Dodaj do ulubionych

Objazd środkiem miasta

IP: *.udn.pl 01.08.04, 21:29
Brawo! Nie udało się zmodernizować tego odcinka siódemki jak byliśmy
województwem, a teraz proszę bardzo. Więcej takich inicjatyw Panie
Prezydencie i więcej śmiałych pomysłó oraz lepszych wykonawców.
Obserwuj wątek
    • Gość: wieczór Re: Objazd środkiem miasta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.04, 12:46
      Ostatnio stwierdziłem, że nie żałuję tych drzew. Ale tylko pod warunkiem, że
      zostana posadzone nowe drzewa:) Dziś jak przejeżdżałem Zzieloną przez E7 i
      zobaczyłem wyciete drzewo przy kapliczce, jakoś dziwnie tak mi sie zrobiło.
      Przecież to drzewo stało już tam z 30 lat. Ale jestem dobrej myśli i mam
      nadzieję, że na mijescu tych wyciętych szybko wyrosną dęby, klony lub inne
      drzewa.
    • jdk Re: Objazd środkiem miasta 03.08.04, 21:07
      Niby powinienem sie cieszyc, ze wreszcie ten koszmar w postaci trasy E77 przez
      Radom sie skonczy i zacznie ona przypominac normalna droge.

Ale jakos mam ogromny niedosyt i poczucie straconej szansy.

Tyle lat ta trasa byla w oplakanym (uragajacym wszelkim standardom!) stanie, ze
      do jej przebudowy mozna sie bylo naprawde przylozyc.

A co powstaje? Tanim - wrecz "chalupniczym" sumptem robi sie remont jakby to
      byla jakas podrzedna ulica, a nie jedna z glownych tras kraju (!!!).

Fakt: robi sie droge dwupasmowa. Ale juz nie na calym odcinku! Od granicy
      miasta od strony Kielc az do Okulickiego (a moze Wernera?) bedzie to "zwykla"
      trasa, bez wysepki, z dwoma pasami ruchu w kazda strone.

Ale co najgorsze: nie wykorzystano w ogole szansy, jakie dawalo uksztaltowanie
      terenu i zamiast zrobic skrzyzowania bezkolizyjne, dwupoziomowe (o ktore az sie
      prosilo!!!!) robi sie "skrzyzowania smierci" ze swiatlami. Juz chociaz ronda, a
      nie skrzyzowania!!!

Szczytem absurdu jest przebudowane skrzyzowanie Kielecka/Okulickiego.
      Zaprojektowane bezmyslnie! Wystarczy popatrzec, jakie robia sie tam korki -
      niemal o kazdej porze dnia, z kazdej strony! Jest jeden pas do jazdy prosto (w
      strone Warszawy), na ktory wpada sie jakies 50 metrow przed skrzyzowaniem.
      Wszystkie TIRy jadace prawym pasem notorycznie wpadaja w te pulapke i blokuja
      skrzyzowanie. Pas do skretu w prawo w Okulickiego niemal ciagle jest
      zablokowany.

Dalej: przejscia dla pieszych (a wlasciwie ich brak!!) - prosze spojrzec, jak
      mozna przejsc przez ulice z przystanku kolo dawnej Przytyckiej (wysiadajac od
      centrum) i idac w strone blokow na Zamlyniu. Nie sposob, nie lamiac przepisow!!

Przy okazji remontu nie powstala zadna bariera dzwiekochlonna!! Ani przy
      domkach na Halinowie, ani przy blokach na Zamlyniu. A przeciez byla okazja, by
      zrobic to od razu. Mozna bylo starac sie o odpowiednie fundusze ekologiczne na
      ten cel. A tak - kicha...

A propos funduszy - nie wykorzystano zdaje sie zadnych srodkow europejskich,
      chyba tez zadnych centralnych. Tym samym kazda zlotowka wydana przez miasto na
      remont miedzynarodowej trasy powinna byc uznana za stracona. Zeby nie
      skorzytsac z zadnego programu, chocby na "poprawe ukladu komunikacyjnego w
      miastach na prawach powiatu", o ktore teraz stara sie mnostwo miast, to jest
      granda!

O jakosci nawierzchni sie nie wypowiadam, bo czas pokaze, ale obawiam sie, ze
      nie bedzie najlepsza. Widac to w okolicach ronda na Maratonskiej. Jesli reszta
      nowej drogi jest taka (okolice Selgrosa tez sprawiaja wrazenie pekajacych), to
      strach pomyslec, co bedzie za 5 lat...

I teraz, jak czytam, ze remont kolejnego odcinka bedzie wykonywac firma ze
      Starachowic (do ktorych bron Boze nic nie mam!) za 6,5 miliona zlotych (koszt
      remontu uliczki osiedlowej!) - to juz sie boje, co z tego wszystkiego
      powstanie...

I zamiast sie cieszyc, to sie troche jednak smuce. I prosze nie brac mnie za
      malkontenta, bo choc czesto narzekam, to czasem potrafie docenic pozytywy.
      Tutaj widze ich bardzo niewiele, majac swiadomosc, jak wielka szanse sie traci.

Pozdrawiam mimo wszystko,
      • Gość: lolo drogownictwo IP: *.udn.pl 05.08.04, 23:13
        Jaką drogę projektant zaprojektuje, taką wykonawca wykona. Jeżeli projekt
        narzuci trwałą technologię z używalnościa na lata, to tak będzie wykonane.
        Nasuwa się tylko pytanie komu tak naprawdę zależy na dalszym podtrzymywaniu
        obecnej sytuacji w budownictwie drogowym w mieście: gminie jako inwestorowi,
        projektantowi, czy wykonawcy. Biorac pod uwagę, że wykonawcy poszczególnych
        odcinków remontowanych, czy budowanych dróg byli różni, a usterki się
        powtarzają, więc wina za ten stan rzeczy leży raczej po stronie gminy, lub
        projektanta.
        Tylko kto będzie sędzią w swej własnej sprawie
      • Gość: nawóz Re: Objazd środkiem miasta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.08.04, 11:40
        niestety z przebudową dali .... wiadomo czego. do każdej złotówki można było
        dostać drugą z UE. a my cieszymy się, że wyżebraliśmy parę mln zł z
        ministerstwa. dla porównania wawa co roku konsumuje w swoim inwestycyjnym worku
        bez dna setki milionów(!).
      • Gość: Ustronianin Re: Objazd środkiem miasta IP: 217.96.36.* 06.08.04, 11:50
        Fakt: robi sie droge dwupasmowa. Ale juz nie na calym odcinku! Od granicy
        > miasta od strony Kielc az do Okulickiego (a moze Wernera?) bedzie to "zwykla"
        > trasa, bez wysepki, z dwoma pasami ruchu w kazda strone.
        Na odcinku od Okulickiego do werna trasa będzie dwu pasmowa z wyspą zieleni
        pośrodku.
        Ale co najgorsze: nie wykorzystano w ogole szansy, jakie dawalo uksztaltowanie
        > terenu i zamiast zrobic skrzyzowania bezkolizyjne, dwupoziomowe (o ktore az
        sie prosilo!!!!) robi sie "skrzyzowania smierci" ze swiatlami. Juz chociaz
        ronda,nie skrzyzowania!!!
        Nie powstały skrzyżowania bez kolizyjne poniewaz w najblizszych planach
        drogtowych postanowiono zbudować obwodnice Radomia na zachód od obecnego
        odcinka E77, która zaczynać się bedzie w Jedlance a kończyć w Kończycach z
        kilkoma bezkolizyjnymi skrzyżowaniami.
        • Gość: nawóz Re: Objazd środkiem miasta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.08.04, 12:01
          realizacja w 2010 czy 2016??
          pamiętam jak planowano na rok 1998 budowe obwodnicy białobrzeg.
          weszła do realizacji parę ładnych lat później. czyli tutaj byłoby to gdzieś
          koło 2020 .... nieźle ..... :-(

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka