Dodaj do ulubionych

W Szczecinie najtrudniej założyć firmę

IP: *.pl / *.smsnet.pl 03.06.05, 12:00
Dwa lata temu odbierałem prawo jazdy w UM Szczecińskim. Zapłaciłem za nie z
góry przy składaniu wniosku i zostawiłem w urzędzie, ponieważ tak zażyczyła
sobie Pani Kierownik. Po dwóch tygodniach przyszedłem po odbiór prawa jazdy,
ale Pani zażyczyła sobie dowód wpłaty. Powiedziałem, że płaciłem z góry i nie
mam tego dowodu ale inaczej nie zostałby przyjęty mój wniosek. Na co
"uprzejma" Pani kazała mi iść do księgowości urzędu miejskiego, znaleźć tam
moją wpłatę, skserować (trzeba było kupić znaczek za ponad 5 zł) i przynieść
spowrotem. Oczywiście udało się ale nie wspomnę ile trwało szukanie kwitka
wśród tysięcy innych plus kurs do kiosku po znaczek skarbowy. Kiedy
szczęśliwie po ponownym odstaniu w kolejce podałem Pani skserowany kwitek ,
Pani odwrócił się do szafki o 180stopni (nie musiała podchodzić!) i sięgnęła
po moje papiery gdzie o cudo znalazł się mój dowód wpłaty!!! Jak myślicie czy
Pani wpadła na to żeby oddać mi pieniążki za ksero ? Przeprosić za zmarnowane
2 godziny? Naprawde się dziwię, że Szczecin uzyskał aż 70 punktów w tym
rankingu. Żenujące!
Obserwuj wątek
    • albert_c Do Szanownej Pani Agnieszki Marciniak 03.06.05, 15:36
      Pani Agnieszko, ten art. w pewnej czesci potwierdza tylko to, ze jest potrzeba,
      aby zrobic to o czym wspominalismy w naszej korespondencji.

Wydaje mi sie, ze nie ma na co czekac.

Mozemy smialo zalozyc, ze student SGH nalezy do tych bardziej zaradnych
      obywateli, a mimo to stal w kolejce mogac zalatwic swoja sprawe via internet.
      Nie ma na co czekac!

i prosze sie nie zalamywac:)

zycze milego weekendu, a w przyszlym tygodniu tak jak obiecalem...

pozdrawiam, albert
      • agnieszka_marciniak Re: Do Szanownej Pani Agnieszki Marciniak 03.06.05, 18:43
        albert_c - nie czuje sie upowazniona aby odnosic sie do spraw, ktorymi nie
        zajmuje sie bezposrednio moje biuro... wlasciwie to chyba malo kto wie, ze
        niektore wydzialy maja swoje delegatury zlokalizowane w BOI i obsluga
        interesantow odbywa sie przez pracownikow tych wydzialow. Ja ze swojej strony
        udostepniam tylko stanowiska tym kilku wydzialom ale nie mam wplywu na jakosc
        pracy pracownikow, ktorzy mi nie podlegaja. Jednak zaangazowalam sie w
        wyjasnienie tej sprawy bo mi zalezy na jakosci obslugi wszystkich interesantow -
        takze tych, ktorzy przychodza zalatwiac sprawy nie dotyczace mojego Biura.
        Co do studenta, ktory testowal UM na potrzeby rankingu to nalezy pamietac, ze
        badanie "Rzeczpospolitej" bylo prowadzone tylko na jednym studium przypadku -
        wlasnie na tym studencie, a to daje sfalszowany obraz rzeczywistosci, niemniej
        tak sie wlasnie zdarzylo i na nic sie zda tlumaczenie, ze obecnie kolejek do
        delegatury Wydzialu Dzialalnosci Gospodarczej i Przedsiebiorczosci nie ma a z
        analiz systemu informatycznego wynika, ze w tym feralnym momencie pomiedzy
        13.00 a 14.00 przyszlo nagle ponad 20 osob prawie w jednym czasie itp. to
        wszystko nie tlumaczy urzedu i mam tego swiadomosc.
        Przypuszczam, ze ten student orientowal sie, ze mozna wizyte w UM zabukowac
        (zamowic) czy wrecz wyslac wniosek interaktywnie ale nie o to w tym badaniu
        chodzilo.
        Szczecinski BOI stawia sie w kraju jako przyklad dobrego zarzadzania.
        Otrzymalismy w tamtym roku wiele wyroznien i nagrod. Reprezentacje duzych i
        mniejszych miast przyjezdzaja do nas aby przeniesc na swoj grunt nasze
        doswiadczenie i tak powinno byc (w przyszlym tygodniu przyjezdza delegacja z
        Bialegostoku). Dlatego dalej bede sie starala aby ten stan utrzymac i z pokora
        w imieniu swoim jak i innych urzednikow bede starala sie odbudowac zaufanie
        wsrod mieszkancow... chociaz z radoscia musze przyznac, ze do BOI wplywa
        rowniez wiele pochwal i to jest bardzo motywujace.

pozdrawiam
        Agnieszka Marciniak
        • Gość: Antyknajak Re: Do Szanownej Pani Agnieszki Marciniak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.05, 18:53
          Wypowiedż pani Marciniak na tym forum , o tej godzinie dało mi na dziś wieczór
          dużą dawkę optymizmu. Jest osoba,która tą sprawą się przejęła i wyjaśniła na
          tym forum.
          Nie twierdzę iz w tym przypadku prowadzone przez panią BOA popełniło błąd,
          wogóle tego nie chcę rozstrzygać. Pragnę podziękowac za informację,
          wyjasnienie i stwierdzić, że błędy popełniają wszyscy istotne jest to aby je
          zauważać, nie koncentrować na ich bagatelizowaniu lub zaprzeczaniu ale wyciągać
          wnioski i naprawiać, poprawiać itd itd.
          Wyrazy szacunku pani Agnieszko i głowa do góry
          • agnieszka_marciniak Re: Do Szanownej Pani Agnieszki Marciniak 03.06.05, 19:17
            antyknajak - bardzo dziekuje i mam nadzieje, ze skrot, ktory Pan uzyl (BOA) nie
            mial miec zwiazku z dusicielem a raczej z milym i ozdobnym szalem:)

pozdrawiam i zycze milego weekendu
            Agnieszka Marciniak
          • Gość: Viola Re: Do Szanownej Pani Agnieszki Marciniak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.05, 20:20
            Brawo Pani Agnieszko,

Od lat obserwuję Pani karierę i jestem pełna podziwu jak po 1998 roku
            znakomicie poradziła sobie pani z kierowaniem referatem reklam w UM. Porządek
            jaki zostawiła Pani po sobie w tej materii jest widoczny gołym okiem. Teraz też
            uważam, że to Pani powinna kierować urzędem. I proszę się nie przejmować
            przegraną w wyborach z listy SLD. Teraz idzie młode pokolenie lewicy i będą
            nowe listy. albert_c pomoże!
            • agnieszka_marciniak Re: Do Szanownej Pani Agnieszki Marciniak 03.06.05, 21:12
              Viola...
              bardzo dziekuje za uznanie.
              Co do przeszlych wyborow to wcale sie nie przejmuje. Jak sie chce to mozna
              realizowac misje dla mieszkancow wszedzie, takze w urzedzie - wystarczy troche
              determinacji i dobrej woli a takiej mi nie brakuje.
              pozdrawiam
              Agnieszka Marciniak
            • albert_c Re: Do Szanownej Violi 09.06.05, 10:46
              Brawo Pani Violo,

Sie rzeklo, Olejniczak obiecal mi no1 na liscie, tuz za mna XYZ.

pozdrawiam serdecznie i zycze duuuuuzo zdrowia i mniej nerwow w pracy zawodowej,

z wyrazami szacunku, no1 z listy lsd:)

Gość portalu: Viola napisał(a):

I proszę się nie przejmować
              > przegraną w wyborach z listy SLD. Teraz idzie młode pokolenie lewicy i będą
              > nowe listy. albert_c pomoże!

• jacek.zienkiewicz Re: Do Szanownej Pani Agnieszki Marciniak 03.06.05, 19:49
          Pani Agnieszko!
          Proszę się nie załamywać i aż tak bardzo nie przejmować się rankingiem
          stworzonym przez studentów. Bardzo często są one mało wiarygodne.
          Przyznam, że może do gazety takie badania się nadają (jako ciekawostka lub
          sensacja), ale jako podstawa poważnych decyzji inwestycyjnych, finansowych lub
          handlowych już na pewno nie.
          Nasz UM nie jest idealny, ale nie jest tak źle. Najwięcej zależy od człowieka-
          urzędnika i tego jakie ma chęci i kompetencje.
          Miałem swego czasu problemy z radczynią prawną Wydziału Komunikacji dla której
          VAT i podatek od towarów i usług to były dwa różne podatki.
          Ale bywałem też miło zaskakiwany sprawnością i uprzejmością pracowników UM
          Szczecin w innych sprawach, np. załatwiając kwestie meldunkowe (te pozytywne
          wrażenia są świeższe więc widac poprawę).
          Ale swoją drogą Szczecin bardziej powinien zadbać o swoje publicity
          i bronić się przed fałszywymi opiniami prasowymi (jeżeli są
          fałszywe lub wprowadzające w błąd), żądając sprostowań, a w
          skrajnych wypadkach nawet odszkodowań. Takie publikacje szkodzą nie
          tylko Jurczykowi i urzędnikom, ale wszystkim mieszkańcom.
          No chyba, że gazety mają rację.
          Pozdrawiam i życzę miłego weekendu
          JZ
          • agnieszka_marciniak Re: Do Szanownej Pani Agnieszki Marciniak 03.06.05, 20:21
            Panie Jacku,
            w BOI przyjmuje sie 1,5 tys. interesantow dziennie, nie wliczajac osob, ktore
            przyszly tylko po informacje czy formularz czy udzielonych odpowiedzi
            telefonicznych (w czasie w mare spokojnym, tj. kiedy nie ma drastycznie
            zwiekszonej liczby interesantow, np. przy wymianie dokumentow) jest duze
            prawdopodobienstwo, ze moze powstac jakis problem na styku interesanta z
            urzednikiem... w UM pracuja tez "tylko" ludzie. Szkolimy pracownikow jak
            prowadzic rozmowy, jak redukowac napiete i konfliktowe sytuacje ale zycie
            przynosi wiele niespodzianek i nowych doswiadczen. Czerpiemy wiedze rowniez ze
            skarg i dzieki temu mozemy starac sie w przyszlosci unikac przykrych dla obu
            stron sytuacji. Bardzo wazne sa dla nas mile slowa bo utwierdzamy sie w tym, ze
            nasze starania zostaja zauwazone i to nas dopinguje do dalszej pracy.
            Mam nadzieje, ze urzednicy beda rozumiec, ze sa powolani dla mieszkancow a
            mieszkancy, ze urzednicy sa tylko ludzmi ze wszystkimi ludzkimi slabosciami bo
            nikomu chyba nie zalezy zeby utrudniac sobie zycie.

pozdrawiam serdecznie

Agnieszka Marciniak
            • Gość: Login Re: Do Szanownej Pani Agnieszki Marciniak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.05, 20:24
              Gratuluję samozadowolenia. To co wszędzie jest standardem i powszednością Pani
              podnosi do rangi jakiejś ekstra sprawy....
    • Gość: Tylko podatnik To chyba nie jest dziwne, skoro wszyscy z tąd .... IP: 80.72.196.* 03.06.05, 15:36
      uciekają i nawet tzw. "inwestorzy" olewają tą wieś z tramwajami - brawo WSZYSCY
      GŁUPIOMĄDRZY POLITYCY TEGO MIESTA - taaa. I to by było na tyle.
      • albert_c Re: To chyba nie jest dziwne, skoro wszyscy z tąd 03.06.05, 15:39
        Szanowny Tylko (i az) Podatniku, prosze pisac poprawnie na przyszlosc, tym
        bardziej jezeli wyzywa Pan kogos od glupkow, samemu nie wnoszac zadnej madrosci
        do sfery publicznej.

Tylko sie Pan osmiesza ponad miare via Panskie 'z tad':(

pozdrawiam, albert
        • Gość: hobbit Re: To chyba nie jest dziwne, skoro wszyscy z tąd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.05, 17:01
          Szanowny panie Albert ! jesli zamiast sensownej wypowiedzi na temat meritum
          sprawy potrafi pan tylko wytykac bledy , ktore tego meritum nie zmieniaja to
          (trawestujac Sienkiewicza ) "Koncz wasc ! wstydu oszczedz " - jak mawiala
          Olenka do Radziwilla . Wracajac do "ad remu" - przeciez " myszy tak tancuja,
          jak im kot zagra !" Pan prezydent jest przeciez zajety BARDZO WAZNYMI WOJAZAMI
          I BARDZO WAZNYM ROZMOWAMI Z BARDZO WAZNYMI INWESTORAMI , ze nie ma czasu na
          takie "duperele" jak dopilnowanie , aby podlegle mu instytucje dzialaly
          poprawnie. Do tego dochodzi glupota i zwykla niechec urzedasow do zalatwienia
          jakiejkolwiek sprawy (bo trzeba pamietac, ze najgorsza kara dla urzedasa jest
          zmusic go do jakiegokolwiek dzialania ). Zaslaniaja sie wiec - a to prawem Unii
          Europejskiej ( co na ogol jest nieprawda - ale petent o tym nie wie) a to
          ochrona danych osobowych (zadajac kopii papierkow, ktore petent zlozyl
          wczesniej w innym dziale tegoz urzedu), a to dzialajac na zasadzie : "Nie, bo
          ja mam tu racje, a odwolywac sie mozna do Pana Boga !!" Do tego wszechwladna
          korupcja !!! A skargi petent moze (zgodnie z przyslowiem ) "pisac na
          Berdyczow "!
          • Gość: zona pijaka Re: To chyba nie jest dziwne, skoro wszyscy z tąd IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 03.06.05, 19:12
            Szanowny Panie Hobbit
            A czy bierze Pan pod swoją uwagę że wzmiankowany wyżej artykuł jest po prostu
            nierzetelny. Lub przypadkowo może być. Jestem prostą babą i w odróżnieniu od
            Pana, itelektualisty nie jestem całkowicie pewna że jest to prawda. Pewnie nie
            wpadł Pan odkrywczy pomysł, ze czasami w Urzędach, przypadkowo jest zbitka
            kilku iteresentów jednocześnie. Pewnie i również w swojej inteligencji nie
            wpadł Pan na pomysł że najlepszym i najbardziej wiarygodnym probierzem jest
            umiejętnie opracowany algorytm. Czego oczywiście rzepa nie potrafi zrobić (też
            w swojej inteligencji). Można przeciez zatrudnić sto osób dla obsługi jednego
            interesanta. I co wtedy? Czemu nie podano jak sie przedstawia pozycja Szczecina
            na tle innych miast w srednim procencie kwotowym przeznaczonym przez średniego
            jednego mieszkańca na jednego urzędnika. A tu słyszałem że Szczecin też jest na
            szarym końcu. Chwalebnym, bo ten stosunek jest najmniejszy, najkorzystniejszy
            dla nas mieszkańców. Kończąc, rzeczywiście Waść wstydu oszczędź.
            • Gość: hobbit Re: To chyba nie jest dziwne, skoro wszyscy z tąd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.05, 19:44
              Szanowna zono pijaka ! gratuluje dobrego samopoczucia , ale chyba nie probowala
              pani zalatwic sprawy majac jako przeciwnika znudzona urzedniczke, ktora "olewa"
              petenta bo : - ma bardzo pilna sprawe do kolezanki , - wlsnie pije kawe, - ma
              przerwe w urzedowniu ,- niech petent sie dowie, co ma zlozyc, a ona nie jest od
              informacji itd.itp. Chyba ,ze pani ma szczescie i trafia na idealnych
              urezednikow chcac np. zalatwic mapke geodezyjna, uzyskac pozwolenie na budowe
              czy dobudowe ,dokonac wpisu do ksiag wieczystych , czy wreszcie zalatwic sprawy
              w ZUS - ie . Mnie to sie jakos nie udawalo i musialem przechodzic (jak chyba
              wiekszosc ludzi) swoista "droge przez meke ". A sadzac z moich (skromnych)
              doswiadczen i opowiesci znajomych artykul jest rzetelny !
          • jacek.zienkiewicz Hobbit kończ wstydu oszczędź 03.06.05, 19:42
            Gość portalu: hobbit napisał(a):
            > (trawestujac Sienkiewicza ) "Koncz wasc ! wstydu oszczedz " - jak mawiala
            > Olenka do Radziwilla

To co powyżej mówi wiele o Hobbicie, szczególnie o jego inteligencji, oczytaniu
            i wiedzy.
            Hobbicie! Profanujesz Sienkiewicza, a Kmicic i Oleńka to dla Ciebie jedna i ta
            sama osoba, podobnie jak Wołodyjowski i Radziwiłł. Oj Heniek S. w grobie się
            przewraca, a twoja polonistka dumnie głowy już nie podniesie.
            Daj sobie spokój z pisaniem i zabierz się najpierw za czytanie.
            Pozdrawiam
            JZ
            • Gość: hobbit Re: Hobbit kończ wstydu oszczędź IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.05, 19:55
              Gratuluje oczytania ! polecam jednak uwazna lekture "Slownika wyrazow
              obcych " . Haslo TRAWESTACJA - rodzaj PARODII polegjacej na przerobce utworu
              (lub jego czesci) z powaznego na komiczny z zachowaniem charakterystycznych
              elementow kompozycji, stylu i tresci. Haslo TRAWESTACJA - przerabiac utwor
              literacki, zachowujac jego zasadnicza budowe, ale nadajac mu charakter
              parodystyczny, satyryczny, zartobliwy . Wynika stad, ze TIONKIEJ ILUZJI NIE
              PONIAL i uniosl sie swietym gniewem !!
          • albert_c Re: To chyba nie jest dziwne, skoro wszyscy z tąd 09.06.05, 10:42
            Gość portalu: hobbit napisał(a):

> Szanowny panie Albert ! jesli zamiast sensownej wypowiedzi na temat meritum
            > sprawy potrafi pan tylko wytykac bledy ,

* Szanowny Hobbicie, jezeli zamiast podejsc nieco krytycznie do badan, ktore
            poprzez zastosowanie zlej metodologii moga zaklamywac rzeczywisty obraz,
            potrafi Pan tylko wytykac bledy...no to koncz Wasc jak juz zes powiedzial na
            tym forum:)))

pozdrawiam serdecznie

• ja_aska hobbit 09.06.05, 11:17
            czy mógłbyś podać 1 (jeden) przykład korupcji urzędniczej? czy mógłbyś podać
            choć jeden przykład niechęci urzędniczej?
    • Gość: minimi czy to test miasta czy inteligencji testera? IP: *.arcor-ip.net 04.06.05, 00:04
      po co on stal 3 godziny w kolejce jesli ten dokument mozna wypelnic na kompie i
      wyslac internetem??? to nawet ja wiem, a nie prowadze dzialalnosci!
      swoja droga ciekawe w ilu innych urzedach to juz wprowadzono?
    • Gość: qwer Re: W Szczecinie najtrudniej założyć firmę IP: *.checkflow.net / 62.193.254.* 04.06.05, 00:11
      Wcale nie bronię urzędników, chociaż pewnie - jak wszędzie - pracują tam również
      osoby uprzejme i działające w interesie klientów, ale zastaniwania mnie sam
      sposób przeprowadzenia badań. Z całym szacunkiem dla SGH, ale czy można na
      podstawie wyrywkowych odwiedzin tworzyć taki ranking? Przecież w ten sposób
      można udowodnić każdą tezę! Wystarczyłoby, żeby prowadzący badania student
      trafił na inne okoliczności (np. Pani urzędniczka nie wyszłaby zjeść bułę i
      wysiorbać kawkę, tylko zabrałaby się do roboty razem z koleżanką, a czas obsługi
      uległby znacznemu skróceniu). Rozwiązanie jest chyba proste - można było
      przeprowadzić badania przynajmniej kilkakrotnie w każdym mieście, o różnych
      porach, a wyniki uśrednić. Nie chcę tworzyć kolejnej teorii spiskowej, ale ten
      ranking jest trochę dziwny.
      Pewnie zaraz odezwą się oburzeni, jak śmiałem bronić urzędasów. Osobiście nigdy
      nie miałem problemów z załatwieniem spraw w szczecińskich urzędach (włącznie z
      założeniem firmy), chociaż staram się większość z nich załatwiać przez net.
      Oczywiście, zapewne wszyscy krytykujący szczecińskich urzędników są zawsze w
      sferze zawodowej i prywatnej uśmiechnięci, życzliwi, uprzejmi, kulturalni,
      kompetentni, pomocni itd. itp. Jeśli tak, to tylko pozazdrościć Szczecinowi
      takich mieszkańców.
    • korfi Re: W Szczecinie najtrudniej założyć firmę 09.06.05, 12:08
      Jeżeli zazwyczaj krytycznie nastawieni forumowicze zgadzają się w zasadzie co do
      oceny tego przypadkowego badania i życzliwie (co też rzadkie) przyjęli
      wyjaśnienia pracownika urzędu, to mnie to ucieszyło. Od początku tej sprawy
      uważałem, że badanie i wyciągnięte z niego wnioski gorzej świadczą o badających
      i publikujących niż o przedmiocie badania. Aż starch pomyśleć, że tak bezmyślnie
      i na skróty prowadzone sondy mogą być podstawą do innych, być może ważniejszych
      publikacji.
      Co nie znaczy, że nie będziemy krytycznie przyglądać się naszemu urzędowi Pani
      Agnieszko. Proszę zachować czujność. :) Pozdrawiam.
      -------------------------------------------------------
      Każda akcja wywołuje co najmniej równy i skierowany przeciw niej krytycyzm
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka