andreas.007 17.12.07, 16:29 Uratujmy karpie - na stól szczupaki albo sledzie! ;) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kiełbaska Re: Uratujmy karpei - kup szczupaka albo sledzia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.07, 16:35 Śledzie mam (3 kg), szczupaki zostawiam gazecie (raczej średnio świąteczne), a karpików też kupię z 1,5 kg (filetów) - mordowanie zostawię ludziom z PO pod przywództwem prezydenta K. Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: Uratujmy karpei - kup szczupaka albo sledzia 17.12.07, 17:03 To jednak sie róznimy Kiełbaska! Ja uwielbiam karpia, ale tylko na Świeta! Pływa w wannie, a potem... karpik na stole i zupa rybna. Choinka musi byc zawsze naturalna! Zawsze takie same zamieszanie z tymi uszkami, których zjadam całe kilogramy! W barszczyku i z cebulka zasmazana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiełbaska Re: Uratujmy karpei - kup szczupaka albo sledzia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.07, 17:30 U mnie karp to smaczny obowiązek, juz otym pisałem, ale i tradycja jego przyrządzania. Śledzie to rarytas, to nie ryba, śledź to śledz. W tym roku: w curry, w suszonych pomidorach z marynowanymi kurkami, w majonezowym sosie z kawiorem, z porami w śmietanie, w śmietanie, w chrzanie, w rzodkiewce z tymiankiem, i może jeszcze coś (w części śledź z oleju, w części korzenny). Innych ryb w tym roku raczej nie będzie. Kiedyś miewaliśmy szczupaka w galarecie i jakieś tam. Poza wigilią idą tylko śledzie, a potem kiełbaschy, pieczone mięsiwa, pierogi odsmażane, uszka w barszczu dokąd są, makowiec, piernik i sernik, i kluski z makiem, też sałatka warzywna - raz do roku, no i bigos gorący. Herbaty olbrzymie ilości, chrzany, borówki, musztardy i sos tatarski od zawsze. Pomarańcze i mandaryny w hurcie z cukierkami wszelkimi i bajecznymi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziadek Re: Uratujmy karpei - kup szczupaka albo sledzia IP: *.chello.pl 17.12.07, 17:37 Jak już wszystko masz , to nie zapomnij o opłatku to nie sa święta Carrfura. Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: Uratujmy karpei - kup szczupaka albo sledzia 17.12.07, 17:44 u mnie na stole jest zawsze skromnie.., z grubsza karp, uszka i na ich bazie pierozki, sałataka jarzynowa. W zasadzie to wszystko - chyba nic nie opusciłem... Az jak czytałem Twoje Kiełbasko opisy, to sie posliniłem... lubie jesc, ale po mnie nie widac! Ryby w mojej rodzinie, to bardzo popularna codziennosc, dochodzi do tego, ze niektórzy nie moga patrzec na ryby... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiełbaska Re: Uratujmy karpei - kup szczupaka albo sledzia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.07, 17:55 Dobra ryba jak dobry ser jest lepsza od garmażeryjnego mięsa codzienności - zgoda, ale święta ... ja kocham święta i cóż zrobić, lubię pieczone mięsko, kiełbaskę z bigosem, czekoladę z mandarynkami i grzane wino z pomarańczami. Cóż zrobić jak pyszne i zostawić szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: Uratujmy karpei - kup szczupaka albo sledzia 17.12.07, 22:57 Wkurzyłes mnie Kiełbaska... ;) Własnie wróciłem z Sushi Mado podjadłem sobie tych specyjałow. Polecam, polecam... Raz w tygodniu schodza sie tam Japonczycy z Bridgestona, tez sie dobrze bawia i smakuje im lepiej niz w kraju ich! Spotkałem ich, bardzo mili kolesie! Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: Uratujmy karpei - kup szczupaka albo sledzia 18.12.07, 13:48 a potem w Tawernie Cuty Sarck spotkałem naszych milusinskich z PO biesiadujacych... Byli sami wazni! POrzadzili! Odpowiedz Link Zgłoś