Dodaj do ulubionych

Trudno poznać przyczyny zjawisk, ale

04.01.23, 13:49
Łatwiej zapytać po co ludzie coś robią. Nie, jak działa maszyna tylko po co jest skonstruowana.

Jest to analogiczna kwestia do pytania dlaczego mnie to spotkało, zamiast po co mnie to spotkało.

W dawnych czasach ludzie bardziej tak stawiali sprawę poznania. Od nowożytności dominuje mechanistyczny wizja świata.

Co nie znaczy że z mechanizmów należy rezygnować. Ale jak w pracy śledczego. Najważniejszy jest motyw. I on dokonuje wstępnego zawężenia podejrzanych i jak zacznie się więcej łączyć kropek dopiero wtedy zacząć szukać dowodów przyczynowych .
Obserwuj wątek
    • dotera Re: Trudno poznać przyczyny zjawisk, ale 04.01.23, 13:52
      Jeśli zaczniemy pytać o motywację na wstępie sami absurdy znaleziy w tym co oczywiste , a czego podważanie podpads pod łatkę teorii spisku
    • dotera Re: Trudno poznać przyczyny zjawisk, ale 04.01.23, 14:34
      Odnajduje manipulacje w tzw naukowym rozpatrywaniu spraw ludzkich. Jest w tym coś z mechanizmu dzieł i rządź. Analityk to robi przyrody i ludzi. Z czasem widzę że to w starożytności, a nawet średniowieczu można znaleźć cenniejsza wiedzę . Nowożytność to jedna wielka ściema zarządzania z tylniego siedzenia dobrymi naiwniakami
      • dotera Re: Trudno poznać przyczyny zjawisk, ale 04.01.23, 14:37
        Ciekawe. Dwa dni temu zadałem sobie pytanie z bezradności. Wczoraj znalazłem odpowiedź.

Mam już wszystkie klucze do potrzebnych mi drzwi.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka