Dodaj do ulubionych

ocet jabłkowy

04.09.09, 16:42
Witajcie.Może ktos z Was będzie wiedział jak wpływa ocet jabłkowy na
wątrobę.Mam od dwóch lat minusa a chciałabym się trochę odchudzić. Podobno
ocet jabłkowy jest skuteczny ale trochę się boję.Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • bananarama-live Re: ocet jabłkowy 04.09.09, 16:49
      Ocet jabłkowy jest zdrowy 1 łyżka dziennie-rano ,na 1/2 szklanki wody. To jednak
      nie odchudzi cię.
      Zastosuj dietę karczkową - to działa.
      • jan-w Re: ocet jabłkowy 04.09.09, 17:27
        > Zastosuj dietę karczkową - to działa.
        Znaczy... Taką jak stosują karki? Metanabol, sterydy itp? To podobno tylko zwiększa przyrost masy mięśniowej, ale jest zabójcze dla wątroby ;-)
        • decort Re: ocet jabłkowy 04.09.09, 20:19
          ocet jabłkowy? Na odchudzanie? I zdrowy? Myślę, że może i zdrowy, ale dla
          zdrowego. W sałatkach. I pod warunkiem, że ma się zdrowy przewód pokarmowy,
          zwłaszcza żołądek. Sadzę, że helicobakter, wrzody, nadżerki, refluks itp, oraz
          jako ich objaw zgaga, a także anemia wykluczają takie sposoby na cokolwiek. Mój
          znajomy np. zastosował na odchudzanie i przy okazji oczyszczenie sok z cytryny
          (zdrowy!) i chyba jeszcze z grapefruita (zdrowy!) i tak mu śluzówki przeżarło,
          że owszem odchudził się, ale z problemu wychodził paręnaście miesięcy. Zresztą
          odchudzających sie kwasami róznymi, a potem z problemami mogłabym przytoczyć
          wielu. Niestety sądzę: mniej jeść i więcej się ruszać. Zamiast wszędzie
          samochodem to pieszo i komunikacją miejską, zarezerwować sobie czas by zawsze
          przejść ok. 1 km więcej niż dojazd pozwala. Szybkim krokiem. Sprawdziłam działa
          rewelacyjnie. Trzeba sobie tylko "system" w mózgu przestawić.
          • mordeczek Re: ocet jabłkowy 05.09.09, 11:48
            A co w nim zdrowego?
            Ocet zabija czerwone krwinki.
            Jak chcesz odchudzic, zmien tryb zycia.
            • bananarama-live Re: ocet jabłkowy 05.09.09, 11:53
              Super dieta na bazie octu jabłkowego schudniesz 0,5 kg w ciągu jednego dnia.
              Ocet ułatwia trawienie, reguluje przemianę materii, zawiera minerały - np. potas
              i wapń. To nie jedyne zalety octu jabłkowego. W naszej diecie pełni on rolę
              pogromcy tłuszczu!

              Zasady kuracji z octem jabłkowym są bardzo proste. W ciągu dnia zjadaj 3 posiłki
              (według podanych przepisów) i wypijaj co najmniej 2 szklanki napoju z octem
              jabłkowym, który wspomaga spalanie tłuszczu. Dieta octowa nie może przekroczyć
              1000 kcal.

              Porcja odchudzającego koktajlu zawiera 45 kcal, śniadanie - ok. 200 kcal, a
              obiady i kolacje - po 350-360 kcal.

              Co możesz zjeść na śniadanie? Oto nasze propozycje:

              - Muesli - 2 łyżki płatków pełnoziarnistych wymieszaj z 75 ml octu jabłkowego i
              odstaw na 3 minuty. Następnie dodaj 10 dag odtłuszczonego jogurtu waniliowego.
              Do muesli przygotuj kompot (2 jabłka obierz i pokrój w kostkę, skrop 2 łyżkami
              octu jabłkowego, dodaj 1 łyżeczkę miodu, potem podduś 2 minuty).
              - Kanapka z szynką oraz pastą z marchwi i sera - obiera 1 marchewkę, zetrzyj na
              tarce, skrop 1 łyżeczką octu jabłkowego. Wymieszaj z 2 łyżkami startego żółtego
              sera, dopraw pieprzem i musztardą. Posmaruj pastą kromkę chleba
              pełnoziarnistego, połóż na kanapce 2 plasterki szynki gotowanej.
              - Jajecznica ze szczypiorem na tostach - usmaż 1 jajko na 1/2 łyżeczki masła o
              obniżone zawarto�ci tłuszczu. Przypraw solą, pieprzem, łyżką octu jabłkowego i
              dużą ilością posiekanego szczypiorku (1/2 pęczka) Nałóż jajecznicę na kromkę
              pełnoziarnistego chleba tostowego.

              Na obiad i kolację przyrządzaj lekkie potrawy z octem jabłkowym. Do dar na
              ciepło dodawaj go pod koniec gotowania lub duszenia - wtedy zachowa cenne
              składniki. Ocet przyrządzany z cydru, czyli sfermentowanego soku jabłkowego, ma
              właściwości odchudzajšce. Podziała skuteczniej, jeśli będziesz go dodawać do
              napojów w odpowiedniej proporcji (2 łyżki na szklankę płynu).

              Jak zrobić ocet jabłkowy domowym sposobem?
              - Jabłka umyj, nie obieraj ze skórki. Zetrzyj lub pokrój na kawałki. Wycinij sok
              w sokowirówce. Połącz sok z miazgą z miąższu. Przełóż do naczynia kamionkowego
              lub emaliowanego.
              - Na każde 40 dag miazgi dodaj 0,5 I cieplej przegotowanej wody, 5 dag cukru, 1
              dag drożdży i 2 dag razowego chleba.
              - Przykryj gazą i odstaw na 10 dni w chłodne, ciemne miejsce. Codziennie mieszaj.
              - Przefiltruj sok. Na każdy litr dodaj 10 dag cukru. Odstaw na kolejne 40 dni.
              Przelej do butelek z ciemnego szkła, szczelnie zamknij.

              Energetyczny koktajl z octem i miodem
              Wypijaj szklankę takiego napoju przed śniadaniem oraz wieczorem przed kolacją.
              Sięgaj po niego także wówczas, gdy dopadnie cię wilczy głód. Oto składniki na 1
              porcję:
              - 200 ml świeżo zaparzonej czerwonej herbaty (Rooibos) - 2 dag suszonych jabłek
              - 2 łyżki octu jabłkowego
              - 1 łyżeczka miodu.
              Do naparu herbacianego dodaj suszone jabłka, wymieszaj. Odstaw pod przykryciem
              na 2 minuty. Następnie dodaj miód, ocet i bardzo dokładnie wymieszaj.
              Nasza rada: przyrządzaj napój tuż przed spożyciem - wówczas zachowa najwięcej
              witamin, minerałów i enzymów! Zawarte w koktajlu kwasy octowe, mleczne i
              cytrynowe nie tylko regulują trawienie, ale również pomagają nerkom w usuwaniu
              toksyn.
              Wartość kaloryczna: 45 kcal, 0,3 g tłuszczu, 0,3 g białka, 9 g węglowodanów.

              Przepisy na obiad

              Potrawka słodkokwaśna
              (350 kcal, 7 g tł., 48 g węglowodanów, 21 g białka)
              - warzywa świeże: 1 papryka zielona i 2 małe cebulki
              - warzywa z puszki: fasolka szparagowa i kukurydza mini
              - 1 plasterek ananasa z puszki
              - 1 łyżeczka oliwy
              - 3 łyżki octu jabłkowego
              - 1 łyżeczka miodu
              - 7 łyżka sosu sojowego
              - 5 dag ryżu.
              Paprykę i cebulkę posiekaj, wrzuć na rozgrzaną oliwę, smaż 5 min, dotóż fasolkę,
              kukurydzę i smaż jeszcze 3 min. Dodaj ocet, miód, sos sojowy i posiekany ananas.
              Smaż 3 min. Podaj z ugotowanym ryżem.

              Makaron z tuczykiem
              (360 kcal, 8 g tłuszczu, 49 g węglowod., 21 g białka)
              - cebula
              - łyżeczka oleju
              - 2 łyżki octu jabłkowego
              - łyżeczka miodu
              - łyżka koncentratu pomidorowego
              - 100 ml bulionu
              - 5 dag makaronu świderki
              - 2 łyżki tuńczyka z puszki
              - listki rukoli
              - tymianek.
              Obierz cebulę, pokrój w kosteczkę i uduś na oleju. Posyp tymiankiem. Dodaj ocet
              jabłkowy i miód. Wlej bulion połączony z koncentratem pomidorowym. Duś 3-4 min,
              przypraw. Dodaj tuńczyka, podgrzej. Makaron ugotuj, polej ciepłym sosem,
              udekoruj listkami rukoli.

              Sałatka z kurczakiem i rukolą
              (350 kcal, 13 g tł., 33 g węglow., 22 g białka)
              - jajko na twardo
              - 1/2 piersi z kurczaka
              - 2 łyżki octu jabłkowego
              - 1/2 łyżeczki delikatnej musztardy
              - 1 łyżeczka miodu
              - 2 łyżeczki oliwy
              - cebula
              - sałata rukola
              - 4 pomidorki
              - 4 pieczarki marynowane
              - sól, pieprz.
              Jajko obierz ze skorupki i pokrój na ćwiartki. Mięso pokrój na cienkie paseczki,
              usmaż, zwiń w koreczki, zepnij wykałaczkami. Przygotuj sos z octu, miodu,
              musztardy, łyżeczki i oliwy i drobno posiekanej cebuli. Dopraw solš i pieprzem.
              Umyj sałatę i wyłóż na talerz. Dodaj przekrojone na pół pomidorki, plasterki
              pieczarek i kawałki jajka. Na wierzchu ułóż koreczki z kurczaka. Polej sałatkę
              sosem. Podaj z 1 kromką (5-6 dag) pełnoziarnistego chleba.

              Przepisy na kalację:

              Lekkie placuszki z owocami
              (360 kcal, 8 g tł., 49 g węglowodanów, 21 g białka)
              - małe jajko
              - 3 łyżki chudego mleka (0,5 proc. tłuszczu)
              - 3 łyżki płatków owsianych
              - 20 dag chudego serka waniliowego
              - 2 łyżki octu jabłkowego
              - 1 łyżeczka miodu
              - 2 małe jabłka
              - 7 łyżka oliwy.
              Wymieszaj dokładnie jajko z mlekiem, płatkami owsianymi oraz serkiem (ciasto
              powinno być gęstsze niż na naleśniki). Na końcu dodaj ocet jabłkowy i miód.
              Obierz jabtka, pokrój na cienkie plasterki, dodaj do ciasta, delikatnie
              wymieszaj. Usmaż małe placuszki na rozgrzanej oliwie. Możesz jeść je zarówno na
              ciepło, jak i na zimno.

              Talerz jesiennych warzyw
              (350 kcal, 13 g tł., 24 g węglowodanów, 34 g białka)
              - 2 marchewki
              - 2 małe cebulki
              - 3 kolorowe papryki
              - cukinia
              - 1 łyżka oleju
              - 6 łyżek octu jabłkowego
              - natka
              - ziarno słonecznika.
              Obierz marchewki i cebulki, drobno posiekaj. Miąższ papryki pokrój na kawałki
              średniej wielkości, a cukinię - na grubsze plasterki. Na rozgrzany olej wrzuć
              marchew i cebulę, smaż 5 min, wlej 4 łyżki octu jabłkowego. Dodaj cukinię, smaż
              kolejne 3 min. Na koniec dodaj paprykę i 2 łyżki octu. Smaż jeszcze 5 min,
              mieszając. Posyp posiekaną natką i słonecznikiem.
              • 3-mamuska Re: ocet jabłkowy 05.09.09, 13:26

                bananarama-live napisał:
                Zasady kuracji z octem jabłkowym są bardzo proste. W ciągu dnia zjadaj 3 posiłki
                (według podanych przepisów) i wypijaj co najmniej 2 szklanki napoju z octem
                jabłkowym, który wspomaga spalanie tłuszczu. Dieta octowa nie może przekroczyć
                1000 kcal.
                widzisz jedzac 1000kacl dziennie schudniesz 1kg w ciagu tygodnia w pierwszysch 3
                tygodniach mozna schudnac 5 kilo,wiem bo schudlam tak 15kilo kilka lat temu i
                tylko 30 minut cwiczen w ciagu dnia,i nie trzeba pic octu.
                • 00-sylwia75 Re: ocet jabłkowy 05.09.09, 13:41
                  Dzięki za zainteresowanie.Chciałam jeszcze dodać że w czasie interferonu
                  schudłam 8 kg,po zakończeniu terapii w paru miesiacach doszłam do swojej wagi
                  jednak na tym nie było końca.Próbowałam kilka sposobów jednak bez efektów.Pozdrawiam
                • jan-w Re: ocet jabłkowy 05.09.09, 14:42
                  3-mamuska napisała:
                  > widzisz jedzac 1000kacl dziennie schudniesz 1kg w ciagu tygodnia w pierwszysch
                  > 3
                  > tygodniach mozna schudnac 5 kilo,wiem bo schudlam tak 15kilo kilka lat temu i
                  > tylko 30 minut cwiczen w ciagu dnia,i nie trzeba pic octu

                  To chyba tak jak z tabletkami na odchudzanie. W ulotce zwykle jest napisane:
                  Jedz nie więcej niż 1000 kcal dziennie, uprawiaj dużo ruchu - intensywny sport
                  minimum 2 godziny dziennie. Jeżeli nie schudniesz, zwracamy pieniądze ;-)
                • bananarama-live Nikogo nie namawiam 05.09.09, 15:03
                  do picia octu, jesli nie jest w galarecie i śledziach.
                  Koleżanka pyta wiec odpowiadam co i jak.
                  Jak pisałem, to nie jest trucizna ,jeśli jest w małych ilościach.
                  Proponuje jw diete karczkową

                  4xdziennie po 8dkg karczku smazonego na tłuszczu + pomidor -przez tydzień
                  ------" -----
                  • decort Re: Nikogo nie namawiam 05.09.09, 17:07
                    :-))) świetnym spalaczem tłuszczu i przy okazji cukrów są też witaminy z grupy B
                    (B6 i B12 konkretnie), najlepiej przyswajalne w drożdżach (przefermentowanych,
                    spożywanych w postaci napoju - smak, wygląd i zapach ohydny), ostatecznie w
                    tabletkach drożdżowych.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka