dotera 05.01.23, 00:38 W filmie Apokalipse now Jankesi zaczynali od muzyki klasycznej. Ciekawa z tym sprawa że im więcej wojny tym bardziej Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dotera Re: Wagnerowcy zaczynają atak od dźwięku skrzypie 05.01.23, 07:52 Chodziło mi o związek. Czy czasem nazwa Wagnerowcy nie jest związana z muzyką Wagnera z Czasu apokalipsy . I dlaczego motyw muzyki klasycznej ożywia wyobraźnię wojenna? Odpowiedz Link
dotera Re: Wagnerowcy zaczynają atak od dźwięku skrzypie 05.01.23, 07:55 Czy pewne typy psychologiczne szukające adrenaliny uspokajają się walka jak narkoman dawka? Harmonia muzyki współgra z osiągnięta ich harmonia? Z różnych filmów wojennych znamy motyw o uzależnieniu od wojny. Odpowiedz Link
dotera Re: Wagnerowcy zaczynają atak od dźwięku skrzypie 05.01.23, 08:01 Druga hipoteza jest przeciwna. Atak helikopterów na filmie był jak sama nazwa wskazuje z lotu ptaka. Mieliśmy na nim piękno wizualne podłączane że złem ale to piękno dominowało. Czy nie ma w tym stanu odrealnienia? Derealizacja jest związana z dystansem. Choć na swój sposób i stan przeciwny. Czas nas uczy pogody. Świat jest ładniejszy z dystansem coraz większym. Odpowiedz Link
dotera Re: Wagnerowcy zaczynają atak od dźwięku skrzypie 05.01.23, 08:04 Ta scena jest bardzo germańska. Myślę że Niemcy też mają poczucie że byli rycerzami na wojnie i to normalna sprawa. Tylko że wyparli fakt że nie walczyli na polu pod jakąś wsią tylko na trupach cywili zabijanych z premedytacja Odpowiedz Link