ika1234 08.03.05, 23:32 Mam zamiar w tym roku wysłać moich synów na obóz językowy w Polsce aby podszkolili j.angielski .Może znacie szkoły które organizują takie obozy ? Pozdrawiam Iwona Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: matka Re: obóz językowy dla 12-15 latków - co polecacie IP: *.chello.pl 09.03.05, 08:06 Organizuje Lingwista, ale moim zdaniem jeżeli naprawdę chcesz, aby dzieci podszkoliły język powinnaś wysłać synów za granicę.W Polsce będą rozmawiac po polsku, a nauka będzie jedna wielka fikcją. Ze szkół zagranicznych polecam JDJ Bachalski - tel627-02-24 (Warszawa) www.jdj.com.pl Odpowiedz Link Zgłoś
ika1234 Re: obóz językowy dla 12-15 latków - co polecacie 09.03.05, 10:26 Dziękuję za odpowiedź.Jednak chcę żeby tutaj uczyli się jezyka bo to za małe dzieci żeby ich wysłac w nieznane , może za rok lub dwa . Napewno myślę o obozach za granicą ale to troszkę później. Iwona Odpowiedz Link Zgłoś
ann17 Re: obóz językowy dla 12-15 latków - co polecacie 09.03.05, 11:40 polecam obóz językowy organizowany przez TWP. odbywa się niedaleko Garwolina. TWP ma dobrych lektorów (zapraszają native speakerów), oprócz tego ciekawy program sportowy. ofertę na pewno znajdziesz na stronie TWP. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matka Re: obóz językowy dla 12-15 latków - co polecacie IP: *.chello.pl 09.03.05, 14:34 Serdecznie namawiam Cie, abyś zajrzala na stronę internetową JDJ Bachalskiego. Nie mogę się zgodzic, że 12-15 latki są zbyt małe, aby jechały w nieznane. Firma, o której wspominam organizuje wspaniałe obozy językowe na całym swiecie. Moje- rozpieszczone dziecko, jedynak- wyjechał po raz pierwszy gdy miał 10 lat. Teraz jedzie po raz 5. Efekt - zdany FCE i ZD, a po wakacjach będzie próbował CAE. Opieka jest znakomita, mam więcej zaufania niz do polskich wychowawców. Spróbuj chociaz zobaczyć ofertę. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
ika1234 Re: obóz językowy do matki 09.03.05, 20:31 Bardzo dziękuję matko za namiary , zaczynam się nad tym zastanawiać . A czy Twoje dziecko nie przeżyło szoku gdy nagle znalazło się w kraju obcojęzycznym ? Rozumiem że wcześniej uczył się języka ale czy mimo to nie miał stracha ? Iwona ps. jeśli możesz ze mną porozmawiac podaję mój gg 2966006 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matka Re: obóz językowy do matki IP: *.chello.pl 09.03.05, 21:20 Nie używam g.g - moi panowie od dawna usiłują mnie w tym przeszkolić - jak dotąd kończy się na obietnicach, ale odpowiem na forum. Mój syn wyjechał po raz pierwszy jako tako znając język i mając "zaprawę" w wyjazdach zagranicznych z nami lub moimi rodzicami. Obcy kraj nie był czymś nowym. Po drugie JDJ Bachalski ma swoich mówiących po polsku przedstawicieli, którzy w razie potrzeby są do dyspozycji młodych ludzi. Po trzecie dostał telefon komórkowy z solidnie naładowaną kartą. Po raz pierwszy poleciał do Anglii z grupa zorganizowaną, z polskim opiekunem. Na miejscu "rozparcelowali" ich w ten sposób, aby Polacy nie kontaktowali się ze sobą. Miałam podobne do Ciebie obiekcje,ale po dwóch dniach okazało się, że syn jest w pokoju z Holendrem, gadają po angielsku, mają wiele wspólnych tematów. Drugi wyjazd był także zorganizowany i tez z polskim opiekunem. Zdecydowaliśmy się nie na rodzinę goszczącą a na internat. Trzeci wyjazd był juz dużą próbą samodzielności - wsadziliśmy syna do samolotu i na lotnisku w Wiedniu odebrał go przedstawiciel szkoły. Ja umierałam ze strachu, syn urósł 10 cm z dumy. Wrócił z grubym zeszytem nowych adresów i kontaktów ( wręcz zakochany w czarnookiej Pauli). Co zyskalismy: 1. Doskonałą znajomość 2 języków obcych 2. Usamodzielnienie się 3. Nawiązanie nowych kontaktów 4. Nabranie pewności siebie 5. Nauczył się gospodarowania pieniędzmi Co straciliśmy? 1. Syn przywiózł 50% zabranego ubrania ( z każdym rokiem przywoził więcej) 2. Wyjechało dziecko - wrócił młody człowiek - tego nie lubi żadna matka. Wiesz, namawiam, ale wszystko zalezy od dziecka. Moje, choć wychowywane pod kloszem, jest otwarte, bardzo łatwo nawiązuje kontakty z ludźmi i nie wstydzi się mówic w obcym języku - nawet jeśli go kaleczy. Nie wszyscy sa tacy sami. Inna rzeczą, która koniecznie trzeba zrobić ( nie tylko w przypadku wyjazdów zagranicznych) - to przeprowadzenie rozmowy o narkotykach i przemocy. W zasadzie JDJ gwarantuje w tej sprawie 100% bezpieczeństwo, ale zycie jest życiem. Syn wiedział do kogo- dokładnie z numerem telefonu- może sie zgłosic gdyby działo się coś złego. o narkotykach rozmawialismy już przed pierwszym wyjazdem. Pozdrawiam Cię serdecznie i życzę dobrej decyzji i dla dzieci i Waszych nerwów. Odpowiedz Link Zgłoś
ika1234 Re: obóz językowy do matki 09.03.05, 22:38 Bardzo dziękuję za tak obszerny opis . Moi synowie wyjeżdzali wielokrotnie za granicę ale zawsze była to grupa w której się znali i w której ja znałam opiekunów. Próby posługiwania się językiem już były , a otwarci są napewno . Tylko właśnie to przewrażliwienie na punkcie narkotyków , przemocy itp. tkwi głeboko . Myślę ze wyjazd grupowy na początek jest najlepszy na początek oczywiście . Dziękuję i pozdrawiam . Iwona Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matka Re: obóz językowy do matki IP: *.chello.pl 10.03.05, 12:20 To powinno byc dobrze, zwłaszcza, że byliby obaj - mój syn jechał sam. A przemoc - zdarzyć się może wszędzie, w polskich szkołach jest ona- niestety- bardzo częsta! Nie wiem czy w przypadku Twoich synów wchodzi w grę język niemiecki - jeśli tak, to może na początek Austria - bliżej, i moge dać Ci namiar na wspaniałą szkołe językową ( angielskie są bardzo dobre, ale ta wiedeńska - w s p a n i a ł a! Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
dagbe Re: obóz językowy do matki 10.03.05, 12:52 Poproszę o namiar na wiedeńską szkołę językową. Pozdrawiam, Dagmara Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matka Re: obóz językowy do matki IP: *.chello.pl 10.03.05, 13:24 Jest to wiedeński ośrodek nauki języka niemieckiego, usytuowany w letniej rezydencji cesarzowej Marii Teresy ( Favoritenstr). Wyjazdy i wszelkie formalności załatwia wspomniane przeze mnie firma JDJ Bachalski - Warszawa - tel 627-02-24, ul. Piękna róg Kruczej ( numeru nie pamietam). Są przedstawicielstwa w innych miastach. Zajrzyj na stronę internetowa www.jdj.com.pl Pozdrawiam. P.S. Może jeszcze ktos się tym zajmuje, ale ja mam tylko ten namiar. Odpowiedz Link Zgłoś
dagbe Re: obóz językowy do matki 10.03.05, 15:02 Dziękuję bardzo! U nas w Trójmieście też jest przedstawicielstwo JDJ Bachalski. Od jakiegoś czasu noszę się z zamiarem wysłania syna na kurs zagraniczny, bo widzę, że w szkole i na obozach w Polsce nie ma szans się nauczyć języka. Syn ma obecnie 11 lat, ale bardzo nie chce samodzielnie wyjeżdżać do innego kraju. Mam jeszcze jedno pytanie: czy pytałaś syna o zdanie przed pierwszym wyjazdem czy postawiłaś go przed faktem? Pozdrawiam, Dagmara Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matka Re: obóz językowy do matki IP: *.chello.pl 10.03.05, 16:13 Tak, pytałam, ale jesli Twoje dziecko nie chce jeszcze wyjeżdżać poczekalabym rok! Mój syn , może ze wzgledu na to, że jestem nadopiekuńczą kwoką, bardzo chciał pokazać, że nie jest małym dzidziusiem i nawet straszyliśmy go, że jak np. będzie bałaganił, to nie wyjedzie. Pierwszy wyjazd w wieku 10 lat. Syn koleżanki nie chciał wyjeżdżać sam w analogicznym wieku. Odczekała rok , usłyszał o atrakcjach samodzielnego wyjazdu - w tym lotu samolotem- i nie mógł się doczekać wyjazdu. Wrócił zachwycony. Trudno powiedzieć co by było gdyby..... A może pokażesz synowi strone internetową? Jeśli masz pytania chętnie odpowiem. Pozdrawiam. Ala Odpowiedz Link Zgłoś
dagbe Re: obóz językowy do matki 10.03.05, 16:35 Pokazałam stronę. Nadal nie chce jechać. Przerabiamy to pytanie już od dwóch lat. Syn wychodzi z założenia, że rodzice znają język to on już nie musi ;) Narazie stać mnie na wysłanie dziecka na kurs Bachalskiego - nie wiem, co będzie w następnych latach. Jakoś mój syn nie chce "oderwać się od maminej spódnicy" - może dlatego, że o mnie na pewno nie można powiedzieć "nadopiekuńcza" :) Pozdrawiam, Dagmara Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: helpi Re: obóz językowy do matki IP: *.icpnet.pl 14.03.05, 14:14 > Narazie stać mnie na wysłanie dziecka na kurs Bachalskiego - nie wiem, co > będzie w następnych latach. To chyba nie problem... Włóż pieniądze na kurs do banku na roczną lokatę i pod żadnym pozorem nie wyciągaj, a za rok tez Cię będzie stać :D Odpowiedz Link Zgłoś
dagbe Re: obóz językowy dla 12-15 latków - co polecacie 10.03.05, 15:10 Żadnego z tych miejsc nie sprawdziłam osobiście, ale słyszałam dobre opinie. Camp California w Chorwacji: www.campcalifornia.org/ Kiedyś na Forum jedna z mam polecała: www.olton.com.pl/ryczywol.php Pozdrawiam, Dagmara Odpowiedz Link Zgłoś
ika1234 Re: obóz językowy dla 12-15 latków - co polecacie 10.03.05, 21:52 Alu bardzo dziękuję za wszystkie namiary . Jeszcze się zastanawiam bo koszty takiego wyjazdu razy dwa są jednak duże . Wiadomo nauka kosztuje :-). Zastanawiam się jednak nad obozem organizowanym przez Berlitz może coś wiesz na ten temat , chodzi mi o krajowy obóz . Pozdrawiam Iwona Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matka Re: obóz językowy dla 12-15 latków - co polecacie IP: *.chello.pl 11.03.05, 07:54 Moja koleżanka wysłała na taki obóz swoją córkę. W poniedziałek wracam do pracy wiec ja zapytam - będziesz miała wiadomości z...drugiej ręki, ale kobieta jest przytomna. Zastanawiam się jeszcze nad kursami Bella - ktoś ze znajomych wysyłał tam dziecko i był bardzo zadowolony, tylko nie bardzo pamiętam kto. Jesli wróci mi po infekcji pamięć obiecuje się dowiedzieć. Pozdrawiam Ala Odpowiedz Link Zgłoś
lilith18 Re: obóz językowy dla 12-15 latków - co polecacie 11.03.05, 18:30 A ja mam następujące pytanie. czy mogłabym skontaktowac się z Pani synem? W ubiegłym roku uczestniczyłam w kursie STS-u. Wróciłam średnio zadowolona. Planuję kolejne wakacje. Chciałabym powtórzyc kurs. Ale niekoniecznie z STSem. Dlatego pomysł na uzyskanie informacji o szkole JDJ BAchalski. Myślę, że najwygodniej będzie własnie z pierwszej ręki - stąd moja prośba. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matka Re: obóz językowy dla 12-15 latków - co polecacie IP: *.chello.pl 12.03.05, 09:42 Oczywiście. Adam odpowie na wszystkie pytania ( o ile będzie kompetentny) - czekamy. Odpowiedz Link Zgłoś
lilith18 Re: obóz językowy dla 12-15 latków - co polecacie 12.03.05, 10:16 dziękuję :) A jak lepiej - tutaj czy mailem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matka Re: obóz językowy dla 12-15 latków - co polecacie IP: *.chello.pl 13.03.05, 17:47 Chyba tutaj, może kogoś jeszcze to zainteresuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mirka Re: obóz językowy dla 12-15 latków - co polecacie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.05, 18:56 Czy JDJ wywiązał się z wszelkich umów? Czy powaznie traktuje sprawę wyjazdu? Chodzi mi przede wszystkim o odpowiedzialność. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matka Re: obóz językowy dla 12-15 latków - co polecacie IP: *.chello.pl 14.03.05, 20:45 Ja nie miałam żadnych zastrzeżeń ani pod względem organizacyjnym, ani róznic między tym co obiecywali a stanem faktycznym.Syn miał zakaz samodzielnego poruszania się po obcym mieście - nie podpisalam ( celowo) stosownego formularza, i nie ruszył się ani o krok poza campus, bo go nie wypuścili. To samo z podróżą, został wsadzony do samolotu ( odprawił się w obecności pracownika szkoły). Oczywiście gwarantować nie mogę, ale nie słyszałam o wpadkach. Odpowiedz Link Zgłoś