Dodaj do ulubionych

Rektor UMK o fuzji z Akademią Medyczną i bydgos...

IP: 158.75.220.* 30.06.04, 20:54
Jestem pracownikiem UMK. Stwierdzam od kilku lat dramatyczne obniżanie się
poziomu nauczania na naszej Uczelni. Częściowo winna jest sama młodzież,
coraz gorzej kształcona, slabo radząca sobie z poprawnym pisaniem i
rozumieniem czytamnych tekstów. Głowną winę ponosi jednak tzw. system -
profesor z 2 500 pensji, kuriozalne systemu oceny pracowników naukowych etc.
Inną - feudalne relacje samodzielni pracownicy - reszta (doktoranci,
asystenci, czy studenci). Efekt - rankingi za chwilę pokażą gołą prawdę.
Obserwuj wątek
    • Gość: rutek Re: Rektor UMK o fuzji z Akademią Medyczną i bydg IP: *.y.INTELINK.pl / *.y.INTELINK.pl 30.06.04, 23:26
      po pierwsye nie wiem co ma sie twoja wzyowiedz do tekstu w gazecie. Fakt ze
      uniwersytet przyjmuje taka a nie inna mlodziez nie do konca jest zalezne od
      niego ale od sytuacji szkolnictwa sredniego. To nie tylko UMK ma takie problemy.
      Inna sprawa to kasa jak plynie z zaocznych studentow. Po trzeci nikt nie kaze
      ci pracoac na UMK i narzekac mozesz isc do Akademii Bydgoskiej gdzie poziom
      jest "super".
      Po czwarte tzw intelgencja bydgoska i ttych kilku kolesi ktorym zalezy na
      stolkach mysle ze jest zbyt mizerna aby zpesuc rozwoj UMK w Toruniu
      • Gość: maciej Re: Rektor UMK o fuzji z Akademią Medyczną i bydg IP: *.int.elnet.pl / 81.15.222.* 30.06.04, 23:36
        Właśnie toczą się boje o to by sobie zagwarantować nienaruszalność i wieczną
        uniwersyteckość wycinając inne uczelnie.Do tego między innymi łapy dokładają
        tj. Prof. Jemiołkowski wraz z nową ustawa o szkolnictwie wyższym.Jest to
        perfidne wycięcie konkurencji, która tworzy się w całej Polsce.Niestety już do
        Torunia tylu nie podąża co kiedyś i właśnie w tym problem!!!!A nie daj Boże w
        bydzi powstanie uniwerek!!!!
        • Gość: edi uświadomienie rzeczywistego poziomu Bydgoszczy IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 01.07.04, 00:46
          czlowieku!
          1. nikt przynajmniej z Torunia nie wycina konkurencji dla jego uczelni - bo
          regionie takiej nie ma.
          2. Wieczna uniwersyteckość Torunia wynika m.in. stąd, że miał wyższą uczelnię
          już w 1568 roku, czwartą w kraju, podczas gdy w Bydgoszczy nie było jeszcze
          punktów skupu runa leśnego. Próby odtworzenia uczelni w Toruniu trwały od 1920
          roku i zakończyły sie pozytywnie dopiero po 20 latach - w 1938 (przerwane
          wojną). Obecny istnieje od prawie 60 lat - i powstając NIC NIE ZABRAŁ
          Bydgoszczy.
          3. Może po prostu młodzi ludzie nie chcą studiować w Bydgoszczy nie z winy
          Torunia, tylko dlatego, że im się w Bydzi nie podoba?! Może nie wdzą tam
          perspektyw?!
          • Gość: maciej toruńskie myślenie IP: *.int.elnet.pl / 81.15.222.* 01.07.04, 01:18
            1. Ale moze byc konkurencja, swiat zmienia sie.
            2. W 1568 wyższa uczelnia, ciekawe.Czy mowa o tym uniwerku z Wilna?Gdyby nie ta
            druga to wiesz co byłoby teraz w Toruniu?Co za brednie, przerwane wojna.czy Ty
            nie z tego portalu www.toru.....pl
            3. Ludzie z Bydgoszczy chca studiowac w Bydgoszczy np. psychologie, filologie,
            medycyne, telekomunikacje i wiele innych kierunkow.tych kierunkow ktorych nie
            ma to z reguly Poznan, Wawa, Gdansk, Krakow.Ci biedniejsi studiuja w Toruniu.
            Szczególnie widza perspektywy w Toruniu gdzie bezrobocie jest jednym z
            wiekszych w kraju.A zadłużenie miasta wynosi 55% budzetu!
            • Gość: edi poczytaj książki, Macieju... IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 01.07.04, 01:40
              Odpowiadam na Twoje pytania:
              1. W 1568 roku powstało Torunskie Gimnazjum Akademickie. Kształciło na
              kierunkach medycznym , filozoficznym, teologicznym, humanistycznym,
              matematycznym. W tamtym czasie uczelnie wyższe na 3 lub 5 letnim systemie
              posiadał Kraków, Wilno, Gdańsk (wówczas nie polski). Była tez próba powołania
              Akademii Zamojskiej, ale nie wyszła. O Bydgoszczy jakos nie pisza, cholera.

2. Nie wiem dlaczego twierdzisz, że w Toruniu studiują biedniejsi. Stancje są w
              Toruniu droższe o 25-40%, mieszkania o 10-20%, zakup 1 metra kwadratowego
              dorższy o 15-25%, a domku nawet do 60-90% niz w Bydgoszczy (Wyborcza z
              16.06.2004)

3. Według mnie studenci przy wyborze uczelni nie kieruja sie poziomem
              zadłużenia danej gminy, co może ciebie dziwic, a mnie nie. ja twierdzę, że
              przyszłych studentów interesuje poziom kształcenia, ilośc i jakośc kadry,
              prestiż, możliwość otrzymania pracy, atrakcyjna infrastruktura do życia i
              wypoczynku (akademiki, knajpy, imprezy, tzw. "lajf"). Jeśli ciebie przy wyborze
              uczelni interesuje poziom zadłużenia gminy - to radze wybrać Mińsk (Białoruś)
              czy Grozny - na pewno nikt nie udziela im kredytów.

Miłego studiowania! A wróc potem do rodzinnej Brzydgoszczy i podziel sie wiedzą
              z innymi - może zostaniesz wykładowcą jakiejś "renomowanej" uczelni bydgoskiej?
              • Gość: maciej Re: poczytaj książki, Macieju... IP: *.int.elnet.pl / 81.15.222.* 01.07.04, 02:38
                widzisz tak sklada sie, ze dawno temu studiowalem w Instytucie przy ulicy
                Grudziadzkiej. Nie stac bylo mojej rodziny na studia w Wawie. Ze mna na roku
                byli ludzie z Czerska, Brodnicy, Ełku, Inowroclawia, Torunia i Bydgoszczy.Na
                stancji mieszkałem tylko semestr, pozniej w akademiku nr 5 na Słowackiego, a
                jeszcze pozniej dojezdzalem.Studiowalem w latach kiedy Ty moze robiłeś w
                majty.Dla mnie Odnowa, Imperium, kino Kopernik to bylo wszystko, sorry jeszcze
                teatr W.H. Wierz mi nic ciekawego nie dzialo sie w Toruniu. (co dzis moze
                zaoferowac studentom Toruń?Knajpy, kluby i starówka to dzisiaj mało.O jakiej
                infrastrukturze piszesz, te akademiki na bielanach, a moze na mickiewicza i
                Słowackiego.Widziales centrum akademickie (kortowo)w Olsztynie i sam Olsztyn,
                Torun przegrywa.Fakt takiej sobie jakosci uniwerek).
                Ja natomiast wiecej siedzialem w bibliotekach w pokoju, bo fizyka to raczej
                nie sa łatwe studia.Ale koledzy z prawa, historii owszem czytali tak ze na
                drugi dzien nic nie widzieli.Mialem tam mistrzów, nie da ukryc sie Prof.
                Łęgowski, z matematykow chyba wieczny mgr Bobiński, dr Kiżuk, oj stare czasy.
                O Gimnazjum akademickim to słyszałem, nie myslalem ze traktujesz to jako
                zalazek wyzszej uczelni.Zasobnosc gminy tez jest istotna, od tego zalezy co w
                miescie dzieje sie.W Toruniu niestety zastój i to straszny.Lubie to
                miasto,starówka, bulwar F. specyficzna atmosferka Bielan.Ludzie w Toruniu nie
                maja perspektyw, z UMK nawet uciekaja do innych osrodkow tj. Poznan Wawa, a
                nawet Lublin.Znam takie osoby.
                Mieszkam w Bydgoszczy, widze ze rozwija sie, potencjał naukowy rośnie (krakowa
                nie zbudowano od razu).Jezeli nikt nie bedzie rzucal kłód pod nogi to za kilka
                lat przepasc miedzy naszymi miastami bedzie jeszcze wieksza.Zwroc uwage kilka
                przykładów Lotnisko miedzynarodowe, Centrum szkolenia NATO, inwestycje
                miejskie, seminarium duchowne i wiele innych. W Toruniu marazm, nawet płatki
                chca wyprowadzić sie. A wskazniki ekonomiczne niestety tez nie najlepsze.
                ps. O Bydgoszczy owszem pisza, tylko trzeba poszukac w literaturze historycznej.
                • b_a_c_k_u_p Re: poczytaj książki, Macieju... 02.07.04, 14:54
                  Gość portalu: maciej napisał(a):

> widzisz tak sklada sie, ze dawno temu studiowalem w Instytucie przy ulicy
                  > Grudziadzkiej. Nie stac bylo mojej rodziny na studia w Wawie. Ze mna na roku
                  > byli ludzie z Czerska, Brodnicy, Ełku, Inowroclawia, Torunia i Bydgoszczy.Na
                  > stancji mieszkałem tylko semestr, pozniej w akademiku nr 5 na Słowackiego, a
                  > jeszcze pozniej dojezdzalem.Studiowalem w latach kiedy Ty moze robiłeś w
                  > majty.

dawno to nigdzie nic nie było

studiowałeś fizykę - studia na które idzie się raczej w przypadku niepowodzenia
                  na innych kier. - to warunkuje obecność osób z regionu - swoją drogą gdzie te
                  twoje telekomunikacje itp. ? w bydgoszczy fizyki nie ma ?

> Dla mnie Odnowa, Imperium, kino Kopernik to bylo wszystko, sorry jeszcze
                  > teatr W.H. Wierz mi nic ciekawego nie dzialo sie w Toruniu. (co dzis moze
                  > zaoferowac studentom Toruń?Knajpy, kluby i starówka to dzisiaj mało.

nawet 25 lat temu było więcej ciekawych miejsc niż te które wymieniłeś; musiałeś
                  tutaj baaardzo dawno studiować; a może po prostu byłeś zbyt drętwy by się dobrze
                  bawić; takim to nawet w krakowie czy wawie będzie źle;

> O jakiej
                  > infrastrukturze piszesz, te akademiki na bielanach, a moze na mickiewicza i
                  > Słowackiego.Widziales centrum akademickie (kortowo)w Olsztynie i sam Olsztyn,
                  > Torun przegrywa.Fakt takiej sobie jakosci uniwerek).

takiej sobie jakości ? ty chyba na głowę upadłeś - to kedna z najgorszych i
                  najmłodszych uczelni w polsce; a że jeziorko mają - fakt klimat fajny - tylko
                  kto studiuje tylko dla klimatu;

> Ja natomiast wiecej siedzialem w bibliotekach w pokoju, bo fizyka to raczej
                  > nie sa łatwe studia.Ale koledzy z prawa, historii owszem czytali tak ze na
                  > drugi dzien nic nie widzieli.

nie wypowiadaj się więc na temat studenckiego życia towarzyskiego, bo nie masz o
                  nim zielonego pojęcia;

> Mialem tam mistrzów, nie da ukryc sie Prof.
                  > Łęgowski, z matematykow chyba wieczny mgr Bobiński, dr Kiżuk, oj stare czasy.
                  > O Gimnazjum akademickim to słyszałem, nie myslalem ze traktujesz to jako
                  > zalazek wyzszej uczelni.Zasobnosc gminy tez jest istotna, od tego zalezy co w
                  > miescie dzieje sie.

co się dzieje to zależy od inicjatywy ludzi; nie byłem jeszcze na zorganizowanej
                  przez gminę zabawie, na której bym się dobrze bawił; chyba że ktoś lubi pikniki
                  radia pik;

> W Toruniu niestety zastój i to straszny.Lubie to
                  > miasto,starówka, bulwar F. specyficzna atmosferka Bielan.Ludzie w Toruniu nie
                  > maja perspektyw, z UMK nawet uciekaja do innych osrodkow tj. Poznan Wawa, a
                  > nawet Lublin.Znam takie osoby.

a ja znam osoby z wawy, ba nawet z japoni, które studiują w toruniu; czy dlatego
                  że nie mają u siebie perspektyw ?

> Mieszkam w Bydgoszczy, widze ze rozwija sie, potencjał naukowy rośnie (krakowa
                  > nie zbudowano od razu).Jezeli nikt nie bedzie rzucal kłód pod nogi to za kilka
                  > lat przepasc miedzy naszymi miastami bedzie jeszcze wieksza.

jaki potencjał naukowy ? pisz konkretnie;

> Zwroc uwage kilka
                  > przykładów Lotnisko miedzynarodowe, Centrum szkolenia NATO, inwestycje
                  > miejskie, seminarium duchowne i wiele innych. W Toruniu marazm, nawet płatki
                  > chca wyprowadzić sie. A wskazniki ekonomiczne niestety tez nie najlepsze.

tradycje duchowne to w toruniu mamy większe; a co do płatków to na razie się
                  nigdzie nie wyprowadzają, poza tym jeśli nawet to do lubicza, a to tak jak fordon;

> ps. O Bydgoszczy owszem pisza, tylko trzeba poszukac w literaturze historycznej

skoro wiesz że piszą - znaczy znalazłeś; podaj tytuły publikacji - z chęcią
                  sobie poczytam;
                  • Gość: maciej Re: poczytaj książki, Macieju... IP: *.int.elnet.pl / 81.15.222.* 02.07.04, 17:49
                    Powiem krotko, na fizyke nie ida debile bo to studia za trudne.Zaczynalo nas
                    120, a skonczylo jezeli nie myle sie 17.Bylo 11 astronomow skonczyl
                    jeden.studia to nie kluby, wóda i caly czas imprezki.Takowe byly i najczesciej
                    w nich uczestniczyli historycy, prawnicy i geografowie.Piszesz fizyka jak nie
                    powiodło sie.Załosny jestes.Pierwszego roku synku bys nie zaliczyl.wtedy fizyki
                    w bydzi nie bylo, a studia stricto techniczne mnie nie interesowaly.studiowalem
                    w latach 80 i akurat to byl okres stanu wojennego tak wiec nie mow mi co dzialo
                    sie w Toruniu bo podejrzewam, ze nawet plemnik Twoj jeszcze nie byl na tym
                    swiecie.Druga polowa lat 80 owszem i grzes gral w odnowie, ale tego nie mozna
                    przyrownac do krakowa czy Wawy, to przepasc.
                    Olsztyn owszem mlody uniwerek, ale ilu wykladowcow z torunia tam wyklada!!!Na
                    marke trzeba popracowac, gdyby nie wilniacy to nie byloby UMK.
                    Wiadomo, ze nikt dla klimatu nie studiuje chodzilo tylko o porównanie, nie
                    rozumiesz?Co ty nazywasz zyciem studenckim?zachlewanie sie wódą?A czy ja mam
                    pojecie o zyciu studenckim to raczej troche wiecej mam w tym wzgledzie do
                    powiedzenia.Japonczycy jezeli studiuja w Toruniu to chyba tez ze wzgledu na
                    koszty, ja na ich miejscu wybralbym Oxford, Yale, Sorbone czy cos innego co
                    jest naprawde znane w swiecie.
                    Jaki potencjał piszesz.Bardzo proste. kiedys tylko w bydzi bylo SN i WSI
                    dzisiaj cztery uczelnie, chyba widac ten rozwoj.
                    Odnosnie platkow to cos tam pisali wasi forumowicze, ze nawet platki was
                    opuszczaja, a lubicz to dzielnica czy odrebna jednostka administracyjna?
                    Co pisza o bydgoszczy, jedna z pozycji to np. "Dzieje Bydgoszczy do 1806" autor
                    Franciszek Mincer.
                    • b_a_c_k_u_p Re: poczytaj książki, Macieju... 05.07.04, 10:11

> Powiem krotko, na fizyke nie ida debile bo to studia za trudne.Zaczynalo nas
                      > 120, a skonczylo jezeli nie myle sie 17.Bylo 11 astronomow skonczyl
                      > jeden.

a Ty skończyłeś - po twoich postach wnioskuję, że nie

> studia to nie kluby, wóda i caly czas imprezki.Takowe byly i najczesciej
                      > w nich uczestniczyli historycy, prawnicy i geografowie.Piszesz fizyka jak nie
                      > powiodło sie.Załosny jestes.Pierwszego roku synku bys nie zaliczyl.wtedy
                      >fizyki w bydzi nie bylo, a studia stricto techniczne mnie nie
                      >interesowaly.studiowalem

czym są studia - wie każdy, kto studiował - to ty wywołałeś kwestię imprez i
                      życia studenckeigo

kto tutaj jest żałosny ?

a co wtedy było w bydgoszczy ?

> w latach 80 i akurat to byl okres stanu wojennego tak wiec nie mow mi co dzialo
                      > sie w Toruniu bo podejrzewam, ze nawet plemnik Twoj jeszcze nie byl na tym
                      > swiecie.Druga polowa lat 80 owszem i grzes gral w odnowie, ale tego nie mozna
                      > przyrownac do krakowa czy Wawy, to przepasc.

trzeba było się na studia do wawy wybrać, a nie wybierać taki "prowincjonalny" -
                      jak go nazwałeś - uniwerek; inna sprawa że toruń już na poczatku lat 80 był
                      jedną ze stolic nowej fali; taaa, wiem - to była pewnie nowa fala dla historków,
                      prawników i geografów; może problem leży w tym że po prostu nie uczestniczyłeś w
                      życiu towarzyskim; swoją drogą ciekawe skąd wiesz co się wtedy działo w
                      warszawie ?

> Olsztyn owszem mlody uniwerek, ale ilu wykladowcow z torunia tam wyklada!!!Na
                      > marke trzeba popracowac, gdyby nie wilniacy to nie byloby UMK.
                      > Wiadomo, ze nikt dla klimatu nie studiuje chodzilo tylko o porównanie, nie
                      > rozumiesz?Co ty nazywasz zyciem studenckim?zachlewanie sie wódą?

a kto ma wykładać - nauczyciele z bydgoszczy; gdyby nie toruń nie było by
                      bydgoszczy; każdy ma życie studenckie na odpowiadającym jego osobie poziomie -
                      Ty, zachlewanie wódą - przykro mi; to w jakimś stopniu tłumaczy twoje
                      wypowiedzi, myślisz nietrzeźwo;

> A czy ja mam
                      > pojecie o zyciu studenckim to raczej troche wiecej mam w tym wzgledzie do
                      > powiedzenia.

kilka postów niżej na podstawie moich wypowiedzi wnioskujesz mój poziom
                      intelektualny; a tutaj sam produkujesz takie kwiatki; przecież to zdanie to
                      czysty gramatyczny nonsens;

> Japonczycy jezeli studiuja w Toruniu to chyba tez ze wzgledu na
                      > koszty, ja na ich miejscu wybralbym Oxford, Yale, Sorbone czy cos innego co
                      > jest naprawde znane w swiecie.

taaa, ale toruńska konserwacja zabytków jest jedną z najlepszych na świecie,
                      toruńska astronomia jest jedną z najlepszych w europie (a żywa ikona tego
                      wydziału - prof. Wolszczan - autorem odkrycia na miarę przewrotu
                      kopernikańskiego) , et cetera.

> Jaki potencjał piszesz.Bardzo proste. kiedys tylko w bydzi bylo SN i WSI
                      > dzisiaj cztery uczelnie, chyba widac ten rozwoj.

kiedyś to w bydgoszczy był skup runa leśnego; jak na razie nie ma kadry, nie ma
                      wystarczającej liczby wydziałów z uprawnieniami do doktoryzowania, nie ma
                      odpowiedniej liczby wydziałów, nie ma nawet biblioteki z prawdziwego zdarzenia,
                      a przede wszystkim nie ma tradycji edukacyjnych;

> Odnosnie platkow to cos tam pisali wasi forumowicze, ze nawet platki was
                      > opuszczaja, a lubicz to dzielnica czy odrebna jednostka administracyjna?

na razie jeszcze odrębna jednostka - inna sprawa że przenoszą tam produkcję -
                      siedziba firmy pozostaje w toruniu;

> Co pisza o bydgoszczy, jedna z pozycji to np. "Dzieje Bydgoszczy do 1806" autor
                      > Franciszek Mincer.

przeczytam
                      • Gość: maciej :) IP: *.int.elnet.pl / 81.15.222.* 05.07.04, 15:59
                        1. Niestety skonczylem - kiepsko wnioskujesz!
                        2. WSP i ATR.
                        3. Nie było mnie stac na studia w Wawie!
                        4. Masz racje gdyby nie Torun to nie byłoby Bydgoszcz. Chyba to nijaki
                        Kazimierz wielki dla przeciw wagi krzyzackiemu toruniowi.
                        5. Ta nowa fala to owszem byla chlopcy z ZOMO.
                        6. W Wawie studiowali koledzy stad pewne informacje.
                        7. W odroznieniu od ciebie widzialem to zycie kulturalne studentow, tak wiec
                        nie mow mi co sie dzialo.
                        8. nauczyciele akademiccy tez tam wykladaja, jak ty synku malo wiesz!
                        9. Niektorzy potrafia tylko odczytac zdania proste, trudno.
                        10.Wolszczan z ktorym kiedys mialem przyjemnosc rozmawiac swoje badania
                        prowadzi w stanach, a nie tutaj!
                        11.Wedlug obowiązujacej ustawy o szkolnictwie wyzszym AB praktycznie spelna juz
                        wszystkie kryteria.
                        12. A co maja tradycje edukacyjne.Ilu wiekowe musza byc?Co to za kryterium?
                        Chyba bazarowe!!!
                        13. Skup runa lesnego do dzisaj jeszcze egzystuje!
                        • b_a_c_k_u_p Re: :) 07.07.04, 11:07

> 1. Niestety skonczylem - kiepsko wnioskujesz!
                          > 2. WSP i ATR.
                          > 3. Nie było mnie stac na studia w Wawie!
                          > 4. Masz racje gdyby nie Torun to nie byłoby Bydgoszcz. Chyba to nijaki
                          > Kazimierz wielki dla przeciw wagi krzyzackiemu toruniowi.
                          > 5. Ta nowa fala to owszem byla chlopcy z ZOMO.

patrz - a ja zawsze myślałem, że to byli muzycy;

> 6. W Wawie studiowali koledzy stad pewne informacje.
                          > 7. W odroznieniu od ciebie widzialem to zycie kulturalne studentow, tak wiec
                          > nie mow mi co sie dzialo.

widziałeś czy może znowu koledzy mówili

> 8. nauczyciele akademiccy tez tam wykladaja, jak ty synku malo wiesz!
                          > 9. Niektorzy potrafia tylko odczytac zdania proste, trudno.

taaa a niektórzy to nawet takowego nie potrafią napisać - tworzą wymyślne
                          efemerydy zapominając o regułach gramatyki j. polskiego - cyt.

"A czy ja mam pojecie o zyciu studenckim to raczej troche wiecej mam w tym
                          wzgledzie do powiedzenia."

> 10.Wolszczan z ktorym kiedys mialem przyjemnosc rozmawiac swoje badania
                          > prowadzi w stanach, a nie tutaj!

ale prowadził tutaj - z resztą dalej uczestniczy w życiu uniwersyteckim UMK,
                          aktywnie wspierając rozwój toruńskiego ośrodka badań astronomicznych (notabene
                          jednego z najlepszych w Europie);

> 11.Wedlug obowiązujacej ustawy o szkolnictwie wyzszym AB praktycznie spelna
                          >juz wszystkie kryteria.

praktycznie to na każdym uniwersytecie musi być wydział prawa - a tego o ile się
                          nie mylę akurat u was brak

> 12. A co maja tradycje edukacyjne.Ilu wiekowe musza byc?Co to za kryterium?
                          > Chyba bazarowe!!!

bazarowy to jest Twój intelekt - skoro nie potrafisz zrozumieć zasadności tego
                          kryterium - a dyskutując używasz argumentów niemerytorycznych;

inna sprawa że ty, stefan i kilka innych osób wykazuje ewidentną odporność na
                          agrumenty, a całą tą debatę sprowadza do wzajemnego przekrzykiwania się i
                          licytacji zarzutów, a jak wiadomo kretyni zawsze krzycza najgłośniej;

dziwi mnie tylko to że takowi siedzą w urzędzie wojewódzkim co widać po adresach
                          z którego wysyłane są - bądź były - wasze posty;

moje dalsze uczestnictwo w tej dyskusji jest bezsensowne, a moje chęci do tego -
                          równe zeru; przecież nie będę kopał się z koniem;

> 13. Skup runa lesnego do dzisaj jeszcze egzystuje!

to po co wam jeszcze uniwersytet;
                          • Gość: maciej Re: :) IP: *.int.elnet.pl / 81.15.222.* 07.07.04, 12:20
                            Wolszczan owszem wspiera toruńską astronomię. Owszem jeden z lepszych w
                            Europie, ale w stanach taki ośrodek to zabytek.
                            Wydział prawa nie istnieje na wielu uniwerkach i nie stanowi przeszkody według
                            obowiązującej ustawy.
                            Kryterium tradycji to żadne, wyłącznie bazarowe.Proszę podaj w jakiej to
                            ustawie wyróżniono takie kryterium. Według tego to w wiekszości miast Polski
                            nie mogłyby powstawać uniwerki.
                            Widzę, że ta twoja kultura osobista jest tylko pozorna, obrażać to potrafisz!!!
                            A znajomość zagadnień sieci jest =0. Na jakiej podstawie wnioskujesz po IP, ze
                            piszę z UW. Totalna bzdura. Nigdy nie byłem i nie jestem pracownikiem
                            UW.Popatrz na moje IP, mam różne, jak myślisz co jest tego powodem?Wiesz co to
                            jest router?
                            ps. skup runa leśnego jest bardzo ważnym elementem bytu akademickiego.Jak
                            myślisz dlaczego?Fakt, przytoczone zdanie powyżej jest fatalne stylistycznie.
                            • b_a_c_k_u_p Re: :) 07.07.04, 16:43

> Wolszczan owszem wspiera toruńską astronomię. Owszem jeden z lepszych w
                              > Europie, ale w stanach taki ośrodek to zabytek.

ale jeden z lepszych w europie;

> Wydział prawa nie istnieje na wielu uniwerkach i nie stanowi przeszkody według
                              > obowiązującej ustawy.

podaj przykłady;

> Kryterium tradycji to żadne, wyłącznie bazarowe.Proszę podaj w jakiej to
                              > ustawie wyróżniono takie kryterium. Według tego to w wiekszości miast Polski
                              > nie mogłyby powstawać uniwerki.

co ma do tego ustawa ?

> Widzę, że ta twoja kultura osobista jest tylko pozorna, obrażać to >potrafisz!!!

ja tylko staram się dostosować do poziomu adwersarza; na inwektywy odpowiadam
                              tym samym;

> A znajomość zagadnień sieci jest =0. Na jakiej podstawie wnioskujesz po IP, ze
                              > piszę z UW. Totalna bzdura. Nigdy nie byłem i nie jestem pracownikiem
                              > UW.Popatrz na moje IP, mam różne, jak myślisz co jest tego powodem?Wiesz co to
                              > jest router?

patrz, tak się składa, że wiem co to router; a z moją znajomością sieci też nie
                              jest najgorzej;

przyznaję, że w tym wypadku się pomyliłem - pewnie z powodu podobnego tonu
                              wypowiedzi twoich i stefana - niemniej jednak mea culpa - mogłem to sprawdzić

> ps. skup runa leśnego jest bardzo ważnym elementem bytu akademickiego.Jak
                              > myślisz dlaczego?Fakt, przytoczone zdanie powyżej jest fatalne stylistycznie.
                              • Gość: maciej Re: :) IP: *.int.elnet.pl / 81.15.222.* 07.07.04, 18:49
                                Jak myslisz dlaczego Wolszczan prowadzi badania w USA. Bo jest nieporównywalna
                                baza z europejską. Gdyby takowa była w Polsce to nie opuszczał by kraju.
                                Może czytałeś ostatnio artykuł nt. braków kadry naukowej w Europie?
                                potrzebujemy ok. 700 tys. naukowców, aby konkurować z USA i Japonią. Tylko nie
                                w dziedzinach takich jak prawo, pedagogika, historia, teologia, a w nowych
                                technologiach. To jest bardzo smutne.
                                W Polsce UZ nie ma wydziału prawa. Mi nie o to biegało. Przy powoływaniu
                                uniwersytetu nie ma koniczności istnienia wydziału prawa. Taka jednostkę można
                                utworzyć później tym bardziej, ze sądownictwo w Bydgoszczy rozwija się i może
                                być doskonałą bazą.
                                Może jeszcze raz, kryterium tradycji nie ma żadnego znaczenia dla powoływania
                                uniwerku.Oj, ton wypowiedzi stefka odbiega od mojego. Nie mam rozdwojenia
                                jaźni!!!!
                                • b_a_c_k_u_p Re: :) 08.07.04, 12:48

> Jak myslisz dlaczego Wolszczan prowadzi badania w USA. Bo jest nieporównywalna
                                  > baza z europejską. Gdyby takowa była w Polsce to nie opuszczał by kraju.
                                  > Może czytałeś ostatnio artykuł nt. braków kadry naukowej w Europie?

taaa, ale to się tyczy całej europy; nie ma bezpośredniego związku z naszą
                                  dyskusją; jeśli już to potwierdza tezę o zasadności połączenia UMK i AMB -
                                  większej uczelni będzie łatwiej pozyskać fundusze i konkurować na rynku akademickim;

> potrzebujemy ok. 700 tys. naukowców, aby konkurować z USA i Japonią. Tylko nie
                                  > w dziedzinach takich jak prawo, pedagogika, historia, teologia, a w nowych
                                  > technologiach. To jest bardzo smutne.

zgadzam się w 100%

> W Polsce UZ nie ma wydziału prawa. Mi nie o to biegało. Przy powoływaniu
                                  > uniwersytetu nie ma koniczności istnienia wydziału prawa. Taka jednostkę można
                                  > utworzyć później tym bardziej, ze sądownictwo w Bydgoszczy rozwija się i może
                                  > być doskonałą bazą.
                                  > Może jeszcze raz, kryterium tradycji nie ma żadnego znaczenia dla powoływania
                                  > uniwerku.Oj, ton wypowiedzi stefka odbiega od mojego. Nie mam rozdwojenia
                                  > jaźni!!!!

twoje zdrowie psychiczne bardzo mnie cieszy
    • Gość: Student. Nie podoba mi się to. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.04, 23:44
      Pan pracownik naukowy zwrócił uwagę na ważną rzecz. Najjaśniej nam panujący
      miłościwy Rektor Kopcewicz jest ogarnięty manią rozwijania uniwersytetu, ale
      tylko w sensie wielkości. Wynika to z jego fascynacji uniwersytetami
      amerykańskimi (vide jego expose podcza poprzednich wyborów, w których był
      jedynym słusznym kandydatem). Więcej wydziałów, więcej budynków, więcej
      kierunków itd, itp. Ale jest to najczesciej sztuczne kreowanie bytów, ponad
      potrzeby, bez kadry.

A tymczasem jest kupa spraw do załatwienia na miejscu. Biblioteki sa kiepskie -
      ich organizacja jest archaiczna, a ilość zakupowanych książek dramatycznie
      nieproporcjonalna do ilości studentów. Nowości są najczęściej w jednym
      egzemplarzu (obowiązkowym), który potem pracownik naukowy pożycza na ... 1 rok.
      Jast jakiś chaos ze stołówkami, nikt nie wie co będzie. Kadra naukowa nie
      rośnie - patrz Wydział Nauk Ekonomicznych i Zarządzania. Mozna by tak wymieniać
      i wymieniac.

Poza tym idzie niż demograficzny.

Ogólna filozofia - student dodatkiem do uniwerku. No chyba że zaoczny, bo to on
      go utrzymuje (bezwstydne łupienie ludzi).

A poza tym, jaka Aglomeracja Torunsko - Bydgoska ??? Wolne zarty.

Nie wiem co powodowalo autorami listu z Bydgoszczy, ale slusznie zwrocili uwagę
      iż rozwoj UMK wydaje sie byc nieco na wyrost, ponad mozliwosci istniejacego
      zaplecza.

Proponuje sie tez przyjzec kto robi doktoraty na UMK - rodzina i znajomi
      krolika. Wszystko grubymi nicmi szyte.

Aha, inny temat. GW jest kompletnie bezkrytyczna wobec UMK, zreszta tak jak
      wobec wszystkiego innego w Toruniu, potrafia jedynie krytykowac dziury w
      asfalcie na Polnej i brak wiaty na Legionow. To jest szczyt mozliwosci marnych
      pismakow z GW Torun.
      • Gość: maras student? a może absolwent zawodówki? IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 01.07.04, 01:11
        > Najjaśniej nam panujący miłościwy Rektor Kopcewicz jest ogarnięty manią
        >rozwijania uniwersytetu, ale tylko w sensie wielkości.

a co ty sie tak martwisz o UMK? Dla Torunia "tylko" to dla innych "aż"...

> Więcej wydziałów, więcej budynków, więcej kierunków itd, itp. Ale jest to
        >najczesciej sztuczne kreowanie bytów, ponad potrzeby, bez kadry.

na tych "sztucznie kreowanych" bytach studenci chca studiowac, a na
        tych "prawdziwych" (bydgoskich) nie chcą. Ciekawe dlaczego?

> A tymczasem jest kupa spraw do załatwienia na miejscu. Biblioteki sa
        kiepskie...

Biblioteka UMK jest jedną z 3 w Polsce (obok Jagiellonskiej i Warszawskiej)
        zobowiązanych do zbierania WSZYSTKICH wydawnictw od 1945 roku. Ma ponad 18
        milionów kksiążek i kilkanaście tysięcy starodruków. Najstarsze pochodzą z XII
        wieku

> ich organizacja jest archaiczna...

od 10 lat skomputerywane są wszystkie zbiory, a faksymilowane na bieżąco
        wszystkie starodruki. Gabinet Sztuki zawiera np. WSZYSTKIE europejskie
        leksykony z XIX i XX wieku

> Kadra naukowa nie rośnie - patrz Wydział Nauk Ekonomicznych i Zarządzania.
        Mozna by tak wymieniać i wymieniac.

UMK ma 3 najwieksze aule uniwersyteckie północnej Polski na samym tylko
        wydziale prawa, 2 kolejne - właśnie na ekonomii.

> Poza tym idzie niż demograficzny.

Rozumiem, że jest to argument przeciw powstawaniu nowych, małych uczelni i
        raczej utrzymaniu stanu dotychczasowego? Żadna prywatna firma nie zwiększa
        ilości swych oddziałów, spodzieqwając się recesji

> rozwoj UMK wydaje sie byc na wyrost, ponad mozliwosci istniejacego
        > zaplecza.

UMK ma 12 wydziałów, kilkanaście tysięcy pracowników naukowych, doktoryzuje na
        prawie 100 specjalnościach, ma 12 akademików, około 80 budynków dydaktycznych,
        16 bibliotek, własne radio, 7 gazet, osrodek medyczny - to rzeczywiście
        beznadziejne zaplecze

> Proponuje sie tez przyjzec kto robi doktoraty na UMK - rodzina i znajomi
        > krolika. Wszystko grubymi nicmi szyte.

to, że na WSP/AB studenci przepisują magisterki od siebie, naukowcy każą
        podpisywać lojalki a rektor podrabia podpisy, nie znaczy, że jest tak na
        wszystkich innych uczelniach swiata. Nie mierz innych swoją miarą.

> Aha, inny temat. GW jest kompletnie bezkrytyczna wobec UMK, zreszta tak jak
        > wobec wszystkiego innego w Toruniu, potrafia jedynie krytykowac dziury w
        > asfalcie na Polnej i brak wiaty na Legionow.

zostań dziennikarzem i trop afery. Na UMK.
        ______

a tak na poważnie bo mnie niby "student" rozśmieszył: jeśliby nawet w
        Bydgoszczy powstał uniwerek, to nie znaczey, że studenci bedą chcieli na nim
        studiować. Przykład: uniwersytet gdanski istnieje juz 20 lat, szczecinski 14, a
        olsztynski 8 - i z tych wszystkich miast przyjeżdżają studenci na studia
        prawnicze do Torunia, bo poziom tutaj zapewnia prestiż, wiedzę, pracę. Powstają
        nawet tzw. "grupy gdańskie", "grupy olsztynskie", "grupy bydgoskie". Młodzi
        podejmuja decyzje głowa, a nie (jak zakompleksieni politycy) - urażonymi
        ambicjami.

Żeby Bydgoszcz była atrakcyjna dła młodycvh ludzi powinniscie jeszcze zbudować
        Stare Miasto, 100 knajp, ze 100 zabytkow, pomnik Kopernika i koniecznie -
        sikające żabki na Rynku. To pomoże.
        • Gość: kwasny Re: student? a może absolwent zawodówki? IP: *.udn.pl 03.07.04, 10:48
          Moje obserwacje na temat UMK jako osoby powiazanej niejako z uczelnia ,jestem
          ojcem 2 studentow .Na wydzialach gdzie studiuja panuje absolutna ignorancja
          kadry naukowej : zamiast prowadzenia wykladow opowiastki o osbistych roterkach
          prowadzacego ,historii zycia iitp.,dostep do literatury tak tylko xero ksiazek
          na wlasny koszt,konsultacje odwolywane notorycznie,cwiczenia prowadzone przez
          nieprzygotowanych doktorantow ,a uprzejmosc to nie bo za to nie
          placa.Przeprowadazana ewaluacja dla kogo- nic z niej nie wynika chyba na gorsze
          .Student ktory ma bardzo dabra mature i sprostal wymaganiom egzaminu wstepnego
          to nie absolwent zawodowki lecz gotowy do rzetelnej pracy mlody czlowiek ,
          ktory potrzebuje mistrza .Takich mistrzow ta uczelnia potrzebuje.Z powazaniem.
          • Gość: edi Re: student? a może absolwent zawodówki? IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 03.07.04, 16:32
            moze jeszcze powiinien sie wypowiedziec ktos z rodzicow dzieci z WSP/AB?
      • Gość: eras Uwaga! UMK to stworki i potworki ! IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 01.07.04, 01:20
        podobno pracownicy UMK po nocach łapią male dzieci. Jakby tego było mało,
        wysysaja im krew, a w serce wbijają osikowe kołki...
        Nad ranem można znaleźć w Toruniu pełno kotów, które dojadają resztki.

Wiadomośc z ostatniej chwili:

Senat UMK podjął tajna uchwałe o wyeliminowaniu, a następnie wypatroszeniu
        wszystkich pracowników naukowych z Bydgoszczy. Co prawda nie ma ich wielu, ale
        posłuża do ozdoby gabinetu rektora Kopcewicza...
      • Gość: aNDRZEJ Re: Nie podoba mi się to. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.07.04, 11:41
        chciałem coś napisać w tym temacie, ale po przeczytaniu tych wypocin
        zrezygnowałem......
        Panowie to nie stadiony żużlowe...... . Politycy (np. Gruszka) niech się zajma
        polityką....
    • Gość: maciej Re: Rektor UMK o fuzji z Akademią Medyczną i bydg IP: *.int.elnet.pl / 81.15.222.* 30.06.04, 23:48
      Panie Kopcewicz, ale jest Pan smieszny.A co z farmacja?Dlaczego juz bydgoszcz
      jej nie buduje? A czym wy tak wzmocnicie akademie medyczna.Jaka przewrotność,
      wy chcecie pomoc AM.Myslicie tylko o sobie bo niestety ranga uniwerku spadnie
      nie majac Collegium Medicum.Wychodzicie na przeciw, smiech mnie ogarnia.AB
      najgorszym uniwerkiem, znam gorsze i istnieja.A co moze jeszcze dla dobra
      Bydgoszczy, psychologie z AB wyprowadzicie.Patrzcie jaki dobry dziadziunio!
      Koło tyłka Wam zaczyna się robić, coraz mniejszy nabór nad tym bolejecie!!!!
      • b_a_c_k_u_p Re: Rektor UMK o fuzji z Akademią Medyczną i bydg 02.07.04, 15:02

> Panie Kopcewicz, ale jest Pan smieszny.A co z farmacja?Dlaczego juz bydgoszcz
        > jej nie buduje? A czym wy tak wzmocnicie akademie medyczna.Jaka przewrotność,
        > wy chcecie pomoc AM.Myslicie tylko o sobie bo niestety ranga uniwerku spadnie
        > nie majac Collegium Medicum.

Collegium Medicum ma tylko UJ; wszędzie indziej sa uniwerki i akademie medyczne;
        a ranga jakoś nie spada; ciekawe dlaczego ?

> Wychodzicie na przeciw, smiech mnie ogarnia.AB
        > najgorszym uniwerkiem, znam gorsze i istnieja.A co moze jeszcze dla dobra
        > Bydgoszczy, psychologie z AB wyprowadzicie.

podaj przykłady; kto by chciał tą psychologię wyprowadzać ? tam idą ludzie dla
        których psychologia w gdańsku, nie mówiąc o wwie czy poznaniu, to za wysoki próg

> Patrzcie jaki dobry dziadziunio!
        > Koło tyłka Wam zaczyna się robić, coraz mniejszy nabór nad tym bolejecie!!!!

wszędzie mniejszy nabór bo niż idzie; inna sprawa że umk jest jedną z niewielu
        uczelni o nieujemnym bilansie budżetowym w polsce więc da sobie radę;
        • Gość: maciej Re: Rektor UMK o fuzji z Akademią Medyczną i bydg IP: *.int.elnet.pl / 81.15.222.* 02.07.04, 18:06
          Znasz ustawe o szkolnictwie wyzszym (projekt prezydencki).A wiesz jakim extra
          kierunkiem jest dzis farmacja, jakie mozna z tego miec pieniadze.farmacja miala
          budowac sie w Bydgoszczy swietny obiekt, ale wstrzymano, wiesz moze
          dlaczego.Torun na bazie swojej chemii chce taka farmacje u siebie.A pomysl jaka
          kasa plynie ze studiow w trybie zaocznym dla uczelni.Kto rozporzadza taka kasa?
          Wiesz kto, rektor.tak wiec takie mowienie, ze pomozemy to mydlenie oczu!!!!
          Fakt, ze nawet to CM w krakowie nie sprawdza sie, maja te same problemy co
          bedzie miala AM z UMK.Gra toczy sie o kase, zapewnienie swoim chemikom biologom
          pracy!!!Temat woda, nie che mi sie juz pisac!
          ps. Nie wierze w tak altruistyczne intencje.Nie lubie mydlenia oczu!!!Niektorzy
          pisza, ze zmiana szyldu to bezsens.No wlasnie tak bedzie i w tym przypadku!!!
    • Gość: edi czy to pisze Wydział Promocji Bydgoszczy ? IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 01.07.04, 00:36
      > Jestem pracownikiem UMK.

nie wierzę, że jestes pracownikiem UMK. Twój ton wypowiedzi, negatywna opinia,
      i przede wszystkim -posługiwanie sie ogólnikami wskazuje, ze chcesz popsuc
      wizerunek UMK, a nie znasz szczegółów. Kojarząc to z ostatnimi podrygami
      Bydgoszczy na rzecz uniwerku tamże, można dojść do rzeczywistych inspiracji
      tego tekstu. Znam wielu pracowników UMK i zdecydowana większość jest dumna ,że
      pracuje na czwartej uczelni kraju (ranking Wprost).

> Stwierdzam od kilku lat dramatyczne obniżanie się
      > poziomu nauczania na naszej Uczelni. Częściowo winna jest sama młodzież,
      > coraz gorzej kształcona, slabo radząca sobie z poprawnym pisaniem i
      > rozumieniem czytamnych tekstów.

zła młodzież nie jest wynikiem poziomu uczelni, lecz rodziców, szkół
      podstawowych i średnich. Czytania i pisania nie uczą na uniwersytetach - radzę
      zapoznać sie z programem...

> Głowną winę ponosi jednak tzw. system - profesor z 2500 pensji, kuriozalne
      systemu oceny pracowników naukowych etc.

na to również wpływu nie mają naukowcy z UMK. Pensje czy systemy oceny określa
      minister w Warszawie. Gdybyś był pracownikiem UMK, na pewno wiedziałbyś, co to
      jest Grant, KBN, System Punktów...

> rankingi za chwilę pokażą gołą prawdę.

na razie pokazują całą prawdę i widzę:
      UMK - czwarty w kraju
      A.Med - przedostatnia w kraju
      A.Muz - ostatnia w kraju
      WSP/AB - w rankingu szkół pedagogicznych wyprzedza Siedlce, Słupsk i Czestochowę
      W/g Rzeczpospolitej jedyna uczelnią o klasie miedzynarodowej w regionie jest UMK

Jak będą inne wyniki rankingów, będziemy się martwić. Na razie nie gdybajmy, co
      takiego straszliwego pokażą :-)

Twój głos jest tak szczery jak hipotetyczny głos pracownika Mercedesa: "robimy
      złe samochody!" czy fabryki chrupek Torun-Pacyfik: "Nestle upada!"
      • Gość: maciej Re: czy to pisze Wydział Promocji Bydgoszczy ? IP: *.int.elnet.pl / 81.15.222.* 01.07.04, 01:00
        Edi czy ty dobrze czytales.UMK owszem jako czwarty uniwerek, a nie uczelnia to
        duza roznica!!!!
      • Gość: maciej EDI propaganda komunistyczna! IP: *.int.elnet.pl / 81.15.222.* 01.07.04, 01:04
        Troche prawdy EDI AB wsrod pedagogicznych jest najlepsza w kraju, nawet
        wyprzedziła AP z Krakowa. Niektore Kierunki tj. pedagogika czy tez psychologia
        (nad brakiem boleje UMK) na wysokich miejscach.UMK czwarty jako uniwerek, a nie
        jako uczelnia, tutaj niestety druga dziesiatka.Podajesz fakty jak stary
        komunista!!!!
        • b_a_c_k_u_p Re: EDI propaganda komunistyczna! 02.07.04, 15:06

> Troche prawdy EDI AB wsrod pedagogicznych jest najlepsza w kraju, nawet
          > wyprzedziła AP z Krakowa. Niektore Kierunki tj. pedagogika czy tez psychologia
          > (nad brakiem boleje UMK) na wysokich miejscach.UMK czwarty jako uniwerek, a nie
          >
          > jako uczelnia, tutaj niestety druga dziesiatka.Podajesz fakty jak stary
          > komunista!!!!

a jaka jest wg ciebie różnica miedzy uczelnia a uniwerkiem ? AB jest może i
          najlepsza le wśród akademii - a to edukacyjna III liga; tą wasza psychologią
          lepiej się nie chwal - cała polska sie z niej śmieje (wiem coś o tym, bo
          kończyłem psychologię na uw);

komuniści ? to bydgoszcz zawsze była zapleczem tego typu szubrawców
          • Gość: maciej Re: EDI propaganda komunistyczna! IP: *.int.elnet.pl / 81.15.222.* 02.07.04, 17:28
            Backup to tylko kopia i nic wiecej.Jezeli nie widzisz rozicy miedzy uczelnia a
            uniwerkiem to wybacz, ale chyba studia dla ciebie to jakas fatamorgana.Kto to
            sie tak smieje, chyba tylko tacy dyletanci jak ty co nie maja zielonego
            pojecia.Popatrz na rankingi moze cos wywnioskujesz.raczej psychologi nie
            konczyles na UW bo masz zbyt prymitywny jezyk i myslenie.Szczegolnie ten
            wniosek o szubrawcach jest zbyt jednoznaczny okreslajacy twoj intelekt.
            ps. W Polsce oprocz uniwersytetow sa akademie medyczne, poltechniki itp.popatrz
            w zestawienia to zobaczysz, ze wystepuje ta roznorodnosc.naprawde watpie zebys
            cokolwiek konczyl, oj przepraszam, zgodnie z konstytucja nalezy uczyc sie do 18
            roku zycia, tak wiec w tym przedziale czasowym zawodowka dal ciebie odpowiednia!
            Akademie to nie trzecia liga, bo medyczna z wawy i nie tylko ta wyprzedza UMK
            wsrod uczelni!rzeczywistosc jest okrutna!!!!I jeszcze jedno nie ma co
            porównywac w calej rozciaglosci AB z UMK, bo ta pierwsza na dzis nie ma
            szans.Tylko ze niektore kierunki na AB sa porównywalne z kierunkami na
            UMK.Potrzeba czasu i zmiany pokolenia.Nie wszystkich mozna skazywac na pozarcie
            trzeba dac im szanse!!!
            • b_a_c_k_u_p Re: EDI propaganda komunistyczna! 05.07.04, 10:27

> Backup to tylko kopia i nic wiecej.

widać że z angielskim też na bakier

> Jezeli nie widzisz rozicy miedzy uczelnia a
              > uniwerkiem to wybacz, ale chyba studia dla ciebie to jakas fatamorgana.Kto to
              > sie tak smieje, chyba tylko tacy dyletanci jak ty co nie maja zielonego
              > pojecia.

bo zasadniczych różnic nie ma - tylko organizacyjne - udowodnij mi że jest inaczej;

> Popatrz na rankingi moze cos wywnioskujesz.raczej psychologi nie
              > konczyles na UW bo masz zbyt prymitywny jezyk i myslenie.Szczegolnie ten
              > wniosek o szubrawcach jest zbyt jednoznaczny okreslajacy twoj intelekt.
              > ps. W Polsce oprocz uniwersytetow sa akademie medyczne, poltechniki
              itp.popatrz w zestawienia to zobaczysz, ze wystepuje ta roznorodnosc.naprawde
              watpie zebys cokolwiek konczyl, oj przepraszam, zgodnie z konstytucja nalezy
              uczyc sie do 18 roku zycia, tak wiec w tym przedziale czasowym zawodowka dal
              ciebie odpowiednia !

rany boskie - kretyn czystej wody - tylko tacy słowo biorą dosłownie, bez próby
              interpretacji i zrozumienia szerszego sensu;

> Akademie to nie trzecia liga, bo medyczna z wawy i nie tylko ta wyprzedza UMK
              > wsrod uczelni rzeczywistosc jest okrutna!!!!I jeszcze jedno nie ma co
              > porównywac w calej rozciaglosci AB z UMK, bo ta pierwsza na dzis nie ma
              > szans.Tylko ze niektore kierunki na AB sa porównywalne z kierunkami na
              > UMK.Potrzeba czasu i zmiany pokolenia.Nie wszystkich mozna skazywac na
              pozarcie trzeba dac im szanse!!!

gdyby czasami zdarzyło się tobie pomyśleć - to bez trudu zrozumiałbyś fakt
              takiej rozbieżności sondaży; akademia ma się do uniwersytetu jak nie
              przymierzając miasto do państwa; idąc dalej, to że w polsce jest średnio, nie
              znaczy wcale, że nie ma miast w których jest dobrze - po prostu ocena bytów
              bardziej złożonych (uniwerek to jakby zbiór wielu akademii) zawsze będzie
              bardziej równoważna (bo wydziały dobre będą równoważone przez wydziały gorsze)
              aniżeli ocena bytów prostych (akademii właśnie); spójrz lepiej na rankingi
              poszczególnych kierunków - te są bardziej miarodajne;

nie mam specjalnych nadziei, że zrozumiesz powyższe porównanie, nie mniej jednak
              starałem się użyć języka tak prostego i obrazowego, by jak najbardziej to tobie
              umożliwić;
              • Gość: maciej Re: EDI propaganda komunistyczna! IP: *.int.elnet.pl / 81.15.222.* 05.07.04, 16:33
                Backup to kopia w terminologii informatycznej.
                Struktura niektorych akademii jest czysto uniwersytecka tak jak na AB tylko z
                ta roznica, ze w Toruniu wydziałów jest 11, a w bydzi 4.Tak wiec nie wszystkie
                akademie sa bytem prostym.Owszem zgadzam sie sa akademie specjalistyczne typu
                medyczna, muzyczna, ktore ze wzgledu na swoja specyfike maja inna
                strukture.Oprocz akademi sa jeszcze inne wyzsze uczelnie, ktore strukture maja
                podobna do uniwersyteckiej.
                Na rankingi powolywal sie nijaki edi stad to odniesienie.Ja za przyklad podalem
                nie ranking uczelni tylko wydzialow lub konkretnych kierunkow. Zaznaczam, ze
                bardzo ostroznie podchodze do tego typu ocen.
                ps. a jaka jest twoja specjalizacja, oczywiscie naukowa!
                • b_a_c_k_u_p Re: EDI propaganda komunistyczna! 07.07.04, 11:19

> Backup to kopia w terminologii informatycznej.
                  > Struktura niektorych akademii jest czysto uniwersytecka tak jak na AB tylko z
                  > ta roznica, ze w Toruniu wydziałów jest 11, a w bydzi 4.Tak wiec nie wszystkie
                  > akademie sa bytem prostym.

Założe się że z kadry naukowej tych waszych 4 wydziałów to byście nawet Kolegium
                  Elektorów nie uformowali; ilu wy macie tam profesorów zwyczjnych ? ilu doktorów
                  habilitowanych ? jakie prawdziwe publikacje naukowe ? jakie zaplecze edukacyjne
                  ? jakie osiągnięcia ?

>Owszem zgadzam sie sa akademie specjalistyczne typu
                  > medyczna, muzyczna, ktore ze wzgledu na swoja specyfike maja inna
                  > strukture.Oprocz akademi sa jeszcze inne wyzsze uczelnie, ktore strukture maja
                  > podobna do uniwersyteckiej.
                  > Na rankingi powolywal sie nijaki edi stad to odniesienie.Ja za przyklad >podalem
                  >
                  > nie ranking uczelni tylko wydzialow lub konkretnych kierunkow. Zaznaczam, ze
                  > bardzo ostroznie podchodze do tego typu ocen.

fakt niepodważalny - najbardziej prestiżowe są uniwersytety;

> ps. a jaka jest twoja specjalizacja, oczywiscie naukowa!

ja się ciebie o to nie pytam - pozwol wiec że nie będe odpowiadał;
                  • Gość: maciej Re: EDI propaganda komunistyczna! IP: *.int.elnet.pl / 81.15.222.* 07.07.04, 12:31
                    Moją znasz, chociaż pracuje jako informatyk.Dlaczego te obawy?
                    Radziłbym wejść na stronę AB, ATR, AMB, AM, tam są wszystkie dane dotyczące
                    prof. tytularnych, samodzielnych, prac naukowych, osiągnięć.
                    Widzisz jednak przygotowanie wybitnie bazarowe.Najpierw trzeba sprawdzić, a
                    potem dyskutować!!!!
                    Uniwerki najbardziej prestiżowe?Tylko w jakich dziedzinach?Chyba nie
                    technicznych, medycznych, artystycznych. Trudne są takie porównania. Wiele
                    Polskich uniwerków jest bardzo marnej jakości.
                    • b_a_c_k_u_p Re: EDI propaganda komunistyczna! 07.07.04, 16:47

> Moją znasz, chociaż pracuje jako informatyk.Dlaczego te obawy?

moje też znasz; a pracuję w pokrewnej tobie branży;

> Radziłbym wejść na stronę AB, ATR, AMB, AM, tam są wszystkie dane dotyczące
                      > prof. tytularnych, samodzielnych, prac naukowych, osiągnięć.

mało tych osiągnięć, jak i mało prawdziwych profesorów;

> Widzisz jednak przygotowanie wybitnie bazarowe.Najpierw trzeba sprawdzić, a
                      > potem dyskutować!!!!

normalka; nie uznaję innej dyskusji niż merytoryczna; inna sprawa - skoro jestem
                      bazarowo przygotowany to dlaczego ta dyskusja tak długo trwa - przecież
                      powinieneś szybko i sprawnie obnażyć braki mojego przygotowania;

> Uniwerki najbardziej prestiżowe?Tylko w jakich dziedzinach?Chyba nie
                      > technicznych, medycznych, artystycznych.

prawda oczywista;

> Trudne są takie porównania. Wiele
                      > Polskich uniwerków jest bardzo marnej jakości.

więc po co tworzyć kolejny;
                      • Gość: maciej Re: EDI propaganda komunistyczna! IP: *.int.elnet.pl / 81.15.222.* 07.07.04, 18:19
                        Proszę zajrzeć na te strony i wtedy policzyć tych belwederskich, uczelnianych,
                        samodzielnych pracowników. Spojrzeć na osiągnięcia. Nie rozumiem dlaczego tak
                        dewaluuje się to wszystko.Po co tworzyć kolejny? To proszę pomyśleć. Nowy
                        uniwerek na poczatku owszem, nie porównywalny z całym UMK. Ale niektóre
                        kierunki bardzo porównywalne. Tworzenie nowych wydziałów możliwe, dołączyć do
                        tego AMB. Kilkanaście lat pracy i zmienia się sytuacja. W Bydgoszczy, jeszcze w
                        latach 60 istniała tylko WSI i SN.
                        Aktualnie AB, ATR, AM, AMB.To nie świat wirtualny, ale ten rzeczywisty. Baza
                        tych uczelni, kadra naukowa jest niepodważalna. Jeżeli ktoś twierdzi inaczej to
                        jest kompletnym dyletantem. Nikt w Polsce tak nie martwi się o losy
                        akademickości Bydgoszczy jak Toruń.Dziękujemy bardzo!!!
                        • b_a_c_k_u_p Re: EDI propaganda komunistyczna! 08.07.04, 12:54

> Proszę zajrzeć na te strony i wtedy policzyć tych belwederskich, uczelnianych,
                          > samodzielnych pracowników. Spojrzeć na osiągnięcia. Nie rozumiem dlaczego tak
                          > dewaluuje się to wszystko.Po co tworzyć kolejny? To proszę pomyśleć. Nowy
                          > uniwerek na poczatku owszem, nie porównywalny z całym UMK. Ale niektóre
                          > kierunki bardzo porównywalne. Tworzenie nowych wydziałów możliwe, dołączyć do
                          > tego AMB. Kilkanaście lat pracy i zmienia się sytuacja. W Bydgoszczy, jeszcze w
                          >
                          > latach 60 istniała tylko WSI i SN.
                          > Aktualnie AB, ATR, AM, AMB.To nie świat wirtualny, ale ten rzeczywisty. Baza
                          > tych uczelni, kadra naukowa jest niepodważalna. Jeżeli ktoś twierdzi inaczej to
                          >
                          > jest kompletnym dyletantem. Nikt w Polsce tak nie martwi się o losy
                          > akademickości Bydgoszczy jak Toruń.Dziękujemy bardzo!!!

ja naprawdę nie martwię się o losy bydgoszczy - nie rozumiem tylko tego całego
                          larum wokół suwerennej, bądź co badź, decyzjo AMB w sprawie włączenia jej w
                          struktury uniwersyteckie UMK; skoro oni sami tego chcą, to o co chodzi ?
                          przecież wiedza chyba najlepiej co dla nich dobre ?
          • genuine44 Re: EDI propaganda komunistyczna! 02.07.04, 17:40
            > kończyłem psychologię na uw);

Usmialem sie setnie. :) Psycholog? Wolne zarty.

> komuniści ? to bydgoszcz zawsze była zapleczem tego typu szubrawców

Tego tez uczyli na TEJ psychologii? :)

A juz ta fizyka dla slabeuszy stawia kropke nad i a raczej nad Twoim
            intelektem. Skad tylu durni w Toruniu? :)
            • Gość: davoo propaganda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.04, 21:19
              genuine44 napisał:

> Skad tylu durni w Toruniu? :)

genuine, czy juz ktos ci powiedzial wprost, ze nie jestes mile widziany na
              forum torunskim? (bez cienia usmiechu)

...

przy okazji -
              przygnebia swiadomosc niemoznosci wejscia na nasze lokalne forum bez natykania
              sie na kazdym kroku na meczace, wszedobylskie posty marudzacych badz siejacych
              ferment, w zaleznosci od watku, komentatorow zza miedzy. a ostatnio zjawisko
              tego swoistego desantu jakby sie nasila
              dodam na wszelki wypadek- mowa o komentatorach dzialajacych, a jakze, w dobrej
              wierze, niezakompleksionych, nie pograzonych w obsesji, maniach i urojeniach.
              bo tymi wszystkimi przywarami cechuja sie oczywiscie torunianie ('durnie'), o
              czym dla relaksu moge sobie poczytac wlasnie na forum torunskim w dziesiatkach
              postow kolegow ...z bydgoszczy.
              moze czas sie rozejsc na swoje podworka, chlopcy? mozna zaczac od poziomu forum
              • genuine44 Re: propaganda 02.07.04, 22:03

> genuine, czy juz ktos ci powiedzial wprost, ze nie jestes mile widziany na
                > forum torunskim? (bez cienia usmiechu)
                >
                >

Davoo, czy ktos ci powiedzial wprost, zes duren? (jeszcze jeden cholera:)
            • b_a_c_k_u_p Re: EDI propaganda komunistyczna! 05.07.04, 10:32
              genuine44 napisał:

> > kończyłem psychologię na uw);
              >
              > Usmialem sie setnie. :) Psycholog? Wolne zarty.
              > > komuniści ? to bydgoszcz zawsze była zapleczem tego typu szubrawców
              >
              > Tego tez uczyli na TEJ psychologii? :)

nie, to wynika z moich poglądów politycznych, a tego nie uczą na studiach;

> A juz ta fizyka dla slabeuszy stawia kropke nad i a raczej nad Twoim
              > intelektem. Skad tylu durni w Toruniu? :)

heheh - następny upraszcza; zobacz, kto idzie na fizykę i kto ją kończy;
              wiadomo, że to trudne studia, ale o ich trudności nie świadczy bynajmniej to, że
              ze 120 osób na roku studia kończy 15; to świadczy raczej o poziomie studiujących;
      • Gość: maciej Re: czy to pisze Wydział Promocji Bydgoszczy ? IP: *.int.elnet.pl / 81.15.222.* 01.07.04, 01:42
        Polecam strony:
        polityka.onet.pl/uczelnie2004/ped/
        polityka.onet.pl/uczelnie2004/psych/
        troche jeszcze poszukam i podam fakty!!!
        • Gość: edi Re: czy to pisze Wydział Promocji Bydgoszczy ? IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 01.07.04, 01:51
          A DOŁASCZ JESZCZE DLA SPRAWIEDLIWOŚCI RÓWNIEŻ RANKING WPROST I RZECZPOSPOLITEJ.
          • Gość: maciej Re: czy to pisze Wydział Promocji Bydgoszczy ? IP: *.int.elnet.pl / 81.15.222.* 01.07.04, 02:07
            Juz masz cos mijasz sie z prawda. 4 miejsce wsrod uniwerkow a nie uczelni to
            znaczaca roznica!!!
      • Gość: maciej Re: czy to pisze Wydział Promocji Bydgoszczy ? IP: *.int.elnet.pl / 81.15.222.* 01.07.04, 02:05
        Złomiarzu masz tu kilka linkow:
        www.serwiskariery.pl/?site=zoom&comment=yes&id=3105
        www.rzeczpospolita.pl/dodatki/raporty_030411/raporty_a_1.html#1
        www.rzeczpospolita.pl/teksty/raporty_030411/raporty_a_5-1.F.gif
        forumakad.pl/archiwum/2000/7-8/artykuly/08-ocena.htm
        www.chopin.edu.pl/polskie/aktualnosci/rank04.html szczegolnie ten adres
        polecam z tym ostatnim miejscem AMuzycznej w bydgoszczy, tylko za nim jeszcze
        UMK jako artystyczna, ale smiech!
        Ciekawe jest tez to,ze wsrod uniwerkow Poznan pierwszy?Pytanko, gdzie wydaja
        WPROST?
        • Gość: Re: czy to pisze W Re: czy to pisze Wydział Promocji Bydgoszczy ? IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 01.07.04, 02:09
          Wprost wydają w Warszawie, a tu pierwszy Poznań.

Ciekawe, o co tu może chodzić?

To pewnie świstaki...
          • Gość: maciej Re: czy to pisze Wydział Promocji Bydgoszczy ? IP: *.int.elnet.pl / 81.15.222.* 01.07.04, 02:58
            To dlaczego najlepsza uczelnia artystyczna jest akademia Medyczna w Warszawie?
            serwiskariery.info/?site=zoom&comment=yes&id=3229
            Oj cos duzo tego Poznania?
            OK. Taki historyk z Ciebie, a nawet nie masz pojecia gdzie wydano pierwszy
            numer tygodnika, kiedy przeniesiono o zgrozo redakcje do Wawy.Moze teraz troche
            przejrzysz na oczy.Jak ja czytałem pierwsze numery wprost to chyba nie umiales
            jeszcze czytac. www.wprost.pl/1000/index.php?d=1
    • Gość: Student 100 Re: Rektor UMK o fuzji z Akademią Medyczną i bydg IP: 158.75.219.* 01.07.04, 01:08
      Kolegom z Bydgoszczy dziękujemy za "owocne" opinie. Budujcie sobie uniwersytet
      na miarę Zielonej Góry, Opola, Rzeszowa i Białegostoku i krzyż na drogę.
    • Gość: eras Uwaga ! UMK to stworki i potworki ! IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 01.07.04, 01:19
      podobno pracownicy UMK po nocach łapia male dzieci. Jakby tego było mało,
      wysysaja im krew, a w serce wbijają osikowe kołki... Nad ranem można znaleźć w
      Toruniu pełno kotów, które dojadają resztki.

Wiadomośc z ostatniej chwili:

senat UMK podjął tajna uchwałe o wyeliminowaniu, a następnie wypatroszeniu
      wszystkich pracowników naukowych z Bydgoszczy. Co prawda nie ma ich wielu, ale
      posłuża do ozdoby gabinetu prof. Kopcewicza...
      • Gość: maciej Re: Uwaga ! UMK to stworki i potworki ! IP: *.int.elnet.pl / 81.15.222.* 01.07.04, 01:24
        Raz Edi raz Eras?Czy to nie rozdwojenie jazni?
        • Gość: misia Re: Uwaga ! UMK to stworki i potworki ! IP: *.sowilo.pl / 195.205.239.* 01.07.04, 03:50
          Ludzie!!! Wy mnie do obłędu doprowadzicie!!! Dostalam się na stosunki
          międzynarodowe na UMK, złożyłam tu papiery z myślą, że jest to dobry uniwerek w
          Polsce. Chyba nie zrobiłam źle. Mam taka nadzieję, ale czas okaże.
          • Gość: maciej Re: Uwaga ! UMK to stworki i potworki ! IP: *.int.elnet.pl / 81.15.222.* 01.07.04, 17:09
            Uniwerek jest dobry i to nie ulega watpliwosci.Tylko, ze sa tacy, ktorzy
            torpeduja to co ma powstac za miedza. I to jest ich choroba!!!!
    • Gość: Stefan Toruńskie pitolenie!!! IP: *.kujawsko-pomorskie.pl 01.07.04, 08:07
      Słuchajcie zakichane krzyżaki bo dwa razy nie będę pisał.
      Wszyscy wiedzą jakie to wysokie macie o sobie zdanie. Inteligencja szpagatowa
      cholera jasna. Prawda jednak w oczy kole. Niech tylko studenci wyjadą z waszego
      pierdograjdołu to będziemy mieli w województwie drugie Lipno (przeprosiny dla
      mieszkańców Lipna). Nie wpiepszajcie się w sprawy Bydgoszczy. Doskonale wiemy
      jak bardzo chcecie i pomagacie nam w realizacji Uniwerku dla Bydzi. Zajmijcie
      się tym co robicie od lat. Rozważaniem nad projektami, które rozsławiłyby waszą
      wieś. Zbudujcie sobie dworzec PKS, Multikino, Aquapark i co tam jeszcze
      chcecie. Np. możecie przerobić Polchem na tężnie. Wasza sprawa. Krzyż wam na
      drogę.
      • Gość: andzrej Bydgoskie pitolenie!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.04, 08:56
        Jak dziecku brakuje argumentów to tupie nóżkami. A jak Tobie Stefan, to
        obrażasz mieszkanców Torunia:
        - "zakichane krzyżaki"
        - "inteligencja szpagatowa"
        - "pierdograjdoł"
        Ale może by tak mniej emocji, a wiecej argumentów? Tu Torunianie pisza sporo
        argumentów i nie obrazaja zadnego Bydgoszczanina. Nie można tak?

A co do reszty: to nie my mamy takie wysokie zdanie o UMK. To Wprost,
        Rzeczpospolita, Wyborcza, studenci (głosujący nogami).

A co do innych projektów:

PKS Torun stracił starą posiadłość, bo oddał własność przedwojennym
        właścicielom. To chyba dobrze, że w Toruniu respaktuje sie prawo włąsności? Czy
        jesteś za upaństwowieniem wszystkiego? A nowy dworzec 5x ładniejszy od
        Bydgoskiego, jest juz zaprojektowany, spółke przejęła firma z Francji i dworzec
        lada moment bedzie budowany - nowoczesny, owalny.

Multikino - pierwsze, gdzie jest juz uprawomocniony projekt będzie miało 12 sal
        (większe od bydgoskiego o 20%). A drugi jest w fazie projektowania i uzgodnien
        terenu innej sieci.

AquaPark - ie ma nadal, to prawda. Ale rozumiem, ze w Bydgoszczy juz stoi?
        • Gość: maciej Re: Bydgoskie pitolenie!!! IP: *.int.elnet.pl / 81.15.222.* 01.07.04, 17:18
          zycze wam tego, tylko studentow w wakacje nie zatrzymacie.A kto Wam zapełni to
          multikino?Uwazam, ze w Bydgoszcy i tak jest za duze.No coz niektorzy lubia
          puste przestrzenie, ale to nie nasz problem tylko inwestora!
          Uwazasz, ze nikt nie obraza Bydgoszczy i ich mieszkancow?To poczytaj wiecej
          postow, moze przejrzysz na oczy!!!Rankingi, a czytales je?Wyzej podalem kilka
          linkow z ktorych wynika, ze ta AB to nie taka lipa.Chyba ze te rankingi
          klamia.Wsrod uczelni jestescie w drugiej 10, a nie na czwartym miejscu!!!
      • Gość: siegerdach Re: Toruńskie pitolenie!!! IP: 80.51.243.* 01.07.04, 09:15
        "Nie wpieprzajcie się w sprawy Bydgoszczy"? Czy ja dobrze widzę? Kto do kogo
        się wpieprza? Zbieracie obfite żniwa kosztem Torunia jako miasto wojewódzkie
        oraz poprzez swoich polityków, a ty piszesz, że Toruń się wpieprza. OBŁUDA!!!
        • Gość: Stefan Re: Toruńskie pitolenie!!! IP: *.kujawsko-pomorskie.pl 01.07.04, 09:37
          Sprawdźcie sobie dotacje z samorządu województwa. 75% dostaje Toruń. Obłudni to
          jesteście wy! Zajmijcie się swoimi sprawami.
          • Gość: gosc Re: Toruńskie pitolenie!!! IP: 158.75.50.* 02.07.04, 11:37
            > Sprawdźcie sobie dotacje z samorządu województwa. 75% dostaje Toruń. Obłudni
            to

To trzeba było się starać o sejmik i marszałka w Bydgoszczy, a nie o nic nie
            dający Urząd Wojewódzki. A tak przy okazji ciekawe jaki lament sie podniesie
            jak zaczną likwidować urzędy wojewódzkie (bo niepotrzebnie dublują urząd
            marszałkowski). Ciekawe gdzie dla DOBRA REGIONU trzeba będzie przenieść sejmik
            i marszałka?
            • Gość: Stefan Re: Toruńskie pitolenie!!! IP: *.kujawsko-pomorskie.pl 02.07.04, 13:16
              Do Bydzi. ;)
            • Gość: maciej Re: Toruńskie pitolenie!!! IP: *.int.elnet.pl / 81.15.222.* 02.07.04, 18:11
              Gosciu uwazam, ze i tak Bydgoszcz poszla na zbyt dalekie ustepstwa.Przeciez
              chcieliscie byc z Gdanskiem.Ludzie honoru w takim wypadku nie biora
              zaszczytow.Tylko, ze u nas ludzie sa totalnie popieprzeni.Trzeba bylo laczyc
              sie z Gdanskiem wtedy bylibyscie zasciankiem!
              • Gość: edi czas na rozliczenie i pojedanie IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 02.07.04, 20:45
                Miedzy Toruniem a Bydgoszcza narosły rózne konflikty przez lata. W duzej mierze
                jest to wina Bydgoszczy, a raczej jej wladz z PRL, ktore wywiozly pól Torunia
                do siebie. Torunianie to pamietaja i nie lubia Bydgoszczy, a czasem boja sie
                Waszej nieucziwosci, pazernosci, podkopywania wizerunku.

Oczywiscie jest sporo milych, uczciwych Bydgoszczan, jak i sporo Torunian bez
                bydgoskich uprzedzen. Ale przyznasz, ze bydgoskie wladze komunistyczne, majace
                jakis przedwojenny "kompleks prowincji", wywołały konflikt ogromną rozbudowa
                swego miasta i pomiataniem czy podkopywaniem instytucji torunskich.

Wiekszosc informacji na tej stronie www to prawda, kwestia interpretacji, co z
                tego wynika i co dalej to inna sprawa.

Jest możliwe zsumowanie potencjału obu miast. Wowczas bylibysmy silni jak
                Poznan a moze nawet silniejsi od Gdanska. Ale na to trzeba wielu rzeczy.

Mieszkaniec kazdego z miast musialby patrzec na drugie jak na czesc swojego a
                nie inne miasto czy konkurenta. Przyklad AM+UMK jest ewidentny. Gdyby w
                Poznaniu 2 uczelnie chciały sie polaczyc, nikt by nie robil takich podjazdówek
                w Ministerstwie przeciw temu.

Jalk osiagnac, zeby Torunianin byl dumny z opery i nie chciał drugiej u siebie
                a Bydgoszczanin nie chcial drugiego uniwerka? Trzeba zblizyc ludzi do siebie i
                wytłumaczyc im racje II miasta.

Bydgoszczanie prawdopodobnie nie wiedza, a na pewno nie wierzą, że torunskie
                mowy o złodziejskich wywózkach instytucji to prawda. Traktuja to jak torunskie
                wymysly, bo przecież do Gazety Pomorskiej, Filharmonii, Rozgłośni Radiowej,
                Orkiestry Symfonicznej, Biblioteki Pedagogicznej - doszli samemu
                Oni jusza poznac historie - politycy musza czuc potrzebe mowienia swym
                wyborcom, nie tego co chca usłyszec (ze Bydzia jest the best) lecz rzeczy
                innych, niewygodnych, zwłaszcza dla starych komuchow (a sporo ich w
                Bydgoszczy).

Torunianie oczywiscie tez musza zrozumiec argumenty Bydgoszczy.

Ja widze tylko jedna drogę:
                1) rozpowszechnic historie XX wieku - relacji miedzy T i B, moze jakies grono z
                obu miast? Ja wiem ze Bydgoszczanie nie chca do niej wracac (nie dziwie sie),
                ale tu Torun nic nie bedzie chcial odzyskiwac - chodzi chocby nawet o
                symboliczne przekreslenie krzywd i już.

2) na bazie tak oczyszczonego pola moze nastapic wzrost zaufania i lepsze
                spojrzenie na sasiada, a co za tym idzie bardziej partnerskie uklady

3) partnerska umowa ktora szczegolowo okresli wszystkie obecne i przyszle
                instytucje w regionie i ktore miasto je otrzyma czy rozbuduje. Torun moze
                zostac miastem uniwerka, festiwali teatralnych i autostrady, a Bydgoszcz -
                politechniki, muzyki i lotniska. Oznacza to, ze sasiad bedzie wspieral dazenie
                drugiego do danej instytucji, a sam nie bedzie probowal za plecami niszczyc czy
                dublowac czegos drugiego u sasiada. Tak samo mozna podzielic pozyskiwanych
                inwestorow, branze, nowe instytucje itp.

4) Przyszła zabudowę mozna planowac ku sobie wlaczajac okoliczne gminy (gl.
                Zlawies). Oni dzis sa wsia i naprawde duzo dadza za wzrost ich statusu, a co
                wiecej nie maja takich uprzedzen.

Jesli nie chcemy podzialu funkcji obu miast czyli jak rozumiem:
                - Bydgoszcz chce drugi uniwerek, druga autostradę, nowe festiwale teatralne czy
                filmowe,
                - Torun chce druga opere, lotnisko, filharmonie - to po co wspolpraca?

Gdynia ma Szkole Morską i Teatr Muzyczny - Gdansk ich nie dubluje. Gdansk ma
                politechnike i uniwerek - Gdynia ich nie dubluje. To jest wspolpraca na miare
                trojmiasta.

Taka umowa moze byc modyfikowna na bieżąco, Np. okazuje sie że Bydgoszcz
                zbudowala lotnisko i nie pomyslala o potrzebie Strazy Granicznej. Jest w
                Toruniu - OK, niech ją weźmie (bo latwiej przeniesc straz niz lotnisko) ale
                JAWNIE, OTWARCIE i proponujac cos w zamian. To jest wspolpraca.

A tu zobacz:
                - chcecie uniwerek - robicie intrygi w Warszawie PRZECIW decyzji 2 uczelni
                - chcecie Straz Graniczna - robicie przenosiny po cichu, bez slowa

I nie mów, ze oba miasta sa godne uniwerka, bo nie o godnośc tu chodzi,
                Bydgoszcz chce z pieniedzy wszystkich podniesc swój prestiż. To nawet nie jest
                złe, ale TO JUZ NIE JEST WSPOLPRACA, lecz patrzenie na region przez pryzmat
                swoich interesow - 1 miasta. Wowczas nie ma miejsca na dwumiasto.

Czy Torun nie jest godny opery czy filharmonii czy lotniska?

SĄ DWA WYJSCIA:
                Albo podzielmy instytucje sprawiedliwie i odżałujmy część splendoru
                hipotetycznie należną kazdemu, albo sie po prostu calkiem rozejdzmy. To takie
                pól razem, poł przeciwko niczemu nie służy. Polska sie śmieje, mnoże kiedyć
                reportaż nakręcą.
                • Gość: Mario sporo racji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.07.04, 23:43
                  Jestem z Bydgoszczy, koncze studia w Toruniu. Poszedlem tam do dobrej uczelni, bo w Bydgoszczy takiej nie ma. Twór AB powstaly z WSP, to nie jest szczyt moich marzeń. UMK szytem tez nie jest, ale nie wstydze sie tam studiowac, tak jak nie wstydzilem sie konczyc I LO w Bydzi(a nie do ochnaste, które sztucznie powstawały, gdy nie bylo co z niedobitkami zrobic). Jezeli powstanie w Bydzi uniwerek, to bedize kolejna paranoja, tak jak pisal Edi, niech zbuduja w Toruniu jeszcze opere, filharmonie, stworzą uczelnie muzyczną, a w bydgoszczy forty, starówkę, bulwar i wybudują mur w Złejwsi, albo w Toporzysku, byle wysoki, zeby nie bylo nic widac.
                  Te miasta na prawde mogą ze sobą współpracować. Po co uniwerek w Bydgoszczy? Niech UMK stworzy tu parę wydziałów, przejmie te nasze gówniane "szkoły wyższe" i będziemy mieli dużą potężną uczelnię, dostępną dla obu miast, chlubę obu miast, posiadającą renomę, na którą trzeba było pracować wiekami. Niech PESA zbuduje wypasione tramwaje, które będą zapylac co kwadrans po torach kolejowych między obu miastami i to będzie jedno miasto. Do Fordonu jedzie sie paredziesiat minut autobusem z centrum. Na Skarpe w T tak samo (wiem jezdzilem i tu i tu). Pociag do Toronto jedize tyle samo. Tramwaj szynowy mógłby szybciej. Krzyzaki wpadną częściej na festiwal operowy, a tyfusy, przyjadą na starówke i do pubów (u nas takich nie ma) i co tam jeszcze (cammerimage juz nie ma a szkoda), po co sie dzielic, łączmy sie w pary, kochajmy sie.
                  Gruszkę, Pastucha, Grześkowiak i inne gady wygonic z miast i rozpocząć współrace proponuję. Pzdr, Mario
                  • Gość: maciej Re: sporo racji IP: *.int.elnet.pl / 81.15.222.* 04.07.04, 15:39
                    Teraz Mario, a moze b_a_c_k_u_p lub tez student z AM.Gosciu jestes
                    niewiarygodny!!!
              • Gość: gość Re: Toruńskie pitolenie!!! IP: 158.75.50.* 03.07.04, 17:11
                > Gosciu uwazam, ze i tak Bydgoszcz poszla na zbyt dalekie ustepstwa

To jest typowe podejście kogoś z Bydgoszczy. W swojej łaskawości nam coś dał. O
                dzięki ci o wielki za ten gest.
                Tyle że to samo zaraz po wojnie (a nawet więcej) po prostu ukradł!!!

Największą porażką jest to, że ktoś w 1998 wpadł na pomysł reformy. A potem po
                wielkich bojach i krzykach przegłosowali posłowie ten pasztet w postaci kuj-
                pom. Cały czas użawam, że każdemu było najlepiej na własnym podwórku.

Jednak kolega zapomina o drobnym fakcie - gdyby nie taki podział funkcji
                pomiędzy B. i T. kujawsko-pomorskiego by NIE BYŁO. Taki był układ polityczny i
                elyty z Bydgoszczy dobrze wiedziały, że muszą iść na taki kompromis, gdyby nie
                musiały NA PEWNO by na to nie poszły.
                • Gość: maciej Re: Toruńskie pitolenie!!! IP: *.int.elnet.pl / 81.15.222.* 05.07.04, 02:43
                  Pisze o ustepstwach, a nie o dawaniu.Po wojnie to wiemy co bylo.Komunistyczna
                  Bydgoszcz wyssała wszystkie instytucje z najjasniejszego miasta Torunia.
                  Filharmonie, opere, lotnisko, multikino, empik, wojewode, IPN, NSA.Oj dobrze ze
                  UMK nie zabrała.Tylko teraz uwazalbym.Polacza UMK z AM, to moze rektorat
                  przeniosa do Bydzi.Oj, oj uwazajcie.
                  ps. jacy wy biedni wszystko wam zabieraja teraz nawet ten kontener zniknie
                  (pisze o dworcu PKS) i multikino wam postawia i moze cos jeszcze i moze
                  zalewski obudzi sie i zacznie cos dzialac!
    • Gość: torunio - bydgoszc Re: Rektor UMK o fuzji z Akademią Medyczną i bydg IP: *.tvk.torun.pl / 158.75.203.* 01.07.04, 09:31
      Przepraszam Panie i Panowie. Jestem z Bydgoszczy, pracuję na UMK i jak wielu
      innych moich kolegów z Bydgoszczy przeprowadziłem się do Torunia. W trakcie
      mojej pracy na UMK miałem parę razy do czynienia z AB, brałem udział w sesji
      naukowej tam organizowanej itp. Nie wiedziałem, że jakaś uczelnia może być AŻ
      TAK ZŁA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! I do tego skandale z "bydgoskimi
      naukowcami", którzy na wykładzie ogłaszają, że zbierają pieniądze na wycieczkę
      zagraniczną i biorą po 50 zł "pogłównego" od studenta.
      Co to jest "wypłukiwanie aktywu naukowo dydaktycznego" ? - to jest bolszewicki
      język, który świadczy z jakiego rodzaju Towarzystwem Inicjatyw Kulturalnych
      mamy do czynienia.
      Zbudujcie w Bydgoszczy normalną bibliotekę, kształćcie kadry i wtedy można
      będzie tu otworzyć uniwersytet.

Tymczasem - pozdrawiam
      • michutor Re: Rektor UMK o fuzji z Akademią Medyczną i bydg 01.07.04, 10:37
        witam wszystkich, a przede wszystkim Macieja, kolege po fachu,
        szkoda ze studiowales w tak dawnych czasach i nie wiesz jak wygladaja
        uniwerki w europie,
        mysle ze glownym problemem polskich uczelni bedzie to ze nie beda one konkurencyjne
        a mlodzi ludzie z bydzi i torunia nie beda wybierac uczelni w swoich miastach, ale
        tych w europie zachodniej
        powiem szczerze ze nie widze szans na konkurencyjny uniwerek w bydzi wobec tych
        europejskich uczelni, ba obawiam sie o przyszlosc umk, i z tego punktu fuzja
        jest doskonalym pomyslem;

pozdro
        • Gość: Hehe Re: Rektor UMK o fuzji z Akademią Medyczną i bydg IP: 195.117.138.* 01.07.04, 11:04
          Brzydgoszczaki, nie produkujcie się !!!

Toruń Was nie lubi i to wszystko!

Macie swoje Multikino i stolicę woj. w swoim mieście! Cieszcie się tym i dajcie
          spokój pięknemu Toruniowi!

• Gość: gosc Re: Rektor UMK o fuzji z Akademią Medyczną i bydg IP: 158.75.50.* 02.07.04, 11:44
            Gwoli ścisłości: Bydgoszcz nie jest stolicą województwa. Można sprawdzić w
            ustawie o podziale administracyjnym. Tam w ogóle nie ma słowa o stolicy
            województwa, są tylko podane miasta gdzie jest siedziba wojewody z urzędem
            wojewódzkim i marszałka z urzędem marszałkowskim oraz sejmikiem ot to wszystko.
            W przypadku tej żenady zwanej kujawsko-pomorskie mamy podane dwa miasta, w
            jednym jest urząd wojewódzki w drugim urząd marszałkowski i sejmik.
          • Gość: gościówa Re: Rektor UMK o fuzji z Akademią Medyczną i bydg IP: *.nowosci.com.pl 07.07.04, 16:18
            WOJEWÓDZTWO KUJ-POM MA DWIE STOLICE.
            ZGADNIJ - JAKIE MIASTO JEST DRUGĄ?
    • Gość: Kuba Re: Rektor UMK o fuzji z Akademią Medyczną i bydg IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 01.07.04, 12:06
      Jesli mowi sie o wysysaniu czegokolwiek z Bydgoszczy to wiadomo,ze chodzi o
      to,ze Bydgoszczanie najlepiej chcieliby miec u siebie Uniwerek a w Toruniu
      zostawiliby np.taka Bankowa i wszystko!to Bydgoszczanie podsycaja spory bo maja
      w tym interes!i boje sie,ze w koncu wyjdzie na to,ze z Akademia Medyczna UMK
      zmieni nazwe na UNIWRSYTET BYDGOSKO-TORUNSKI!a poza tym nie ma czego krasc
      Bydgoszczy,tam kadry na AM i ATR sa tragiczne!
    • Gość: Olivia Re: Rektor UMK o fuzji z Akademią Medyczną i bydg IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 01.07.04, 13:30
      Musze przyznać się, że sama dałam 10 zł łapówki, będąc jeszcze studentką WSP w
      Bydgoszczy na tym podobno wybitnym wydziale pedagogicznym. Doktor zbierał po 10
      zł od studentów za egzamin z socjologii za państwową tróję. Daleko im do
      uniwersytetu, a UMK jest świetne. Nie dostałam się do Torunia, bo widać byłam
      za głupia. Skończyłam więc pedagogikę WSP. Pani od pedagogiki przedszkolnej nie
      miała humoru, kiedy czegoś od nas nie dostała. Pozdrawiam!
      • marcin.grzegorz Re: Rektor UMK o fuzji z Akademią Medyczną i bydg 01.07.04, 14:45
        Dlaczego jeszcze nikt nie zadal tego pytania.
        Co bedzie lepsze dla Akademii Medycznej w Bydgoszczy
        - polaczenie sie z UMK czy samoistnienie?
        Chcialbym poczytac jakies konkretne odpowiedzi z argumentami!!!
        Nie znam sprawy.

ps. a w niedziele autorzy niektorych listow maja
        szanse sobie napukac na derby... powodzenia!
        • betty.la.fea Re: Rektor UMK o fuzji z Akademią Medyczną i bydg 01.07.04, 21:11
          Połączenie AM z UMK jest wymuszone dostosowaniem szkolnictwa wyższego do standardów unijnych: zgodnie z nowym prawem w najbliższym czasie nie będzie można używać nazwy Akademia Medyczna, nie jest to tylko problem bygdoski. Wyjścia z sytuacji są różne, można przekształcić się w uniwersytet albo szkołę medyczną, to drugie wiąże się z utratą prestiżu i części uprawnień.
          Zgodnie z prawem aby przekształcić obecną Akademię w Uniwersytet Medyczny szkoła musi mieć określoną ilość wydziałów z prawem do nadawania tytułów doktorskich, niestety AMB tego kryterium nie spełnia, stąd pojawił się pomysł ma połączenie z UMK. I wątpię żeby toruńsko-bydgoskie antagonizmy coś tu znaczyły. Po prostu AMB musi zmienić swój stan prawny, a połączenie z AB lub ATR nie dawało by prawa do nazwy uniwersytet.
      • Gość: maciej Re: Rektor UMK o fuzji z Akademią Medyczną i bydg IP: *.int.elnet.pl / 81.15.222.* 01.07.04, 17:23
        10 zł łapówki ciekawe, torunianka na takiej uczelni.To chyba jakis odpad
        intelektualny z miasta.Wstyd wyrzucic ja z miasta!!!
        • Gość: edi Re: Rektor UMK o fuzji z Akademią Medyczną i bydg IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 01.07.04, 18:08
          a to ciekawe, na jakim kierunku na WSP/AB nauczycielki (bo nie kadra naukowa)
          biorą po 10 zł? Podaj nazwę chociaż kierunku, bo AB jest duże.
          • Gość: maciej Re: Rektor UMK o fuzji z Akademią Medyczną i bydg IP: *.int.elnet.pl / 81.15.222.* 01.07.04, 23:44
            Po co te zośliwości?A co powiesz na te rankingi.W twoich ustach wygladało to
            całkienm inaczej, a fakty tez sa inne.Podałem kilka linków i nic, zadnych
            komentarzy.Zenujacym małym człowieczkiem jestes, ale coz taka twoja uroda.
            • Gość: edi Bydgoszcz chce budować prestiż z kasy wszystkich IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.04, 10:36
              TV3 jest telewizja regionalną, utrzymywaną z pieniędzy każdego Bydgoszczanina i
              kazdego Torunianina tak samo. Jej zadaniem jest INFORMOWAC widzów o całym
              regionie, stąd nazwa REGIONALNA. Niestety tego nie robi,
              gloryfikując "gigantyczną", "prężną" Bydzię, a pomijając czy olewając Toruń -
              dla tego Torun protestuje. Dziennikarze nie zachowują bezstronności - więc
              INSTYTUCJA PUBLICZNA NIE SPEŁNIA PRAWIDŁOWO SWOICH FUNKCJI.

UMK jest uczelnią publiczną, utrzymywaną tak samo z pieniędzy każdego
              Bydgoszczanina i kazdego Torunianina. Jego zadaniem jest KSZTAŁCIĆ studentów.
              Robi to doskonale, dając studentom dyplom prestiżowej uczelni. W TYM PRZYPADKU
              INSTYTUCJA PUBLICZNA SPEŁNIA PRAWIDŁOWO SWOJE FUNKCJE.

Bydgoszczaki protestują nie dlatego, ze UMK źle kształci, tylko żeby kosztem
              publicznych pieniędzy WSZYSTKICH PODATNIKÓW stworzyć instytucję budującą
              prestiż WYŁĄCZNIE swojego miasta.
              • Gość: maciej Re: Bydgoszcz chce budować prestiż z kasy wszystk IP: *.int.elnet.pl / 81.15.222.* 03.07.04, 10:21
                Edi wreszcie na cos zdecyduj sie, albo ta wspolnota, albo nie.W Bydgoszczy nie
                tylko studiuja Bydgoszczaki i nie jest to jakies budowanie prestizu wlasnego
                miasta.Idea powolania uniwerku ma zupelnie inny wymiar.Telewizja w bydgoszczy
                powstala jak nie bylismy w jednym wojewodztwie.Wtedy to tez byla tv
                regionalna.Skoro jestesmy w jednym woj. to racja powinny byc pokazywane
                wydarzenia z Torunia i jak ogladam to takowe sa.Jezeli jest to cos ciekawego to
                i owszem, ale chyba nie beda pokazywac rzeczy nieciekawych.
            • michutor Re: Rektor UMK o fuzji z Akademią Medyczną i bydg 02.07.04, 11:08

> Po co te zośliwości?A co powiesz na te rankingi.W twoich ustach wygladało to
              > całkienm inaczej, a fakty tez sa inne.Podałem kilka linków i nic, zadnych
              > komentarzy.Zenujacym małym człowieczkiem jestes, ale coz taka twoja uroda.

Macieju nie zalamuj mnie, takim podejsciem do ludzi
              mam dla Ciebie niespodzianke:
              glos.uni.torun.pl/2004/05/ranking/
              pzdr
              • Gość: maciej Re: Rektor UMK o fuzji z Akademią Medyczną i bydg IP: *.int.elnet.pl / 81.15.222.* 03.07.04, 10:32
                Michutorku zgadzam sie w calej rozciaglosci z tym artykułem.Widocznie nie
                sledziles (nie dziwie sie temu) mojego pseudodialogu, raz z edim, raz z
                andrzejem, raz z kims jeszcze innym.Tylko, ze to we wszystkich przypadkach ta
                sama osoba podajaca sie za absolwenta psychologii na UW.To wlasnie on powolywal
                sie na ranking WPROST, jako wykladnie potencjału uczelni.Nie pisal prawdy, bo
                wedlug tych rankingow AB to na samym dnie.Czytalem ten ranking i tak nie
                jest.Oczywiscie nie porównujmy AB z UMK, bo poza kilkoma kierunkami nie ma
                czego porownywac.Tak wiec reasumujac nie jestem zwolennikiem takich
                pseudobadan, ale tez nie lubie jak ktos klamie, aby tylko zdewaluowac kogos
                innego.
                ps. ta retoryka byla dostosowana do poziomu ediego!Poczytaj watki nijakiego
                marsa, andrzeja, ediego, reszty jego nickow nie pamietam to zrozumiesz z kim
                mamy do czynienia!!!
    • Gość: student AM Re: Rektor UMK o fuzji z Akademią Medyczną i bydg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.04, 11:56
      Brawo!Najwyższy czas aby nastąpiło takie połączenie.UMK ma tradycje i jest
      szanowaną uczelnią a Toruń to mały Kraków.Trzeba wreszcie aby w regionie to
      Toruń wiódł prym anie Bydgoszcz/bez tradycji/.Trzeba inwestować właśnie w Toruń
      w jego potecjał kulturowy,zabytkowy i naukowy.Bydgoszcz to była zawsze tylko
      Bygdoszcz.Czy dlatego,że tam się okopały władze tego niezbyt dobrego regionu to
      tam trzeba inwestoważ-w c0?Nie jestem ani z Bydgoszczy ani z Torunia i
      uważam,że zawsze należy inwestować w tradycję i to co się sprawdziło.Na pomysły
      byle jakie szkoda pieniędzy podatników.W juz pomysł i uniwersytetem w
      Bydgoszczy to śmieszne.
      • Gość: Stefan Re: Rektor UMK o fuzji z Akademią Medyczną i bydg IP: *.kujawsko-pomorskie.pl 02.07.04, 13:19
        Szczekaj dalej. Po skończeniu studiów wypier....
        • betty.la.fea Re: Rektor UMK o fuzji z Akademią Medyczną i bydg 05.07.04, 13:31
          A jak go to tego zmusisz??
          W końcu nawet wasz wspaniały szpital wojewódzki podlega samorządowi, który na szczęście mieści się w Toruniu :)
      • Gość: maciej Re: Rektor UMK o fuzji z Akademią Medyczną i bydg IP: *.int.elnet.pl / 81.15.222.* 03.07.04, 04:45
        Ten jezyk to nie jest jezyk studenta medycyny.Rozumiem swiat wirtualnym sie
        staje!!!!Kolejny mitoman.
        • b_a_c_k_u_p Re: Rektor UMK o fuzji z Akademią Medyczną i bydg 05.07.04, 13:00

> Ten jezyk to nie jest jezyk studenta medycyny.Rozumiem swiat wirtualnym sie
          > staje!!!!Kolejny mitoman.

a ty fizyk, czy językoznawca ? bo to twoja polszczyzna niepiękna, chociaż by
          gramatyczna była, a nie jest;

a etykietkami szafujesz na prawo i lewo; znaczy sobie już nalepiłes "kretyn" na
          czole;
          • Gość: maciej Re: Rektor UMK o fuzji z Akademią Medyczną i bydg IP: *.int.elnet.pl / 81.15.222.* 05.07.04, 16:36
            wczesniej czy pozniej zawsze sloma z butow wyjdzie.
            • b_a_c_k_u_p Re: Rektor UMK o fuzji z Akademią Medyczną i bydg 07.07.04, 11:22

> wczesniej czy pozniej zawsze sloma z butow wyjdzie.

dlatego frak to może na twoich prawnukach będzie leżał jak należy;
        • betty.la.fea Re: Rektor UMK o fuzji z Akademią Medyczną i bydg 05.07.04, 13:05
          Ciekawe czemu to nie jest język studenta medycyny?
          Chciałbyć odpowiedzi po łacinie??
      • Gość: maciej Re: Rektor UMK o fuzji z Akademią Medyczną i bydg IP: *.int.elnet.pl / 81.15.222.* 03.07.04, 04:50
        Teraz student AM, a niedawno jakis b_a_c_k_u_p.On nie z torunia on pisze ze
        szpitala psychiatrycznego.Oj bidulek tak sie przejał!!!
        • b_a_c_k_u_p Re: Rektor UMK o fuzji z Akademią Medyczną i bydg 05.07.04, 13:02

> Teraz student AM, a niedawno jakis b_a_c_k_u_p.On nie z torunia on pisze ze
          > szpitala psychiatrycznego.Oj bidulek tak sie przejał!!!

taaa, ja wiem - oni są wszędzie; taaa, spiskują - zmieniają tożsamości; czas na
          tajemnych knowaniach spędzają;

temu panu się chyba tabletki skończyły i mu rzeczywistość uderzyła do głowy; nie
          brać poważnie;
    • Gość: dd Re: Rektor UMK o fuzji z Akademią Medyczną i bydg IP: *.kujawsko-pomorskie.pl 02.07.04, 15:07
      Stefan, uważaj co mówisz i skąd mówisz ;))
      • Gość: fido Re: Rektor UMK o fuzji z Akademią Medyczną i bydg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.04, 16:39
        Na pohybel skoorwysynom z czerwonej bydgoszczy.
        • Gość: pono Re: Rektor UMK o fuzji z Akademią Medyczną i bydg IP: *.torun.mm.pl 03.07.04, 17:58
          Niech ci z Bydzi wreszcie przyjma do wiadomosci, ze w regionie sa dwie
          stolice.Wiecej, ta samorzadowa /Torun/ bedzie rosla w sile,bo najwazniejsze
          urzedy / kasa/ beda w miescie Kopernika. Radze Wam juz kombinowac, jak tu
          przeniesc Sejmik do pieknego miasta nad Brda pardon tez nad Wisla.
          PS. Co chcecie w najblizszym czasie jeszcze zaanektowac aby Bydzia przekroczyla
          milion mieszkancow. Pozdrawiam .
          • Gość: Mario chinski mur IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.04, 01:32
            Jestem z Bydgoszczy, koncze studia w Toruniu. Poszedlem tam do dobrej uczelni, bo w Bydgoszczy takiej nie ma. Twór AB powstaly z
            WSP, to nie jest szczyt moich marzeń. UMK szytem tez nie jest, ale nie wstydze sie tam studiowac, tak jak nie wstydzilem sie
            konczyc I LO w Bydzi(a nie do ochnaste, które sztucznie powstawały, gdy nie bylo co z niedobitkami zrobic). Jezeli powstanie w
            Bydzi uniwerek, to bedize kolejna paranoja, tak jak pisal Edi, niech zbuduja w Toruniu jeszcze opere, filharmonie, stworzą
            uczelnie muzyczną, a w bydgoszczy forty, starówkę, bulwar i wybudują mur w Złejwsi, albo w Toporzysku, byle wysoki, zeby nie bylo
            nic widac.
            Te miasta na prawde mogą ze sobą współpracować. Po co uniwerek w Bydgoszczy? Niech UMK stworzy tu parę wydziałów, przejmie te
            nasze gówniane "szkoły wyższe" i będziemy mieli dużą potężną uczelnię, dostępną dla obu miast, chlubę obu miast, posiadającą
            renomę, na którą trzeba było pracować wiekami. Niech PESA zbuduje wypasione tramwaje, które będą zapylac co kwadrans po torach
            kolejowych między obu miastami i to będzie jedno miasto. Do Fordonu jedzie sie paredziesiat minut autobusem z centrum. Na Skarpe w
            T tak samo (wiem jezdzilem i tu i tu). Pociag do Toronto jedize tyle samo. Tramwaj szynowy mógłby szybciej. Krzyzaki wpadną
            częściej na festiwal operowy, a tyfusy, przyjadą na starówke i do pubów (u nas takich nie ma) i co tam jeszcze (cammerimage juz
            nie ma a szkoda), po co sie dzielic, łączmy sie w pary, kochajmy sie.
            Gruszkę, Pastucha, Grześkowiak i inne gady wygonic z miast i rozpocząć współrace proponuję. Pzdr, Mario
            • Gość: park Re: chinski mur IP: *.torun.mm.pl 04.07.04, 21:47
              Widzisz Mario Twoj glos jest bardzo rozsadny.Dziwne, ze nikt nie podejmuje
              tematu.
              • Gość: maciej Re: chinski mur IP: *.int.elnet.pl / 81.15.222.* 05.07.04, 00:25
                Bo mario jest niewiarygodny i kłamie.Poczytaj posty nijakiego b_a_c_k_u_p'a
                • b_a_c_k_u_p Re: chinski mur 05.07.04, 13:04

> Bo mario jest niewiarygodny i kłamie.Poczytaj posty nijakiego b_a_c_k_u_p'a

ty masz chyba obsesję na moim punkcie; chyba się we mnie nie zakochałeś - mam
                  nadzieję; wszędzie mnie widzisz - w każdej osobie;
              • betty.la.fea Re: chinski mur 05.07.04, 13:26
                Właśnie dlatego,że jego głos jest rozsądny i wiarygodny, nikt nie chce z nim dyskutować. Bo to wymagałoby racjonalnych argumentów, a nie tylko wyzwisk i emocji.
                Na mój post wyjaśniający dlaczego AMB chce się połączyć z UMK też nikt nie zareagował. Bo tak naprawdę nikogo to nie obchodzi. Ważne jest udowodnienie jaki ten Toruń jest mały i biedny, a Bydgoszcz jaka wspaniała
            • Gość: maiku Re: chinski mur IP: *.torun.mm.pl 05.07.04, 23:21
              No popatrz. Taki młody i myślący. I wyobraź sobie, że jestem za. Dość mam tych
              jątrzących wypowiedzi nawiedzonych nastolatków (tylko oni są tacy
              zacietrzewieni), dobrze jeśli kogoś stać na trochę rozwagi. Pozdrawiam
              wszystkich i życzę BARDZO DUŻO dystansu do rzeczywistości.
              • Gość: maiku Re: chinski mur IP: *.torun.mm.pl 05.07.04, 23:25
                Żeby nie było nieporozumień: to głos odpowiadający na wpis Mario.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka