Dodaj do ulubionych

Kto zabierze Frasyniukowi brzytwę ?

27.02.05, 15:57
Unia Wolności zaczyna być przywracana w społecznej pamieci jako partia ludzi
rozsądnych,w dobrym rozumieniu ideowym,za wierność swoim inteligenckim
poglądom zapłaciła prawie dematerializacją.....
owo przywrócenie w społecznej pamięci dało jej w sondażach 9%.
to przyzwoity wynik za przyzwoitość.
ALe oto radykał Frasyniuk,którego ostry język razi umiarkowanych, majstruje
przy likwidacji Unii Wolności i tworzy Partię Demokratyczną.
do której zabiera ,na siłę!, np Belkę który znany jest z podwyższania
podatków i jako zaplecze przegranej koncepcji aparatu SLD,jest ratownikiem
który ma podciągnąć parę punktów.
Czy ktoś odważny powie Frasyniukowi ,źle się bawisz?
czy znowu Unia Wolności przegra?
Partia Demokratyczna,to zły kierunek dla polskiej inteligencji..ale może
wystarczająco dla nuworyszy?
Obserwuj wątek
    • student1 Re: Kto zabierze Frasyniukowi brzytwę ? 27.02.05, 16:02
      ciekaw jestem jaka to nowa zagadkowa twarz będzie szefowała nowej partii w
      naszym wojewdztwie
      czyżby pan Puzyna
      • Gość: Antyknajak Idąc wzorem góry to na dole Puzyna plus Piechota? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.05, 18:44
        Puzyna jest dobry na wszystko :-)
        Możliwy jest również rewolucyjny wariant Bartnik plus Piechota
        • student1 Re: Idąc wzorem góry to na dole Puzyna plus Piech 27.02.05, 23:02
          rzeczywiście
          pewne symptomy na to wskazują
          ale Puzyna też
          nie odpuści bo ma w tym swój prywatny cel
          Bartnik byłby mu bardzo przydatny więc pomimo obrzydzenia się zmusi
    • Gość: Anna Re: Kto zabierze Frasyniukowi brzytwę ? IP: *.NAT.zsi.pl 27.02.05, 17:00
      Ach jak szybciutko zasiewa się ziarno nienawiści. Jak ci się uda będziesz miał
      zbiory moherowych beretów i mieczyków dla wszechpolskiej.
      • mojrzesz_mionrzsz Re: Kto zabierze Frasyniukowi brzytwę ? 27.02.05, 17:16
        jakie ziarno nienawiści znalazłaś Anno w moim tekście?
        że zarzucam Frasyniukowi że niszczy ziarno Unii Wolności na rzecz nasciturusa
        Partii demokratycznej.O pewnej rzucającej się w oczy prowieniencji...w stronę
        bankruta politycznego jakim jest sld.
        dwa pytania co do nieziejącego nienawiścią Frasyniuka
        -ile to już partii pozakładał
        -czy pobił tego stryjewskiego czy nie
        o moherowych beretach - chabrach z poligonu giertychów to w następnym poście..
    • Gość: dziuwa Re: Kto zabierze Frasyniukowi brzytwę ? IP: *.iscnet.pl 27.02.05, 17:17
      Kiedyś głosowałem tylko na UW teraz ta partia mnie wqrwia ciągnie ją do
      LSD ,atakuje dawnych pobratymców z PO i PiSu a zapomina że to "krecha
      Mazowieckiego" doprowadziła do tego co mamy,i nie wyciąga wniosków z własnych
      błędów tylko pcha się w układ z "centrum" gdzie znależli miejsce najwięksi
      aferzyści z AWS.
      Ciekawe że Frasyniuk i Mazowiecki którzy się niecierpieli teraz tak się kochają-
      czy obaj boją się rozliczenia które obiecuje PO i PiS i wolą trzymać ręke na
      pulsie.
      • Gość: Anna Re: Kto zabierze Frasyniukowi brzytwę ? IP: *.NAT.zsi.pl 27.02.05, 17:27
        Kto następny do plucia?
        Jestem już stareńka, ale proszę .może kto z młodych przypomni jak to było
        z "grubą kreską".
        Wybaczcie, że weszłam na to Forum i pobudziłam ten rój. Już nie będę pisała.
        • mojrzesz_mionrzsz Anno czy tak można? 27.02.05, 17:41
          W jaki sposób Cię oplułem?
          O jaką ci grubą kreskę chodzi?
          nic o żadnej kresce nie napisaliśmy?
          jaki rój pobudziłaś?
          stareńka jesteś?a jakie to ma znaczenie w naszej konwersacji?
          zadałem ci 2 pytania:
          -ile partii zakładał Frasyniuk
          -czy pobił tego stryjewskiego czy nie?
          ja jestem zwolennikiem Unii Wolności, ma 9 % poparcia,a Frasyniuk ją
          przekształca i publicznie wzywa pezetpeerowca Belke do partii demokratycznej.
          to kogo chcą w tej partii , a kogo nie chcą?
          Anno,to nie jest demokracja w wydaniu inteligenta.
          w jaki sposób oplułem ?
          jeśli mi udowodnisz przeproszę,
          jeśli nie plułem
          to znaczy że nieżyczliwości towarzyszy twym słowom,
          a takie mają być przeciwne giertychom
          • Gość: Anna Re: Anno czy tak można? IP: *.NAT.zsi.pl 27.02.05, 17:48
            Nie mnie..... tylko ogólnie napisałam że zacznie sie plucie, przepraszam .Tak
            to jest gdy starsza pani, korzystając z nieobecności dzieci i wnuków, chce
            szybciutko napisać by zdążyć nim wrócą.
            Ale i tak jestem bardzo dumna, że potrafię jakoś z ludżmi z internetu
            skontaktować się, chociaż od tych pierwszych kontaktów już mnie /i nie tylko
            chyba mnie/ boki bolą :}}
            • mojrzesz_mionrzsz Re: Anno czy tak można? 27.02.05, 18:07
              OK zrozumiałem :)
              ale jedno pytanie się ciśnie na usta:
              na jakie to strony weszłaś stareńka że cię boki bolą?
              pamiętaj w komputerze jest opcja "historia"
              oj mogą się wnuczki zdziwić
              :))))
              na 8 marca czipendejlsi może bedą w szczecinie....
              ad rem
              niech frasyniuk nie majstruje
              już jest 9 %
              3 siły postoslidarnościowe u władzy
              nasza Mumia ożywiona
              jako języczek
              a moherowe berety jak chabry z poligonu, jesieniom blask ich zniknie
              jeno w Kołobrzegu stara tęskna pieśni przywoła i Giertycha starego i Generała
        • Gość: dziuwa Re: Kto zabierze Frasyniukowi brzytwę ? IP: *.iscnet.pl 27.02.05, 17:49
          Może jesteś już stareńka ,ale ta gruba kreska wraca ostatnio w tv Frasyniuk
          mówił że społeczeństwa nie obchodzi co kto robił tylko co będzie jutro - mnie
          obchodzi co będzie "jutro" tylko nie chce żeby mi je szykowali ci co załatwili
          mi "dzisiaj".
          Jak szybko zapominacie
          Jestem już stareńka, ale proszę .może kto z młodych przypomni jak to było
          > z "grubą kreską".
          Nie jest ważne co robili kiedyś ważne jest że teraz pracują dla rozwoju kraju.
          "to co było oddzielamy grubą kreska zaczynamy budować nową Polskę"
          Tylko że ONI zbudowali tą Polske dla siebie i nie jest to Polska o którą
          walczyli i cierpieli nasi rodzice a i ja jako 40 latek nie bardzo sie z
          tą"POLSKĄ" utożsamiam
          • Gość: XXL Re: Kto zabierze Frasyniukowi brzytwę ? IP: *.arkonskie.v.pl 27.02.05, 18:08
            Masz rację Dziuwa Oni tą Polske zbudaowali dla siebie i cały czas kombinują aby
            tak zostało a jeżeli komuś z Nimi nie podrodze to szybciutko go oplują i
            zniszczą. Jaka jest ta Ich Polska i "demokracja" (piszę to w cudzysłowiu bo z
            demokracją to ma tyle co kajak z rowerem) wystarczy poczytać posty co się
            dzieje w porcie na Drobnicy albo w PŻM.Polecam też www.bezcenzury.net może
            wtedy zwolennikom tej hydry partyjnej oczka się otworzą.Mnie osobiście wstyd za
            Pana Mazowieckiego że na stare lata zgłupiał tak jak również za Pana Wałęsę że
            jego działania popiera, ale tak to jest na starość ponoć człowiek dziecinnieje,
            przykład nasz wyrośnięty dzieciak Marian.
    • piotr33k2 Re: Kto zabierze Frasyniukowi brzytwę ? 27.02.05, 17:57
      jako sympatyk uni wolnosci nie jestem przekonany czy nowa wyborcza koalicja z
      osobami typu hausner to jest dobry pomysł ,uważam że unia ma wystarczajacy
      potencjał aby nie wchodzić w układy z tego typu postaciami bo ani on żaden
      drugi balcerowicz ani jakas inna wyjątkowa wielka osobowość a wrecz przeciwnie
      jest kontrowersyjny i jako ekonomista i jako polityk ,co innego steinchof
      rzeczowy bez ideowego zadęcia profesjonalista, ale ten z kolei napewno bedzie
      chciał wciągnąć mniej pozytywne osoby z byłego aws-u ,i tak żle i tak
      niedobrze lepiej więc iść do wyborów samodzielnie .
      • Gość: Antyknajak Piotr32k: nie strzeliłeś sobie w łeb ze wstydu ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.05, 19:13
        Udajesz (poniżej link) , że nie wiesz o co chodzi czy brak Ci honoru ?
        Nabluzgałeś, nabluzgałeś ma Prasa i Media jak zwykle otrzymałeś odpowiedż ,
        udokumentowaną, a tu ani sorki, ani nic. Ot cham nie oficer

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=645&w=20999868
        • piotr33k2 Re: sam sobie kajak powinieneś strzelić 27.02.05, 22:20
          moze i cham ale myslący i zalezy dla kogo i dla czego ,a idąc twoim tokiem
          rozumowania równie dobrze można zarzucić podpianie konkordatu każdemu bo każdy
          był za oprócz częsci powtarzam cześci sld która była tylko przeciw ,to samo z
          radiem maryja ,tobie wydaje sie ze wystarczy być ministrem aby zakazac czy nie
          dopuścic do powstania takiego radia ? a kto wiedział nawet na poczatku że ono
          takie bedzie ostatecznie plugawe? a ile by było krzyku gdyby jakoś nawwet
          formalnie udało sie je zablokowac ,myśl troche człowieku !ale ty nie myslisz bo
          ma tylko jedną fobie ,oskarżyć o wszystko unie wolności i gazet
          wyborcżą ,przypominam że to wąłśnie unia wolności ,gazeta wyborcza i środowiska
          z nimi zwiazane są uwazane przez radio maryja za najwiekszych wrogów i
          oskarżane o wszystko co złe i dobre ,zupelnie tak samo jak ty wieć macie dużo
          wspólnego ,macie wspólną chorobę i powinniście mieć wspólna terapię.
          • Gość: Antyknajak Miej honor a nie owijaj w pleplanie.Mowa o fakcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.05, 00:08
            Jak zwykle nie odpowiedziałeś ale nie musisz. Świadczy to o tym o czym
            napisałem.Braku honoru.
            Zarzuciłeś mi kłamstwo i uzyłeś słów wulgarnych i obrażliwych twierdząc, że nie
            jest prawdą iż jedną z obrończyń Rydzyka była Suchocka. Mało spazmów nie
            dostałeś z radości tak byłeś pewny tego co piszesz.
            Udowodniłem Ci prostym cytatem , że tak właśnie było. A ty dalej swoje.
            Co do Radia Maryja, pytasz :
            >a kto wiedział nawet na poczatku że ono takie bedzie ostatecznie plugawe?
            Ja wiedziałem i tak samo przez różnych "myślacych inaczej" jak teraz przez
            Ciebie byłem za ten pogląd zniesławiany.Nie meili argumentów więc pluli jadem
            jak Ty dziecko.
            Dlaczego tak było , że Unia Wolności popierała i broniła Rydzyka mając swoich
            przewodniczących w Krajowej Radzie?
            Otóż głosowanie odbywało się demokratycznie. Więc aby np : Marek Jurek
            zagłosował za jedną z koncesji dla Agory, dawano kolejne ustępstwa dla Rydzyka.
            Takie rosyjskie : machniom.
            Nie zroumiesz tego czwartoklasisto bo ani nie mogłeś być (za cienki jesteś)
            przy tych sprawach , mogłeś o tym co najwyżej podsłuchać gdzież pod dzwiami
            ale żle zinterpretować jak to czwartoklasista.
            Dla mnie dopóki nie przyznasz racji za Suchocką, która BRONIŁA RADIA MARYJA I
            RYDZYKA PRZED DOPROWADZENIEM NA PRZESŁUCHANIE, NA KTÓRE OLEWAJĄC SYSTEM PRAWNY
            W POLSCE SIĘ NIE STAWIAŁ dotąd nie masz honoru oficera i będziesz chamem.
            Zachowaj się.
            • piotr33k2 Re: mowa szczawia 28.02.05, 00:50
              bzdury,bzdury ijeszcze raz bzdury typowe dla knajackiego skrótowego-płytkiego
              myslenia ,unia wolności bronła radia maryja! o jezu!smiech mnie ogarnia,to że
              demokracja pozwala na funkcjonowanie a przynajmniej na załozenie takiego radia
              czy czegokolwiek inego nieznaczy jeszcze ze ten który wywalczył demkracje czy
              jest za demokracją akceptuje i pochwala jakąkolwiek deformacje czy karykature
              tej demokracji ,to są koszty tej demokracji ośle ,zresztą co jak bede ślepemu i
              głuchemu szczawiowi tłumaczył, jak szczaw troche skubne z zycia to szczaw może
              coś z tego życia skuma.
            • Gość: df Re: Miej honor a nie owijaj w pleplanie.Mowa o f IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.09.05, 22:36
              df
          • Gość: Antyknajak Link do zapisów prezentujących chamstwo i..piotr32 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.05, 00:20
            Arogancja , brak honoru, buta i próba kłamstwa. Wszystko typowe dla środowiska
            UW
            link:
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=645&w=20999868
            • mojrzesz_mionrzsz przesadzasz 28.02.05, 00:27
              brak humoru,to przede wszystkim
              ale z resztą,ani mniej ani więcej nie manipulowali...no teraz przyparci do muru
              kolejnych przegranych wyborów uwierzyli szoferowi-ślusarzowi.
              co doRadia M
              nikt zapewne nie przypuszczał że dżina wypuszcza...
              ale skoro jest NIE to niech i będzie RM
              ani jednego nie czytam,ani drugiego nie słucham
              a ty,jak żyjesz Antyknajak?
              co slychać?
              doskwiera ci zima,czy może jesteś morsowaty?
            • piotr33k2 Re: to jest prawda o tobie 28.02.05, 00:59
              i tyle ,pozatym jesteś obecny pod róznymi nickami gadasz sam ze soba albo w
              trzech czy czterech osobach do jednego naiwnego aby uwiarygodnic swoje bzdety i
              życzeniowe myslenie ,to że ty chcesz żeby tak było jak myślisz to nie znaczy że
              tak jest ,a że myslisz jak osioł to tak wychodzi ,jesteś bodaj najpodlejszą
              fałszywą i wredną osobą na tym forum twoje insynuacje posuniete sądogranic
              absurdu jak ta ze uw promuje radio maryja ,spiski okragłostołowe i inne bzdury
              godne właśnie radia maryja czy leppera.
    • mojrzesz_mionrzsz Ciekawe kto u nas pierwszy się zapisze? 27.02.05, 19:38
      Puzyna
      Piechota
      Napieralski
      Meyer
      radek popiela
      dominik
      Łucja dziedzic-król
      a moze sam
      marian jurczyk?
      • Gość: MYCHA Re: Ciekawe kto u nas pierwszy się zapisze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.05, 20:06
        Rany Boskie Mojrzesz, nie wywołuj wilka z lasu
        - to na kogo w końcu będę mogła ze spokojnym sumieniem zaglosować?
        Jak na razie - same reanimacje. Gdzie ten środek polityczny?
        Mam nadzieję,że część tych na Twojej liście zachowa jaką taką twarz - i
        politycznego salto mortale do partii Fasymiuka nie zaryzykuje.
        Poza tym co zrobi w wypadku powstania tego mitycznego centrum - triumwirat
        Piechota (SLD) - Balazs (SKL) - Komołowski (b.AWS, dzisiaj ?) - będzie trzonem
        Partii Demokratycznej w regionie?
        Czy pozostanie poza oficjalnymi strukturami politycznymi,stanowiąc jak do tej
        pory najsilniejszy układ polityczny w regionie i to od lat.
        Podział polityczny i wpływów politycznych u nas zupełnie inaczej się
        ukształtował i odzwierciedla zupełnie co innego. Im bliżej raczej
        do "Ordynackiej", choć podczas ostatniej wizyty premiera Belki w Szczecinie -
        poseł Balazs raczyłbył nawet obudzić się z letargu i pokazać się publicznie,
        tuż za plecami Piechoty rzecz jasna. Przedtem "dyżurna" dziennikarka z Głosu
        zrobiła z nim jakiś wywiadzik macający grunt.
        To mi przypomina planowanie podziału łupów tuż przed wyborami w 2001 r. Też
        się taki układ się rysował. Brakuje mi do kompletu potajemnych wizyt
        Czarzastego (telewizyjnego). Tego z "Ordynackiej".
      • student1 Re: Ciekawe kto u nas pierwszy się zapisze? 27.02.05, 20:46
        trzon stanowić będzie
        Puzyna
        Komołowski
        Piechota
        Balazs
        a za nimi pozostali dla ktorych w ten sposob trzeba będzie znależć pracę
    • mojrzesz_mionrzsz Pani Mycho jest chętny 27.02.05, 20:15
      Pani Mycho jest chętny
      do Partii Demokratycznej
      pan minister Jacek Janiszewski
      i teraz będzie Gazeta Wyborcza popierać?
      • Gość: Luj z MojRzeszowa Re: Pani Mycho jest chętny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.02.05, 20:24
        wszystko jest możliwe tam , gdzie idzie walka o panowanie.
        Nawet owieczka może przepoczwarzyć sie w wilka, a g..no
        w perfumę.
    • Gość: mamoniowa Re: Kto zabierze Frasyniukowi brzytwę ? IP: 62.69.200.* 27.02.05, 22:13
      xyz!!! matke (SLD) tam morduja, larum, a ty milczysz????? :-)
      • mojrzesz_mionrzsz Re: Kto zabierze Frasyniukowi brzytwę ? 27.02.05, 22:21
        Gość portalu: mamoniowa napisał(a):

> xyz!!! matke (SLD) tam morduja, larum, a ty milczysz????? :-)

toż to przecie on sam na pasku Jacka P. brzytwe ostrzył
        a na włosie Balazsa sprawdził
        ale uwaga:
        partia demosratyczna
        poczęta
        lecz nie narodzona
        czeka na kwietniowy zjazd
        przekształceniowy
        Mądry Polak po szkodzie,
        9 % zmarnować
        mogłoby i 11 % być
        i moherowe chabry z poligonu giertychów
        na grzyby jesienią wysłać
        toż to ludzie teraz obrócą się do LPR
        belka i hausner
        w Unii Wolności
        i jeszcze Kwaśniewski Aleksander
        to taki patron
        a religa im zmierzy puls
        • piotr33k2 Re: Kto zabierze Frasyniukowi brzytwę ? 27.02.05, 22:27
          widze że niektórzy ze studentem na czele już "ustalili" kto jest w nowej parti
          lub kto w niej bedzie a reszta jak stado baranów juz zaczeła "grzmić" z
          oburzenia jak by naprawdę tam byli ,tak sie rodzą mity i tak tez sie narodził
          słynny kawał rosyjski o rowerach , proponuje zajać sie owym kawałem bo jedno i
          drugie głupawe.
          • mojrzesz_mionrzsz Re: Kto zabierze Frasyniukowi brzytwę ? 27.02.05, 22:44
            te
            draj-und-dreisiś-ka-zwei peter
            ja
            jacka janiszewskiego na własne oczy przy frasyniuku widziałem
            jak bum-cyk-cyk- motyla-noga
            i nawet jakoś naftaliną nie czuć było?
            Jak to przełknie teraz GW
            a Adaś Zadw/Abschtyf ,jakiś materiał przypomnieniowy da?
            • piotr33k2 Re: Kto zabierze Frasyniukowi brzytwę ? 27.02.05, 22:50
              najlepiej sie ich zapytaj czy cos dadzą ,a janiszewski to co jakiś wróg
              publiczny?a tak wogóle żebym ja ci powiedziałem kogo i z kim na przystanku
              widywałem.
              • mojrzesz_mionrzsz Re: Kto zabierze Frasyniukowi brzytwę ? 27.02.05, 22:58
                piotr33k2 napisał:

> najlepiej sie ich zapytaj czy cos dadzą ,a janiszewski to co jakiś wróg
                > publiczny?a tak wogóle żebym ja ci powiedziałem kogo i z kim na przystanku
                > widywałem.
                nie ja nie twierdzę że to wróg publiczny,wręcz przeciwnie
                to fachowiec od rolnictwa...
                ale kto mu zrobił gębę -chyba nie gombrowicz (tylko nie mów tego jurczykowi bo
                gombrowicza pozwie jeszcze do sądu)
                a co do przystanku
                to jestem przekonany że chodzi o przystanek woodstock
                a janiszewski nie stał na przystanku,tylko przy tworzeniu Partii Demosratycznej
                a mnie żal
                bo zmarnują potencjał!!!
                Unia Wolności ma 9%
                to przyzwoity wynik za przyzwoitość
                ludzie jednak pamiętają że nie obiecywali gruszek na wierzbie i nie kręcili na
                boku...nawet trudną prawdę mówili w oczy
                tylko inni mówili że jest droga na skróty
                czy "nawróceni" na Unię Wolności mają zostać w domu podczas wyborów?
                Niech Fradyniuk wycofa się,
                to dużo 9%
                • piotr33k2 Re: Kto zabierze Frasyniukowi brzytwę ? 27.02.05, 23:09
                  ma podobne zdanie ale jezeli chodzi o wynik tej nowej formacji w wyborach to
                  będzie napewno wiekszy i chodzi im o to aby mieć realny wpływ polityczny w
                  przyszłym parlamencie a 9 proc. tego nie zapewnia,jeżeli to się sprawdzi i w
                  jakiś sposób ograniczy wpływy i zagrozenie dla plski ze strony różnorakiego
                  demagogicznego oszołomstwa oraz "budowniczych czwartej rzeczypospolitej" to
                  czemu nie?, trzeba być pragamtykiem i realistą bo tu chodzi o naszą najbliższa
                  przyszłosć która nie może i nie powinna byc zmarnowana przez żenujących
                  demagogów z różnych stron.
                  • mojrzesz_mionrzsz Re: Kto zabierze Frasyniukowi brzytwę ? 27.02.05, 23:26
                    w tym szkopuł
                    ja mam inne zdanie i moje będzie na wierzchu,niestety
                    nowa formacja tylko zniechęci wyborców,będą uważali to za kombinację
                    pookrągłostołową bo poczuli się zagrożeni beneficjenci tego układu.
                    któż tam zawita?
                    młody wałęsa, mazowiecki -z grubej kreski,frasyniuki,belki,hausnery,balazse...
                    społeczeństwu wmówi się,nie bez aluzji,że wildstein ujawinił drogę do ich
                    teczek i teraz się boją....
                    dodadzą do tego sosu pokrętne informacje o spotkaniach michnika z urbanem,by
                    nie atakowali nowej formacji, a pobłogosławi Alek Kwaśniewski
                    toż to gotowy scenariusz do sprzedania przegranej!
                    a tak moglibyśmy mieć
                    niewzrusznoną propaństwową determinację
                    nawet za cenę nikłych sondaży przez tyle lat,bo mówimy prawdę!
                    i mieć rolę języczka u wagi,który będzie kierował w odpowiednią stronę...rząd
                    POPiS-u...
                    Partia Demosratyczna nie zdobędzie więcej jak 3-4 % głosów
                    szkoda...bo dla Unii Wolności można by się skusić i nie zawieść,nawet jak to
                    podstarzała babka,ale Demosratyczna to arka przetrwania dla OBcych.Obcy to
                    intruz i huba.
                    Chyba że obcy dla mnie,a swój dla nich.
                    • piotr33k2 Re: Kto zabierze Frasyniukowi brzytwę ? 27.02.05, 23:42
                      powiem ci szczerze ze też mam wąpliwości ,a tłumaczyłem tylko ich powody i
                      idee(zapewne ) do powstania tej formacji ,bo powody ktore przytoczyłeś jako
                      ewentualne myslenie i argumenty przyszłych wyborców są absurdalne i
                      śmieszne ,chyba ty tak nie myslisz?.mimo wszystko tak sie juz stało klamka
                      zapadła i nalezy im tylko zyczyc sukcesu bo ich sukces bedzie napewno sukcesem
                      nas wszystkich którzy chcą żyć w mozliwie najbardziej normalnym i praworządnym
                      kraju.
                      • Gość: Antyknajak nienormalny mówi o normalnym i praworządnym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.05, 00:13
                        >najbardziej normalnym i praworządnym kraju.
                        Normalny i praworządny kraj z Hausnerem, Belką i być może Piechotą ?
                        Polecam typowania założycieli tej grupy politycznej tu w Zachodniopomorskim.
                        Puzyna, Balazs, Piechota, Komołowski ?
                        Unia Wolności zawsze gotowa do układów nawet z komuną.
                        Ten epizod zgasi światło nad tymi politykami dla dobra praworządności właśnie.
                      • mojrzesz_mionrzsz Re: Kto zabierze Frasyniukowi brzytwę ? 28.02.05, 00:17
                        absurdalne?
                        a jakie ma to znaczenie,słowo podane w mediach ma swoją "wartość"
                        jeżeli klamka zapadła
                        to jak to mówił pewien oficer na zajęciach w studium wojskowym
                        hał du ju du stąd
                        nie będzie żadnym sukcesem!
                        jeżeli sukces wyborczy jakieś partii ma przełożenie na dobrobyt,normalnośći
                        praworządność - to róbmy wybory co dnia!
                        liczą się standardy,te Unia Wolności trzymała,choc jej nie lubili za
                        rzekomą "niearyjskość" ( jaki ten kraj głupoty nieraz robi,diamenty w błocie to
                        u nas codziennośc)..jak mówiła a,b,c to tak było.
                        natomiast wiązanie się z ludźmi,którzy są przegrani politycznie i teraz łapią
                        się na małe co nieco - to właśnie odbiera autentyczność Unii Wolności
                        zostanie PO ,PiS
                        i pieprzone LPR , a pamiętaj kto jest pro...., ten musi się liczyć że i z
                        germańcem gra!
                        gry,nawet takie w pokoju , są niebezpieczne
                        całe szczęście że jesteśmy w UE i NATO,ale to akurat zawdzięczamy
                        SLD,przynajmniej oni w swojej CV podają że to uczynili
                        oj piotrze33 k 2 jesteś naiwny
        • Gość: mamoniowa Re: Kto zabierze Frasyniukowi brzytwę ? IP: 62.69.200.* 27.02.05, 22:27
          A coz pocznie Marek Dyduch??? Chyba tylko mu te sandaly zostana na otarcie lez
          he he he
    • mojrzesz_mionrzsz te,piotr33k2,a to zupełny przypadek? 27.02.05, 22:50
      Awantura u zachodniopomorskich "borówek"
      Jolanta Kowalewska, Szczecin 27-02-2005, ostatnia aktualizacja 27-02-2005 17:59

Rozłam w zachodniopomorskiej SdPl - po mazowieckiej i śląskiej jednej z
      liczniejszych struktur tej partii. Kilkadziesiąt osób rozważa odejście z partii
      Borowskiego

Awantura trwa od tygodnia, na dobre rozpętała się w sobotę podczas pierwszych
      wyborów na wojewódzkiego szefa partii. Wygrał Jerzy Faliński, były zasłużony
      działacz SLD, koordynator SdPl na województwo. Przegrał Bartosz Arłukowicz,
      lekarz pediatra, szef SdPl na Szczecin.

- To oszustwo! - krzyczeli szczecińscy działacze ugrupowania. Opuścili salę, w
      której odbył się zjazd.

Część zachodniopomorskich "borówek" uważa, że wybory były ustawione. Zarzucają,
      że w ciągu ostatniego miesiąca zwolennicy Falińskiego "naprodukowali" nowych
      członków i sympatyków, którzy zdecydowali o przegranej Arłukowicza.

Faktycznie - na 410 członków zachodniopomorskiej SdPl ponad jedna czwarta (124
      osoby) przybyła w ciągu ostatniego miesiąca. Na tydzień przed wyborami partia
      przyjęła 68 osób.

- To wojsko zaciężne, które stało w lasach i czekało tylko na gwizdek
      zwolenników Falińskiego - mówi Arkadiusz Borkowski, szef SdPl w Stargardzie
      Szczecińskim. - A mieliśmy skończyć ze spuścizną po SLD.

O przyjmowaniu nowych członków decydował tymczasowy zarząd wojewódzki partii,
      na którego czele stoi właśnie Faliński. - Do żadnych nieprawidłowości nie
      doszło - zapewnia i zapowiada, że będzie starał się teraz "wyhamować powyborcze
      emocje".

Zwolennicy Arłukowicza ślą natomiast protest do szefa partii Marka Borowskiego.

Jolanta Kowalewska, Szczecin

--------------------------------------------------------------------------------

Tekst pochodzi z portalu Gazeta.pl - www.gazeta.pl © Agora SA

--------------------------------------------------------------------------------
      • piotr33k2 Re: te,piotr33k2,a to zupełny przypadek? 27.02.05, 22:56
        może tak może nie ale co ma z tym wspólnego frasyniuk?
    • zaczepialski Świetny pomysł na roztrwonienie kapitału UW :-) 27.02.05, 22:59
      Kto miał jeszcze jakieś złudzenia wobec środowiska UW teraz został ich skutecznie pozbawiony. Wyszło szydło z worka. Ciekawe jak w takiej nowej sytuacji politycznej zachowają się takie młode osoby jak Radek Popiela czy Basia Duda? Mam nadzieję że wreszcie przejrzą na oczy.
    • felix_edmundowicz jak to było,jak to było-niech przypomnę.... 28.02.05, 08:12
      jak to było,
      jak to było
      niech przypomnę,by nic nie umknęło:
      -......Komitety Obywatelski przy Lechu Wałęsie za Tadeuszem Mazowieckim
      przeciwko komunie,tj. PZPR
      -......ROAD przeciwko Lechowi Wałęsie za Tadeuszem Mazowieckim
      -......Unia Demokratyczna
      -......dodajemy Kongres Liberalno Demokratyczny
      -.......powstaje Unia Wolności
      -.......Partia Demkratyczna z młodym Wałęsą,Hausnerem,Belką,Rosati( 3 ostatni z
      PZPR) i z Tadeuszem Mazowieckim czyli ci z którym w 1989 i w 1990 roku nie
      było po drodze!
      A my mówimy
      TYLKO NOWA LEWICA!
      Nie zanieczyszczajcie śwrodowiska!
      Nie jedzcie żywności modyfikowanej gentycznie!
      Nie jedzcie fastfoodów- cholero-cholesterol zatyka zwoje mozgowe!
      A ja tam wole moją mamę!
      • Gość: XXL Re: jak to było,jak to było-niech przypomnę.... IP: *.szczecin.pl 28.02.05, 10:35
        A ja swoja kotkę, dałem jaj na imię Mafia,chomik ma na imię Sitwa kupuję teraz
        psa dam jemu na imię Klika i sam sobie w domu wybory zrobię ,a co , co potrzeba
        będę miał(-;
    • Gość: Antyknajak Re: Kto zabierze Frasyniukowi brzytwę ? Błąd ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.05, 14:38
      Ładnych parę lat temu tuzy Unii Wolności również popełniły błąd.
      W wyborach na przewodniczącego startował z Geremkiem ; Donald Tusk.
      Popełnono błąd i wybrano Bronisława Geremka. Było to oczywiste, że dziadek
      Bronek winien dostać jakiego honorowego i już.
      Donald odszedł i .... jest teraz the best (przynajmniej na razie).
      Ruchy Frasyniuka to ponowny , ostatni już moim zdaniem błąd tej partyjki.
    • mojrzesz_mionrzsz jaka cisza zapadła.... 28.02.05, 19:55
      no coś Frasyniuk Władysław się nie wypowiada,choć tak namiętnie Pana Belkę
      wzywał.
      Ale Janik się odezwał,że jak tylko Belka się odzezwie,to po rządzie.A rządzić
      to każdemu miło.
      Pod inicjatywą założycielską podpisało się stu kilkudziesięciu ludzi kultury i
      nauki...
      Ja to myślę że się w głowach ludziom poprzewracało,aktorzy to mają grać a nie
      politykę uprawiać.
      No chyba że na Ministra Spraw Zagranicznych
      np Zapasiewicz
      Na Minister Pracy -Szczepkowska
      Na Ministra GOspodarki - a jakże - Kazimierz Kaczor , to z troski o nasz
      szczeciński przemysł stoczniowy.
      Cenię ich i jako ludzi i jako aktorów,doceniam troskę o los ojczyzny.
      Ale polityka to robota polityków,chyba że na scenie będą politykowali,a na
      arenie politycznej hamletyzowali...
      Frasyniuk,daj spokój Unii WOlności,nie zabijaj jej!
      Władka nawet nie umieszczają w liście rankingów polityków, a kaczory zdobyły
      w ostatnim sondażu 103%
      sympatii,czy poparcia.
      lechu 52%,jarek 51%
      kaczorom Władek napędzasz elektorat!
      • Gość: Antyknajak Re: jaka cisza zapadła.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.05, 20:08
        >Na Minister Pracy -Szczepkowska
        No ! Szczepkowska raczej na przewodniczącą Krajowej Rady ds Radiofonii i
        Telewizji. Koncesje :-) oraz "..i czasopisma".
        Za Kaczora na Ministra Gospodarki burnyje apładismienty for you
    • mojrzesz_mionrzsz Co gryzie Gazetę Wyborczą? 01.03.05, 10:55
      Pan redaktor Wojciech Załuska pokusił się o analizę sytuacji po wykreowaniu
      Partii Demokratycznej
      Oczywiście PD jest nascitirusem,jeśli oczywiście Pan redaktor W.Z. zaakceptuje
      moją przenośnię..
      Język owej analizy przypomina jako żywo lata osiemdziesiąte ubiegłego wieku z
      prasy polskiej.
      -wypowiedzi Rokity i Kaczorów - to oczywiście ataki na nową formację ( każdy ma
      przecież prawo do wypowiedzi,a zwłaszcza jak się mu samemu zadaje pytania
      -grozi jej polityczna schizofrenia ( to o PO)
      -trudno się nie zirytować kiedy utworzenie przez unitów PD głoszącej pochwałę
      III RP czyni wyboistą drogę do rewolucji ( to o PiS)
      - na prawicy wrze ( niby po utworzeniu nascitirusa PD)-kiedy widać wzruszenie
      ramionami co najwyżej
      -uwolnić "rząd Rokity" z niewoli Giertycha po wyborach
      -marzeniami płaci się niechętnie,zwłaszcza jak ktoś się nazywa Kaczyński ( ale
      który????)
      - elektorat zmęczony skrajnościami i awanturami
      Ja myślę że trochę redakcja szanowna oderwała się od rzeczywistości...
      CO do nascitirusa PD to wycofał się już Religa,Steinhoff,Jarek Wałęsa. A
      ochoczo podrygują "za" Ordynacka i młodzieżówka SLD.no i zadziwijące poparcie
      grupy aktorów....
      Ujawnia się prawdziwe oblicze "centrowej " partii PD, czekamy kiedy Czarzasty
      et consortes zawitają na Czerską
      i w gabinecie naczelnego pojawi się nowa koncepca z pewnym prodeucentem
      rodzimego holyłudu
      pod wdzięcznym tytułem ..."rozmowy niedokończone"
      Oczywiście że przemawia przeze mnie sarkazm.
      Frasyniuk popełnia błąd niecierpliwości i przebiera po władzę chwytając się
      różnych "sposobików" ,kiedy atutem UW jest cierpliwość.Ostatecznym
      weryfikatorem poczynań nie będzie akceptacja grupy aktorów tylko ludzi
      wrzucających kartę do urny wyborczej.
      W moim hipotetycznym przypadku jako mojrzesz mionrzsz wrzuciłbym kartę za
      UW.ale po co mam wrzucać za Hausnera,Rosatiego,czy Kwaśniewskiego,któy w końcu
      temu po cichu patronuje.
      Frasyniuk musi zrozumieć że co innego odczuwać jakieś polityczne sympatie,a co
      innego pchać się do jednego garnka aby powstał misz-masz,ale mocno czerwony,a
      nie różowy.
      Cierpliwość uważana nawet jest za cnotę
      Powtarzam że 9 % to przyzwoity wynik za przyzwoitość.
      Zgadzam się z Antyknajakiem (ze zdziwieniem) że błedem było pozbycie się Tuska.
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,2577699.html
      Nieco dalej Pan redaktor Pacewicz analizuje sytuację o wiele rozsądniej,choć
      udało mu się wtrącić : "awantura wokół listy Wildsteina",którą to awanturę
      przecież sama GW + guru Żakowski +Olejnik wywołali..
      serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34317,2577686.html
      ale jego konkluzje są o wiele spokojniesze i intelektualnie uczciwsze niż
      Załuski-ten bierze własne emocje za rzeczywistość
      UW ma szansę,ale trzeba o tym przekonać Frasyniuka.
      Ten który wierzy w szczere intencje lewicy niech zapyta o nie Ryszrda Bugaja.
      Strata UW z polskiej sceny politycznej to nie strata jakiejś tam partyjki,to
      strata wpływu na los Polski i zawód ze strony inteligencji,której odbiera się
      wpływ na obsadę Sejmu w sposób bardziej repreznetatywny niż do tej pory..
      inteligencja zawsze może wyemigrować bo jest wykształcona,a ośmieszane przez GW
      moherowe berety nie zagłosują na PD
      Tak się nie gra, więcej realizmu ,
      jak pisze Pacewicz:
      na miejscu UW jeszcze się bym nie cieszył...
      myślał indyk o niedzieli
      a w kwietniu łeb mu ucieli

• felix_edmundowicz cha,cha,pytaliście o Puzyne,czekać nie trzeba było 01.03.05, 18:57

Rozmowa z Włodzimierzem Puzyną, szefem zachodniopomorskiej UW

not. kov 01-03-2005 , ostatnia aktualizacja 01-03-2005 18:00

Już są chętni do nowej partii centrum - mówi Włodzimierz Puzyna

Zamiar powołania nowego ugrupowania centrowego - Partii Demokratycznej -
      ogłosili w niedzielę lider UW Władysław Frasyniuk, były premier Tadeusz
      Mazowiecki i wicepremier Jerzy Hausner (wcześniej SLD). Pod deklaracją ideową
      formacji podpisało się 176 osób, m.in. Włodziemierz Puzyna ze Szczecina.

Jolanta Kowalewska: Czy powstają już struktury Partii Demokratycznej w
      Szczecinie i województwie.

Włodzimierz Puzyna: Formalnie swój byt partia rozpocznie w kwietniu na
      kongresie UW, wówczas Unia ma zostać rozwiązana i powołane będzie nowe
      ugrupowanie. Chętni już są. Niektórzy już zapisują się do UW, by następnie
      przejść do nowej partii, pozostali czekają.

Kim są ci chętni.

- To ludzie nauki, artyści, osoby, które wcześniej nie były zaangażowane
      politycznie, to również ludzie, którzy związani były wcześniej ze starą Unią
      Wolności - z Unią Demokratyczną. Na ujawnianie nazwisk jeszcze za wcześnie.

Partię Demokratyczną z jednej strony tworzą ludzie z UW, z drugiej osoby
      wcześniej związane z lewicą. Kto z lewicy zaangażował się w tworzenie Partii
      Demokratycznej w Szczecinie.

- Kluczem w tworzeniu tej partii nie jest ta czy inna opcja polityczna. To
      miejsce dla wszystkich, którzy myślą o państwie. Dla ludzi z AWS-u, SLD, a
      nawet PiS-u, jeżeli myślą w sposób sensowny są umiarkowani i konstruktywni.

Wersja do druku Wyślij znajomym Podyskutuj na forum

Wasze opinie + DODAJ swoją opinię

Ten artykuł nie ma jeszcze żadnych opinii.

Copyright © Agora SA˙•˙O nas˙•˙Reklama˙•˙Ochrona prywatności˙•˙Mapa serwisu
      Poleć stronę znajomym | Zgłoś problem lub błąd

• Gość: Antyknajak A wcale nie jestem jasnowidz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.05, 19:27
        Idąc wzorem góry to na dole Puzyna plus Piechota?
        Autor: Gość: Antyknajak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl
        Data: 27.02.2005 18:44----------------------------------------------------------

Puzyna jest dobry na wszystko :-)
        Możliwy jest również rewolucyjny wariant Bartnik plus Piechota
        -----------------
        Są łatwi do przewidzenia jak małe dzieci

• student1 Re: A wcale nie jestem jasnowidz 01.03.05, 20:07
          faaajnie
          PD stanie się znaczącą siłą polityczną
          będą mieli jednego radnego
    • mojrzesz_mionrzsz co tak przyciąga aktorów? a co z lekomanami? 02.03.05, 08:58
      Puzyna podkreśla że ludzi sztuki i aktorzy chcą zapisać się do nowej Partii
      Demokratycznej...a dlaczego nie zapisywali się i nie wzmacniali Unii Wolności?
      a może liczą że wjadą na nowe stołki?
      a gdzie byli zatroskani o dobro kraju,jak rządził Łapicki z Nejmanem i dziś
      wszscy kupują leki może nie za złotówkę ale za 3,5 (tzw bełty,ale przecież w
      opini senatora mogą być lekiem na korzonki),jak Miller obiecywał gruszki na
      wierzbie,jak Miller z Rakowskim jeżdzili do Moskwy po pieniądze,gdzie byli jak
      Rywin się targował,gdzie byli jak ministrowie postanowili zapuszkować
      Modrzejewskiego ,aby ustawiać tzw "rewitalizację",gdzie byli jak lewicowi
      prezydenci ,senatorowie,posłowie jeździli po pijaku i rządzili zza krat?
      Ano wtedy nie było zagrożenia demokracji,przynajmniej tak sobie gaworzyli przy
      kawarnianych stolikach.....a może aktorzy mają teczki?
      a jak je ujawnią?
      to będzie zagrożenie dla demokracji!
      Droga Unio Wolności 9% poparcia to przyzwoity wynik za przyzwoitość.
      Nie całujcie się z trupem SLD!
      Nie odnierajcie nadziei inteligencji!
      Zapytajcie Ryszarda Bugaja co znaczy lewicowe przyczenie!on się już z nimi
      całował.
      Czy dla lekomanów,też znajdzie się miejsce w PD?
    • sarenka25 Re: Kto zabierze Frasyniukowi brzytwę ? 02.03.05, 12:37
      Oj, już wolę nadętego Puzynę niż śliniących się na widok stołków dziarskich
      chłopaczków Nitrasa (made in Połczyn)
      • stary-patriota Sarenka masz wybór tylko między Puzyna a Nitrasem? 02.03.05, 13:00
        No faktycznie gdybym miał tylko z tego wybierać to musiałbym się przeprowadzić do Połczyna skąd napaleni na władze kolesie wyjechali
        • sarenka25 Re: Sarenka masz wybór tylko między Puzyna a Nitr 02.03.05, 13:12
          stary-patriota napisał:

> No faktycznie gdybym miał tylko z tego wybierać to musiałbym się
          przeprowadzić
          > do Połczyna skąd napaleni na władze kolesie wyjechali
          Nie musisz, Połczyno-Koszalin już mamy w Szczecinie a będzie jeszcze fajniej
          Obym się myliła ale ciąg na bramkę mieszkańców trójkąta Koszalin-Połczyn-
          Kołobrzeg jest porażający. Jak się nie obudzimy to nasze dzieci będą mówić po
          połczyńsku.
      • jacek.zienkiewicz Re: Kto zabierze Frasyniukowi brzytwę ? 02.03.05, 15:24
        Czekam na Twoje konkrety w sprawie zleceń i faktur!
        JZ
      • jacek.zienkiewicz Re: Kto zabierze Frasyniukowi brzytwę ? 02.03.05, 15:27
        SARENKO25!
        Czekam na Twoje konkrety w sprawie zleceń i faktur!
        JZ
    • mojrzesz_mionrzsz Biegunka z partią Demosratyczną 03.03.05, 10:48
      Z samej tylko Łodzi ( co za miasto...) jż 500 osób z SLD podjęło decyje o
      przeniesieniu się do PArtii Demokratycznej,jak dosi GW
      oprócz aktorów, przechodzą lekarze,nauczyciele, studenci jednym słowem
      inteligencja z najwyższej półki.
      AKtórów ci u nas dostatek bo seriali mnogo,choć zapewne Kazimierz KAczor jak
      senator MArek złotopolski ma duże szanse ( bez urazy,cenie pana Kazimierza)
      I cała ta inteligencja nawet nie zająknęła się
      o PROGRAM PARTII DEMOKRATYCZNEJ
      widać jej nie jest program potrzebny, wystarczy ideowość wodzów?
      Mojrzesz Mionrzsz przywoływał tu już Ryszrda Bugaja,jako obdarzonego
      pocałunkiem swego czasu przez SLD,w kontekście obcałowwywania się Władka
      Brzytwy-Frasyniuka z Belką,Hausnerem i pomagierami,a w rzeczwysitości uściski z
      Pałacem Namiestnikowskim,który tym steruje...
      Pisze w Rzczecypospolitej Ryszrd Bugaj:
      ..Nowe centrum chce odpowiedzieć na to oczekiwanie,dostarczając na polityczny
      rynek produkt w nowym opakowaniu.Spieszą się- chcą wyborów w czerwcu - bo nie
      są zainteresowani,by ich towar był przed wyborami poddany szczegółowym
      oględzinom.Może im się udać.W końcu wymyślili to inteligentni i doświadczeni
      ludzie.
      9 % poparcia dla UW za przyzwoitość to przyzowity wynik.
      Zabierzcie brzytwe frasyniukowi,bo unicestwi UW.
      Inteligencja zostanie bez reprezentacji
      Partia Demosratyczna to koło ratunkowe hamulcowych znad kawiarnianych stolików.
      • Gość: Antyknajak Re: Biegunka z partią Demosratyczną IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.05, 10:55
        Frasyniuk tego nie zrozumie. To już widać. Partia dekokratyczna to będzie jedna
        wielka zbiorowa mogiła polityczna.
      • albert_c ktos sie chyba pomylil...znow;-) 15.03.05, 12:19
        mojrzesz_mionrzsz napisała:

> Mojrzesz Mionrzsz przywoływał tu już Ryszrda Bugaja,

* ;-)

niech no zgadne kto?
        czyzby ponownie moj wielonickowy ulubieniec gadal sam ze soba:))))))
    • mojrzesz_mionrzsz polecam uważną lekturę 03.03.05, 11:03

Demokracja kontrolowana przez elity może dać wyborczy mandat tym, którzy
      prowadzą politykę niemającą poparcia większości społeczeństwa

Nowa układanka

Nowe ugrupowanie centrowe to prawdopodobnie tylko jeden element przygotowywanej
      w Pałacu Namiestnikowskim nowej układanki, w której mają do wypełnienia swoje
      role także SdPl i PO, a może również SLD.

(c) JANUSZ MAYK MAJEWSKI
      Inicjatywa Władysława Frasyniuka, Jerzego Hausnera, Janusza Steinhoffa i
      Tadeusza Mazowieckiego jest przez wielu komentatorów bagatelizowana, a nawet
      obśmiewana. Istotnie, nie jest skazana na sukces. Jest to jednak
      najpoważniejszy projekt polityczny w ostatnich kilku latach i przynieść może
      poważne zmiany na scenie politycznej. Czy pożądane? Ocena zależy od przyjętych
      kryteriów.

Trzeba cofnąć się w przeszłość - do roku 1990. Choć bezzasadne są zarzuty
      radykalnej prawicy, że już przy Okrągłym Stole liberalno-lewicowa opozycja
      zawarła kontrakt z ludźmi PZPR, to jest faktem, że transformacja dokonywała się
      w Polsce pod kontrolą liberalnych elit dawnej opozycji i środowisk
      postkomunistycznych. Całe minione 15-lecie cechuje ciągłość głównej linii
      przemian. Owszem, były spory i awantury, ale raczej o to, kto będzie
      reformatorem rządowym, a kto będzie musiał w opozycji grać rolę krytyka (z
      pozycji obrony ludu lub biznesu).

Przedmiotem sporu nie były jednak trzy kwestie fundamentalne: ewolucja systemu
      społeczno-gospodarczego według zaleceń doktryny neoliberalnej, model demokracji
      politycznej z uprzywilejowaną pozycją elit oraz sceptyczna ocena roli
      suwerennego państwa. Wspólna była też afirmacja dokonujących się przemian oraz
      przekonanie o potrzebie historycznego pojednania.

Konsolidacja obozu "reformatorów"
      Oczywiście, niecałe środowiska opozycyjne i postkomunistyczne tworzyły ten
      nurt. Duża część dawnej opozycji nigdy nie zaakceptowała pojednania i uparcie
      dążyła do rozliczenia PRL-u. W obozie postkomunistycznym niektóre grupy (po
      ostatnich wyborach na ich czele stał Leszek Miller) nie chciały dzielić się
      władzą z niegdysiejszymi przeciwnikami. Był też - nieudany - epizod Unii Pracy:
      próba odbudowy nurtu lewicowego ponad historycznymi podziałami. Wszystko to
      zakłócało i opóźniało proces konsolidacji środowisk liberalnych reformatorów.

Jednak dążenie do tej konsolidacji ze strony wpływowych postaci i środowisk
      nigdy nie ustało. Z pewnością najważniejsza jest tu aktywność Aleksandra
      Kwaśniewskiego i środowiska "Gazety Wyborczej" (szczególnie Adama Michnika).
      Ale charakterystyczna jest też np. publicystyka Waldemara Kuczyńskiego, który z
      uporem dowodzi, że eliminacja (lub marginalizacja) SLD źle służyłaby polskim
      przemianom. Z determinacją odrzuca też tezę o oligarchizacji polskiego życia
      publicznego.

Perspektywa organizacyjnej konsolidacji obozu liberalnych "reformatorów"
      pojawiła się paradoksalnie, gdy wszystko wskazywało, że klęska SLD otworzy
      drogę prawicy do rozliczenia czasów i ludzi PRL. To nie jest przypadek.
      Zmierzch Sojuszu stał się czynnikiem jego podziałów. Część tych, którzy przez
      całe lata stali murem za swoją partia i jej kolejnymi liderami, obecnie uznała,
      że porażka Sojuszu jest nieodwracalna i trzeba szukać nowego miejsca. Wcześniej
      większa grupa wodowała szalupę SdPl. Jednocześnie radykalna retoryka PiS i PO
      zaniepokoiła istotną część opinii publicznej, a dla "reformatorów" z dawnej
      opozycji stała się uzasadnieniem aliansu z liberalnym nurtem środowiska
      postkomunistycznego. Dołączyła się do tego część sierot po AWS, którzy pełnią
      rolę przyzwoitki w czasach narzeczeństwa UW z liberalnym środowiskiem
      postkomunistycznym.

Ten nowy alians otwiera najpewniej drogę do parlamentu dla nowego "centrowego"
      ugrupowania. Istotnie jest sporo ludzi zaniepokojonych perspektywą "rządów
      prawicy". Obawy są przesadzone, ale atmosfera wokół listy Wildsteina i
      zapowiedzi PiS (odpowiednio zinterpretowane przez liberalne media i polityków)
      ukształtowały wyobraźnię wielu ludzi. Sam nie potrafię i nie chcę zapomnieć, że
      nie tak dawno dwóch prominentnych dziś polityków PiS (Jurek i Kamiński)
      zawiozło krwawemu dyktatorowi Chile ryngraf Matki Boskiej.

Prawica może nie dojść do władzy
      Nowa polityczna inicjatywa - jeżeli ostatecznie powstanie - ma więc szansę
      przekształcić te obawy w poparcie wyborcze dla siebie, przede wszystkim kosztem
      PO, która jest przecież w znacznej mierze substytutem UW. Sam jednak
      potencjalny sukces wyborczy nowego ugrupowania (nawet w przypadku uzyskania
      poparcia przekraczającego 10 proc.) nie może przynieść politycznego przełomu.
      Ale - choć na rzecz tej tezy przemawiają tylko poszlaki - jest prawdopodobne,
      ze "partia centrum" to tylko jeden element przygotowywanej najpewniej w Pałacu
      Namiestnikowskim nowej układanki. W tej układance mają do wypełnienia swoje
      role także SdPl i PO, a być może również SLD. Aliansu nowego ugrupowania z
      SdPl, jeżeli sforsuje ona próg wyborczy, co wydaje się prawdopodobne, można
      oczekiwać jako pewnego. Inaczej z PO. W każdym razie połączenie sił całego PO z
      nowym ugrupowaniem jest mało prawdopodobne. Jednak - szczególnie jeżeli opornie
      będzie szło składanie koalicji z PiS - oczekiwać można, że znaczna część PO
      zechce dołączyć do "bloku reformatorów". W żadnym razie nie można też wykluczyć
      doszlusowania do takiego bloku SLD (które z pewnością próg wyborczy sforsuje).
      W sumie jest więc możliwe, że zbliżające się wybory nie doprowadzą prawicy do
      władzy, chyba że składnikiem koalicji stanie się też LPR, a nawet
      Samoobrona. "Reformatorzy" mogą uzyskać wpływ rozstrzygający o wyłonieniu i
      programie rządu. Możliwy jest też scenariusz wyłonienia zaraz po wyborach rządu
      PO - PiS, i rychłe przesilenie, w wyniku którego powstanie "rząd ocalenia"
      stworzony przez "reformatorów".

Jaki będzie charakter i jaka może być polityka hipotetycznego nowego bloku?
      Słowo "centrum" nietrafnie odzwierciedla esencję tego politycznego pomysłu. Nie
      ma jeszcze, a może nigdy nie będzie, żadnego programowego zarysu nowego
      centrum. "Deklaracja czterech" razi ogólnikowością i nagromadzeniem
      wieloznacznych postulatów, ale widać przecież, że nie jest to pomysł na
      jakąkolwiek alternatywną politykę przemian. To nie może zresztą dziwić,
      ponieważ główną płaszczyzną spotkania "w centrum" jest afirmacja przemian
      dotychczasowych - po co zmieniać politykę, która przyniosła tak wyśmienite
      rezultaty?

Wbrew retorycznej formule, krystalizujące się ugrupowanie nie będzie więc
      kontestować polityki realizowanej w ostatnich latach. Zaproszenie dla M. Belki
      (zakładam, że uzgodnione z zainteresowanym i z prezydentem) potwierdza, że
      chodzi raczej o stworzenie politycznej bazy dla kontynuacji obecnej polityki.
      Działacze SLD deklarują zresztą sympatię dla nowej inicjatywy. Najbardziej im
      odpowiada zamiar obrony "dorobku 15-lecia", który - w jakimś sensie słusznie -
      traktują jako swój własny.

Zmniejszenie marży korupcji
      Ale programowe postulaty nowego ugrupowania tylko połowicznie odróżniają je od
      PO. Odrzucane są postulaty PO (ciągle niezbyt jasne) dotyczące "naprawy
      państwa", ale w kwestiach społeczno-ekonomicznych zbieżność wydaje się pełna.
      Obydwa ugrupowania akceptują kanon zaleceń neoliberalnych. Inicjatywa nowego
      centrum jest wymierzona w PiS, które składa radykalne deklaracje polityczne i -
      w pewnym przynajmniej zakresie - kwestionuje "z lewa" linię dotychczasowej
      transformacji w gospodarce.

Nowe ugrupowanie nie ma nic szczególnego do zaoferowania dużym grupom
      społecznym (robotnikom, pracownikom usług, emerytom, czy drobnym urzędnikom).
      Nie może być inaczej, jeżeli do programowej tożsamości nowego centrum należy
      plan Hausnera, a ponadto forsuje się zamiar obniżenia podatków i przecież nie o
      obniżkę dolnej stawki PIT tu chodzi. To poważna sprawa: nierówności dochodowe
      są już w Polsce bardzo duże i najprawdopodobniej rosną nadal. W ubiegłym roku -
      mimo 5
    • mojrzesz_mionrzsz Re: Kto zabierze Frasyniukowi brzytwę ? :( 6 % 09.03.05, 11:44
      no i masz babo placej a raczej chłopie masz swoje 6% i obawiam się ze
      rzeczywiście nasciritus PeDe się nie utrzyma
      Potocki zapewniał 8 dni temu:
      przeczekamy wasze zajadłe ataki(?) i będziemy mieli 40%
      w GW już pisali o 30 %,też bedzie z 6 dni temu
      i co , na wejściu 12%,teraz 6% i to pewnikiem spadnie
      a ja tak prosiłem
      9% to przyzwoity wynik za przyzwoitośc, obecnośc
      Mazowieckiego,Frasyniuka,Litwińskiego - to przyzwoici ludzie..
      jak ktoś chce głosować na Belkę,Hausnera i innych PzPr -owców,którzy do końca
      trzymali się burty i legitymacji to przecież nie musiał przerzucać głosu na UW.
      Mieli swoją fajną partię....
      Pan Frasyniuk konsultował się przy zakładaniu PeDe z Pałacem, ale czy teraz też
      będzie się tam radził?
      a co powie Grochulski?
    • mojrzesz_mionrzsz wygrywa UW,której nie ma :(((,news !!! 16.03.05, 22:57
      najwnowsze sondaże
      UW klasyfikowana obok PD.
      kto zyskuje - SdPl zyskuje!!
      kto traci UW i LPR
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,2605503.html
      • Gość: Antyknajak Re: wygrywa UW,której nie ma :(((,news !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.05, 23:01
        Po prostu Unia Wolności traci 1 % w sondażu gdy jest w aliansie z bolszewią co
        było jasne od początku
        • mojrzesz_mionrzsz Re: wygrywa UW,której nie ma :(((,news !!! 16.03.05, 23:20
          Nie sprowadzaj wszystkiego do aliansu z bolszewią,świat jest bardziej
          skomplikowany
          ;)
          ja myślę że z tą PeDe to przekombinowane,myślano że nabiorą wiatru w żagle na
          zasadzie nowości,ale nowość się nie pojawiłą,bo przecież programu nie ma!!!
          natomiast jest twardy niezniszczalny elektorat SLD,pojawią się w przyszłym
          sejmie!
          Znam człowieka ,bliskiego mi bardzo,pracującego za granicą,który powiedziął że
          nie wróci do kraju,dopóki będzie oglądał w telewizorni ciągle te same komusze
          gęby,ciągle moralizujące i pouczające,mówiące o dobru kraju,świeżo wywalczonej
          demokracji, elementarnej uczciwości i trosce o naród.
          i ten człowiek wcale nie jest jakimś oszołomem ,ani nigdy nie zapisał się do
          żadnej partii,mimo że partia przyjaciół piwa - to dobra nazwa dla partii - jak
          stwierdził.
          Ani Oleksy ani Borowski ględząc w telewizji o zdziczeniu obyczajów i
          barbarzyństwie i postępującym chuligaństwie politycznym ani nie zająknęli się
          jak były ścieżki "zdrowia" w Radomiu,czy strzelano do robotników w 1970.a nawet
          zupełnie chętnie i bez zachęt zapisali się do PZPR
          i teraz ich pobratymcy budują demokrację?w PD
          500 SLD-owców od reki chce legitymacji PD w Łodzi!
          i jeszcze ilu aktorów się zapisało na poparcie
          • Gość: Antyknajak Re: wygrywa UW,której nie ma :(((,news !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.05, 23:29
            >Nie sprowadzaj wszystkiego do aliansu z bolszewią,świat jest bardziej
            >skomplikowany
            >;)
            Zgoda. To skrót klawiaturowo-forumowy.

Nie jest to kwestia matematyki wyborczej elektorat SLD jest twardy itd. To jest
            kwestia braku zaufania do liderów Frasyniuka, Mazowieckiego no i Belki czy
            Hausnera, że to co obiecają to zrobią.
            Belka jak donoszą publikacje już przygotowuje kilka decyzji gospodarczych
            sprzecznych z osławioną dywersyfikacją i dziwnie zgodnych z pomysłami dr
            Kulczyka.
            Janek Kulczuk największą kasę zrobił na tym państwie za rządów Unii Wolności i
            SLD właśnie.
            Kulczuk na Prezesa Partii Demokratycznej bo sponsorem będzie na pewno.
            500 SLD-owców od reki chce legitymacji PD w Łodzi!
            i jeszcze ilu aktorów się zapisało na poparcie
            • mojrzesz_mionrzsz Re: wygrywa UW,której nie ma :(((,news !!! 16.03.05, 23:38
              zauważ że UW przed powstaniem Pd miała 9 %
              to przyzwoity wynik za przyzwoistośc
              a teraz UW traci 9 mandatów z 36 na 27 jako PD ,pis nic, Po zyskuje,
              a SLD jednak pojawia się,niestety
              ale taka jest demokracja
              i znowu zobaczysz Jaskiernię ,Millera,Oleksego,Janika,Dyducha,Jarzembowskiego w
              senacie, wielu ich zobaczysz..bo w polityce lepiej im może idzie jak w biznesie
              i znowu Rakowski będzie ich zachwalał, a Urban wspierał lewą nogę,i nie ma w
              tym sprzeczności,bo on na zawołanie może mieć więcej lewych nóg,jak i rąk
              socjaldemokraci
              • albert_c Re: wygrywa UW,której nie ma :(((,news !!! 17.03.05, 08:46
                najgorsze z tych sondazy jest to ze z takimi wynikami nie ma sznas na powstanie
                zadnej racjonalnej koalicji. sa w sumie dwa warianty:

PO-PIS-LPR + ewentualnie PSL

lub

PO-PIS-PD-PSL

ale slabo bym widzial taka koalicje...
    • mojrzesz_mionrzsz PD nakręca ludzi ...ale na Samoobronę :( 18.03.05, 17:47
      No i masz Władek Placek
      tak się wszyscy aktorzy zachwycali tą PD i ludzie kultury,że społeczeństo ostro
      poparło Endrju Leppera-Mulatka , czyżby wystraszyli się inwazji kulturalnych i
      cywilizowanych centrowych demokratów z SLD?
      niedobrze,nawet jeśli PO wypada dobrze, to z Endrju koalicje?
      Endrju wicepremierem, a może nawet Prezydentem?
      Władek coś ty narobił!
      A UW miała 9% to przyzwoity wynik za przyzwoitość
      No i jeszcze jeden tytan medżer gospodarczy
      Pan Jacek druh Piechota pokochał PD
      a sondaż sami czytajcie

Kraj
      PO na czele, Samoobrona ostro pnie się w górę
      ISB / 2005-03-18 16:08:00
      Gdyby wybory odbywały się w pierwszej połowie marca, wygrałaby je Platforma
      Obywatelska, zyskując 25% głosów, natomiast drugie miejsce zajęłaby Samoobrona,
      na którą głosowałoby 19% badanych - wynika z badań instytutu badawczego Ipsos.

Notowania PO poprawiły się o 1 pkt proc. w porównaniu do lutego, natomiast
      Samoobrony – o 4 pkt proc. Jeszcze w styczniu na partię Andrzeja Leppera
      chciało głosować 10% badanych.

Na trzecim miejscu uplasowało się Prawo i Sprawiedliwość (PiS), które mogłoby
      liczyć na 17% głosów (spadek o 5 pkt proc.)

Partia Romana Giertycha – Liga Polskich Rodzin (LPR) zyskała 2 pkt proc. w
      stosunku do lutego i mogłaby liczyć na 10% głosów.

Nieznacznie spadły notowania Sojuszu Lewicy Demokratycznej (SLD) – o 1 pkt
      proc. i wyniosły w marcu 7%.

Partia Demokratyczna (PD), budowana na bazie Unii Wolności (UW), cieszy się
      sympatią 6% badanych, co oznacza spadek o 3 pkt proc. m/m.

Ostatnią partią, która weszłaby do parlamentu, byłoby Polskie Stronnictwo
      Ludowe (PSL) z 6% głosów (bez zmian w stosunku do lutego).

Poza parlamentem znalazłyby się Socjaldemokracja Polska (4%, spadek o 2 pkt
      proc.), Partia Centrum (2%), Unia Polityki Realnej (2%, wzrost o 1 pkt proc.).

W marcu chęć głosowania deklarowało 44% dorosłych Polaków, cztery procent nie
      było pewnych swego udziału, natomiast 52% stwierdziło, że nie weźmie w nich
      udziału.

Badanie zostało przeprowadzone w dnia 4-7 marca na reprezentatywnej grupie 957
      Polaków.
      powrót »

Copyright 1996-2005 Onet.pl SA

• Gość: Antyknajak Unia Wolności na emeryturę lub emigrację IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.05, 07:07
        mojrzesz_mionrzsz napisała:
        > No i masz Władek Placek
        > tak się wszyscy aktorzy zachwycali tą PD i ludzie kultury,że społeczeństo
        > ostro poparło Endrju Leppera-Mulatka , czyżby wystraszyli się inwazji
        > kulturalnych i cywilizowanych centrowych demokratów z SLD?
        > niedobrze,nawet jeśli PO wypada dobrze, to z Endrju koalicje?
        > Endrju wicepremierem, a może nawet Prezydentem?
        > Władek coś ty narobił!
        Zaledwie kilku forumowiczów własnie tak prognozowało Partię demokratyczną już w
        początku tej akcji. A co nam się dostało to nasze ?
        Frasyniuk zaszkodził Unii Wolności , pomógł bolszewii i ....własnie ...
        wepchnął więcej wyborców w ramiona Andrzeja Leppera.
        Przeważnie jeżeli jakąs akcję organizuje grupa z Unii Wolności lub Gazeta
        Wyborcza, społeczeństwo bardziej radykalizuje się ze strachu... tak ze strachu
        przed powrotem rządów Unii Wolności.
        W wyborach na Prezydenta Szczecina ataki "myslących chyba inaczej" z GW na
        Jurczyka i promowanie ostre Runowicza wywołało wepchnięcie wyborców w ramiona
        3 drogi :-) Mariana Jurczyka. I mamy co mamy.
    • mojrzesz_mionrzsz Tratwa -PD przeciążona 21.03.05, 18:08
      Wskakują chłopaki z Titanica już hurtowo.
      Szczytem bycia acurant jest wyrażenie:
      przypratuje się inicjatywie PD z zainteresowaniem,ale jeszcze mam misję do
      wypełnienia,tak do lata,a może jesieni...
      Niech prezio A.K. trochę się odchudzi,bo już zupełnie Władkowi podtopi tratwę.
      CHyba że ściągną jakiego Thora Heyerdhala,he he
      CHyba że Tadeusz M. to taki Thor H.
      ale PD to nie kontiki ,choc niektóre członki to tam niezatpialne jak z balsy.
      Nie zdziwiłby się jakby Mariusz Łapa-Łapiński chciałby reformować Służbę
      Zdrowia razem z PD.
      a i nazwę szykują
      jakoś Partia Demokratyczna Wolności
      to ze 3% da rade u aktorów i wśród młodzieżówek uzbierać, a jednak nie wszsytko
      zło - bo tak się obawiałem niżu demograficznego
      Premier Belka - człowiek niewolny politycznie,jak się okreśłił
      za jego postępowanie to liczę że PD progu nie przejdzie
      a UW miała 9% !!!!
    • felix_edmundowicz do szalupy potrzeba nowej twarzy 25.03.05, 12:11
      xyz-xyz to jest to , i Jacek druh co się zowie też pomoże
      hajda i na wybory co tam kaczory i rokity
      to głąby i kombinatory
      jeno tylko my uczciwe
      i oczywiście tylko my się znamy
      na wszytkim doskonale

picu-picu
      chlastu-chlastu
      nie mam rączek jedenastu
      ale do senatu
      to i czerwonego wezme
      z kryminału
    • mojrzesz_mionrzsz Kto wie co z PD? istnieje,czy bedzie aborcja? 29.03.05, 10:46
      Janek Lityński,przyzwoity facet,twierdzi w wywiadzie w dziesieszej GW że
      opowieści o utracie impetu PD to wymysły prawicowych oszołomów
      a ja już czytam 2 ranking-sondaż partyjno-wyborczy i nie ma tam PD, ale jest
      UW - w obu ma 6 % !!!
      zapewne będą zmieniać nazwę,bo już PD im ukradli!!
      i dlatego w sondażach nie podają PD..a może się mylę
      ale problem może być inny,okazuje się że Pan Belka ostatnia ratunku ,jak pisze
      ubecka mutacja WPROST zaangażowany był w PZU mocniej niż to prezentuje. a syn
      Kanclerza Leszka Millera
      Leszek Miiler junior z zapałem opisuje jak to było.
      No i co to będzie z tą PD
      mieliśmy UW
      9% to przyzwoity wynik za przyzwoitość
      a teraz ostał na się jeno wynik w sondażach
      i po co żeś Władek majstrował
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka