mamosz 10.02.05, 21:36 Matura- ostatnia szansa na powtorke w czasie ferii.Doswiadczona nauczycielka j.ang, Na prawdę wiem "czym to się je"Wymagam.Ceny rozsadne. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: a.p. Re: Ostatnia szansa na powtorkę do matury z j,ang IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.05, 22:04 ale z polskiego przydałaby się powtórka:). "naprawdę" nie "cyt. na prawdę"... Odpowiedz Link Zgłoś
kociamama Re: Ostatnia szansa na powtorkę do matury z j,ang 12.02.05, 22:58 Eh, nie czepiaj sie ortografii. NIe da sie byc fachowcem ze wszystkiego, szczegolnie, gdy pracuje sie w szkole i widzi sie bardzo rozne zapisy roznych polskich i angielskich slow, a jest sie wzrokowcem (wtedy chlonie sie te niepoprawne formy w zastraszajacym tempie). POzdrawiam, KOciamama. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agata Re: Ostatnia szansa na powtorkę do matury z j,ang IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.05, 11:11 Bez przesady, chyba od nauczyciela mozna wymagac bezblednej znajomosci jezyka ojczystego !!! Sa na to zreszta stosowne przepisy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a.p. Re: Ostatnia szansa na powtorkę do matury z j,ang IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.05, 15:20 być może się czepiam... ale uważam, że kto jak kto, ale nauczyciele powinni znać bezbłędnie j. ojczysty, nawet jeśli uczą j. obcego. i sama wiem, że uczniowie popełniają błędy, ale nauczyciel powinien ich poprawiać, a nie uczyć się błędów od nich. sama uczę j. niemieckiego i przy okazji kładę bardzo duży nacisk także na poprawność polszczyzny! pozdrawiam wszystkich, którzy się ze mną zgadzają ( i resztę też:)) Odpowiedz Link Zgłoś
kociamama Re: Ostatnia szansa na powtorkę do matury z j,ang 13.02.05, 19:46 Hmm, a skad czerpiesz wiedze, jak uczniowie pisza po polsku? W koncu przy nauczania jezyka obcego, celem zdaje sie jest uzywanie L2 (czy tam Lx) non- stop, bez poslkich wtracen. POzdrawiam, KOciamama. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a.p. Re: Ostatnia szansa na powtorkę do matury z j,ang IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.05, 16:28 tłumaczenie... Odpowiedz Link Zgłoś
kociamama Re: Ostatnia szansa na powtorkę do matury z j,ang 14.02.05, 19:36 A wykladasz techniki tlumaczen na uniwersytecie czy w college'u? POzdrawiam, Kociamama. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a.p. Re: Ostatnia szansa na powtorkę do matury z j,ang IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.05, 21:58 ani... ani... pracuję jako lektor z dorosłymi ludźmi, którzy potrzebują języka obcego w pracy i do kontaktów z zagranicą. a czy Pani całkowicie unika języka polskiego na lekcjach j. obcego? mam doświadczenie w pracy w podstawówce i w liceum i wiem, że sztuczne unikanie języka polskiego może czasem bardziej zaszkodzić, niż pomóc uczniom w opanowaniu j. obcego. Odpowiedz Link Zgłoś
kociamama Re: Ostatnia szansa na powtorkę do matury z j,ang 15.02.05, 16:06 Staram sie całkowicie unikac jezyka polskiego na lekcjach, ewentualnie po polsku podaje tlumaczenie slow, ktore trudno wytlumaczyc po angielsku. np nazwy gatunkow ptakow, roslin, ale jest to jedno slowo, nie wyklad po polsku. Pozdrawiam, Kociamama. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a.p. Re: Ostatnia szansa na powtorkę do matury z j,ang IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.05, 16:48 i uczniowie z całą pewnością nie zadają żadnych pytań po polsku? nawet żeby się upewnić co do znaczenia jakiegoś zdania? to dziwne. a ja nie mam na myśli tłumaczenia jako celu nauczania, tylko jako środek do osiągnięcia tego celu. Odpowiedz Link Zgłoś
kociamama Re: Ostatnia szansa na powtorkę do matury z j,ang 15.02.05, 21:19 Jezeli ktos zadaje pytanie po polsku, prosze go (po angielsku), by zadal to pytanie po angielsku. POzdrawiam, Kociamama. Odpowiedz Link Zgłoś
mamosz Re:do a.p. 15.02.05, 21:50 Szanowna a.p. wzruszyła mnie twoja troska o czystość oraz nienaganną ortografię naszej pięknej mowy ojczystej, szczególnie w wydaniu nauczycielskim. Przyznaję popełniłam błąd ortograficzny ,wiem ,że dyskwalifikuje mnie on zupełnie w surowych oczach młodej prężnej kadry ,której przedstawicielką niewątpliwie droga a,p, jesteś, na usprawiedliwienie (nędzne,wiem) powiem,że stara jestem i niedowidze ( czy nie dowidzę-Boze pomóż!) oraz, że całe zycie mialam problem z rozłącznoscia oraz jej brakiem.Wiem,że powinnam juz dawno póść na kolanach do dyrekcji i błagac o wyrzucenie mnie z pracy,ale wiesz, droga a.p. uczniowie,których przygotowuję do matury,CAE i CPE założyliby pikietę w mojej obronie,co zakłóciłoby proces dydaktyczny, w zwiazku z czym ,ograniczyłam się do załozenia włosienicy i powieszenia kartki na piersiach z hasłem "NAPRAWDĘ PISZE SIĘ RAZEM ,NA PRAWDĘ!" I nie czepiaj sie teraz mojej interpunkcji bo to też moja słaba strona.Słyszałas kiedys o biciu piany.....no! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a.p. Re:do a.p. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.05, 10:23 słyszałam... o laniu wody też i o robieniu byków, żeby pozostać w konwencji:))) Odpowiedz Link Zgłoś