Gość: precz oszołomy straszne duperele opowiadają ci, pożal się boże, IP: *.szuwarowa.krakow.pl 16.12.06, 08:46 "językoznafcy" cepiajcie się lepiej innych problemów języka - po wskazówki odsyłam do miałczyńskiego z "dnia świra" on tak jakby tam dobrze wszystko wyjaśnił. Odpowiedz Link Zgłoś
babariba-babariba mojemu kapralowi, to się wszystko... 16.12.06, 09:33 ...z pie..niem kojarzyło kiedyś. Jak dziś nie przymierzając prof. Markowskiemu. A tymczasem pipka to nadziewana szyja gęsia. www.kuchnia.com.pl/DiD/gesiaszyja.html I całkiem w kontekście nazwy lokalu gastronomicznego się mieści. A jak jakiś niedouk radny, czy nawet inny profesor o tym nie wie, to ich strata. Smacznego!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: drt Re: mojemu kapralowi, to się wszystko... IP: 217.197.79.* 16.12.06, 10:01 zamieńmy WC na sralnie, a żarówki osram w życiu nie kupie bo mi jeszcze dywan zapaskudzi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maniak Pipka i duperele pod ostrzałem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.12.06, 10:32 Najlepiej gdzyby prof. Markowski zajął się innym "polskim" słowem czyli: kornfleksy. Taki znawca powinien wiedzieć, że płatki kukurydziane zawsze były a kornfleksy jakby ostatnio. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wezyr Pipka i duperele pod ostrzałem IP: *.media4.pl 16.12.06, 10:54 bardzo chwytliwe nazwy, a jakaś przewrażliwiona menda sie zawsze znajdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lipka Pipka i duperele pod ostrzałem IP: *.fsmw.math.uni.wroc.pl 16.12.06, 11:44 Radny oraz prof. z Rady J. Polskiego przekonują wlaściciela sklepu Duperele że taka nazwa jest zniechęcająca klientów. Super, tylko co to ich, do jasnej pipki, obchodzi? Czy to jest ich sklep i ich ryzyko finansowe? Na szczęście, zgodnie z przepisami, mogą temu właścicielowi "naskoczyć" - czy tego też zakażą?. Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d Polsacy sa jednak prymitywni.... 16.12.06, 11:50 byle klecha sie oburzy i od razu pol miasta leci za nim jak muchy do g.wna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czarny Re: Polsacy sa jednak prymitywni.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.06, 16:00 camel wal się gościu i nie obrazaj 70% normalnych polaków, jak słusznie zauwarzyłeś to faceci w sukienkach, mochery i inni ultrakatoliccy ekstremiści / pis, lpr, mw, radio co niema twarzy/ mają obiekcje do sympatycznych nazw, więc to epitety do nich a nie wszystkich a tak przyn okazji ciekawe czy u oszołomów świecą żarówki polam czy OSRAM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zyczliwy Prof. Smarkowski kojarzy mi sie tez IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.06, 11:57 wyrzucic go z Rady - szybko zdjac i wyrzucic ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: keś "Wyczep z pipy" czyli "piwo z kija" to po czesku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.06, 12:32 Fonetycznie oczywiście. I pewnie za to franciszkanie doprowadzili do zaboru zaolzia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: była_studentka Prof. Markowskiemu na stare lata odbiło? IP: *.aster.pl 16.12.06, 13:56 Prof. Markowskiemu na stare lata albo odbiło, albo za wszelką cenę chce być 'na fali', bo wiadomo kto teraz decyduje jak mamy żyć. Okazuje się, że zakres decyzji się powiększa i przenosi na coraz większe obszary naszego życia. Strach się bać, bo niedługo może się okazać, że nie wolno będzie nadawać dzieciom niektórych imion. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radiosłuchacz Pipka i duperele pod ostrzałem IP: *.lodz.mm.pl 16.12.06, 14:22 W najbliższym czasie w Jarosławiu zakazane będzie słuchanie 1 programu PR ze względu na to, że wiadomości czyta red. Wlncenty Pipka. Wyrazy współczucia dla jarosławian. Dzięki paru oszołomom mogą dołączyć do Wąchocka i Włoszczowy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: galicjanin Pipka i duperele pod ostrzałem IP: *.c31.msk.pl 16.12.06, 14:57 Diperey (nie jestem pewien na 100% oryginalnej pisowni)- tak nazywał się austriacki urzędnik francuskiego pochodzenia, pracujący w Krakowie w XIX wieku a produkujący niebywałe ilości bzdurnych przepisów. Mówiło się na to "dipereje" z czasem spolszczono na duperele. Z DUPĄ nie ma to nic wspólnego!!! Świadomi mieszkańcy Galicji wiedzą o tym. Współczucie dla głupków i niedouków (tych z tytułami też) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kle-kle Re: Pipka i duperele pod ostrzałem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.06, 15:08 oczywiście kto się najbardzie oburzył o pipkę? komu się skojarzyla "jednoznacznie" ? klesze, a komużby:)) Odpowiedz Link Zgłoś
anduina76 Pipka i duperele pod ostrzałem 16.12.06, 17:20 No i gratuluję właścicielom baru i sklepu! Mają świetną darmową reklamę. Jeśli kiedyś będę w Jarosławiu, to na pewno do nich zajrzę :)))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ivan-44 Re: Pipka i duperele pod ostrzałem IP: 203.131.157.* 16.12.06, 17:54 Ja tez z przyjemnoscia. Oszolomstwo zaczyna ogarniac chyba wszystkich, a biedny Pan Dupereille (czyli Duperel w spolszczonej formie) przewraca sie w grobie na lwowskim cmentarzu. Oszolomstwo niech sie douczy historii wlasnego kraju, czego zyczylbym rovniez niektorym panom z Rady... Odpowiedz Link Zgłoś
porannakawa prof. Andrzej Markowski nie ma wyczucia biznesoweg 16.12.06, 18:10 - Osoby, które używają takich nazw w szyldach nie mają wyczucia językowego - podsumowuje prof. Andrzej Markowski. Znakomite nazwy z biznesowego punktu widzenia. Bez tego nie byłoby tej reklamy w GW - bezpłatnej! To jest antyreklama sklepu. Bądźmy szczerzy... Dla większości Polaków nazwa duperele ma nieprzyjemne skojarzenia - odpowiada prof. Markowski. Wniosek jest z tego jeden - gdy Pan Profesor będzie zakładał sklep to takiej nazwy nie użyje. Ta nazwa nie jest antyreklamą sklepu - ta nazwa jest reklamą i ci, którym duprele kojarzą się z dooopą - niech tam nie zachodzą. Książa do baru kojarzacego się im z pipą - też niech nie zachodzą. Musi być jakięś straszliwe napięcie seksualne u tego duchownego gdy regionalna nazwa kufla z narzadami płciowymi kobiecymi mu się kojarzy. Może należy do PiS? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zło niedługo PiS bedzie wszystkim dyktowal... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.12.06, 21:54 ... co dobre a co zle Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: niedługo PiS bedzie wszystkim dyktowal... IP: *.chello.pl 16.12.06, 23:46 racja, w krk na floriańskiej jest lokal pod złotą pipą. jak go pierwszy raz zobaczyłam to byłam z deka zdziwiona, ale teraz gdy wiem o co chodzi to mnie wogóle ta nazwa nie rusza. A na kazimierzu jest sklep "duperella" wszyscy jak przechodzą obok to się śmieją :). w jarosławiu byłam pare razy i nigdy tego nie widziałam, trzeba się będzie lepiej rozejrzeć jak znów tam pojade :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asdival Pipka i duperele pod ostrzałem IP: 85.219.198.* 16.12.06, 22:03 Z Markowskiego taki jezykoznawca jak ze mnie matematyk. Oczywistym jest ze pipka to okreslenie instrumentu muzycznego a dodatkowo przyzadu do lania piwa. A skoro profesor wydaje negatywne opinie o takich nazwach to niech lepiej sie douczy (radze siegac do pierwszej lepszej pozycji, tj. "Encyklopedii Staropolskiej" Bruckenra). A co do Dupereli to rzeczywiscie w Krakowie istnieje taki sklep z roznymi upominkami i drobnostkami i cieszy sie duza popularnoscia. Podejrzewam ze ci zbulwersowani mieszkancy to ten idiota radny i jego rodzina skoro do tej pory nikomu to nie przeszkadzalo (zapewne z LPR bo tylko oni w glowie takie siano maja). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: haaszek Re: Pipka i duperele pod ostrzałem IP: *.5.cyberpab.pl 19.12.06, 13:02 Z PiS-u, z PiS-u jest ci on. A dlaczego PiS niczego nie daje ludziom? Bo by mówili, że "PiS da"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ojciec Suchar W Krakowie na Floriańskiej "Pod złotą pipą" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.06, 23:39 W Krakowie na Floriańskiej, koło bramy zaraz, "Pod złotą pipą" jest lokal z Franciszkiem Józefem jako logo i nikogo to nie rusza bo każdy normalny człowiek wie że "pipa" to fajka. Jak komuś wszystko się zaraz z seksem kojarzy to niech ćwiczy, biega a na pewno mu przejdzie. Kawał z dedykacją dla oburzonego franciszkanina: Przychodzi kobieta do lekarza i woła: -Panie doktorze znowu wszystko mi się z seksem kojarzy! A lekarz na to: -A czy rano pani brom brała? A ona ze smutkiem na to: - Nie, panie doktorze, jeszcze dzisiaj nie brombrałam.... PS. W krakowie jest również (albo był) lokal-herbaciarnia "Słodka dziurka". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student medycyny a co z pipetą? IP: 195.150.233.* 17.12.06, 03:22 Na cwiczeniach z chemii slysze to slowo kilkanascie razy. Moze powinienem zglosic to do rzedczonej rady? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wadi Pipka i duperele pod ostrzałem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.12.06, 08:37 Panowie z rady Jarosławia niech się zajmią budową obwodnicy a nie językiem polskim. Odpowiedz Link Zgłoś
emeryt21 Pipka i duperele pod ostrzałem 17.12.06, 09:14 Wielce szanowna wysoka Rado Jezyka Polskiego !!! Zapominacie,ze kazda "dzielnica" naszego kraju ma swoje gwarowe okreslenia uwazane za poprawne w danej okolicy.To niema nic wspolnego z kaleczeniem jezyka "literackiego".Odnosze wrazenie,ze poprawny jezyk literacki to ten,ktorym wy mowicie.Jezyk zyje i wiecie to najlepiej jako badacze slownika poprawnej polszczyzny.Np.kazdy poznaniak (wg waszego slownika "poznanczyk")mowi na codzien "nie pie..,Slazak "nie fanzol" itd.Osobiscie nie uwazam tego za bledy,to sa lokalne ciekawostkiodpowidniki waszego literackiego "nie plec".To tez jest jezyk polski stosowany poza Warszawa i Krakowem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z_warszawy Zmienić nazwę miasta :) IP: *.aster.pl 17.12.06, 10:45 Sadzę, że miasto Jarosław powinno zmienić nazwę na jakąś inną, bo to obraża dobre imię naszego pana premiera :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autor Cos nie tak jest z naszymi jezykoznawcami... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.06, 12:16 Cos nie tak jest z naszymi jezykoznawcami, jak im sie zenski narzad zle kojarzy. Czyzby woleli miewac bliskie kontakty tylko z meskimi narzadami? Odpowiedz Link Zgłoś
wicary Pipka i duperele pod ostrzałem 17.12.06, 12:35 Równiw ohydnie brzmi SROKA SRO to gwarowa odmian sra to już może lepiej by ten katabas nazywał się SRAKA Odpowiedz Link Zgłoś
wicary Pipka i duperele pod ostrzałem 17.12.06, 12:39 a ten łojciec SRAKA powinien jak najszyciej zmiennić nazwisko na b zrozumiałe i kulturalne czyli DUPA Odpowiedz Link Zgłoś
galan12 ojczulku-otwórz mordę jak gowniarze kurwują na uli 17.12.06, 12:55 ojczulku-otwórz mordę jak gowniorze kurwują na ulicy Odpowiedz Link Zgłoś