Gość: Nemo IP: *.udn.pl 01.08.04, 21:29 Brawo! Nie udało się zmodernizować tego odcinka siódemki jak byliśmy województwem, a teraz proszę bardzo. Więcej takich inicjatyw Panie Prezydencie i więcej śmiałych pomysłó oraz lepszych wykonawców. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: wieczór Re: Objazd środkiem miasta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.04, 12:46 Ostatnio stwierdziłem, że nie żałuję tych drzew. Ale tylko pod warunkiem, że zostana posadzone nowe drzewa:) Dziś jak przejeżdżałem Zzieloną przez E7 i zobaczyłem wyciete drzewo przy kapliczce, jakoś dziwnie tak mi sie zrobiło. Przecież to drzewo stało już tam z 30 lat. Ale jestem dobrej myśli i mam nadzieję, że na mijescu tych wyciętych szybko wyrosną dęby, klony lub inne drzewa. Odpowiedz Link Zgłoś
jdk Re: Objazd środkiem miasta 03.08.04, 21:07 Niby powinienem sie cieszyc, ze wreszcie ten koszmar w postaci trasy E77 przez Radom sie skonczy i zacznie ona przypominac normalna droge. Ale jakos mam ogromny niedosyt i poczucie straconej szansy. Tyle lat ta trasa byla w oplakanym (uragajacym wszelkim standardom!) stanie, ze do jej przebudowy mozna sie bylo naprawde przylozyc. A co powstaje? Tanim - wrecz "chalupniczym" sumptem robi sie remont jakby to byla jakas podrzedna ulica, a nie jedna z glownych tras kraju (!!!). Fakt: robi sie droge dwupasmowa. Ale juz nie na calym odcinku! Od granicy miasta od strony Kielc az do Okulickiego (a moze Wernera?) bedzie to "zwykla" trasa, bez wysepki, z dwoma pasami ruchu w kazda strone. Ale co najgorsze: nie wykorzystano w ogole szansy, jakie dawalo uksztaltowanie terenu i zamiast zrobic skrzyzowania bezkolizyjne, dwupoziomowe (o ktore az sie prosilo!!!!) robi sie "skrzyzowania smierci" ze swiatlami. Juz chociaz ronda, a nie skrzyzowania!!! Szczytem absurdu jest przebudowane skrzyzowanie Kielecka/Okulickiego. Zaprojektowane bezmyslnie! Wystarczy popatrzec, jakie robia sie tam korki - niemal o kazdej porze dnia, z kazdej strony! Jest jeden pas do jazdy prosto (w strone Warszawy), na ktory wpada sie jakies 50 metrow przed skrzyzowaniem. Wszystkie TIRy jadace prawym pasem notorycznie wpadaja w te pulapke i blokuja skrzyzowanie. Pas do skretu w prawo w Okulickiego niemal ciagle jest zablokowany. Dalej: przejscia dla pieszych (a wlasciwie ich brak!!) - prosze spojrzec, jak mozna przejsc przez ulice z przystanku kolo dawnej Przytyckiej (wysiadajac od centrum) i idac w strone blokow na Zamlyniu. Nie sposob, nie lamiac przepisow!! Przy okazji remontu nie powstala zadna bariera dzwiekochlonna!! Ani przy domkach na Halinowie, ani przy blokach na Zamlyniu. A przeciez byla okazja, by zrobic to od razu. Mozna bylo starac sie o odpowiednie fundusze ekologiczne na ten cel. A tak - kicha... A propos funduszy - nie wykorzystano zdaje sie zadnych srodkow europejskich, chyba tez zadnych centralnych. Tym samym kazda zlotowka wydana przez miasto na remont miedzynarodowej trasy powinna byc uznana za stracona. Zeby nie skorzytsac z zadnego programu, chocby na "poprawe ukladu komunikacyjnego w miastach na prawach powiatu", o ktore teraz stara sie mnostwo miast, to jest granda! O jakosci nawierzchni sie nie wypowiadam, bo czas pokaze, ale obawiam sie, ze nie bedzie najlepsza. Widac to w okolicach ronda na Maratonskiej. Jesli reszta nowej drogi jest taka (okolice Selgrosa tez sprawiaja wrazenie pekajacych), to strach pomyslec, co bedzie za 5 lat... I teraz, jak czytam, ze remont kolejnego odcinka bedzie wykonywac firma ze Starachowic (do ktorych bron Boze nic nie mam!) za 6,5 miliona zlotych (koszt remontu uliczki osiedlowej!) - to juz sie boje, co z tego wszystkiego powstanie... I zamiast sie cieszyc, to sie troche jednak smuce. I prosze nie brac mnie za malkontenta, bo choc czesto narzekam, to czasem potrafie docenic pozytywy. Tutaj widze ich bardzo niewiele, majac swiadomosc, jak wielka szanse sie traci. Pozdrawiam mimo wszystko, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolo drogownictwo IP: *.udn.pl 05.08.04, 23:13 Jaką drogę projektant zaprojektuje, taką wykonawca wykona. Jeżeli projekt narzuci trwałą technologię z używalnościa na lata, to tak będzie wykonane. Nasuwa się tylko pytanie komu tak naprawdę zależy na dalszym podtrzymywaniu obecnej sytuacji w budownictwie drogowym w mieście: gminie jako inwestorowi, projektantowi, czy wykonawcy. Biorac pod uwagę, że wykonawcy poszczególnych odcinków remontowanych, czy budowanych dróg byli różni, a usterki się powtarzają, więc wina za ten stan rzeczy leży raczej po stronie gminy, lub projektanta. Tylko kto będzie sędzią w swej własnej sprawie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nawóz Re: Objazd środkiem miasta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.08.04, 11:40 niestety z przebudową dali .... wiadomo czego. do każdej złotówki można było dostać drugą z UE. a my cieszymy się, że wyżebraliśmy parę mln zł z ministerstwa. dla porównania wawa co roku konsumuje w swoim inwestycyjnym worku bez dna setki milionów(!). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ustronianin Re: Objazd środkiem miasta IP: 217.96.36.* 06.08.04, 11:50 Fakt: robi sie droge dwupasmowa. Ale juz nie na calym odcinku! Od granicy > miasta od strony Kielc az do Okulickiego (a moze Wernera?) bedzie to "zwykla" > trasa, bez wysepki, z dwoma pasami ruchu w kazda strone. Na odcinku od Okulickiego do werna trasa będzie dwu pasmowa z wyspą zieleni pośrodku. Ale co najgorsze: nie wykorzystano w ogole szansy, jakie dawalo uksztaltowanie > terenu i zamiast zrobic skrzyzowania bezkolizyjne, dwupoziomowe (o ktore az sie prosilo!!!!) robi sie "skrzyzowania smierci" ze swiatlami. Juz chociaz ronda,nie skrzyzowania!!! Nie powstały skrzyżowania bez kolizyjne poniewaz w najblizszych planach drogtowych postanowiono zbudować obwodnice Radomia na zachód od obecnego odcinka E77, która zaczynać się bedzie w Jedlance a kończyć w Kończycach z kilkoma bezkolizyjnymi skrzyżowaniami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nawóz Re: Objazd środkiem miasta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.08.04, 12:01 realizacja w 2010 czy 2016?? pamiętam jak planowano na rok 1998 budowe obwodnicy białobrzeg. weszła do realizacji parę ładnych lat później. czyli tutaj byłoby to gdzieś koło 2020 .... nieźle ..... :-( Odpowiedz Link Zgłoś