Dodaj do ulubionych

Nowy rozkład jazdy PKP - marginalizacja Radomia

07.12.06, 13:36
Kolejna odsłona rozkładu jazdy PKP pokazuje rozpoczęty parę lat temu trend do
marginalizacji Radomia jako dużego ośrodka miejskiego.
Zatem tablica odjazdów radomskeigo dworca wypełniona będzie pociągami do
takich stacji: Warszawa Wsch., Kraków, Skarżysko Kam., Lublin, gdzie niegdzie
pojawi się pociąg do Olsztyna, Poznania, Wrocławia, Kołobrzegu i Zakopanego.
Mimo zgłaszanych przeze mnie propozycji nie pojedzie przez Radom pociąg do
Przemyśla, pojadą i to dwa przez Lublin. Możemy zapomnieć o reaktywacji linii
do Drzewicy nie mówiąc już o Łodzi. Ogromnym sukcesem jest utrzymanie
Wieniawskiego do Poznania.
Chcę również zwrócić uwagę na komiczne czasy postojów pociągów przelotowych.
Niemal wszystkie mają 1 minutowy postój w Radomiu niczym w malutkiej stacyjce
na której wsiada lub wysiada 1, 2 osoby. Po co wprowadzać taką fikcję jak
wiadomo, że pociąg stoi dłużej????
Z nowego rozkładu jazdy wyłania się obrazek Radomia jako ośrodka
podmiejskiego stolicy (zdecydowana większosć pociągów jedzie w tamtym
kierunku). Jeżeli chcesz np. pojechać do Szczecina czy Gdyni nie mówiąc już o
Bydgoszczy musisz pierwsze pojechać do "miasta" czyt. warszawy.
Jestem ciekaw co zrobi nowy prezydent by za rok mozna było jednym pociągiem
dojechać z Radomia do największych miast w Polsce.
Obserwuj wątek
    • isoxazolidine Re: Nowy rozkład jazdy PKP - marginalizacja Radom 07.12.06, 14:05
      generał?
      robił festyn buroka.
      wielotorowiec odstawiał szoł a banan obiecywał rozpoczęcie budowy stadionu na
      2005r. mamy 2006r.
    • pitagor Re: Nowy rozkład jazdy PKP - marginalizacja Radom 07.12.06, 14:55
      Warto też wspomnieć o tym, że nie da się dojechać pośpiesznym do Kielc,
      szynobusem do Drzewicy , osobowym do Ostrowca, IC do Gdańska itd, itp....

...a w MZDiK nadal nie umieją uwzględnić budowy dróg rowerowych przy remoncie
      wiaduktu. Normalnie siąść i płakać.
      • Gość: tomusP Re: Nowy rozkład jazdy PKP - marginalizacja Radom IP: *.nat.student.pw.edu.pl 07.12.06, 16:49
        Jak to nie da sie do Kielc pospiechem dojechac?? Cos Ci sie chyba pomylilo..
        • Gość: vater Re: Nowy rozkład jazdy PKP - marginalizacja Radom IP: *.tkdami.net 07.12.06, 17:07
          Ale wy na ten Radom najezdzacie juz suchej nitki na tym miescie nie
          zostawiliscie , jak wam sie tak chce, ciagle szkalowac i oczerniac swoje miasto.
          Ludzie jak czytaja te wasze wypowiedzi - ciagle tych samych osob to naprawde
          moga uwierzyc, ze mieszkaja w jakims miescie - straszydle , nie z tej ziemi, a
          wcale tak nie jest, miasto jest ladne , ma swoje miejsca i ladne zakatki, ladna
          secesyjna architekture srodmiescia, - trzeba tylko na to umiec patrzyc i
          wydobywac w tym nazsym miescie - to co jest dobre i co wymaga naprawy, ale
          trzeba to robic konstruktywnie bez zacietrzewienia i jakiejs dziwnej
          nienawisci jaka przejawia sie w wypowiedziach osób, ktore wypowiadaja sie
          przewaznie krytycznie na temat swojego miasta , - chyba , że wypowiadajacy nie
          sa zwiazani z Radomiem , lub kiedys tu mieszkali, - tak to wyglada w/g mojej
          oceny.
          • jdk Re: Nowy rozkład jazdy PKP - marginalizacja Radom 07.12.06, 17:32
            To nie do końca tak!

Myślę że większości osób - przynajmniej tu wypowiadających się na forum - Radom
            się podoba. Ba! Naprawdę go kochają, cenią, chcieliby tu żyć, chcieliby, żeby
            się rozwijał.

Tylko rozpacz ogarnia, jak jesteśmy traktowani przede wszystkim
            przecz "czynniki zewnętrzne" różnego szczebla! Albo może - jak dajemy się
            traktować.

Przykład z rokładami jazdy to jeden z wielu.

Dla PKP - i w pewnym sensie dla Warszawy, która ma wpływ na spółkę Koleje
            Mazowieckie - Radom to miasteczko powiatowe rangi Sochaczewa czy Grójca (bez
            obrazy dla tych miast).

Marszałek Struzik decyzją o podziale funduszy europejskich też dał dowód, jak
            nas szanuje.

Niezrozumiałe decyzje dotyczące innych dużych inwestycji - modernizacji linii
            kolejowej, budowy dróg ekspresowych (np. S12, S9), lokalizacji lotniska - czy
            nawet takie, jak obecność na mapie pogody albo w wykazach największych miast w
            różnych rankingach - tylko pokazują, że nie jest dobrze.

Po części to wina samego Radomia, bo tak dawaliśmy się traktować.

Ale to musi się zmienić!

Zapraszam na stronę www.kochamradom.pl

Nasze Stowarzyszenie powstało m.in. po to, żeby tę sytuację zmienić.
            • Gość: adamski Re: Nowy rozkład jazdy PKP - marginalizacja Radom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.06, 11:53
              jdk napisał:

> Dla PKP - i w pewnym sensie dla Warszawy, która ma wpływ na spółkę Koleje
              > Mazowieckie - Radom to miasteczko powiatowe rangi Sochaczewa czy Grójca (bez
              > obrazy dla tych miast).

Tak, to niestety prawda. I pomyśleć, że kiedyś Radom był jednym z ważniejszych
              ośrodków Królestwa Polskiego, stolicą rozległej jednostki administracjnej
              (województwa i guberni) sięgajacej Sandomierza, zaś przed wojną i po niej
              miastem szybko i wielokierukowo rozwijającego się przemysłu. A teraz ma rangę
              Sochaczewa, no w najlepszym przypadku Ostrołęki czy Siedlec.
          • pitagor Re: Nowy rozkład jazdy PKP - marginalizacja Radom 07.12.06, 18:24
            Vater wyciągasz błędne wnioski...
            Nam - przynajmniej tym którzy wypowiadają się w tym wątku - dobro Radomia leży
            na sercu. Dobrze opisał to JDK.
        • pitagor Re: Nowy rozkład jazdy PKP - marginalizacja Radom 07.12.06, 18:20
          Oczywiście miało być osobowym i od razu uprzedzę bez 15 minut oczekiwania w
          Skarżysku na zmianę obsługi pociągu i przewoźnika.
    • Gość: ala Re: Nowy rozkład jazdy PKP - marginalizacja Radom IP: 82.139.58.* 07.12.06, 17:43
      bardzo prosze o odpowiedź. Podobno na Józefowie mieści się jakaś firma pod
      nazwą MARKO albo MARCO jeżeli ktoś wie niech odpisze. Dziękuję.
      • Gość: juta Re: Nowy rozkład jazdy PKP - marginalizacja Radom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.06, 18:52
        no, do Włoszczowy nam daleko...
    • ana_nke Re: Nowy rozkład jazdy PKP - marginalizacja Radom 08.12.06, 20:54
      A czy według nowego rozkładu jest bezpośredni pociąg Radom - Poznań, Poznań -
      Radom? Bo albo coś przeoczyłam, albo zostają mi przesiadki, droższe bilety i
      problem z rezerwacją przed świętami. :]
      • Gość: MłodyRadomianin Re: Nowy rozkład jazdy PKP - marginalizacja Radom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.06, 21:36
        Młody Radomianin - dawny KR! zmieniam nick bo moja misja jako KR! się
        wyczerpała z forum jednak nie znikam.

Powiem tak załamać się można jak traktuję się Radom w Polsce.Nie mam nas w
        prognozach pogody kanałów TVN , TYP 1 , TYP 2 , Polsat.Mało nas w Gazetach ,
        nie ma wysłanników Radia Zet ani RMF FM w Radomiu.Ogólnie Radom jest wszędzie
        pomijany.Wielu ludzi nawet nie wie ze Radom to tak duże miasto.14 miasto w
        Polsce.Wydaje mi sie ze 90% Polaków o tym nie wie.
        A w latach 2002-2006 Radom był ośmieszany i rządzony przez SPADOCHRONIARZY nie
        z Radomia ludzi typu
        Marcinkowski,Nita,Pyrcioch,Szczepańska,Krawczyk,Wożniak,Słoń i wielu innych
        wymienianie ich tu na forum nie naleźy do rzeczy przyjemnych.

Teraz Radom ma władze z Radomia na 28 radncyh jest 20 z RADOMIA!!!!!!!!!!!!!!!
        Mamy Prezydenta Andrzeja Kosztowniaka rodowitego radomianina i 2 wice teź z
        Radomia panów Skibę i Fałka.
        Mocno wierzę w te włądze miasta i im kibicuję , mają moje wsparcie z tej włądze
        chcę być dumny z tamtej w latach 2002-2006 się wstydzić musiałem.

Pozdro dla tych co wierzą w Radom.

Rodowity Radomianin - dawny KR!
        • Gość: monika Re: Nowy rozkład jazdy PKP - marginalizacja Radom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.06, 22:07
          Niech zgadnę:
          KR! = Kosztowniak Radomianin! ?
        • igor06 Re: Nowy rozkład jazdy PKP - marginalizacja Radom 08.12.06, 22:17
          R. Fałek urodził się w Kamiennej Górze, a więc daleko od Radomia.
          Natomiast R. Skiba urodził się w Jedlni - Letnisko.
          Krętacz z ciebie. Ciekawe co jeszcze ludziom nawciskasz?
          • Gość: MłodyRadomianin Re: Nowy rozkład jazdy PKP - marginalizacja Radom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.06, 22:23
            Fałek dla mnie jest rodowitym radomiakiem świadczą o tym jego czyny np. ten o
            ucieczce sprzed kieleckiej okupacji w 1998r. czy inne waźne sprawy które robił
            dla Radomia.A co do Pana Skiby to on się w Jedlni tylko urodził nie czuje się
            jedliniakiem.

Kostzowniak w Radomiu się urodził!!!!
            • igor06 Re: Nowy rozkład jazdy PKP - marginalizacja Radom 08.12.06, 22:29
              No i jednak jesteś krętaczem:)
              Dla ciebie nie ważne są fakty tylko to co ty byś chciał, żeby było faktem.
              Sam twierdziłeś wielokrotnie, że rodowity radomianin to ten, kto urodził się
              w Radomiu. Pozostali to spadochroniarze - podludzie.
              Zobaczymy niedługo jak to towarzystwo, które dziś zachwalasz, będzie rządziło
              Radomiem.
              • Gość: MłodyRadomianin Re: Nowy rozkład jazdy PKP - marginalizacja Radom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.06, 23:29
                Ja kręce.Kolego mylisz się , nikogo nie nazywałem podludźmi , tępiłem i dalej
                tępię spadochronów co się wybijaja na plecach Radomia dla nich nie bedzie
                zadenj taryfy ulgowej i nie waźne czy są z prawa czy z lewa naszej polityki.A
                co do Fałka i Skiby to oni akurat są okay:-)
                • igor06 Re: Nowy rozkład jazdy PKP - marginalizacja Radom 08.12.06, 23:46
                  Kręcisz i to bardzo. Każdego, kto nie urodził się w Radomiu nazywałeś
                  spadochronem, a teraz co? Jak taki spadochron znalazł się w twojej drużynie, to
                  jest ok. A jeżeli ukończył do tego nie inną tylko radomską uczelnię to jest już
                  super.

Zastrzegam, że moja wypowiedź nie stanowi oceny osób: Fałka i Skiby. Wykazuję
                  tylko twoje zakłamanie i przewrotność. Ignorujesz osoby myślące.

Przejęcie władzy to jeszcze nie wszystko. Może okazać się, że w Radomiu
                  sprawowanie władzy wyglądać będzie tak jak w kraju, czego Radomiowi nie życzę.
        • Gość: mirka Re: Nowy rozkład jazdy PKP - marginalizacja Radom IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.12.06, 13:59
          Ale dlaczego nie mozesz zostac reporterem rmf czy zet z Radomia?
          Moze bedzie nabor - ale czy beda brac twoje materialy????

przed chwila byla informacja ze w tvp3 bedzie radomskie spotkania z kolendami
          (pisownia doslowna), a ty sie dziwisz, dlaczego nie ma radomia w mediach
          ogolnopolskich.
          sa, ale w reklamie szpitala powiatowego.
    • redoxygene NIEmarginalizacja Radomia 09.12.06, 00:26
      A ja moze pojde w innym kierunku-moze mnie pobijecie, ale...
      Wg mnie nie mozna mowic o marginalizacji. Praktycznie liczba pociagow sie nie
      zmienila. Regres-jak to mowilem kiedys-jest wywolany wlasnymi biznesami roznych
      osrodkow miejskich, a nie realnymi potrzebami, czy ich brakiem. Juz za
      doslownie chwilke na rynku kolejowym pojawia sie prywatni gracze-ktorzy pokaza
      co sie oplaca, a co nie. Obecnego okresu przejsciowego pomiedzy dawnymi
      szczytami przewozowymi a prawdziwa konkurencja, nie mozna nazwac tragedia-
      tragedia np. stala sie w Plocku-za dwa dni na dworzec Płock zawita az 1 pociag
      dziennie!!!!! I marszalek Struzik nie pomogl nawet w utrzymaniu stanu
      pierwotnego, czyli 6 osobowych. To sie dopiero nazywa marginalizacja, ktora
      moze doprowadzic do calkowitego zdewastowania linii Plock-Kutno. Nam na
      szczescie nic takiego nie grozilo i bynajmniej nie grozi. Nie nalezy rozpaczac
      z tego powodu, bo naprawde znajdujemy sie w dosc uprzywilejowanym polozeniu jak
      na inne, niemniej wazne osrodki w kraju. Zyjmy nadzieja na lepsze jutro i
      rychla konkurencje na rynku.
      • redoxygene marginalizacja Kielc 09.12.06, 00:47
        Kielce mozna takze podac za przyklad marginalizacji! U nas bedzie odjazd
        srednio co 16 minut (wczesniej co 13), a w Kielcach co 24 minuty !wczesniej co
        18 minut)!!
        Niedlugo moze sie jeszcze okazac, ze w Kielcach przy przebudowie dworca jeden
        peron zwina :D!
        • redoxygene i Lublina 09.12.06, 01:26
          Do tej pory pociagi srednio z Lublina odjezdzaly co 17 min, a po zmianie beda
          co 23.
          • Gość: MłodyRadomianin Re: i Lublina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.06, 11:17
            Kolego Kielce i Lublin nas mało obchodza zajmijmy się Radomiem.W Lublinie
            mieszka 337 tys. osób i mają 120 tys. studentów poradzą sobie.Do tego mieli
            przez 8 lat dobrego prezydenta Pana Pruszkowksiego teraz wybrali sobie
            spadochroniarza ze Strzebrzeszyna Pana Wasilewskiego i juź rdzenne lubliniaki
            narzekają!
            A co do Kielc to nawet jak tam peron zliwkidują to mnie to nie zdziwi , ja do
            celowo bym żadnego pociągu do kielc nie wysłał bo po co?Oni mają PISTACJĘ we
            Włoszczowej stacja na ich poziomie....
            • usjwo Re: i Lublina 09.12.06, 11:28
              > A co do Kielc to nawet jak tam peron zliwkidują to mnie to nie zdziwi , ja do
              > celowo bym żadnego pociągu do kielc nie wysłał bo po co?
              Fakt, młody to ty jesteś i jeszcz coś...
            • igor06 Re: i Lublina 09.12.06, 12:37
              Gość portalu: MłodyRadomianin napisał(a):

> teraz wybrali sobie
              > spadochroniarza ze Strzebrzeszyna Pana Wasilewskiego i juź rdzenne lubliniaki
              > narzekają!

Nie wiem jak twoja przypadłość nazywa się fachowo, ale interwencja lekarza -
              specjalisty jest tu konieczna. Masz najwyraźniej obsesję na punkcie miejsca
              urodzenia. Dobrze ci radzę - lecz się, może jeszcze nie jest za późno.
            • redoxygene Re: i Lublina 09.12.06, 13:22
              > Kolego Kielce i Lublin nas mało obchodza zajmijmy się Radomiem.

Kolego! Otoz nas wiele obchodza, gdyz z punktu widzenia politycznego, jak i
              kolejowego (wlasne agendy decydenckie) sa osrodkami o wyzszej randze od Radomia
              i leza stosunkowo niedaleko. Tym samym chce takim osobom jak ty uzmyslowic, ze
              my, jako osrodek powiatowy, bez wiekszego wplywu na ksztalt rozkladu, mamy
              sytuacje o wiele lepsza od nich, a osrodki o podobnej do Radomia randze na
              mazowszu - jak o wiele bogatszy i bardziej wplywowy od nas Plock albo szara
              Ostroleka praktycznie z pociagami sie pozegnaly, a Kielce, Lublin, Siedlce
              pozegnaly sie z o wiele wiekszym procentem polaczen niz my.

W Lublinie
              > mieszka 337 tys. osób i mają 120 tys. studentów poradzą sobie.

W tej chwili sobie swietnie radza, co widac na zalaczonym obrazku.

> A co do Kielc to nawet jak tam peron zliwkidują to mnie to nie zdziwi , ja do
              > celowo bym żadnego pociągu do kielc nie wysłał bo po co?

Bo masz cos z glowa:)

> Oni mają PISTACJĘ we
              > Włoszczowej stacja na ich poziomie....

I jak na razie swoimi wynikami przerosla najsmielsze oczekiwania.
      • Gość: witek NIE marginalizacja Radomia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.06, 18:36
        redoxygene napisał:

> tragedia np. stala sie w Plocku-za dwa dni na dworzec Płock zawita az 1
        pociag dziennie!!!!!

Tak. Tylko, że:

1) Płock nie jest węzłem kolejowym, tzn. nie jest miejscem, w którym zbiegają
        się linie kolejowe. Radom jest węzłem kolejowym, zbiegają się tu linie z
        Warszawy, Krakowa, Łodzi, Lublina.

2) Płock nie ma żadnych, minimalnych nawet tradycji kolejarskich. Radom ma i to
        spore. Np. przed wojną mieściła się tu okręgowa dyrekcja PKP, jedna z ośmiu w
        kraju. Radom miał ją obok Krakowa, Katowic, Lwowa, Poznania, Torunia, Warszawy
        i Wilna. Poza Kieleckiem, dyrekcja radomska obejmowała także Lubleskie oraz
        tereny za Bugiem. Obecna Wschodnia DOKP z siedzibą w Lublinie to właśnie dawna
        dyrekcja radomska.

3) Radom leży między dwoma głównymi miastami w Polsce - Warszawą i Krakowem
        oraz przy jednym z najważniejszych ciągów komunikacyjnych kraju, w układzie
        północ-południe. Płock nie leży przy żadnym ciągu komunikacyjnym, dochodzi tu
        jedynie boczna odnoga kolei z Kutna.

Nie cieszmy się więc, że do Płocka dociera tylko jeden pociąg dziennie, bo to
        kompletnie nie ta skala.
        • redoxygene Re: NIE marginalizacja Radomia? 09.12.06, 23:47
          > 1) Płock nie jest węzłem kolejowym, tzn. nie jest miejscem, w którym zbiegają
          > się linie kolejowe.

Niemozliwe...

> Radom jest węzłem kolejowym, zbiegają się tu linie z
          > Warszawy, Krakowa, Łodzi, Lublina.

Sluszna uwaga;D

> 2) Płock nie ma żadnych, minimalnych nawet tradycji kolejarskich. Radom ma i
          to
          >
          > spore. Np. przed wojną mieściła się tu okręgowa dyrekcja PKP, jedna z ośmiu w
          > kraju. Radom miał ją obok Krakowa, Katowic, Lwowa, Poznania, Torunia,
          Warszawy
          > i Wilna. Poza Kieleckiem, dyrekcja radomska obejmowała także Lubleskie oraz
          > tereny za Bugiem. Obecna Wschodnia DOKP z siedzibą w Lublinie to właśnie
          dawna
          > dyrekcja radomska.

No patrz ty! Niemozliwe!

> 3) Radom leży między dwoma głównymi miastami w Polsce - Warszawą i Krakowem
          > oraz przy jednym z najważniejszych ciągów komunikacyjnych kraju, w układzie
          > północ-południe. Płock nie leży przy żadnym ciągu komunikacyjnym, dochodzi tu
          > jedynie boczna odnoga kolei z Kutna.

Dalej do Sierpca i w rezultacie do Torunia.

> Nie cieszmy się więc, że do Płocka dociera tylko jeden pociąg dziennie, bo to
          > kompletnie nie ta skala.

A czy ktos tu sie cieszy? Ja pisalem, ze o wiele glebszej marginalizacji
          kolejowej od Radomia ulegly Siedlce, Lublin, Kielce. Pisalem takze, ze osrodki
          typu Plock czy Ostroleka praktycznie zostaly pozbawione dostepu do kolei.
          Zauwazylem rowniez, ze nalezy sie cieszyc, ze Radom takiej nie ulegl i, ze nie
          ma tragedii!
          Dlaczego w ogole motywujesz historia stan obecny? Co z tego, ze mamy tradycje-w
          przemysle skorzanym tez mielismy, telefony robilismy, a Gniezno bylo stolica
          Polski i tez ma tradycje. Analizujemy sytuacje obecna. A w sytuacji obecnej tak
          Plock, jak i Ostroleka moglyby byc w niezlej sytuacji:
          Ostroleka np. powinna miec pociagi osobowe do Warszawy przynajmniej raz na 1,5
          godziny, moze nawet 3 pospieszne bezposrednio do Warszawy i cos do Siedlec oraz
          Lomzy.
          W Plocku powinny jezdzic osobowe raz na 2 godziny w kierunku Sierpca i w tymze
          takcie w kierunku Kutna. Rowniez pospieszne w kierunku Lodzi, Poznania.
          Ale-nie jezdza! W Radomiu taka sytuacje mamy tylko w kierunku lodzkim-moglismy
          miec w lubelskim czy kieleckim, ale koleje regionalne w Radomiu funkcjonuja w
          przeciwienstwie do tamtych osrodkow. Jesli zas chodzi o komunikacje
          miedzyregionalna to juz jest inna para kaloszy i nalezy sie cieszyc, ze
          jestesmy stacja wezlowa.
          • Gość: witek Możliwe redoxygene IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.06, 08:35
            Możliwe redoxygene. Widzisz, jak mało wiesz o swoim mieście, skoro pod
            względem - że tak powiem - kolejowym porównujesz je z Płockiem, a linię
            Warszawa-Kraków z linią Kutno-Sierpc.
            • redoxygene Re: Możliwe redoxygene 10.12.06, 13:55
              Gość portalu: witek napisał(a):

> Możliwe redoxygene.

W KR!a sie bawisz? Nie rozumiesz ironii?

> Widzisz, jak mało wiesz o swoim mieście, skoro pod
              > względem - że tak powiem - kolejowym porównujesz je z Płockiem, a linię
              > Warszawa-Kraków z linią Kutno-Sierpc.

Juz nie bede powtarzal, bo widze, ze skutku to nie odnosi-nie rozumiesz widac
              tego co czytasz i czym sie rozni kolej regionalna od kolei miedzyregionalnej...
              • Gość: MlodyRadomianin Re: Możliwe redoxygene IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.06, 15:00
                Redoxygen o co Ci chodzi z tą ironią?Zrób coś wreszcie dla Radomia kolego?
                MlodyRadomianin dawny KR!
              • Gość: MlodyRadomianin Re: Możliwe redoxygene IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.06, 15:08
                Redoxygen o co Ci z tą ironia chodzi?Co w SLD Cie nie akceptują?Zrób coś
                wreszcie dla Radomia a nie tu na forum się tylko mądrzysz i RAdom z grajdołkiem
                z Kielc czy Płockiem porównujesz?
                • redoxygene Re: Możliwe redoxygene 10.12.06, 17:54
                  Widzisz-tym sie roznimy, ja nie tylko tu siedze i "sie madrze", ale robie wiele
                  przydatnych rzeczy dla tego miasta, a przynajmniej probuje-i tym sie roznimy.
                • redoxygene Re: Możliwe redoxygene 10.12.06, 17:56
                  A jesli chodzi o ironie-to niestety, ale osobom o niepelnych horyzontach
                  intelektualnych trzeba troche jechac po ambicji. A jesli tego nie rozumieja-to
                  ich sprawa.
                  • Gość: MlodyRadomianin Re: Możliwe redoxygene IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.06, 18:12
                    Napisz konkretnie co robisz dla Radomia?W punktach tu na forum.Szkoda ze tylko
                    atakować chyba potrafisz?Słuchaj jesteś z Radomia jak ja po co sobie wrzucać tu
                    na forum można razem działać na rzecz Radomia.Tylko schowajmy pewne sprawy i
                    działajmy na rzecz naszego miasta.Mnie nie interesują układy w Radomiu i
                    wybijanie się na plecach Radomia jak spadochroniarzy , którzy tak robią.Ja z
                    nim walczę to moi polityczni przeciwnicy.Dla mnie zawsze liczył się RADOM i
                    tylko RADOM mimo że czasowo mnie w Radomiu nie ma to tu mieszkam i tu się
                    urodziłem i wychowałem.
                    PS.Co masz na myśli pisząc osobom o niepełnych horyzontach intelektualnych
                    trzeba trochę jechać po ambicji?
                    MlodyRadomianin - dawny KR! rdzenny radomiak
                    • redoxygene Re: Możliwe redoxygene 10.12.06, 22:58
                      Posluchaj:
                      1)Piszac o ludziach z uposledzeniem funkcji poznawczej mam na mysli np. ciebie.
                      2)Tu na forum to ja moge pisac to co pisze, ale nie mam zamiaru mowic co
                      konkretnie robie w punktach. Jesli chcesz sie czegos o mnie dowiedziec-
                      porozmawiaj z tymi forumowiczami, ktorych uznajesz za "cos robiacych" dla
                      Radomia-moze ci udziela informacji.
                      3)Ja tu nie siedze i nie krytykuje, tylko np. w tym watku probuje ludziom
                      uswiadomic, ze Radom wcale nie zostal az tak strasznie zmarginalizowany w
                      sprawach kolejowych powolujac sie na przyklady miast najblizszych Radomiowi.
                      Koleje regionalne moga fukncjonowac we wszystkich wymienianych przeze mnie
                      osrodkach-jednak najlepiej w ich swietle wypada Radom, zwlaszcza majac
                      perspektywe reaktywacji linii do Drzewicy (pozostale osrodki juz nie
                      praktycznie nie maja czego reaktywowac). Jesli zas chodzi o pociagi pospieszne-
                      to utrzymalismy i tak spora liczbe polaczen miedzyregionalnych (i tutaj m. in.
                      ze wzgledu na "wezlowosc" naszego miasta). Mowie takze o upolitycznieniu sieci
                      polaczen i o pozytywach dosc szybkiego urynkowienia kolei. I jaka pada
                      odpowiedz?:
                      -Nie porownuj Radomia do Kielc!- a dlaczego nie? Bo tobie sie tak podoba? A
                      moze dlatego, ze to miasto nie nazywa sie Radom?
                      -Nie porownuj Radomia z Plockiem!- a dlaczego nie? Przeciez to miasto jest
                      oczkiem w glowie Struzika z mozliwoscia sprawnego funkcjonowania kolei
                      regionalnych.

Ktos pisze o jakiejs historii i innych tradycjach-i co z tego pytam sie?

Ja oceniam obecna sytuacje w sposob umiarkowanie pozytywny i to ci sie nie
                      podoba? Czy moze to, ze niektorzy (lacznie z toba) nie potrafia niektorych
                      rzeczy zrozumiec?
    • Gość: kazik Re: Nowy rozkład jazdy PKP - marginalizacja Radom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.06, 11:46
      sono_andrzej napisał:

> Z nowego rozkładu jazdy wyłania się obrazek Radomia jako ośrodka
      > podmiejskiego stolicy

A czyż to nie było swego czasu marzeniem znacznej części mieszkańców naszego
      miasta?
    • ana_nke Re: Nowy rozkład jazdy PKP - marginalizacja Radom 09.12.06, 11:56
      To ja się zapytam raz jeszcze, czy jest bezpośredni pociąg Radom - Poznań,
      Poznań - Radom?
      • Gość: kolejorz Re: Nowy rozkład jazdy PKP - marginalizacja Radom IP: *.aster.pl 09.12.06, 12:47
        Oczywiście że jest! Warto zajrzeć na stronę z rozkładem jazdy PKP:
        rozklad.pkp.pl/bin/query.exe/pn?ld=pkp&seqnr=3&ident=iv.01203229.1165664717&OK#focus
        • Gość: MłodyRadomainin Re: Nowy rozkład jazdy PKP - marginalizacja Radom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.06, 16:44
          Kolego Redoxygen nie rozumiem za bardzo o co Ci chodzi z opinią , ze Lublin czy
          Kielce sobie swietnie radzą.Oba te miasta rozwijają się bardzo powoli.W
          Lublinie nie ma nawet porządnego kina ( są same zapyziałe małe kina w stylu
          naszego dawnego kina Przyjaźń czy Mewa)nie ma teź dobrej komunikacji w Lublinie
          brakuje inwestorów miasto jest dośc zapyziała praca w Lublinie tylko dla ludzi
          z Lublina tępi się tam spadochroniarzy to nie to co w Radomiu gdzie
          spadochronairze rządzili 4 lata w kadencji 2002-2006!A co do Kielc to zawsze
          był grajdoł nawet jak im stadion an 15 tys. wybudowali i halę sportową na 3000
          popatrz na ich dworzec PKP czy PKS.Śmiech na sali istny i tenich króciutki
          deptaczek.

MłodyRadomianin - dawny KR!
          • usjwo Re: Nowy rozkład jazdy PKP - marginalizacja Radom 09.12.06, 17:34
            idź już może spać?
          • redoxygene Re: Nowy rozkład jazdy PKP - marginalizacja Radom 09.12.06, 23:50
            Gość portalu: MłodyRadomainin napisał(a):

> Kolego Redoxygen nie rozumiem za bardzo o co Ci chodzi z opinią , ze Lublin
            czy

To byla ironia... rece mi opadly
        • ana_nke Re: Nowy rozkład jazdy PKP - marginalizacja Radom 09.12.06, 19:30
          To jeśli oczywiście że jest, to ja poproszę o wskazanie tego bez przesiadek, bo
          naprawdę go nie widzę.
          • Gość: zdenerwowany Re: Nowy rozkład jazdy PKP - marginalizacja Radom IP: *.server.ntli.net 09.12.06, 20:05
            zlikwidowano pociąg z Warszawy przez Radom do Krynicy... a miałem akurat tam
            jechac na święta... teraz pewnie jezdzi przez CMK :/ kolejny przyklad dla
            ktorego powinna byc wyremontowana linia kolejowa nr 8.. nikt chyba nie powie ze
            bardziej oplaca sie jechac przez Włoszczowę (pod wzgledem liczby potencjalnych
            pasazerow) niż przez Grójec, Radom, Skarżysko i Kielce...
            • ana_nke Re: Nowy rozkład jazdy PKP - marginalizacja Radom 09.12.06, 20:14
              I z tego co JA widzę a czemu zaprzecza kolejorz zlikwidowano pociąg Poznań -
              Radom, wszystkie inne są z przesiadkami i dużo droższe. A miałam jechać do domu
              na święta :(
              Bardzo chciałabym się mylić w czytaniu.
              • redoxygene Re: Nowy rozkład jazdy PKP - marginalizacja Radom 10.12.06, 00:03
                ana_nke napisała:

> I z tego co JA widzę a czemu zaprzecza kolejorz zlikwidowano pociąg Poznań -
                > Radom, wszystkie inne są z przesiadkami i dużo droższe. A miałam jechać do
                domu
                > na święta :(
                > Bardzo chciałabym się mylić w czytaniu.

Trzeba umiec szukac:P
                nowyrozklad.pkp.pl/bin/stboard.exe/pn?
                input=5100052&boardType=dep&time=12:00&productsFilter=0&start=yes
                • Gość: Goś Re: Nowy rozkład jazdy PKP - marginalizacja Radom IP: *.echostar.pl 10.12.06, 17:33
                  Niestety, nic mi nie pomoże podany link, bo wygasają wszystkie ustawienia.
                  A ja chyba szukać nie umiem, albo czytać albo nie wiem co ;)
                  • redoxygene Re: Nowy rozkład jazdy PKP - marginalizacja Radom 10.12.06, 17:58
                    rozklad.pkp.pl/bin/stboard.exe/pn?

odjazd 12.10
            • Gość: mariusz Re: Nowy rozkład jazdy PKP - marginalizacja Radom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.06, 20:17
              Gość portalu: zdenerwowany napisał(a):

> niż przez Grójec, Radom, Skarżysko i Kielce...

Przez Warkę, a nie przez Grójec. No, ale dla kontekstu wypowiedzi to bez
              znaczenia. Cóż, od jakichś 20 lat panuje trend, by pociągi puszczać przez CMK.
              Ciekawe, że bardziej opłacalne jest dla PKP jeżdżenie przez puste pola, niż
              przez dwa duże miasta (Radom, Kielce), duży węzeł kolejowy (Skarżysko) i kilka
              dalszych stacji pośrednich.
              • Gość: zdenerwowany Re: Nowy rozkład jazdy PKP - marginalizacja Radom IP: *.server.ntli.net 09.12.06, 21:16
                racja, mój błąd, ale to nie zmienia faktu - gdyby linia kolejowa nr 8
                dostosowana byla do 160km/h (cala - nie tylko odcinek Radom - Warszawa) to
                napewno duzo wiecej pociagow jezdzilo by przez Radom, CMK sie zapcha jak tak
                dalej beda tam puszczac coraz wiecej pociagow, pozatym jest po prostu dluzsza
                droga z Wwa do Krakowa...
            • redoxygene Re: Nowy rozkład jazdy PKP - marginalizacja Radom 09.12.06, 23:55
              Gość portalu: zdenerwowany napisał(a):

> zlikwidowano pociąg z Warszawy przez Radom do Krynicy... a miałem akurat tam
              > jechac na święta... teraz pewnie jezdzi przez CMK :/ kolejny przyklad dla
              > ktorego powinna byc wyremontowana linia kolejowa nr 8.. nikt chyba nie powie
              ze
              > bardziej oplaca sie jechac przez Włoszczowę (pod wzgledem liczby potencjalnych
              > pasazerow) niż przez Grójec, Radom, Skarżysko i Kielce...

Przez CMK jest krocej=taniej, jest szybciej=mozna podniesc kategorie
              pociagu=wiecej zarobic. Jesli jechalbys na trasie Wwa-Krak to co bys wybral-
              jazde przez Radom trwajaca ponad 5 godzin, czy jazde CMK trwajaca praktycznie
              polowe krocej?
              Jesli linia 8 zostanie doprowadzona do stanu normalnej uzywalnosci, a na CMK
              powstanie jeszcze kilka stacji posrednich, to wtedy Radom i Kielce beda w
              stanie konkurowac z linia "polowa".
              • pitagor Re: Nowy rozkład jazdy PKP - marginalizacja Radom 11.12.06, 12:46
                > U nas bedzie odjazd srednio co 16 minut (wczesniej co 13), a w Kielcach co 24
                > minuty !wczesniej co 18 minut)!!

Widzę, że podszedłeś do sprawy niezwykle profesjonalnie, liczby nie kłamią. Mimo
                wszystko nie ma powodów do radości, praktycznie został utrzymany status quo ante
                bez żadnego rozwoju czy przywracania połączeń np. do Drzewicy.

> jazde przez Radom trwajaca ponad 5 godzin, czy jazde CMK trwajaca praktycznie
                > polowe krocej?

Słuszna uwaga, problem ten został opisany w referacie Łukasza Zaborowskiego i
                Jakuba Kluzińskiego:
                punkt 4. Linia Warszawa-Radom-Kielce-Kraków a Centralna Magistrala Kolejowa
                www.bractworowerowe.ats.pl/integracja.htm

KR! - mnie jak najbardziej obchodzą i Kielce i Lublin. Warszawa nie jest jedynym
                miejscem gdzie ludzie chcą dojeżdżać pociągami. Nasza stacja nie jest zawieszona
                w próżni, chyba o tym wiesz?
    • Gość: as Re: Nowy rozkład jazdy PKP - marginalizacja Radom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.06, 18:02
      blee
    • Gość: g Re: Nowy rozkład jazdy PKP - marginalizacja Radom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.06, 18:03
      nie
    • Gość: informator Re: Nowy rozkład jazdy PKP - marginalizacja Radom IP: 80.51.246.* 11.12.06, 13:52
      2 dnien obowiazywania nowego rozkladu: rano oba pociagi "pracownicze" do wawy
      spoznione odpowiednio KM 50 min., PR 25 min, nie wspomne, o ktorej byly w
      warszawie
      pozdrawiam codziennie dojerzdzajacych do pracy w warszawie
      • lb126 Re: Nowy rozkład jazdy PKP - marginalizacja Radom 13.12.06, 02:52
        Na szczęście etap codziennego dojeżdżania do W. mam już za sobą. Łączę się w
        bólu. Do Zakopanego nie ma od nas nawet jednego bezpośredniego! Jakiś sezonowy
        podobno ma być tylko. Skandal!

Poza tym nadal nie rozumiem, dlaczego wsiadając w W. nie mogę zakupić w osobowym
        biletu do Kielc choćby! Co mnie obchodzi, że to inna spółka? Niech się rozliczą
        jakoś między sobą. Ostatnio konduktor mi wypisał do Radomia i powiedział, że tam
        musze sobie drugi bilet do Kielc kupić. Nie obchodziło go, że mam 3 minuty na
        przesiadkę. Żena!

Lubię jeździć pociągami, tylko to PKP mnie tak bulwersuje swoimi idiotycznymi
        przepisami!
        • waszkawaszka Re: Nowy rozkład jazdy PKP - marginalizacja Radom 21.12.06, 11:50
          lb126 napisała:

> Poza tym nadal nie rozumiem, dlaczego wsiadając w W. nie mogę zakupić w
          osobowy
          > m
          > biletu do Kielc choćby! Co mnie obchodzi, że to inna spółka? Niech się
          rozliczą
          > jakoś między sobą. Ostatnio konduktor mi wypisał do Radomia i powiedział, że
          ta
          > m
          > musze sobie drugi bilet do Kielc kupić. Nie obchodziło go, że mam 3 minuty na
          > przesiadkę. Żena!

podobną sytuacje mialem wracajac z pewnej miejscowosci z wojewodztwa
          Pomorskiego. Niemozliwym bylo zakupienie jednego biletu na dwoje przewoznikow.
          A wiadomo ze cena biletu maleje proporcjonalnie do ilosci kilometrow na
          bilecie. I co mi po takim bilecie gdy w Warszawie musze kupic nowy bilet na
          osobowke do Radomia. Normalnie w Warszawie bylem na 400setnym kilometrze
          podrozy i z tamtad trzeba kupic bilet jakbym zaczynal podroz.. W dodatku dodam
          ze kupilem w koncu na pospiecha (Wa-wa R-dom) Przewozow Regionalnych, a i tak
          na tym bilecie pojechalem osobowka Kolei Mazowieckich po skonsultowaniu sie z
          kierownikiem pociągu poniewaz pospiech byl za 2,5h. Zgadzam sie z lb126 ze
          Przewozy Regionalne powinny dzielic jakos miedzy soba kase bez szkody dla
          pasazerow i nie chodzi mi tu o wystawienie dwuch osobnych biletow a jednego
          lacznego na calej trasie.
    • Gość: www Re: Nowy rozkład jazdy PKP - marginalizacja Radom IP: 81.219.132.* 21.12.06, 10:16
      Radom jest węzłem kolejowym - jak ktoś juz to wcześniej napisał. Nie widze
      powodów do dumy w tym że zatrzymuje się tu więcej pociągów. Gdy dokończą
      autostrady A1 i A2 to Stryków i tak pozostanie wiochą. Gdyby Radom był przez to
      że leży na skrzyżowaniu ważnych linii kolejowych jakimś ważnym ośrodkiem to już
      dawno byłby 2 razy większy od Kielc.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka