Dodaj do ulubionych

Będzie głosowanie na pomnik: rzeszowianie do urny!

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.11, 16:03
A może by tak mieszkańców zapytać w głosowaniu o buspasy, a nie ściemniać o pomnikach?
Obserwuj wątek
    • Gość: f Będzie głosowanie na pomnik: rzeszowianie do urny! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.11, 16:27
      Rzeszów stolica absurdu - kolejny pomnik syburaków - park nie wystarczy ? kolejny cudowny pomysł zatwierdzony przez 71 letniego staruszka . Niedosyć ze co druga ulica to koscielny swiety ,nazwy parków doprowadzają do depresji , Jan Paweł II zosta uswiecony dzialalnoscią wiejskiego artysty to jeszcze powstanie kolejna pamiątka... szykujcie plac na pomnik Tadeusza - idąc w tą stronę co idzie z dopiskiem błogosławionego ...pomnik powstanie ze szlachetnego asfaltu rzecz jasna ... będzie to pamiątka dla młodego pokolenia ...rzsygać się juz chce od tej durnoty
    • Gość: gfh Re: Będzie głosowanie na pomnik: rzeszowianie do IP: *.19.165.68.osk.enformatic.pl 26.06.11, 16:32
      W d... mam jak będzie wyglądał jakiś pomnik, o skandalu z buspasami to już nie ma co pisać? 16 km buspasów chcą nam budować i sparaliżować miasto a wy zajmujecie pomnikami!!! Co to za dziennikarze???
    • Gość: rr Będzie głosowanie na pomnik: rzeszowianie do urny! IP: *.38.160.60.resman.pl 26.06.11, 16:57
      Taaaaa ...tego najbardziej nam potrzeba ...pomniki to rzecz bez której to miasto nie będzie innowacyjne :-) i jeszcze mam chodzic i głosować ...generalnie mam to w dupie - centralnie i głęboko ... a sybirakom park nie wystarczy ...moze popatrzmy w przyszłosc bo niezbyt rózowo ją widać a nie wydawajmy kasy na rzeczy niepotrzebne - głodni koło pomnika tez zdechniemy ale najważniejsze ze mamy pomnik - jakie to podkarpackie ....który radny , który kolega Prezia teraz miał wenę? Kiedy ten absurd się skończy - ferenc chce tu dobić 100 lat jako Prezio ?
    • Gość: exp Będzie głosowanie na pomnik: rzeszowianie do urny! IP: *.19.165.1.osk.enformatic.pl 26.06.11, 17:23
      A może Miasto najpierw zainteresuje się tym, co już jest:
      - na Placu Wolności kamień węgielny pod pomnik Piłsudskiego. Lokalizacja idiotyczna i mam nadzieję, że nie zostanie nigdy w tym miejscu zrealizowana. Ale sam "cokolik - kamień" rozumiem, że pozostanie nadal tam, gdzie jest, chociaż ozdobą jest raczej wątpliwą.
      - na Placu Ofiar Getta zniszczony pomnik wdzięczności Armii Radzieckiej. Podejrzewam, że ani się go nie odnawia, ani nie rozbiera z powodów politycznych, co akurat jestem w stanie od biedy zrozumiec.
      - pomnik Słowackiego. Za czasów prezydenta Szlachty zabrakło pieniędzy na całośc i pomnik do dziś stoi niedokończony na zastępczym niskim i paskudnym cokole, w tymczasowej lokalizacji. Cóż, jak wiadomo, prowizorki są najtrwalsze.
      • mal49 Re: Będzie głosowanie na pomnik: rzeszowianie do 26.06.11, 18:35
        exp napisał(a):

> - pomnik Słowackiego. Za czasów prezydenta Szlachty zabrakło pieniędzy na całoś
        > c i pomnik do dziś stoi niedokończony na zastępczym niskim i paskudnym cokole,
        > w tymczasowej lokalizacji. Cóż, jak wiadomo, prowizorki są najtrwalsze.

O co Ci chodzi? Jaka "tymczasowa lokalizacja" pomnika Słowackiego?
        Fakt, paskudny ten pomniczek i Słowackiego nijak nie przypomina. Tę samą rękę czuć co upiększyła miasto posągiem JPII...
        Postawiony na parkowym skwerku przy Dąbrowskiego i ciut przesunięty (ok.100 m) od kamienia węgielnego, który tam spoczywa od lat 30-tych XX w.
        Zatem lokalizacja się zgadza. A Tobie pomyliło się troszkę z tym, że Słowackiego mieli przenosić w inne miejsce.
        Nie powinni, bo pomniczek stoi akurat tam, gdzie chcieli jeszcze nasi przodkowie go postawić.

Idea zmiany lokalizacji była dziwna. Mnie osobiście pachniało to inspiracją panoszącego się w parku kleru, do którego Słowacki miał stosunek mało życzliwy, co wielekroć przekazywał w swoich utworach.
        --------------
        ;-)
        • Gość: exp Re: Będzie głosowanie na pomnik: rzeszowianie do IP: *.19.165.1.osk.enformatic.pl 26.06.11, 20:04
          Chodziło mi o to, że pomnik miał stac tam, gdzie znajduje się kamień węgielny. Miał się tam znaleźc po wykonaniu normalnego, pełnowymiarowego cokołu. Obecna lokalizacja miała byc tymczasowa. Rzeczywiście, kilka lat temu szukano dla niego zupełnie innej lokalizacji. O ile dobrze pamiętam była mowa o skwerze między Słowackiego a Króla Kazimierza, gdzie teraz stoi koszmarek poświęcony trenerowi Górskiemu. A że sam monument Słowackiego urodą nie grzeszy, to już inna sprawa.
    • Gość: exp Będzie głosowanie na pomnik: rzeszowianie do urny! IP: *.19.165.1.osk.enformatic.pl 26.06.11, 17:30
      A co do zaprezentowanego projektu.... Wykapany Jakub Wędrowycz. :)
    • mal49 Będzie głosowanie na pomnik - nie!!! 26.06.11, 17:57
      Żadnych monumentów! Ładnych, brzydkich, jakichkolwiek!
      Tak się składa, że mój dziadek, który spoczywa gdzieś na Kołymie, na pewno wolałby, by zapał i pieniądze poszły na szczytny cel, a nie na kolejny kawałek kamienia czy betonu.

Proponuję:
      zagłosować następująco:
      * tak - pomnik
      * nie - pomnik
      * hospicjum dla nieuleczalnie chorych im. Zesłańców Sybiru

--------------
      ;-)
      • Gość: Yupi Re: Będzie głosowanie na pomnik - nie!!! IP: *.rzeszow.vectranet.pl 26.06.11, 18:41
        >*hospicjum dla nieuleczalnie choryc im.Zesłańców Sybiru<
        I to jest to!Warunek,aby nie przechwycili tego watykańczycy.No bo oni wiedzą doskonale,gdzie kasa się szykuje.Więc jakiś dodatkowy punkcik w pytaniu.Powiedzmy dodać świecki.

Dość tych maszkaronów,pomników ku chwale i czci.Nie życzył by sobie mój dziadek i wujek,aby stawiano mu obojętnie jakie pokraki.Gdzieś tam leżą jako podkład kolejowy w linii do Norylska lub zasypani w kopalni niklu..Nawet parków nie mamy z właściwymi nazwami.Tylko czarne i mroczne typu sybiraków.A to jest dla żyjących.Znowu pokropki,żałobne pienia i manfy się szykują.Paranoja!Skąd znowu znalazł się taki pomysłodawca i czciciel.Czyżby uciekł od Stalina?Więc żyje,pewno sam chodzący pomnik,więc i taki pomysł.Najlepsi zginęli tam,nie krzyczą o pomniki,sławę i zajmowanie się sztucznymi pomnikami-maszkaronami.Proszą o pamięć,ale nie w pomnikach.Tych aż nadto.
      • wadwzr Re: Będzie głosowanie na pomnik - nie!!! 27.06.11, 07:27
        Jak na rzeszowskie realia wyjątkowo rozsądny głos w tej sprawie. Ale obawiam się że i tak kolejny martyrologiczny pomnik stanie, bo "robota ma się robić"... niestety. "Stolica imitacji" działa nie jak demokratycznie rządzone miasto, a jak prywatny folwark pana Tadeusza, który jak ma kaprysa to lekką rączką rzuci 100 tysiaków na galę boksu, na jakowyś pomniczek, spróbuje dać "na tacę" miejską działkę itp. ot jak to w "Stolicy imitacji".
    • awatarnumer500 Re: Będzie głosowanie na pomnik: rzeszowianie do 26.06.11, 18:58
      jak uważam że trzeba uchwalić ustawę, która by wprowadzała zakaz stawiania nowych pomników przez okres 15 lat. Dopiero jak pomnikomania minie w głowach przeróżnej maści "polityków" i "społeczników" to można by się zastanowić nad przedłużeniem zakazu albo jego uchyleniem. Zakaz powinien dotyczy zarówno przestrzeni publicznej jak i terenów prywatnych oraz kościelnych. Trzeba dać narodowi odetchnąć!!!!
    • Gość: Bezowy Paranoja! Pytać masy o opinię? IP: *.rzeszow.vectranet.pl 26.06.11, 19:56
      Są sprawy gdzie większość z założenia nie ma racji. To może zagłosujmy nad godłem, flagą hymnem, programem nauczania czy sposobem leczenia pacjenta z nowotworem. To, że na ulicach możemy spotkać różnego rodzaju potworki architektoniczne, to zasługa właśnie tego, że w komisjach zasiada często - gęsto motłoch bez należytego przygotowania, bądź w ogóle bez żadnej oceny w imię wolnej radosnej twórczości. Czy ja pouczam geodetę jak ma ustawić instrument lub budowlańca gdzie ma być filar od mostu ???
      • mal49 Re: Paranoja! Pytać masy o opinię? 26.06.11, 20:13
        Hola, hola!
        O opinię można - a nawet należy - społeczeństwo pytać. Jak najczęściej, ponieważ może wtedy większość zrozumie jaka jest różnica między demokracją parlamentarną, a demokracją bezpośrednią... Z przewagą dla tej drugiej.

Potworki architektoniczne w Rzeszowie są wynikiem pogardy dla sztuki w ogóle, a dla artystów w szczególności.
        Komisje, konkursy na szczeblu lokalnym to nieporozumienie.
        • Gość: Bezowy Być źle się wyraziłem. IP: *.rzeszow.vectranet.pl 26.06.11, 21:00
          Pytanie o opinię, czyli konsultacje społeczne są jak najbardziej potrzebne, pomimo, że nie uważam demokracji za ustrój idealny. To co najlepsze w tym systemie, polega na tym, że wybieramy sobie przedstawicieli TEORETYCZNIE od nas mądrzejszych, czy też lepiej przygotowanych do podejmowania za nas decyzji, do podejmowania których społeczeństwo w swojej masie jest nie przygotowane. Tak więc konsultacje - tak, dawanie mocy decyzyjnych w wielu obszarach - zdecydowanie nie. Oczywiście w praktyce wygląda to, delikatnie rzecz ujmując, baaaardzo różnie.

Co do drugiej części Twojej wypowiedzi - 100% zgoda.
          Pozdrawiam
    • Gość: oldres Będzie głosowanie na pomnik: rzeszowianie do urny! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.06.11, 15:02
      rajcowie miejscy,natychmiast ogłosić moratorium na budowę pomników w Rzeszowie.Zarezerwować jedno miejsce poza moratorium.
    • sennikrzeszowski Będzie głosowanie na pomnik: rzeszowianie do urny! 28.06.11, 15:21
      Za dużo tych pomysłów pomnikowych w mieście. Ja wiem, że upamiętnienie historii jest ważne, ale jeśli idzie w jakiejś sensownej parze z myśleniem o przyszłości. Skostnienie wyobrażeń o mieście innowacyjnym jest POWALAJĄCE! Coraz bardziej mam odczucie, że te wszystkie gadki o pomniczkach, cudach na kiju i centrach jest typowym mydleniem oczu i odwracaniem uwagi mieszkańców od spraw naprawdę ważkich. Czemuż to nie było referendum w sprawie durnej kładki czy jak już ktoś wspomniał tych nieszczęsnych bus-pasów? Ano dlatego, że te dwie ostatnie inwestycje od razu stanęłyby na pozycji przegranej. I Wadza miałaby utrudnioną realizację głupich pomysłów. A jak pomnik przepadnie to mała strata ratuszowa! ;)
    • Gość: August Re: Będzie głosowanie na pomnik: rzeszowianie do IP: *.19.165.46.osk.enformatic.pl 27.07.12, 10:57
      Uważam,że pomnik jest cząścią historii Rzeszowa i każdy kulturalny obywatel winien zagłosować za jego pozostawieniem,by młode pokolenia wiedziały i znały tą historię,jaka ona by nie była.I to będzie potwierdzeniem świadectwa prawdy.
      W innym przypadku można również zniszczyć np.wszystkie kościoły,bo przecież katolicyżm był wprowadzany "ogniem i mieczem".Przypomnijcie sobie różne Strączki (jeżeli macie jakieś godziwe wykształcenie) kto to byli Krzyżacy i kto palił "niewiernych" na stosach?
    • vitoos Re: Będzie głosowanie na pomnik: rzeszowianie do 27.07.12, 19:43
      A może by buspasy puścić nad ziemią... ?
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka