duha 02.02.11, 05:30 Aby zebrać 450 tys potrzebnych na ten rok wystarczyłoby gdyby 4.500 osób wpłaciło po 100 złotych. Ja deklaruję od siebie 100 zł, brakuje więc jeszcze deklaracji od dalszych 4.449 osób. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
euromichnik Tylko się cieszyć ! 02.02.11, 05:59 Nareszcie. Po raz pierwszy muszę pochwalić SLDl Nie wiem jakim interesem sie kierowali. Chcę wierzyć, że jednak polskim. Mam nadzieję, że ostatecznie ucięto sprawę Sediny. Dość już regermanizacji Szczecina. Na temat tego pomnika i jego złowrogiego symbolu nieraz wypowiadali się na łamach szczecińskiej historycy. Nie ma pieniędzy na polskie pomniki, ale znajdują się na pomniki szwabskie. Oto prawdziwe oblicze (niemieckiej) Platformy Obywatelskiej. Niszczyć wszystko co polskie !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ojciec inwestor Re: Tylko się cieszyć ! IP: *.dynamic.chello.pl 02.02.11, 06:43 Swego czasu niejakie stowarzyszenie Kupcy dla Szczecina miało się zająć renowacją Sediny , nawet zbierali jakieś pieniądze i kopali w lesie arkońskim w poszukiwaniu pomnika. Szanowni Kupcy co się stało z pieniędzmi i waszym zapałem? Odpowiedz Link Zgłoś
zed.1 kretynstwo rodem z pis 02.02.11, 07:38 poswiecic 2,5mln na 450tys, z ktorych i tak wiele remontow nie bedzie. to dopiero ekonomiczne umysly. myslalem, ze pis zmadrzal, ale widze, ze to tak nie dziala. ten argument z remontami smierdzi jak przykrywka. obawiam sie, ze raczej gryzlo w oczy pochodzenie pomnika niz cisnela potrzeba remontow. szkoda, ze pomnik i stworzenie ciekawego miejsca padlo ofiara debilnego nacjonalizmu. ale wszystko w swoim czasie, odpowiedni ludzie za to zostana rozliczeni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: kretynstwo rodem z pis IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.11, 07:50 zed.1 napisał: > szkoda, ze pomnik i stworzenie ciekawego miejsca padlo ofiara debilnego nacjona > lizmu. ale wszystko w swoim czasie, odpowiedni ludzie za to zostana rozliczeni. Znowu grozisz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: korekt Re: kretynstwo rodem z pis IP: *.centertel.pl 02.02.11, 08:34 Biedny prezio krzystek. Nic o tym nie wiedział.W końcu przecież to koalicjanci. To sie biedaczyna zmartwił. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oder Re: Tylko się cieszyć ! IP: *.146.255.146.nat.umts.dynamic.eranet.pl 02.02.11, 15:07 Panie euromichnik Jest Pan wyjatkowo polski tylko wtedy kidy wyciaga pan lape po niemieckie pieniadze. Gdyby nie ci obrzydliwi Niemcy siedzialby pan na drzewie nad Donem i strugal figurki swietych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asd Re: Tylko się cieszyć ! IP: *.static.espol.com.pl 02.02.11, 15:13 Czy tego chcesz czy nie, Szczecin ma niemieckie korzenie i niemiecka przeszlosc. Pogodz sie z tym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: euromichnik Trochę oleju by ci się szkopie przydało IP: *.tarniny.pl 02.02.11, 17:07 Gdybyś miał trochę oleju w głowie, a nie samą sieczkę, to byś wiedział, że Szczecin to Prusacy K U P I L I od Szwedów, nawet go nie zdobyli i to dopiero na początku XVIII (słownie: osiemnastego) wieku. A na początku wszędzie tu, do obecnego Berlina włącznie byłi Słowianie, a nie Germanie. To po pierwsze. A po drugie to Niemcy dobrowolnie w demokratyczny sposób oddali władzę Hitlerowi i entuzjastycznie pozwolili na prowadzenie wojny. I terez muszą pokornie pogodzić się z jej skutkami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: manzel Re: Trochę oleju by ci się szkopie przydało IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.11, 08:55 Ponieważ fałszya historia jest matka fałszywej politiki, nie wartyo zaklamywac historii. Prusacy nie kupili Szczecina, tylko zaplacili krolowi szwedzkiemu za zrzeczenie sie praw do ksiestwa szczecinskiego, bo sam Szczecin zajeli duzo wczesniej. I tak nie milei szans na jego odzyskanie. To, że szczecina ma korzenie slowainskie nie ma nic do rzeczy, bo z pomorskimi Slowianami łaczy obecnych Polakow jeszcze mniej niz z Rosjanami. Chyba nie roscisz sobie pretensji do Moskwy, poniewaz sa tam Slowianie? Szczecin wraz z ludnoscią słowianską i naplywowa niemiecką wszedl w krąg kultury niemieckiej juz w sredniowieczu, i zasymilowal sie z nia jeszcze jako niezalezne księstwo. Gdy Pomorze zajeli zbrojnie Szwedzim było to juz miasto niemieckie, i takim pozostało. Sympatia do Szwedow mialo podoze wyznaniowe. W czasie wojny 30-letniej krol szwedzki byl po stronie protestanckiej, i toczyl wojne z wojskami cesarza, ktory reprezentowal strone katolicką. Ostetcznie Szczecin zajęly protestanckie Prusy, a dzis ludnosc jest raczej katolicka. Te spory o zaslugi Słowian są anachroniczne i nie maja nic do rzeczy. Protestanccy potomkowie tych Słowian zostali stad wysiedleni w 1945r, i powolywanie sie na jakas wspolnote z nimi jest grubą bezczelnoscią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czy-telniczka Re: Tylko się cieszyć ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.11, 16:36 euromichnik napisał: >.... Myśl podzielam :) Moja pamięć dla tego miejsca to kotwica i chyba też jakaś mała woda/fontanna. Dziwiła mnie również wypowiedzi reprez. Konserwator zabytku, którego postać/ci w zarządzanych zasobach raczej/chyba nigdy nie było. Start liczę od 1945 roku. Dołączę tekst jako moją uwagę z artykułu GW: cyt: "Łącznie te 900 tysięcy miało być wkładem własnym miasta w całe, rozłożone na dwa lata przedsięwzięcie. Pozostałe 2,6 mln zł potrzebnych na inwestycję zgodził się wyłożyć z funduszy unijnych marszałek województwa". ------- ?.....Komu damy, komu damy - ! - to czego jeszcze w gotówce raczej nie mamy....? cyt: "Tuż przed świętami Bożego Narodzenia prezydent Piotr Krzystek i marszałek Olgierd Geblewicz podpisali w tej sprawie umowę". "Pomnik i plac miały być gotowe do lipca 2012 r. Inwestycja znalazła się na prestiżowej liście projektów kluczowych, które mają zarezerwowane pieniądze i nie muszą o nie rywalizować z innymi projektami". ------- Nie muszą z innymi projektami to nie znaczy, że miasto/region nie ma potrzeb. Polityczne układanie projektów ma prawo być zweryfikowane przez decyzje RM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Walec A ul. Zakole od 60 lat nie remontowana IP: *.globalconnect.pl 02.02.11, 06:42 A my nadal stawiamy pomniki albo je burzymy lub przenosimy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K-100 Re: A ul. Zakole od 60 lat nie remontowana IP: *.adsl.inetia.pl 02.02.11, 07:15 A może tak zrobić zbiórkę mosiądzu z którego ma być wykonany pomnik myślę ze wyjdzie zdecydowanie taniej przetopić 1-no groszówki których 1000 szt. (10 zł) waży około 1,64 kg czyli każde 1,64 t kosztuje 10 tys pomnik pewnie nie będzie ważył więcej niż 5 ton. Odpowiedz Link Zgłoś
