Dodaj do ulubionych

Ile powinien zarabiać lekarz?

18.02.08, 09:10
lekarzom pensje sa niepotrzebne, dentysci za kazdego zeba w
przychodni w czasie godzin przyjec na zlecenie NFZ biora od 50 -
80zl/szt.Na koszt NFZ to robia tylko przeglad! Gdzie sa lepsze
pieniadze. Dentysci to nie wyjatek podejrzewam!
Obserwuj wątek
    • Gość: Wkurzony Ile powinien zarabiać lekarz? IP: *.chello.pl 18.02.08, 09:29
      Właśnie mam chorego syna (malutki człowieczek który nie nadaje się do
      wychodzenia na dwór przy dzisiejszej pogodzie)Dzwonie na pogotowie - i co
      usłyszałem na pogotowiu ze mam zgłosić sie do lekarza rodzinnego a co lekarz
      rodzinny mi powiedział że proszę przyjść do przychodni a w przychodni nie ma
      numerków już do tej pani doktor.
      To co mam kur.... zrobić bo sie pogubiłem.
      Lekarze maja pacjenta w d...ie bo nawet na płatną wizytę domową nie chcą przyjść.
      Wprowadzić kasy fiskalne prawnikom, lekarzom.

Burdel nie kraj
      • Gość: Retor Re: Ile powinien zarabiać lekarz? IP: 217.153.136.* 18.02.08, 09:51
        I właśnie dlatego nikt z urzędu nie powinien dostać podwyżki. Należy się ona
        wszystkim za zasługi. Jak to jest że w z prywatnym ubezpieczeniem (koszta
        niewiele większe niż te pobierane co miesiąc na nfz i zusy) uśmiechnięty lekarz
        przyjedzie do domu z wizyta, godzinę po telefonie? ZUS i NFZ ma nas za frajerów.
        Po co nam te instytucje????
        • db118 Re: Ile powinien zarabiać lekarz? 18.02.08, 21:39
          Większość lekarzy to niedouczone ma...ły. Dla takich diagnoza, to jak wróżenie z
          fusów. Wolę przeczytać horoskop w Klaudii, niż pójść do takiego. Nic im nie
          dawać. Podwyżki... Niech rynek ich oceni. To, co robią, to zwykły komunizm.
          Czerwona zaraza, białych kitli. Sprywatyzować ten cyrk!!! I to już! A jak się
          nie podoba, to do Irlandii, albo na Madagaskar...
          • dr01 albo wolny rynek, albo 3 średnie krajowe 18.02.08, 23:37
            ja bym bardzo chciał, aby moja pensja była kształtowana przez WOLNY
            RYNEK - zależała od wykształcenia, doświadczenia, umiejętności itede. ALE TAK
            NIE JEST, bo w polskiej ochronie zdrowia NIE MA WOLNEGO RYNKU!!!!! Więc albo
            zrobią reformy i wolny rynek, albo 3x średnia krajowa dla specjalisty (wolałbym
            wolny rynek, bo wtedy zarobię WIĘCEJ)
          • ml2403 Re: Ile powinien zarabiać lekarz? 19.02.08, 09:53
            Co do Twoich opinii to miej jakie chcesz. Natomiast słowa, że rynek
            to oceni są jak najbardziej sluszne. Właśnie rynek to ocenia. Wielu
            ludzi takich jak Ty rozumuje, że usługi medyczne to jak woda w
            oceanie, jest i już. Niestety coraz boleśniej można się przekonać,
            że brakuje tych co mają je świadczyć. Jak twierdzisz większość
            lekarzy to niedouczone matoły, chyba tak. To zastanów się jak mają
            się douczyć. To bardzo kosztowne i trudne zajęcie. Trzeba czytać
            literaturę, jeździć na sympozja, brać udział w szkoleniach itp.
            Jeśli społeczeństwo chce mieć takich lekarzy to niech twardo powie
            płacimy i wymagamy. Niestety twój głos jest bardzo powszechny,
            wymagamy, ale nie zapłacimy. To zgódźcie się na to co jest. Bo przy
            tym poziomie finansowania to i tak jest fantastycznie. Natomiast
            rynek jak wspomniałem już jest i specjalista znający sie naprawde na
            rzeczy, zwłaszcza w dziedzinie zabiegowej już niedługo powie, że
            chce zarabiać 50.000zł miesięcznie i dostanie takie pieniądze bo
            inaczej szpital stanie. Na wielu oddziałach nie ma kto pracować, a
            zaczęły się tworzyć także kolejki w prywatmej ochronie zdrowia. Jśli
            w krajach ościennych można zarobić nawet dwadzieścia!!! razy więcej
            to i emigracja lekarzy rośnie. Społeczeństwo musi się nauczyć, że
            usługi medyczne zwłaszcza zabiegowe są drogie i jeśli ktoś płaci
            kilka tysięcy w stacji naprawy samochodów, a potem krzyczy, że dał
            stówkę lekarzowi, który go operował to niech trochę użyje swojego
            rozumu i porówna te dwie rzeczy
            • Gość: Retor Re: Ile powinien zarabiać lekarz? IP: 217.153.136.* 19.02.08, 13:08
              Gdyby najlepsi dostawali dużo, najgorsi mało, to ci gorsi mieliby motywację, aby
              się dokształcić i być lepsi. Teraz chcą wszystkim dać więcej "z urzędu". Do
              czego to doprowadzi? Po co robić więcej jak można mniej za tą samą, dobrą kasę.
              • Gość: db118 Re: Ile powinien zarabiać lekarz? IP: *.ksi-system.net 21.02.08, 21:55
                wszystkim równo = wszystkim gó...o, czyli komunizm w czystej postaci,
                rynek, rynek, rynek...
      • Gość: były Judym Re: Ile powinien zarabiać lekarz? IP: *.05-66-65736b2.cust.bredbandsbolaget.se 18.02.08, 11:12
        Nie przyszło Pani do głowy że lekarzy jest za mało jak na potrzeby Polaków(dr na
        każde pierdnięcie).W Szwecji w której pracuje od czterech lat lekarzy jest o 50
        % więcej/1000 os a niemała by Pani szans na wizytę w domu.Ja osobiście przez
        cały okres pracy byłem raz! u osoby umierającej.Do poradni z gorączką także nie
        było by szans chyba że po 3-5 dniach(dziecko)7dniach(dorośli),po prostu nie
        została by pani zarejestrowana przez pielęgniarkę.
        Życzę zdrowia
        ps tym komunistycznym kraju za wizytę w poradni się płaci
        w przeliczeniu ok 50 zł (w porównaniu do siły nabywczej płac w Polsce musiało
        by to być ok 15-20 zł)
        • Gość: DJ Re: Ile powinien zarabiać lekarz? IP: *.ip.netia.com.pl 18.02.08, 12:52
          Cztery lata poza granicami to chyba nie powód żeby zapomnieć języka i wypisywać
          zdania bez składu i ładu... Ortografia, gramatyka i logika w Twoim poście
          dobitnie pokazują, dlaczego lekarzom więcej się nie należy. Proszę Cię... nie
          wracaj. Nie chcę z moich podatków płacić na buraka, który jednego zdania nie
          potrafi sensownie sklecić.
          I jeszcze słownictwo... W Twoim fachowym lekarskim języku istnieje słowo
          "pierdnięcie" ?? GRATULUJĘ !!
          • Gość: były Judym dyslekt Re: Ile powinien zarabiać lekarz? IP: *.05-66-65736b2.cust.bredbandsbolaget.se 18.02.08, 16:44
            Szwedzi jakoś nie mają problemów z leczeniem u takiego debila jak
            ja,zainwestowali więcej we mnie w 0,5 roku niż Polska przez 10 lat studiów
            ,stażów,pracy.Wydatki na leczenie w Polsce są % do BNP najniższe w Europie.
            System utrzymują tylko niskie płace.Kto tu kogo sponsoruje?

ps NIE znam nikogo z lekarzy kto chciałby wracać!
            • Gość: xxx Re: Ile powinien zarabiać lekarz? IP: *.toya.net.pl 18.02.08, 18:48
              a kto do ciebie baranie przychodzi, skoro dziecko z wysoka gorączką musi czekać
              5 dni na rejestrację, palant jeden
              • Gość: były Judym dyslekt Re: Ile powinien zarabiać lekarz? IP: *.05-66-65736b2.cust.bredbandsbolaget.se 18.02.08, 21:17
                Gorączka jest najczęściej objawem infekcji wirusowej na które nie ma lekarstwa
                ale Pan/Pani chyba wie lepiej...Antybiotykiem leczymy powikłania.Powiecie jak
                mamy to odróżnić?I tu się zaczyna edukacja społeczeństwa,w razie problemów
                pomagają pielęgniarki i robią to najczęściej na telefon.Ja max mam 14 pacjentów
                dziennie ale są to najczęściej trudne przypadki jakich w Polsce miałem 2-3
                tygodniowo,bo większość przerabiały szpitale.
                Pozdrawiam wszystko wiedzących Polaków.
                • tereza11 Re: Ile powinien zarabiać lekarz? 18.02.08, 23:50
                  Rozpoznanie choroby przez telefon i w dodatku przez pielęgniarkę!!!
                  A później jak człowiek umrze to mówisz, że to jest błąd lekarski i
                  to się zdarza, tak?
                  Albo jesteś niedouczonym lekarzem lub wogóle nie jesteś lekarzem.
                  Wolałabym to drugie.
                  • Gość: były Judym dyslekt Re: Ile powinien zarabiać lekarz? IP: *.05-66-65736b2.cust.bredbandsbolaget.se 19.02.08, 00:04
                    Ręce opadają...
                    Mimo wszystko pozdrawiam i życzę zdrowia,bo jednak wiele rozwiązań europejskich
                    dochodzi do Polski.Oj co to będzie...
                    • Gość: Wladek Re: Ile powinien zarabiać lekarz? IP: 195.42.249.* 19.02.08, 08:24
                      Też miałem telefoniczną poradę lekarską dla mojej córki. Porada ta skończyła się
                      dwutygodniowym pobytem w szpitalu. Dziękuję za takie porady.

Pozdrawiam.
                • Gość: xxx Re: Ile powinien zarabiać lekarz? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.08, 09:02
                  oczywiście, z takim podejściem jak ty jeden pediatra mało co nie wysłał mojej
                  siostry na tamten świat, dobrze że mama skontaktowała się z bardziej
                  doświadczonym lekarzem, jego szefem, prawie rozniósł tego "pediatrę", po prostu
                  wpadł do jego gabinetu i publicznie opie....

niestety "pediatra" pracuje nadal
                  • Gość: były Judym Re: Ile powinien zarabiać lekarz? IP: *.05-66-65736b2.cust.bredbandsbolaget.se 19.02.08, 10:56
                    Nie potrafię ocenić przypadków opisanych wyżej,za mało danych...
                    Nie twierdzę także że system Szwecki jest perfekcyjny tylko wymuszony brakiem
                    lekarzy których w Polsce pewnie jest pod dostatkiem.Lekarza rodzinnego nie ma
                    tutaj 25% populacji,są obsługiwani przez odpowiedniki naszych ambulatoriów na
                    pogotowiu.
                    Pielęgniarka udzielająca porad czy to w poradni czy to przez telefon dokumentuje
                    to w kompie i jest rozliczana z błędów tak jak ja.Zajmuje się poradami typu
                    owsiki,ospa,przeziębienia itp a niektóre nawet
                    astma,cukrzyca,demencja,nietrzymanie moczu.Takich cudów jest tutaj mnóstwo,niech
                    dodam jeszcze ratowników w karetkach czy ciężarne które w ciąży fizjologicznej
                    spotykają tylko położną.Ze swojej strony dodam że taki ratownik czy pielęgniarka
                    diabetologiczna są o niebo lepsi w tym co robią od nas lekarzy bo mają wąską
                    specjalizacje.
                    O poziomie szwedzkiej opieki świadczy np umieralność noworodków która jest o
                    połowę niższa niż w Polsce,poziom powikłań cukrzycy,stan uzębienia,zużycie
                    antybiotyków ,ilość cesarek,długość życia itp
                    Pozdro

• elinyc Re: Ile powinien zarabiać lekarz? 18.02.08, 23:20
            Ja akurat wszystko zrozumialam z postu doktora ze
            Szwecji,odzwierciedlajacego ,nota bene,sytuacje w Polsce.Swieta
            prawda!
            • Gość: były Judym dyslekt Re: Ile powinien zarabiać lekarz? IP: *.05-66-65736b2.cust.bredbandsbolaget.se 18.02.08, 23:58
              Dziękuje za słowa otuchy,niewielu z moich kolegów udziela się w Polsce,szkoda im
              czasu.Jest nas w samej Szwecji 2000 polskich lekarzy(ostatnie 4 lata 400-500).
              Pozdrowienia dla normalnych!
              • Gość: fakir Re: Ile powinien zarabiać lekarz? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.02.08, 00:02
                ...A dlaczego podobnych do siebie nie chcesz pozdrowic?
                • Gość: były Judym dyslekt Re: Ile powinien zarabiać lekarz? IP: *.05-66-65736b2.cust.bredbandsbolaget.se 19.02.08, 00:07
                  Świetny żart...
                  pozdro
        • Gość: pacjent Re: Ile powinien zarabiać lekarz? IP: *.adsl.inetia.pl 18.02.08, 21:54
          otworzyć granice na wschód
      • Gość: . Re: Ile powinien zarabiać lekarz? IP: *.chello.pl 18.02.08, 12:48
        Pogotowie to nie przychodnia na kółkach. Pogotowie służy do RATOWANIA LUDZKIEGO ŻYCIA, a nie do jeżdżenia do katarów. Pogotowie wzywa się w stanach BEZPOŚREDNIEGO ZAGROŻENIA ŻYCIA. Na całym świecie w karetkach nie ma lekarzy - w Polsce niedługo też tak będzie.
        Mamy najmniej lekarzy w przeliczeniu na liczbę obywateli wśród wszystkich krajów UE. Cudów nie ma...
      • Gość: piotr Re: Ile powinien zarabiać lekarz? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.08, 16:19
        Musisz mieć pretensje do tych co mówili - NIECH WYJEŻDZAJĄ.
        Znajdzież ich tu na forum .
      • Gość: antyroszczeniowiec Re: Ile powinien zarabiać lekarz? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.08, 19:21
        taksówki są od tego!
      • mindflayer Re: Ile powinien zarabiać lekarz? 18.02.08, 19:48
        A gdzie tu mowa o płatnej wizycie domowej? Pogotowie, przychodnia i rodzinny nie mają czasu ani nie zatrudniają pediatrów.
        Znajdź anons w gazecie, a nie wypisuj takich dyrdymałów.
    • Gość: ktoś Ile powinien zarabiać lekarz? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.02.08, 10:07
      LEKARZE POWINNI PRACOWAĆ ZA DARMO! PO CO IM KASA ? PACJĘCI PRZYNIOSĄ
      WSZYSTKO!
      • plosiak Re: Ile powinien zarabiać lekarz? 18.02.08, 10:15
        Sam popracuj za darmo :)

Jeśli lekarze będą mieli karty rejestrujące ich czas pracy (jak w fabryce), to
        można się zastanowić nad podwyżkami. Tymczasem powszechną praktyką jest, iż w
        godzinach pracy przyjmują "swoich" prywatnych pacjentów, dostać się do lekarza
        to cud właściwie. Niezbędna jest reforma całej "służby" zdrowia. Podniesienie
        składki zdrowotnej nic nie da, bo szpitale w większości są źle zarządzane i
        przejedzą każdą złotówkę. A i tak za ileś lat budżet ich oddłuży.
        • Gość: rezydent Re: Ile powinien zarabiać lekarz? IP: *.resetnet.pl 18.02.08, 11:02
          Jestem rezydentem w Lublinie. W tym roku nie dostałam podwyżki od Religi, chociaż duzo się o tym mówi (może dostanę po wakacjach?). A pieniędzy z dyżurów nikt nie ma prawa podawać jako moich dochodów, bo nikt nie podaje też DODATKOWYCH I KOSZTEM RODZINY uzyskanych dochodów osób pracujacych w innych zawodach i dorabiających po godzinach.
          • Gość: Elo Re: Ile powinien zarabiać lekarz? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.08, 12:16
            Aha, czyli dochody z dyżurów to nie są Twoje dochody?
            to rób je na lewo, w swoim prywatnym szpitalu, jak nauczyciele korepetycje...
            tylko co wtedy? oficjalnie praca tylko przez 40h na tydzień więc nikt za to nie
            będzie chciał płacić 10k? no właśnie...
            • Gość: Grzesiek w McDonald's placa 4 tys miesiecznie IP: 80.51.10.* 18.02.08, 20:45
              tez za 100 godzin tygodniowo. Tylko dlaczego nikt nie liczy 100 tylko 40 godzin?
              Moze dlatego ze jeden etat to 40 godzin a nie 100 ciemna maso?
          • Gość: mirek Re: Ile powinien zarabiać lekarz? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.02.08, 12:17
            drogi lekarzu rezydencie. pomimo skończenia studiów medycznych, nie
            nabyłeś podstawowych jnformacji o funkcjonowaniu społeczeństwa. I
            jak byłeś głupi przed studiami ( wybrałeś medycynę , czyli zawód nie
            przynoszący profitów) tak samo jesteś po studiach. Średnia krajowa
            płaca w Polsce składa się z sumy WSZYSTKICH wynagrodzeń uzyskiwanych
            przez pracownika a nie z wynagrodzenia zasadniczego. W to średnie
            wynagrodzenia wchodzą również nadgodziny i inne składniki. Ale
            lekarze mają problemy z matematyką więc wolą operować wynagrodzeniem
            zasadniczym, bo z dodawaniem innych składników płacowych to już
            kiepsko.
            • Gość: szampierz Re: Ile powinien zarabiać lekarz? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.08, 15:22
              drogi mirku, od głupich Cię wyzywać nie będę, ale wytłumacz mi, jak to jest, że
              medycyna NA CAŁYM ŚWIECIE (łącznie z krajami afrykańskimi, Kirgizją i Wyspami
              Dziewiczymi, a nawet Rosją) jest dziedziną dochodową, a w Polsce ma niby nie
              być, co? czyli, że niby lekarz ma być ubogi, czy co? i dlaczego właśnie w
              Polsce, to jakiś eksperyment na skalę światową, czy co? i dlaczego właśnie
              lekarz , a nie np. informatyk? i dlaczego jak to zgrabnie niezwykle ująłeś skoro
              lekarz to zawód nie przynoszący profitów, to kto u licha będzie chciał nas
              leczyć, co? wyłącznie jacyś niepełnosprawni intelektualnie ludzie, czy co? no bo
              nie chce mi się wyobrazić inteligentnego człowieka po studiach (z tego co się
              orientuję to włącznie ze specjalizacją jakieś 12 lat nauki), zobowiązanego
              USTAWOWO do stałego samokształcenia, który będzie tu siedział lecząc nas, ludzi
              za friko! ja tam bym do takiego nie poszedł, toć on nie może być zrównoważony
              psychicznie! a jeszcze jakby mnie tak miał kroić....

CHOĆBYŚ SIĘ SKICHAŁ LECZENIE LUDZI BYŁO, JEST i BĘDZIE DOCHODOWE w każdym kraju,
              nawet w Polsce (informatyka swojego mieć nie musisz, lekarza nawet jeśli nie
              teraz to w przyszłości NA PEWNO!). Gorzej, jeśli nie będzie już komu zapłacić za
              leczenie....
              • Gość: Aisha Re: Ile powinien zarabiać lekarz? IP: 195.136.151.* 18.02.08, 15:45
                Gdzie ty widziałeś biednego lekarza w Polsce????
                Nawet moi znajomi rezydeci we Wrocku zarabiaja wiecej niz ja. A
                ekstra bryki pod szpitalem nie należą do pacjetów..
                • Gość: moja Re: Ile powinien zarabiać lekarz? IP: *.olsztyn.mm.pl 18.02.08, 21:00
                  a nie przyszlo ci namyśl idiotko że to może rodzice ich sponsorują? wielu moich
                  znajomych lekarzy ma bogatych rodziców nielekarzy i medycynę traktują jako hobby...
              • Gość: pseudoprawnik Re: Ile powinien zarabiać lekarz? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.08, 19:32
                Żadna _ustawa_ Cię nie obliguje do samokształcenia, tylko wszechwładna izba,
                która chce sprawić, by znajomi królika zaczęli wreszcie zarabiać na szkoleniach
                za punkciki.
                Zlikwidować wszelkie samorządy zawodowe, które pod szyldem dbałości o właściwe
                służenie społeczeństwu służą sobie.
                • Gość: doc Re: Ile powinien zarabiać lekarz? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.08, 20:12
                  no to faktycznie pseudoprawnik z ciebie, jest ustawa o zawodzie lekarza z 1997(Dz. U. Nr 28, poz. 152 dla ułatwienia), która w art. 18 mówi o OBOWIĄZKU doskonalenia zawodowego....
              • Gość: mirek Re: Ile powinien zarabiać lekarz? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.02.08, 10:38
                lekarz, a nie umie czytać ze zrozumieniem. Ja piszę o sposobie
                liczenia średniego wynagrodzenia w Polsce, a on opowiada o
                dochodowości medycyny na całym świecie. Dla wyjaśnienia w Posce
                również medycyna jest dochodowa dla lekarzy, ponieważ dochód jest to
                różnica miezy przychodami uzyskiwanymi z prowadzonej działalnosci a
                kosztami tej działalności. Proszę pokazać lekarza, którego koszty są
                wyższe od przychodów.
                Ja pisze o braku podstawowej wiedzy z matematyki i o porównywaniu
                swoich dochodów z dochodami innych osób.
          • Gość: pacjent Re: Ile powinien zarabiać lekarz? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.08, 12:37
            Gość portalu: rezydent napisał(a):

> Jestem rezydentem w Lublinie. W tym roku nie dostałam podwyżki od Religi,
            chociaż duzo się o tym mówi (może dostanę po wakacjach?). A >pieniędzy z dyżurów
            nikt nie ma prawa podawać jako moich dochodów, bo >nikt nie podaje też
            DODATKOWYCH I KOSZTEM RODZINY uzyskanych dochodów >osób pracujacych w innych
            zawodach i dorabiających po godzinach.

Zastanawiam się co tacy ludkowie myślą idąc na medycynę? Bierzecie przykład ze
            starszych kolegów lekarzy, którym forsa z oczu wyziera? Jak dla mnie powinieneś
            zarabiać ok. 15k miesięcznie. Pod warunkiem, że studia byś w całości opłacił ze
            swojej kieszeni.
            • Gość: dr Re: Ile powinien zarabiać lekarz? IP: 80.51.10.* 18.02.08, 20:52
              no to sie oplaca, bo studia medyczne platne w Polsce kosztuja 10-15 tys rocznie
              czyli w pol roku juz by sie zwrocilo. Jestem nawet gotow teraz zaplacic za
              studia ktore skonczylem jakis czas temu jesli tylko panstwowy szpital mi zaplaci
              15k.
          • Gość: kiełbaska Re: Ile powinien zarabiać lekarz? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.08, 13:49
            Rezydent, a ty wiesz co to dochód, czy tak strzelsz? Rozumiem też,
            że możesz mieć dyżur w szpitalu, w którym nie pracujesz na etacie.
            Jak w głowie się kręci to najlepiej kręcić się w drugą stronę, może
            pomóc.
          • dziewczyna_zorro Re: Ile powinien zarabiać lekarz? 18.02.08, 13:52
            Jedynym rozwiązaniem tego problemu są zmiany systemowe. Z jednej
            strony lekarze za swoją ciężką pracę są źle wynagradzani a z drugiej
            nie rozliczają się z wszyskich swoich dochodów. Żenującym zarówno
            dla pacjetów, ale jak myślę również dla lekarzy jest fakt, że część
            swoich dochodó uzyskują z tzw. łapówek. Należy stworzyć system gdzie
            lekarz zarabia godziwie i jedocześnie jest weryfikowany i rozliczany
            z efektów swojej pracy jak i uzyskanych dochodów. System sam
            eliminowałby konowałów i łapówkarzy. No, ale pytanie jak to zrobić?
            • Gość: doktór Re: Ile powinien zarabiać lekarz? IP: *.jmdi.pl 18.02.08, 23:14
              System sam
              > eliminowałby konowałów i łapówkarzy. No, ale pytanie jak to zrobić?
              prywatyzacja prywatyzacja prywatyzacja prywatyzacja prywatyzacja prywatyzacja
              prywatyzacja prywatyzacjaprywatyzacja prywatyzacja prywatyzacja
              prywatyzacjaprywatyzacja prywatyzacja prywatyzacja prywatyzacjaprywatyzacja
              prywatyzacja prywatyzacja prywatyzacja
              współpłacenie współpłacenie współpłacenie współpłacenie współpłacenie
              współpłacenie współpłacenie współpłaceniewspółpłacenie współpłacenie
              współpłacenie współpłaceniewspółpłacenie współpłacenie współpłacenie
              współpłaceniewspółpłacenie współpłacenie współpłacenie współpłacenie
              składki (podstawowe - tylko ratowanie życia i NIC więcej) płacą WSZYSCY BEZ
              WYJĄTKU składki (podstawowe - tylko ratowanie życia i NIC więcej) płacą WSZYSCY
              BEZ WYJĄTKUskładki (podstawowe - tylko ratowanie życia i NIC więcej - reszta
              płatna 100%) płacą WSZYSCY BEZ WYJĄTKUskładki (podstawowe - tylko ratowanie
              życia i NIC więcej - reszta płatna 100%) płacą WSZYSCY BEZ WYJĄTKUskładki
              (podstawowe - tylko ratowanie życia i NIC więcej - reszta płatna 100%) płacą
              WSZYSCY BEZ WYJĄTKU
              i tyle - reszta zrobi się sama...
              • dziewczyna_zorro Re: Ile powinien zarabiać lekarz? 19.02.08, 08:42
                W dużej cześci się z Toba zgadzam, prywatyzacja i wolny rynek
                eliminowałby patologie. Trzeba tylko pamiętać, że nie wszyscy są
                piękni, mądrzy i bogaci. Wiekszość społeczeństwa jest biedna i mało
                zaradna, czy to oznacza, że mają nie korzystać z opieki zdrowotnej?
                Z drugiej strony czułaby się wykorzystywana gdyby z moich składek
                opłacało się leczenie innych osób /przykład rolnicy i KRUS/. Koszyk
                świadczeń podstawowych i dodatkowe dobrowole opodatkowanie się, czy
                jak piszesz współpłacenie wydają się dobrym rozwiązaniem. Boję się
                tylko, że do koszyka świadczeń podstawowych co roku nowe rządy
                wrzucałyby kolejne świadczenia.
                • Gość: kiełbaska Re: Ile powinien zarabiać lekarz? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.08, 09:58
                  O czym piszesz, raczej co roku będzie on, ten koszyk skromniejszy,
                  podobnie jak to jest z listą leków refundowanych.
          • Gość: ewa Re: Ile powinien zarabiać lekarz? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.08, 20:03
            Na razie Synku ucz się i praktykuj jak najwięcej. Bałabym się takiego rezydenta na dyżurze. Ale on myśli, że już jest lekarzem i żąda podwyżki.
            • Gość: doktór nierezydent Re: Ile powinien zarabiać lekarz? IP: *.jmdi.pl 18.02.08, 23:16
              >Na razie Synku ucz się i praktykuj jak najwięcej. Bałabym się takiego rezydenta
              > na dyżurze. Ale on myśli, że już jest lekarzem i żąda podwyżki.
              to bój się, bo na dyżurach są tylko rezydenci (którzy wbrew pozorom całkiem
              sporo potrafią - zwłaszcza ci pod koniec specjalizacji... (też zarabiają 1600
              brutto)
    • moliik Ile powinien zarabiać lekarz? 18.02.08, 11:01
      Ja to bym dała każdemu nawet 10 tys na rękę ,ale podpisuje papier , który zakazuje mu prowadzenia prywatnej praktyki oraz ze pracuje tylko w tym jednym miejscu. Znaczy ja mu płace ale on zawsze ma być do mojej dyspozycji , ma być wypoczęty. A nie 5 etatów i prywatna praktyka a potem nie widzą człowieka przed sobą tylko przypadek najczęściej utrudniający mu życie. Bo mnie wkurza jak na pytanie kiedy najabliższy termin do specjalisty : koniec października! A prywatnie ?? NO wie pani w przyszłym tyg. ://///////
      • Gość: Pielęgniarka Re: Ile powinien zarabiać lekarz? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.02.08, 11:05
        Z ust mi to wyjęłaś,moliik.Myślę dokładnie tak samo!!!
        • Gość: . Re: Ile powinien zarabiać lekarz? IP: *.chello.pl 18.02.08, 12:50
          A pielęgniarkom trzeba zakazał dodatkowej prywatnej opieki nad pacjentami w państwowych szpitalach w czasie pracy.
      • snakesss Re: Ile powinien zarabiać lekarz? 18.02.08, 13:30
        Na powstawanie kolejek do specjalistów składają się trzy przyczyny:
        1. niskie nakłady na ochronę zdrowia przekładające się na niewielką
        liczbę procedur kontraktowanych przez NFZ. Przykładowo - dla danego
        specjalisty zakontraktowano 1200 porad rocznie, daje to 30
        tygodniowo i więcej chętnych nie zostanie zarejestrowanych bo nikt
        za to nie zapłaci
        2. ogromne zapotrzebowanie (nie zawsze uzasadnione) - duża rzesza
        ludzi szybko tę niewielką ilość wykorzystuje
        3. mała liczba specjalistów, czynnik będzie miał rosnące znaczenie w
        związku z rosnącymi trudnościami w "zrobieniu" specjalizacji
        • Gość: bicz na pacjentów Re: Ile powinien zarabiać lekarz? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.08, 19:39
          To ja jeszcze dodam czwartą przyczynę:
          Ludziki masowo się rejestrują w 5 miejsc, idą w jedno, a 4 nie odwołują, bo komu
          by się chciało, a telefon też kosztuje.
          Niech lepiej lekarz siedzi i czeka, a kto inny umiera.
      • Gość: goferek Re: Ile powinien zarabiać lekarz? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.08, 15:06
        i niech jeszcze ie śpią na dyżurach od 22 do 7, i zlecają leki przez telefon, bo
        im się nie chce zejść i wpisać w dokumentację.
        • mindflayer Re: Ile powinien zarabiać lekarz? 18.02.08, 19:54
          Nie ma sprawy, w Szwecji jest jeden anestezjolog i jeden młodszy lekarz (jak rezydent) na 400 pacjentów. Nikt nie śpi. Leki podaje pielęgniarka na własną rękę. Jak nie wie, to dzwoni do doktora w domu pod telefonem.
      • tritomek Re: Ile powinien zarabiać lekarz? 18.02.08, 15:53
        bo, wyobraz sobie, to ile osob przyjmie lekarz w przychodni zalezy od kontraktu z NFZ. jezeli kontrakt opiewa na x pacjentow to lekarz moze przyjac wlasnie x pacjentow! to nie wina lekarza czy pielegniarki ze nie moze cie przyjac - przeciez nie wymagasz od nich zeby robili to za darmo????
      • Gość: gość Re: Ile powinien zarabiać lekarz? IP: *.devs.futuro.pl 18.02.08, 18:43
        ale czy ty wiesz skąd wynika fakt że do lekarza numerek jest na październik? Przecież nie dlatego że lekarz go nie chce przyjąć! A słyszałaś kiedyś o limitach z NFZ? NFZ mówi macie kontrakt na np. 200 porad i na tym koniec. Wszystko co ponad to NFZ nie sponsoruje. Więc proszę z pretensjami do naszego pasterza Narodowego Funduszu Zrowia. To on decyduje ile polaków w danej placówce może zachorować w danym roku.
        Pozdrawiam.
      • Gość: realista Re: Ile powinien zarabiać lekarz? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.08, 19:37
        Marzyciel! Na każdy przepis, który by zabraniał własnej praktyki pojawiłoby się
        7 obejść.
      • Gość: Grzesiek Korea Polnocna? IP: 80.51.10.* 18.02.08, 21:11

ciekaw jestem w jakim kraju stosuja takie rozwiazanie?
    • Gość: magda Ile powinien zarabiać lekarz? IP: *.wholesale.rp80.se 18.02.08, 11:05
      Oj ludzie co wy wypisujecie!?
      Co to za "ptak który we własne gniazdo sra"?
      Lekarze, pielęgniarki oraz wszyscy ludzie pracujący w Polsce
      powinni zarabiać tyle co obywatele państw Europy zachodniej.
      Przecież żywność,opłaty wogóle życie kosztuje w naszej ojczyznie
      tyle samo albo nawet jest droższe.Jestem obecnie za granicą
      i znam te realia.Jeśli będziemy krytykować strajki jakiejkolwiek
      grupy zawodowej to ukochany rząd będzie zacierał ręce, o to przecież
      chodzi by skłócić ludzi.Trzymajmy się razem bo w tym nasza siła.
      Wymagajmy za swoją pracę godziwej zapłaty i przestańmy traktować się
      jak ludzie gorszej kategorii.
      • Gość: master Re: Ile powinien zarabiać lekarz? IP: *.chello.pl 18.02.08, 11:24
        No właśnie , dlaczego nie zarabiamy tak jak w europie?
        Dlaczego starsza kobieta w hipermarkecie zarabia 800zł?
        • Gość: kubek Re: Ile powinien zarabiać lekarz? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.02.08, 11:35
          a wiesz ile REALNIE ma na reke za miesiac pracy mlody lekarz po dyplomie w
          trojmiescie ? 1100pln - i on w przeciwienstwie do pani w kasie biedronki
          zap**dalal przez ostatnie 6 lat.

wynajem kawalerki miesiecznie jest w gdansku drozszy niz te 1.100 !!!!!!
          • Gość: master Re: Ile powinien zarabiać lekarz? IP: *.chello.pl 18.02.08, 11:49
            Nie chciałbym leczyć się u ciebie egoisto i cyniku
            Twierdzisz ,że ciężko zapi.. przez ostatnie 6 lat , a starsza
            kobieta bujała sie na hawajach zanim usiadła na kasie w biedronce.
            Widać ,że nie szanujesz ludzi , a jeżeli chodzi o twój wykonywany
            zawód , to trzeba było zostać na pralni w swoim szpitalu .
            Słyszałem ,że gdzieś niedaleko trójmiasta praczka w szpitalu rąbała
            8 tyś miesięcznie.
          • tomekjot Re: Ile powinien zarabiać lekarz? 18.02.08, 11:58
            a wirtualnie ile to wychodzi.

co to znaczy REALNIE. Pytam poważnie
            • Gość: kubek Re: Ile powinien zarabiać lekarz? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.02.08, 12:09
              1. nie jestem lekarzem - pracuje w sektorze it zarabiajac n-razy tyle co
              przecietny lekarz
              2. realnie to znaczy tyle co w/w lekarz otrzymuje przelewem na konto - a nie
              tyle ile wyczytales w gAZECIE ze otrzymuje
              3. nie jestem egoista i cynikiem / na zachodzie europy docenia sie ambitnych
              ludzi (np za to ze postanowili zostac lekarzami ) i sa za to odpowiednio
              wynagradzani, pani z biedronki na zachodzie tez zarabia na tyle zeby spokojnie
              sie utrzymac i cos tam sobie odlozyc, problem naszego kraju nie dotyczy
              wylacznie lekarzy ale tez i takie ekspedientki / zarobki tych grup zawodowych
              nie sa nawet smieszne - one nie pozwalaja na zwykla ludzka egzystencje!
              • Gość: DJ Re: Ile powinien zarabiać lekarz? IP: *.ip.netia.com.pl 18.02.08, 13:02
                A czy Ty buraczku (ja też pracuję w IT ale uważam, że w branży cukrowniczej... z
                samymi burakami) skojarzysz kiedyś prosty ekonomiczny fakt: Twoja mniejsza
                pensja = większa pensja lekarza, górnika, nauczyciela itd, itp.?

Jak na analityczny umysł z rynku IT to trochę kiepsko Ci idzie łączenie faktów,
                skoro tego nie rozumiesz...
                Jak im źle to niech się przekwalifikują ! Ja tak zrobiłem bo... byłem ambitny i
                pracowity... cechy, które tak cenisz...
                • Gość: doktór Re: Ile powinien zarabiać lekarz? IP: *.jmdi.pl 18.02.08, 23:20
                  > Jak im źle to niech się przekwalifikują !
                  dobrze, przekwalifikujemy się, wyjedziemy itede - tylko kto ci zrobi
                  angioplastykę jak dostaniesz zawału? hydraulik?
              • Gość: Marcin Re: Ile powinien zarabiać lekarz? IP: 217.147.104.* 18.02.08, 13:23
                Kubek,

Problemem tego kraju jest administracja ktora nie wiadomo co robi, jest to
                pochodna debilnego prawa ktore usiluje regulowac czy np. srasz na rozowo czy
                zolto. Kolejny problem to przerosty zatrudnienia, o ile lekarzy jest zbyt malo
                to nauczycieli juz zbyt duzo. Najwiekszy problem to ilosc platnikow skladek do
                ilosci korzystajacych z "bezplatnej" sluzby zdrowia. A na koniec pytanie -
                dlaczego cicho nad trumna dochodow lekarzy. Spoleczenstwo prosilekarzy aby
                rozliczali WSZYSTKIE swoje dochody wg. skali PIT prowadzac pelna ewidencje -
                kiedy kasy fiskalne ?
                • tomekjot Re: Ile powinien zarabiać lekarz? 18.02.08, 13:39
                  Z 6 000 brutto jak bym nie liczył REALNIE za nic nie wychodzi 1100
                  • Gość: kubek Re: Ile powinien zarabiać lekarz? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.02.08, 15:23
                    pokaz mi - ale nie w artykule podrzednego redaktora - tylko w zyciu, dowod
                    wyplaty 6k brutto dla mlodego lekarza. ja Tobie moge sluzyc takowym - ale tam
                    jest netto 1.100 (Z DYZURAMI!)
                    • Gość: relo Re: Ile powinien zarabiać lekarz? IP: *.szczecin.mm.pl 18.02.08, 16:13
                      Kolejny medyk, co szanuje ludzi. Cytat: "podrzedny redaktor". Co za
                      język? Nadludzi? Faszystów? Jak to możłiwe, że takie indywidua
                      kończą medycyne?
                      • Gość: kubek Re: Ile powinien zarabiać lekarz? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.02.08, 16:43
                        kolejny osiol ktory nie potrafi czytac ze zrozumieniem, kilka postow wyzej
                        napisalem, ze nie jestem lekarzem.
      • Gość: małaMi Re: Ile powinien zarabiać lekarz? IP: *.adsl.inetia.pl 18.02.08, 11:48
        Gościu a co z tymi którzy nie mają związków zawodowych? Jak mają
        zgłosić sprzeciw? Co z drobnymi sklepikarzami czy małymi firmami
        usługowymi? Nigdy nie poprę strajku lekarzy, nauczycieli czy
        rolników. Wiecznie poszkodowani! Trzeba sobie zadać pytanie ilu
        lekarzy z naszego kraju wyemigrowało? Czy ktoś zna takie statystyki?
        Wydaje mi się że niezbyt wielu. Więc chyba nie jest im tak źle.
        • Gość: zaangażowany Re: Ile powinien zarabiać lekarz? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.08, 19:46
          Obywatelko MałaMi! Pamiętaj!
          Mały przedsiębiorca to mały wyzyskiwacz! I spekulant!

A poważnie: popieram.
      • Gość: relo Re: Ile powinien zarabiać lekarz? IP: *.szczecin.mm.pl 18.02.08, 15:53
        Jak to trzymajmy sie razem? Komuna już upadła. A dopóki ktos nie
        zatka tej czarnej dziury jaką jest panstwowa słuzba zdrowia w
        Polsce, to dalsze podnoszenie pensji nie ma sensu. Ile byśmy nie
        wlali kasy w ten system, to oni ciągle będa mówić MAŁO. Powiadam
        wam - to jest bagno, które najpierw trzeba zmeliorować i osuszyć!!!
        • Gość: prosty ekonom Re: Ile powinien zarabiać lekarz? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.08, 19:48
          E tam! Prościej podnieść składkę zdrowotną. Nakradną się więcej i będzie spokój
          na jakiś czas...
          • Gość: lekarz Re: Ile powinien zarabiać lekarz? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.08, 21:02
            kto nakradnie my lekarze ja ci powiem kto, to pacjenci wymuszający
            nienależne im parocedury. jak lekarz weżmie 100 łapówy to siedzi w
            pierdlu, ale jak pacjent wymusi świadczenia za tausena to dobrze
    • Gość: obywatel Ile powinien zarabiać lekarz? IP: *.telgam.pl 18.02.08, 11:52
      Uważam, że lekarze powinni proacować za darmo - bo za studia nie
      zapłacili nic a pracę w szpitalu czy przychodni wykorzystują do
      łapania klientów do prywatnych gabinetów.
      • snakesss Re: Ile powinien zarabiać lekarz? 18.02.08, 14:23
        No nie, prawdziwy geniusz. Rozumiem, że taki sam plan masz dla
        wszystkich absolwentów wyższych uczelni?
    • Gość: jj Ile powinien zarabiać lekarz? IP: *.ae.poznan.pl 18.02.08, 11:54
      " To młodzi lekarze robiący specjalizację na koszt Ministerstwa
      Zdrowia. " Na jaki koszt Ministerstwa? Lekarz robiący specjalizację
      pracuje i to ciężko. To jak za tę bardzo odpowiedzialną pracę
      miałby nic nie otrzymywać.
      • Gość: poinformowany Re: Ile powinien zarabiać lekarz? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.08, 19:50
        Przecież często nie otrzymują. Ba! Na specjalizacji pozarezydenckiej trzeba
        zapłacić kilkanaście złotych za możliwość pracy na zabytkowym sprzęcie i
        odwalanie dydaktycznej roboty za profesorków ustawionych...
    • Gość: jj Ile powinien zarabiać lekarz? IP: *.ae.poznan.pl 18.02.08, 11:54
      " To młodzi lekarze robiący specjalizację na koszt Ministerstwa
      Zdrowia. " Na jaki koszt Ministerstwa? Lekarz robiący specjalizację
      pracuje i to ciężko. To jak za tę bardzo odpowiedzialną pracę
      miałby nic nie otrzymywać?
      • Gość: auroa Re: Ile powinien zarabiać lekarz? IP: *.softdesk.com.pl 18.02.08, 12:54
        nie wiem gdzie ta odpowiedzialna praca, w święta miałam okazję spotkać się w szpitalu z młodymi "lekarzami-rezydentami". normalnie nóż się w kieszeni otwierał, siedzi taki jeden z drugim na dyżurze w izbie przyjęć, patrzy na pacjenta i nawet nie wie do jakiego specjalisty go skierować, bo on jest "neurologiem" czy innym logiem nie związanym z tą częścią ciała :/ nożesz qrwa i oni mają czelność rządać wiekszej kasy - specjalizacja specjalizacją ale porządny lekarz powinien umieć chociażby rozpoznać charakter choroby i umiec skierować do odp. lekarza.
        • snakesss Re: Ile powinien zarabiać lekarz? 18.02.08, 13:58
          Opisana sytuacja będzie coraz częstsza: na pracę w Izbie Przyjęć czy
          Szpitalnym Oddziale Ratunkowym jest mało chętnych nawet za
          przyzwoitą stawkę. Gdy stawka nie jest przyzwoita to ochotników nie
          ma wcale, a dyrekcja placówki będąc zmuszona zapewnić obsadę robi
          to "z łapanki" i tak trafiają tam ludzie niespecjalnie do tego
          przygotowani
        • Gość: jj Re: Ile powinien zarabiać lekarz? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.08, 19:11
          Auroa, wyobraż sobie ,że to jest bardzo odpowiedzialna praca. Może
          za mało wiesz i dlatego głosisz takie teorie jak przystało na
          żółtodzioba... A może czegoś zazdrościsz? Nie zazdrość. Weż się
          za to co potrafisz robić i znajdziesz satysfakcje w życiu.
        • Gość: * Re: Ile powinien zarabiać lekarz? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.08, 19:19
          ()Auroa co nie udało się lekarza poderwać?
    • Gość: ja mu place Ile powinien zarabiać lekarz? IP: *.cable.ubr09.croy.blueyonder.co.uk 18.02.08, 12:19
      "Ja mu place, a on ma byc do dyspozycji", "niech odpracuje studia" -
      beznadzieja! Organizacja sluzby zdrowia jest do bani, ale glosami
      obrazajacymi lekarzy nic nie zdzialacie. Jeszcze wiecej z nas
      wyjedzie, a w naszej sluzbie zdrowia nadal bedzie balagan. Tylko
      gorsza frustracja po stronie i pacjentow, i lekarzy.
    • yola13 lekarz który......... 18.02.08, 12:25
      lekarz który nie umie postawic diagnozy, przepisuje jakies leki bez
      rozeznania dobrze choroby albo przy nie diagnozowanej chorobie nie
      zleca żadnych badań, albo taki co przepisuje antybiotyki na byle
      pierdołę bez badań posiewowych, no i w godzinach przyjmowania
      pacjentów na NFZ przyjmujacy prywatne wizyty swoich znajomków, albo
      proponujacy bardzo drogi specyfik albo lek którego ulotek od swojego
      przedstawiciela ma całe mnóstwo(i przepisuje go tylko dlatego ze ma
      w tym jakis udział procentowy) powinien dostac kopa w dupę a nie
      podwyżkę, a takich lekarzy jak opisuje wyżej jest w Polsce całe
      multum, przekonuje sie teraz na własnej skórze
      • Gość: hekate Re: lekarz który......... IP: *.chello.pl 18.02.08, 12:37
        To lecz się sama, a nie zawracaj dupę!!!!!!
        • yola13 Re: lekarz który......... 18.02.08, 12:43
          A co może to twoim zdaniem wszystko jest w porzadku? Pozatym trudno
          nazwac to leczeniem sytuacje przeze mnie opisaną
          • yola13 Re: lekarz który......... 18.02.08, 12:44
            z Ciebie pewnie taki sam lekarz, skoro tak pyska drzesz
      • mazda1f Re: lekarz który......... 18.02.08, 13:32
        ty za to uogolniasz cos w stylu "kazdy polak to zlodziej"
        problemow jest kilka
        - nierentownosc szpitali(przerosniete kadry nie medyczne,nieudolni dyrektorzy itp.)
        - adekwatnosc wynagrodzenia do pracy(lekarz ktorego opisujesz robi tak bo w tym samym czasie ktos inny zasuwa za dwoch otrzymujac o wiele mniejsze pieniadze - przynajmniej w szpitalach tak jest) powinni zrezygnowac z wszelkich dodatkow premii itd., placic zaleznie od kwalifikacji/umiejetnosci(nie zawsze tytul naukowy = wiedza i umiejetnosci)+ dyzury osobno
        - wprowadzic dodatkowe oplaty jak u sąsiadów po 5-10zl za wizyte co by ludzie przestali marnowac czas lekarza(mniejsze kolejki)
        - drogie leki - moze ci farmaceuta w aptece dac tanszy zamiennik mozna tez o to spytac

problem niekompetencji lekarzy to raczej problem calej edukacji gdzie profesorem jest sie do konca zycia chociaz nie napiszesz ani jednego artykulu, ani niczego nowego sie nie nauczysz
        tutaj po prostu konsekwencje takiego stanu moga byc bardziej niebezpieczne i dotkliwe
        • yola13 Re: lekarz który......... 18.02.08, 14:49
          ja nie napisałam że wszyscy lekarze tacy są, chodzi o to ze takich
          niekompetentnych lekarzy jest mnóstwo ale znam tez dobrych lekarzy,
          rozumiem ze brak kompetencji tych konowałow usprawiedliwiasz
          systemem, tylko lekarz moze cos tak głupiego napisać, czyli co na
          katarek zapiszesz mi 3 antybiotyki bo system jest głupi tak? Albo
          zlecisz mi wycięcie czegoś czego nie ma bo system jest do dupy?
          Posłuchaj sam jakie bzdety wypisujesz. A co pacjent jest winien
          systemowi? A zachowanie lekarzy odbija sie głownie na pacjentach, a
          pozatym przyjmowanie prywatnych pacjentów w godzinach pracy na NFZ
          jest zdaje się niezgodne z prawem.........nie chce mi sie dalej tego
          tłumaczyć, a jeżeli chodzi o nieudolnych dyrektorów szpitali to
          dlatego ze na tym stanowisku powinni byc prawdziwi menedżerowie po
          Akademii Ekonomicznej albo po studiach prawniczych
          • Gość: taki ktos Re: lekarz który......... IP: *.cable.ubr09.croy.blueyonder.co.uk 18.02.08, 15:05
            Yola czy Dominika, chociaz to obojętne. Zniknij z tego forum, jestes
            skończoną de.ilką.
            Swiat wg Yoli
            • yola13 Re: lekarz który......... 18.02.08, 15:07
              tobie lekarzyno moge powiedzieć to samo
              • Gość: od do yoli Re: lekarz który......... IP: *.cable.ubr09.croy.blueyonder.co.uk 18.02.08, 15:13
                Zastanawiam sie nad rodzajem zaburzen, ktore wystepuja w twojej
                psychice. Kolejna wizyta w prywatnej klinice bedzie u psychiatry?
                Tylko w zadnym wypdaku kolejne dziecko, po co ma byc nieszczesliwe.
                • Gość: stan2x Re: lekarz który......... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.08, 18:24
                  Czy na studiach medycznych uczą takiego chamstwa?
                  • Gość: poinformowany Re: lekarz który......... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.08, 19:59
                    Żeby tylko! Jak się komuś wydaje, że lekarze to jakaś elita społeczna, to jest w
                    grubym błędzie.
            • Gość: polak-niezłodziej Re: lekarz który......... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.08, 19:57
              Oczywiście. Jest idiotką, bo nazywa rzecz po imieniu. Zamiast powiedzieć, że
              lekarz "efektywnie wykorzystuje czas opłacony przez NFZ", pisze bezczelnie, że
              lekarz _kradnie_ pieniądze z NFZ nie oferując w zamian zakontraktowanego czasu.

Naprawdę powinna się wstydzić! W takim katolickim kraju takie herezyje wypisywać.
        • Gość: anty,anty Re: lekarz który......... IP: 82.146.248.* 18.02.08, 21:12
          mazda1f-ale Ty jesteś"MąDRY"-same głupoty wypisujesz.Który farmaceuta da ci
          tańszy zamiennik,kiedy ma % dochód od ceny leku.Im droższy lek tym ma większy
          dochód.Uważasz,że jest wspaniałomyślny i będzie działał przeciw
          sobie?-bzdura.Panie doktorze mazda1fm pan(i) zapomniał kto jest dla kogo.Pan
          uważa,że pacienci są dla lekarzy aby Ci mogli dobrze zarabiać a mnie się
          wydaje,że jest odwrotnie lekarze są dla pacjentów.Spróbujcie wprowadzić
          symboliczne współpłacenie np: 5 zł od wizyty lekarskiej to władza przepchnie
          przez ucho igielne nawet słonia.Najpierw będzie 5 zł,za 2 m-ce 10 zł,za 6 m-cy
          20 zł,za 12 m-cy 50 zł a za 18 m-cy pełna odpłatność.Pusty śmiech mnie ogarnia
          jak wszelkiej maści przedstawiciele"braci" lekarskiej oświadczają,że
          wspópłacenie zmniejszy kolejki bo pacjenci w ramach zagospodarowania wolnego
          czasu wyczekują (często na stojąco) w tasiemcowych kolejkach do lekarza i mają w
          tym przyjemność-większej obłudy nie słyszałem.Takie gadanie zmierza do wyłudenia
          dalszych pieniędzy od biednego społeczeństwa.Emeryci wspomagajcie lekarzy czynem
          i umierajcie przed terminem bo PANOWIE lekarze chcą Was obedrzeć ze skóry.
          • Gość: doktór współpłacenie jest potrzebne IP: *.jmdi.pl 18.02.08, 23:29
            wbrew pozorom, współpłacenie daje pacjentowi prawo do powiedzenia "płacę i
            wymagam". Teraz pacjent NIE PŁACI (może komuś tam płaci, jakiemuś NFZowi, ale
            nie lekarzowi, więc nie płaci). Jak będzie płacił FIZYCZNIE, dostanie fakturę
            gdzie będzie napisane ile co kosztuje, to nie da sobie zrobić bezsensownych
            badań, nie będzie łaził do lekarza z byle powodu i nie dopuści do sztucznego
            zawyżania świadczeń (przykład - hospitalizacje z powodu "przełomu
            nadciśnieniowego") bo będzie to JEGO obciążało bezpośrednio. Pacjent będzie miał
            prawo wymagać jakości. Najlepsza kontrola to kontrola ODDOLNA - nie przez
            urzędników z NFZ, ale przez pacjentów, którzy płacą, wiedząc za co i mają wybór
            idąc tam, gdzie jest lepiej i taniej. A w tej chwili, ponieważ wszystko jest za
            darmo, pacjent może nam skoczyć.
      • tritomek Re: lekarz który......... 18.02.08, 16:14
        "antybiotyk bez badan posiewowych" kobieto, zastanow sie co piszesz...
        po pierwsze primo: wiesz ile kosztuje posiew? to sie dowiedz, i wiedz ze nasz system opieki tego nie wytrzyma.
        po drugie primo: na posiew czeka sie kilka dni (zaleznie od tego w jakim kierunku sie go wykonuje). bedziesz czekac 3 dni na wynik bez leczenia?
        • Gość: znachor Re: lekarz który......... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.08, 20:02
          Jasne tritomku! Po chu...steczkę robić posiew. Lepiej przetestować na pacjencie
          to, co koledzy przedstawiciele proszą, żebyś wypisywał.
          Pacjent pobierze sobie ze 3 specyfiki przez miesiąc, w końcu któryś zasoczy, a
          Ty zarobisz na kolejną konferencję sponsorowaną przez <cenzura> lub <cenzura> a
          może nawet <cenzura>.
          • tritomek Re: lekarz który......... 18.02.08, 22:20
            chyba musze napisac jasniej... zanim otrzymalibysmy wynik posiewu pacjent musialby miec wdrozone leczenie (ktore zwykle zadziala, bo wiadomo jakie patogeny najczesciej wywoluja infekcje - inne np. u dziecka szkolnego, inne u pacjenta oddzialu szpitalnego), inaczej jego stan na pewno sie pogorszy. jezeli to leczenie nie pomoze to wtedy jest czas na posiew. nasz system opieki zdrowotnej nie da rady udzwignac posiewu u kazdego zakatarzonego pacjenta. nie wiem tez na jakiej podstawie sugerujesz ze wypisuje leki, o ktorych wypisanie prosza przedstawiciele...
      • Gość: gość Re: lekarz który......... IP: *.devs.futuro.pl 18.02.08, 19:01
        Tego nie dokana nawet Stwórca.
        W dziesięć minut: (bo tyle trwa wizyta u lekarza ze względu na to że jest ich mało a pacjentów dużo)
        1. Wysłuchac pacjenta
        2. Poprosić żeby się rozebrał i dokładnie zbadać
        3. Postawic diagnozę
        4. Wybrać leki zgodnie z życzeniami finansowymi pacjenta i zachowaniem zasad konkurencji
        5. Wypisać skierowania nabadania przesiewowe
        6. Wypisac plik recept (zwykle każdy pacjent chce każdy lek na odrębnej recepcie bo tak taniej bo sobie kupi każdy w innej aptece)
        7. Wypisać zwolnienie lekarsie
        8. Pożegnać pacjenta

Czego Wy ludzie od nas oczekujecie. Czy wam się nie wydaje że nam byłoby lepiej pracować w godnych warunkach zarówno dla nas jak i dla naszych pacjentów. A tak w ogóle to w tym całym natłoku agresji nie wydaje się wam że są też tacy lekarze którzy są mili dla swoich pacjentów nawet jak zarabiają 1100 netto. I że starają się ich leczyc dobrze. I że się angażują. Dzwonią wieczorami do szpitala i pytają o swoich chorych mimo że rano i tak przyjdą. Bardziej niż brak pieniędzy boli mnie ta wasza agresja. I bardziej z tego powodu wyjechałabym z granicę niz z powodu pieniędzy.
        • Gość: anty Re: lekarz który......... IP: 82.146.248.* 18.02.08, 21:25
          Gości-jak dzwonią wieczorem i pytają o stan chorego to Ciebie odrywają od pilnej
          pracy związanej z oglądaniem telewizji w pokoju lekarskim.Wszyscy co
          kiedykolwiek leżeli w szpitalu wiedzą jak panowie lekarze rękawy sobie
          wydzierają w czasie pracy na dyżurach.Pytanie czemu lekarze nie mogą pracować w
          systemie pracy zmianowej? drugie pytanie czemu gabinety lekarskie nie maja kas
          fiskalnych a sprzedawca pietruszki w sklepiku musi mieć?
      • Gość: ****************** Re: lekarz który......... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.08, 19:21
        ()((*)Yola, coś ci się w tym głupim łbie po...
      • Gość: dr Re: prawnik który......... IP: 80.51.10.* 18.02.08, 21:47
        prawnik ktory ma zalatwiona robote po znajomosci i nie zna sie na niczym a juz
        na pewno na prawie tez powinien dostac kopa w dupe. jednak w zwiazku z tym nikt
        nie postuluje zeby wszystkim prawnikom pracujacym w panstwowych firmach obnizyc
        pensje ponizej poziomu pensji hydraulika.
    • Gość: x Ile powinien zarabiać lekarz? IP: *.ltkalmar.se 18.02.08, 12:30
      A gdzie jest powiedziane, ze dyrektor szpitala ma zarabiac wiecej
      niz specjalista? Poza tym dyzury to drugi etat, wiec nalezy sie
      minimum drugie tyle, co z pensji.
      Ta dyrektor najwyrazniej nie rozumie, ze to zadne wytlumaczenie , ze
      lekarz 2morze sobie doronbic " na dyzurach. Sama niech sobie dorabia
      na dyzurach, albo jako noicny stroiz, glupia baba jedna!
      Pensja dla specjalisty ma byc 3x srednia krajowa i koniec dyskysji.A
      dyzury sa kosztem wypoczynku i prywatnego zycia. Tylko tepaki tego
      nie sa w stanie zrozumiec!!!
      • Gość: Ania Etat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.08, 12:40
        Podwyżki tak, ale za pracę "na etacie" tzn. lekarz siedzi na d.... w
        swoim miejscu pracy 8 h dziennie. A teraz pytanie za 100 punktów,
        kto zna takiego lekarza w państwowej służbie zdrowia?
        No tylko wtedy, to już nie będzie siły i czasu na prywatną praktykę
        i/lub dyżury.
        • Gość: lekarka Re: Etat IP: *.chello.pl 18.02.08, 21:11
          droga moja! Ja tak pracuję. A właściwie nawet mniej- po urodzeniu
          dziecka stwierdziłam, że wolę spędzać więcej czasu z nim, niż
          agresywnymi pacjentami. Napisałam podanie o 1/4 etatu - i jestem w
          pracy dokładnie 9 h 28 minut tygodniowo. I więcej nie mam zamiaru.
          Jak widać na forum- mam rację. Niech żałuja pacjenci- będzie trochę
          trudniej dostać się do chirurga dziecięcego.
      • Gość: coss Re: Ile powinien zarabiać lekarz? IP: *.bsi.bytom.pl 18.02.08, 12:53
        > Pensja dla specjalisty ma byc 3x srednia krajowa i koniec dyskysji.A
        > dyzury sa kosztem wypoczynku i prywatnego zycia.

Ja też jestem specjalistą, też po wymagających studiach i nikt mi jakoś 5k nie chce od ręki zapłacić za to tylko, że mam wykształcenie. Bo niby za co? Zarabiasz tyle, ile warta jest twoja praca, a nie tyle, ile roisz, że ci 'się należy'.
        Lekarze powinni się ocknać. Cztery lata egzaminów, czasem wymagających, ale do zdania, nie oszukujmy się. Dwa lata popijania kawusi na tzw. blokach. Brak nawet symbolicznej magisterki. Wszystko na koszt państwa (mój!). A zaraz po studiach gwarancja zatrudnienia. Naprawdę macie jak pączki w maśle.
        Żądanie 5k po samych studiach z argumentacją 'bo tak' to plucie w twarz reszcie społeczeństwa!
        • Gość: md Re: Ile powinien zarabiać lekarz? IP: *.pam.szczecin.pl 18.02.08, 14:18
          ale ty jestes glupi i zakompleksiony...nie masz pojecia o studiach medycznych nie masz pojecia o specjalizacji...ale swoje napisac musisz...bo ty jestes specjalista...bo ty powinienes zarabiac....bo ty 3 klasy masz skonczone i od 20 lat lopata machasz...szkoda gadac...
        • dr01 Re: Ile powinien zarabiać lekarz? 18.02.08, 23:35
          > Ja też jestem specjalistą, też po wymagających studiach i nikt mi jakoś 5k nie
          > chce od ręki zapłacić za to tylko, że mam wykształcenie. Bo niby za co? Zarabia
          > sz tyle, ile warta jest twoja praca, a nie tyle, ile roisz, że ci 'się należy'.
          > Lekarze powinni się ocknać. Cztery lata egzaminów, czasem wymagających, ale do
          > zdania, nie oszukujmy się. Dwa lata popijania kawusi na tzw. blokach. Brak nawe
          > t symbolicznej magisterki. Wszystko na koszt państwa (mój!). A zaraz po studiac
          > h gwarancja zatrudnienia. Naprawdę macie jak pączki w maśle.
          > Żądanie 5k po samych studiach z argumentacją 'bo tak' to plucie w twarz reszcie
          > społeczeństwa!
          Drogi Panie, ja bym bardzo chciał, aby moja pensja była kształtowana przez WOLNY
          RYNEK - zależała od wykształcenia, doświadczenia, umiejętności itede. ALE TAK
          NIE JEST, bo w polskiej ochronie zdrowia NIE MA WOLNEGO RYNKU!!!!! Więc albo
          zrobią reformy i wolny rynek, albo 3x średnia krajowa dla specjalisty (wolałbym
          wolny rynek, bo wtedy zarobię WIĘCEJ)
          zdrowia życzę

• Gość: aurora Re: Ile powinien zarabiać lekarz? IP: *.softdesk.com.pl 18.02.08, 13:01
        hmm, a gdzie jest powiedziane, że pracownik ma zarabiać mniej od swojego szefa?
      • Gość: jietf Re: Ile powinien zarabiać lekarz? IP: *.adsl.inetia.pl 18.02.08, 16:18
        Tiaaa, kierownik przedsiebiorstwa zatrudniajacego 1000 wysoce wykwalfikowanych
        pracownikow ma zarabiac mniej niz szeregowy robol?

Wiesz, to moze damy szefowi NBP pensje minimalna, ciekawe jak bede po tym
        wygladac stopy procentowe.
      • Gość: juesej 2 Re: Ile powinien zarabiać lekarz? IP: *.dsl.wlfrct.sbcglobal.net 19.02.08, 08:57
        Hmmm czytam i coraz bardziej sie dziwie,-jakich to "wspanialych"
        lekarzy mamy w Polsce.Sa wyjatki ale w wiekszosci tak wlasnie jest,-
        pazernosc,arogancja,brak kultury i nierozumienie,ze pacjent to
        ich "chleb". Nie lecza, a przyjmuja pacjentow....tasmowka.
        Traktuja pacjentow ,jak przedmioty a nie podmioty.Paniska.
        A dlaczego nie pracuja na zmiany?Tak jest np.za oceanem.A dyzury sa
        24 godz.I zawsze sa przyjaznie nastawieni,kompetentni ,profesjonalni.
    • Gość: LO Ile powinien zarabiać lekarz? IP: 195.39.217.* 18.02.08, 12:44
      Powinni być rozliczani z czasu pracy tak jak inni pracownicy.Nieraz
      od pacjentów szpitali słyszę, że przed 8 rano jeszcze lekarzy nie ma
      a po 12 już nie ma.Dostać się do specjalisty lub na badania
      dodatkowe to dla pacjenta horror. Po kilka miesięcy czekania.
      To że lekarz wywalczy większą pensję i tak nie poprawi sytuacji
      pacjenta.
    • Gość: M.K. Ile powinien zarabiać lekarz? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.08, 12:54
      Bez zmain w całym systemie opieki, każde dodatkowe nakłady zostaną
      przeznaczone na wzrost płac personelu medycznego. Należy skończyć z
      zarządzaniem szpitalami przez lekarzy. Jacy z nich meandżerowie
      widać świetnie po ilości zadłużonych szpitali. Dlaczego rezydent ma
      zarabiać 5000 zł? Niech najpierw pokaże kwalifikacje a nie dyplom
      uczelni medycznej. Jeżeli je posiądzie i zostanie specjalistą niech
      zarabia i 5 średnich krajowych ale nie wcześniej.
    • galan12 te hieny zawsze będąmiały mało 18.02.08, 13:05
      te hieny zawsze będąmiały mało
    • Gość: Misia Ile powinien zarabiać lekarz? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.02.08, 13:06
      Lekarz, nauczyciel, prawnik zaraz po studiach wszystko jedno nie powinien
      zarabiać więcej niż polowa śtredniej krajowej brutto tj. ok. 1500 zł. Zaraz po
      studiach, gdy adept zawodu przychodzi do pracy, właściwie umie i potrafi
      niewiele, albo prawie nic. Dopiero po uplywie 5-10 latach pracy, mozna
      powiedzieć, że zdobył on jakiś "szlif". Natomiast, żeby zostać specjalistą w
      danym zawodzie potrzeba jest ok. 15-20 lat pracy. I to z całą pewnością
      potrzebne jest duże zaangażowanie, aby taką wysoką specjalizację móc uzyskać.
      Teraz byle konował, jak ma kasę otwiera praktykę prywatną. I okazuje się, że
      choć tyle jest gabinetów prywatnych, to tak naprawdę nie ma się gdzie leczyć. No
      i co z tego, że tam płaci się ogromne kwoty za leczenie? Może jedynie jest tam
      czyściej, lekarze milsi i lepiej ubrani. Ale poza tym nic więcej nie wynika
      dobrego dla pacjentów.
    • Gość: Andrzej W dupach im sie poprzewracalo!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.02.08, 13:07
      Maja laczna pensje ok. 5000 zl a chca 2-3 razy wiecej. Ja pracuje u
      prywaciarza zarabiajac 3200 zl i oddaje miesiecznie kilka stow
      podatku na skladke zdrowotna (tym samym oddaje na pensje lekarzy
      wynoszaca 5000zl - jak juz pisalem). Lekarze ze swoich zarabkow dla
      mnie nic nie daja. Jak chce isc do lekarza specjalisty to on mi
      mowi, ze nie moze mnie przyjac bo nie ma takiej mozliwossci, ze juz
      limit wyczerpany. Wtedy musze isc prywatnie do lekarza placac
      kazdorazowo 50-100zl. Lekarze zaczna mnie leczyc panstwowo dopiero
      wtedy gdy dostana podwyzki 5000-10000zl, gdy ja bede zarabial
      3200zl. Cisnie mi sie pare slow na jezyk w stylu sku..., chu....itp.
      Ktos napisze, ze skoro mam tylko 3200zl i jest mi malo to moge
      zmienic prace a nie biadolic. Oczywiscie, ze moge. Tylko, ze jezeli
      lekarz uwaza ze malo zarabia to tez moze zmienic prace lub wcale nie
      isc na studia medyczne skoro od wielu lat wiadomo jest, ze
      bajonskich sum sie nie zarabia. Ale ludzie ciagle ida na studia
      medyczne, poniewaz im sie to oplaca i nie maja az tak zle jak sami
      mowia! Chca tylko zarabiac 5 srednich krajowych bo ratuja ludzkie
      zycie. Skladaja przysiege Hipokratesa lub przyrzeczenie lekarskie ,
      ze beda ratowac ludzkie zycie i niesc pomoc. A moze powinno sie
      znowelizowac te przysiegi, przyrzeczenia: "Bede niesc pomoc i
      ratowac ludzkie zycie, ale gdy bede zarabial znacznie wiecej niz
      zwykly szary czlowiek, ktoremu niose pomoc. Znacznie wiecej - min 5
      srednich krajowych". Banda sku...ow! Skoro teraz nie moge sie
      doczekac wizyty u lekarza wiec mam ich w d... i jak dla mnie sluzba
      zdrowia powinna byc zlikwidowana. Skoro chodze prywatnie wiec dalej
      bede chodzil prywatnie a lekarze niech strajkuja, glodowki robia,
      ale nie dawac tym dusigroszom zadnych podwyzek.
      • Gość: do Andrzejka Re: W dupach im sie poprzewracalo!!! IP: *.cable.ubr09.croy.blueyonder.co.uk 18.02.08, 13:22
        Witam potencjalnego klienta. Nie ma sie co licytowac na liczby. My
        chcemy reformy, a nie byc na byle zachcianke takiego typka jak ty,
        zeby leczyc jasnie wielmoznemu katarek, albo natychmiast kierowac do
        specjalisty (w wiejszosci miejsc na swiecei sa kolejki do
        specjalistow). Przez takich jak ty (zaluje, ale nie uzyje okreslenia
        Pan) ludzie wyjezdzaja, a nie tylko dla pieniedzy. Skoro tobie cisna
        sie okreslenia sku... chu..., nie pozostaje nic innego jak
        powiedziec nawzajem. Kup sobie poradnik medyczny cwoku i dawaj w te
        pedy lecz cukrzyce, padaczke, wytnij sobie co nieco (koniecznie
        laparskopowo), moze zdazysz sie nauczyc czegos o chorobach nerek, a
        moze o leczeniu bialaczek. Lec po Poradnik sku... chu...!!!!!
        • Gość: szok Re: W dupach im sie poprzewracalo!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.08, 21:06
          Prawie ładnie sie doktor słów fachowych nauczył, ale buraczanego języka jeszcze nie wyzbył. I o czym tu rozmawiać?
          • dr01 Re: W dupach im sie poprzewracalo!!! 19.02.08, 15:01
            > Prawie ładnie sie doktor słów fachowych nauczył, ale buraczanego języka jeszcze
            > nie wyzbył. I o czym tu rozmawiać?
            z burakami rozmawia się po buracku, tak jak z Niemcami po niemiecku, z Anglikami
            po angielsku itd.. ważne jest to, aby obie strony się wzajemnie zrozumiały. A my
            - lekarze się dostosujemy..
    • tewie60 W kamasze gó..arzy !!! 18.02.08, 13:13
      Autor pisze:
      "...Tymczasem fora internetowe pełne są opinii, że o godz. 8 lekarza jeszcze nie
      ma, a po 11-12 już nie ma na oddziale. Dlaczego? Bo mają prywatne praktyki,
      gdzie przyjmują pacjentów, którzy nie mogą dostać się do "zapracowanych" lekarzy
      w szpitalach. I kasują 100 zł za wizytę trwającą pięć minut. Oczywiście bez
      rachunków..."

I tu się kłania pomysł poprzedniej władzy - w kamasze !!! gó..arstwo i niech
      się nauczą, że "służba" w nazwie zobowiązuje. Ledwo taki szczeniak wyjdzie z
      uczelni, a już by chciał mieć willę z basenem. A wszystko kosztem ludzi starych
      i schorowanych oraz dzieci, bo przecież te dwie grupy wiekowe stanowią
      zdecydowaną większość pacjentów.

Rozpieprzyć korporacje zawodowe ( z prawnikami jest tak samo) i dać wybór - albo
      państwowy etat, albo prywatna praktyka, a nie 2 w jednym.
      Człowiek w każdym innym zawodzie płaci rocznie grube tysiące na tzw.
      "ubezpieczenie", a przysługuje mu jedynie miejsce w poczekalni.
      Może od tego zacząć, od praw pacjenta, a nie od zachcianek wydrwigroszy w
      białych kitlach !
      • snakesss Re: W kamasze gó..arzy !!! 18.02.08, 13:48
        Służbę to możesz mieć w domu (jak Cię stać), a nie w ochronie
        zdrowia.
      • Gość: +- Re: W kamasze gó..arzy !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.08, 22:07
        Rozwalić korporacje. Tak jest. Niech taki krawiec jak chce zostanie
        chirurgiem, albo sędzią, a może prokuratorem. A dlaczego fryzjer jak
        chce nie może w swoim salonie pięknosci specjalizować się w
        kardiochirurgii? Nasłucha się przecież tylu tych spraw sercowych. A
        taki np murarz jak chce powinien leczyć zęby dentyście. Tylko nie
        wiem czy dentyście starczyłoby pieniędzy na wyrwanie jednego
        chwiejącego się zęba, biorąc pod uwagę stawki murarskie.
      • Gość: mm Re: W kamasze gó..arzy !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.08, 22:22
        Powinno się ich rozliczyć z każdej przepracowanej godziny!!!
        Wprowadzić 3-zmianowy system pracy, całkowicie zlikwidować dyżury.

• Gość: ibuprom Ile powinien zarabiać lekarz? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.08, 13:16
      Tyle ile każdy ,czyli znacznie więcej niż zarabiamy.Lekarz nie lekarz każdemu za
      "niewolnicwto" należy się godziwe wynagrodzenie a nie głodówki ,zagłuszanie i
      inne g**** !!!
    • Gość: ZYTA 2 Ile powinien zarabiać lekarz? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.02.08, 13:35
      Ile sam wyrobi pod warunkiem że będzie miał płacone za faktyczne usługi które
      wykupi od niego szpital lub przychodnia a sam będzie sobie opłacał składki na
      emerytury.
      Lekarzom juz sie w głowach przewraca oni w jednym etacie mają płacone za osiem
    • ortopedawawa Ja lekarz 18.02.08, 13:42
      Trudno nie zgodzić sie z wieloma opiniami na tym forum - ale
      zastanawia mnie jedno - czy Państwo jestescie świadomi, że Polska
      należy do państw UE wydających najmniej na głowę mieszkańca - nawet
      o połowe mnhiej niż Czechy!!!. Dostęp do specjalistów jest
      dramatyczny ponieważ ich po prostu nie ma, a NFZ, który powinien
      gwarantować ich świadczenie po prostu płaci za nie grosze - w moim
      dawnym Szpitalu 3.75 zł - tak to prawda. Zgodnie z tym co tu wszyscy
      Państwo piszecie, o zmianie stanowiska pracy, ja właśnie tak
      zrobiłem. Odszedłem ze Swojego Szpitala, gdzie leczyłem ludzi
      operacyjnie - za przyjazd w nocy do operacji dostawałem ekstra ok 20
      zł - a zapewniam Państwa, że jest to bardzo dobry Szpital i powazne
      operacje. Teraz pracuje w Prywatnej Firmie - Pacjenci zdrowi,
      sympatyczni no i oczywiście zamożni. Zarabiam za naprawde lekką
      pracę dokładnie CZTERY razy tyle co w państwowym szpitalu i to bez
      dyżurów. Czasami tylko zastanawiam się czy z punktu Państwa
      polskiego tak powinno być - wykształcenie mnie na tym poziomie to 10
      lat pracy - teraz korzystają tylko zamożni - normalni Pacjenci maja
      trochę mniejsze szanse - i czy tak powinno być?
      Pozdrawiam
      • Gość: kiełbaska Re: Ja lekarz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.08, 13:55
        Ty lekarz. Ja uciekam.
        Polskiego to w tym twoim uczeniu zabrakło. W Polsce jest lekarzy jak
        ziemniaków, tylko kartofli brak.
      • Gość: Bambo Ja lekarz, jak ci nie jest głupio???? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.02.08, 14:02
        Skończyć medycyne po to, by za lekką pracę brać grubą kasę.
        Człowiek czuje się szczęśliwy, gdy się napracuje, by innym nieść ulgę w
        cierpieniu. Prawdziwi lekarze wyjeżdżają po to nawe na misje. A ty durnowaty,
        jesteś conajwyżej śmiesznym małym konowałkiem, skoro tak wielką radość przynosi
        ci przyjmowanie grubej ksiory od pachnących drogimi perfumami, spasionych
        bogaczy! A fuj! I ty nazywasz siebie lekarzem? Z lekarza stałeś się sługusem
        bogatych nadętych spaslaków! A fuj! Obrzydzenie mnie bierze, jak pomyslę, że
        można się aż tak upodlić!
        • Gość: md Re: Ja lekarz, jak ci nie jest głupio???? IP: *.pam.szczecin.pl 18.02.08, 14:24
          kolejny kretyn...i jeszcze sie tym chwali...powinien byc test na inteligencje przed napisaniem czegokolwiek na tym forum...
          • snakesss Re: Ja lekarz, jak ci nie jest głupio???? 18.02.08, 15:30
            Uśmiałem się, szacunek
          • Gość: Atk Re: Ja lekarz, jak ci nie jest głupio???? IP: *.chello.pl 18.02.08, 17:22
            Przy naborze na AM tez powinien być test na inteligencję!
            • snakesss Re: Ja lekarz, jak ci nie jest głupio???? 18.02.08, 18:03
              W swoim czasie był, nie wiem, czy jest nadal
    • Gość: mmm Ile powinien zarabiać lekarz? IP: 83.168.106.* 18.02.08, 13:50
      zlodzieje i tyle!!!! jak nie dasz koperty to bedzsiesz dalej
      chorowal!!!!
    • Gość: Czarek Założyć im kasy fiskalne i wprowadzić kontrole!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl