GoĹÄ: piotr Re: Dzieci zatruły się coca-colą IP: *.acn.waw.pl 12.05.06, 10:23 Zgadzam się jak najbardzie czasem jak sam wypije za dużo Coca coli mam ewidentnie wyższe ciśnienie oraz niepokój - można przelożyć to na wypicie dużej kawy a jeśli dodamy że to były dzieci i że piły bez śniadania... nie trzeba być specjalistą... Odpowiedz Link Zgłoś
tatabar Re: Dzieci zatruły się coca-colą 12.05.06, 10:26 Całkowicie się zgadzam.Z coca-colą trzeba poprostu uważać zwłaszcza dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: bsq aspartam... IP: 62.233.205.* 12.05.06, 10:33 kofeina, aspartam (z tego co widzę, rozdawali colę light)... nadużycie aspartamu może doprowadzić do zatrucia, bólów i zawrotów głowy... etc. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Monika Coca-cola to trucizna nawet w malej ilosci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.06, 10:41 Przeciez wiadomo ze cola to zabojstwo dla sledziny nerek i w ogole nie pownno sie tego podawac dzieciom!!!! Koncern powinien odpowiedziec za to, ze bez zgody rodzicow dawal nieletnim napoj zawierajacy kofeine i kwas fosforowy . skandal!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ulisse Re: Dzieci zatruły się coca-colą 12.05.06, 10:49 Pewnie Cola byla "zaczadzona" tzn. dwutlenek wegla byl zabrudzony tlenkiem wegla czyli czadem; zdarza sie to w CO2 uzywanym w przemysle. Powinien zainteresowac sie tym prokurator. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: skeezy Re: Dzieci zatruły się coca-colą IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.06, 11:37 ulisse napisał: > Pewnie Cola byla "zaczadzona" tzn. dwutlenek wegla byl zabrudzony tlenkiem > wegla czyli czadem; zdarza sie to w CO2 uzywanym w przemysle. Powinien > zainteresowac sie tym prokurator. Tak, a w puszce były robaki i gwoździe... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ulisse Re: Dzieci zatruły się coca-colą IP: *.pool8258.interbusiness.it 12.05.06, 19:57 Chyba nie jestes odpowiedzialny za PR u Coli? A moze odpowiadasz za produkcje? Wlasnie taki wypadek zdarzyl sie pare lat temu w NRW, Cloa byla zaprawiona zanieczyszczonym CO2. Byly ofiary smiertelne. Odpowiedz Link Zgłoś
absurdello Smak Coca-Coli - pytania 12.05.06, 10:59 Powiedzcie ludzie czy mi się zdaje czy też od dłuższego czasu Coca-cola zmieniła smak ? Kiedyś nie miała takiego zgniło gorzko metalicznego posmaku na końcu, nie wiem czy może zmienili proporcje słodzika do cukru (teoretycznie trzcinowego), mówię o normalnej Coca-Coli a nie jej wersji light, która mnie osobiście wypala/wysusza usta (nie wiem może jestem uczulony na któryś słodzik). Zmiana tego smaku spowodowała, że odszedłem do konkurecji (Pepsi). Prawie już byłem przekonany, że mi się wydaje (znajomi mnie przekonywali, że się mylę) ale ... pojechałem na wycieczkę do Niemiec (jechałem przez Czechy) i w obu tych krajach piłem CC i butelkową i puszkowaną. W obu krajach smakowała tak samo - jak dawna CC sprzed lat - NIE MIAŁA TEJ METALIZACJI W SMAKU. Ponieważ było to w odległych od siebie miejscach więc odpada stwierdzenie, ze to może woda powoduje tę "nutę" niesmakową. I teraz nie wiem co o tym sądzić, przecież to niemożliwe by mi się smak zmieniał po minięciu granicy a jednak jest duża różnica w tym co jest w butelkach u nas a tym co jest w Czechach i Niemczech. Mam tylko nadzieję, że nie pijemy roztworu tego co wycofano we Francji w 1999 roku (były przypadki zatruć CC, w ciągu praktycznie jednego dnia wycofano ją z rynku: sklepy, automaty,stragany Coca Colę a zastąpiono ją Pepsi) w ramach zasady, że nic nie może się zmarnować a na wschodzie to wszystko wypiją jak jest hamerykańskie. Czy ktoś ma podobne odczucia co do zmian smaku (to jest od 2-3 lat, nie wiem już dokładnie bo przestałem praktycznie pić ten wyrób, chyba,że gdzieś mnie poczęstują ale wciąż jest ten smak i jego natężenie się czasami zmienia zależnie od typu opakowania) ? Nie chodzi mi o stwierdzenie czy CC to świństwo czy nie (to już pozostawiam osobistej ocenie każdego) ale o te zmiany w smaku Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: piss_on_pis Smak Coca-Coli - pytania - tak smakuje aspartam IP: *.loco.pl / *.uwoj.bydgoszcz.pl 12.05.06, 11:08 i cyklaminian sobu, który ładują do wersji light. przypominam, iż cyklaminian sodu do 1 maja 2004 był w Polsce zakazany ze względu na jego kancerogenność. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: szwedka Re: Smak Coca-Coli - pytania - tak smakuje aspart IP: *.ias.bredband.telia.com 12.05.06, 11:13 Pamietam ze szkoly taki eksperyment. Nauczyciel wlozyl do Coca Coli ząb. Nastepnego dnia ząb byl brazowy. Po dluzszym lezeniu w Coli uleglby korozji! Przyrtak tragicznym stanie zębów u Polakow powinno sie zrezygnowac ze wszystkich slodkich napojow, a juz szczegolnie z coli i pepsi!!! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: skeezy Re: Smak Coca-Coli - pytania - tak smakuje aspart IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.06, 11:40 Gość portalu: szwedka napisał(a): > Nastepnego dnia ząb byl brazowy. Po dluzszym lezeniu w Coli uleglby korozji! Ząb uległ korozji? Widać, że nie byłaś pilną uczennicą. Zanim zaczniesz używać konkretnego słowa, sprawdź jego znaczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
entropia Re: Smak Coca-Coli - pytania 12.05.06, 12:26 > Powiedzcie ludzie czy mi się zdaje czy też od dłuższego czasu Coca-cola > zmieniła smak ? [...] > I teraz nie wiem co o tym sądzić, przecież to > niemożliwe by mi się smak zmieniał po minięciu granicy Były o tym kilkakrotnie artykuły w mediach. Produkty SĄ pozycjonowane na dany rynek. Cola w stanach jest słodsza, kawy u nas mocniejsze i ciemniejsze. Więc i ten 'metaliczny posmak' o którym piszesz także jest możliwy. Odpowiedz Link Zgłoś
absurdello O tej lokalizacji to wiem, miałem okazję pić 12.05.06, 14:55 Pepsi puszkowaną przywiezioną mi na próbę z USA (znajomi chcieli mi przyjemność zrobić :) - niestety nie dało się to pić, zupełnie jak bym pił zupełnie inny napój. Ale tu mnie dziwi, że zmieniono smak ZWYKŁEJ COLI a nie LIGHT, teoretycznie zwykła powinna być na cukrze trzcinowym i bez słodzika a smakuje jakby była fałszowana właśnie słodzikiem albo innym gnilcem. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Pinezka Jeśli piły light, zatruły się slodzikami IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.05.06, 11:15 Przeciez na każdej puszcze jest ostrzeżenie. Znajoma zatruła się w ten sposób guma do żucia bez cukru, bo też bez umiaru... . Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Piter Re: Dzieci zatruły się coca-colą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.06, 11:22 Fajny tekst mój mąż z zawodu jest dyrektorem, przepraszam jaką trzeba skończyć szkołę zawodową by mieć taki fajny zawód "dyrektor" :):):):):):):):):):) Odpowiedz Link Zgłoś
de-bordo Re: Dzieci zatruły się coca-colą 12.05.06, 12:11 To cytat z polskiego filmu pt "Nie lubię poniedziałku" ( tak na marginesie) Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Dzieci zatruły się coca-colą 12.05.06, 19:40 dzięki, przywróciłeś mi wiarę w ludzi :-) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: MS Re: Dzieci zatruły się coca-colą IP: *.adsl.inetia.pl 12.05.06, 22:52 To cytat z filmu, nie powiem Ci jakiego, bo trzeba pamiętac te czasy, o których on "opowiada", inaczej to nie ma sensu:D Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Ewa Zachłanność IP: *.smsnet.pl 12.05.06, 11:25 Rodzice powinni nauczyć dzieci że zachłannosć w każdym przypadku jest niezdrowa !!! Zaszkodziło tylko tym "bachorką " które rzuciły się na tą coca- colę jakby nigdy jej nie pili>a drugim powodem było to że za darmo !!! to trzeba jak najwiecej >Gdyby rodzice nauczyli ich kultury i skromnośći to by się to nie stało !!!Ale można też zaopserwować wielu dorosłych którzy nieraz szaleją na jakiś darmowych rozdawanych imprezach : biorą co leci nawet gdy im to jest niepotrzebne !!!! Troche kultury rodacy !! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: iś Re: Zachłanność IP: *.kolonianet.pl 12.05.06, 12:09 Drodzy, kochani forumowicze! Kolejny raz widzę błąd, który zaczyna się zadomawiać w języku pisanym. Zamiast "bachorkom" widzę "bachorką". Zamiast dzieciom - dziecią, itd. Zastanawiam się, skąd się to wzięło i przychodzi mi taka myśl do głowy, że piszący okropnie się boją strzelić gafę typu: "szafom" zamiast "szafą" i tak sobie te reguły odwrócili w głowie. Zwariować można z tą polszczyzną, co nie? Odpowiedz Link Zgłoś
lekarzzewsi Matołki dorwały się do coli 12.05.06, 11:39 No sorry, jak się wypije na czczo kilka puszek coli to zwali nawet zawodnika sumo... Kwas ortofosforowy (wytrawia nawet szkło) + CO2 + farba + cukier + kofeina + cholera wie co jeszcze... To przecież oficjalny skład coli. Na pewno z colą było wszystko w porządki. To po prostu nie jest napój dla dzieci. Właściwie to nie jest napój dla nikogo. A tak naprawdę, to w ogóle nie jest mapój... Za to świetnie się odkręca zardzewiałe śruby po polaniu tym czyms :))) - pewnie dzięki kwasowi ortofosforowemu. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: MadChomik Re: Matołki dorwały się do coli IP: *.warcnet.szczecin.pl 14.05.06, 05:24 > Właściwie to nie jest napój dla nikogo. A tak naprawdę, to w ogóle nie jest > mapój... Za to świetnie się odkręca zardzewiałe śruby po polaniu tym > czyms :))) - pewnie dzięki kwasowi ortofosforowemu. W programie mitbusters obalono ten mit o Coli. Zwykła woda polana na taką samą srube daje ten sam efekt!!! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: aspartam aspartam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.06, 11:42 raczej problem lezy w aspartamie a nie w kofeinie [ktorej w cc w zasadzie nie ma - kiedys moze byla - ale teraz to karmel plus woda i ... wystarczy przeczytac sklad] Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Coca-cola Środa Śl Re: aspartam IP: *.ar.wroc.pl 12.05.06, 12:24 Otóż w produkcie Coca-cola, wbrew temu co twierdzi przedmówca, obecna jest kofeina- zarówno w napoju klasycznym, jak i w C-c Light i Cherry Coke. Klasyczna Coca-cola slodzona jest syropem glukozowym i innymi cukrami, C-c light natomiast mieszaniną słodzików zawierającą m.in. aspartam (dopuszczony do stos. w napojach gazowanych w 1983 roku). Na opakowaniach jest ostrzeżenie, iż napój zawiera ww substancję- jak wiadomo jest to przeciwwskazanie dla osób chorujących na fenyloketonurię. Niemniej jednak istnieją udokumentowane związki między stosowaniem większych ilości aspartamu a występowaniem objawów, jak: Bóle głowy / migreny, zawroty głowy, napady epilepsji, nudności, drętwienia, skurcze mięśni, przybieranie na wadze, wysypki, depresje, zmęczenie, drażliwość, częstoskurcz serca, bezsenność, problemy z widzeniem, utrata słuchu, palpitacje serca, trudności z oddychaniem, ataki niepokoju, niewyraźna wymowa, utrata smaku, szum w uszach, zawroty głowy, utrata pamięci i bóle stawów. Należy mieć jednak świadomość, że w toksykologii wszystko może być trucizną w zależności od stężenia substancji. Wiadomo jak może dzialać nadmiar: alkoholu, aspiryny, kropli do nosa, kawy/herbaty, przypraw (g.muszkatołowa,czosnek i in) itd itd itd. Wobec tego wskazany jest zdrowy rozsądek. Przecież ludzie nie mogą się zachowywać jak trzoda chlewna na widok pełnego koryta- z niepochamowanym instynktem jedzenia i picia. Warto również tak wychować swoje pociechy, w przeciwnym wypadku nadal będzie w społeczeństwie narastać szara masa bezmyślnych konsumentów napojów gazowanych i gumy do żucia. Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: andreas CZY na opakowaniu nie powinno byc ostrzeżenia... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.06, 11:58 Czy na opakowaniu Coli nie powinno byc ostrzeżenia, ze napój trujacy... że w nadmiarze moze spowodowac zatrucie oraz zeby nie podawac dzieciom????? No, chyba ze w promocji dawali przeterminowane, to wtedy co innego.... Odpowiedz Link Zgłoś
rafalglogowski Coca-Cola zamiast chleba - propozycja McŚwiata? 12.05.06, 12:18 Mnie najbardziej uderzło - a właściwie sprowadziło na ziemię, do polskich trudnych realiów - to że te dzieciacki szły do szkoły bez posiłku. Jeśli dzieje się tak z powodów ekonomicznych, to jest BARDZO smutne. "Coca-cola" powinna zamiast tej promocji zafundować w szkole, w której uczą się ci mali skarabeusze:-) "drugie" śniadanie na długiej przerwie. Dla wszystkich uczniów, co najmniej przez rok. Jeśli nie, niech wypieprzają, obędziemy się bez Coca-coli. raf. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: andreas Ciebie akurat popieram Raf!!!!! n/t IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.06, 12:23 Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: zielony mars Re: Ciebie akurat popieram Raf!!!!! n/t IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.06, 12:39 Biedne dzieci :( Odpowiedz Link Zgłoś
rafalglogowski Coca-colo pomóż dzieciom!!! Akcja konsumencka 12.05.06, 13:02 Słuchajcie może zorganizujemy jakąś akcje? Nie nawdzidzę czuć się bezsilny. Myślę, że trzeba by na poczatek sformułować parę słów z jasnym celem ( czyli wsparciem finansowym koncernu dla szkoły do kórej chodzą te dzieci) opublikować, go choćby tutaj i słać do Coca-coli, na pewno są do nich jakieś kontakty e-mailowe. Jesli ufundowali by im choćby kanapki, to byłby już sukces. Wszysto zależy od zainteresowania ludzi. Zobaczymy ile osób się wpisze tutaj. Jeśli podejmiecie temat, deklaruje się coś napisać i wyszukać kontakt do Coca-coli. Tak się robi na zachodzie, przynajmniej w UK. Ludzie czują, że kraj należy do nich a nie do biznesu. Bojkot konsumencki we Francji i w Wielkiej Brytanii to narzędzi z którym liczą się takie firmy. Nie mówię, że pałam jakąś nienawiścia do tej marki. Nie, to była by przesada i nieuczciwość bo wciągam czasem ten płyn, ale w takim celu bez problemu się wstrzymam. Albo na zbliżoną markę przeskoczę :-)) Jeśli uważacie pomysł za godny rozwnięcia wpisujcie w temacie postu jako znak rozpoznawczy: "Coca-colo pomóż dzieciom" Dziękuję, raf. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: eflinka glupoty wy wszyscy tu piszecie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.06, 14:08 nie iwecie jak bylo naprawde!!!! cola byla podawana tylko osobom pelnoletnim a dzieciakom za zgoda ich rodzicow lub opiekunow. przyszla grupa dzieciakow ubrana na sportowo wraz z nauczycielem i za jego zgoda i przyzwoleniem dzieci dostaly ten napoj. nauczyciel chyba nie mial takiej wiedzy ze dzieci na pusty zladek i po wysilku fizycznym nie powinny pic takich rzeczy!!! nie obwiniajcie nas tylko tych ktorzy na to pozwolili zeby te dzieciaki pili cole. ja im osobiscie tego nie podawalam tylko przez rece ich opiekunow!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Dziad Za darmo to i ocet słodki. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.06, 12:22 Prawda, dziady? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Emigrant Re: Dzieci zatruły się coca-colą IP: *.pools.arcor-ip.net 12.05.06, 12:39 Coca- cola jest bardzo dobra, jak mi sie zlewozmywak zapchal, to nalalem do niego pol litra coli i mialem problem z glowy. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: FreakyMisfit Re: Dzieci zatruły się coca-colą IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 12.05.06, 12:54 Prawdopodobnie dzieci (nauczone pazerności od rodziców) od razu chciały się zesr.., bo za damo rozdawali, i nabrały po 5 puszek każde... no i zesrały się. To nie cocacolę trzeba zmienić - trzeba zmienić mentalnośc ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mfs Re: Dzieci zatruły się coca-colą IP: 217.111.48.* 12.05.06, 13:07 Jakby się dzieci obżarły kiełbasą to też by było że się "zatruły", bo je brzuch boli? O trafności doboru tytułu, powinni w sądzie podyskutować. Odpowiedz Link Zgłoś
rafalglogowski Akcja konsumencka: Coca-colo pomóż dzieciom! 12.05.06, 13:34 Słuchajcie może zorganizujemy jakąś akcje? Nie nawdzidzę czuć się bezsilny. Myślę, że trzeba by na poczatek sformułować parę słów z jasnym celem ( czyli wsparciem finansowym koncernu dla szkoły do kórej chodzą te dzieci) opublikować, go choćby tutaj i słać do Coca-coli, na pewno są do nich jakieś kontakty e-mailowe. Jeśli ufundowaliby im choćby kanapki, to byłby już sukces. Wszystko zależy od zainteresowania ludzi. Zobaczymy ile osób się wpisze tutaj. Jeśli podejmiecie temat, deklaruje się coś napisać i wyszukać kontakt do Coca-coli. Tak się robi na zachodzie, przynajmniej w UK. Ludzie czują, że kraj należy do nich a nie do biznesu. Bojkot konsumencki we Francji i w Wielkiej Brytanii to argument z którym liczą się takie firmy. Nie mówię, że pałam jakąś nienawiścia do tej marki. Nie, to była by przesada i nieuczciwość bo wciągam czasem ten płyn, ale w takim celu bez problemu się wstrzymam. Albo na zbliżoną markę przeskoczę:-)) Jeśli uważacie pomysł za godny rozwnięcia wpisujcie odpowiedzcie na mój post a w temcie odpowiedzi jako znak rozpoznawczy wpisujcie: "Coca-colo pomóż dzieciom" Dziękuję, raf. Odpowiedz Link Zgłoś
rafalglogowski Akcja konsumencka: Coca-colo pomóż dzieciom! 12.05.06, 13:37 Słuchajcie może zorganizujemy jakąś akcje? Nie nawdzidzę czuć się bezsilny. Myślę, że trzeba by na poczatek sformułować parę słów z jasnym celem ( czyli wsparciem finansowym koncernu dla szkoły do kórej chodzą te dzieci) opublikować, go choćby tutaj i słać do Coca-coli, na pewno są do nich jakieś kontakty e-mailowe. Jeśli ufundowaliby im choćby kanapki, to byłby już sukces. Wszystko zależy od zainteresowania ludzi. Zobaczymy ile osób się wpisze tutaj. Jeśli podejmiecie temat, deklaruje się coś napisać i wyszukać kontakt do Coca-coli. Tak się robi na zachodzie, przynajmniej w UK. Ludzie czują, że kraj należy do nich a nie do biznesu. Bojkot konsumencki we Francji czy w Wielkiej Brytanii to argument z którym liczą się takie firmy. Chodzi przecież o sprzedaż. Nie mówię, że pałam jakąś nienawiścia do tej marki. Nie, to była by przesada i nieuczciwość bo wciągam czasem ten płyn, ale w takim celu bez problemu się wstrzymam. Albo na zbliżoną markę przeskoczę:-)) Jeśli uważacie pomysł za godny rozwnięcia wpisujcie odpowiedzcie na mój post a w temcie odpowiedzi jako znak rozpoznawczy wpisujcie: "Coca-colo pomóż dzieciom" Dziękuję, raf. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Krzysztof K. Imperialiści amerykańscy trują polskie dzieci!!!! IP: *.fema.pl / *.cyf-kr.edu.pl 12.05.06, 14:53 IMPERIALIŚCI AMERYKAŃSCY TRUJĄ POLSKIE DZIECI!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
isi90001 To byla C-Light ktora zawiera rakotwórczy aspartam 12.05.06, 15:23 Przestrzegam wszystkich przed piciem napojow light- aspartam to jedna z najbardziej rakotworczych substancji uzywanych w przemysle spozywczym. Kilka razy w zyciu w USA robilem ekperyment- pijac dziennie 2-3 kawy slodzone aspartamem i ze 3 cole light bolala mnie glowa i bylo mi niedobrze. Takie same ilosci normalnie slodzonych cukrem napojow organizm moj znosi spokojnie. Sceptykom proponuje wypróbowac, nie krytykować! Odpowiedz Link Zgłoś
swarozyc sw 12.05.06, 15:24 Ostatnio czytalem wyniki jakis badan; ASPARTAM NIE jest rakotworczy. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: śmiechacz Tytuł bardzo kretyński. czyli... IP: *.versanet.de 12.05.06, 15:30 wszystko w normie! Odpowiedz Link Zgłoś