Dodaj do ulubionych

Języki obce on-line?

18.08.11, 15:06
Natknęłam się niedawno na reklamę firmy, która oferuje szybką i efektywną naukę języka obcego on-line. Oczywiście dobierają tak sposoby nauki, żeby każdemu pasowało. Zastanawiam się, czy nie jest to nabijanie ludzi w butelkę. Nauczę się języka wyłącznie poprzez klikanie w klawiaturę?
Obserwuj wątek
    • kor_elka Re: Języki obce on-line? 18.08.11, 15:36
      A jest parę takich ogłoszeń, kursują od jakiegoś czasu w necie. Kiedyś też się nad nimi zastanawiałam…. Mam pewne obawy wobec takich nowinek technicznych…. Kontakt z nauczycielem, który od razu powie ci czy dobrze wymawiasz słowa, piszesz, jest jednak niezastąpiony :).
      • your.miminka Re: Języki obce on-line? 07.10.11, 14:33
        A co powiedzielibyście na językowy kurs e-lerningowy z osobistym lektorem? :)
    • onlymizeria Re: Języki obce on-line? 24.08.11, 15:28
      Według mnie kursy online są mało skuteczne. Nie ma takiej mobilizacji jak w szkołach językowych. Ja na przykład byłam w Speak Upie. Na kursie w szkole zawsze stoi nad nami lektor, który weryfikuje wiedzę i wymaga. Wtedy wkład w nauke języka jest znacznie większy.
    • bzoma1234 Re: Języki obce on-line? 25.08.11, 11:59
      moim zdaniem nauka online ma sen ale tylko jesli sa to zajecia prowadzone z lektorem ktory siedzi z nami przez caly czas trwania lekcji. taki np styl nauki ma na pewno Akademia Jezykowa Larson.
      co do reszty szkol nie jestem pewien, z tego co slyszalem to oferuja jedynie jakies konsultacje raz w tygodniu przez 20 minut ale oczywiscie moge sie mylic
      • kffi-atek Re: Języki obce on-line? 25.08.11, 12:25
        Jak dla mnie super rozwiązanie :). Bez ruszania się z chaty, leżąc na kanapie mogę cały czas się uczyć. Co w tym takiego przerażającego? Przynajmniej nie traci się czasu na dojazdy :D. Warto próbować nowych rozwiązań :)
      • venon34 Re: Języki obce on-line? 09.12.11, 14:25
        bzoma1234 napisał:

> moim zdaniem nauka online ma sen ale tylko jesli sa to zajecia prowadzone z lek
        > torem ktory siedzi z nami przez caly czas trwania lekcji. taki np styl nauki ma
        > na pewno Akademia Jezykowa Larson.
        > co do reszty szkol nie jestem pewien, z tego co slyszalem to oferuja jedynie ja
        > kies konsultacje raz w tygodniu przez 20 minut ale oczywiscie moge sie mylic

osobiscie uwazam ze dla mnie to sie nie nadaje, brakuje mi motywacji zeby samemu siasc, wole juz zaplacic w szkole i wiem ze musze isc bo zaplacilem za ta usluge.
        a dzieki stronie na-jezykach.pl udalo mi sie to znalesc po konkurencyjnych cenach :)
    • issa1979 Re: Języki obce on-line? 25.08.11, 14:44
      z tymi dojazdami, swieta prawda :). jak ma sie troche wolnego czasu i kasy mozna zaryzykowac i sprobowac. na razie od wrzesnia bede miala swoj kurs w speak up. pozostane przy tradycyjnej metodzie nauki, bezpośredniej rozmowie i wkuwaniu slowek :). tu mam pewnosc, kiedy idzie mi dobrze, a co powinnam poprawic :)
      • mrkknop Re: Języki obce on-line? 04.10.11, 13:14
        Akurat sobie w speak up pogadasz, w ogóle na jakim grupowym kursie rzeczywiście pogadasz z lektorem dłużej niż 5 minut w tygodniu? Na żadnym. Masz wątpliwości to zabierzcie stoper, zdziwią was wyniki - 5 minut to max.
        Ja tam jestem za nauka on line - ćwiczenia robię sobie kiedy mam na to ochotę a raz w tygodniu rozmawiam z lektorem przez 30 minut - niby niewiele ale to i tak 6 x więcej niż w stacjonarnej szkole.
    • fragomenik Re: Języki obce on-line? 31.08.11, 17:28
      Jeżeli chodzi o taki sposób nauki to myślę, da radę. Trzeba tylko samozaparcia i ambicji, bo więcej zależy od Ciebie. Są takie szkoły jak np. english-by-phone, gdzie uczysz się z lektorem przez skype'a. Fajnie gdy jest osoba nadzorująca i poprawiająca ewentualne błędy, ucząca poprawnej wymowy. Poza tym sam dużo korzystam z różnych internetowych form nauki języka angielskiego i pomagają mi rozwijać jego znajomość.
      • fallun Re: Języki obce on-line? 07.11.11, 09:46
        Jeżeli masz lektora, który "nadzoruje" twoją naukę i postępy to jest jak najbardziej ok, ale jeśli miałoby to być uczenie się samemu to już naprawdę trzeba mieć sporo ambicji i samozaparcia w sobie.
      • sivacek Re: Języki obce on-line? 03.01.12, 12:55
        Ja bardzo lubię takie internetowe sposoby. Czasami siedzę w nocy i słucham podcastów, również bardzo dobrze znam english-by-phone, fajna jest możliwość pogadania z kimś kto uczy poprawnej wymowy, poza tym popisuję z penpalami :)
    • mrukmrukmruk Re: Języki obce on-line? 01.09.11, 13:25
      Nie sądzę, żeby przez internet dało się nauczyć języka obcego w stopniu zaawansowanym. Pierwszy problem to wymowa, jak ma ci lektor przekazać taką wiedzę? Moim zdaniem dużo lepiej zainwestować w jakiś kurs, np. w szkole Axon, mają placówki w Krakowie, Wieliczce, Rybniku i Toruniu, oprócz tego sensowny program i kompetentnych prowadzących
    • eq_szkola_jezykow_obcych Re: Języki obce on-line? 02.09.11, 10:20
      tylko przez klikanie w klawiatuę na pewno nie. ale kursy on-line mogą dawać świetne rezultaty przy zachowaniu pewnych zasad:
      - lekcje odbywają się regularnie, najlepiej 2 razy w tygodniu w mniej więcej tych samych dniach i godzinach
      - lektor i słuchacz mają wystarczająco szybki internet, żeby bez problemu móc się widzieć i słyszeć (ale to już właściwie standard, w zasadzie prawie każdy dostępny na rynku internet na to pozwala)
      - lektor wysyła słuchaczowi mailem materiały, z których będą korzystać na zajęciach i regularnie sprawdza pracę domową

W takiej sytuacji kurs on-line jest równie skuteczny, co tradycyjne lekcje indywidualne albo korepetycje. w naszej szkole mamy takie kursy, przeznaczone dla osób wyjeżdżających często za granicę albo mieszkających daleko. przez kilka lat uczyliśmy np marynarzy pewnego statku, pływającego wzdłuż wybrzeży Afryki. zaletą takiego kursu jest jego niska cena - lektor nie musi dojeżdżać więc ma niższą stawkę oraz odpada koszt wynajmu sali.
      • kluskini Re: Języki obce on-line? 02.09.11, 12:28
        wszystko fajnie brzmi, tylko co gdy ja mam nieco wolniejszy net? przecież nie każdemu śmiga z zawrotna szybkością. coś te nowości nie działają na mnie, tak jak powinny :/. zostanę przy swoich stacjonarnych kursach w speak up jeszcze przez jakiś czas. ta metoda nauki jest mi znana i wiem czego się spodziewać :)
        • eq_szkola_jezykow_obcych Re: Języki obce on-line? 02.09.11, 13:33
          nie chodzi o to, żeby śmigał, tylko żeby można było porozmawiać przez Skype, a to umożliwia prawie każdy internet. Proszę sprawdzić, to się Pani przekona, czy Pani też. Chyba, że jest Pani zadowolona z obecnych kursów, to nie ma potrzeby zmieniać:)
          • olala00 Re: Języki obce on-line? 23.09.11, 21:47
            jestem staroświecka i wolę rozmowę w cztery oczy :) kursy w speak up były rzeczywiście spoko. bądź co bądź, nauczyciel stojący za plecami bardziej mobilizował :D
    • herkson Re: Języki obce on-line? 01.10.11, 07:57
      Nie wierzę w takie kursy. Na zakupach grupowych masz kurs niemieckiego za 19 zeta - www.znizkomania.pl/pokaz_oferte,45244,19-zl-zamiast-79-zl-kupon-na-3-miesieczny-kurs-online-jezyka-niemieckiego-z-akademia-niemieck.html I co? Uważasz, że za tyle nauczysz się języka?
      • tengababa Re: Języki obce on-line? 03.10.11, 19:13
        no na pewno… 19 zl, phi, co to jest. a tak poważnie, niestety zawsze znajdą się osoby, które przyciągnie taka „oferta”. zdecydowanie stawiam na stacjonarne szkoły językowe, choćby speak up. owszem, zapłacę więcej, ale mam przynajmniej pewność, ze czegoś się nauczę i kasa nie pójdzie na marne
        • mrkknop Re: Języki obce on-line? 04.10.11, 13:16
          Akurat sobie w speak up pogadasz, w ogóle na jakim grupowym kursie rzeczywiście pogadasz z lektorem dłużej niż 5 minut w tygodniu? Na żadnym. Masz wątpliwości to zabierzcie stoper, zdziwią was wyniki - 5 minut to max.
          Ja tam jestem za nauka on line - ćwiczenia robię sobie kiedy mam na to ochotę a raz w tygodniu rozmawiam z lektorem przez 30 minut - niby niewiele ale to i tak 6 x więcej niż w stacjonarnej szkole.

P.S. Speak Up ma tak kiepskie opinie że już trzy razy zmieniali nazwę żeby zła opinia się za nimi nie ciągneła. Wcześniej był to Orange School a wczesniej jeszcze coś innego.
          • tengababa Re: Języki obce on-line? 07.10.11, 14:18
            co osoba, to opinia. nie wiem, jacy byli kiedyś, bo w sumie chodzę teraz i interesuje mnie to, co na chwilę obecną proponują. a że na odcisk mi nie nadeptują, to żyjemy w zgodzie.
      • your.miminka Re: Języki obce on-line? 07.10.11, 14:40
        Zawsze będą zwolennicy i przeciwnicy takich kursów online i szkół językowych. Uważam, że nasza mentalność każe nam narzekać na wszystko i krytykować to, co stosunkowo nowe. My się boimy nowości i nasze lenistwo tłumaczymy tym, że np. kurs online nie uczy. Można chodzić do szkoły i po powrocie robić nic. To, że się chodzi do szkoły językowej nie gwarantuje zaraz tego, ze się człowiek nauczy. Do wszystkiego trzeba się odpowiednio zmotywować. Trzeba się zastanowić, czego się chce, pracować i dążyć do tego.

A ja Wam powiem, że już kilka kursów online robiłam. Właśnie jestem w trakcie nauki angielskiego: sklep.edustacja.pl/do/item/15_pl_049/Angielskion-linezlek i pewnie nie będzie to ostatni mój językowy kurs online. Uczę się we własnym domu, w dobrze znanym mi otoczeniu, a nie od wczoraj wiadomo, że jest ono ważne, by lepiej i szybciej przyswajać wiedzę. Nie muszę nigdzie dojechać. Tak samo jak w szkole językowej uczę się pisać, mówić, rozumieć, formułować wypowiedzi zgodnie z gramatyką itd. tyle, że mam OSOBISTEGO lektora, który cały czas podczas naszego spotkania online poświęca mnie.

Tyle.
        • qwinta Re: Języki obce on-line? 10.11.11, 16:48
          hmm. Myślę, że nie ma co pisać: wierzę, nie wierzę w naukę on line. Żeby to miało sens trzeba sprawdzić, czy mu się to podoba, czy nie. W dzisiejszych czasach nie ma z tym problemu, lekcje przez Skype z Native Speakerem można przetestować za darmo, choćby: tutaj. Nic bardziej prostego...
          • fragomenik Re: Języki obce on-line? 05.12.11, 10:59
            To ja jestem za takimi metodami, żeby móc sprawdzić na co się piszę bez żadnych konsekwencji. Bardzo mi się podoba takie podejście szkoły.
          • aquamati Re: Języki obce on-line? 24.01.12, 13:10
            To jest bardzo dobre rozwiązanie z darmową rozmową testową. Ja z doświadczenia wiem, że w tej szkole jest tak jak w tych stacjonarnych. Czasami lektor nam podejdzie, a czasami nie. Zależy od człowieka. Ja sam mam dobre wrażenia. Z pierwszym było tak sobie, ale drugi to spoko człowiek naprawdę potrafiący zachęcić do nauki. :)
            • robsonos Re: Języki obce on-line? 25.01.12, 11:55
              Bezpłatne "pokazówki" to dzisiaj nic nadzwyczajnego. Każda w miarę dobra szkoła to ma. Kiedyś sam próbowałem coś takiego przez skypea i niby wszystko było ok, ale potem jednak już nie tak fajnie. Dlatego wolę kursy stacjonarne, a dobre szkoły (np. Speak Up) mają często fajne promocje.
    • filomena65 Re: Języki obce on-line? 15.12.11, 17:12
      Zajrzyj lepiej na kursyjezyki.pl ;)
    • robsonos Re: Języki obce on-line? 11.01.12, 07:03
      janka.janicka napisała:

> Natknęłam się niedawno na reklamę firmy, która oferuje szybką i efektywną naukę
      > języka obcego on-line. Oczywiście dobierają tak sposoby nauki, żeby każdemu pa
      > sowało. Zastanawiam się, czy nie jest to nabijanie ludzi w butelkę. Nauczę się
      > języka wyłącznie poprzez klikanie w klawiaturę?

Niektórzy preferują taką formę nauki języka, bo jest wygodna. Niestety nie dla wszystkich.
      Ofert jest wiele, ale lepiej skupić się tylko i wyłącznie na większych szkołach językowych.
      Spróbuj w Speak Upie. Generalnie jeżeli mieszkasz w większym mieście to nie będziesz miała problemów z wyborem szkoły.
      • jedynyplesniaczek Re: Języki obce on-line? 16.01.12, 11:17
        niedawno się dowiedziałam, że można u nich skorzystać z tej opcji. szkoda, że nie było jej, jak ja się u nich uczyłam. co nie zmienia faktu, że i tak miło wspominam zajęcia ;)
        • robsonos Re: Języki obce on-line? 17.01.12, 09:20
          jedynyplesniaczek napisała:

> niedawno się dowiedziałam, że można u nich skorzystać z tej opcji. szkoda, że n
          > ie było jej, jak ja się u nich uczyłam. co nie zmienia faktu, że i tak miło wsp
          > ominam zajęcia ;)

Prawdę mówiąc, nie wiem od jak dawna w Speak Upie jest "online", ale już jakiś czas na pewno.
          A zajęcia faktycznie, dobra grupa, to i nauka łatwiej idzie.
    • matepaw96 Re: Języki obce on-line? 17.01.12, 10:50
      Ja miałem problem z nauką, ale taki online kurs wiele mi pomógl. Nauczyłem sie duzo fajnych zwrotów i to mi dalej pomogło w nauce. Bo wg mnie należy być komunikatywnym.
      • motylkowa07 Re: Języki obce on-line? 22.01.12, 17:44
        Ja myslałam tez nad takim rozwiązaniem, ale musze przyznac że jednak nie mam az takiego zaufania do kursów online jak jednak do nauki z nauczycielem stacjonarnie.Ale jesli ktoś nie ma czasu na taka nauke to rzeczywiscie internet jest ok.
        • robsonos Re: Języki obce on-line? 23.01.12, 10:26
          motylkowa07 napisała:

> Ja myslałam tez nad takim rozwiązaniem, ale musze przyznac że jednak nie mam az
          > takiego zaufania do kursów online jak jednak do nauki z nauczycielem stacjonar
          > nie.Ale jesli ktoś nie ma czasu na taka nauke to rzeczywiscie internet jest ok.

Nie każda metoda jest odpowiednia dla danego czlowieka. Ja raczej nie mogę uczyć się online, ale troszkę tego żałuję, bo propozycja Speak upu tego typu kursu była kusząca, ale wybrałem jednak "stacjonarkę". Zaletą na pewno jest wygoda, bo przeceiz nie muszę nigdzie z domu wychodzić.
          • dideklupek1 Re: Języki obce on-line? 19.02.12, 01:55
            niedobrze mi sie robi od czytania tych marnych ukrytych reklam speak up....żenada
    • magdamik75 Re: Języki obce on-line? 06.03.12, 09:42
      Ja mam już etutor kupiony z groupona, ludzie chwalą, cena mniejsza www.o94.pl/etutor
      89zł z egzaminem a na stronie etutora jest za 348zł roczny z egzaminem.

Ewentualnie www.o94.pl/gramatykaangielska
      • petrost Re: Języki obce on-line? 17.05.12, 12:30
        Magdamik, jak podoba Ci się etutor? Ja też myślę nad jakimś kursem online, bo nie mam czasu na zwykły, ale mam pewne obawy. Sprawdza ci się to?
    • peter-1976 Re: Języki obce on-line? 12.03.18, 13:02
      wole kontakt face to face
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka