Dodaj do ulubionych

O CZYM CHCEMY DYSKUTOWAĆ?

31.05.08, 23:23
Proszę podawać propozycje na jaki temat my mieszkańcy Gminy Odrzywół chcielibyśmy rozmawiać.Strony ,czy to opozycja ,czy koalicja obecnej władzy nie są mile widziane wręcz niepożądane.Już mamy was dość, teraz chcemy sami rozmawiać bez waszych krętactw i przekazywania nam informacji w krzywym zwierciadle.
Obserwuj wątek
    • easy-niekumaty-3 o przepisach kucharskich na gotowanie 01.06.08, 10:28
      Ja proponuje o przepisach na gotowanie i mam pytanie jaki macie
      najlepszy przepis na bigos
      • kuchareczka_zosia przepis na bigos 01.06.08, 11:04
        Przykładowe przepisy na bigos
        Tradycyjny bigos
        Składniki: kilogram kapusty kiszonej, mała główka kapusty białej, 2
        cebule , 2 marchewki, 200 g wołowiny , 200 g wieprzowiny, 200 g
        drobiu, 250 g kiełbasy podwędzanej, 4 szklanki rosołu, duża łyżka
        smalcu, łyżka oleju, 30 g suszonych grzybów, 50 g suszonych śliwek,
        sól, pieprz w ziarnach i mielony, ziele angielskie, 2 liście
        laurowe, lampka czerwonego wytrawnego wina.

Przygotowanie: Grzyby umyć, zalać letnią wodą. Odstawić na noc.
        Śliwki opłukać, również zalać wodą i tak zostawić na noc. Następnego
        dnia grzyby podgotować w wodzie, w której się moczyły. Wyjąć,
        pokroić w grube paski.
        Cebulę obrać, posiekać. Podsmażyć na łyżce oleju. Marchewkę obrać,
        pokroić w plasterki. Białą kapustę oczyścić z wierzchnich liści,
        poszatkować, ugotować do miękkości, razem z cebulą i marchewką.
        Kapustę kiszoną zalać 4 szklankami rosołu. Zagotować. Podgotowane
        grzyby wlać razem z wodą. Gotować. Po 30 minutach połączyć obie
        kapusty, dodać (osączone wcześniej i pokrojone) śliwki, pieprz w
        ziarnach, ziele angielskie oraz liście laurowe.
        Mięso opłukać, pokroić w kawałki. Osobno podsmażyć: wieprzowinę i
        wołowinę na smalcu, a drób na oleju. Skropić wodą i dusić do
        miękkości. Kiełbasę pokroić w kawałki. Potem razem z mięsem i sosem
        z jego przyrządzania dołożyć do kapusty. Wlać wino. Gotować, aż
        składniki się połączą.

Bigos staropolski

Składniki: 2kg kiszonej kapusty, kilka śliwek suszonych, 4-5 dag
        suszonych grzybków, 25 dag mięsa wieprzowego od szynki, 25 dag mięsa
        wieprzowego (karczku), 25 dag cielęciny, 25 dag boczku, 25 dag
        kiełbasy, ziele angielskie, jałowiec, liście laurowe, 2 ząbki
        czosnku, 250 ml czerwonego wytrawnego wina, 10 dag koncentratu
        pomidorowego, ź szklanki miodu, ostra papryka, sól, pieprz, smalec
        do smażenia mięsa.

Przygotowanie: Kapustę opłukać w zimnej wodzie (jeśli kapusta jest
        bardzo kwaśna kilkakrotnie). Włożyć do garnka, zaleć niewielką
        ilością wody, włożyć starannie wypłukane suszone grzyby i śliwki
        oraz liść laurowy, ziele angielskie, ziarna jałowca i ewentualnie
        kminek (najlepiej zmielony). Gotować kilka minut, odstawić, poczekać
        aż przestygnie i ponownie zagotować. Czynność powtarzać
        kilkakrotnie, aż kapusta będzie prawie miękka. Mięsa i boczek
        pokroić w kostkę, wymieszać, podsmażyć na smalcu, dodać zmiażdżony
        czosnek. Osobno podsmażyć kiełbasę, Dodać do mięsa, a następnie
        wszystko wymieszać z kapustą chwilę podgotować (wszystko powinno już
        być miękkie). Odstawić do wystygnięcia. Do kapusty wlać wino, dodać
        koncentrat i miód pszczeli. Podgotować, doprawić solą i pieprzem.

Bigos litewski
        Składniki: 1 główka kapusty białej, 1 kg kapusty kiszonej niezbyt
        kwaśnej, 2 cebule, 500 g tłustej wieprzowiny, kawał zająca, 500 g
        pieczeni wołowej, 2 łyżki smalcu, 300 g kiełbasy, 2 łyżki mąki, 6
        dużych ząbków czosnku, 250 g suszonych śliwek, suszone podgrzybki i
        borowiki, liść laurowy, ziele angielskie, po 6 ziaren pieprzu i
        jałowca, sól, pieprz mielony, majeranek do smaku.

Przygotowanie: Kapustę poszatkować i sparzyć wrzątkiem, zalać małą
        ilością wody i ugotować. Kapustę kiszoną przepłukać i zasmażyć na
        smalcu. Cebulę podsmażyć na złoty kolor. Grzyby obgotować i pokroić
        na dość duże kawałki. Śliwki suszone wymoczyć. Tłustą wieprzowinę i
        kawałek zająca udusić w małej ilości wody z przyprawami i solą.
        Pieczeń wołową pociąć na kawałki i wraz z sosem dodać do miękkiej
        już kapusty. Zarumienioną cebulę wraz z tłuszczem połączyć na
        patelni z mąką i rozprowadzić 6 łyżkami zimnej wody, następnie wlać
        do kapusty, wymieszać. Oddzielnie podgotować obsmażoną kapustę
        kiszoną, dodać do niej grzyby, a gdy będzie miękka, połączyć ze
        wszystkimi innymi składnikami, dodać śliwki, przyprawy (pieprz,
        jałowiec majeranek, liść laurowy, ziele angielskie) czosnek oraz
        pokrojoną w duże kawałki kiełbasę. Gotować 1 godzinę. Bigos
        najlepszy jest na drugi dzień.

Bigos śląski
        Składniki: 75 dag mięsa wieprzowego (łopatka), duża cebula, 75 dag
        kapusty kiszonej lub mieszanej), 2 łyżki smalcu, 2 ząbki czosnku,
        listek laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego, sól, pieprz,
        papryka i ewentualnie kminek, 2 łyżki koncentratu pomidorowego

Na kluski: 50 dag ugotowanych ziemniaków, 3 łyżki mąki pszennej,
        jajko, sól

Przygotowanie: Łopatkę pokrajać w kostkę. W rondlu stopić 2 łyżki
        smalcu. Obrać cebulę, pokrajać w kostkę, obsmażyć na smalcu, dodać
        mięso i 2 roztarte z solą ząbki czosnku. Mięso po obrumienieniu
        podlać wodą i dusić aż będzie miękkie. Osobno ugotować kapustę z
        dodatkiem listka laurowego i kilku ziaren ziela angielskiego. Po
        ugotowaniu dodać soli, pieprzu i papryki do smaku (kminku lub
        tymianku, jeśli kto lubi) oraz koncentrat pomidorowy. Kapustę
        połączyć z mięsem.
        Z mąki, ziemniaków i jajek zagnieść ciasto na kluski, uformować małe
        kopytka i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, wymieszać z mięsem i
        kapustą, wstawić na chwile całość do piekarnika. Podawać bardzo
        gorące.

Bigos gospodarski
        Składniki: 80 dag kapusty kwaszonej, 10 dag fasoli perłowej, 15 dag
        kiełbasy, 25 dag boczku świeżego, 10 dag śliwek, 8 dag cebuli,
        tłuszcz, 100 ml śmietany, 2 dag mąki, sól, pieprz.

Przygotowanie: Fasolę przebrać, opłukać, zalać wodą, zagotować i
        pozostawić na 2 godz. Następnie ugotować w tej samej wodzie. Kapustę
        odcisnąć, pokroić w kostkę razem z boczkiem, zalać wrzącą wodą,
        zagotować pod przykryciem. Następnie odkryć na chwilę i gotować
        około 50 min na małym ogniu pod przykryciem. Śliwki umyć,
        wypestkować, pokroić w paseczki. Cebulę obrać, opłukać, drobno
        pokroić, usmażyć dodać mąkę, lekko zrumienić, połączyć z kapustą,
        śliwkami, fasolą, śmietaną oraz obraną z osłonki i pokrojoną w
        półplasterki kiełbasą, dusić kilka minut, doprawić.

Bigos bez kapusty
        Składniki: 1/2 kg pieczarek, 1/2 kg cebuli, 1/2 kg ogórków
        kiszonych, 1/2 kg marchwi, 25 dag papryki czerwonej, 25 dag boczku,
        25 dag kiełbasy, 20 dag przecieru pomidorowego, sól, pieprz,
        majeranek

Przygotowanie: Pieczarki pokroić w słupki, a cebulę, kiełbasę i
        boczek w kostkę. Razem przełożyć na patelnię i smażyć. Ogórki,
        paprykę i marchewkę pokroić również w kostkę i smażyć na osobnej
        patelni. Gdy wszystko się podsmaży, przełożyć do garnka, dodać
        przecier pomidorowy, podlać wodą i dusić ok. 40 minut. Doprawić do
        smaku. Podawać na ciepło z pieczywem.

• smakosz102 Re:Przepisy na grilla 01.06.08, 11:40
      Jeśli ktoś zna fajne przepisy na grilla i zamieści tutaj to będę wdzięczny. Jest
      czas grillowania i wypoczynku na świeżym powietrzu, wiec bawmy się!:-)
    • trinki-trynki chce dyskutować o wstawaniu lewa nogą 01.06.08, 17:27
      jak myslicie, ktorą noga lepiej z rana wstawać lewą czy prawą. Ja
      wole wstawać lewą nogą a powinno się prawą
      • baraniarz01 Re: chce dyskutować o wstawaniu lewa nogą 01.06.08, 19:02
        O tym to sobie podyskutuj z jednym pana w temacie "Konkretnie na konkretny
        temat". Zapewne dostaniesz wyczerpującą odpowiedź.
        • nemne O czym chcecie/my dyskutować?! 06.12.08, 11:18
          Witam
          Tak sie zdazylo, ze akurat "obrobilem" się ze sprawami/kami
          Odrzywolu, dlatego jako <nemne> chetnie przyłącze sie do dyskusji
          na "inne" tematy NIE dotyczace Odrzywołu.

Do tej pory, czasami pisalem także i na innych forach (np. Radomia)
          gdy mnie cos interesowało, ale mozemy także i na tym forum pisać.
          Pozdrawiam - <nemne>
          • odrzywolok500 Re: O czym chcecie/my dyskutować?! 04.01.09, 00:48
            Poczytajcie forum innych miejscowosci, moze sie cos ciekawego nasunie na myśl.
            • odrzywolok500 Re: O czym chcecie/my dyskutować?! 01.03.09, 23:14
              Podyskutujmy jak wpłynąć na właścicieli posesji, które szpecą wizerunek naszej miejscowości aby coś zrobili z tymi walącymi się domami. Mam na myśli posesje na przeciwko apteki, w rynku oraz za pocztą.

To jest zadanie dla naszych panów Radnych z Odrzywołu.
              • chester64 Re: O czym chcecie/my dyskutować?! 04.03.09, 23:24
                A co powiecie o budynkach SKR oraz Dom Towarowy? Może należałoby dowiedzieć się w UG i zapoznać z prawdziwą dokumentacją sprzedaży tych budynków? Ale czy wójt pozwoli zapoznać się z taką dokumentacją? Będzie się wymigiwał, bo liczy że zwykli mieszkańcy nie znają prawa. KAŻDY OBYWATEL RZECZYPOSPOLITEJ MA PRAWO DO INFORMACJI I WGLĄDU DO STOSOWNYCH DOKUMENTÓW. Ostatnio nawet jakiś koleś wygrał w sądzie 10 000 PLN z premierem Tuskiem o to ze ten odmówił wgłądu do odpowiednich dokumentów.
              • viking25 Re: O czym chcecie/my dyskutować?! 05.03.09, 20:50
                Nakaz rozbiórki i już. Te budowle, to zagrożenie życiu i zdrowiu
                osób przechodzących chodnikiem. Kto wydaje decyzje rozbiórki, chyba
                wiadomo???!!!
                • topola1133 Re: O czym chcecie/my dyskutować?! 06.03.09, 09:31
                  Dobry temat ale czy władze będą chciały go podjąć ci co powinni rozebrać te
                  stare rudery to też wyborcy:) a użeranie się z nimi to tylko negatyw dla władzy.
                  Przeważnie jest tak że domy te są puste bo właściciele od dawna nie żyją a
                  rodzina nie jest zainteresowana rozbiórką i poniesieniem dodatkowych kosztów z
                  tym związanych.
                  • tajnosagentos2 Re: O czym chcecie/my dyskutować?! 06.03.09, 11:49
                    Normalna procedura jest taka, że taka rudera grozi katastrofą budowlaną i jeśli
                    właściciel jej nie rozbierze to wójt powinien wynająć firmę, która to zrobi a
                    następnie obciążyć kosztami właściciela.Ale po co taki wójt ma się tym zajmować?
                    Lepiej brać swoje 10 tys. i zajmować się toczeniem wojen ze Sławkiem Gajewskim,
                    lepiej bawić się we wspólnotę, ganiać po sądach niż zajmować się naprawdę tym do
                    czego zostało się powołanym przez mieszkańców.
                    • mieszkaniec26425 Re: O czym chcecie/my dyskutować?! 06.03.09, 15:09
                      Takich ruder w naszej gminie jest bardzo dużo i moim skromnym zdaniem to radni
                      powinni wsłuchiwać się w głos ludu i przekazywać takie informacje władzy(
                      jeszcze się taki nie narodził aby wszystko wiedział i widział oraz aby wszystkim
                      dogodził). Także powinni dopilnować aby było to realizowane czego ludzie
                      oczekują. Ale znając opozycję to wybierają formę kłótni i awantury a także
                      rozmawiają z wójtem przez adwokatów. "A można inaczej , po ludzku". Pamiętajcie
                      ,że agresja rodzi agresję i nic dobrego z tego nie wyniknie.
                      • chester64 Re: O czym chcecie/my dyskutować?! 06.03.09, 21:26
                        O ile wiadomo to wójt i jego klika prowadzą wojnę z opozycją, mszczą się na nich i ich rodzinach. Oczywiście według przydupasów to obowiązki ma opozycja, a JNP ma zbierać laury jaki to jest wspaniały.
                        • baraniarz01 Re: O czym chcecie/my dyskutować?! 06.03.09, 21:44
                          chester a ty jesteś z drugiej strony czyli jesteś przykutasem. Wojnę to toczy
                          wójt z opozycją i na ODWRÓT . jeśli ci nienawiść zaślepia oczy to idź do
                          okulisty. Radni są od tego aby zgłaszać Wójtowi wszystkie sprawy jakie im
                          zgłaszają zwykli ludzi. A nie tylko aby latać po sądach.I mnie to g.... obchodzi
                          czy to opozycja czy koalicja. To jest ich sprawa jak sobie radzą w Radzie
                          Gminy.Ja natomiast wymagam aby spełniali nasze oczekiwania.
                      • odrzywolok500 Do przemyślenia dla radnych 06.03.09, 21:30
                        My mieszkańcy Odrzywołu, którzy wybieraliśmy naszych radnych oczekujemy od nich , aby podjęli ten temat.
                        Rozwalające się domy psują wizerunek naszej miejscowości. Aż wstyd że przejeżdżający przez Odrzywół na głównych trasach mają takie obrazki.
                        Właśnie zamiast się kłócić to macie zadanie. Mamy nadzieję, że ta sprawa nie zrobi wam Panowie Radni problemu.
                        • topola1133 Re: Do przemyślenia dla radnych 06.03.09, 21:50
                          Radni do działania!!!
                          • radny13 Re: Do przemyślenia dla radnych 07.03.09, 10:11
                            Witam.
                            Oczywiście jesteśmy bardzo chętni do działania w interesie mieszkańców. Tylko
                            proszę mi powiedzieć jak ma wyglądać nasza interwencja? Wszyscy jesteśmy radnymi
                            pierwszą kadencje i cały czas się uczymy, więc proszę o radę. Czy mamy napisać
                            do wójta pismo, że ta posesja obok której codziennie przechodzą prawie wszyscy
                            pracownicy gminy na czele z panem wójtem (który przejeżdża)grozi katastrofą
                            budowlaną? Proszę wybaczyć ale w ten sposób dawalibyśmy do zrozumienia, że wójt
                            naszej gminy nie ma pojęcia co się w niej dzieje, mało tego jego pracownicy
                            również nie zauważają problemów. Świadczyło by to o problemach ze wzrokiem lub
                            też o niekompetencji i braku profesjonalizmu wyżej wymienionych. Jestem pewny,
                            że (odpukać w niemalowane)w przypadku jakiegoś wypadku w tej ruderze pracownicy
                            gminy i wójt są świadomi, że to oni będą pociągnięci do odpowiedzialności karnej
                            za niedopełnienie obowiązków. Nie radni. Trochę to dziwne, że urzędnicy nic nie
                            robią nawet tylko dla ochrony własnej skóry? Podziwiam za stalowe nerwy i wiarę
                            w opatrzność, która ewentualnie przytrzyma te lecące cegły na głowę niedoszłej
                            ofiary.
                            Podobny problem mamy w przypadku zakrętu na ulicy Radomskiej. Urzędnicy gminni
                            opłacani sowicie z naszych podatków boja się podjąć kontrowersyjne decyzje. W
                            tym przypadku również, po co się szarpać z mieszkańcami (może się samo zawali).
                            Ktoś wyżej opisał jak powinno to wyglądać i ja (może się mylę) też tak uważam.
                            Czekam na propozycje co mam napisać w interpelacji. Proszę tylko by propozycje
                            były opatrzone podpisem. Musimy być przecież wiarygodni.
                            Pozdrawiam Przemek Stępień
                            • baraniarz01 Re: Do przemyślenia dla radnych 07.03.09, 11:00
                              I już mamy pomoc ze strony radnego. Nie wie jak i co ma pisać ( dobre nie?).
                              Spycha winę na innych a jego najbardziej interesuje kto pisze na forum, niż jaki
                              problem im zgłaszamy. To żeśmy się doczekali radnych? Zajmujcie się tylko
                              kłótniami i awanturami i szukaniem haczyków aby samemu dopaść się do ko... władzy.
                              • maniek-1 Re: Do przemyślenia dla radnych 07.03.09, 16:10
                                Panie Radny wystarczy napisać do inspektora nadzoru budowlanego, Radny Gajewski
                                wielokrotnie pisał do inspektor

pozdrawiam
                                Maniek-1

• radny13 Re: Do przemyślenia dla radnych 07.03.09, 17:45
                                  Witam
                                  Panie baraniarz1, jaką winę o co panu chodzi proszę jaśniej?
                                  Kiedy zajmowałem się kłótniami, dowód?
                                  Kiedy zajmowałem się awanturami, dowód?
                                  Na kogo szukałem haczyków, dowód?
                                  Mam nadzieje, że posiadasz na to co piszesz jakieś dowody, obrażasz mnie i
                                  musisz liczyć się z konsekwencjami. To forum czytają moi wyborcy i przez takie
                                  wpisy mogą stracić do mnie zaufanie dlatego zastanowię się czy nie bronić mojego
                                  imienia na drodze przewidzianej prawnie.

Panie maniek1 skoro ma pan taką wiedzę na temat prawa budowlanego proszę raczej
                                  szkolić urzędników gminy, którzy są właśnie po to zatrudnieni by pomagać
                                  społeczeństwu w takich sprawach. Co do radnego Gajewskiego to świetnie pan zna
                                  problematykę jego działalności, jak widzę. Zaręczam panu że jest ona jeszcze
                                  szersza i być może kiedyś będzie miał pan okazję się bliżej z nią zapoznać...
                                  • baraniarz01 Re: Do przemyślenia dla radnych 07.03.09, 21:34
                                    Panie( wiadomo o kogo chodzi)w którym miejscu cię obraziłem, przytocz mi ,że
                                    twoją osobę obraziłem - dowód?. Napisałam "zajmujcie się"(czas przyszły i w
                                    liczbie mnogiej)to jest moje doradzanie na przyszłość pewnej grupie osób :) a
                                    nie "zajmujesz się", to po pierwsze a po drugie nie wymieniłem nikogo z
                                    nazwiska ,więc o co chodzi? .Dlaczego ty sobie interpretujesz moją wypowiedź w
                                    taki sposób jak przedstawiłeś, to już to nich będzie twoją słodką tajemnica:)
                                    Jak się nie ma argumentów to straszy się "drogą prawną" aby pozamykać
                                    buzie.Krytykować można Wójta pod nazwą JNP ale broń Boże opozycję.
                                    • odrzywolok500 Re: Do przemyślenia dla radnych 07.03.09, 21:48
                                      No i widzicie jak tu można czegoś oczekiwać?
                                      Po prostu tylko niektórzy chcą wymagać od innych a gdy im się powierzy problem to nie wiedzą co zrobić, jak powiedzieć na radzie.
                                      Baraniorz masz rację!!!
                                      • radny13 Re: Do przemyślenia dla radnych 08.03.09, 10:16
                                        Witam
                                        Skoro jak twierdzisz nie zwracałeś się do mnie jako radnego Przemysława Stępnia,
                                        w takim razie nie czuję się jako radny w obowiązku by prowadzić z Tobą dalszą
                                        dyskusję. Masz coś do mnie to proszę konkretnie.
                                        Chcesz nazywać wójta JNP to Twoja sprawa dla mnie wójt to wójt.

Odrzywolok500 masz rację wymagam od innych czyli urzędników robienia tego co
                                        jest ich obowiązkiem i za co zarabiają pieniądze.
                                        • topola1133 Re: Do przemyślenia dla radnych 08.03.09, 14:03
                                          Moi drodzy parafianie nie gryźcie się tylko pomyślcie jak rozwiązać ten problem.
                                          Jeżeli mogę podpowiedzieć koledze radnemu to to aby napisali interpelacje w
                                          sprawie skontrolowania w miejscowości obiektów przeznaczonych do rozbiórki
                                          ustalenia ich właścicieli i wystosowania przez władze odpowiednich pism celem
                                          ich rozebrania lub remontu.
                                          Ewentualnie po jakimś terminie sprawdzić jak to jest realizowane.
                                  • maniek-1 Re: Do przemyślenia dla radnych 08.03.09, 14:41
                                    Cytuję: "> Panie maniek1 skoro ma pan taką wiedzę na temat prawa budowlanego
                                    proszę raczej
                                    > szkolić urzędników gminy, którzy są właśnie po to zatrudnieni by pomagać
                                    > społeczeństwu w takich sprawach. Co do radnego Gajewskiego to świetnie pan zna
                                    > problematykę jego działalności, jak widzę. Zaręczam panu że jest ona jeszcze
                                    > szersza i być może kiedyś będzie miał pan okazję się bliżej z nią zapoznać...
                                    > Pozdrawiam Przemek Stępień"

A ja mam pytanie to w takim razie od czego są RADNI?

pozdrawiam
                                    maniek-1
                                    • radny13 Re: Do przemyślenia dla radnych 08.03.09, 17:53
                                      Topola to sensowne co napisałeś.

Panie maniek 1, radny jest członkiem organu uchwałodawczego czyli Rady Gminy.
                                      Władza wykonawcza to Wójt i podległy mu urząd. I właśnie pracownicy tego urzędu
                                      maja obowiązek prowadzić tego typu sprawy. Jak Ty sobie wyobrażasz, że ja będę
                                      pisał pisma do nadzoru w imieniu wójta czy jego urzędników? Niech czekają dalej,
                                      ja swoją rolę radnego wypełnię(może nawet jutro, poinformuję).
                                      Przemek Stępień
                                      • topola1133 Re: Do przemyślenia dla radnych 08.03.09, 23:27
                                        Maniek albo jesteś niedouczony albo palisz głupa każdy ze średnią inteligencją
                                        człowiek wie, że radni są reprezentantmi danej społeczności która ich wybrała do
                                        rozmów i współpracy z władzą? A nie decydentami i wykonawcą przepisów
                                        ustanowionych przez różne państwowe instytucje. To wójt wydaje decyzje o
                                        rozbiórkach a nie radny Stępień czy radna Podkowińska. To wójt ma narzędzia w
                                        postaci odpowiednich pracowników gminy którzy zarabiają duże pieniądze aby o
                                        takich sytuacja mu zgłaszali.
                                        • mieszkaniec26425 Re: Do przemyślenia dla radnych 09.03.09, 08:35
                                          Zgadza się , ale ktoś musi ten problem zgłosić. My mieszkańcy zgłaszamy problem
                                          radnym ( po to chyba zostali wybrani) a oni powinni to zgłosić do
                                          gminy.Natomiast gmina w miarę swoich możliwości powinna rozwiązywać te sprawy. I
                                          to jest chyba normalna kolej rzeczy. Mamy swoich przedstawicieli czyli radnych,
                                          którzy powinni być tym ogniwem łączącym nas z "władzą". Ale jak widać z wielkimi
                                          bólami i niechęcią chcą się zająć zgłaszanymi problemami.
                                          • mieszkaniec38 Re: Do przemyślenia dla radnych 09.03.09, 10:05
                                            dlaczego gmina w tylko "w miarę swoich możliwości powinna rozwiązać ten problem"
                                            wymagamy od radnych bezwzględnego działania to i od gminy taki samo a nie tylko
                                            "w miarę możliwości"
                                            • mieszkaniec26425 Re: Do przemyślenia dla radnych 09.03.09, 15:00
                                              Chodzi mi że, w miarę możliwości nie tylko w tej sprawie ale i w innych. W
                                              miarę możliwości to nie oznacza byle jak.Tylko tyle ile może w danych sprawach
                                              zrobić gmina , bo myślę ,że rozwiązaniem wszystkich problemów jakie istnieją w
                                              tej naszej gminie może nie mieć kompetencji czy możliwości. Mam nadzieję ,że
                                              jest to zrozumiałe co napisałem.
                                              Może podam przykład: załóżmy ,że istnieje patologiczna rodzina gdzie się bardzo
                                              źle tam dzieje z dziećmi. Więc tą rodziną zajmuje się pomoc społeczna z gminy.
                                              Ale ona nie jest w stanie rozwiązać wszystkich problemów w takiej rodzinie. Taką
                                              sprawą prawdopodobnie zajmuję sąd i inne organizacje do tego powołane.Czyli
                                              gmina zajmuje się tą sprawą w takim stopniu ile może( w miarę swoich możliwości).
                                              A jeśli chodzi o stare budynki.To problem znika w momencie kiedy te zawalające
                                              się budynki zostaną rozebrane.A gmina nie będzie rozbierała tych budynków (aby
                                              problem zniknął) tylko ich właściciele. Czyli gmina może zdziałać tyle ile może
                                              ( czyli w miarę swoich możliwości)
                                              • mieszkaniec26425 Re: Do przemyślenia dla radnych 09.03.09, 15:46
                                                A od radnych to wymagamy aby zgłaszali nasze sprawy do gminy , tylko tyle. Nie
                                                wymagam aby bezwzględnie działał i sam rozbierał taki budynek.Niech każdy robi
                                                to co do niego należy a będzie żyło nam się lepiej.
                                                • radny13 Re: Do przemyślenia dla radnych 09.03.09, 16:42
                                                  Witam
                                                  Dzisiaj złożyłem interpelację o następujacej treści. Teraz czekamy
                                                  ok miesiaca na odpowiedź.

Odrzywół 09.03.2009 r.
                                                  Radny Rady Gminy Odrzywół
                                                  Przemysław Stępień

Wójt Gminy Odrzywół
                                                  za pośrednictwem
                                                  Przewodniczącego Rady Gminy
                                                  w Odrzywole

1.Czy na terenie Gminy Odrzywół są nieruchomości, których stan
                                                  zagraża zdrowiu i życiu mieszkańców? Czy prowadzona jest jakaś
                                                  ewidencja takich budynków?
                                                  2.Jakie kroki podejmowali lub ewentualnie podejmą uprawnieni do tego
                                                  pracownicy Urzędu Gminy w Odrzywole, by zminimalizować zagrożenia
                                                  przed ewentualną katastrofą budowlaną.

Przemysław Stępień
                                        • maniek-1 Re: Do przemyślenia dla radnych 09.03.09, 20:49
                                          Witaj topola1133 ja w przeciwieństwie do Ciebie nie zacznę od obrażania twojej
                                          osoby więc nie powiem Ci, że nie umiesz czytać tylko powiem czytaj ze
                                          zrozumieniem. Masz rację "że radni są reprezentantmi danej społeczności, która
                                          ich wybrała". Po pierwsze ja podpowiedziałem panu Radnemu do kogo może się
                                          zwrócić w takim przypadku jeżeli oczywiście nie chciał obrazić urzędników UG, po
                                          drugie to nie Wójt ani Radny Stępień czy też Radna Podkowińska wydaje decyzje w
                                          sprawie rozbiórki czy też zabezpieczenia nieruchomości, która zagraża może nie
                                          katastrofą budowlaną, ale na pewno człowiekowi. Od tego właśnie jest instytucja
                                          pod nazwą nadzór budowlany i sądzę, że jeżeli to Ty byś się zwrócił do tej
                                          instytucji pewnie nie otrzymałbyś odpowiedzi, ale jeżeli zapytanie wystosuje
                                          Radny to otrzyma ją bardzo szybko, a ponadto będzie to sprawdzone przez nadzór i
                                          wydane stosowne decyzje. Po trzecie to ktoś ze społeczności być może z wyborców
                                          zwrócił uwagę na ten problem Panu Radnemu.

pozdrawiam
                                          maniek-1
                                          PS. czytaj jeszcze raz cytaj i może lepiej nie wyciągaj swoich wniosków.
                                          • topola1133 Re: Do przemyślenia dla radnych 10.03.09, 08:08
                                            Do radnego13: dlaczego czas oczekiwania aż miesiąc na odpowiedź?
                                            Autorowi tego tematu jak zrozumiałem prawdopodobnie chodziło nie tylko o
                                            zagrożenie jakie stwarzają takie obiekty dla zdrowia i życia mieszkańców ale też
                                            o obiekty które szpecą miejscowość swoim wyglądem a nie koniecznie muszą
                                            zagrażać bezpośrednio mieszkańcom.
                                            • topola1133 Re: Do przemyślenia dla radnych 10.03.09, 08:13
                                              Odrzywololk500 który rozpoczął ten temat miał na myśli cytuje: "Mam na myśli
                                              posesje na przeciwko apteki, w rynku oraz za pocztą."- a ja dodam że również
                                              wziąłbym pod uwagę stodoły na Pradze jak ktoś już pisał i budynki na bazie za
                                              mostem.
                                              • topola1133 Re: Do przemyślenia dla radnych 10.03.09, 08:18
                                                Do Mańka-1: mile mnie zaskoczyłeś kolego swoim wpisem spróbuje również tonować
                                                swoje wypowiedzi w stosunku do Ciebie ale nie mogę zgodzić się na manipulowanie
                                                przez ciebie faktami i kompetencjami np. radnych czy władz gminy.
                                                • radny13 Re: Do przemyślenia dla radnych 10.03.09, 18:38
                                                  Witam
                                                  Miesięczny czas oczekiwania na odpowiedź wynika z tego, że organ do którego jest
                                                  adresowana interpelacja ma 14 dni na odpowiedź. Tak wiec znając, życie
                                                  Przewodniczący będzie 14 dni przekazywał moje pismo Wójtowi a ten będzie 14 dni
                                                  odpowiadał. Na początku też mnie to trochę denerwowało ale z czasem można się
                                                  przyzwyczaić :-) , ich prawo.
                                                  Co do konkretnych posesji, jako radny nie mogę(nie chcę) ingerować w sprawy
                                                  czyjejś własności nawet jeśli zdaniem kogoś jest ona rozwalającą się ruderą i
                                                  szpeci otoczenie. Kwestie estetyczne to sprawa właściciela danej posesji. Choć
                                                  przyznam, że też nie jestem zachwycony widokiem tych ruder. Jeśli chodzi o
                                                  sprawy bezpieczeństwa tak, jeśli chodzi o estetykę pozostawmy to woli
                                                  właściciela. Co innego gdyby było to mienie gminne.
                                                  • mieszkaniec38 Re: Czekamy na działania 16.03.09, 10:06
                                                    Tak jak u nas, podobna rudera. My czekamy nadal na działania odpowiednich
                                                    pracowników gminy w tej sprawie. Może też trzeba powiadomić rmf fm to wtedy coś
                                                    zrobią w tej sprawie?

www.rmf.fm/fakty/?id=152897
                                                  • radny13 Odpowiedź na interpelację 01.04.09, 19:23
                                                    Urząd Gminy w Odrzywole

IT.73 57/1/2009
                                                    Odrzywół.2009.03.23

Pan
                                                    Stępień Przemysław
                                                    ul. Tomaszowska 31
                                                    26 - 425 Odrzywół

W odpowiedzi na pismo z dnia 09.03.20095r.skierowane do Wójta
                                                    Gminy Odrzywół za pośrednictwem Przewodniczącego Rady Gminy
                                                    w Odrzywole uprzejmie informuję, że:
                                                    Od.l. Być może takowe nieruchomości występują. Gmina nie jest ustawowo
                                                    upoważniona do wstępu i kontroli prywatnych posesji. Nie są to zadania Gminy a
                                                    Urząd Gminy nie zatrudnia pracowników posiadających uprawnienia do oceny, czy
                                                    stan techniczny budynku zagraża zdrowiu i życiu mieszkańców. Taki obowiązek
                                                    ciąży na właścicielu nieruchomości. Prawo kontroli nieruchomości pod kątem
                                                    ewentualnego zagrożenia posiadają wyspecjalizowane służby Powiatowe, tj.
                                                    Inspektorat Nadzoru Budowlanego, Powiatowy Inspektor Sanitarny, Komendant
                                                    Państwowej Straży Pożarnej.
                                                    Odp.2.Pracownicy Urzędu Gminy nie posiadają uprawnień i obowiązku wyręczania
                                                    właścicieli nieruchomości i kierowników służb powiatowych. Pracownicy Urzędu
                                                    Gminy odpowiadają wyłącznie za nieruchomości gminne. Dla wszystkich budynków
                                                    publicznych prowadzimy książki obiektów i corocznie organizujemy przeglądy
                                                    obiektów z udziałem inspektorów nadzoru budowlanego.

Kierownik Referatu zagospodarowania przestrzennego infrastruktury technicznej
                                                    rolnictwa i ochrony środowiska Urzędu Gminy w Odrzywole
                                                    inż. Jerzy Macierzyński

Otrzymują:

1. Adresat
                                                    2. Przewodniczący Rady Gminy
                                                    Odrzywół
                                                    3 . PINB w Przysusze
                                                    AL Jana Pawła II 10
                                                    26-400 Przysucha
                                                    4. a/a

Mój komentarz

Jak widać Urząd Gminy "zgrabnie przerzuca” odpowiedzialność na służby powiatowe.
                                                    Plus z tego taki, że Powiatowy Inspektor Nadzoru Budowlanego już wie, teraz
                                                    czekamy na działania starostwa .
                                                    Czy ta odpowiedź jest wystarczająca to już pozostawiam do Państwa oceny.
                                                  • prostychlopzewsi Re: Odpowiedź na interpelację 02.04.09, 11:40
                                                    Ja mam tylko jedno pytanie?
                                                    Jak panu Jerzemu Macierzyńskiemu mieści się na pieczątce ta nazwa stanowiska
                                                    służbowego (drzwi do pana kierownika też muszą być szersze by pomieściły ten
                                                    napis):-)
                                                    "Kierownik Referatu zagospodarowania przestrzennego infrastruktury technicznej
                                                    rolnictwa i ochrony środowiska Urzędu Gminy w Odrzywole
                                                    inż. Jerzy Macierzyński"
                                                  • korba825 Re: Odpowiedź na interpelację 03.04.09, 09:47
                                                    niektórzy mowią że jak sie popieści to sie zmieści:)))
                                                  • twardystachu Re: Odpowiedź na interpelację 03.04.09, 10:58
                                                    :-) racja, niektórzy tak mówią ;-)
                                                  • mieszkaniec38 Coś ruszyło 18.05.09, 11:06
                                                    No wreszcie urzędnicy gminy po wpisach na forum i interwencji radnego zabrali
                                                    się za robotę i ruszyło coś w sprawie tych ruder w Odrzywole. Dla tych co nie
                                                    widzieli, to jest wywieszona (na tych ruderach) informacja o obowiązku rozbiórki
                                                    tych budynków przez ich właścicieli lub spadkobierców.
                                                    Dobre i to.
                                                  • odrzywolok500 Re: Coś ruszyło 19.06.09, 23:57
                                                    A moze jakiś temat do dyskusji?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka