GoĹÄ: Lubeniak IP: *.adsl.inetia.pl 27.01.08, 19:56 Podobno kto zrobi zakupy w miescie i będą pakowane w reklamówki nie będzie wpyszczany do Lubeni albo na granicy Lubeni będzie przepakowywalnia. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
GoĹÄ: rysiek W Lubeni ze sklepów znikną foliowe reklamówki IP: *.altec.pl 27.01.08, 20:18 ale sie wysililes gosciu Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: amelia W Lubeni ze sklepów znikną foliowe reklamówki IP: *.chello.pl 27.01.08, 21:47 Pan wójt jest analfabetą chyba, skoro dotąd się nie dowiedział, że władze większych miast (pierwsza była Łóddź, a ostatni Drawsko Pomorskie)także próbowały wprowadzić podobne zakazy. Niestety szybko musiały się z nich wycofać, gdyz takie "ustawy" nie mają mocy prawnej. A tak na marginesie radzę Panu wójtowi i wszystkim niedouczonym ekologom poczytać na temat folii i opakowań oksy- biodegradowalnych. Dowiedzieliby się, że papier jest czasami mniej ekologiczny od takiej folii. A czasy, kiedy chodziło się z blaszaną bańką po mleko minęły, mam nadzieję już bezpowrotnie, chociaż niektórym jak widzę marzy się powrót do przeszłości. Ja na pewno nie będę chodziła do sklepu z własnym opakowaniem na śledzie, ogórki lub kapustę kiszoną, prędzej przenosę się do jakiegoś normalnieszego kraju. Pogratulowac pomysłu rodem z Mrożka. Odpowiedz Link Zgłoś
szypulap Re: W Lubeni ze sklepów znikną foliowe reklamówki 28.01.08, 20:41 Panie Wojcie-gratuluje!!!! Jestem calkowiecie za i uwazam, ze to swietny pomysl. Co do Pani Amelii, jak chce zmienic kraj.....tez jestem za. Gdziekolwiek nie pojde do sklepu oferuja mi tysiace plastikowych woreczkow. Przychodzac do domu mam wiecej woreczkow niz zakupow:) I po co to wszystko? Wiosna.......piekny okres, wszystko budzi sie do zycia a w tle wiszace, szeleszczace woreczki na drzewach. Czyz to nie cudowne?. Pozdrawiam wszystkich zwolennikow nowych, zielonych torebek:))) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Kitzai W Lubeni ze sklepów znikną foliowe reklamówki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.08, 22:45 Brawo!!! Bardzo mądry krok, folia nie jest niezbędna a tylko zatruwa Ziemię. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: (gość portalu) W Lubeni ze sklepów znikną foliowe reklamówki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.01.08, 08:29 ZACOFANIEM WLASNIE JEST MYSLENIE ZE FOLIA JEST OK... jeszcze raz napisze ze w Niemczech od dawna kazdy z klientow ma przy sobie torbe z materialu i jakos nikt nie narzeka to raz, a dwa kazdy jest swiadomy ze dzieki temu jego okolica jest czystrza. Jak najbardziej popieram ten pomysl w Lubeni... Odpowiedz Link Zgłoś
mal49 W Lubeni ze sklepów znikną foliowe reklamówki 28.01.08, 08:31 Szmaciane torby w Lubeni są koniecznością. Zresztą nie tylko w Lubeni, ale zachowałam w pamięci koszmarne girlandy toreb foliowych zwisających z gałęzi drzew wzdłuż potoku Lubenka, gdy opadła woda po powodzi kilka lat temu. Takie obrazki należałoby utrwalić, oprawić w ramki i powiesić przy każdej sklepowej kasie. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: vit Re: W Lubeni ze sklepów znikną foliowe reklamówki IP: 84.38.160.* 28.01.08, 08:45 Jakim sposobem tysiące toreb trafiły do rzeki ? Powódż pokazała co sie robi . Chamstwo masowo wyrzuca smieci w tych torbach do rzeki (rzyki). Tak jest wszędzie ! Odpowiedz Link Zgłoś
mal49 Re: W Lubeni ze sklepów znikną foliowe reklamówki 28.01.08, 23:39 vit : > Chamstwo masowo wyrzuca smieci w tych torbach do rzeki (rzyki). > Tak jest wszędzie ! Uważam, że znacznie większym chamstwem jest kompletny brak metod zaradczych na takie poczynania. Wyobraź sobie, że: 1* Z naszych podatków utrzymywane są rzesze tzw.'pracowników ochrony środowiska' na każdym szczeblu zarządzania. Z gminą włącznie; 2* Z jakichś nieznanych mi powodów samorządy otrzymują olbrzymie dotacje unijne na 'poprawę stanu środowiska'. Przeznaczają je na wodociągi i kanalizację przeważnie. Reszta śpi. 3* Z każdego komina zima/lato buchają kłęby czarnego dymu, bo do pieca pakuje się wszystko, z butelkami PET włącznie. 4* Raz do roku wypadają ze szkół dzieciaki podczas akcji 'Sprzątanie świata' i pozbierają trochę tego co ich rodzice wywalają. 5* Obserwuję taki stan przynajmniej od 2 pokoleń. I nic. Poprawy nie widać. Wnioski: Tylko srogimi mandatami można wychować. Tylko bezwzględna kara pieniężna może dać nadzieję. A wykonywać kontrole i nakładać mandaty powinni wolontariusze z organizacji ekologicznych. I to z taką determinacją jak bronią Doliny Rospudy. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kk Re: W Lubeni ze sklepów znikną foliowe reklamówki IP: 88.156.160.* 28.01.08, 20:46 zeulandia.myminicity.com Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: c Re: W Lubeni ze sklepów znikną foliowe reklamówki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.01.08, 08:35 Zeulandia wypad! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: a2 W Lubeni ze sklepów znikną foliowe reklamówki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.01.08, 12:39 Pan Wójt lepiej niech zajmie sie ważniejszymi sprawami,a nie kwestią worków foliowych.......... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: r6 W Lubeni ze sklepów znikną foliowe reklamówki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.01.08, 12:43 Każdy kto bedzie uważał za słuszne wycofanie foli,sam sobie poradzi.Bez pomocy Pana Wójta,nic nowego nie wymyślił!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: rodzic W Lubeni ze sklepów znikną foliowe reklamówki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.01.08, 20:27 Dziś 30.01.2008,Dzień Babci i Dziadka.Panie Wójcie obserwowałam wydawanie posiłków i herbaty w szkole, Lubeni.TO JEST KARYGODNE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! w jakich warunkach podawane są posiłki.wydaje mi sie że to jest większy problem niż "worki foliowe"-panie sprzatajace do herbaty?????????????!!!!!!!!!to SKANDAL!!!!!!!!nie wstyd? Rodzic z zerówki. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ida a potem ..... ciag dalszy IP: *.dsl.club-internet.fr 02.02.08, 11:39 moze potem pomyslowy wojt zakaze uzywania chusteczek higienicznych jednorazowych i tez je zastapi dawnymi materialowymi? Z wyhawtowanym logo gminy !!! Pieniadze wydane na na te tobry na zakupy moglby przeznaczyc na worki na smieci, ktore kosztuja 10zl!!!!! ( kosztowaly 2zl 80!!). I juz za 2zl80 byly dla niektorych za drogie, a teraz za 10 zl, no to nie wiem... Znikna worki foliowe z rowow,(powiedzmy, choc i tak wiemy ze nie) pojawia sie puszki i innego rodzaju smieci...Dzieki wojtowi Odpowiedz Link Zgłoś