Dodaj do ulubionych

Likwidują Lubelskie - ciekawy linka na ForumLublin

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.02.06, 21:53
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=62&w=34326741
cyt.: " niestety to prawda... widziałem przymiarki do rozczłankowania
województwa:

do Mazowsza mają zostac przyłączone powiaty:
Opole Lubelskie, Puławy, Ryki, Łuków, Lubartów, Łęczna, Lubartów, Świdnik
oraz miasto Lublin i powiat ziemski oraz miasto Chełm i powiat ziemski,
Krasnystaw

do Podlasia: Radzyń Podlaski, Biała Podlaska, Parczew, Włodawa, oraz z
Mazowsza powiat Łosice

do Podkarpacia: Hrubieszów, Krasnik, Janów Lubelski, Tomaszów Lubelski,
miasto Zamość i powiat ziemski oraz Biłgoraj

smutne ale takie są przymiarki - oprócz tego zostana zlikwidowane województwa
opolskie, świętokszyskie, kujawsko-pomorskie, lubuskie oraz warmińsko-
mazurskie"
Obserwuj wątek
    • Gość: Kargul Re: Likwidują Lubelskie - ciekawy linka na ForumL IP: *.ostnet.pl 05.02.06, 17:16
      I w ten sposób warszawka byłaby ścianą wschodnią i mogła dziobać eurofundusze...
      • andrzej.sawa Re: Likwidują Lubelskie - ciekawy linka na ForumL 05.02.06, 17:46
        Podgarpackie też,ale mnie to cieszy,bo głupota przy tworzeniu 16 województw
        wyszła na wierzch.
        Wreszcie skończą się takie śmieszne stolice jak Kielce,Lublin,Zielona
        Góra,Rzeszów i inne,które tylko ciągną do siebie,a tzw. teren ma niewiele.
        • olias Re: Likwidują Lubelskie - ciekawy linka na ForumL 05.02.06, 22:54
          a tobie co się stało? znowu nic z żoną?
          • andrzej.sawa Re: Likwidują Lubelskie - ciekawy linka na ForumL 05.02.06, 23:33
            A co obecne województwa mają sens?
            • Gość: Lulek Re: Likwidują Lubelskie - ciekawy linka na ForumL IP: *.lublin.mm.pl 06.02.06, 01:30
              Andrzejku!!! Sensu to nie mają powiaty. Natomiast województwa tak. Moim
              zdaniem nie powinno być Kielc i Opola. Gdyby ci tak Lublin zlikwidowali i
              włączyli do mazowsza to jakbyś miał coś do załatwienia w Wawie (nawet raz na
              parę lat) to szybko byś zdanie zmienił jadąc ze 300 km z Chełma (1 dzień),
              załatwiając sprawy (optymistycznie 2gi dzień) no i powrót do domciu (3ci
              dzień). I wierz mi ja mieszkam w Radomiu i Warszawka nie chce się kasą dzielić
              tak więc Chełm całkowicie by upadł
              • andrzej.sawa Re: Likwidują Lubelskie - ciekawy linka na ForumL 06.02.06, 01:53
                Po pierwsze nie mają sensu obecne województwa.Ze względu na koordynację
                np.infrastruktury są w większości za małe,ze względu na władanie na swoim
                terytorium za duże.Powiaty są w przytłaczającej większości za małe i za biedne-a
                więc też źle.
                Władza na poziomie obecnych województw jest niepotrzebna.
                Kompetencje zostały głupio podzielone.Po co?
                Mnie do szczęścia nie jest potrzedne obecne województwo.Większość spraw może
                załatwić związek powiatów/wielkości małego województwa/.
                Następna głupota.Dwuwładza na poziomie województw.
                Warszawa nie może być w naszym regionie,bo jest za duża i
                dominowałaby.Woj.mazowieckie to kretyński pomysł utworzenia molocha.
                • Gość: Lulek Re: Likwidują Lubelskie - ciekawy linka na ForumL IP: *.lublin.mm.pl 06.02.06, 12:06
                  Jedna z zasad mówi że jednostki terytorialne powinny w większości utrzymywać
                  się z własnych dochodów. Jak narazie dokonują tego tylko gminy (około 52%
                  dochodów własnych)a cała reszta nie. W szczególności powiaty. One najwięcej
                  pochłaniaja kasy z bidżetu państwa. Dlaczego? Ano dlatego że nie mają własnych
                  podatków, które posiada gmina. Dlatego też należałoby zlikwidować wszystkie
                  powiaty. Apelowano o to do premiera Buzka ale niestety lobby było zbyt silne
                  (chodziło o posady). Jeśli chodzi o województwa to tak jak juz wspomniałem nie
                  powinno istnieć woj. świętokrzyskie, opolskie no i jeszcze lubuskie. Jeśli
                  chodzi o resztę to raczej powinny zostać. Mało województw też nie jest dobrym
                  pomysłem. Generalnie wg. tego co piszesz to nie powinno być ani lubelskiego ani
                  podkarpackiego ani podlaskiego ani warmińsko-mazurskiego. Więc jakie? Mazowsze
                  nie z tego co napisałeś.
                  • andrzej.sawa Re: Likwidują Lubelskie - ciekawy linka na ForumL 07.02.06, 16:47
                    Lulek,a po likwidacji powiatów właśnie małe wojwóództwa,władza bliżej ludzi.Może
                    tych małych województw powinno być trochę więcej ok.70.Powiedz mi co
                    pożytecznego robią obecne województwo,po co one są/oprócz kłótni wojewoda-sejmik
                    i genererowania kosztów administracyjnych/.
                    • Gość: aron Re: Likwidują Lubelskie - ciekawy linka na ForumL IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 07.02.06, 17:22
                      70 województw to by była rewelka. Miastami wojewódzkimi byłyby takie metropolie
                      jak Sanok, Włodawa, Kraśnik i Dębica.
                      • andrzej.sawa Re: Likwidują Lubelskie - ciekawy linka na ForumL 07.02.06, 19:46
                        A Lublin znowu wsią!!!!
                        • andrzej.sawa Re: Likwidują Lubelskie - ciekawy linka na ForumL 07.02.06, 19:46
                          Razem z Rzeszowem!!!!
      • Gość: ja Re: Likwidują Lubelskie - ciekawy linka na ForumL IP: *.res.pl 05.02.06, 23:42
        jakbyś nie wiedział to oni są uwzględnieni w programie współpracy polska -
        białoruś - ukraina
        • andrzej.sawa Re: Likwidują Lubelskie - ciekawy linka na ForumL 05.02.06, 23:59
          Co ma piernik do wiatraka.Jeszcze mi powiesz,że Komisja Europejska ma wyrazić
          zgodę.Nie wiesz o czym piszesz.
          • Gość: ja Re: Likwidują Lubelskie - ciekawy linka na ForumL IP: *.res.pl 06.02.06, 00:03
            a możesz mi to wytłumaczyć??
          • Gość: ja Re: Likwidują Lubelskie - ciekawy linka na ForumL IP: *.res.pl 06.02.06, 00:04
            a tak przy okazji to zobacz to:
            pbu.wwpwp.gov.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=13&Itemid=56
            • andrzej.sawa Re: Likwidują Lubelskie - ciekawy linka na ForumL 06.02.06, 00:15
              No i co z tego.W programach mogą brać udział określone części terytorium.To,że
              teraz są to obecne województwa to przypadek związany z obecnym podziałem.Przed
              1999 rokiem np.w Euroregionie Bug uczestniczyły tzw.małe województwa.
              • Gość: ja Re: Likwidują Lubelskie - ciekawy linka na ForumL IP: *.res.pl 06.02.06, 00:18
                zarzuciłeśmi że nie wiem o czym piszę, a ja dałem tylko dowód na prawdziwość
                moich słów.
                • andrzej.sawa Re: Likwidują Lubelskie - ciekawy linka na ForumL 06.02.06, 00:21
                  Dobrze uwierzę ale napisz dokładnie w czym masz rację
                  • Gość: ja Re: Likwidują Lubelskie - ciekawy linka na ForumL IP: *.res.pl 06.02.06, 00:24
                    piszesz tylko żeby pisać??

jak dla mnie eot

i nie bierz tego do siebie - po prostu idę spać :-)
                    • andrzej.sawa Re: Likwidują Lubelskie - ciekawy linka na ForumL 06.02.06, 00:31
                      Pośpij sobie i rano mi wytłumacz swoją rację.Nie mam teraz czasu,mam pilną robotę.
                      Dobranos
      • Gość: gregor Re: Likwidują Lubelskie - ciekawy linka na ForumL IP: 217.117.130.* 07.02.06, 13:55
        może zrobia łańcuszek nadziei wzdłuz trasy Białystok - Rzeszów jak zrobiła to
        ludność szacownego województwa łopolskiego wzdłuz E4.
        Znając władze to wystarczy by zapewnić koryta samorządowe strzebla
        wojewódzkiego na nastepne lata. Ku...wa jakie to proste!!!!!
    • Gość: Lulek Ale jesteś zorientowany!!! IP: *.lublin.mm.pl 06.02.06, 01:24
      To już dawno było temu i energia na ten temat już upadła.
    • Gość: ZIELONKA Re: Likwidują Lubelskie - ciekawy linka na ForumL IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.02.06, 07:55
      Lubuskiego vel. Zielonogórskiego nam nie zlikwidują!!!

pzdr z Zielonej Góry dla Rzeszowa.
    • Gość: Showman Re: Likwidują Lubelskie - ciekawy linka na ForumL IP: *.viknet.pl 06.02.06, 14:12
      Lublin sucks. Heheheheh
      • Gość: Lulek Re: Likwidują Lubelskie - ciekawy linka na ForumL IP: *.lublin.mm.pl 06.02.06, 18:52
        Hahaha ale śmieszne długo to wymyślałeś

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka