dotera
15.06.22, 18:55
m.youtube.com/watch?v=4-vLd-OOANM
Tutaj jest 20 faktów psychologicznych. Już drugi raz oglądam taki film i podejrzewam że nie psychologowie to robią bo mówią słuszne rzeczy. Słówko weird jest symboliczne. Bowiem psychologia gada odwrotnie nieraz.
Ludzie z wysokim poczuciem winy lepiej rozpoznają emocje innych i ich myśli.
Myślę że to mój przypadek, albowiem mam stwierdzone oficjalnie dwa zaburzenia i o obydwu czytałem badanie że ludzie z nim lepiej rozpoznają emocje innych i je wolbrzymiaja. Za dużo się ceregielą z innymi.
Druga myśl że najlepsze rady dają ludzie z dużymi problemami . Tutaj bym zrobił zastrzeżenia. Myślę że mądrzy ludzie przestają radzić , idioci ciągle radzą innym. Kiedyś mnóstwo radziłem później zrozumiałem że to projekcje. Natomiast to jest to co pisałem o cynizmie. Myślę że cynicy widzą jakąś prawdę świata, ale świata widzianego intelektem instrumentalnym , bezdusznego. I jak się dojdzie w cynizmie do piekła i chcę wrócić zna się drogę dobrze.
Trzeci ciekawy. Silni ludzie nie mówią o swoich problemach. Myślę że jest to szerszą prawidłowość. Pod tytułem Rozplywasz się czy budujesz formę. W różnych aspektach widoczna. Jeśli umiesz być po stronie dającej, milczącej, nie konsumujacej, siłą rośnie.