dorisdz Sediny nie będzie! PiS i SLD wycięli ją z budżetu 02.02.11, 07:24 Szkoda, że nie bedzie wyremontowany ten skwer i nie bedzie pomnika (poszwabskiego) może jakiś inny? A może zaorać i kartofli zasadzić dla biednych w końcu niedaleko jest dworzec- wizytówka Szczecina. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: huj..ee [...] IP: *.pr1-nat.espol.com.pl 02.02.11, 07:29 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gacio Re: Sediny nie będzie! PiS i SLD wycięli ją z bud IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.11, 07:54 No tak chlopcy z SLD powrócili do korzeni. Czy dobrze pamiętam jak to nieslawnej pamięci Prezydent Miasta Jurczyk za plecami ktorego kryl sie Pan Wieczorek (SLD) mówił że Niemcowi ani guzika nie damy? Po czym wygenerowali proces o odszkodowanie. Nie wiem czy proces o dzialanie na szkodę miasta toczy sie nadal? Po Radnych z PIS niczego innego spodziewać sie nie nalezy. Oni zaściankowość, ksenofobię i rożne inne fobie mają we krwi. Zgodnie z wytycznymi Prezesa. Szkoda. Byla szansa żeby cos dla miasta bylł zrobione. Zostanie fontanna zezłomowanej kotwicy, do tego złom na wjeździe do miasta - Plac Hołdu Pruskiego (zezłomowany bom okrętowy). Widać takie pomniki godne są nas w Szczecinie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: f Re: Sediny nie będzie! PiS i SLD wycięli ją z bud IP: 213.155.191.* 02.02.11, 10:34 KACZORRE postawią... chrup... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zażenowany. Re: Sediny nie będzie! PiS i SLD wycięli ją z bud IP: *.internetia.net.pl 02.02.11, 07:49 wstyd mi za tych radnych, którzy z uśmiechem na twarzy zniwelowali projekt, który próbuje się zrealizować od ponad 5 lat, albo i dłużej. wstyd mi że tak nienawidzą swojego miasta, że nie znieśliby że jest ono chociaż trochę ładniejsze. ale jak się nie wychodzi ze swojej willi, a na dworcu pojawia się raz na dekadę albo i rzadziej to zapewne plac tobrucki w oko nie kłuje. ta kotwica będzie przez najlbiższe lata oznaką Waszej niekompetencji drodzy radni. Zabraliście na szkoły, podkreśliliście że to i tak nic nie zmieni w tej kwestii, więc zrobiliśćie po prostu wszystko żeby pomnik nie powstał, a maisto było postrzegane jako niekompetentne w swoich poczynaniach. Wstyd mi za Was i za Moje miasto. Bo Wasze miasto to chyba nie jest. A Waszą antygermańską fobię powinniście gdzieś wywieźć, bo w mieście przygranicznym nie przystoi ona nikomu. Pozdrawiam, i mam nadzieję, że na następnych wyborach dostaniecie to na co zasłużyliście - zapomnienie. Odpowiedz Link Zgłoś
ppd_i_ur_gryf Re: Sediny nie będzie! PiS i SLD wycięli ją z bud 02.02.11, 08:51 Antygermańska fobia nikomu nie szkodzi, Niemcy u siebie nas olewają. I nie ma powodu aby odbudowywać germańskie pomniki z czasów Hakaty i niemieckiej buty. Jeszcze kopię pomnika z placu Lotników należy przenieść do muzeum na Wałach Chrobrego (dla germanofili Haken Terrasse) ponieważ miejscem tego typu obiektów są muzea. Skoro w Polskim Szczecinie mamy polskie nazwy ulic i placów to może drodzy miłośnicy pomników pomyślcie o polskich pomnikach w polskim mieście. Może na Placu Tobruckim postawmy skromny ale widoczny pomnik pamięci żołnierzy Brygady Karpackiej a na Placu Lotników pomnik ku czci polskich lotników walczących z niemiecką Luftwaffe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oder Re: Sediny nie będzie! PiS i SLD wycięli ją z bud IP: *.146.255.146.nat.umts.dynamic.eranet.pl 02.02.11, 15:18 ppd i ur gryf. Polacy juz zaplacili swoim synom za walke o wolnosc ojczyzny, wiezieniami, torturami, niszczeniem rodzin, odbieraniem zdrowia, pozbawianiem pracy, . Po latach dano im medaliki i gesty drobniutkie laskawosci. Do dzisiaj pieniadze sa dla bylej bezpieki i zasluzonych, katechetow i kapelanow oraz innych budowniczych Polski bedacych na zasluzonych emeryturach, a zolnierze Bryg, Karpackiej, z pol Tobruku, Arnhem, Holandi, Belgii, Francji, Angli, Syberii dogorywaja o kromce chleba. Polak to dziwne zwierze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gryf Pomniki IP: *.centertel.pl 02.02.11, 18:01 To lepsza Sedina niż nawet późne upamiętnienie pamięci o tych którym nie było dane powrócić do Ojczyzny?! Odpowiedz Link Zgłoś
yesname Janka Pawełka Drugiego 02.02.11, 07:56 Na Janka Pawełka Drugiego pieniądze od razu by się znalazły i nawet to dziadowskie, szczecińskie SLD by się zgodziło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pfffffffff [...] IP: 213.155.168.* 02.02.11, 08:03 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z Papieża Jana Pawła Drugiego IP: *.play-internet.pl 02.02.11, 08:13 www.radio.szczecin.pl/index.php?idp=1&idx=67587 W tyn roku dostanie z miejskiej kasy nie, jak pierwotnie proponował Piotr Krzystek, 2 miliony 400 tys złotych, a jedynie 400 tys. Taką wysokość dotacji w budżecie ustaliła wczoraj Rada Miasta. Dziwne, że prawie taką samą kasę zostawiono kamaryli z 2016. Dobrze że nie obiecane 2,6 miliona - byłby wrzask - radny-bezradny Wijas nie mógłby się tak wykazać A na unijną kaske, co to miała reaktywować Sedine znajdą się chętni szybciej niż myślicie Odpowiedz Link Zgłoś
mrrrwrrr I Ty Wijasie.. 02.02.11, 08:09 To nawet SLDuchy wstydzą się historii miasta? W końcu nic dziwnego, mają 45-letnie doświadczenie w wywożeniu tych wstrętnych, obrzydliwych poniemieckich cegieł do Warszawy. Panie Wijas, ŻENADA! No i mamy w mieście PISLD. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosia Re: I Ty Wijasie.. IP: *.dynamic.chello.pl 02.02.11, 12:09 żenadą jest nie zrozumienie czym jest pomnik Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx-ixx Re: I Ty Wijasie.. IP: *.dynamic.chello.pl 04.02.11, 22:40 Niestety, już więcej na SLD nie zagłosuję, na dupolizców PiS-u. Odpowiedz Link Zgłoś
nomad75 Sediny nie będzie! PiS i SLD wycięli ją z budżetu 02.02.11, 08:10 Po prostu nie mogę w to uwierzyć, co za buractwo i prowincjonalizm! Duklanowski, jesteś szkodnikiem, zachowujesz się zaściankowo i kołtuńsko. Zastanów się (chociaż wątpię czy jesteś w stanie) Jak ocenią to następne pokolenia. Wijas - bardzo, bardzo się Tobą rozczarowałem! Krzystek - mam wrażenie że to twoja sprawka, bo ostatnio zwąchałeś się z SLD i PIS. Czy to cena za poparcie budżetu?? Hańba! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PawelA [...] IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.11, 08:18 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vlad.H. Ja zas chcialbym nabyc cala fontanne z bonifikata IP: *.cm-3-3c.dynamic.ziggo.nl 02.02.11, 08:27 z ktorej korzystal kosciol kupujac szpital miejski. Wtedy za prywatne pieniadze zagospodaruje ten obszar. Ile by to bylo? 5 tys zl? za plac Tobrucki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czy-telniczka Re: Ja zas chcialbym nabyc cala fontanne z bonifi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.11, 17:06 Vlad.H. napisał(a): > z ktorej korzystal kosciol kupujac szpital miejski. > Wtedy za prywatne pieniadze zagospodaruje ten obszar. > Ile by to bylo? 5 tys zl? za plac Tobrucki? ------- Ja nie wnoszę tu sprzeciwu dla porównania i wyboru dla rekreacyjnych tu działań :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pantograf Re: Sediny nie będzie! PiS i SLD wycięli ją z bud IP: *.doplaty.gov.pl 02.02.11, 08:32 Nie będzie i bardzo dobrze. "Entuzjaści" na początku deklarowali, że zbiorą pieniądze między sobą. I co? Zebrali tyle co kot napłakał i zaraz wyciągnęli łapę po publiczne pieniądze, czyli moje też. A ja nie zgadzam się aby z moich pieniędzy finansowano to paskudztwo. Odpowiedz Link Zgłoś
kingaps Re: Sediny nie będzie! PiS i SLD wycięli ją z bud 02.02.11, 10:00 Zasuwaj do roboty a nie piszesz w godzinach pracy za naszą kasę. NIE ZGADZAM SIĘ ABYŚ ZA MOJĄ KASĘ OGLĄDAŁ FORUM GAZETY ZAMIAST PRACOWAĆ ! -------------------------- SOROBAN Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pantograf Re: Sediny nie będzie! PiS i SLD wycięli ją z bud IP: *.doplaty.gov.pl 02.02.11, 15:23 Proszę, proszę! Uderz w stół a nożyce się odezwą. A swoją drogą, nie przypominam sobie abyśmy byli na ty. Odpowiedz Link Zgłoś
ppd_i_ur_gryf Sediny nie będzie! PiS i SLD wycięli ją z budżetu 02.02.11, 08:36 Szkoda ale czy do końca, remont placu i fontanny jest potrzebny ale Sedina mało przystaje słowiańskiego Szczecina. I jedno pytanie, czy ten pomnik jest taki piękny a jeżeli nawet był to niemcy go postawili i oni go zlikwidowali. Więc po co ten chałas o Sedinę. Renowacja Placu Tobruckiego Tak, Sedina Nie!!! A tak a propo historii i nazwy placu, to trochę dziwnie odbudowywać na tym placu niemiecki pomnik. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PawelA Re: Sediny nie będzie! PiS i SLD wycięli ją z bud IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.11, 08:43 nie wiem jak tam u Ciebie z czytaniem ze zrozumieniem i resztą wykształcenia i zastanawiam się czy piszesz ot, tak sobie, a muzom. Wyraźnie jest powiedziane: "Decyzja o wycofaniu się Szczecina z odbudowy Sediny i renowacji placu Tobruckiego zapadła na poniedziałkowej, budżetowej sesji Rady Miasta. Więcej... szczecin.gazeta.pl/szczecin/1,34959,9039813,Sediny_nie_bedzie__PiS_i_SLD_wycieli_ja_z_budzetu.html#ixzz1CmjROep7" Ani nie będzie fontanny, ani nie będzie renowacji. A o likwidacji już wyraźnie powiedziano wiele, w tym to dlaczego ona się odbyła i w jakich czasach i dlaczego brąz jest surowcem strategicznym. Ale jak się nie potrafi doczytać pierwszego akapitu ze zrozumieniem do końca w takim króciutkim artykuliku, to się nie dziwię, że i takie szczególiki umknęły uwagi. Teraz Swarożyc powinien się włączyć z tekstem o katolakach i niepiśmiennych chłopach i jak zawsze uważałem, że przegina pałkę, to wyjątkowo bym się z nim teraz zgodził. Odpowiedz Link Zgłoś
ppd_i_ur_gryf Re: Sediny nie będzie! PiS i SLD wycięli ją z bud 02.02.11, 09:49 Cóż niektórzy poszli dalej a inni ciągle jeszcze w piaskownicy. To może jeszcze raz wolniej i wyraźniej! Zwyczajnie stwierdzam, że renowacja placu Tobruckiego jest konieczna a sedina to tylko zbędny dodatek. Co do surowców wtórnych to niemiecki problem skąd mieli pozyskać swoje surowce. I pies im buźkę lizał. Te swoje pomniki przerabiali na broń i aminicję z kórej zabijali Polaków, Anglików Amerykanów i jeszcze wielu przedstawicieli innych narodów w imię Tysiącletniej Rzeszy. Ale co tam Polacy przecież to tylko niższa rasa zdolna wyłącznie do pracy niewolniczej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PawelA Re: Sediny nie będzie! PiS i SLD wycięli ją z bud IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.11, 14:51 Zgadza się, z piaskownicy nie wyszedłeś, wróć i wraz z tym powrotem proponuję do szkoły, najlepiej nie przykościelnej, wtedy może zrozumiesz jakie bzdury wypisujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gryf Re: Sediny nie będzie, koniec z niemiecką tandetą! IP: *.centertel.pl 02.02.11, 17:33 Najlepszy argument to głupotę ogłosić cnotą. Może sam wybierzesz się do szkoły piewco niemczyzny. Po treści łatwo poznać prawdziwego europejczyka! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: Sediny nie będzie! PiS i SLD wycięli ją z bud IP: *.euroafrica.com.pl 02.02.11, 09:49 "Dziwne na tym placu odbudowywać niemiecki pomnik"... to może dziwne też było i jest odnawianie niemieckich kamienic? Zauważ, że co jest w Szczecinie naprawdę pięknego, stworzyli ci wredni Niemcy: szerokie ulice w centrum ze szpalerami drzew pośrodku, piękne kamienice, tarasy na Wałach Chrobrego z efektownymi gmachami, parki, wspaniały Cmentarz Centralny. A czym MY możemy się pochwalić? Ohydną wielką płytą, Galaxy w centrum i czym jeszcze? Kocham Szczecin, to jest moje POLSKIE miasto, ale gdy czytam o "słowianskim" Szczecinie to mi przypomina sie żenująca peerelowska propaganda. Tak samo ono jest słowiańskie, jak np. Hamburg. Odpowiedz Link Zgłoś
stary.telewizor Re: Sediny nie będzie! PiS i SLD wycięli ją z bud 02.02.11, 10:52 Hamburg słowiański - nie, ale już Berlin tak! Berlin przed wojną sami Niemcy nazywali miastem Ślązaków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oder Re: Sediny nie będzie! PiS i SLD wycięli ją z bud IP: *.146.255.146.nat.umts.dynamic.eranet.pl 02.02.11, 15:35 A w jakim jezyku zrozumiales, ze Berlin to miasto slazakow. Czy byl tam akcent wilenski. A moze nie rozumiesz po polsku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stary.telewizor Re: Sediny nie będzie! PiS i SLD wycięli ją z bud IP: *.dynamic.chello.pl 03.02.11, 01:14 no cóż! wystarczy piśmiennictwo historyczne w polskim języku! Do książek gamoniu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M. Re: Sediny nie będzie! PiS i SLD wycięli ją z bud IP: *.dynamic.chello.pl 02.02.11, 12:07 Czy wy w końcu możecie pójść do szkoły podstawowej i zapytać panią czym jest "pomnik">?!?!? to juz jest upór dzieci.....domy mieszkalne i inne pozostałości niemieckie należy konserwować i dbać o nie bo są czesto ozdobą....ale pomniki to inna sprawa...co za banda głupoli!!! jak ie widzicie rózniecy nie wypowiadajcie sie po juz jesteście smieszni z tym wyburzaniem miasta!!!@@! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam Re: Sediny nie będzie! PiS i SLD wycięli ją z bud IP: *.dynamic.chello.pl 02.02.11, 12:11 No to 'abc' mało czytasz i wiesz...a historia to dla ciebie 50 lat, obca i niezrozumiała Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gryf Re: Sediny nie będzie! PiS i SLD wycięli ją z bud IP: *.pkp.wroc.pl 02.02.11, 12:53 Ach ci kochani niemcy, tyle pięknych rzeczy zostawili ale to słowiańskie bydło nic nie uszanuje!!! To miasto było słowiańskie i jest obecnie, germanie byli tu przejściowo ot tacy goście co wpadli i się zasiedzieli do późna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oder Re: Sediny nie będzie! PiS i SLD wycięli ją z bud IP: *.146.255.146.nat.umts.dynamic.eranet.pl 02.02.11, 15:38 Gryf idz do muzeum na Walach popatrz n amape jaka ludnosc zamieszkiwala te aiemie i jakim jezykiem mowila , i zapytaj kto to sa slowianie. O to jakiej narodowosci byl Kopernik, juz nie pytaj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gryf Szkopskie gadanie IP: *.centertel.pl 02.02.11, 17:40 Cóż, ja wiem jak daleko sięgały ziemie słowiańskie. Lubeka, Berlin to pierwsze z brzegu przykłady osad słowiańskich, a jeszcze dla przykładu wystarczy przejrzeć zwykłą mapę drogową północno wschodnich niemiec. Pełno tam "czysto niemieckich" nazw miejscowości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oder Re: Szkopskie gadanie IP: *.146.255.247.nat.umts.dynamic.eranet.pl 02.02.11, 18:05 Gryf Polski jeszcze w tedy nie bylo i jakim prawem wypowiadasz sie w imieniu wszystkich slowian, nawet tych co nie potrafiac zorganizowac najmiejszych form administracyjnych, nie majac najmiejszych zdolnosci organizacyjnych utracili tereny na ktorych czsowo i przypadkowo przebywali. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Sediny nie będzie! PiS i SLD wycięli ją z bud IP: *.doplaty.gov.pl 02.02.11, 09:52 Mają rację PiS i SLD Może coś bedzie z ich rządzenia lepiej dbać o szkoły PO zamykać tylko potrafi szkoły, szpitale Dobrze, że z Nitrasem koniec, koniec z PO i jeszcze z Pańką bo ona najwiecej miesza Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejf13 Re: Sediny nie będzie! PiS i SLD wycięli ją z bud 02.02.11, 12:33 ...to w takim razie jak pasuje pomnik weneckiego korsarza na pl.Lotników??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gryf Re: Sediny nie będzie! PiS i SLD wycięli ją z bud IP: *.pkp.wroc.pl 02.02.11, 13:09 Tak jak sedina powinna pozostać na starych fotografiach tak ten włoski oprych powinien stanąć w muzeum na walach jako jeszcze jedna kopia pomnika z dawnej kolekcji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mirek Re: Sediny nie będzie! PiS i SLD wycięli ją z bud IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.11, 20:51 A tak a propo historii i nazwy placu, to trochę dziwnie odbudowywać na tym plac > u niemiecki pomnik. a nie dziwi cię fakt odbudowy np. Zamku Książąt Pomorskich (ale to było za komuny), czy też renowacji budynku Urzędu Wojewódzkiego na Haken Terasse. Ten budynek na pewno jest bardziej symboliczny jeśli chodzi o polskość Szczecina niż pomnik Sediny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: floating in space symbolika Sediny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.11, 08:38 Legenda Sediny leży u podstaw tego miasta. Odnosi się do prapoczatków gdy Szczecin był osadą. Sedina symbolizuje powodzenie, sukces i prosperitę. Niewiele jest też miast w Europie, które mogą się pochwalić tego typu mitem. Miasto Szczecin ma swoją, taką a nie inną, historię i Sedina jest jej elementem. Znikła z miasta w niezbyt jasnych sposób. Naszym zdaniem, jej odtworzenie miałoby duże znaczenie przy ożywianiu przydworcowych terenów miasta, a w ujęciu historycznym jej znaczenie jest wyjatkowe i znacznie większe niż wielu pomników, w tym np 3 Orłów na Jasnych Błoniach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: full Re: symbolika Sediny IP: *.adsl.inetia.pl 02.02.11, 08:42 czyli powodzenia Szczecina nie będzie,zresztą już i tak nie było dzięki Krzystkowi i Jurczykowi Odpowiedz Link Zgłoś
sobiepan1 Re: Chyba zapiszę się do PiS, czy co? 02.02.11, 08:52 Bo na jaką pamiątkę potrzebna jest szczecinianom jakaś tam sedina, przy niedoinwestowanych szkołach, dziurawych drogach i osranych skwerach i chodnikach. Sobiepan ...jestem sobie panem; wójtem, plebanem... Nigdy nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaru Re: symbolika Sediny IP: *.univ.szczecin.pl 02.02.11, 09:25 zgadzam się w 100 %, dodam jeszcze o duzym znaczeniu dla turystykiv (cała historia pomnika, wrażenie estetyczne jakie wywołuje i "fotogeniczność" całej fontanny) i wizerunku miasta europejskiego, w którym otwarcie mówi się o przeszłości. Dla tożsamości szczecinian Sedina jest bardzo ważna, łączy przedwojenny szczecin z teraźniejszym. Można do sprawy podejść pragmantycznie kolejna atrakcja turystyczna to zysk dla miasta na dziesiątki lat. Myślę, że powinna odbyć się społeczna zbiórka potrzebnego wkładu fnansowego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gryf Re: symbolika Sediny IP: *.pkp.wroc.pl 02.02.11, 12:59 Dla atrakcyjności Szczecina, Sedina potrzebna jest jak dziurawe ulice i śmieci walające się po kątach. Świadomość przeszłości a jej gloryfikowanie i przypisywanie szczególnego znaczenia niemieckiej symbolice tego pomnika to duża pomyłka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: żenada Re: symbolika Sediny IP: *.dynamic.chello.pl 02.02.11, 12:15 to największa bzdura jaka czytałam...Sedina...Szczecin osadą...wtedy miała znaczenie?? ludzie gdzie wy sie dokształcacie???? Boże litości!!! zwolennicy Sediny to banda.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: euromichnik "Wykształcone szkopskie wykształciuchy" IP: *.tarniny.pl 02.02.11, 17:20 Już wielokrotnie, choćby na łamach "Kuriera" wyjaśniano co oznacza słowo "sedina". Czynili to uznani historycy Pomorza. Jesli jesteś tak tępy, że nie potrafisz najprotszych rzeczy zrozumieć, to chociaż nie powtarzaj bzdur. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: euromichnik Precz ze skopami ze Szczecina IP: *.tarniny.pl 02.02.11, 17:29 Niemcy w swojej bucie ten pomnik wystawili, Niemcy go również zburzyli i przetopili na pociski skierowane także na Polaków. Taki jest nasz związek z tym pomnikiem. W imię czego więc mamy ze swoich pieniędzy go rekonstruować? Dosyć juz ulegania naciskom szkopów. Czy np. chociaż na krok ustąpili w sprawie rury przez Bałtyk. Odcinają nasze porty od Bałtyku. Jakoś nie słyszę głosów sprzeciwu w tej sprawie. Nowy pakt Ribbentrop - Mołotow ma się dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
ppd_i_ur_gryf Sediny nie będzie! Yes, yes, yes!!! 02.02.11, 08:54 Nie ma powodu aby odbudowywać germańskie pomniki z czasów Hakaty i niemieckiej buty. Jeszcze kopię pomnika z placu Lotników należy przenieść do muzeum na Wałach Chrobrego (dla germanofili Haken Terrasse) ponieważ miejscem tego typu obiektów są muzea. Skoro w Polskim Szczecinie mamy polskie nazwy ulic i placów to może drodzy miłośnicy pomników pomyślcie o polskich pomnikach w polskim mieście. Może na Placu Tobruckim postawmy skromny ale widoczny pomnik pamięci żołnierzy Brygady Karpackiej a na Placu Lotników pomnik ku czci polskich lotników walczących z niemiecką Luftwaffe. Odpowiedz Link Zgłoś
mrrrwrrr Re: Sediny nie będzie! Yes, yes, yes!!! 02.02.11, 09:00 ..do tego wyburzcie poniemieckie kościoły albo zacznijcie je bojkotować, zaorajcie poniemieckie Wały Chrobrego, wytnijcie poniemieckie drzewa w parkach a w puste miejsca wpuśćie deweloperów. Oczywiście tylko polskich. No i postawcie sobie kilka pomników Polskich Klęsk Narodowych. Odpowiedz Link Zgłoś
ppd_i_ur_gryf Re: Sediny nie będzie! Yes, yes, yes!!! 02.02.11, 09:32 Nie w tym problem aby niszczyć to co ocalało ale pamiętać o swojej własnej historii. To że Szczecin przez XIX i pół XX wieku był pruskim miastem jest sprawą oczywistą. To, że Herman Haken doprowadził do rozwoju miasta jest prawdą a jego następca Friedrich Ackermann kontynuował jego pracę też jest prawdą. Obaj doczekali się upamiętnienia , ich imionami nazwano rondo oraz skwer w centrum. I nie można do tematu podchodzić jak pies do jeża lub jak rozkapryszone dziecko "jak nie to zabieram zabawki i idę do domu". Moje pytanie brzmi: Dlaczego tak łatwo doceniamy obcych a nie szanujemy pamięci własnych bohaterów z czasów wojny i pokoju? A owo 3XYES to iriniczny cytat pewnego premiera. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PawelA Re: Sediny nie będzie! Yes, yes, yes!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.11, 15:00 Do szkoły! Już. I policz sobie ile czasu Szczecin jest miastem POLSKIM? Podam Ci datę 5 lipca 1946, dalej pododawać chyba potrafisz? I jeszcze jeden króciutki okresik w historii możesz sobie dodać te kilkanaście lat w sumie. coś od 967 do 1005 czy w sumie do 1011. Jak ja nie cierpię różnych z fobiami, germańską, ruską, pruską i jeszcze inną dowolną. Jedyny wyjątek robię dla antagonistów 3 partii rządzących ;-). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gryf Re: Sediny nie będzie! Yes, yes, yes!!! IP: *.centertel.pl 02.02.11, 17:57 Drogi Pawełku mam coraz większe obawy czy zdołasz ukończyć podstawówkę. Sam cierpisz na fobię i do tego bardzo poważny brak wiedzy. Dotyczy to rozumienia słów, zdań oraz dłuższych wypowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wernyhora Krzystek pokazuje jak będzie rządził z pis(l)dolem IP: *.dynamic.chello.pl 02.02.11, 09:01 Drodzy Państwo zgromadzenia dookoła Kaczyńskich i Lenina. Ciasne, oj ciasne macie te wasze rozumki. Zakompleksione i wiochowe. No i najważniejsze to to, że Piotr z Warzszewa pokazuje jak będzie rządzil z pisdolem. Byle jak ale na złość tym trzecim. Odpowiedz Link Zgłoś
ppd_i_ur_gryf Re: Krzystek pokazuje jak będzie rządził z pis(l) 02.02.11, 09:38 Może to szanowny Wernyhora zgromadził się wokół Kaczyńskich i Lenina bo jakoś sobie nie przypominam abym uczestniczył w tych czy innych dziwnych zgromadzeniach. A słuchanie innych to oznaka szacunku dla rozmówcy obojętnie na jego poglądy. Samymi sloganami który pan któremu panu co zrobił i dlaczego nic nie wnosi. To tylko bicie piany i taplanie się w naszym tradycyjnym bagienku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: men Re: Krzystek pokazuje jak będzie rządził z pis(l) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.11, 09:53 Kraśnicki juniorze uważaj... wszak nadredaktor jednoznacznie namaścił krzystka na prezia... no to macie... Odpowiedz Link Zgłoś
swietyna Niemieckie symbole... 02.02.11, 09:24 Dlaczego Wyborczej i innym dziwnym osobom tak bardzo zależy na eksponowaniu symboli, które odnoszą się do niemieckiej tożsamości Szczecina? Wiadomo, że symbole organizują myślenie zbiorowe, a pan Michnik lubi uprawiać politykę historyczną majstrując przy pamięci zbiorowej. Jak się spojrzy na logo Szczecina, które graficznie oswaja z niemiecką nazwą Szczecina. jak się spojrzy na portal Stetinum.pl to widać wyraźnie że w sferze symbolicznej ktoś bardzo dba o odtwarzanie niemieckiej tożsamości miasta. Nic dziwnego, że ktoś założył forum poświęcone germanizacji Szczecina... bo każdy normalnie myślący człowiek widzi te zabiegi indoktrynacyjne... Dlatego takie oburzenie w "agorowskich mediach" jak nie wypalają inicjatywny, w ukrytym założeniu germanizacyjne. Można to przetestować. Przykładowo: - spróbujcie zmienić proniemieckie logo Szczecina na prostą i polską nazwę "Szczecin - pływające ogrody" - spróbujcie założyć portal regionalny np. szczecin.info - albo ZABLOKOWAĆ BUDOWANIE SEDINY... to zobaczycie jaki rumor w agorowskich mediach powstanie... Należy podziękować radnym PiS i SLD za zwrócenie uwagi na te germanizacyjne zabiegi... No bo po co pieniądze na polskie szkoły, prawda? Te można zamykać... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pantograf Re: Niemieckie symbole... IP: *.doplaty.gov.pl 02.02.11, 09:42 Popieram swietyne. Odpowiedz Link Zgłoś
swietyna Re: Niemieckie symbole... 02.02.11, 10:28 Może dodam tylko link do forum, które kiedyś znalazłem.. www.niemieckiszczecin.fora.pl/ Takie inicjatywy nie powstają bez powodu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czy-telniczka Re: Niemieckie symbole... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.11, 18:36 swietyna napisał: dzięki - dziś więcej wiem, wcześniej zaskoczenie i pytałam - dlaczego Logo Stfefin? Odpowiedz Link Zgłoś
prestidigitator70 Re: Niemieckie symbole... 02.02.11, 11:20 Słusznie ! Zgadzam się z przedmówcą ! Indoktrynacja Gazety jest zatrważająca - swoimi wieloma nachalnymi i jednostronnymi artykułami może wcisnąć, każde g...ówno ludziom. I tak jest w tym przypadku. Czy ktoś zrobił jakieś niezależne badania opinii publicznej na ten temat ? Najlepiej dwa badania - na samym początku pomysłu na odbudowanie tego pomnika i teraz ? GW i inny pismacy doskonale wiedza jak sterować tłumem i wpływać na jego myślenie ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Off A może by tak? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.11, 11:39 "Prasłowiański pomnik Sediny im. Ofiar Katastrofy Smoleńskiej" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z Re fe ren dum IP: *.play-internet.pl 02.02.11, 11:49 Gość: Wrotycz 02.02.11, 11:29 Odpowiedz Są! I tych wszystkich rozsądnych zapraszam na stronę Ruchu Otrzeźwienia Społecznego - STOP SEDINA: www.stop-sedina.szczecin.pl/ ktoś sie napracował, szkoda że z błędami wykazujacymi na zacietrzewienie narodowopisowskie teraz czekamy na reakcję tych "za" - ciekawe jaką stronę wystawią jest wesoło Odpowiedz Link Zgłoś
wuk4 Re: Niemieckie symbole... 04.02.11, 22:44 stosujesz rozumowanie właściwe Sowietom po II wojnie - co nie nasze, to zniszczyć, wysadzić w powietrze. A może krakowski ołtarz norymberskiego mistrza Veita Stossa, zwanego czasem Witem Stwoszem, kazałbyś wywieźć na opał, wiejski mędrku, hę? Odpowiedz Link Zgłoś
haritka SLD chyba zgłupiało 450 tys zysku przy stracie2,6 02.02.11, 09:50 miliona i powrocie Sediny do Szczecina Lepiej papieza sobie postawic Odpowiedz Link Zgłoś
mrrrwrrr Re: SLD chyba zgłupiało 450 tys zysku przy straci 02.02.11, 09:56 Ale dla Wijasa pieniądze nie są ważne. Pal licho 2 miliony. Dla PISLD liczy się tylko ich wspólna narodowo-socjalistyczna ideologia. Dla niej są w stanie poświęcić wszystko i wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dr Oj Boli A może Pan Marek radny PIS IP: *.privatedns.com 02.02.11, 10:02 zająłby się tą dziurą przy wyjeździe z osiedla na Łukasińskiego w którą sam co dzień wpada i dzięki której dostał się do korytka? Lepiej coś naprawiać niż niszczyć tym bardziej, że dziura jest czysto polska nie niemiecka. Odpowiedz Link Zgłoś
ppd_i_ur_gryf Do zawiedzionych 02.02.11, 10:23 Zamiast kotwicy na cokół postawić plastikową Dodę Elektrodę idealny symbol powodzenia i sukcesu XXI wieku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pepe Re: Do zawiedzionych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.11, 11:02 Ja myślę że lepiej by się w tym miejscu prezentował znany wszystkim i lubiany nasz wspólny ukochany Rudy Dariusz z Enei za zasługi dla miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czy-telniczka Re: Do zawiedzionych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.11, 18:40 ppd_i_ur_gryf napisał: > Zamiast kotwicy na cokół postawić plastikową Dodę Elektrodę > idealny symbol powodzenia i sukcesu XXI wieku. :))))) to też symbol techniki i może stanowić "zalecany łącznik dwóch światów" Odpowiedz Link Zgłoś
stary.telewizor Są jeszcze rozsądni ludzie! 02.02.11, 10:45 Szacun dla SLD! Tak trzymać! Naprawianie szkody przez Polaków, którą wyrządzili hitlerowscy mieszkańcy Szczecina jest paranoją w każdym rodzaju! Duklanowski to kołowrót, który swoje poglądy zmienia w zależności od swojego prywatnego interesu. Dobrze, że pieniądze będące w dyspozycji marszałka zostaną rozdysponowane na inny cel, w każdym razie godny - w przeciwieństwie do odbudowy germańskiego kiczu - wsparcia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wrotycz Re: Są jeszcze rozsądni ludzie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.11, 11:29 Są! I tych wszystkich rozsądnych zapraszam na stronę Ruchu Otrzeźwienia Społecznego - STOP SEDINA: www.stop-sedina.szczecin.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Off Re: Są jeszcze rozsądni ludzie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.11, 11:47 > Naprawianie szkody przez Polaków, którą wyrządzili hitlerowscy mieszkańcy Szcze > cina jest paranoją w każdym rodzaju! To już wiem, dlaczego po wojnie odbudowano tylko jeden z trzech mostów. Skąd wiesz, że hitlerowscy mieszkańcy? Może pomnik ściągnęli żołnierze pochodzący z Monachium? Może szczecinianie, nie popierający NSDAP? A może Polscy robotniczy przymusowi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stary.telewizor Re: Są jeszcze rozsądni ludzie! IP: *.dynamic.chello.pl 02.02.11, 12:09 per analogiam - skoro powojenny Szczecin zdewastowali komunistyczni mieszkańcy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gryf Re: Są jeszcze rozsądni ludzie! IP: *.pkp.wroc.pl 02.02.11, 12:49 Dobre! Odpowiedz Link Zgłoś
swarozyc Zbolszewizowani "Europejczycy" ze stajnii Michnika 02.02.11, 12:50 za wszelką cenę chcą zdezintegrować i skłócić społeczność Szczecina, grając kartą "nowoczesności" i domniemanych "więzów kulturowych" łączących dzisiejszych mieszkańców Szczecina, a poprzednimi, niemieckimi. W mieście nie ma pomników zagłady zachodniego odcinka(Słowiańszczyzna zaodrzańska), nie ma pomników najwiekszego polityka polskiego ubiegłego wieku, Romana Dmowskiego, zwolennika reorientacji polityki polskiej z jagielońskiej na piastowską, nie ma pomnika środowiska które jako pierwsze podniosło postulat granicy z Niemcami na Odrze i Nysie Łużyckiej, pl.wikipedia.org/wiki/Organizacja_Wojskowa_Zwi%C4%85zek_Jaszczurczy który to pomysł został później przejęty przez komunistów, nie ma pomnika bohatera wojny domowej 44-56, mjr. "Łupaszki", działającego na Pomorzu, którego rodzina mieszka do dziś w Szczecinie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gryf Re: Zbolszewizowani "Europejczycy" ze stajnii Mic IP: *.pkp.wroc.pl 02.02.11, 13:05 Takie rozumienie historii i współczesnego bytowania jaka wiedza doszła do głowy. Bycie Polakiem (co automatycznie znaczy Europejczykiem) nie oznacza przyjmowania wszystkiego jak leci, bo to z Zachodu (w tym przypadku - bo niemieckie). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolek Re: Zbolszewizowani "Europejczycy" ze stajnii Mic IP: *.dynamic.chello.pl 02.02.11, 13:21 Masz Pan racje, pomnik dla Dmowskiego co wpychał polaków w łapy ruskich (czytaj: Braciom Moskalom) Pomnik dla Dmowskiego z napisem: Szczecinianie - Braciom Moskalom za Waszą wolność i Naszą demokrację. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vlad.H. Slowianszczyna zachodnia IP: *.cm-3-3c.dynamic.ziggo.nl 02.02.11, 21:07 tak ale bez negowania wplywu kultury nordyckiej na te obszary... Czynienie z Sediny symbolu pruskiej ekspansji to moim zdaniem niefortunne. Nie uciekniemy od przeszlosci - mozemy ja albo zniszczyc albo asymilowac i oswoic reslawizujac. Odpowiedz Link Zgłoś
swarozyc Ostrzegam wszystkich przeciwników Sediny! 02.02.11, 13:16 Wasze poglądy są wsteczne, antysemickie, pisowskie i w ogóle jesteście ciemny gród! Jeżeli dalej będziecie żyć w grzechu ciemnoty, to Sewuś Blumszajn przyjdzie na wasze podwórko i gwizdać będzie do usranej śmierci, inni zaś towarzysze napie.rdalać będą kluczami w wasze drzwi. www.sws.org.pl/galerie/albums/newpics/kor30-Marek-Pedziwol/Blumstein%20Seweryn%20(5).JPG Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Korekt Re: Ostrzegam wszystkich przeciwników Sediny! IP: *.centertel.pl 02.02.11, 14:07 To może trzeba zrównać z ziemią Wały Chrobrego i kamienice w śródmieściu bo to przecież obrzydiwie germańskie jest. Trzeba zostawić tylko te piękne polskie wieżowce z bentonowej płyty. Głupota nie zna granic tych germańskich i słowiańskich też. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: narodowy czad Re: Ostrzegam wszystkich przeciwników Sediny! IP: *.ip.netia.com.pl 02.02.11, 14:30 Dla ułatwienia niegramotnym i wzmocnienia przekazu podawaj też ten link: www.spieprzajdziadu.com/muzeum/images/8/83/%C5%BByd.gif Drogi wyznawco idei Romana Dmowskiego, mam nadzieję że jako Polak co ma obowiązki polskie, rzetelnie odprowadzasz co miesiąc podatki do kasy państwowej Królestwa Szwecji :) Odpowiedz Link Zgłoś
5555andrzej Sediny nie będzie! PiS i SLD wycięli ją z budżetu 02.02.11, 14:09 Wstyd, na pewno, że Kraśnicki, nie zauważył, jak w zeszłym roku plac byl remontowany a konserwacja zabytkowej fontanny właśnie dobiega końca. Poza tym bez przesady z tymi wielkimi funduszami. Tak czy inaczej zostaną jak nie w Szczecinie to w regionie. Wstyd redaktorze, że swoje prywatne działania jako udziałowiec portalu Sedina popularyzuje pan za pomocą pracy w wyborczej, manipulując faktami dla pozyskania aplauzy opinii publicznej. Ale odróżnienie prywaty od interesu publicznego to zapewne jedna z pana licznych słabości Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Off Straciliśmy 2,6 miliona unijnej dotacji! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.11, 14:13 Nie tylko na odbudowę pomnika, ale przede wszystkim na renowację pl. Tobruckiego!!! To jawna niegospodarność. Ten plac w ogóle nie przechodził renowacji, tylko fontanna przechodziła bieżącą konserwację. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: korekt Re: Straciliśmy 2,6 miliona unijnej dotacji! IP: *.centertel.pl 02.02.11, 14:25 To są właśnie gospodarze miasta Krzystek + spółka SDL i PiS. Nie spodobała się radnym a może biskupowi sedina to się prezio ugiął i 2,6 mln. oddał. Teraz do końca kadencji będzie się uginał. 15% w tym naczelny Gazety wybrało takiego prezia. Aż żal serce ściska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oder Re: Sediny nie będzie! PiS i SLD wycięli ją z bud IP: *.146.255.146.nat.umts.dynamic.eranet.pl 02.02.11, 15:04 Glosuje prawie zawsze na SLD ,ale na ostatnich z listy, bo ci pierwsi to obsrane towarzystwo, te Kesiki i Wijasy,. Macie pewne, ze zadnych glosow mojej rodziny juz nie dostaniecie,. I nie pir...lcie o potrzebach na szkoly. Oblesne skatoliczone dupki w pozycji budrzetu -remont obiektow sakralnych- przemyciliscie kwote likludziesieciu milionow zl jako finansowanie watykanskiej sekty psychomanipulacyjnej. Ale trudno od was oczekiwac swiezosci mysli skoro znajdujecie sie w permanentnym stanie przedhalucynacyjnym. Niech Was szlag trafi. Odpowiedz Link Zgłoś
wuk4 Re: Sediny nie będzie! PiS i SLD wycięli ją z bud 04.02.11, 22:49 Nie czepiaj się remontu obiektów sakralnych, bo każde szanujące się miasto łoży w zabytki. Tylko szkoda Sediny. Wciąż nie dociera do mnie, jak SLD się mogło tak sPiSuaryzować. Cóż, przyjdzie czekać do następnego roku, może wtedy się uda coś wykombinować w budżecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: to proste Re: Sediny nie będzie! PiS i SLD wycięli ją z bud IP: *.xdsl.centertel.pl 04.02.11, 23:04 to proste, ci co chcą Sediny niech ją fundują. Odpowiedz Link Zgłoś
hehenio Sikający Komendant na sikającej Kasztance!!! 02.02.11, 15:33 Sikający Komendant na sikającej Kasztance!!! Takiej nam trzeba fontanny! I jeszcze ryngraf z z sikającą bozią. I sikający ptaszek (W Koronie z Krzyżykiem Między Półdupkami, ma się rozumieć). Wtedy będzie widać, że tu naprawdę Polska wróciła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gryf Re: Sikający Komendant na sikającej Kasztance!!! IP: *.centertel.pl 02.02.11, 17:24 Mało orginalne! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Patriota NSZ Re: Sikający Komendant na sikającej Kasztance!!! IP: *.szczecin.mm.pl 02.02.11, 21:24 I bardzo dobrze ze nie bedzie Sediny bo to niemiecki pomnik przy ,ktorym robili sobie zdjecia faszysci jadacy na wojenke z ...Polska !Zamiast niej niech powstanie wreszcie POMNIK NIEPODLEGLOSCI zamiast tego poczwaru sowieckiego na pl. Zolnierza ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Patriota NSZ Re: Sikający Komendant na sikającej Kasztance!!! IP: *.szczecin.mm.pl 02.02.11, 21:36 Ewentualnie chciałbym tam pomnik dwóch dobrze zbudowanych całujących się mężczyzn masujących swoje nagie torsy. Odpowiedz Link Zgłoś
adams96 Re: Sikający Komendant na sikającej Kasztance!!! 03.02.11, 21:15 Decyzja Radnych miasta jest sluszna ze w polskim miescie nie bedziemy odbudowywac ich pomnikow ktore przetopili na zlom dla Wermahtu.Na placu Tobruckim mozemy wybudowac polska FONTANNE wraz z pomnikem dla BOHATEROW BRYGADY KARPACKIEJ Jezeli nie chcemy BOLESLAWA KRZYWOUSTEGO.Wszystkim germanofilom i kosmopolitom proponuje odbudowe istotnie zabytkow w naszym miescie na Walach Chrobrego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hadek Re: Sediny nie będzie! PiS i SLD wycięli ją z bud IP: 195.245.213.* 02.02.11, 15:34 Ja mogę dać i 1000 zł tylko po co. Pieniądze na taki cel niechaj idą z kasy miasta. Jeżeli ich nie ma to niech realizują cokolwiek od początku do końca będzię dużo taniej choć we wstepnej fazie ciężko. Odpowiedz Link Zgłoś
gekon1979 po co nam re-germanizacja szczecina? 02.02.11, 15:54 podbite miasta się asymiluje wy idioci Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Tak dla Sediny !! Inicjatywa Społeczna !! IP: *.internetia.net.pl 02.02.11, 17:08 www.facebook.com/pages/TAK-dla-Sediny-STOP-malkontenctwu/177457232295361 --> link do grupy na facebooku, która zrzesza ludzi w proteście przeciwko zaniechaniu odbudowy Sediny. Niech wszyscy wiedzą, że jesteśmy przeciwni takiemu ignoranctwu. Proszę wszystkich zainteresowany o dołączenie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gryf Re: Tak dla Sediny !! Inicjatywa Społeczna !! IP: *.centertel.pl 02.02.11, 17:26 Na czym polega ignoranctwo tej materii, może coś więcej!? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Off Re: Tak dla Sediny !! Inicjatywa Społeczna !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.11, 17:39 Na stracie blisko 3 milionów zagwarantowanej dotacji na renowację placu Tobruckiego w imię nieodbudowywania pięknej fontanny, co do której garstka fanatyków ubzdurała sobie, że jest germańska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gryf Re: Tak dla Sediny !! Inicjatywa Społeczna !! IP: *.centertel.pl 02.02.11, 17:51 Szkoda tych trzech milionów, bo plac wymaga renowacji ale fontanna budzi wiele kontrowersji historycznych i estetycznych. Więc chyba lepiej, że inwestycja ta spadła z budżetu. A fanatyzm widać po obu stronach barykady, tylko zdrowego rozsądku brakuje aby określić co jest ważne dla miasta i kiedy należy to zrobić. Jedni krzyczą Sedina inni stadion itd. Pomniki dziś są, jutro niekoniecznie. Przykład, niedaleko od placu Tobruckiego był pomnik szczecińskiego kompozytora, dziś na jego cokole stoi jakaś święta figura. Odpowiedz Link Zgłoś
gniewko_syn_rybaka Re: Tak dla Sediny !! Inicjatywa Społeczna !! 02.02.11, 17:56 bialczynski.wordpress.com/tag/zachodni-slowianie/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wrotycz Re: Tak dla Sediny !! Inicjatywa Społeczna !! IP: *.szczecin.mm.pl 02.02.11, 19:42 Przestańcie państwo w końcu kłamać o "stracie 3 milionów". Pieniądze wracają do puli wojewódzkiej skąd zostaną spożytkowane na projekty realizowane w naszym województwie. Dziwne, że państwo siebie fanatykami nie nazywają - ileż to postów państwo napisali na forach o Sedinie, ile materiałów wydaliście, ile piany ubiliście? czy to fanatyzm nie jest? Sedina germańska nie jest? A poczytajcie państwo Kantzowa - pewnie jest Polska, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Off Re: Tak dla Sediny !! Inicjatywa Społeczna !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.11, 23:42 > Przestańcie państwo w końcu kłamać o "stracie 3 milionów". Pieniądze wracają do > puli wojewódzkiej skąd zostaną spożytkowane na projekty realizowane w naszym w > ojewództwie A co da Szczecinowi, że pieniądze zostaną zużytkowane na budowę publicznego kibla w Kamieniu Pomorskim, Drawsku czy innym zadupiu?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Off Re: Tak dla Sediny !! Inicjatywa Społeczna !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.11, 23:45 I co mnie obchodzi pisanina jakiegoś XVI wiecznego pomyleńca, co spał na posłaniu z psami i podcierał się własną dłonią Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wrotycz Re: Tak dla Sediny !! Inicjatywa Społeczna !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.11, 09:18 Widocznie obchodzi skoro obchodzą pana "tezy" Kantzowa z XVI w. Bo wprost z nich płynie idea i symbolika Sediny. Pan nie czytał "Pomeranii" Kntzowa? Jakież niedopatrzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jazon Re: Tak dla Sediny !! Inicjatywa Społeczna !! IP: *.szczecin.mm.pl 02.02.11, 17:55 Precz z sediną. Jak chcecie to sobie ją zbudujcie za swoje pieniądze, na prywatnej działce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 2 Re: Tak dla Sediny !! Inicjatywa Społeczna !! IP: *.dynamic.chello.pl 03.02.11, 22:42 nie zawsze liczy sie ilość przekonuje mnie jakoś poparcia dla przeciwnikow Sediny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hujjj Re: Tak dla Sediny !! Inicjatywa Społeczna !! IP: *.pr1-nat.espol.com.pl 08.02.11, 18:08 lecz sie debilu Odpowiedz Link Zgłoś