Dodaj do ulubionych

Ostatnia szansa na powtorkę do matury z j,ang

10.02.05, 21:36
Matura- ostatnia szansa na powtorke w czasie ferii.Doswiadczona nauczycielka
j.ang, Na prawdę wiem "czym to się je"Wymagam.Ceny rozsadne.
Obserwuj wątek
    • Gość: a.p. Re: Ostatnia szansa na powtorkę do matury z j,ang IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.05, 22:04
      ale z polskiego przydałaby się powtórka:). "naprawdę" nie "cyt. na prawdę"...
      • kociamama Re: Ostatnia szansa na powtorkę do matury z j,ang 12.02.05, 22:58
        Eh, nie czepiaj sie ortografii. NIe da sie byc fachowcem ze wszystkiego,
        szczegolnie, gdy pracuje sie w szkole i widzi sie bardzo rozne zapisy roznych
        polskich i angielskich slow, a jest sie wzrokowcem (wtedy chlonie sie te
        niepoprawne formy w zastraszajacym tempie).

POzdrawiam,
        KOciamama.
        • Gość: Agata Re: Ostatnia szansa na powtorkę do matury z j,ang IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.05, 11:11
          Bez przesady, chyba od nauczyciela mozna wymagac bezblednej znajomosci jezyka
          ojczystego !!! Sa na to zreszta stosowne przepisy.
        • Gość: a.p. Re: Ostatnia szansa na powtorkę do matury z j,ang IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.05, 15:20
          być może się czepiam... ale uważam, że kto jak kto, ale nauczyciele powinni
          znać bezbłędnie j. ojczysty, nawet jeśli uczą j. obcego. i sama wiem, że
          uczniowie popełniają błędy, ale nauczyciel powinien ich poprawiać, a nie uczyć
          się błędów od nich. sama uczę j. niemieckiego i przy okazji kładę bardzo duży
          nacisk także na poprawność polszczyzny! pozdrawiam wszystkich, którzy się ze
          mną zgadzają ( i resztę też:))
          • kociamama Re: Ostatnia szansa na powtorkę do matury z j,ang 13.02.05, 19:46
            Hmm, a skad czerpiesz wiedze, jak uczniowie pisza po polsku? W koncu przy
            nauczania jezyka obcego, celem zdaje sie jest uzywanie L2 (czy tam Lx) non-
            stop, bez poslkich wtracen.

POzdrawiam,
            KOciamama.
            • Gość: a.p. Re: Ostatnia szansa na powtorkę do matury z j,ang IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.05, 16:28
              tłumaczenie...
              • kociamama Re: Ostatnia szansa na powtorkę do matury z j,ang 14.02.05, 19:36
                A wykladasz techniki tlumaczen na uniwersytecie czy w college'u?

POzdrawiam,
                Kociamama.
                • Gość: a.p. Re: Ostatnia szansa na powtorkę do matury z j,ang IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.05, 21:58
                  ani... ani... pracuję jako lektor z dorosłymi ludźmi, którzy potrzebują języka
                  obcego w pracy i do kontaktów z zagranicą. a czy Pani całkowicie unika języka
                  polskiego na lekcjach j. obcego? mam doświadczenie w pracy w podstawówce i w
                  liceum i wiem, że sztuczne unikanie języka polskiego może czasem bardziej
                  zaszkodzić, niż pomóc uczniom w opanowaniu j. obcego.
                  • kociamama Re: Ostatnia szansa na powtorkę do matury z j,ang 15.02.05, 16:06
                    Staram sie całkowicie unikac jezyka polskiego na lekcjach, ewentualnie po
                    polsku podaje tlumaczenie slow, ktore trudno wytlumaczyc po angielsku. np nazwy
                    gatunkow ptakow, roslin, ale jest to jedno slowo, nie wyklad po polsku.

Pozdrawiam,
                    Kociamama.
                    • Gość: a.p. Re: Ostatnia szansa na powtorkę do matury z j,ang IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.05, 16:48
                      i uczniowie z całą pewnością nie zadają żadnych pytań po polsku? nawet żeby się
                      upewnić co do znaczenia jakiegoś zdania? to dziwne.
                      a ja nie mam na myśli tłumaczenia jako celu nauczania, tylko jako środek do
                      osiągnięcia tego celu.
                      • kociamama Re: Ostatnia szansa na powtorkę do matury z j,ang 15.02.05, 21:19
                        Jezeli ktos zadaje pytanie po polsku, prosze go (po angielsku), by zadal to
                        pytanie po angielsku.

POzdrawiam,
                        Kociamama.
    • mamosz Re:do a.p. 15.02.05, 21:50
      Szanowna a.p. wzruszyła mnie twoja troska o czystość oraz nienaganną ortografię
      naszej pięknej mowy ojczystej, szczególnie w wydaniu nauczycielskim. Przyznaję
      popełniłam błąd ortograficzny ,wiem ,że dyskwalifikuje mnie on zupełnie w
      surowych oczach młodej prężnej kadry ,której przedstawicielką niewątpliwie
      droga a,p, jesteś, na usprawiedliwienie (nędzne,wiem) powiem,że stara jestem i
      niedowidze ( czy nie dowidzę-Boze pomóż!) oraz, że całe zycie mialam problem z
      rozłącznoscia oraz jej brakiem.Wiem,że powinnam juz dawno póść na kolanach do
      dyrekcji i błagac o wyrzucenie mnie z pracy,ale wiesz, droga a.p.
      uczniowie,których przygotowuję do matury,CAE i CPE założyliby pikietę w mojej
      obronie,co zakłóciłoby proces dydaktyczny, w zwiazku z czym ,ograniczyłam się
      do załozenia włosienicy i powieszenia kartki na piersiach z hasłem "NAPRAWDĘ
      PISZE SIĘ RAZEM ,NA PRAWDĘ!"
      I nie czepiaj sie teraz mojej interpunkcji bo to też moja słaba
      strona.Słyszałas kiedys o biciu piany.....no!
      • Gość: a.p. Re:do a.p. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.05, 10:23
        słyszałam... o laniu wody też i o robieniu byków, żeby pozostać w konwencji:)))

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka