Dodaj do ulubionych

Czy to prawda z ruskimi?

IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 11.05.05, 09:11
Po raz pierwszy dowiedzialem sie, ze ruscy maja pelna dokumentacje odnosnie
polskich zbrodni na ruskiej elicie administracyjnej i wojskowych po
zwyciestwie Polakow w 20 roku. Ponoc zginelo wtedy ok 20 tys ruskich,
wzietych do niewoli - bez sadu, bez statusu wieznia, internowanych, bez sadu,
bez wyroku. Po prostu kula w leb i do dolu. I ponoc do tej pory nie
odnaleziono zbiorowych grobow tego ludobojstwa. I odmawia sie ruskim prawa do
poszukiwan grobow im bliskich. Czy to prawda?
Obserwuj wątek
    • ergie Re: Czy to prawda z ruskimi? 11.05.05, 09:22
      kiedy się dowiedziałeś po raz pierwszy ?
      to już podobno sam gorbi kazał ruskim historykom
      szukać haka na polaków za katyń.
      i mówisz, że coś znaleźli ???
      i gdzie opublikowali tą dokumentację ???
      • ja_aska Re: Czy to prawda z ruskimi? 11.05.05, 09:27
        nie oni znaleźli tylko my to mamy.
        • krzysztofsf Re: Czy to prawda z ruskimi? 11.05.05, 10:37
          ja_aska napisała:

> nie oni znaleźli tylko my to mamy

Sadzisz, ze przez lata 40-e i piecdziesiate takie archiwa by sie uchowaly w tejemnicy przed "sojusznikiem"? Gdy na co drugim najwyzszym stanowisku byl rosjanin z pospiesznie spolszczonym nazwiskiem?
          • Gość: pelud PODOBNO NA ZACHODZIE SYJONIŚCI BIJĄ MURZYNÓW IP: *.teleton.pl 12.05.05, 13:37
            prawda, prawda
      • Gość: historyk_amator Re: Czy to prawda z ruskimi? IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 11.05.05, 09:30
        Wszystko po kolei. Wazniejsze na razie jest to ze i Ty po raz pierwszy
        dowiadujesz sie o tym. Ty i miliony mlodych polakow, znajacy przez ostatnie
        polwiecze, tylko jedna strone prawdy.
        • ergie Re: Czy to prawda z ruskimi? 11.05.05, 09:46
          ja pisałem, że gorbi kazał szukać.
          ruscy szukają czegokolwiek.
          skoro wiesz że znaleźli to podaj fakty.
          albo historia albo sf ;-)

• Gość: H56 historyk_prowokator IP: *.comnet.krakow.pl 11.05.05, 09:40
        ano szlag trafił pare tysięcy jeńców radzieckich z wojny okrzykniętej Cudem nad
        Wisłą. Jednak nik do nich nie strzelał bo to nie po katolicku, kule drogie a
        Polak to nie morderca. Ta bolszewicka chołota zdechła z głodu i chorób. Ciekawe
        dlaczego IPN nie szuka winnych tych zbrodni.
    • Gość: jo Re: Czy to prawda z ruskimi? IP: *.pl / 213.155.191.* 11.05.05, 09:31
      Historyk-amator PROWOKATOR
      • Gość: historyk_amator Re: Czy to prawda z ruskimi? IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 11.05.05, 09:37
        A "jo" to zdechly wojownik z szabelka. Krzyczacy "Na ruskich!!"
    • Gość: Jazzek Re: Czy to prawda z ruskimi? IP: *.wro.volvo.net / 62.29.248.* 11.05.05, 10:09
      Elita administracyjna? Zastanów się co mówisz.

Owszem, tysiące żołnierzy armii czerwonej zmarło w polskich obozach jenieckich
      z powodu chorób. Sama polska telewizja poruszała ten temat kilkakrotnie.
      Obawiam się, że z Ciebie taki historyk, jak z koziej d... trąba.

Może zaciekawi Cię też los byłych bolszewickich żołnierzy, co zdecydowali się
      pozostać w Polsce, a mieli okazję znaleźć się na ziemiach zajętych przez ZSSR
      po 17 września.
    • blackexit Re: Czy to prawda z ruskimi? 11.05.05, 10:49
      prawda niestety dla ruskich jest mniej prozaiczna. zmarlo ich kilka tysiecy w obozie internowania pod warszawa z chorob m in pidmei odry. nie byly to zadne elity a zolnierze wzieci do niewoli po najezdzie na polske czyli mieso armatnie ktorego w sumie zal znacznie bardziej niz ludkow ktorzy ich poslali.
      pozdrawiam black
      • xyz-xyz Re: Czy to prawda z ruskimi? 11.05.05, 11:00
        I tak to właśnie czarne rozumki pojmują. Kiedy zagłodzono kilka tysięcy
        krasnoarmiejców, to okazuje się, że wszystko gra. To odra. Nie ma sprawy i nie
        ma za co przepraszać. Ot należało się sukinkotom. Kiedy Polska razem z Hitlerem
        najechała Czechosłowację w wyniku haniebnego układu monachijskiego, też nie ma
        sprawy. Przecież my zawsze cierpimy za innych i to nas należy przepraszać. A
        nie przyszło ci do twojej czarnej główki, że Rosjanie myślą dokładnie tak jak
        ty?:)))
        • ja_aska Re: Czy to prawda z ruskimi? 11.05.05, 11:10
          kilka tysięcy? to znaczy ile? umarli w obozach jenieckich w Polsce. i co? nie
          ma problemu?
          • blackexit Re: Czy to prawda z ruskimi? 11.05.05, 11:18
            ja_aska napisała:

> kilka tysięcy? to znaczy ile? umarli w obozach jenieckich w Polsce. i co? nie
            > ma problemu?

no dla nich napewno. umarli bo ludzie w takich obozach umieraja. nikt ich nie zamordowal. byli agresorami w polsce i nikt ich wodka tu nie wital. analogia do katynia jest zadna.
            pozdrawiam black
            • xyz-xyz Re: Czy to prawda z ruskimi? 11.05.05, 11:26
              Analogia jest jak najbardziej trafna. Są tak samo martwi. A czy zamordowano ich
              kulka w głowę, czy nie dając jedzenia i leków, żadna różnica. Osobiście
              wolałbym dostać kulkę w głowę, niż umierać z głody.
              • blackexit Re: Czy to prawda z ruskimi? 11.05.05, 11:29
                xyz-xyz napisał:

> Analogia jest jak najbardziej trafna. Są tak samo martwi.

oj glupic. nie widzisz roznicy miedzy tym jak umrzesz ze starosci albo na aids a tym jak ktos ci strzeli w potylice w ciemnym lesie?
                nikt ich nie glodzil racje zywnosciowe nie byly najorsze ale jesli w srod 100 tys ludzi wybucha epidemia na poczatku wieku gdzie nie znano szczepionek to niestety ludzie umeiraja. pozdrawiam black
                • xyz-xyz Re: Czy to prawda z ruskimi? 11.05.05, 11:53
                  > oj glupic. nie widzisz roznicy miedzy tym jak umrzesz ze starosci albo na
                  aids
                  > a tym jak ktos ci strzeli w potylice w ciemnym lesie?

Widzę. Jednak nie widzę różnicy między zabiciem kogoś strzałem w głowę od
                  zagłodzenia go na śmie. Choć nie. Widzę różnicę. Od kulki w łeb mniej się
                  cierpi.

> nikt ich nie glodzil racje zywnosciowe nie byly najorsze ale jesli w srod 100
                  t
                  > ys ludzi wybucha epidemia na poczatku wieku gdzie nie znano szczepionek to
                  nies
                  > tety ludzie umeiraja.

Tak. Według Rosjan to Niemcy dokonali w Katyniu mordu. Według czarnych rozumków
                  czerwonoarmiejcy pomarli na odrę. Od głupi ten Stalin. Mógł zagłodzić Polaków w
                  Katyniu i powiedzieć, że umarli ze szczęścia, że są w ZSRR.
                  • blackexit Re: Czy to prawda z ruskimi? 11.05.05, 16:36
                    xyz-xyz napisał:

> > oj glupic. nie widzisz roznicy miedzy tym jak umrzesz ze starosci albo na
                    >
                    > aids
                    > > a tym jak ktos ci strzeli w potylice w ciemnym lesie?
                    >
                    > Widzę. Jednak nie widzę różnicy między zabiciem kogoś strzałem w głowę od
                    > zagłodzenia go na śmie. Choć nie. Widzę różnicę. Od kulki w łeb mniej się
                    > cierpi.

chamskie mas zteksty nie istnije ani jeden dowod ze kogos zaglodzono na smierc. jak juz mozna szulac ze celowo rozprzestrzeniono choroby zakazne i przedstawic dowody. umiesz to?

>
                    > Tak. Według Rosjan to Niemcy dokonali w Katyniu mordu. Według czarnych rozumków
                    >
                    > czerwonoarmiejcy pomarli na odrę.

niestety taka jest prawda poczytaj troszke prawda wbrew temu co glosi sld i inne czerwone swienie nie jest subiektywna. pozdrawiam black
                    • xyz-xyz Re: Czy to prawda z ruskimi? 12.05.05, 08:31
                      niestety taka jest prawda poczytaj troszke prawda wbrew temu co glosi sld i inn
                      > e czerwone swienie nie jest subiektywna.

Zgadza się prawda nie jest subiektywn wbrew temu co głoszą czarne świnie i im
                      podobni "historycy".
                      • ja_aska Re: Czy to prawda z ruskimi? 12.05.05, 09:12
                        wiesz bleki, jednak jesteś frajer pełną gębą.
                    • xyz-xyz Re: Czy to prawda z ruskimi? 12.05.05, 09:37
                      chamskie mas zteksty nie istnije ani jeden dowod ze kogos zaglodzono na smierc.

www.ksiegarnia.uni.torun.pl/karpus.html
                      • blackexit Re: Czy to prawda z ruskimi? 12.05.05, 10:58
                        xyz-xyz napisał:

> chamskie mas zteksty nie istnije ani jeden dowod ze kogos zaglodzono na smierc.
                        >
                        > www.ksiegarnia.uni.torun.pl/karpus.html

no wlansie. poczytaj poczytaj. pozdrawiam black
        • blackexit Re: Czy to prawda z ruskimi? 11.05.05, 11:17
          xyz-xyz napisał:

> I tak to właśnie czarne rozumki pojmują. Kiedy zagłodzono kilka tysięcy
          > krasnoarmiejców, to okazuje się, że wszystko gra.

glupolku wileokrotnie udowodniles ze ejstes betonem jesli chodzi i historie (w kazdej innej dziedzinie zapewne rowniez) taka jest prawda nikt ich nie zgladzil. przypomnij sobie jaki los spotkal polskich jencow. z polskich obozow zdecydowana wiekszosc zostala zwolniona do domu gdzie radoscnie przywital ich dziadzia stalin

To odra. Nie ma sprawy i nie
          > ma za co przepraszać. Ot należało się sukinkotom.

no niestety najechali polske to jak mielismy ich witac paczkami?

Kiedy Polska razem z Hitlerem
          >
          > najechała Czechosłowację w wyniku haniebnego układu monachijskiego, też nie ma
          > sprawy.

jest sprawa i ja uznaje ze powinismy ich przeprosic ale smieszy mnie jak wspominasz o tym ty dla ktorego jaruzel jest dzielnym bohaterem a ktory najechal nie czesc a cala czechoslowacje w 68 r.
          pozdrawiam black
          • xyz-xyz Re: Czy to prawda z ruskimi? 11.05.05, 11:46
            glupolku wileokrotnie udowodniles ze ejstes betonem jesli chodzi i historie (w
            > kazdej innej dziedzinie zapewne rowniez) taka jest prawda nikt ich nie
            zgladzil
            > . przypomnij sobie jaki los spotkal polskich jencow. z polskich obozow
            zdecydow
            > ana wiekszosc zostala zwolniona do domu gdzie radoscnie przywital ich
            dziadzia
            > stalin

Myślisz, że chamstwem zmienisz fakty? Krasnoarmieńcy pomarli pewno z żalu, że
            podle najechali Przedmurze.

no niestety najechali polske to jak mielismy ich witac paczkami?

Po polsku. Głodem i śmiercią, a potem żądać by Rosjanie przepraszali za to za
            co sami nie chcemy przepraszać.

> jest sprawa i ja uznaje ze powinismy ich przeprosic ale smieszy mnie jak
            wspomi
            > nasz o tym ty dla ktorego jaruzel jest dzielnym bohaterem a ktory najechal
            nie
            > czesc a cala czechoslowacje w 68 r.

Przeproś więc.
            • blackexit Re: Czy to prawda z ruskimi? 11.05.05, 16:38
              xyz-xyz napisał:

>
              > no niestety najechali polske to jak mielismy ich witac paczkami?
              >
              > Po polsku. Głodem i śmiercią, a potem żądać by Rosjanie przepraszali za to za
              > co sami nie chcemy przepraszać.

ruscy nie chca nas przeprosic za katyn i okupacje po wojnie dlatego ze ich zolnierze ktorzynas najechali umarli w niewoli? fajnie zostales rzecznikiem ambasady? powtarzam nie ma absolutnie zadnego dowodu na glodzenie. jesli je znasz to przedstaw.
              pozdrawiam black
              • ja_aska Re: Czy to prawda z ruskimi? 12.05.05, 10:03
                przedstawił.
                • blackexit Re: Czy to prawda z ruskimi? 12.05.05, 10:59
                  ja_aska napisała:

> przedstawił.

gdzie? i kto? pozdrawiam black
                  • ja_aska Re: Czy to prawda z ruskimi? 12.05.05, 11:12
                    dalej, niżej - xyz
                    • blackexit Re: Czy to prawda z ruskimi? 12.05.05, 11:15
                      ja_aska napisała:

> dalej, niżej - xyz

widze widze tylko nie wiem skad to tlumaczenie rosyjskiej propagandy :) poczytajk moje komentarze do tego.pozdrawiam black
        • Gość: Jazzek Re: Czy to prawda z ruskimi? IP: *.wro.volvo.net / 62.29.248.* 11.05.05, 11:52
          xyz-xyz napisał:

>Kiedy Polska razem z Hitlerem
          >najechała Czechosłowację w wyniku haniebnego układu monachijskiego

Szkoda, że nie wspominasz przy okazji, jak teren Śląska Cieszyńskiego, zgodnie
          podzielony przez lokalne społeczności Czechów i Polaków, został haniebnie
          najechany przez wojska czeskie w czasie bardzo trudnym dla Polski.

Pewnie trocję lepiej byłoby nie brać udziału w rozbiorze Czechosłowacji, ale
          wygrała opcja, że lepiej nie oddawać haniebnie cieszyńskich Polaków Hitlerowi.

Za to po wojnie Czesi znowu dostali Zaolzie, ale i tak nas najechali w Kotlinie
          Kłodzkiej. A my się odwdzięczyliśmy w 1968. W sumie bilans wychodzi na zero, no
          i stosunki polsko-czeskie są teraz w porządku.
      • Gość: amator_historyk Re: Czy to prawda z ruskimi? IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 11.05.05, 11:21
        A to ciekawe. Skad Blackexit wie "na pewno", ze to na pewno bylo "zwykle mieso
        armatnie", nie warte zycia. I jakimi warosciami sie kieruje, kreujac sie na
        chrzescijanina i do tego praktykujacy?.
        • ja_aska Re: Czy to prawda z ruskimi? 11.05.05, 11:23
          dlaczego analogia z Katyniem jest nie możliwa? patrząc ze strony rosji.
          • blackexit Re: Czy to prawda z ruskimi? 11.05.05, 11:33
            ja_aska napisała:

> dlaczego analogia z Katyniem jest nie możliwa? patrząc ze strony rosji.

poniewaz nikt ich nie zamordowal strzalemw tyl glowy rozumiesz? nigdy nikt nie zuankl tego za zbrodnie. a jency umierali w tym czasie we wszystkich obozach jenieckich na swiecie. pozdrawiam black
            • ja_aska Re: Czy to prawda z ruskimi? 11.05.05, 11:36
              a może zostali skazani w inny sposób? mają prawo tak myśleć.
              • blackexit Re: Czy to prawda z ruskimi? 11.05.05, 11:40
                ja_aska napisała:

> a może zostali skazani w inny sposób? mają prawo tak myśleć.

myslec prawo ma kazdy. nie ma problemu w dosjciu do rpawdy. rzad polski widzac ze sobie nie radzi z taka iloscia prosil o pomoc panstwa xachodu obozy wizytowaly czesto komisje nie ma wielkiej filozofi dojsca do prawdy i jest juz to wszystko opisane trzeba tylko chec to wyjasnic a ruscy nie chca bo wowczas niebeda mogli tym grac. pozdrawiam black
                • ja_aska Re: Czy to prawda z ruskimi? 11.05.05, 11:48
                  skąd to wiesz?
                  • blackexit Re: Czy to prawda z ruskimi? 11.05.05, 16:34
                    ja_aska napisała:

> skąd to wiesz?

interesuje sie historia czytam i wiem. polecam ci ta sama droge.
                    pozdrawiam black
                    • ja_aska Re: Czy to prawda z ruskimi? 12.05.05, 09:12
                      podaj źródła.
                    • blackexit Re: Czy to prawda z ruskimi? 12.05.05, 11:00
                      blackexit napisał:

> ja_aska napisała:
                      >
                      > > skąd to wiesz?
                      >
                      > interesuje sie historia czytam i wiem. polecam ci ta sama droge.

mas ztu jedna ksiazeczke dokaldnie na temat. plus wszelka historia II RP. a zrodla moja droga to sa akta. popzdrawiam black
                      • ja_aska Re: Czy to prawda z ruskimi? 12.05.05, 11:11
                        ściąga.pl?
                        • blackexit Re: Czy to prawda z ruskimi? 12.05.05, 11:15
                          ja_aska napisała:

> ściąga.pl?

nie to sobie podaruj poszukaj czegos konkretnego. skonczylas podstawowke? pozdrawiam black
                          • ja_aska Re: Czy to prawda z ruskimi? 12.05.05, 11:21
                            ja tak i nie tylko. i już znaleźliśmy powód do dziękowania komunie. dzięki niej
                            tacy jak my, masowo, nauczyli się czytać i pisać i jeść sztućcami. czego przed
                            wojną nigdy byśmy nie zaznali.
                            • blackexit Re: Czy to prawda z ruskimi? 12.05.05, 11:37
                              ja_aska napisała:

> ja tak i nie tylko. i już znaleźliśmy powód do dziękowania komunie. dzięki niej
                              >
                              > tacy jak my, masowo, nauczyli się czytać i pisać i jeść sztućcami. czego przed
                              > wojną nigdy byśmy nie zaznali.

ale bzdura. a przed wojan to myslisz ze ludzie co pismem obrazkowym w polsce sie poslugiwali? poziom nauki byl bez porownaia wyzszy niz w obecnie. a czytac i pisac nauczylismy sie nie dzieki komunie a pomimo niej i niejest to jakies specjalne osiagniecie ze pozwolili nam na to wspanialomyslnie. pozdrawiam black
                              • ja_aska Re: Czy to prawda z ruskimi? 12.05.05, 14:37
                                a guzik. mówimy o powszechności nauki.
                                • blackexit Re: Czy to prawda z ruskimi? 12.05.05, 16:00
                                  ja_aska napisała:

> a guzik. mówimy o powszechności nauki.

mamy najwiecej analfabetow funkcjonalnych w europie to gdzie jest ta powszec chnosc? jak pisalem w innym watku prl stworzyl z nauczycieli pazerna uprzywilejowana kaste ktor ama specjalne prawa gdzie nie sposob zwolnic zlego nauczyciela a wszyscy pracuja polowe czasu rpacy. efekty widac na codzien. dla zlosliwych dodam sam ze rowniez na moim przykladzie. pozdrawiam black
                                  • ja_aska Re: Czy to prawda z ruskimi? 13.05.05, 08:37
                                    pieprzysz. moja mama pracuje po 14 godz dziennie. powtarzasz analfabetyczne
                                    teorie.
                                    • blackexit Re: Czy to prawda z ruskimi? 13.05.05, 15:39
                                      ja_aska napisała:

> pieprzysz. moja mama pracuje po 14 godz dziennie. powtarzasz analfabetyczne
                                      > teorie.

niestety tak to wpolsce wyglada a z emam pracuje to bardzo pieknie ale co to ma do rzeczy? pozdrawiam black
        • blackexit Re: Czy to prawda z ruskimi? 11.05.05, 11:32
          Gość portalu: amator_historyk napisał(a):

> A to ciekawe. Skad Blackexit wie "na pewno", ze to na pewno bylo "zwykle mieso
          > armatnie", nie warte zycia. I jakimi warosciami sie kieruje, kreujac sie na
          > chrzescijanina i do tego praktykujacy?.

chyba sie nei zropuzmielismy. bylo to mieso armatnie bo takie wysyla sie na wojne i tylko takie dostaje sie do niewoli w liczbie 100 tys. zdecydowanie kazdy czlowiek warty jest zycia i mozna ubolewac nad tym ze umarli niestety takie sa okrotne prawa wojny i standardy zycia na poczatku wieku. to cos jakby ubolewac ze umarli niemcy w polskich obozach po II wojnie swiatowej a tez umierali i warunki mieli nieciekawe, chociaz nie w takiej ilosci. no niby ludzie i szkoda kazdego. pozdrawiam black
          • ja_aska Re: Czy to prawda z ruskimi? 11.05.05, 11:34
            więc przeczytaj swoje wpisy na spokojnie i postaraj się ocenić czy nie są
            oburzające w wymowie.
            • blackexit Re: Czy to prawda z ruskimi? 11.05.05, 11:41
              ja_aska napisała:

> więc przeczytaj swoje wpisy na spokojnie i postaraj się ocenić czy nie są
              > oburzające w wymowie.

wyjasnilem co amilem do wyjansienia. a jak cie cos oburza to normalne bo zawsze masz inne zdanie. pozdrawiam black
              • ja_aska Re: Czy to prawda z ruskimi? 11.05.05, 11:47
                nie mam zdania bo nie mam wiedzy. pytam bo miałam nadzieję, że ktoś wie więcej.
                ty by dowalić czerwonym jesteś w stanie rzekome 18.000 ludzi nazwać "mięsem
                armatnim", nawet nie żołnierzami.
                • blackexit Re: Czy to prawda z ruskimi? 11.05.05, 16:39
                  ja_aska napisała:

> nie mam zdania bo nie mam wiedzy. pytam bo miałam nadzieję, że ktoś wie więcej.
                  >
                  > ty by dowalić czerwonym jesteś w stanie rzekome 18.000 ludzi nazwać "mięsem
                  > armatnim", nawet nie żołnierzami.

jak ty znazywasz odzialy wermachtu i ss ktore najwechalyy na polske w 39 r a potem zaprowadzily swoje porzadki? dzielnymi zolnierzami bracmi w walce? pozdrawiam black
                  • ja_aska Re: Czy to prawda z ruskimi? 12.05.05, 10:02
                    mieli od kogo się uczyć.
            • Gość: Jazzek Re: Czy to prawda z ruskimi? IP: *.wro.volvo.net / 62.29.248.* 11.05.05, 11:45
              Znacznie bardziej oburzające są wpisy XYZ-a.
              • ja_aska Re: Czy to prawda z ruskimi? 11.05.05, 11:52
                czemu? przecież dotyczą ludzi. jeńców ale ludzi.
              • xyz-xyz Re: Czy to prawda z ruskimi? 12.05.05, 10:06
                Cóż cię tak oburzyło Jazzek??????:))))))))))))))
    • blackexit dane 11.05.05, 11:28
      W chwili zakończenia działań wojennych na froncie wschodnim, 18 października 1920 r., było ich 110 tys. Część z nich - w polskiej ocenie około 25 tys. - pod wpływem agitacji wstąpiła do walczących po polskiej stronie rosyjskich, kozackich i ukraińskich formacji wojskowych. Nie zawsze kierowali się oni pobudkami ideowymi. Większość chciała jak najszybciej opuścić polskie obozy, m.in. z powodu panujących tam warunków. Z materiałów archiwalnych wynika, że późną jesienią 1920 r. w Polsce przebywało 80-85 tys. jeńców rosyjskich; połowa z nich w obozach, reszta pracowała w instytucjach państwowych lub u prywatnych osób (głównie w rolnictwie).
      Krótko po zakończeniu walk strona polska nie była w stanie zapewnić tak wielu jeńcom odpowiednich warunków lokalowych i sanitarnych. Kraj był zniszczony, a mimo próśb nie uzyskano pomocy od innych państw (zwracano się m.in. do Francji i USA). Szczególnie ciężko było na przełomie roku 1920 i 1921. Znowu wybuchły epidemie. Wielu jeńców zmarło. Nie ma jednak żadnych dowodów na to, że polskie władze prowadziły eksterminację czy planowo głodziły jeńców bolszewickich. Podobne posądzenia są bezpodstawne.
      Od lutego 1921 r. stan sanitarny obozów i zaopatrzenie w żywność poprawiły się. Władze wojskowe rozbudowały szpitale, wydzielając odizolowane oddziały dla zakaźnie chorych. W walce z epidemią tyfusu i cholery do Tucholi wysłano wojskowy szpital polowy nr 102. Od końca lutego zanotowano wyraźny spadek liczby jeńców zmarłych na choroby zakaźne. Od kwietnia wypadki śmierci zdarzały się sporadycznie.
      Korzystając z pomocy organizacji charytatywnych, władze obozowe uruchamiały świetlice, szkoły dla analfabetów, biblioteki oraz organi-zowały specjalistyczne kursy. We wszystkich obozach działały kinematografy i teatry amatorskie. W Strzałkowie wydawano na powielaczu gazetkę dla jeńców "Poslednije Nowosti".
      W polskiej niewoli zmarło maksymalnie 16-18 tys. jeńców rosyjskich, w tym około 8 tys. w Strzałkowie, do 2 tys. w Tucholi i 6-8 tys. w innych obozach.

pozdrawiam black
      • ja_aska Re: dane 11.05.05, 11:32
        18,000 ludzi? i na jakiej podstawie : bezpodstawne? czy ruscy nie mogą mieć
        wątpliwości?
        • blackexit Re: dane 11.05.05, 11:34
          ja_aska napisała:

> 18,000 ludzi? i na jakiej podstawie : bezpodstawne? czy ruscy nie mogą mieć
          > wątpliwości?

moga tyle z eich nie maja. maja tylko na plecenie putina szukkac jakiejs rownowagi za katyn a znalezli dosc marna. podbnej rownowagi (tyle ze bardziej uzasadnionej) szuka kaczynski wystwaiajac rachunek za warszawe gdy podnoszone sa glosy o odksozdowaniach za wypedzenia niemcow. pozdrawiam black
          • ja_aska Re: dane 11.05.05, 11:35
            dajmy im możliwość przeprowadzenia śledztw u nas a potem oburzajmy się za ich
            śledztwo tam.
            • blackexit Re: dane 11.05.05, 11:43
              ja_aska napisała:

> dajmy im możliwość przeprowadzenia śledztw u nas a potem oburzajmy się za ich
              > śledztwo tam.

kazdy czlowiek na swiecie ma prawo przyjsc do polskiego archiwum i szukac i pisac i czytac akta i zbnierac materialy. nic nie stoi na przeszkodzie. to nie sa sprawy tajne. w przeciwienstwie do katynia bo te sa nadal utajnione. ludobojstwo zawsze chce pozostac w cieniu. pozdrawiam black
            • Gość: amator_historyk Re: kosci.. mamucie IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 11.05.05, 11:44
              Ciekwe sa wyniki szukania na google grobow w Strzałkowie wg Blackexita:

www.google.pl/search?hl=pl&q=strza%C5%82kowo+groby&btnG=Szukaj&lr=
              wynik: znaleziono kosci... mamuta
              www.muzarp.poznan.pl/muzeum/muz_pol/perly/cz_IV.html
              • Gość: heh Re: kosci.. mamucie IP: 5.5R* / 212.0.138.* 11.05.05, 11:52
                hehe, bo to nie byl mamut tylko niedzwiedz
      • Gość: STR* Re: dane IP: *.vspace.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.05, 18:55
      • Gość: STR* Re: dane IP: *.vspace.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.05, 19:06
        Duże dzięki Black za wiedzę i rozsądną próbę wbicia do głów reszcie niedouków
        tego, czego powinni nauczyć się w szkole podstawowej, albo dowiedzieć od swoich
        rodziców. Wstyd nie znać najnowszej historii Polski!
        • Gość: pieszy może zaczniemy pisać cyrylicą, będzie znośniej IP: *.fnet.pl 11.05.05, 19:21
          czy rusofil to zawsze komunista,
          człowiek szarością przesycony,
          zwany moralnym relatywistą
          • blackexit Re: może zaczniemy pisać cyrylicą, będzie znośnie 11.05.05, 19:36
            Gość portalu: pieszy napisał(a):

> czy rusofil to zawsze komunista,
            > człowiek szarością przesycony,
            > zwany moralnym relatywistą

ladnie napisane i nie wiem czy nie zepsuje jak dodam ze to tez czlowiek co ma wielkie standardy morlane jesli chodzi o konkurencyjbna partie polityczna i
            nienawidzi niemca bo nas mordowal i uwaza ze powinnismy przeprosic rosjan za to ze nas najechali i kocha jaruzelskiego (wilkiego bohatera i demokrate) ale uwaza ze spoleczenstwo powinno przeprosic czechow za jego najazdy. pozdrawiam black
            • xyz-xyz Re: może zaczniemy pisać cyrylicą, będzie znośnie 12.05.05, 08:45
              > ladnie napisane i nie wiem czy nie zepsuje jak dodam ze to tez czlowiek co ma
              w
              > ielkie standardy morlane jesli chodzi o konkurencyjbna partie polityczna

Napisałeś o sobie. Dowód: Gilowska,Łuczak, Nitras.

nienawidzi niemca bo nas mordowal

Nie pij więcej blacuś:)))) Ja lubię Niemców. Bardziej niż polskie zakute łby:)

uwaza ze powinnismy przeprosic rosjan za to
              > ze nas najechali

Nie za to, że nas najechali, a za to że zagłodziliśmy ich jeńców wojennych.

kocha jaruzelskiego (wilkiego bohatera i demokrate)

Kocham rodziną, a Jaruzela szanuje, bo wbrew temu co o nim myślisz, cos dla
              tego kraju zrobił ,w odróżnieniu od ciebie.

ale uwa
              > za ze spoleczenstwo powinno przeprosic czechow za jego najazdy.

Uważam, że należy Czechów przeprosić za ten wcześniejszy najazd. Głupawe
              kłamstewka i manipulacyjki nie zmienia faktów. One nie są subiektywne wbrew
              temu co głoszą czarne świnie;)
              ;)
              • blackexit Re: może zaczniemy pisać cyrylicą, będzie znośnie 12.05.05, 11:03
                xyz-xyz napisał:

>
                > nienawidzi niemca bo nas mordowal
                >
                > Nie pij więcej blacuś:)))) Ja lubię Niemców. Bardziej niż polskie zakute łby:)

to bylo o kolezance.

>
                > Nie za to, że nas najechali, a za to że zagłodziliśmy ich jeńców wojennych.

czy sldowcy zawsze musza klamac? inaczej nie potraficie?

>
                > kocha jaruzelskiego (wilkiego bohatera i demokrate)
                >
                > Kocham rodziną, a Jaruzela szanuje, bo wbrew temu co o nim myślisz, cos dla
                > tego kraju zrobił ,w odróżnieniu od ciebie.

no to za co ammy przepraszac czechow? no i co ona zrobil? postrzelal sobie chlop bo tylko to umie. siedzial na stolkach od poczatku do konca stajac sie pogardzanym przez swiat dykatatorem ciemniakiem. zacietrzewionym sztywnym komunista. i skonczyl jako zbrodniarz.
                pozdrawiam black
                • ja_aska Re: może zaczniemy pisać cyrylicą, będzie znośnie 12.05.05, 11:12
                  hahahahha
      • xyz-xyz Re: dane 2 12.05.05, 09:14
        Tuchola, Pikulice, Dąbie, Wadowice, Łańcut, Strzałkowo, Szczypiorno - nazwy
        polskich miasteczek. Niektóre jak Wadowice czy Łańcut ogólnie znane.
        Jednak w powszechnej opinii społecznej mało kto wiąże je z faktem, iż to
        właśnie w nich istniały obozy jenieckie, w których w przeciągu dwóch lat zmarło
        od 18 do nawet, wg opinii rosyjskich badaczy, 60 tysięcy jeńców Armii
        Czerwonej. Jeżeli przyjąć drugą cyfrę oznaczałoby to, iż polskiej niewoli nie
        przeżyło ponad 40% jeńców radzieckich.
        Do wspomnianych wyżej obozów jeńcy radzieccy trafiali począwszy od wiosny
        1919r. Pod koniec tego roku było ich 9 tysięcy. Prawdziwy „zalew” miał miejsce
        w 1920r.
        W trakcie operacji kijowskiej do niewoli trafiło 18 000 czerwonoarmistów i 12
        000 strzelców siczowych. Po „Cudzie nad Wisłą” dalszych 60-70 tysięcy, a we
        wrześniu i październiku jeszcze 40 000. Razem wg źródeł polskich Armia czerwona
        straciła ok. 127-137 tysięcy żołnierzy, którzy dostali się do polskiej niewoli.
        Wg źródeł rosyjskich mogło to być nawet ponad 165 tysięcy. Obie strony
        przyznają, iż część z jeńców przeszła do formacji antybolszewickich. Polacy
        oceniają, iż było to ok. 20-25 tysięcy, Rosjanie szacują, że nie więcej niż 15
        tysięcy. Zgodność panuje jedynie w kwestii liczby jeńców, którzy na mocy pokoju
        ryskiego zostali repatriowani w 1921 do Rosji Radzieckiej-ok. 65 tysięcy, oraz
        tysiąca jeńców, którzy zdecydowali się pozostać w Polsce. Trzeba by jeszcze
        doliczyć kilkuset, którym udało się z niewoli uciec.
        Podliczając te dane wg polskiego badacza Z. Karpusa powinno pozostać jeszcze
        ok. 35-45 tysięcy jeńców. Sam dowodzi, iż w obozach zmarło ok. 16-18 tysięcy.
        Jakby nie liczyć gdzieś przepadło drugie tyle. Wg Rosjan w Polsce wymordowano
        nawet 60-80 tysięcy czerwonoarmistów.
        Która liczba bliższa jest prawdzie?
        Trudno powiedzieć bez wnikliwych badań. Bezspornym pozostaje fakt, iż warunki w
        polskich obozach jenieckich przyczyniały się do masowej śmiertelności
        zgromadzonych w nich ludzi. Szczególnie ciężkie warunki panowały w Strzałkowie
        i Tucholi. Baraki i ziemianki były całkowicie nie przystosowane do warunków
        zimowych. Stała w nich woda, brakło prycz, sienników, okien, pieców. Codzienną
        praktyką tolerowaną przez dowództwo było odbieranie jeńcom od razu na froncie
        butów i odzieży, tak że do obozów trafiali oni często jedynie w bieliźnie.
        Poziom wyżywienia i opieki sanitarnej nawet wg komisji sejmowej urągał wszelkim
        kryteriom. Wg rosyjsko-ukraińskiej komisji zajmującej się problemem wymiany
        jeńców:
        „Być może z powodu historycznej nienawiści Polaków do Rosjan, albo z powodu
        innych przyczyn natury ekonomicznej i politycznej jeńcy w Polsce byli
        traktowani nie jak rozbrojeni żołnierze przeciwnika, ale jak pozbawieni
        wszelkich praw niewolnicy. [...] Kary dyscyplinarne stosowane wobec jeńców
        wojennych wyróżniają się barbarzyńskim okrucieństwem. Pomieszczeniem dla
        aresztantów w jednym z obozów była komórka o powierzchni 2 sążni kw., podobna
        do chlewu. W tym karcerze przebywało 10-17 osób.[...]W obozach panowała
        dyscyplina pałki i prawo pięści”.
        Jak pisał 6 stycznia 1922 r. poseł pełnomocny RFSRR w Polsce:
        "aresztantów codziennie wyganiano na ulicę i tych wyczerpanych ludzi zmuszano
        do biegania na komendę, padania w błoto i podnoszenia się. Bito kolbami jeńców,
        którzy odmawiali leżenia w błocie i tych skrajnie wyczerpanych, którzy nie byli
        w stanie się podnieść".
        Kazimierz Światalski w swym diariuszu pod data 22 czerwiec 1920 zapisal, ze
        istnieje zwyczaj zabijania jencow z Armii Czerwonej by oszczedzic sobie
        problemu z ich odstawianem do punktow zbiorczych, wyrzywieniem, pilnowaniem itd
        (K. Swiatalski, Diariusz 1919-1935, do druku przygotowali A.Garlicki, R.
        Swietek, Warszawa 1991)
        Ludobójstwa dokończył mróz i głód, które zimą 1920/1921 zebrały olbrzymie żniwo
        wśród jeńców osłabionych epidemiami cholery, tyfusu, czerwonki dla których
        nadmiernie zagęszczone, brudne baraki i ziemianki oraz niedożywieni i niemalże
        goli ludzie stanowiły doskonałe warunki dla rozwoju. O fatalnych warunkach
        panujących w obozach wspomina raport Amerykańskiego Stowarzyszenia Młodzieży
        Chrześcijańskiej YMCA:
        "brak prycz, jeńcy śpią bezpośrednio na klepisku, okna bez szyb, w ścianach
        dziury, brak pieców, jeńcy zwykle pozbawieni są odzieży i obuwia, racje
        żywnościowe pozostają na papierze, a obozowe szpitale i lazarety nie posiadają
        elementarnego wyposażenia."
        Jeńców bito, a szczególnie surowo obchodzono się z komunistami i Żydami. Nic
        dziwnego, że w najgorszym okresie w Strzałkowie dziennie umierało 70 jeńców.
        Informując kierownictwo Ministerstwa Wojny 1 lutego 1922 r. o ucieczkach jeńców
        wojennych naczelnik 2. wydziału Sztabu Generalnego polskiej armii pułkownik I.
        Matuszewski pisał:
        "Ucieczki te zostały spowodowane warunkami, w jakich przebywali komuniści i
        internowani (brak opału, bielizny i odzieży, złe odżywianie, długie oczekiwanie
        na wyjazd do Rosji)."
        Szczególnie zasłynął z tego obóz w Tucholi, który internowani nazywają obozem
        śmierci (w tym obozie zmarło ok. 22 000 jeńców z Armii Czerwonej). Wg polskich
        badaczy podana cyfra jest zawyżona, ale nawet oni przyznają, że w samym
        Strzałkowie umarło ponad 8000 jeńców radzieckich.
        Juz 2 stycznia 1919 roku polscy zandarmi wymordowali piecioosobowa delegacje
        Rosyjskiego Czerwonego Krzyza, ktora wracala z Warszawy z rozmow w sprawie
        tranzytu przez Polske rosyjskich jencow I w.sw. z Niemiec. Zbrodnia na encach
        bolszewickich była tylko tego kontynuacja. Z tysiącami czerwnoarmistów nie
        trzeba było nic robic, wystarczylo czekac i patrzeć jak jeńcy wymierali. Coś
        takiego miało miejsce tylko w obozach dla Rosjan urządzonych przez hitlerowców
        po 22 czerwcu 1941.
        Hitlerowcy mieli skąd brać przykład....

• Gość: H56 Re: dane 2 IP: *.comnet.krakow.pl 12.05.05, 09:54
          to komunistyczna propaganda, Polak Katolik takich rzeczy by nie zrobił, prawda
          bleckuś
          • xyz-xyz Re: dane 2 12.05.05, 10:02
            Masz racje Heniu:)))) W Jedwabnem to "niemce" Poalków Katolików zmuszały, a w
            Kielcach UB. Zaolzie zajęło się samo, a Niemców po wojnie mordowali
            Marsjanie:))))) Tak! Polak Katolik jest zawsze ofiarą i ponosi ofiarę za
            innych, zaś Blacek udaje znawcę historii kopiując teksty ze
            sciaga.pl:))))))))))))
            • blackexit Re: dane 2 12.05.05, 11:14
              ty komuszek skoro tak bardzo nie nawidzisz tego panstwa i uwzasz je za szczegolnie zbrodnicze przy tym najchetniej calowalbys putina stalina i lenina w dupe caly dzien to moze bys zmienil miejsce pobytu. tam masz sprawiedliwosc szczecie i dostatek. a nie sie pchasz do waldzy nad narodem ktrorym pogardzasz. poczytaj cos w koncu bo nie wszystko da sie tak przejsc jak aplikacje. pozdrawiam black
              >
              • ja_aska Re: dane 2 12.05.05, 11:26
                wybielanie własnego narodu i nie przyznawanie się do błędów - tak się zaczął
                faszyzm na świecie. jestem dumna ale świadoma.
                • blackexit Re: dane 2 12.05.05, 11:38
                  ja_aska napisała:

> wybielanie własnego narodu i nie przyznawanie się do błędów - tak się zaczął
                  > faszyzm na świecie. jestem dumna ale świadoma.

z czego jestes dumna? faszyzm nie zaczal sie wybielaniem wlasnego narodu dziecino. jestes wielkim wrogiem faszyzmu i wielbicielka komunizmu nie widzisz jak blisko jest jeden i drugi ze to te same totalitarne systemy zniewolenia czlowieka z niewielkimi roznicami ideologicznymi? pozdrawiam black
                  • ja_aska Re: dane 2 12.05.05, 14:39
                    a co ja mam wspólnego z komunizmem? z mlekiem matki? jak zwykle? przestań
                    kłapać dziobem i daj mi jeden argument za moją "miłością".
                    wybielanie katr historii i przekonanie o własnej niewinności prowadzi do
                    jasnego wniosku = jesteśmy najlepsi.
                    • blackexit Re: dane 2 12.05.05, 16:03
                      ja_aska napisała:

> a co ja mam wspólnego z komunizmem? z mlekiem matki? jak zwykle? przestań
                      > kłapać dziobem i daj mi jeden argument za moją "miłością".

no codziennie dajesz tu przyklady zawsze bronisz sld dla ciebie nawet sdpl to szczury bo sa z amalo postkomunistyczni,. tutaj tez bronilas niedawno zekomego dorobku edukacyjnego prl. zadasz przeprosin wobec zsrr za to z enas najechal a niemcow nazywasz psami i uwazasz ze nic anic sie nei zmienili. rusofilstwo czysto prokomunistyczne i slepe. pozdrawiam black
                      • ja_aska Re: dane 2 13.05.05, 08:43
                        leszczynko droga (sarkazm) pewnie, ze bronię prl. moi dziadkowie "w nim"
                        pracowali, budowali, wychowywali dzieci (na dobrych ludzi), umierali. mam
                        podważyć ich całe życie? zaprzeczyć jego sensowi? przekreślić? idiotyzm. były
                        momenty tragiczne ale było też dobro.
                        rosjan nigdzie nie kazałam przepraszać, tylko zadawałam pytania. twój mały
                        organik nie pozwala już ci rozróżniać osób których nienawidzisz. pewnie, ze
                        bronię sld bo jestem w stanie rozdzielić tych z pzpr i tych którzy nie mieli z
                        tym nic wspólnego. tych drugich jest duuuużo więcej.
                        niemców szczerze nienawidzę i czasami może mam z tym problem. jakoś sobie nie
                        przypominam bym nazwała ich psami.
          • blackexit Re: dane 2 12.05.05, 11:11
            Gość portalu: H56 napisał(a):

> to komunistyczna propaganda, Polak Katolik takich rzeczy by nie zrobił, prawda
            > bleckuś

polacy robia i robili mase brzydkich rzeczy. sam wies znajlepiej jako pionek systemu totalitarnego zniewolenia. pozdrawiam black
        • blackexit Re: dane 2 12.05.05, 11:10
          xyz-xyz napisał:

w których w przeciągu dwóch lat zmarło
          >
          > od 18 do nawet, wg opinii rosyjskich badaczy, 60 tysięcy jeńców Armii
          > Czerwonej. Jeżeli przyjąć drugą cyfrę oznaczałoby to, iż polskiej niewoli nie
          > przeżyło ponad 40% jeńców radzieckich.

to oczywiscie bzdura propagany ruskiej ale nawet jesli 40 proc. ruscy mieli wydajnosc w zasadzie 100 proc. a to dlatego z eu nas umierali z chorob zakaznych a tam od stzalu w tyl glowy.

zroc u wage ze rowniez w tym tekscie ktory niewiadomo dlaczego bazuje na obliczeniach rosyjskich mowi sie jasno ze sprawe badal sejmowa komisja. polacy nie mieli nic sdo ukrycia od razu wiadomo bylo ze slabe polskie panstwo nie poradzi sobie z taka iloscia wiezniow mowiono o tym w sejmie i mowil rzad proszac swiat o pomoc. w obozach rosyjskich mogli prosic tylko Boga o pomoc. dalej sam wspominas zo komisji amerykanskiej a tych byly dziesiatki i nic przed nimi ie ukrywano. polska byla biendym krajem w ktorym ludzie na poczatku wieku umierlai z glodu ciezko oczekiwac jakis pieknych warunkow dla zolnierzy ktorzy dopiero co polske w bniezwykle okrotny sosob najechali nie zostawiajac cienia litosci dla ludnosci zajetych terenow.
          podaj mi jeszce zrodlo tych tekstow ze to bylo ludobojstwo. niezly bajkopisarz to wymuislil. przedruk z ruskiej gazety. pozdrawiam black
          • ja_aska Re: dane 2 12.05.05, 11:14
            a nie wystarczy półgębkiem przyznać, że my też święci nie byliśmy?
            • blackexit Re: dane 2 12.05.05, 11:16
              ja_aska napisała:

> a nie wystarczy półgębkiem przyznać, że my też święci nie byliśmy?

swieci to sa w niebie. pozdrawiam black
          • xyz-xyz Re: dane 2 12.05.05, 11:21
            Jak zawsze dla Polaków jest jakieś wytłumaczenie, a dla nie Polaków
            wytłumaczenia nie ma. Oczywistym jest, że było to świadome i celowe działanie.
            I nie ściemniaj głupawym tłumaczeniem, ze to "ruskie gazety". Rozbieżności
            dotyczą jedynie liczby. Nie ulega wątpliwości, że zamęczono i zagłodzono
            minimum 16 tysięcy ludzi. Świadomie. Niestety podobni tobie „historycy” również
            Jedwabne przypisują Niemcom, a pogrom kielecki, to robota UB. Czytając twoje
            śmieszne dywagacje odnoszę nieodparte wrażenie, że podobni tobie prostowacze
            historii za Stalina tłumaczyli katyński mord. Mimo wszystko Rosjanie o tyle są
            od ciebie lepsi, że za Jelcyna oficjalnie uznali, że to ich robota. Czarne
            mózgi jednak nadal idą w zaparte i jeszcze żądają przeprosin.
            • Gość: H56 bleckuś IP: *.comnet.krakow.pl 12.05.05, 11:35
              Ty naprawdę wierzysz, że wszyscy święci trafili do nieba ?
              • blackexit Re: bleckuś 12.05.05, 11:46
                Gość portalu: H56 napisał(a):

> Ty naprawdę wierzysz, że wszyscy święci trafili do nieba ?

proces jest inny najpierw sie idzie do nieba potem mozna zostac swietym. pozdrawiam black
            • blackexit Re: dane 2 12.05.05, 11:45
              xyz-xyz napisał:

> Jak zawsze dla Polaków jest jakieś wytłumaczenie, a dla nie Polaków
              > wytłumaczenia nie ma.

co znaczy jak zawsze? konkretnie mow. chodzi o prawde. pytalem sie skad zapodales ta wklejanke i dowiem sie?

Oczywistym jest, że było to świadome i celowe działanie.
              > I nie ściemniaj głupawym tłumaczeniem, ze to "ruskie gazety". Rozbieżności
              > dotyczą jedynie liczby.

no to nie jest jedynie bo roznic amiedzy 18 a 60 tys jest zasadnicza. ruscy te zjako jedynie mowia o ludobojstwie (oczywiscie w wypadku polski) bo ich zdaniem w katyniu bylo za malo ofiar zeby mowic o ludobojstwie. no jakby bylo tak z 300 tys rozstrzelanych to mozna by sie zastanowic.

Nie ulega wątpliwości, że zamęczono i zagłodzono
              > minimum 16 tysięcy ludzi. Świadomie.

dla kogo nie ulega waatpliwosci? absolutnienic tego nie potwierdza. nikogo nei glodzono racje zywnosciowe nie byly ogromne ale wystarczaly. zmarli od chorob i tuu mozna by wykazac ze celowo ich zarazono i rozprzestrzeniono choroby mozesz ty sie o to pokusic panie prawniku amatorze.
              z ajelcyna uznali laskawie ze to ich robota no wspamnaiale rewelacja. a niemcy za Jodla podpisali kapitulacje. chwala im za to. pozdrawiam black
              • ja_aska Re: dane 2 12.05.05, 13:14
                to może uśrednić liczby? bo co do ilości ofiar to ani Polacy ani Rosjanie nie
                ustąpią.
                • blackexit Re: dane 2 12.05.05, 16:01
                  ja_aska napisała:

> to może uśrednić liczby? bo co do ilości ofiar to ani Polacy ani Rosjanie nie
                  > ustąpią.

dziecino nie mozna nic usredniac trzeba poszukiwac prawdy natknalem sie gdzie s na cos takiego ze wszyscy zmarli pochowani sa na przycmentarnych obozach i nie byloby wielich przeszkod zeby dokonac ekshumacji przeliczenia. pozdrawiam black
                  • ja_aska Re: dane 2 13.05.05, 08:49
                    a ja wczoraj pod pomnikiem Marszałka wysłuchałam fekstów typu "jak to fajnie,
                    że wrżneliśmy tyle tysięcy ruskich."
                    • blackexit Re: dane 2 13.05.05, 15:40
                      ja_aska napisała:

> a ja wczoraj pod pomnikiem Marszałka wysłuchałam fekstów typu "jak to fajnie,
                      > że wrżneliśmy tyle tysięcy ruskich."

no dosc fajnie skoro nas najechali to tak wlasnie nalezalo postapic. najwieksza przysluge w likwiadacji ruskich wykonal polski zyd dzierzynski. pozdrawiam black
    • Gość: Antyknajak Do przyjaciół Moskali ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 13:30
      mickiewicz.wiersze.v24.pl/u-7451.html
      • xyz-xyz Re: Do przyjaciół Moskali ! 12.05.05, 13:34
        Masz rację antyknajaku, Putin jeszcze nie przeprosił za rozbiory:))))))))))))))
        Swołocz:))))))))
        • Gość: Antyknajak Re: Do przyjaciół Moskali ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 13:39
          Mój drogi xyz. Co prawda nie oczekuję i nie spodziewam się takich przeprosin
          ale gdyby ewentualnie chciał to zrobić, to dlaczego miałbym fiutinowi w tym
          przeszkadzać. Na razie przeczytaj to :
          info.onet.pl/1096035,12,item.html
          • xyz-xyz Re: Do przyjaciół Moskali ! 12.05.05, 13:52
            A przeprosiliśmy ich za bitwę pod Kłuszynem? Za okupację Moskwy?:))))) Co niby
            z tego artykułu ma wynikać? Putin ma tu przyjechać i wysłuchiwać obelg
            blackexitów? Ani mi on brat ani swat (Putin), ale stosunki gospodarcze z Rosją
            są znacznie ważniejsze, od tego czy oni nas bardziej, czy my ich. Cały świat
            robi Rosją interesy i śmieje się z głupich Polaków, którzy zamiast zarabiać
            kasę, rozdrapują stare rany.
            • ja_aska Re: Do przyjaciół Moskali ! 12.05.05, 14:41
              Katyń nie jest starą raną. zastanawia mnie tylko co na prawdę rosjanie myślą i
              wiedzą o 1920?
              • blackexit Re: Do przyjaciół Moskali ! 12.05.05, 16:05
                ja_aska napisała:

> Katyń nie jest starą raną. zastanawia mnie tylko co na prawdę rosjanie myślą i
                > wiedzą o 1920?

nic nie wiedza i nic nie mysla. polacy sa ciemnym spoleczenstwem a ruscy jeszcze ciemniejszym. pozdrawiam black
                • ja_aska Re: Do przyjaciół Moskali ! 13.05.05, 08:43
                  świetna ocena (sarkazm)
            • blackexit Re: Do przyjaciół Moskali ! 12.05.05, 16:05
              xyz-xyz napisał:

> A przeprosiliśmy ich za bitwę pod Kłuszynem? Za okupację Moskwy?:))))) Co niby
              > z tego artykułu ma wynikać? Putin ma tu przyjechać i wysłuchiwać obelg
              > blackexitów?

nie sadze zbyem mial z nim przyjemnosc. gdyby mnie nawet zaperosil to bym odmowil jestyem osoba prywatna ktoa nie musi biesiadowac z mordercami.

Ani mi on brat ani swat (Putin), ale stosunki gospodarcze z Rosją
              > są znacznie ważniejsze, od tego czy oni nas bardziej, czy my ich. Cały świat
              > robi Rosją interesy i śmieje się z głupich Polaków, którzy zamiast zarabiać
              > kasę, rozdrapują stare rany.

stary glupi tekst komuszkow. to czy ktos kogos przeprosi albo nie nie ma zadnego zwiazku z tym czy jedna firmie drugiej firmie cos sprzeda albo od niej kupi. pozdrawiam black
              • Gość: M3 1920 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.05, 11:41
                W listopadzie 1919 r. w Polsce znajdowało się tylko 7096 jeńców bolszewickich.
                Przebywali oni, podobnie jak i jeńcy ukraińscy wzięci do niewoli podczas walk o
                Galicję Wschodnią, w obozach zlokalizowanych w: Strzałkowie (położonym między
                Słupcą a Wrześnią), Dąbiu pod Krakowem, Pikulicach pod Przemyślem i Wadowicach.
                Obozów tych Polacy nie budowali specjalnie z myślą o działaniach wojennych
                prowadzonych na wschodzie. Przejęli je po zaborcach i okupantach, którzy
                zbudowali je podczas I wojny światowej dla własnych potrzeb.
                Oprócz jeńców wojennych w obozach, których liczba wzrastała, przebywali
                uchodźcy ze wschodu (przynajmniej na okres trwania kwarantanny sanitarnej) oraz
                osoby internowane na podstawie decyzji władz administracyjnych i wojskowych.
                Natychmiast po zjawieniu się pierwszych grup jeńców bolszewickich w polskich
                obozach wybuchały epidemie chorób zakaźnych (tyfusu, czerwonki, cholery,
                grypy).
                W 1919 r. szczególnie trudna sytuacja sanitarno-epidemiologiczna wystąpiła w
                obozie zlokalizowanym w obiektach twierdzy w Brześciu Litewskim. Po kilku
                miesiącach istnienia obóz ten został zamknięty, a przebywający w nim jeńcy
                bolszewiccy przeniesieni zostali do innych obozów. Z zachowanych danych wynika,
                że w obozie w Brześciu zmarło z powodu trudnych warunków sanitarnych i epidemii
                ponad 1000 jeńców bolszewickich.
                W wyniku wysiłków władz polskich, między innymi posłów na Sejm Ustawodawczy,
                sytuacja we wszystkich obozach w Polsce uległa na początku 1920 r. znacznemu
                polepszeniu. Walki polsko-sowieckie na Ukrainie rozpoczęte w kwietniu 1920 r.,
                w ramach tzw. „wyprawy kijowskiej", nie miały wpływu na zwiększenie się liczby
                jeńców w polskich obozach. W ich wyniku wzięto do niewoli ok. 18 tysięcy
                żołnierzy rosyjskich, z których tylko niewielu zdążono odtransportować na tyły,
                na zachód. Większość z nich została odbita przez I Armię Konną dowodzoną przez
                S. Budionnego.
                Dopiero Bitwa Warszawska, w następstwie której do polskiej niewoli (do 10
                września 1920 r.) dostało się ok. 50 tysięcy jeńców bolszewickich, radykalnie
                zmieniła problem jeńców w Polsce. A dalsze walki na wschodzie dostarczały
                nowych jeńców. Można przyjąć, że po wstrzymaniu działań wojennych na froncie
                wschodnim (co nastąpiło 18 października 1920 r.) na terenie Polski przebywało
                łącznie ok. 110 tysięcy jeńców bolszewickich.

Są to obliczenia tylko teoretyczne, gdyż część jeńców (ok. 25 tysięcy) zaraz po
                dostaniu się do niewoli lub też po krótkim pobycie w obozach ulegało agitacji i
                wstępowało do oddziałów wojskowych rosyjskich, kozackich i ukraińskich
                walczących po polskiej stronie z bolszewikami (armia gen. Stanisława Bułak-
                Bałachowicza, 3 armia rosyjska gen. Borysa Peremykina, brygada kozacka esauła
                Aleksandra Salnikowa, brygada kozacka esauła Wadima Jakowlewa i armia
                Ukraińskiej Republiki Ludowej).
                Nie zawsze jeńcy ci w swych decyzjach kierowali się pobudkami ideowymi. Tak
                więc jesienią 1920 r. w Polsce było maksymalnie ok. 80-85 tysięcy jeńców
                rosyjskich. Strona polska nie była przygotowana na zapewnienie takiej liczbie
                jeńców, w krótkim czasie, odpowiednich warunków lokalowych i sanitarnych. Tym
                bardziej, że kraj był zniszczony niedawnymi walkami, a nie uzyskano od innych
                państw pomocy, o którą zwracano się.
                Dlatego też, szczególnie na przełomie 1920/1921 r. sytuacja sanitarna, a także
                i aprowizacyjna w obozach, w których przebywali jeńcy rosyjscy była trudna.
                Doprowadziło to do ponownego wybuchu epidemii chorób zakaźnych i w konsekwencji
                do śmierci wielu jeńców. W żadnym wypadku nie ma podstaw do posądzeń władz
                polskich o celową i zaplanowaną politykę głodzenia czy też eksterminacji jeńców
                bolszewickich.
                Już od lutego 1921 r., sytuacja w obozach, w wyniku dużego wysiłku polskich
                władz wojskowych, radykalnie się polepszyła. W połowie marca 1921 r. rozpoczęła
                się długo oczekiwana i odwlekana, bynajmniej nie przez stronę polską, akcja
                wymiany jeńców między Polską a Rosją Sowiecką. Trwała ona do połowy
                października 1921 r., w wyniku czego do Rosji odesłano 65.797 jeńców, a do
                Polski powróciło 26.440 żołnierzy. Oprócz tego pozostało jeszcze w Polsce 965
                jeńców bolszewickich, którzy mieli być gwarancją dla władz polskich, że strona
                sowiecka odeśle wszystkich polskich oficerów wziętych do niewoli.
                Na początku 1922 r. grupa ta została wysłana do domów na wschód. W myśl polsko-
                rosyjskich ustaleń wymiana jeńców była dobrowolna. Z możliwości pozostania w
                Polsce skorzystało około 1000 jeńców bolszewickich, którzy zadeklarowali swoją
                decyzję pisemnie. Zostali oni następnie zwolnieni z obozów. Oprócz tego ok.
                1000 jeńców bolszewickich: Łotyszy, Niemców, Węgrów, Austriaków wyraziło chęć
                powrotu do swych ojczyzn.
                W wyniku porozumień władz polskich z przedstawicielstwami dyplomatycznymi tych
                państw zostali oni tam odesłani. Biorąc powyższe dane pod uwagę można
                stwierdzić, że w niewoli polskiej zmarło maksymalnie 16-18 tysięcy jeńców
                rosyjskich (ok. 8 tysięcy w obozie w Strzałkowie, ok. 2 tysiące w Tucholi i ok.
                6-8 tysięcy w innych obozach) przez cały trzyletni okres pobytu w Polsce.
                Twierdzenie, że zmarło ich więcej, 60 czy też 100 tysięcy jest zdecydowanie
                przesadzone i przede wszystkim nie oparte na wiarygodnych, a praktycznie
                żadnych źródłach.
                • Gość: witold Re: 1920 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.05, 15:43
                  A prawda pewnie leży pośrodku. Jak w życiu.
    • Gość: andreas tak mnie zastanowiło IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.05, 18:43
      tak mnie się zamysliło,
      czemu osoby o pogladach powiedzmy lewicowych
      jednocześnie jakby sa obrońcami Kraju Rad?
      Dla mnie jedno i drugie nie musi iść w parze, a idzie!

Czyżby lewicowośc (nie chce pisać kominizm),
      to była domena tylko Rosjan?
      A tak w wiekszości jakby jest!

Obroncy lewicowości sa jakby obroncami Zwiazku Radzieckiego, jego polityki!
      Czemu to tak jest? A przeciez nie musi!
      • Gość: pieszy Re: tak mnie zastanowiło IP: *.fnet.pl 13.05.05, 08:31
        czy rusofil to zawsze komunista,
        czlowiek szaroscia przesycony,
        zwany moralnym relatywista

oczywiście, że nie

polskofob to socjalista,
        klęczący na honorze,
        sprzedawca dumy narodowej
        • Gość: H56 Re: tak mnie zastanowiło IP: *.comnet.krakow.pl 13.05.05, 08:54
          jestem lewicowcem ale uważam ,że prawdziwy komunizm to jest tylko w niebie, ten
          w wydaniu ziemskim to totalitaryzm . Nie zauważyłem aby ktokolwiek z lewej
          strony tego forum glorofikował ZSRR. Naród rosyjski poniósł chyba największe
          ofiary tego reżimu i nie wolno wszystkich Rosjan wrzucać do jednego worka. To
          tak samo jakbym uważał, że wszyscy katolicy to ludzie pozbawieni rozumu.
          • Gość: pomorzanin Re: tak mnie zastanowiło IP: 195.117.9.* 13.05.05, 10:16
            Niewiem co to lewica w przekonaniu "gościa" lecz wiem że obrażć potrafi
            albowiem niebo nie ma nic wspólnego z tym co głosi gość i jego opcja
            Odnośnie ZSRR to nie my wbijaliśmy sąsiadowi nóż w plecy w 39 i jak tchórze
            mordowaliśmy polsą inteligencję, to nie my robiliśmy polowania na polaków
            strzelając do nich na ziemiach odzyskanych to nie my w 45 rabowaliśmy i
            gwałciliśmy ludność polską itd. to dotyczy moich bliskich którzy tego
            doświatczyli a nie gdzieś przeczytali.
            Drogi gościu ci co tak polowali i gwałcili byli to prości "ludzie"
            Jest tylko jedna sprawa do załatwienie można przeprosić i wybaczyć lecz trzeba
            pamiętać że należy się naprawienie krzywdy wtedy możemy żyć w spokoju'
            • Gość: H56 pomorzanin IP: *.comnet.krakow.pl 13.05.05, 12:22
              w 1945r. gwałcili Rosjanie, no dobrze, to dlaczego tak nas nie trawili Litwini,
              Białorusini, Ukraińcy a później Czesi ? pewnie nie podobała im się dominacja
              narodu 'Panów' których nikt tam nie zapraszał.

• ja_aska Re: tak mnie zastanowiło 13.05.05, 08:45
        akcja rodzi reakcję andreasie. sposób postrzegania 1920 mógł mieć (i zapewne
        miał) wpływ na Katyń. nie jest to kwestia obrony zsrr a kwestia próby
        zrozumienia.
        • Gość: andreas Re: tak mnie zastanowiło IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.05, 12:31
          próba zrozumienia - byc moze to tak!
          Czy spokojnie mozna spojrzeć na polityke
          bez katarakty historycznej?
          Czy historia musi mieć znamie polityki?

• ja_aska Re: tak mnie zastanowiło 13.05.05, 12:40
            obecnie wszystko co historyczne jest histeryczne i polityczne.
          • ergie Re: tak mnie zastanowiło 13.05.05, 13:34
            Gość portalu: andreas napisał(a):

> Czy historia musi mieć znamie polityki?
            >

widocznie musi.
            no a skoro jeden prezydent kłamie na okrągło ...
            • ja_aska Re: tak mnie zastanowiło 13.05.05, 14:04
              czyli ergie: wszyscy poprzedni i przyszli tez?
              • ergie Re: tak mnie zastanowiło 13.05.05, 14:13
                ja_aska napisała:

> czyli ergie: wszyscy poprzedni i przyszli tez?

ja napisałem wyraźnie - jeden
                i że kłamie na okrągło
                masz kłopoty z czytaniem ?
                czy z czymś innym ?
                • ja_aska Re: tak mnie zastanowiło 13.05.05, 14:18
                  > Czy historia musi mieć znamie polityki?
                  >

widocznie musi.
                  no a skoro jeden prezydent kłamie na okrągło

to jest cytat: twój komentarz to to na dole. skoro o historii mowa to chyba
                  dotyczy więcej niż jednej osoby. tym bardziej, że na tym wątku zachaczamy o dwa
                  wieki przynajmniej. więc oprócz czytania naucz się kojarzenia i zrozumienia.
                  • ergie Re: tak mnie zastanowiło 13.05.05, 15:09
                    ja_aska napisała:

> > Czy historia musi mieć znamie polityki?
                    > >
                    >
                    > widocznie musi.
                    > no a skoro jeden prezydent kłamie na okrągło
                    >
                    > to jest cytat: twój komentarz to to na dole. skoro o historii mowa to chyba
                    > dotyczy więcej niż jednej osoby. tym bardziej, że na tym wątku zachaczamy o
                    dwa
                    >
                    > wieki przynajmniej. więc oprócz czytania naucz się kojarzenia i zrozumienia.

no wieęc odpowiadam jasniej.
                    historia musi mieć znamię polityki,
                    skoro to politycy ją interpretują po swojemu.
                    a szczególnie jeden prezydent, który
                    kłamie na okrągło i fałszuje to,
                    co interpretuje. teraz jasne ?

• ja_aska Re: tak mnie zastanowiło 13.05.05, 15:15
                      a który?
                      • ergie Re: tak mnie zastanowiło 13.05.05, 15:25
                        niejaki putin.
                        wczoraj założyłem osobny wątek.
                        putin nigdy nie kłamie czy jakoś tak.
        • blackexit Re: tak mnie zastanowiło 13.05.05, 15:42
          ja_aska napisała:

> akcja rodzi reakcję andreasie. sposób postrzegania 1920 mógł mieć (i zapewne
          > miał) wpływ na Katyń. nie jest to kwestia obrony zsrr a kwestia próby
          > zrozumienia.

fajnie ze posyuwasz sie do uzasadnainai ludobojstwa tym ze polska odparla napasc w 1920. troche w tym racji jest bo jakby nie odparla to sporo ofiar z katynia nie doczekalo by lat 40tych pozdrawiam black
    • Gość: pomorzanin Re: Czy to prawda z ruskimi? IP: 195.117.9.* 13.05.05, 09:57
      -Podobny "historyk" wypowiadał się we Wrocławiu na temat IIwojny światowej
      czy takie bzdury można rozpowszechniać.
      Niech ten historyk lepiej zmieni lekarza bo ten go oszukuje.
      • xyz-xyz Re: Czy to prawda z ruskimi? 13.05.05, 12:04
        Powalająca argumentacja...
        • blackexit Re: Czy to prawda z ruskimi? 13.05.05, 15:44
          xyz-xyz napisał:

> Powalająca argumentacja...

a coz innegomozna powiedziec kolesiowi ktory twierdzi ze w 1920 r polacy mordowali ruska intrteligencje? albo jest oblakany albo nieuk albo glupi jedynie. pozdrawiam black
    • Gość: Matka Re: Czy to prawda z ruskimi? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.05, 12:53
      A nawet jakby była to prawda to za mało tych bolszewickich demonów wysłano do
      pieła.Gdyby poległo 120mln. nie byłoby komunizmu.
      • ja_aska Re: Czy to prawda z ruskimi? 18.05.05, 13:38
        dobry nick do terści.
        • Gość: sven zastanawiam sie......... IP: *.cm-upc.chello.se 21.05.05, 11:25
          czasami ,kim rzeczywiscie sa postacie, kryjace sie pod takimi nickami jak
          aska,xyz ,czy h56.wbrew mym odczucia,prawdopodobnie sa ludzmi.jednak moga to
          byc tylko automaty,o ktorych to programista(miniony okres,czy dosadniej pzpr)
          zapomnial i "wala"(te automaty)wciaz te sama melodie.z tym ze te dwa
          automaty ,sa jakby o slabszych parametrach niz posiada
          je "niewiadomy".zaprogramowani zostali na :samobiczowanie ,opluwanie (chyba)
          wlasnego narodu i doskonale sie z tego zadania wywiazuja.przy czym haslo"
          prawda historyczna "zostalo zastapione w programie haslem "pzpr przewodnia sila
          narodu".gdzies na dodatek ten ich automat, zostal zainfekowany
          wirusem "katolak"i z wielkim zaangazowaniem,nie rozrozniajac w tym co niesie
          ludzia ,prawdziwa wiara,mieszaja zlo z dobrym.nie sa reformowalne te
          automaty,po prostu stary typ."do piekla"-bogus linda.
          • Gość: święty Re: zastanawiam sie......... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.05, 15:42
            I odwrotnie, można w podobnej manierze napisać o tobie, zmieniając hasełka.
            Poglądy są poglądami, jest ich dużo, są różne i tak pozostanie. Dobrze, że tak
            jest. Lepiej żeby nie było monopoli i słusznych prawd, ani zmuszania do jedynie
            słusznych poglądów.
            • Gość: sven Re: zastanawiam sie......... IP: *.cm-upc.chello.se 21.05.05, 16:48
              mylisz sie swiety, o mnie nic podobnego napisac nie mozna(byloby to nie
              prawdziwe).a "sluszne prawdy "(o ktorych wspomniales) to wlasnie relkt
              minionego okresu.do niektorych nie dotarlo, ze "prawdy" z tamtego okresu nie
              sprawdzily sie,probuja bronic tych swoich "prawd" falszujac przy tym fakty.a
              jak swiat, swiatem, ludzia zawsze "nastawia "sie ich poglady w jakims
              kierunku.wazne aby wszystkim bylo po drodze.
      • Gość: log Re: Czy to prawda z ruskimi? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.05, 15:45
        BYŁBY FASZYZM, MATKO.
        • ja_aska sven wzruszyłeś mnie 23.05.05, 11:30
          jaki z ciebie niesłychanie dobry człowiek. szkoda, że znowu sobie wartościami
          pysk wycierasz a nie stosujesz ich.
          • Gość: sven aska ! pionierowi nie wypada sie wzruszac IP: *.cm-upc.chello.se 23.05.05, 21:25
            • ja_aska Re: aska ! pionierowi nie wypada sie wzruszac 24.05.05, 07:53
              zdrajcy też.
      • Gość: loka Re: Czy to prawda z ruskimi? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.05, 12:27
        ale pieprzysz......

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka