Dodaj do ulubionych

Czy cierpimy z powodu traum?

06.01.23, 09:37
Myślę że ta idea niczego nie rozwiązuje. Oprócz tego że pozwala na chwilę odetchnąć od poczucia winy. Tak jak psycholog który zgarnie za tą chwilowa ulgę podatek. Cała ta pomoc psychologiczna sprowadza się do podtrzymania iluzji w chwili kryzysu.

Przyczyny cierpienia które podał na wstępie Budda są droga do rozwiązania problemu.
Obserwuj wątek
    • dotera Re: Czy cierpimy z powodu traum? 06.01.23, 09:42
      Skoro jest tak naukowo i humanistycznie czemu ciągle nie działa?

Bo może zachodnia nauka ma coś sama z agenturalnosci. Analityczne podejście czyli dziel rządź.Humanistyczny narcyzm zamiast rzeczywistego rozwoju.

Cierpimy bośmy się uwikłali tak w rzeczywistość że jesteśmy w ślepych uliczkach,walimy o nią jak głową w mur.
      • dotera Re: Czy cierpimy z powodu traum? 06.01.23, 09:58
        RZeczywistosc nas determinuje na mnóstwo sposobów które być może są lub nie sa nasza karma. Im węższa perspektywa tym bardziej absurdalnie im szerszą tym może bardziej wyjść w śledztwie ze jednak to my jesteśmy zbrodniarzami. Nie można być szczęśliwym przez nią powodowanym. A przynajmniej w szerszej perspektywie.

Wczoraj obejrzałem któryś raz The living matrix. Ciekawi mnie ten film. Tam była podana idea że pamięć nie ma swojego rejonu w mózgu. Różne zdolności tak pamięć nie. Jest częścią pola, analogicznie jak są chmury w internecie komponuje się to z gnostyckim wyobrażeniem ciała jako więzienia duszy. Jesteśmy czymś innym niż ciało. Ciało jest okresowym podsumowaniem naszej pamięci.
    • dotera Re: Czy cierpimy z powodu traum? 06.01.23, 11:05
      Idea że mamy wyrzucić z siebie agresję jest tak racjonalna jak powrót na wojnę gdy utraciło się nogi. Mamy zbudować swoją siłę. A to coś innego.
    • dotera Re: Czy cierpimy z powodu traum? 06.01.23, 15:15
      Myślę że na uczelnię wprowadzono dużo ogłupiającej wiedzy po to tylko by autodestrukcyjne zaprogramować młodzież. W szkołach młodzież ma prane mózgi ucząc się narracji manipulatorów. Walka informacyjna i sterowanie percepcja to klucz do wspolczesnosci
      • dotera Re: Czy cierpimy z powodu traum? 06.01.23, 20:20
        Edukacja wciska cudzą wyobraźnię. A ta wyobraźnia jest wciskanym wirusem.
    • dotera Re: Czy cierpimy z powodu traum? 07.01.23, 10:45
      Psychologia jak każda intelektualną wiedzą o człowieku jest pragnieniem narzucenia ludziom swoich ograniczeń które zostały uznane za szczyt świata. Gdzie jesteś lepiej wyjaśni mi mit, jak się naprawić raczej czego sobie nie robić, a gdzie iść? Zawsze można dalej niż ktoś ci powie

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka