Gość: uczeń IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.04.07, 21:36 Jeśli pomysły wejdą w życie będzie wesoło :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
al_magra A jakie butki? Sznuróweczki i rajstopki? Debile 18.04.07, 09:28 Wychowałam sie w dobie granatowych fartuszków szkolnych z tarczą na rękawie.Ludzi nie stac na kupno książek dla dzieci.Kto to wymysla? Ludzie, którzy firmują się skromnością.przeciez to próżnośc! Może lepiej zatroszczyc sie o obiady dla dzieci?Lub chociaz o szklankę mleka. Odpowiedz Link Zgłoś
al_magra Re: A jakie butki? Sznuróweczki i rajstopki? Debi 18.04.07, 09:35 Nie wspomnę o kwestiach higienicznych.Swoją córke ubieram codziennie w czyste rzeczy i nie wyobrazam sobie, iz cały tydzień będzie chodziła w tej samej koszulce, spódniczce.Bo nawet gdybym ją prała codziennie jest w stanie tak szybko wyschnąc. Fuj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Teresa Re: Strój szkolny IP: *.civeng.tuniv.szczecin.pl 18.04.07, 14:21 Bardzo dobrym przykładem jest kilka szkół w Szczecinie, do których należy np. LO XIII czy przy tym liceum GM Nr 16. Uczniowie w tym zespole chodzą od dawna w jednakowych strojach. Na co dzień jest to t-shirt oraz bluza bawełniana, na których znajduje się emblemat szkoły. Nie są to ostatecznie drogie rzeczy jak przeliczymy je na 3 lata nauki. Przerabiałam to z moim synem i okazało się,że 3 szt. koszulek i jedna bluza wystarcza. W tygodniu zmieniane są koszulki a bluzę wystarczy wyprać raz na tydzień - oczywiście przy zachowaniu codziennej higieny. Natomiast moja nastoletnia córka rano nie ma dylematów co na siebie włożyć, bo jest to wiadome z góry. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Teresa Re: Strój szkolny IP: *.civeng.tuniv.szczecin.pl 18.04.07, 14:23 Zapomniałam dodać, że strój jest dobrej jakości - załatwia go szkoła Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rodzic 3dzieci Re: Jaki mundurek - bezrękawnik, T-shirt, bluza? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.07, 12:35 Jaki sens mają kamizelki? po nie i tak dajemy bluzy , koszule itp rewia trwa mam dziecko w SP 49 T-shirt dobrej jakości kosztuje 160g kosztuje 7,20 zł/szt nadruk 1 kolor około 2 zł/szt Bluza polar dobry nie tani 52 zł/szt haft 3 zł To noszą dzieciaki i tak noszą Ale nasi kochani nauczyciele uwielbiaja wymyślać dziwne sprawy Niech ogłoszą zapytanie ofertowe i dostaną ceny leprze niż ja podałem Tylko niech wybierają nie cenę tylko jakość bo agencja koszulkę potrafi wykonać za 5 zł ale po 5 praniach śmietnik. Kochani niech firmy do oferty dostarczą wzór. Nie dajmy się. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: izza Re: Jaki mundurek - bezrękawnik, T-shirt, bluza? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.07, 13:41 Jaka rewia?? Wystarczy pójść do firmowego sklepu wyprzedażowego i masz super ciuchy dla dzieci za bezcen. Każdego na to stać. To raczej rodzice nie potrafią dziecku wytłumaczyć że nie ważna kiecka tylko co się ma w głowie bo większość naszych pseudo elit myśli że jak się ładnie ubierzesz to z resztą jakoś to będzie, co widać na codzień. Poza tym coś nie bardzo się ojciec 3 dzieci interesujesz życiem szkolnym bo teraz ważne jest jaką masz komórkę, i inne gadżety ,gdzie jeżdzisz na wakacje i jaką fure starzy mają a nie jakieś szmaty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DamaKier Re: Jaki mundurek - bezrękawnik, T-shirt, bluza? IP: *.tpnet.pl 18.04.07, 13:42 Niebanalnym mundurkiem dla dziewczynek byłyby takie królicze uszka na głowę i króciutka spódniczka ... :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: króliczek Re: Jaki mundurek - bezrękawnik, T-shirt, bluza? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.07, 13:54 Zapomniałaś o niezbędnym atrybucie- puszystym ogonku Odpowiedz Link Zgłoś
z00ropa Re: Jaki mundurek - bezrękawnik, T-shirt, bluza? 18.04.07, 14:23 propozycje mudurków są po prostu OHYDNE. Pomijając to, że połowa dzieci w zachodniopomorskim idzie do szkoły głodna, a 30% po prostu głoduje całe dnie, uważam, że rząd gorszego debilizmu wymyśleć już nie mógł. Poza tym, taka prawda moi drodzy - i już teraz nieraz koło dzieciaków nie sposób stanąć w autobusie i nie zatykać nosa... Przykre to jest, ale spory odsetek rodziców w ogóle nie dba o to, by ich dzieci chodziły czyste do szkoły, w upranych i uprasowanych ciuchach... ile razy dziennie widać jak dziecko z samego rana idzie do szkoły w brudnych, niepranych ubraniach. Co będzie działo się przy mundurkach? Strach pomyśleć, biedniejsi rodzice będą posyłać dziecko do szkoły przez cały tydzień w 1 ubraniu, piorąc go (lub nie :(( ) raz na tydzień... Mundurki - tak, ale nie teraz. Widziałam mundurki w szkołach w Kanadzie. Tam szkolne umundurowanie składa się z: spódnicy(w szkocką kratę najczęsciej)/spodni, bluzy dresowej (do ćwiczeń), t-shirta (na w-f), rajstop (dla dziewczynki), koszuli/bluzki koszulowej, cardigana, podkolanówek oraz zestawu bielizny osobistej. Koszt - ok 300 dolarów (CAD). Kanadyjski rodzic ma obowiązek kupić od razu cały zestaw, a najlepiej dwa zestawy od razu oraz na bieżąco go uzupełniać. Jak łatwo obliczyć, koszty są ogromne. Ale w czym rzecz? te mundurki są po prostu śliczne, zrobione z materiałów bardzo dobrej jakości. Dzieci wyglądają w nich naprawdę bardzo ładnie no i dostojnie. Ale ich na to stać. A u nas? Nie dość, że ludzie są biedni, to jeszcze mundurki, żeby były tanie, będą musiały być z beznadziejnych materiałów i mieć, hmmm... niewyszukany design. Z tego, co widziałam, co do tej pory wprowadziły szczecińskie szkoły, to można okreslić jednym słowem - tragedia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Królicze Re: Jaki mundurek - bezrękawnik, T-shirt, bluza? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.07, 14:30 Skoro Roman zabrał samorządom terytorialnym 800 mln. z dotacji unijnych to może powinien ogłosić przetarg i zasponsorowac dzieciom jednakowe umundurowanie w kraju i nie T-shirt tylko coś porządnego? Odpowiedz Link Zgłoś
beatrix13 Re: Jaki mundurek - bezrękawnik, T-shirt, bluza? 18.04.07, 14:55 w podstawówce mojej córki jest od 3 lat obowiązkowy mudurek : koszulka polo i bluza polarowa ,cena 60 zł ,jakość mierna, ani rodzice ani dzieci nie miały wpływy na kolor i fason Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtek Re: Jaki mundurek - bezrękawnik, T-shirt, bluza? IP: *.pekao.com.pl 18.04.07, 15:10 Nie rozumiem wielu argumentów przeciw (za również). W sumie jednak wydaje mi się, że z tych mundurków więcej dobrego wyniknie. Argumenty o brudzie, o tym, że nie ma pieniędzy - są po prostu śmieszne. Jeżeli ktoś nie pierze dziecku rzeczy na bieżąco to jakieby one nie były to nie będzie prał. Jeżeli są rodziny, którym nie wystarcza na życie to tym właśnie rodzinom ma być udzielona pomoc. Może dzięki temu ci uczniowie będa mieli jedno porządne unbranie? Jest tylko jeden argument, który trafia do mnie: Czas. Jeżeli ma być wzór opracowany przez szkołę to czasu jest zdecydowanie mało. Pamiętać trzeba, że wzór ubrania będize dla całej szkoły już na zawsze A na pewno na wiele lat. Musi więc być opracowany rozsądnie. ZAm chodziłem do szkoły podstawowej gdy były obowiązkowe fartuszki a potem do szkoły średniej z mundurami. Podkreślam mundurami a nie fartuyszkami. Po kilku latach szkoła odeszła od mundurów i co? Więcej ucznió przychodziło w porwanych, brudnych niechlujnych ubraniach. Gdy uczeń ma mundurek to niema kwestii ubioru. jeżeli będzie chciał się wyróżnić będzie musiał to zrobuc inteligencją. Odpowiedz Link Zgłoś
z00ropa Re: Jaki mundurek - bezrękawnik, T-shirt, bluza? 18.04.07, 15:28 ale fartuchy były zakładane NA ubranie, a tutaj mówimy o normalnym ubraniu przy skórze, które kategorycznie musi być codziennie swieżo uprane i wyprasowane. Dzieciaki są bardzo aktywne no i tym samym bardzo się pocą, więc muszą mieć czyste rzeczy codziennie. Uwierz mi, że przeciętnej polskiej rodziny nie stać na to, by kupić od razu 2 - 3 zestawy, by dziecko codziennie chodziło czyste i pachnące do szkoły, tak jak jest na zachodzie... Odpowiedz Link Zgłoś
z00ropa Re: Jaki mundurek - bezrękawnik, T-shirt, bluza? 18.04.07, 15:30 IP: *.pekao.com.pl zresztą co ja będę dyskutować, adres Twojego IP świadczy o tym, że chyba ostatnią rzeczą na której się znasz, to jest bieda w społeczeństwie... Odpowiedz Link Zgłoś
enancjo Re: Jaki mundurek - bezrękawnik, T-shirt, bluza? 18.04.07, 16:28 .. najtaniej (chyba) zalozyc kamizelki odblaskowe takie zolte lub pomaranczowe (odpowiednio dla chlopcow i dziewczynek)! .. kosztuja po kilka zlotych i jedna na jeden sezon zapewne wystarczy .. a po szkole latwo sie zdejmuje, wklada do torby /plecaka i idzie do domu .. dodatkowo .. zamiast prac co tydzien lub codziennie wystarczy wyplukac i prasowac tez zapewne nie trzeba ... sama wygoda !!! .. a tak serio to widzlaem juz propozycje jednej szkoly za PLN 150 od ucznia .. na miejscu Rodzicow wolalbym to wydac na ksiazki niz na umundurowanie .. zwlaszcza ze Pan ministrunio nie zalatwil tanich podrecznikow, ani nie jest w stanie zalatwic tego zeby uczniowie w Polsce uczyli sie z tych samych podrecznikow, tylko co szkola to inne .. .. uwazam, ze kazda szkola powinna decydowac o tym czy chce mundurki czy nie .. na miejscu Rodzicow zaskarzylbym te uchwale parlamentu .. gdyz nic nie ujmujac ideii mundurkow, w tej obecnej formule, jest to zwykle okradanie Rodzicow .. jak rozumiem zagrozone wyrzuceniem z szkoly .. .. w obecnej formule ustawa, nie zalatwia nic i uwazam, ze ma na celu jedynie ' FORMATOWANIE ' dzieci .. narusza ich prywtanosc ... Enancjo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Uczennica Re: Jaki mundurek - bezrękawnik, T-shirt, bluza? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.07, 15:36 moga byc tylko bluzy i bezrekawniki ja jestem tylko za tym:):) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: belferka Re: Jaki mundurek - bezrękawnik, T-shirt, bluza? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.07, 18:40 Siedziałam kiedyś w komisji przyznającej stypendia socjalne. W naszej szkole należało się co trzeciemu uczniowi, czyli co trzeci miał przychód na osobę w rodzinie poniżej 316 zł miesięcznie. Część miała poniżej 100 zł. Wiem, że pewnie dorabiają na czarno, ale i tak kokosy to nie są. Myślicie, że pierwszą rzeczą, na jaką wydadzą pieniądze, będą mundurki? Zwłaszcza jeśli już teraz nie wydają ich na podręczniki? W tym kraju mnóstwo ludzi ma co na grzbiet włożyć tylko dzięki przecenom w lumpeksach. Nie kupią mundurków, nawet po 20 - 30 zł za zestaw, bo za tę kwotę można kupić kilka kilogramów ubrań. Skończy się to na obniżaniu ocen z zachowania za brak mundurka tym najbiedniejszym - i tyle z równania szans zostanie. A Romuś nie da kasy. W naszej szkole odrzucono prawie połowę podań o stypendium, mimo że wymogi formalne zostały spełnione. Nie uzasadniono tej decyzji. Odpowiedz Link Zgłoś
fe77 Re: Jaki mundurek - bezrękawnik, T-shirt, bluza? 20.04.07, 19:54 Jak sie skonczy na obniżaniu ocen za brak mundurka najbiedniejszym to bedzie koniec oswiaty:( Nie wierzę w to,ze nauczyciel obnizy ocenę z zachowania tylko dlatego. To bzdura. W sumie wszystko mi jedno, bo i tak pozamykaja szkoły wiec co tam brak mundurka. Za 10 lat publiczna szkoła postawowa bedzie obowiązkowa ale nauczać bedą tylko religii i polskiego. reszta przedmiotów bedzie w szkołach prywatnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: belferka Re: Jaki mundurek - bezrękawnik, T-shirt, bluza? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.07, 20:46 fe77 napisała: > Nie wierzę w to,ze nauczyciel obnizy ocenę z zachowania tylko dlatego. > To bzdura. Naprawdę wierzysz w nauczycielską niezłomność? Kochana jesteś! Jak miło choć raz usłyszeć dobre słowo!!! Lejesz miód w moje serce! ............. zwłaszcza że sama nie wiem, czy odważę się w obronie ucznia popaść w otwarty konflikt z ortodoksyjnym dyrektorem. Który to dyrektor z kolei może bać się otwartego konfliktu z kuratorem (jeśli Kopeć poleci, następny na stanowisko jest obecny wice, Komorowski z LPR). Już raz mi grożono obcięciem dodatku motywacyjnego, bo klasa nie wpłacała na Komitet Rodzicielski. Wtedy chodziło tylko o finanse szkoły, teraz może nawet o pracę. Wiem, kraczę, ale OKROPNIE mi się ta cała sytuacja w oświacie nie podoba i nie umiem wykrzesać z siebie dobrych przeczuć. Odpowiedz Link Zgłoś
fe77 Re: Jaki mundurek - bezrękawnik, T-shirt, bluza? 20.04.07, 20:56 Mozna wtedy zastosowac zasadę lizusostwa i obrone ucznia zacząć od słów: kto z was jest bez winy... I argumenty o wspieraniu polskiej wielodzietnej rodziny...i poprosić o wsparcie miejscowego guru w czarnej sukience...A jak nie pomoże to wysłać list do Miłościwego Romana o sfinansowanie kubraczka biednej owieczki. Pobić ich ich własna bronią. A jak uczeń ateista to dodać, że zbłądził jak niewierny Tomasz i tylko Liga może go nawrócić ze złej drogi przyoblekając go w szatę pokutną:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: belferka Re: Jaki mundurek - bezrękawnik, T-shirt, bluza? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.07, 22:59 Podoba mi się słowo 'kubraczek'. Juści, że podoba. Dzięki za życzliwe słowo. Zaczynam gromadzić wazelinę w piwnicy. Może ocalę własną skórę i parę sierotek przy okazji. Pokorne cielę dwie matki ssie. A może zasugerować owieczkom przystąpienie do Weszpolaków? Wtedy mogłyby liczyć na ulgowe traktowanie, albo brunatna koszula zastąpiłaby tenże kubraczek? Jak myślisz? Odpowiedz Link Zgłoś
fe77 Re: Jaki mundurek - bezrękawnik, T-shirt, bluza? 21.04.07, 11:29 Nie,nie,nie:))) Już lepiej niech to będą owieczki,nie weszki:((( A najlepiej jak byłyby po prostu ludźmi,ale zwykły człowiek dla niektórych gorszy jest od barana. Odpowiedz Link Zgłoś
beatrix13 Re: Jaki mundurek - bezrękawnik, T-shirt, bluza? 21.04.07, 08:53 fe77 napisała: > Nie wierzę w to,ze nauczyciel obnizy ocenę z zachowania tylko dlatego. > To bzdura. ...................... to uwierz ,bo w szkołach ,gdzie obowiązkowy mudurek zapisano w regulaminie szkoły ,np. SP 64 ,nagminnie obniżane są za brak oceny z zachowania,od lat Odpowiedz Link Zgłoś
fe77 Re: Jaki mundurek - bezrękawnik, T-shirt, bluza? 21.04.07, 10:45 chodziło o obnizanie oceny za brak mundurka z przyczyn finansowych a nie z powodu np niechęci ucznia do tegoż ubranka. wtedy byłaby to jawna dyskryminacja i nie wyobrażam sobie,że ktokolwiek z czystym sumieniem mógłby to zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: izza Re: Jaki mundurek - bezrękawnik, T-shirt, bluza? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.07, 19:21 Ciekawa jestem kiedy dzieci będą na dzień dobry śpiewać pieśń na cześć Romana .Wyobrażcie sobie 8 rano troszkę mglisto bo to początek roku - wrzesień i pieśń się niesie w dal przez otwarte okna szkół " o nasz Romaaaanieeee...." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: belferka Re: Jaki mundurek - bezrękawnik, T-shirt, bluza? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.07, 20:21 Gość portalu: izza napisał(a): " o nasz Romaaaanieeee...." "............. rozwijaj sięęęęęęęę.................." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Jaki mundurek - bezrękawnik, T-shirt, bluza? IP: *.pools.arcor-ip.net 24.04.07, 10:30 Dzien dobry, sadze ze pomys jest bardzo dobry, moze tez spojrzymy na sasiadow europejskich Hiszpania. Dzieci maja przepiekne mudurki w tzw. pepitke (muster czyli pepitka jest w roznych kolorach:od zielonego mientowego, rozowy, czerwony, pomaranczowy,niebieski, czerwony...)dla chlopcow i dziwczynek, gdy dzieci podczas siesty bawia sie na podworkach jest wspaniale kolorowo i przyjemnie popatrzec na ta latorosl. sadzac nawet przez ta "kolorowosc" dzieci same chetenie nosza ten owy "munudrek" kazdego dnia moze byc inny lub inny kolor. aby nie bylo szaro i przygnebiajaca, stosunek do mudurka powinnien byc pozytywny, a uzyskamy go napewna przez ta kolorowosc, jednolitosc fasonu ale inne kolory,pomysl jest w Hiszpanii super, poniewaz nie chcemy juz widziec przygnebionych twarzy uczniow w granatowych fartuszkach ze sztucznego tworzywa ..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rewp Jaki mundurek - bezrękawnik, T-shirt, bluza? IP: *.chello.pl 26.08.07, 11:57 Widzę że dawno tu nikt nie zaglądał. Moje zdanie na temat mundurka jest podzielone,ponieważ sama kiedy chodziłam do szkoły to nosiłam mundurek,była to kamizelka, marynarka i spudniczka. Moje dziecko chodzi teraz do szkoły nr 61 i będzie miała "mundurek" cena 90 zł (dwa T-shirty 1 czerwony i 2 biały z logo szkoły krótki rękawek i kamizelka polarowa w kolorze czerwonym). Niestety nie potrafię sobie tego wyobrazić jak to będzie, ponieważ nie zawsze jest tak że można małe dziecko ubrać w krótki rękawek, a jeżeli założyłabym przykładowo bluzeczkę z długim rękawkiem to automatycznie musialabym włożyć też i kamizelkę, a zimą kiedy w szkołach jest ciepło ale nie aż tak żeby włożyć krótki rękaw czyli znowu problem bo długi i wspomniana kamizelka. Dzieci będą przepocone i śmierdzące, Wystarczy trochę wyobraźni jak dziecko "wygląda" po lekcjach w-f kiedy to lekcja jest na 1 lub 2 godzinie lekcyjnej i nie ma możliwości umycia się. Codzienne pranie T-shirtów też dobrze nie "wróży" bo chyba każdy wie jak wyglądają podkoszulki po praniu :o(( Nie należę do zamożnych osób zawsze dbałam o to żeby moje dziecko było ubrane schludnie i czysto. Zastanawiam się na jak długo wystarczą te T-shirty czy co pare miesięcy będziemy musieli zamawiać nowe pewnie o to właśnie tu chodzi żeby ktoś zarabiał na rodzcach którzy często muszą wybierać między mundurkiem a miedzy... Odpowiedz Link Zgłoś
beatrix13 oby ten idiotyczny pomysł odszedł wraz z tym 26.08.07, 12:04 sejmem do lamusa,a nowy naprawił błąd; niech w szkołach pomyslą o wyższym poziomie nauczania ,lepszewj bazie dydaktycznej a, nie tym czym szata zdobi ucznia i promowaniu urawniłowki mundurkowej jak w komunistycznych Chinach Odpowiedz Link Zgłoś
kotbehemot6 Re: oby ten idiotyczny pomysł odszedł wraz z tym 26.08.07, 12:17 jestem skłonna się załozyć,że umundurowanie w szkołach gdzie nie jest to unormowane regulaminem, umrze śmiercia naturalną w chwili kiedy rodzice będą woleli ubrac dzieci ciepło niż stosownie do pomysłu ministra - czyli w okolicach listopada a juz z pewnościa po świętach Odpowiedz Link Zgłoś