Dodaj do ulubionych

Mówi się ze zycie to nie film

14.01.23, 22:39
Tylko czy chciałoby się pojsc na film w którym leci przez dwie godziny happy end?

Idziemy na filmy obejrzeć jak bohaterowie cierpia przez wiekszosc filmu , ale gdy dokladnie to samo nam się zdarza mowimy : zycie to nie film. Zamiast pomysleć ze wlasnie zdarza nam się droga do happy endu.
Obserwuj wątek
    • dotera Re: Mówi się ze zycie to nie film 14.01.23, 22:44
      ZYcie jest bardziej filmowe niz sie wydaje, tylko w ciemnym kinie latwiej sie skoncentrowac na duzym swiecacym ekranie. Taka sama koncentracja na zyciu wymaga wprawy
      • dotera Re: Mówi się ze zycie to nie film 14.01.23, 22:52
        W zyciu brakuje tego dystansu do ekranu, za to szuka się wielu okazji do ucieczki i rozproszenia uwagi. Dlaczego zycie boli? Z tego samego powodu co ciało. Chce się w nim robić coś na siłę. Zamiast złapać dystans i synchronizacje.
        • dotera Re: Mówi się ze zycie to nie film 14.01.23, 22:54
          Ból jest informacją a nie karą.
          • dotera Re: Mówi się ze zycie to nie film 14.01.23, 23:13
            I tu pojawia się miejsce na odpowiedz "Dlaczego ja"

Nie znajdziemy go za nic w zwyklej probie szukania, bo jestesmy strefie bolu a wiec ograniczonej swiadomosci. To się może kiedys odsłoni dlaczego, ale do tego trzeba duzo dystansu do rzeczywistosci.
            • dotera Re: Mówi się ze zycie to nie film 15.01.23, 07:47
              dystansu zaś nie należy mylić z derealizacja. to odcięcie się od niej na skutek nagromadzonego bólu. to nie ma byc przepasc tylko przestrzeń Boga.
            • dotera Re: Mówi się ze zycie to nie film 15.01.23, 14:26
              "I witam z dreszczem rozkoszy
              Każdy zadany mi gwałt
              W niszczeniu, co mnie rozproszy
              Zgadując przyszłości kształt

Tam, gdzie się boleść zaczyna
              Bezwiednej martwości kres
              A nad nią boska kraina
              Gdzie miłość wykwita z łez"
    • dotera Re: Mówi się ze zycie to nie film 18.01.23, 10:54
      Mimo ze wydaje sie niezborne i szare , zawsze wybija w nim jakis mit. Szarość wynika tylko z przymykania oczu w lęku przed życiem

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka