówka Nickel Development 28.02.08, 09:35 Odebrałem jako jeden z pierwszych mieszkanie na Komornickiej u Nickla i jestem ciekaw opinii przyszłych sąsiadów. Ja na razie wstrzymuję się z komentarzem ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kris Re: Dąbrówka Nickel Development IP: *.echostar.pl 28.02.08, 11:53 Mój odbiór przewidziano do końca kwietnia. Dlatego też zapytam przyszłego sąsiada, czy Nickel oddał lokal dokładnie w terminie, czy też może - dzięki łagodnej zimie - przekazał mieszkanie przed czasem? Będę wdzięczny za odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
mikepzn Re: Dąbrówka Nickel Development 28.02.08, 13:03 Mieszkanie zostało oddane w terminie. Bez przyspieszeń i bez opóźnień. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zg Re: Dąbrówka Nickel Development IP: *.cyberlex.pl 28.02.08, 13:47 Witam Mikepzn...a jak wyglądał odbior techniczny,czy były jakieś problemy,usterki.Pozdrawiam!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kris Re: Dąbrówka Nickel Development IP: *.echostar.pl 28.02.08, 13:52 Wielkie dzięki za odpowiedź! A więc terminowo :) Oby też solidnie. Ja również niecierpliwie czekam na pierwsze opinie mieszkańców z nowo oddawanych segmentów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: markus Re: Dąbrówka Nickel Development IP: *.gprs.plus.pl 16.03.08, 14:14 własnie również rozwazam zakup u tego dewelopera. i mam pytanie - czy w umowach zapisy były negocjowalne - dało sie je zmienić oraz czy udaje się wynegocjować większe zniżki czy też rabaty przy zakupie mieszkania? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aknar Re: Dąbrówka Nickel Development IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.08, 19:38 Jeśli chodzi o umowę to są w miarę elastyczni. Kilka zgłoszonych przeze mnie uwag zostało uwzględnionych, trochę więcej nie zostało:) Umowa jest nie jest najgorsza. Na pewno warto zwrócić uwagę jaki jest dopuszczalny procent różnicy w powierzchni mieszkania po inwentaryzacji. Znajomy kupował mieszkanie na Koronnej i było to 2%, teraz jest to 5%. Jak się dowiedziałem za tą zmianą stoi UOKIK - imho, w tym wypadku działający chyba na niekorzyść klienta. Niestety negocjacje rabatów mogą być żmudne:) Patrząc po rezerwacjach na stronie dewelopera Dąbrówka chyba im się dobrze sprzedaje więc ich stanowisko jest raczej usztywnione. Kupiłem jedno z większych (=droższych) mieszkań więc coś wytargować mi się udało;) Znajomi z Koronnej chcą przenieść się na Komornicką i jako "stali" klienci mają dostać jakiś rabat - wysokość jest niestety tajemnicą;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: markus Re: Dąbrówka Nickel Development IP: *.gprs.plus.pl 16.03.08, 22:06 szczerze mowiąc nie znam sie zupełnie na tym... Możesz może podpowiedzieć, czego np wymagać do zmiany w umowie, co chroniłoby nasze interesy... Chętnie też porozmawiałbym na ten temat jeżeli nie masz nic przeciwko temu... dziekuje i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Benek petycja w sprawie ronda w Skórzewie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.08, 13:28 Zwracam się z prośbą do wszystkich zainteresowanych lepszym dojazdem do Poznania przez Skórzewo o wysyłanie petycji podobnej treści na poniższe adresy:'office@zdpp.wokiss.pl'; 'dyrekcja@zdpp.wokiss.pl'; 'zdm@zdm.poznan.pl'; 'wojt@dopiewo.pl' W związku z rozbudową osiedli mieszkaniowych w Dąbrówce i Skórzewie przejazd przez skrzyżowanie Poznańska/Malwowa prowadzące do centrum Poznania w godzinach porannych zajmuje, co najmniej 45 minut. Biorąc pod uwagę fakt, że przy ulicy Poznańskiej w Skórzewie dobiega końca realizacja 4 budynków wielorodzinnych ze 185 mieszkaniami czas ten zapewne znacznie się wydłuży. Sygnalizacja świetlna przy tak dużym natężeniu ruchu nie jest w stanie rozładować korków, które w godzinach porannych tworzą się na długości kilkuset metrów. Jedynym rozwiązaniem, które w znacznym stopniu poprawi przepływ jadących przez skrzyżowanie pojazdów jest: - budowa ronda, - poszerzenie jezdni i utworzeniu dwóch dojazdowych pasów ruchu do ronda. ========================= Może jak pokażemy ilu nas jest to w końcu ktoś się zainteresuje tematem.... pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
rafal.bachorz Re: Dąbrówka Nickel Development 30.03.09, 13:40 Witam, Mam pytanie do mieszkancow III etapu na os. Ks. Dabrowki w Dabrowce (biale domki wzdluz ulicy Palacowej). Czy moglibyscie podzielic sie informacjami nt tych mieszkan? Jak wygladaja sprawy techniczne (kwestia odbioru technicznego, dzialanie pieca dwufunkcyjnego, slowem: tego typu historie). Jakie sa Wasze wrazenia natury ogolnej, jak mieszka sie w Dabrowce? Czy sasiedztwo lini kolejowej jest jakims utrudnieniem? Z gory dziekuje za wszelkie informacje. Pozdrawiam, Rafal Odpowiedz Link Zgłoś
agios06 Re: Dąbrówka Nickel Development 30.03.09, 20:41 Proponuję zajrzeć na dąbrówkowe forum: forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=50546 Odpowiedz Link Zgłoś
rafal.bachorz Re: Dąbrówka Nickel Development 31.03.09, 10:10 Ok. Dzieki za podpowiedz. Odpowiedz Link Zgłoś