Dodaj do ulubionych

Wątpliwości co do tego co usłyszałem od lekarza

IP: *.dynamic.chello.pl 09.01.18, 19:52
Jestem pod stałą opieką Przychodni przy Wolskiej w Warszawie. Wizyty jak dotąd przebiegały w cyklach co 3 miesiące, ostatnio co 6 miesięcy. W marcu 2017 r., po latach słuchania tego samego: "Na razie nie ma dla Pana leczenia, proszę czekać, zapraszam na badania za kilka miesięcy", usłyszałem:"Mam dobre wiadomości, zapisujemy Pana na listę do leczenia za 2 lata termin maj 2019. Musimy zaktualizować diagnostykę. Proszę przyjść w sierpniu na USG i na wizytę". Sierpień 2017: USG zrobiłem tak jak badania krwi i udałem się na wizytę. : dowiaduję się, że "NFZ zamraża na razie środki na leczenie chorych na WZW C, dotyczy to środków na leczenie oraz diagnostykę. Wyjęci spod tego zarządzenia NFZ są osoby, u których stwierdzono marskość". Zdębiałem. Moje miejsce w kolejce na maj 2019 przepadło. Nie wiadomo kiedy będzie wznowione finansowanie.
Czy ktoś usłyszał podobne rewelacje? Jak się to ma do tego co piszą ludzie, że dostęp do terapii jest coraz łatwiejszy? Niewiele rzeczy mi się tu zgadza.

Dziękuję z góry za wszystkie głosy w dyskusji.
Obserwuj wątek
    • kiepski476 Re: Wątpliwości co do tego co usłyszałem od lekar 09.01.18, 20:25
      Wolska w 2017 r. otrzymała 48,8 mln zł na tabletki przeciw HCV. To jest więcej iż 10% wszystkich środków finansowych, jakie NFZ przeznaczył w całej Polsce na leczenie bezinterferonowe w ubiegłym roku.
      Nie wystarcza mi inteligencji, by zrozumieć, co za b... jest na Wolskiej.
      Jeśli wziąłbyś z Wolskiej wyniki badań diagnostycznych (anty-HCV, RNA HCV, określenie genotypu, USG, fibroscan itp.) i umówił się na wizytę w Mysłowicach, to wrócisz z lekami!
      W innych ośrodkach w Warszawie (Wołoska, Szaserów, Banacha) jeśli tylko przejdziesz procedurę kwalifikacji do leczenia, terapię rozpoczniesz niemal natychmiast.
      Dlaczego na Wolskiej jest inaczej – nie jestem w stanie tego pojąć. Pamiętaj, że nie obowiązuje żadna rejonizacja i jeszcze w tym miesiącu możesz rozpocząć leczenie w Mysłowicach czy innych Katowicach.
      Poniżej zestawienie, jakie środki na tabletki przeciw HCV otrzymała Wolska w ub.r.:
      Styczeń 2 463 160,84
      Luty 2 721 139,12
      Marzec 2 998 989,49
      Kwiecień 2 899 675,17
      Maj 3 023 538,21
      Czerwiec 2 706 908,05
      Lipiec 2 770 741,00
      Sierpień 2 770 741,00
      Wrzesień 2 925 718,05
      Październik 7 823 679,00
      Listopad 7 823 679,00
      Grudzień 7 823 680,00
      Patrzę i patrzę, i nie mogę dostrzec tego „wstrzymania finansowania”.
      Aha, jeszcze wykres ilustrujący „wstrzymanie finansowania” w ubiegłym roku:
      1.bp.blogspot.com/-EiPwbynU2TY/Wikc52nidMI/AAAAAAAABIc/msBEiJuilpQjQ9Rslm7sNwcwIS_fjEgPgCLcBGAs/s1600/Dostep-do-leczenia-5.jpg
      • kiepski476 Re: Wątpliwości co do tego co usłyszałem od lekar 09.01.18, 20:32
        Może jeszcze jakiś aktualny artykuł o leczeniu HCV w Polsce:
        www.rynekzdrowia.pl/Serwis-Zakazenia-Szpitalne/Specjalisci-wyleczymy-tych-chorych-z-HCV-o-ktorych-wiemy,178809,1015,3.html
        Prof. Robert Flisiak: - Jestem przekonany, że do końca 2018 r. w kraju wyleczymy wszystkich pacjentów zdiagnozowanych, którzy chcą się leczyć. Ale wiemy, że ok. 150 tys. zarażonych wirusem żyje w Polsce, nie mając o tym świadomości. Jeżeli wprowadzimy testy do POZ i uda nam się wychwycić takich niezdiagnozowanych chorych, to zniknie problem nowych zakażonych HCV i do minimum ograniczona zostanie częstość występowania raka wątroby.
        • synio123 Re: Wątpliwości co do tego co usłyszałem od lekar 09.01.18, 23:07
          Ja bym zabrał najważniejsze badania tj. anty HCV, HCV RNA, i genotyp HCV z Wolskiej, jeśli jest taka możliwość, jeśli nie to poproś o skserowanie i niech poświadczą " za zgodność z oryginałem" i zrobił tak jak pisze Kiepski, poszukał leczenia na Wołoskiej, Szaserów jeśli koniecznie chcesz w Warszawie. Ostatnio ktoś pisał na forum, że na Wolskiej czekał i czekał a na Szaserów dostał leczenie od ręki. Albo Mysłowice tam jest bardzo fachowa obsługa i szybkie leczenie. Możesz też zamówić leki generyczne (zamienniki) z Indii koszt to ok. 3500 zł + obsługa lekarska i badania ok. 2000 zł. i zacząć leczenie od zaraz.
          • nigella356 Re: Wątpliwości co do tego co usłyszałem od lekar 14.01.18, 21:47
            No i pięknie.
            Tez polecam Mysłowice.
            Leczyłam się tam i leczenie dostałam planowo nawet miesiąc wcześniej a na stronie pisali ostatnio ze leczenie bez kolejek.
            Szybko sprawnie i przyjemnie.
            Klinika tez ładna,nowoczesna i estetyczna a ponieważ wcześniej "zwiedziłam" różne ośrodki typu Bytom i Chorzów to dla mnie ma znaczenie w jakich warunkach się leczymy.
            Nie wstyd tam pojechać na wizytę lub badania z rodziną albo znajomymi.
            • Gość: Gosc Re: Wątpliwości co do tego co usłyszałem od lekar IP: *.dyn.cable.fcom.ch 14.01.18, 22:42
              Dokladnie lecz sie tam gdzie najszybciej dostaniesz terapie -Wolska jakies epicentrum wstydu na mapie Warszawy(dlugosc oczekiwania)
        • Gość: AGNIESZKA Re: Wątpliwości co do tego co usłyszałem od lekar IP: *.dynamic.chello.pl 15.01.18, 23:43
          O tym, że mam WZW typu C dowiedziałam się chyba 29.12. 2016 r. Zachorowałam między lutym 2014 a grudniem 2016 r. Na razie mam wątrobę na tyle sprawną, że nie kwalifikuję się na kolejkę oczekujących na leczenie. Więc więcej niż dwa lata minie niż zacznę być leczona...:-( jestem zrozpaczona...Jestem wielką przeciwniczką akcji profilaktyki i badań w kierunku WZW typu C. Zostałam kilkakrotnie potraktowana jako kobieta zakażona jakąś chorobą weneryczną albo jakiś strasznym syfem...Dzisiaj zarażam ale nikt mnie nie leczy, bo mam zdrową wątrobę to paranoja... Mam córkę 8 i pół roku.... NIGDY NIE RÓBCIE BADAŃ NA WZW TYPU C, JEŚLI NIE MUSICIE... PRZYNIESIE WAM TO SAME KŁOPOTY ŻADNYCH KORZYŚCI...
          • kiepski476 Re: Wątpliwości co do tego co usłyszałem od lekar 16.01.18, 09:46
            Gdyby ci bardzo zależało na leczeniu, mogłabyś je rozpocząć najdalej w lutym. Dzisiaj jest to już tylko kwestia determinacji. Kilka lat temu było całkiem inaczej, ale sytuacja zmieniła się diametralnie.
            Który masz genotyp wirusa? Który stopień włóknienia wątroby?
            • Gość: AGNIESZKA Re: Wątpliwości co do tego co usłyszałem od lekar IP: *.dynamic.chello.pl 16.01.18, 21:59
              Zależy mi bardzo. Jestem "singlem". Mam 43 lata. Chcę ułożyć sobie życie ale z tym syfem jak???Genotyp 1B. Badanie wykonane fibroskanem: 3.3 kPa=F0, CAP 209 dB/m=S0. Mam za dobre wyniki. Nie kwalifikuję się nawet do zaliczonych do leczenia. Czasami bezsilność mnie ogarnia i nie wiem co mam robić ze swoim życiem... Nie stać mnie na sfinansowanie sobie leczenia.
              • Gość: herrx Re: Wątpliwości co do tego co usłyszałem od lekar IP: *.dynamic.chello.pl 16.01.18, 23:10
                Dobry wieczór Agnieszko. Napisz do mnie proszę na adres andrija.jankovic1234@gmail.com chciałbym Ci o czymś powiedzieć.
                • Gość: Gość.bbb Re: Wątpliwości co do tego co usłyszałem od lekar IP: *.static.ip.netia.com.pl 17.01.18, 19:29
                  Bzdura z tym leczeniem, kiepski ma rację, jak chcesz to będą Cię leczyć, miałam wyniki Alt w granicach 30, bilirubina kolo 0,8, aspatu nie pamietam ale też w normie, fibroskan F0, 5,1 kPa, w miejscowości gdzie mieszkam też nie chcieli mnie leczyć, kazali czekać, jeżdziłam kolo 450km do Mysłowic, pojechałam na pierwszą wizytę i na kolejnej za miesiąc dostałam leki, dziś jestem po terapii i czekam na wyniki hcv rna.
                  Szukaj na śląsku Katowice, Mysłowice tam naprawdę szybko to idzie i są przemili ludzie tzn pielęgniarki i lekarze.
                  Podrawiam
                  • Gość: Agnieszka Re: Wątpliwości co do tego co usłyszałem od lekar IP: *.dynamic.chello.pl 17.01.18, 22:58
                    W jaki sposób można tam się dostać na leczenie. Jestem z Lublina. Nikt nie powiedział mi w przychodni, że istnieje jakaś alternatywa.
                    • kiepski476 Re: Wątpliwości co do tego co usłyszałem od lekar 18.01.18, 01:40
                      Dzwonisz do Mysłowic. Umawiasz termin wizyty. Bierzesz od lekarza pierwszego kontaktu skierowanie do poradni chorób zakaźnych. Jedziesz, zabierając ze sobą kopie wszystkich badań diagnostycznych, jakie miałeś dotąd wykonane.
                      idclinic.pl/
                      • Gość: Gosc.bbb Re: Wątpliwości co do tego co usłyszałem od lekar IP: *.centertel.pl 18.01.18, 16:06
                        Wlasnie odebralam wynik,pobrano mi krew po zakonczeniu terapii zepatierem, <12UI/ml, ale jednak dodatni, mam nadzieje ze po 3 miesiacach bedzie minus.
                      • Gość: AGNIESZKA Re: Wątpliwości co do tego co usłyszałem od lekar IP: *.dynamic.chello.pl 18.01.18, 21:46
                        Dziękuję bardzo. Jestem umówiona na 26.01. Pozdrawiam
    • malvinka32 Re: Wątpliwości co do tego co usłyszałem od lekar 25.01.18, 18:58
      Spróbuj w Mysłowicach dostałam się na leczenie po 9 miesiącach od pierwszego pojawienia się w przychodni

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka