Dodaj do ulubionych

Los albo spelnia pragnienia

30.03.23, 13:29
Albo daje nauczke.

Mi glownie daje lekcje ktorych nie odrabiam.
Obserwuj wątek
    • dotera Re: Los albo spelnia pragnienia 30.03.23, 13:30
      Ale byla to lekcja przepieknie wielowartstwowo metaforyczna
      • dotera Re: Los albo spelnia pragnienia 30.03.23, 13:40
        Los ludzki zna dwa rodzaje absurdu. Absurd egzystencjalny i absurd ziemski. Do tego pierwszego trzeba dojrzec na tyle by rozsuplac swoja relacje z rzeczywistoscia ktora ma poczucie humoru. Do tej pierwszej niewiele trzeba, wystarczy niedojrzec i przestac zycie traktowac z nalezyta powaga. Kto wie moze ta dwa konce cos laczy ale z pewnoscia to dwa bieguny jesli chodzi o zycie.
        • dotera Re: Los albo spelnia pragnienia 30.03.23, 13:46
          Slowo absurd przyszlo mi do glowy bo raz je przeczytalem w kontekscie mojego rozczarowania na kartach powiesci, a raz uslyszalem wprost jako recenzje mojego zachowania. Warto wsluchiwac sie w jezyk. Nawet jesli ludzie go wypowiadajacy mowia nieswiadomie w jezyku sa slady glebszej madrosci, ktore moga wiecej powiedziec niz rzeczywiscie jest wypowiadane wprost.

Warto czytac roznego rodzaju slowniki. W jezyku w samym juz jest zawarta madrosc przeszlosci.
          • dotera Re: Los albo spelnia pragnienia 30.03.23, 17:19
            To nie my mowimy tylko jezyk przemawia przez nas. W dawnych czasach uczono roznych rzeczy ale nie poezji gdyz uwazano ze tak jest kwestia tylko i wylacznie natchnienia.

W zasadzie to ladnie ze uczyli innych bo dzis uwazamy ze wszystko jest kwestia talentu

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka